Forum prawne (strona 827)
Skarga pauliańska - jak ustalić kupca sprzedanego samochodu
Jeżeli sprzedał zajęty samochód to należy zawiadomić prokuratora.Jeżeli wspólny samochód małżonków-też prokuratora. ... Zobacz wątek2004.12.19 14:30:18
Komornik zajął towar na wyższą kwotę - skazany prawomocnie
Komornik oczywiscie może zająć towar większej wartosci niż dług,ale nie może wyegzekwować więćej niż kwota określona w tytule wykonawczym. ... Zobacz wątek2004.12.19 0:20:47
Decyzja dyrektora vs decyzja ostateczna ministra - przeniesienie w służbie celnej
1 lipca 2003 r. decyzją ministra finansów,mającej status decyzji ostatecznej zostałam przeniesiona z Izby Celnej w Przemyślu (,dokąd zostałam przeniesiona po likwidacji Izby Celnej w Cieszynie) ... Zobacz wątek2004.12.19 0:0:0
Zatarcie warunkowego umorzenia postępowania karnego - terminy
Nie bardzo Cię rozumiem??? Chyba zbyt pobieżnie przeczytałaś moje zapytanie. Podstawę wpisu do KRK warunkowo umorzonego postepowania wskazałem z przytoczeniem przepisu prawa. Wskazuje jeszcze raz!!! ... Zobacz wątek2004.12.17 23:43:28
Wyrok w zawieszeniu w Polsce a praca na czarno w Niemczech
cześć Adam. Twój kolega nie ma się czego obawiać. Praca na czarno nie jest przestępstwem, to raz, a po drugie nie jest tożsame z rażącym naruszeniem porządku prawnego - co stwarzałoby mozliwość ... Zobacz wątek2004.12.16 23:33:45
Wypadek tuż za ogrodzeniem firmy - w pracy czy w drodze z pracy
Jest to wypadek w drodze do pracy i takie zakfalifikowanie zdarzenia pozbawia pracownika do odszkodowania z ZUS z tytułu uszczerbku na zdrowiu( na ogół chyba ze skurki powoduja niezdolnośc do pracy ... Zobacz wątek2004.12.16 13:36:24
Rozliczenie kredytu remontowego wspólnoty mieszkaniowej
sposób finansowania prac przez wykonawcę nie ma wpływu na wysokosc odpisu. wspólnota przecież rozlicza wszystkie roboty poprzez swoje konto bankowe, a wysokosc wpłat uzaleznona jest od uchwał podjetych ... Zobacz wątek2004.12.14 20:2:58
Definicja ukończenia nauki przy zwrocie kosztów studiów
Rzecz jest oczywista. Celem podjęcia studiów jest uzyskanie dyplomu. W związku z tym studia kończą się z chwilą jego uzyskania. ... Zobacz wątek2004.12.14 19:51:35
Przyciemnione szyby tylne w samochodzie - przepisy
piecowe jest strasznie drogie.podobno za jedna szybe trzeba zabulić coś koło 200 zika. ... Zobacz wątek2004.12.14 19:3:39
Eksmisja zięcia z mieszkania teściowej podczas rozwodu
z mieszkania nikt nie ma prawa Cie wyrzucic jesli jestes bezkonfliktowy i masz zameldowanie na pobyt staly a co do wygranej sprawy masz ogromne szanse kwestia dobrej argumentacji ... to co deklarujesz ... Zobacz wątek2004.12.13 23:54:29
Tworzenie wspólnoty bez jednego właściciela z przywłaszczeniem
Wspólnota powstaje z mocy prawa przy wyodrębnieniu pierwszego lokalu ( pierwszy akt not.) także wspolnota juz jest teraz trzeba ja tylko zarejestrować. ... Zobacz wątek2004.12.13 17:35:39
Wynagrodzenie za przestoje w pracy - czy przysługuje
ten problem jest unormowany w kodeksie pracy art.81 ... Zobacz wątek2004.12.13 10:58:12
Belgijskie prawo jazdy z polskim dowodem osobistym
Czy jest możliwe używanie belgijskiego prawa jazdy razem z polskim dowodem osobistym? Mam tymczasowy dowód belgijski a prawo jazdy polskie jest przeterminowane (ze względu na słaby wzrok mam prawo ... Zobacz wątek2004.12.13 0:0:0
Programy hakerskie na serwerach - napisy edukacyjne i odpowiedzialność
