Forum prawne (strona 773)
Zachowek od mieszkania - wycena z chwili darowizny czy ustalania zachowku
W wielkim uproszczeniu można stwierdzić, że dla obliczenia wartości darowanego mieszkania będą brane ceny rynkowe na dzień ustalania zachowku. Rodzina może wystąpić z żądaniem zapłaty zachowku ... Zobacz wątek2007.6.12 17:11:32
Zwolnienie z pracy z umowy na czas określony - okres wypowiedzenia
Witam, w obecnym zakladzie pracuje juz praiw 3 lata, najpierw mialam umowena 6 miesiecy potem przerwa pozniej na 2 lata i potem znowu dostalam umowe na 2 lata od 1.01.2007 do 31.12.2008 chcialabym sie ... Zobacz wątek2007.6.12 15:43:45
Reklama wielkoformatowa na zabytku - czy legalna
moj budynek jest z 1917r i teraz chca powiesic na nim reklame wielkoformatowa czy to legalne zaslonic zabytek? jesli okaze sie nielegalne kto ponosi koszty zerwania umowy i demontazu? ... Zobacz wątek2007.6.11 20:42:44
Zasłonięcie okien siatką reklamową przez wspólnotę
moja wspolnota chce zaslonic mi okna siatka reklamowa. Glosowali nad tym lokatorzy ktorych okna ni wychodza na te strone - im nic nie zaslonia. maja prawo? Czy w takim razie wsplnota moze zamurowac mi ... Zobacz wątek2007.6.11 20:35:38
Termin na rozpoczęcie budowy od nabycia działki budowlanej
Chciałabym zapytać ile zgodnie z prawem jest czasu na rozpoczęcie budowy od momentu nabycia działki budowlanej.Czy w ogóle jakiiś przepis to określa?Dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek2007.6.11 17:15:5
Automatyczne telefony windykacyjne Intrum Justitia - jak się bronić
Przepraszam, że temat nie jest związany z postępowaniem przed sądem, ale nie wiem jak to się wszystko skończy... ... Zobacz wątek2007.6.11 9:2:44
Separacja małżeńska - podział majątku i pomoc finansowa
od 10 lat jesteśmy z mężem w całkowitej separacji jednakże nieusankcjonowanej prawnie. To co nas jedynie łączy to fakt ,iz mąż mieszka w domu,który jest tylko moją własnością (przekazany ... Zobacz wątek2007.6.11 5:28:13
Sprzedaż rzeczy przez macochę po śmierci ojca - jak zapobiec
I jeszcze jedna informacja: Macocha posiada mieszkanie wykupione w czasie trwania ich małżeństwa. Czy po śmierci ojca przysługuje mi prawo do tego mieszkania. ... Zobacz wątek2007.6.9 22:6:21
Alimenty w Niemczech - czy dziadkowie muszą płacić za wnuka?
Mam pytanie. Sąd przyznał mi alimenty rok temu, nie są wypłacane do tej pory, bo moja matka nie złożyła orzeczenia do komornika. Wyprowadziłam sie z domu i nie mieszkam już z rodzicami. Chciałabym ... Zobacz wątek2007.6.9 14:39:49
Odpowiedzialność materialna za mienie firmowe - czy należy się dodatek
Witam, pracuje w firmie w której mam 1/3 odpowiedzialność materilanej za powieżone mi mienie o wartości około 1 mln zł. Czy w związku z tym należy mi sie jakis dodatek do pensji?? ... Zobacz wątek2007.6.9 11:27:55
Zmiana danych we wniosku już podpisanym - czy możliwa
Czy mogę zmienić dane we wniosku który już podpisałem. Konkretnie pomyliłem się przy danych dotyczących wzrostu. Tego samego dnia którego złożyłem wniosek, telefonicznie zapytałem o możliwość ... Zobacz wątek2007.6.9 11:6:9
Druga rozprawa rozwodowa - czy mam szanse na orzeczenie winy męża
Fakt, że bedzie miał "nowe" dziecko może tylko wpłynąc na wysokość zasądzonych alimentów, ale nie na oczywiste porzucenie rodziny i żadanie rozwodu. Skoro było widać, że go do kogoś ... Zobacz wątek2007.6.8 22:4:59
Alimenty w separacji - czy mogę znieść alimenty mieszkając u ojca
Jako osoba pełnoletnia powinnać TY otrzymywać alimenty, a nie matka! Już dawno powinnaś póść do sądu z wnioskiem, aby zasądzono przekazywanie alimentów na Twoje ręce i zasądzono od matki zwrot ... Zobacz wątek2007.6.8 21:37:13
Pracodawca nie chce przyjąć przedłużonego L4
witam mam taki oto problem żona dostałe L4 do 7 czerwca ponowną wizyte u lekarza miała 6 czerwca i przedłuzono jej L4 od 7 czerwca do 27 pracodawca nie chce przyjąć L4 twierdzi ze nie moze sie zazębić ... Zobacz wątek2007.6.8 18:36:4
Obowiązek meldunkowy po kupnie mieszkania - aktualne przepisy
Czy mogłaby Pani podac szczegóły przepisu o którym Pani wspomina. A poważaniem Bohdan Paszkiewicz ... Zobacz wątek2007.6.6 20:26:45
Przekazanie mieszkania komunalnego za odstępne - czy legalne?
