Forum prawne (strona 824)
Obrona przed zarzutami o groźby karalne - co robić w sądzie
Jestes podejrzanym to maja prawo Ci sciagnac odciski i Cie sfotografowac, przeciez to moze pomoc w sprawie, tj, to sa dowody Twojej winy i niewinnosci tak jak alibi etc. a podejrzenie policja wysuwa z ... Zobacz wątek2005.2.11 20:5:26
Rozliczenie PIT ze zmarłym małżonkiem za poprzedni rok podatkowy
TAK. W ZWIĄZKU Z TYM MUSISZ ZŁOŻYĆ ZEZNAIE WSPÓLNE ALE NIE MOŻESZ ZŁOŻYĆ PODPISU ZA MAŁŻONKA I ZGODNIE Z SUGESTIAMI MF NIE WPISUJ DANYCH ADRESOWYCH ZMARŁEGO. ... Zobacz wątek2005.2.11 10:46:29
Spółdzielnia pobiera czynsz mimo wykupu mieszkania na własność
W czerwcu 2004 r. wykupiłam mieszkanie komunalne i przystąpiłam do wspólnoty mieszkaniowej. Zawsze regularnie uiszczam wszystkie opłaty- poprzednio naliczane przez ADM, obecnie przez Wspólnotę. ... Zobacz wątek2005.2.11 10:13:14
Odsetki za zwłokę w płatności składek ZUS - jak je rozliczyć?
Witam, dzis powinnam dokonac opaty skladek ZUS 10.02,ale...niestety nie udalo sie.Wpata zostanie dokonana jutro11.02, czy bede placic jakies odsetki za zwloke? jesli tak to w jakiej wysokosci?i jak mam ... Zobacz wątek2005.2.10 23:40:33
Umowa kupna czy darowizny samochodu - co bardziej opłacalne?
brat chce oddać mi samochód, jestem osobą ubogą,proszę o radę co jest dla mnie korzystniejsze,umowa kupna , czy darowizny za każdą podpowiedz dzięki ... Zobacz wątek2005.2.10 21:9:18
Co korzystniejsze - umowa kupna czy darowizny samochodu od brata?
bardzo proszę o poradę,co jest kożystniejsze dla mnie/[jestem osoba ubogą] brat chce oddać mi aulto czy spożądzić umowę kupna,czy darowizny, za poradę dzięki ... Zobacz wątek2005.2.10 18:36:33
Czy pracodawca może sam pobrać zaświadczenie o niekaralności pracownika
Tylko ty możesz złozyć i tylko ty odebrać. Nie musisz odbierać osobiście, sąd przesyła również pocztą, lecz trwa to dłużej. jesli nie byłes karany, gdy zjawisz się po niego osobiście przeważnie ... Zobacz wątek2005.2.9 18:44:11
Jak najkorzystniej zatrudnić emeryta płacąc tylko składkę zdrowotną?
Jak najlepiej zatrudnic emeryta zeby placic tylko składke zdrowotną i na jakich zasadach ... Zobacz wątek2005.2.9 15:0:11
Ochrona świadka przed zemstą - unikanie zeznań z obawy o bezpieczeństwo
e prawnik pierdzielisz farmnazony stawic sie musisz ale nie musisz mówić... ... Zobacz wątek2005.2.9 12:17:34
Kto spłaca kredyty zmarłego gdy spadkobierca zrzeka się spadku?
Umarła siostra mojej babci, miała zaciągnięte kredyty jej syn zrzekł się spadku - kto w takim przypadku spłaca kredyty (bez żyrantów) proszę o odpowiedź - sebastianssz@interia.pl Dzięki ... Zobacz wątek2005.2.9 11:45:10
Staż absolwencki po studiach - ograniczenie wiekowe do lat
Mam ponad 25 lat i odrabiałam staż. U nas na stażabsolwencki miały szansę osoby do 27, jeśli skończyły studia wyższe. Warunkiem było pozostawanie absolwentem nie dłużej jak rok. ... Zobacz wątek2005.2.9 11:39:31
Dziedziczenie mieszkania własnościowego - prawa innych dzieci
Jakie sa podstawy prawne jesli chodzi o dziedziczenie mieszkania wlasnosciowego po rodzicach, rodziece zapisali je na jedno dziecko czy inne dzieci maja prawo do czesci tego mieszkania??? ... Zobacz wątek2005.2.9 11:24:27
Czy obowiązuje maksymalny 30-dniowy termin płatności w umowach?