a co jeśli ktoś włamie mi sie na komunikator internetowy i poniose z tego straty moralne?? czy obowiązuje na to jakies prawo?? czy można skaząc człwoieka za coś takiego jeśli wiem sie kim on jest ... Zobacz wątek2004.12.11 22:26:50
Zasiłek dla bezrobotnych po powrocie z zagranicy - wysokość i lata pracy
czy i wjakiej wysokosci nalezy sie zasilek dla bezrobotnego powracajacego z zagranicy np po 1,56 roku pracy oficjalnie oraz czy liczy sie to do emerytury z gory dzieki za odp.piotr ... Zobacz wątek2004.12.11 16:52:42
Umowa na 1/4 etatu - rozliczenie równoważny czas pracy i przestoje
Umowa na 1/4 etatu z mozl. rozszrerzenia do 1/2, na czas okreslony ( umowa przedluzana jest co miesiac) Warunki swiadczenia pracy: 1. dobowa norma cz. pr. 8 godz. 2. tygod. norma cz. pr. przecietnie 40 ... Zobacz wątek2004.12.11 12:55:1
Umowa o pracę 40 godzin tygodniowo a faktyczne 4 godziny
Zawarlam umowe na 1/4 etatu( z mozliwoscia rozszerzenia do 1/2 etatu), na poczatku grudnia otrzymalam garfik z rozkladem czasu pracy na caly grudzien od 7.12 do 11.12. 2004 powinnam byla przepracowac lacznie ... Zobacz wątek2004.12.10 13:44:32
Dziedziczenie bez testamentu - prawa dzieci z pierwszego i drugiego małżeństwa
będzie należał do spadku nie pozostawił testamentu . Ojciec ożenił się drugi raz i z tego małżeństwa my jesteśmy dzieciami , a z pierwszą żoną miał dwoje dzieci , czy te dzieci ojca z pierwszego ... Zobacz wątek2004.12.10 9:13:45
Akcje zakładu pracy po rozwodzie - podział majątku
Obawiam się że nie, przy podziale majątku uwzględniane będzie to, co wspólnie wnieśliście w okresie trwania małżeństwa / wsólnota majątkowa /. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2004.12.10 0:20:39
Upomnienie się o majątek po matce gdy ojciec nie robił działu spadku
ja i młodszy brat te 3/20 po matce to mieliśmy na papierze , a ojciec nie robił działu spadku więc jeszcze nie dostaliśmy nic .Ojciec miał 5/20 po swojej żonie i swoją połowe tj: 25/20 i zapisał ... Zobacz wątek2004.12.9 14:45:37
Zachowek dla syna gdy córka siostry odziedziczyła mieszkanie w testamencie
Córka siostry odziedziczyła mieszkanie w testamencie po moim ojcu. Jest niepełnoletnia. Od kogo mam dochodzic zachowku. Jestem synem i nie dostałem nic. ... Zobacz wątek2004.12.9 11:59:39
Oskarżenie o konsumpcję towaru na magazynie - co robić będąc niewinnym?
Witam Pracuje na magazynie jako pracownik magazynowy. Zostalem dzisiaj posadzony o rzecz ktorej nie zrobilem. Mianowicie zarzuca mi sie konsumpcje towru. ktory znajduje sie u nas na magazynie. Co najlepsze ... Zobacz wątek2004.12.8 20:2:1
Ustalenie kupca samochodu dla skargi pauliańskiej
samochód wedlug nieoficjalnych informacji kupil brat meza wiec skarga jest do wygrania ... Zobacz wątek2004.12.8 10:38:15
Zaświadczenie o niekaralności po wyroku sprzed lat
Teraz jestem już spokojny.Dzięki Kaja. ... Zobacz wątek2004.12.7 21:35:39
Otwarcie restauracji - od czego zacząć i prawo do kredytu
Chce otworzyc wlasną dzialalnosc gospodarcza tj.restauracje. Ale nie wiem od czego mam zacząc? ;-(. Czy mam prawo do jakokolwiek kredytu i do jakiego kredytu?.........? ... Zobacz wątek2004.12.7 18:33:52
Mieszkanie z zadłużeniem od rodziców - pomoc dla bezrobotnej córki
Mam kolezanke ktora mieszka w mieszkaniu rodzicow.To mieszkanie zostalo "dane" kolezance juz z zadluzeniem.Rodzice jej wcale nie pomagaja(ani finansowo ani duchowo)wrecz przeciwnie maja do niej ... Zobacz wątek2004.12.7 15:58:57
Prowizja pracownika przechodzi na pracodawcę - czy to wykroczenie?