Ile chcialbys za to mieszkanie odstepnego i gdzie sie znajduje..??Prosze o kontakt na nr 880979050 lub mail mixa00@wp.pl ... Zobacz wątek2007.6.6 15:16:21
Paszport dla dziecka gdy ojciec w więzieniu - wniosek do sądu
czy ojciec ma ograniczoną lub pozbawiony jest władzy rodzicielskiej - jeżeli tak to nie musisz mieć jego zgody na wydanie paszportu. Jeżeli nie masz musisz wnieść do sądu pismo wniosek o zgodę ... Zobacz wątek2007.6.5 23:10:40
Pozbawienie praw rodzicielskich matki alkoholiczki - podstawy prawne
Przede wszystkim czy jestes pełnoletni, druga sprawa policjant zamiast radzić to powinien skierować sprawę do Centrum Pomocy Rodzinie albo Niebieska Linia tam poradzą Tobie jak to załatwić, trzeba ... Zobacz wątek2007.6.5 22:45:53
Bonifikata za mieszkanie komunalne - czy córka musi zwracać
Moja ciotka zakupiła od gminy mieszkanie komunalne z 50% bonifikatą.Warunkiem otrzymania bonifikaty jest to,że przez pięć lat nie można zbyć tego mieszkania.Ciotka chce zapisac testamentem mieszkanie ... Zobacz wątek2007.6.5 14:29:56
Rozwód z żoną bez obywatelstwa która może wyjechać
w lutym zarejestrowałem w USC ślub który zawarliśmy w Kijowie w tamtym roku. Teraz chcemy się rozejść. Żona niema obywatelstwa i być może na dniach wyjedzie do Kijowa. Niewiem czy jeszcze wróci. ... Zobacz wątek2007.6.5 13:47:28
Pełnomocnictwo dla pracownika udziałowca na Zgromadzeniu
W naszej spółce 1/3 pracowników to wspólnicy. Do tej pory było tak, że pracownik udziałowiec dawałpełne pełnomocnictwo do reprezentowania go na Zgromadzeniu innemu pracownikowi udziałowcowi. ... Zobacz wątek2007.6.5 10:33:0
Gwarancja na odtwarzacz MP3 - czy bateria podlega gwarancji
Witam. Jakis czas temu zakupilem odtwarzacz mp3. Towar zakupilem na allegro, mam na niego gwarancje na 12 miesiecy. Niedawno odtwarzacz przestal dzialac, jest ciagle rozladowany i sie wylacza, po podlaczeniu ... Zobacz wątek2007.6.4 21:22:45
Przedawnienie długu u operatora Plus - czy muszę płacić
Potrzebuje pomocy. Miałem dwa telefony w Plusie na abonament. Rozwiązałem z nimi umowę 2005r.w styczniu za to że zminili cennik tzn. zawiadomili mnie listownie że połączenie z konsultantem BOA ... Zobacz wątek2007.6.4 19:9:17
Windykacja należności od firmy za wykonane umowy zlecenia
Firma w której pracuję nie płaci mi prawie od roku za wykonane umowy zlecenia. Czy jest szansa na zwindykowanie tej należności? Saldo mogę potwierdzić w księgowości. Czy firmy windykacyjne zajmują ... Zobacz wątek2007.6.4 12:52:54
Czy gmina może użyczyć teren lapidarium prywatnej osobie
Czy gmina może użyczy/wydzierżawić część terenu lapidarium prywtanej osobie? ... Zobacz wątek2007.6.3 12:26:36
Wypowiedzenie w ciąży - powrót do pracy i prawa pracownicze
mam identyczną sytuację, tylko termin na luty. Jeśli znasz już odpowiedź, proszę napisz ją ... Zobacz wątek2007.6.3 1:58:41
Wyrzeczenie się spadku po matce alkoholiczce - jak się zabezpieczyć
w ciągu 6 m-cy od śmierci teśsciowej możecie się zrzeknąć w sądzie lub przed notariuszem przyjęcia spadku, ale to na wypadek śmierci. Dopóki ona żyje, nie mieszka z wami to nie macie tak naprawdę ... Zobacz wątek2007.6.2 23:23:15
Rozwód za granicą - gdzie składać pozew przy polskim obywatelstwie