Pojawiają się sprzeczne informacje dotyczące ustawowo obowiązującego 30 dniowego terminu płatności. Mianowicie część moich kontrahentów twierdzi, że mogą mi udzielić np. 90 dniowego terminu ... Zobacz wątek2005.2.9 10:57:22
Czy trzeba powiadamiać ZUS o zawarciu umowy majątkowej z mężem?
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:48:9
Rozdzielność majątkowa przy działalności gospodarczej - obowiązek powiadomienia
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) ... Zobacz wątek2005.2.8 16:45:33
Urlop zdrowotny dla nauczyciela mianowanego z prawami emerytalnymi
Z art73.ust.2 należy wnioskować, iż takiego urlopu można udzielić wyłącznie osobie przed odejściem na emeryturę. ... Zobacz wątek2005.2.8 11:50:51
Czy sprawa o podwyżkę się dezaktualizuje po czasie?
wprowadzenia mnie w blad przy przyznawaniu podwyzki, mam jeszcze jedno male pytanie. Czy sprawa ta sie dezaktualizuje??? Oczywiste jest, ze poki nie znajde nowego zajecia nie moge wchodzic w spor z obecnym ... Zobacz wątek2005.2.8 11:40:33
Sprzedaż pamięci RAM przez Allegro - reklamacja i odpowiedzialność za transport
witam mam pewne pytanie sprzedałem ostatnio pamięc ram przez allegro która przed wysłaniem sprawdzałem u siebie w komputerze czy działa i działała bez zarzutów, takze sprawdzałem ją na 2 innych ... Zobacz wątek2005.2.8 11:5:30
Kto ma prawo sprawdzać czy dana osoba jest karana?
Witam. Kto ma prawo sprawdzac, czy dana osoba jest karana? pozd Piotr ... Zobacz wątek2005.2.8 9:57:23
Jak rozliczyć się z urzędem skarbowym będąc rencistką z KRUS?
Jestem rencistką , pobierajacą świadczenie w formie renty z KRUS. Chce rozliczyć się z mężem w rozliczeniu rocznym PIT tylko, ze mąż prowadzi gospdarstwo rolne w związku z czym nie musi rozliczać ... Zobacz wątek2005.2.8 8:59:44
Czy żona odpowiada za długi firmy męża po jej upadłości?
Witam, oto problem: mąż prowadził działalność gospodarczą i zaciągnął w imieniu firmy dług u innego przedsiębiorcy, spłacił tylko część -reszta stała się przedmiotem egzekucji komorniczej ... Zobacz wątek2005.2.7 23:24:16
Umowy weekendowe w tym samym zakładzie pracy - zgodność z prawem
niedopuszczalna jest taka praca przez pracowników zatrudnionych na umowę o pracę ... Zobacz wątek2005.2.7 22:58:49
Jakie szanse na wygranie sprawy o alimenty od ojca?
Mam takie pytanie! Za nie cały miesiąc mam sprawę o alimenty. Podałam swojego ojca o alimenty i nie wiem o co sad będzie pytał. Mój ojciec znalazł sobie kochankę w wieku 22 lat gdzie on ma 42. ... Zobacz wątek2005.2.7 22:55:6
2005.2.7 21:57:44
Czy można spłacić dług z pominięciem kancelarii prawnej przed sądem?
sądowych. Jestem zadłużony w pewnej firmie. Dług spłacałem ale przez 6 m-cy zaprzestałem spłat, (brak pieniędzy) teraz dostałem sms od firmy windykacyjnej że sprawa jes w sądzie. Ja nie dostałem ... Zobacz wątek2005.2.7 15:4:39
Co zrobić gdy sprawa trafia do sądu - czy można spłacić dług bezpośrednio?
Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Mam do spłacenia dług pewnej firmie zobowiązanie spłacałem przez pewien okres ale od 6 m-cy nic nie wpłaciłem (brak kasy). Dostałem informacje sms od jakiegoś ... Zobacz wątek2005.2.7 14:28:2
Zmiana przepisów VAT dla samochodów - czy ustawa działa wstecz
Ode mnie Urzad Skarbowy żąda teraz zwrotu pełnej kwoty VAT-u naliczonego, którą otrzymałem w lipcu 2001 roku , rozliczjąc zakup tzw. kratki dla mojej firmy. Obecnie firmę likwiduję ( po zawale) ... Zobacz wątek2005.2.7 10:34:9
Czy praca w gospodarstwie rodziców liczy się do jubileuszu w pracy?
pracóje w zakładzie państwowym 22l zatrudnionych jest obecnie ok. 350 os. wcześniej jednak pomagałem rodzicom w gospodarstwie od 1976 - 1983 gospodarstwo to liczy sobie 1h2a czy moge dopisać sobie ... Zobacz wątek2005.2.6 18:26:43
Podział spadku między rodzeństwo z uwzględnieniem wcześniejszej darowizny
należy dodać darowiznę do wartości spadku co daje 620.000 następnie podzielić przez liczbę spadkobierców(wg ich udziałów) co daje 310.000 i to jest wysokość schedy jaką każy powinien otrzymać ... Zobacz wątek2005.2.6 18:11:17
Wpływ sylwestrowego spotkania na orzeczenie rozwodu - rozkład pożycia
Witam ! Za dwa tygodnie mam sprawe rozwodową zmężem . Mamy 3 letnego syna .Nie mieliśmy kontaktów ze sobą przez ponad pół roku aż do sylwestra kiedy to spotkaliśmy się i ....nie można chyba ... Zobacz wątek2005.2.6 15:57:22
Czy pracownik może żądać zwolnienia z obowiązku pracy w okresie wypowiedzenia?
Czy pracownik który dostał 3 - miesięczne wypowiedzenie z pracy może ubiegać się u swojego pracodawcy o zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy na okres 1 miesiąca???Czy w związku z nieświadczeniem ... Zobacz wątek2005.2.4 13:34:54
Czy można odebrać dni wolne przed przepracowanym weekendem?
Czy w przypadku gdy pracujaca jest sobota i niedziela można odebrac dni wolne (przyslugujace za prace w sobote i niedziele) w dni poprzedzajace prace??? Czy te dni powinny byc odebrane po przpracowanym ... Zobacz wątek2005.2.4 10:42:49
Gdzie uzyskać pozwolenie na uprawę konopi włóknistych?
Mam pytanie ! Gdzie mam sie zglosic ,co mam zrobic aby dostac pozwolenie na uprawe konopii wloknistych ! Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam . ... Zobacz wątek2005.2.4 9:3:10
Odszkodowanie za spóźnienie pociągu podczas strajku kolejarzy - dochodzenie roszczeń
No cóż - może być z tym problem :-( Jeśli chodzi o umowę przewozu, to przewoźnik będący profesjonalistą generalnie odpowiada na zasadzie ryzyka za niewykonanie lub niewłaściwe wykonanie umowy ... Zobacz wątek2005.2.3 23:57:30
Komentarz do art. 747 Kodeksu Postępowania Cywilnego - gdzie znaleźć?
Witam, Pomóżcie Forumowicze!!! Jeśli ktoś posiada albo może podesłać link komentarza do art. 747 Kodeksu Postępowania Cywilnego to proszę o pomoc. Pytam o to, gdyż oprócz samych "suchych" ... Zobacz wątek2005.2.3 23:24:15
Czy może nastąpić przedawnienie nadpłaty za mieszkanie spółdzielcze?
Zakup był w 1998r na przetargu w spółdzielni mieszkaniowej. Moje podejrzenie o mniejszy metraż spółdzielnia potwierdziła przemierzeniem mieszkania. Lecz co do zwrotu nadpłaty poinformowano mnie, ... Zobacz wątek2005.2.3 23:16:33
Brak nominacji na mieszkanie po śmierci głównego najemcy
jesli jestes tam zameldowana przynajmniej 6 lat to musza ci dac to mieszkanie. ... Zobacz wątek2005.2.3 17:33:52
Jak założyć działalność gospodarczą przy obrocie ziemniakami sadzeniakami?