Co ma w takiej sytuacji zrobic pracownik?jesli ma to w umowie,a prowizja przechodzi na pracodawce,czy jest to wykroczenie ze strony szefa?poza tym chcac sie upomniec o pieniadze dla mnie przeznaczone z ... Zobacz wątek2004.12.7 15:29:17
Podwyżka oprocentowania kredytu USD po odmowie zamiany na złote
3 lata temu wzišłem pożyczkę hipotecznš długoterminowš w USD w stałych miesięcznych ratach. Kiedy nastšpił krach na rynku Amerykańskim i dolar zaczšł spadać zaproponowali mi zamianę na ... Zobacz wątek2004.12.7 15:15:10
Skarga pauliańska - jak ustalić kupca sprzedanego samochodu
zacznij traktować go jak człowieka ... Zobacz wątek2004.12.7 14:45:34
Odszkodowanie od ubezpieczyciela administracji za nieszczelny komin
Witam serdecznie, chciałabym sie dowiedziec, czy jest mozliwosc uzyskania odszkodowania od ubezpieczyciela administracji budynku, a konkretnie: mieszkam w starej kamienicy (1 pietrowej), w ktorej ogrzewanie ... Zobacz wątek2004.12.7 14:29:58
Zabranie samochodu przez komornika za długi byłego pracodawcy
Witam. Idąc dzis za sklepu zobaczyłam jak moj samochod pakują na lawete. (komoornicy) Zakupilam go miesiac temu od bylego pracodawcy ktory wlasnie (jak sie okazalo) mial dlugi u roznych ludzi... nic ... Zobacz wątek2004.12.6 15:28:44
Cofnięcie darowizny przez babcię przed śmiercią - stanowisko spadkobiercy
Niewdziecznosc trzeba udowodnic, a nie tylko o niej pisac ... jak to uczynila Pani cioteczka! Chyba ze ma ona dowody, ktorych nie mozna obalic! ... Zobacz wątek2004.12.4 12:6:2
Odrabianie dnia wolnego w sobotę - system 3-zmianowy a prawo pracy
Moje pytanie dotyczy ustalania czasu pracy a konkretnie dni pracy. W zakładzie pracy, gdzie obecnie jestem zatrudniony, pracodawca ustala mi grafik pracy w ten sposób, że dostaje dzień wolny od pracy ... Zobacz wątek2004.12.3 18:25:19
Cofnięcie zgody na oddanie dziecka do adopcji
Po nowym roku wejdzie nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekunczego, ktora rowniez ojcu daje mozliwosc wniesienie powodztwa o ustalenie ojcostwa. W takim wypdaku, ten biologiczny ojciec powinien wystapic ... Zobacz wątek2004.12.3 12:36:58
Sprostowanie świadectwa pracy po 2 miesiącach
liczy się data otrzymania przez Ciebie świadectwa, a nie jego wydania (powinieneś podać datę przy kwitowaniu odbioru). Wg. art 97 kp masz 7 dni na wystąpienie do pracodawcy o sprostowanie świadectwa ... Zobacz wątek2004.12.3 11:13:11
Uszkodzenie monitora LCD po naprawie - odpowiedzialność serwisu czy kuriera
Witam serdecznie. Zakupiłem w jednym znajwiększych marketów w Polsce monitor LCD, koszt sprzętu przekroczył kwote 2000 zł. Po pięciu miesiącach użytkowania wystąpiła usterka związana z elektryką. ... Zobacz wątek2004.12.3 0:10:43
Dodatki pracownicze z powodu inwalidztwa pierwszego stopnia lekkiego
Czy przysługują jakieś dodatki pracownicze z powodu inwalictwa piereszego stopnia rodzaju lekkiego. ... Zobacz wątek2004.12.2 20:9:38
Naruszenie umowy o zakazie konkurencji przez spółkę jawną