zakladam, ze chodzi o pozew rozwodowy; jezeli panstwo mieszkaja w NY zapraszam do naszek kancelarii ( 718-388-3330), jezeli nie najprosciej jest znalesc pelnomocnika w Polsce ( Warszawa, Bo tam zloza panstwo ... Zobacz wątek2007.6.2 21:13:56
Reklamacja zasilacza gdy miejsce zakupu już nie istnieje
Mam pytanie głownie do posiadaczy zasilaczy TRACER, jednak nie tylko. Chodzi o to co zrobić gdy popsuł mi się zasilacz na gwarancji, jednak nie mogę go zareklamować bo miejsce na giełdzie gdzie ... Zobacz wątek2007.6.2 16:21:59
Rozbiórka tarasu po latach - czy decyzja ma podstawę prawną?
Przeżkadzał,sonsiatka? Analfabetyzm pełną parą!!!! ... Zobacz wątek2007.6.2 13:31:16
Wypowiedzenie z pracy nauczyciela po 60 roku życia - kiedy otrzymać
Jeżeli jesteś zatrudniona na podstawie mianowania, to rozwiązanie stosunku pracy nastepuje zgodnie z art. 23 Karty Nauczyciela w tym roku szkolnym, w którym ukończysz 65 lat (kobieta i mężczyzna ... Zobacz wątek2007.6.2 11:37:16
Czy dzieci babci mają prawo do podziału mieszkania z darowizny
Witam. Chciałabym sie zorientowac w temacie darowizny mieszkania. 9 lat temu moja babcia zapisała w formie darowizny mieszkanie na moje nazwisko. Moje pytanie dotyczy kwestii czy po smierci mojej babci ... Zobacz wątek2007.6.1 19:34:16
Dziedzieczenie rachunku oszczędnościowego po wuju
Zostałam wskazana w banku przez mojego mamy wuja jako osoba, która po jego śmierci dziedziczy rachunek oszczędnościowy. Pani w banku nazwała mnie zstępną. Niestety osobą która jest uprawniona ... Zobacz wątek2007.6.1 17:38:13
Dochodzenie kosztów centralnego ogrzewania od poprzedniego właściciela
Dzień Dobry! Mam nietypową sprawę. Przez okres letni od lipca do sierpnia byłam włascicielem mieszkania. Na umowie sprzedaży była informacja, że w przypadku niedpołaty z tytułu rozliczenia centralnego ... Zobacz wątek2007.6.1 14:59:33
Budowa domu na działce rolnej powyżej hektara
witam... mysle,ze na tej dxziałce bedzie trudno cokolwiek wybudowac .... musi ona spełniać szereg wymogów..,ale mozna postarac sie o jeden kawałek z tej zeimi na budowe nie koniecznie całośc,bo ... Zobacz wątek2007.6.1 11:49:48
Dziedziczenie po siostrze bez testamentu - czy przysługuje
Zmarła siostra mojej kolezanki.Nie miała nikogo oprócz niej i dzieci kolezanki.Czy nalezy sie jej spadek po siostrze?Dodam ze zostawiła mieszkanie własnosciowe.Nic nie wiadomo o testamencie.Ale gdyby ... Zobacz wątek2007.6.1 10:4:12
Samoistny posiadacz gospodarstwa w dobrej czy złej wierze
Jestem wspólwłaścielej1/3 majątku tj. dom+pole.Zamieszkuję w domu od urodzenia,a sam prowadzę gospodarstwo od 1995r .Pytanie czy jestem samoistnym posiadaczem w dobrej wierze,czy złej wierze.Siostra ... Zobacz wątek2007.6.1 7:2:37
Umowa Orange z umorzoną firmą - czy można nie płacić należności
Umowa jest ważna - chyba, że uznamy za nieważną ale wtedy osoba podpisująca ja popełniła przestepstwo fałszując dokumenty (kara za fałszerstwo). Przedawnienie - nie liczyłbym na to, ale dopiero ... Zobacz wątek2007.5.30 14:2:26
Wymeldowanie córki która nie mieszka z rodzicami