Witam serdecznie i pozdrawiam :) Z góry przepraszam jeśli zwracam się o pomoc do niewłaściwych osób ale spróbowac zawsze warto. Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem związanym z ... Zobacz wątek2005.2.2 12:47:27
Pomówienie o narkotyki przez współlokatora - czy grozi usunięcie z uczelni
Jestem studentem jednej z wyższych polskich uczelni. Mieszkałem w mieszkaniu znajdującym się w akademiku z trzema współ lokatorami. Jeden z nich po ostrej sprzeczce i wymianie zdań z nami udał ... Zobacz wątek2005.2.2 10:44:12
Negatywna opinia kuratora o matce dziecka - jak odwrócić sytuację
Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie ... Zobacz wątek2005.2.1 22:45:1
Zajęcie mienia z mieszkania prywatnego przez komornika
z mieszkania prywatnego? Dodam, że wszystkie sprzęty są stare, "najnowszy" to mały telewizorek, kupiony 3 lata temu... Czy może zająć auto, które jest kupione w kredycie bankowym, jeszcze ... Zobacz wątek2005.2.1 16:52:34
Ochrona przed podważeniem testamentu przez zawziętych krewnych spadkodawcy
Testament sporządzony u Notariusza jest raczej nie podważalny , ponieważ notariusz sprawdza czy ludzie są poczytalni i w pełni świadomi tego co robią ... Zobacz wątek2005.1.31 18:1:38
Staż absolwencki po 25 roku życia - oszustwo pracodawcy
Twarde prawo ale prawo, ponieważ urząd ma je najbliżej więc je zna. Jedna rada, musimy sami uczyć się przepisów i wiedzieć jakie są tego konsekwescje. Faktycznie urząd zrobił to z premedytacją, ... Zobacz wątek2005.1.31 12:13:36
Stypendium socjalne w szkole prywatnej z uprawnieniami publicznymi
Dołączam sie do pytania. ... Zobacz wątek2005.1.31 11:0:34
Domniemanie ojcostwa byłego męża - zaprzeczenie i usunięcie z aktu urodzenia
jeżeli domniemanie ojcostwa zostało obalone, wówczas stwierdzenie ojcostwa może nastąpić poprzez orzeczenie sądu, ale również przez uznanie dziecka.Przy czym, uznanie moze nastapić przed sądem ... Zobacz wątek2005.1.31 10:38:49
Jakie obowiązki ma ZUS wobec płatników składek?
Jakie ZUS ma obowiązki wobec płatników składek? Czy np: - ma obowiązek informowania płatnika o jego np. zaległościach w składkach ? / tak jak to jest w US / - w przypadku kontroli - kiedy musi ... Zobacz wątek2005.1.31 2:22:57
Czy pracodawca może żądać zwrotu kosztów za umowy zlecenie z datą wsteczną?
Witam, moja koleżanka pracowała na zlecenie, jako sprzątaczka/ około 200 zł miesięcznie/ przez niecały rok u prywatnej osoby. Jakie byłyby konsekwencje dla takiego "zatrudniającego", ... Zobacz wątek2005.1.31 1:49:58
Mieszkanie z gminy z pozwoleniem na łazienkę - wykup przez właściciela
Mam wielki problem. Otrzymalam mieszkanie z gminy, ktora wyrazila zgode na zalozenie lazienki i przyznala mi lokal przylegly do remontu( w ciagu 2 miesiecy ). W tym samym roku budynek przejal wlasciciel ... Zobacz wątek2005.1.30 20:32:18
Darowizna komputera dla małoletniego syna przy zobowiązaniach w US
Chcę zrobić darowiznę komputera i monitora / starszy model, całość zestawu to około 700 zł /dla małoletniego syna. Czy mogę to zrobić jako matka? Nawet jeśli mam zobowiązania wobec US ? Będzie ... Zobacz wątek2005.1.30 20:9:45
Skopiowanie tekstu reklamowego z innej strony - prawa autorskie
Zamiesciem na swojej stronie teks ktory skopiowalem z innej strony . Tekst typu : Tylko u nas najtansze loga . Chcesz miec najlepsze loga w sieci??? Wpadnij do nas itd... No bylo z tego jakas strona A4 ... Zobacz wątek2005.1.30 15:16:20
Masz inne pytanie do prawnika?