A zawiera z B umowę, w której zobowiązuje się, że nie wybuduje na swojej nieruchomości stacji benzynowej i tym samym nie będzie prowadził działalności konkurencyjnej wobec B, który już taka ... Zobacz wątek2004.12.2 17:0:31
2004.12.1 21:22:5
Niewykonanie prac społecznych - konsekwencje karne
mialem 0.26 i po 10 min. 0.22. jechalem rowerem. dostalem 3 mce wiezienia w zawiasach na 2lata, 1200zl grzywny, zabrali prawko i zabronili jezdzic nawet rowerem przez rok. ... Zobacz wątek2004.12.1 19:47:49
Zwolnienie z pierwszej składki ZUS dla działalności gospodarczej
ODPOWIEM JAK W FILMIE PSY PASIKOWSKIEGO LEZYSZ PAN I ROBISZ POD SIEBIE NIESTETY POZDRAWIAM ... Zobacz wątek2004.12.1 19:42:45
Naliczanie odsetek od wstrzymanej kwoty poręczenia
w umowie było, o tym że kwotę....można zatrzymać jako proęczenie z tyt. kar umownych ... Zobacz wątek2004.12.1 13:49:28
Kolejność umów o pracę - okres próbny, określony, nieokreślony
a jeśli w tej chwili w grudniu kończy mi się trzecia umowa - to pracodawca musi mi dać stałą umowę lub rozwiązac stosunek pracy? czy istnieje jakieś inne wyjście? ... Zobacz wątek2004.11.30 21:7:6
Dodatek za odpowiedzialność materialną - przepisy prawne
Mam pytanko czy jest jakiś przepis prawny, który reguluje wysokość dodatku finansowego za odpowiedzialność materialną za sprzęt firmy. Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2004.11.29 19:11:54
Przedawnienie kredytu z poręczycielem po 12 latach
zazula bardzo dziękuje za odpowiedz....z tego co zrozumialam ,uwazasz ,ze kredyt ulegl przedawnieniu. ... Zobacz wątek2004.11.29 18:19:14
Wznowienie postępowania rozwodowego po wycofaniu pozwu
Witam! Kilka tyg. temu pytałam się jak wycofać z sądu pozew o rozwód (postanowilismy z mężem spróbować jeszcze raz) tak jak napisałes, pisemko napisaliśmy i poszło... obawiam się jednak, że ... Zobacz wątek2004.11.29 10:4:8
Spadek po bracie ojca - czy trzeba najpierw nabyć spadek po ojcu?
Zmarł brat mego nieżyjącego ojca. Czy warunkiem wnioskowania o stwierdzenie nabycia spadku po wujku jest wcześniejsze nabycie spadku po ojcu? Czy tez wystarczy może akt zgonu ojca? Dodam,ze jest zgoda ... Zobacz wątek2004.11.28 9:51:20
Kuroniówka przy końcu umowy pracy na czas określony
W zależności od regionu w którym mieszkasz. Bo np. w woj. warmińsko-mazurskim trzeba przepracować rok żeby nabyć prawo do zasiłku dla bezrobotnych. ... Zobacz wątek2004.11.27 12:18:22
Gra internetowa - czy klient może nie zaksięgować faktury
odpowiem ogolnie, bez wnikania w szczegoly. nalezy uznac, ze byla to umowa o wykonanie dziela (programu, gry). zgodnie z ustawa o vat, obowiazek podatkowy powstaje (czyli tez obow. wystawienia faktury ... Zobacz wątek2004.11.26 13:41:49
Podpisanie faktury bez umowy - czy powstaje zobowiązanie?
ciekawe jak potoczyla sie dalej twoja sprawa :) jesli tu zagladasz to napisz. zweryfikuje swoja wiedze na ten temat. pozdrawiam ... Zobacz wątek2004.11.26 13:31:7
Masz inne pytanie do prawnika?