Forum prawne (strona 771)
mandat na podstawie zdjęcia
Jak najbardziej legalne zdjęcie z fotoradaru. ... Zobacz wątek2010.5.4 11:14:37
Chcę dobrowolnie poddać się karze
WitamZostałem oskarżony o kradzież pewniej rzeczy o wartkości około 350zł, właściciel tej rzeczy wniósł już pozew do sądu, jest mi bardzo przykro za wszystko to co się stało i chciałbym ... Zobacz wątek
2010.5.4 11:13:6
Staż- uczący się zaocznie 19- latek!
Witam, mam pewne pytanie związane ze stażem. Jestem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy, całkiem niedawno dowiedziałem się, że jest możliwość starania się o staż. No ale mam 19 i uczę ... Zobacz wątek2010.5.4 2:29:12
obrona przed ex zona alimenty
znajduje sie na terenie wielkiej brytani razem z moja obecna zona i 3 dziezi. Z pierwszego malzenstwa posiadam 14 letniego syna ktory mieszka w polsce razem z matka . od listopada ubieglego roku moja ex ... Zobacz wątek2010.5.3 23:52:40
Doniesienie o popełnieniu przestępstwa
Witam.Przyznam szczerze,że to jest straszne!!!Mam taką podobną sytuację,ale z moimi rodzicami.Bardzo przykre jest to,że osoby nam najbliższe-czyli dziadkowie lub rodzice utrudniają nam życie i ... Zobacz wątek2010.5.3 22:44:13
wypadek w autobusie
668117554 ZADZWOŃ I POWOŁOJ SIĘ NA ADAMA ALBO NAPISZ SWÓJ NUMER TEL ODDZWONI WINDYKACJA1@VP.PL ... Zobacz wątek2010.5.3 22:26:1
wfirma.pl - call center
Jestem właścicielem serwisu internetowego wfirma.pl udostępniającego narzędzia księgowości on-line. Poza tym jestem właścicielem biura rachunkowego działam na podstawie świadectwa kwalifikacyjnego. ... Zobacz wątek2010.5.3 13:27:45
Odcięcie wody do lokalu ieszkalnego
Witam. Mam problem, poszukuję porady jak mogę obronić moją teściową przed sąsiadem. Otóż: mieszka ona w starym budynku we wspólnocie na I piętrze, na parterze sąsiad. Pewnego dnia przedzwoniła, ... Zobacz wątek2010.5.3 12:39:5
Fałszywy podpis na pozwie
Wystarczy, że żona potwierdzi, że to jej podpis i będzie po sprawie. Zawsze może powiedzieć, że miała uraz ręki i podpis wyszedł inaczej niż zwykle. Jeśli pozew był złożony za jej zgodą, ... Zobacz wątek2010.5.2 20:39:22
chce odzyskać pieniądze, pomocy!!!
Musi Pani wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o wykonanie zobowiązania, które oświadczył na piśmie. ... Zobacz wątek2010.5.2 19:2:58
Zapomnialem wpisać terminu płatności w fakturze VAT
Sprzedałem towar.Wystawiłem fakturę VAT. Omyłkowo nie wstawiłem terminu płatności. Jest tylko data wystawienia i data sprzedaży. Nabywca towaru nie chce dokonać przelewu i żąda faktury korygującej. ... Zobacz wątek2010.5.2 14:2:35
jak cena za zalożenie sprawy
witam chcialbym sie dowiedziec z jakimi kosztami musze sie liczyc podczas zalozenia sprawy o naruszenie nietykalnosci cielesnej.??Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.5.2 12:42:29
Naruszenie nietykalnosci cielesnej, zatrzymanie sila
witamMam takie pytanko poniewaz podczas kontorli biletów w autobusie jeden z kontrolerów uniemozliwil mi opuszczenie autobusu podczas tego zaczal mnie szarpac, grozic (mam zrobiona obdukcje) rozdal ... Zobacz wątek
2010.5.2 12:36:16
Wola spadkowa oraz nieruchomość
Witam serdecznie,Moi rodzice w podeszłym wieku posiadają mieszkanie, które powinno zostać podzielone pomiędzy mnie (syna) i moją siostrę. Głównie ja opiekuje się rodzicami również w czasie ... Zobacz wątek
2010.5.1 22:53:58
dotacja z urzedu pracy
moj maz ubiega sie o dofinansowanie z UP jednak pojawil sie problem gdyz nie mamy drugiego zyranta Dowiedzielismy sie ze jest jeszcze inna mozliwosc mianowicie akt notarialny o poddaniu sie egzekucji przez ... Zobacz wątek2010.5.1 19:44:57
Co mi grozi, gdy zostawie żonę i syna?
Witajcie!Proszę o pomoc. Temat nie jest najzręczniej sformułowany, wiadomo, chodzi o prawo, nie o moralność...
Chcę się rozstać z żoną. Mamy 3l syna. Mieszkamy w moim domu, w którym mieszkają ... Zobacz wątek
2010.5.1 18:13:7
rozwod a prawa kobiet
szukam ambitnego prawnika ktory poprowadzi moja sprawe pro bono w Krakowiesprawa bardzo trudna i ciekawa dla ambitnych prawo miedzynarodowe
prawa rodzicielskie proba porwania dzieci
jersli ktos zna ... Zobacz wątek
2010.5.1 10:49:33
czy "spud gun" jest bronią?