Prosze o wyjaśnienie mi czy mogę wymeldować córkę z mieszkania gdyż decyzją swoją i sądu nie mieszka z nami od 0,5 roku i nie zamierza wracać. Czy jest jakaś możliwość żeby dopełnic tej ... Zobacz wątek2007.5.30 13:20:17
Ciąża z innym partnerem podczas separacji - droga do rozwodu
czesc jestem monika niech mi ktos powie jakie sz skutki ciazy ... Zobacz wątek2007.5.30 12:16:20
Zakład karny - szanse na wcześniejsze zwolnienie po 2 latach
Nie masz racji, osoba skazana drugi raz może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 2/3 kary. Pomyliłeś z multirecydywą (art. 64 par. 2) - w jej przypadku osoba musi odbyć ... Zobacz wątek2007.5.28 23:12:5
Przekazywanie alimentów na konto babci zamiast matki
PROSZĘ O PORADĘ -MAM ZASĄDZONE ALIMENTY I CHCĘ JE PRZEKAZYWAĆ NA KONTO BABCI A NIE MAMY MOICH DZIECI -CZY JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ. ( mam pewność iż pieniądze z konta mamy nie sa przekazywane dzieciom) ... Zobacz wątek2007.5.28 12:49:14
Zameldowanie na stałe w domku rekreacyjnym - czy możliwe
oczywiscie ze mozna. wystarczy ze bedziesz pzamieszkiwał w tym domku conajmniej 3 dni i bedziesz miec zamiar zamieszkiwania tam nadal na stałe.. jak ci urzedniczka nie bedzie chciala zameldowac, to złoż ... Zobacz wątek2007.5.28 12:31:40
Rozwód bez powodu - jak uzasadnić wniosek?
KOBIETKO UKŁADAJ SOBIE ŻYCIE NA NOWO IDZ DO PRAWNIKA WYDAJ 100 ZL. ALE ZOBACZYSZ JAK WIELE SIE DOWIESZ-WG MNIE JAK WNIESIESZ SPRAWĘ O ROZWÓD I STAWISZ SIĘ NA NIA Z PRAWNIKIEM I ŚWIADKOMI NP.SIOSTRĄ ... Zobacz wątek2007.5.28 12:26:13
Reklama sklepu na balkonie we wspólnocie mieszkaniowej - czy jest dozwolona
czesc u mnie tez jest wspolnota mieszkaniowa i jezeli twoj sasiad powiesil sobie reklame na balkonie swoim to ma do tego prawo poniewaz to jego balkon i powierzchnia za ktora placi,jezeli byla by to sciana ... Zobacz wątek2007.5.27 18:6:39
Pogróżki telefoniczne - przedawnienie i deportacja
prosze o pomoc - mój chłopak 10 lat temu miał firme i po wykonaniu zamówienia klient nie zapłacił - chodziło o dość dużą kwotę. Mój chłopak w poczuciu złości i bezsilności zadzwonił z ... Zobacz wątek2007.5.27 14:26:33
Egzekucja alimentów bez znajomości miejsca pobytu ojca
Moja sprawa jest dosyć skomplikowana. 8 miesięcy temu złożyłam pozew o rozwód z mężęm, który nie interesuje się mną i naszymi dziećmi od 13 lat. Do tej pory jakoś sobie radziłam ale dzieci ... Zobacz wątek2007.5.27 9:32:36
Umowa kupna samochodu od dwóch właścicieli - wzór umowy
Zamierzam kupić samochód, który ma właściciela i współwłaściciela. Nie mam zielonego pojęcia jak powinna wyglądać Umowa kupna i jakie punkty powinna zawierać. Przeglądając różne umowy ... Zobacz wątek2007.5.26 10:9:27
Ugoda w sprawie alimentów z kuratorem - czy ma moc prawną
"Art. 137. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech." - kodeks rodzinny i opiekuńczy, ale przeważnie korzysta się z "krótszych" terminów, ... Zobacz wątek2007.5.25 17:52:36
Balustrada balkonowa się rusza - normy montażu i reklamacja usterki
Witam, Właśnie czeka mnie odbiór mieszkania, właściwie nie mam większych zastrzeżeń do wykonanych prac. Niepokoi mnie jednak fakt że balustrada balkonowa wyraźnie się rusza co z pewnością ... Zobacz wątek2007.5.25 14:38:32
Masz inne pytanie do prawnika?