Witam,chciałbym zapytać, jak wygląda status prawny spud guna / potato guna? Chodzi o bardzo popularną domowej roboty broń (?) wystrzeliwującą ziemniaka za pomocą wybuchu gazu (gazu do zapalniczek ... Zobacz wątek
2010.4.30 20:15:19
Szerzenie nieprawdziwych informacji o warunkach zwolnienia z pracy.
Witam SerdecznieProszę o poradę. Mianowicie, pracowałem na stanowisku przedstawiciela handlowego w firmie od 3,5 roku. W marcu 2010 złożyłem wypowiedzenie z zachowaniem 3 miesięcznego okresu ... Zobacz wątek
2010.4.30 17:18:58
wycieczki pracownicze
A co ma bycie członkiem Komisji Socjalnej do organizowania wycieczek? Bo nie kumam ... Zobacz wątek2010.4.30 13:57:20
2010.4.30 13:28:44
współwłasność
Ja mam tez podobna sytuacje, tyle ze dostalam darowizne dzialki wraz z zabudowaniami i na tej dzialce wybudowalismy wspolnie dom, dzialka jest moja wlasnoscia a dom wspolna.Teraz jestem po rozwodzie, a ... Zobacz wątek2010.4.30 11:54:25
praca w więzieniu
witam,Czy mogliby mi Państwo pomóc w pewnej sprawie, czy kobieta której mąż jest karany może rozpocząć pracę w Służbie Więziennej? Czy do takiej pracy będzie potrzebne poświadczenie bezpieczeństwa? ... Zobacz wątek
2010.4.30 11:50:7
sprawdzanie kompa
WitamJak wygląda sprawdzanie zajętego sprzętu komputerowego? Kto dokładnie się tym zajmuje i jak to przebiega???
... Zobacz wątek
2010.4.30 11:45:47
podwójne obywatelstwo
Witam serdecznieChciałabym się dowiedzieć, czy zgodnie z prawem polskim jedna osoba może posiadać dwa obywatelstwa? Czy jeżeli przyjmę nowe obywatelstwo wtedy automatycznie tracę poprzednie? ... Zobacz wątek
2010.4.30 11:0:46
Filmy i muzyka - które są legalne?
Witam, mam pytanie odnośnie praw autorskich. Chciałbym poznać podstawę prawną do tego, że nielegalne jest posiadanie na własny użytek filmów, muzyki itp ściąganych z internetu. A czy mogę np ... Zobacz wątek2010.4.30 10:45:17
Jak wygląda Zakład Karny w Potulicach
Zna ktoś może te zakłady? Był ktoś może na widzeniach tam? ... Zobacz wątek2010.4.30 10:20:30
więzienie - co można wziąć ze sobą?
Witam jakiś czas temu otrzymałem kare pozbawienia wolności, teraz przyszło mi pismo, że mam się stawić do więzienia, nie mam pojęcia jak się spakować , co ze sobą zabrać, proszę odpiszcie! ... Zobacz wątek2010.4.30 10:16:34
Przeniesienie sprawy rozwodowej z UK do Polski
Prosze o pomoc!!! Od roku jestem w separacji, zlozylam pozew o rozwod ale malzonek odmawia.(wina lezy po jego stronie) Dziecko mieszka ze mna a z ojcem ustalone sa wizyty przez sad. Nie moge wrocic do ... Zobacz wątek2010.4.29 21:56:56
Spowodowałem Wypadek Samochodowy ze Skutkiem Śmiertelnym
kkolego mam pytanie do ciebie jak w sprawie poniewasz mialem podobna sytulacje odpisz. moj e-mail.maksymilian100@02.pl lub 603506689 ... Zobacz wątek2010.4.29 17:49:38
Mandat w tramwaju, Łódź
Witam.Zdarzyła mi się dziś nieprzyjemna sytuacja. Otóż w jednym z łódzkich tramwajów była kontrola biletów, ja jednak miałam problem ze znalezieniem swojego (dosyć długo czekałam na tramwaj ... Zobacz wątek
2010.4.29 14:47:44
Jak woda mineralna jest najlepsza na spotkania biznesowe?
Taka, która ma ładną, szklaną butelkę np. San Pellegrino... Zobacz wątek
2010.4.29 13:24:18
Czy mandat za jazdę bez biletu ulega przedawnieniu?
Witam, mam niezapłacony mandat za przejazd bez biletu autobusowego z 2001 roku. Zapomniałem o całej sprawie i mandatu nie zapłaciłem. Nie dostałem żadnego powiadomienia o wszczęciu postepowania ... Zobacz wątek2010.4.29 12:19:53
Prośba o podwyżkę stawki osobistego zaszetegowania.
Prosze o przeslanie mi kopii prosby o podwyzke na mojego maila beatag1@wp.plPracuję już po 10 lat, zarabiam o podtrójny niższy zarobki od pracowników dział marketingowy. Szef nigdy nie podnosi ... Zobacz wątek
2010.4.29 11:43:51
prowadzenie pojazdu bez prawka
Chciałem się dowiedzieć, co może mi grozić w sytuacji gdy jadę samochodem z moim bratem, który nie posiada prawo jazdy, a prowadzi auto, ja natomiast jestem pasażerem i mam prawko. Jeżeli zatrzyma ... Zobacz wątek2010.4.29 11:33:39
zabranie komputera, groźby karalne
witam, czy jest zgodne z prawem, aby policja weszła do mojego mieszkania,bez nakazu, bez przedstawienia się i zabrać moje komputery? potem zabrali mnie na komisariat, gdzie przetrzymywali 12 h i odporwadzili ... Zobacz wątek2010.4.29 10:49:41
wykorzystywanie nieletniej
WitamMam 18 lat, wcześniej wstydziłam się o tym mówić, ale kilka lat temu gdy miałam 14 lat spotykałam się z wiele starszym chłopakiem, bardzo go kochałam a on zwyczaj się mną bawił. Teraz ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:39:48
co mogę odpisać od podatku
Pracuję w firmie informatycznej jako programista i jestem zatrudniony na cały etat, oferuje również usługi jako freelancer - wtedy podpisuję umowę o dzieło lub umowę zlecenie; w tym roku miałem ... Zobacz wątek2010.4.29 10:27:29
Interactive Index - opinia
Witam, szukam opinii na temat firmy Interactive Index - www.iindex.plFirma prowadzi katalog firm. ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:25:45
Zwolnienie warunkowe
Witam, chciałbym się doweidzieć co trzeba zrobić, aby móc uzyskać warunkowe zwolnienie. Czy ja mam się o to starać, czy mój adwokat? jakie mam szanse? czy adwokat powinien uczestniczyć w takiej ... Zobacz wątek2010.4.29 10:22:32
Jak zamknąć firmę
witam,Od lat prowadzę działalność gospodarczą, jednak nastały ciężkie czasy i jestem zmuszona zamknąć moją działalność gospodarczą. Chciałabym się dowiedzieć jak się za to zabrać, ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:21:21
Rozwód a córka
Często odwiedzam to forum i stwierdzam, że Rafi2005 poleca wszystkim Adw. Piotra Mellera, który prowadził mu wszelkie dziwne sprawy i we wszystkich się sprawdził. Odnoszę wrażenie, że pod nikiem ... Zobacz wątek2010.4.28 19:30:20
odstapienie od placenia alimentow przez komornika
witam,prosze o pomoc czy istnieje jakis sposob by nie placic alimenty przez komornika,eks celowo naraza mnie na koszty komornicze w zaden sposob nie moge sie z nia dogadac.komornik tez rece rosklada i ... Zobacz wątek2010.4.28 19:23:36
Dysponent konta a sprawa windykacyjna!
W takim układzie może Pani spać spokojnie i odsyłać wszystkich zainteresowanych windykacją do byłego męża. Dla świętego spokoju proponuję zadbać o wykreślenie Pani jako dysponenta konta poprzez ... Zobacz wątek2010.4.28 18:59:4
Zakaz prowadzenia pojazdów
Orzeczeniem sądu miałem zakaz prowadzenia pojazdów. Złożyłem wniosek o uzasadnienie wyroku, aby złożyć apelację. W międzyczasie zostałem zatrzymany w trakcie jazdy samochodem (dodam, że wyrok ... Zobacz wątek2010.4.28 15:24:54
slub z chinczykiem
witam jestem w bardzo skomplikowanej sytuacji i nie wiem do kogo sie zwrocic-proszę o poradę-otoz mieszkam w irlandi od 3 lat moj chlopak jest narodowosci chinskiej i mieszka tu ok 9 lat.wczesniej mial ... Zobacz wątek2010.4.28 15:2:1
Wcześniejsza emerytura rolnicza.
Mam pytanie.Właśnie skończyłam 55 lat i chciałabym złożyć w KRUSIE dokumenty o wcześniejszą emeryturę.Gospodarstwo objęłam w 1984 roku-tj. na dzień dzisiejszy 26 lat opłacanych składek ... Zobacz wątek2010.4.28 11:59:37
Sposób naliczania odsetek ustawowych
W 21 wieku nikt się nie bawi jakimiś wzorami na wyliczenie odsetek , są kalkulatory do ich wyliczenia ... Zobacz wątek2010.4.28 10:31:17
Polisa Uposażenia Dzieci
Jeśli w podpisywanym dokumencie była zawarta informacja o ugodzie to przychylam się do opinii prawnika - niedoczytanie zapisów zawartych w dokumencie jest tylko winą strony. Nie da się tłumaczyć, ... Zobacz wątek2010.4.28 7:22:10
odwołanie od decyzji warunków zabudowy
Witam,Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Złośliwy sąsiad odwołał się od decyzji warunków zabudowy dotyczące mojego domu typu bliźniak, który chciałem nieznacznie przebudować. Odwołanie ... Zobacz wątek
2010.4.27 22:36:44
Masz inne pytanie do prawnika?