Forum prawne (strona 769)
Prawa do dziecka poczętego - partner zabrał ciężarną na koniec Polski
Moja sprawa jest nietypowa i bardzo skomplikowana,ale od początku Od półtora roku mieszkam z kobietą która jest w trakcie rozwodu w między czasie zaszła ze mną w ciążę i za miesiąc zostalibyśmy ... Zobacz wątek2007.8.14 22:5:58
Alimenty od ojca w separacji - czy mam prawo jako pełnoletni
pewnie że tak to jego zasrany obowiązek płacić na ciebie jeżeli się uczysz ... Zobacz wątek2007.8.14 20:34:31
Darowizna przyczepki kempingowej przed śmiercią - druk w US
tata darowal mi przyczepke kempingowa tydzien przed smiercia tak jakby czul ze cos sie stanie i mam umowe ale w us trzeba zlozyc oswiadczenie o darowiznie tam jakis druk ale zeby go zlozyc trzeba miec ... Zobacz wątek2007.8.14 17:0:1
Obrona przed pozwem ojca alkoholika o alimenty - przesłanki odmowy
alimenty na rzecz ojca ktory nie płacił na dzieci sa obowiazkowe czy nie i jak tego uniknac ... Zobacz wątek2007.8.13 22:7:37
Zajęcie komornicze na mieszkanie spółdzielcze własności lokatorskiej
Proszę o odpowiedz , czy komornik sądowy może zrobic zajęcie na mieszkaniu spóldzielczym o statucie - własnościowe lokatorskie , tzw. niepełna własność. Z góry dziękuję i pozdrawiam > ... Zobacz wątek2007.8.13 18:28:28
Przedawnienie czynu karnego - pobicie i kradzież sprzed lat
mam pytanie w takie j sprawie mianowicie chodzi o to ze rok temu mialo miejsce zdarzenia z tytulu pobicie i kradziez zostalem nieslusznie podejzany w tej sprawie i wyemigrowalem za granice przed rozprawa ... Zobacz wątek2007.8.12 21:52:19
Egzekucja wyroku przeciwko dłużnikowi który wyjechał do Szkocji
Proszę uzyskać europejski tytuł egzekucyjny. ... Zobacz wątek2007.8.12 20:47:5
Przekazanie alimentów na pełnoletnie dziecko zamiast do matki
Witam, Od jakiś 10 lat otrzymuje alimenty z urzedu ponieważ ojciec nie płaci. Nie wiem jaka to jest kwota ponieważ nigdy tych pieniedzy nie widziałam. Matka twierdzi ze jest to 170zł. Niedawno skończylam ... Zobacz wątek2007.8.12 17:7:29
Wysokość spadku gdy ojciec ożenił się ponownie i miał dom
Chciałabym sie dowiedziec w jakiej wysokosci otrzymam spadek, gdy : -moj ojciec ozenil sie ponownie i z pierwszego malzenstwa mial syna. Ponadto posiadał dom, ktory był własnoscia jego i jego pierwszej ... Zobacz wątek2007.8.12 17:1:4
Odszkodowanie za zniszczenie samochodu podczas akcji straży pożarnej
niektorzy maja ac ... Zobacz wątek2007.8.10 17:18:34
Wliczenie czasu na zwolnieniu po ustaniu umowy do stażu pracy
Miałem następującą sytuację. Zatrudniony byłem w firmie do końca roku, niestety zachorowałem i miałem zwolnienie do końca marca. Umowa o pracę wygasła więc (chyba) i pieniądze za pozostały ... Zobacz wątek2007.8.10 15:50:34
Wykup mieszkania kwaterunkowego po 30 latach - czy obowiązuje nowa ustawa
Witam Ja mam podobny problem. chcę wykupić mieszkanie, okazało się jednak, że ta ustawa nie obejmuje tego typu mieszkań. Dlaczego?Mieszkanie , o którym mówię jest w moim posiadaniu ponad 50 lat. ... Zobacz wątek2007.8.10 12:28:19
Rozliczenie wody po równo między lokatorów - czy legalne
Witam i przepraszam za troche dlugi post moj problem polega na tym, ze w terminie nie oddalem kwitu odczytu licznikow ZW i CW za 1-sze pólrocze br. W ogole go nie znalazlem w skrzynce a ogloszen nie doczytalem ... Zobacz wątek2007.8.10 11:26:3
Likwidacja piaskownicy przez sąsiadów - prawa i obowiązki
jestem w podobnej sytuacji co pani.U nas jest jakby troche gorzej,bo mieszkamy w starej kamienicy, w ktorej polowa jest prywtna i o nasze dzieci tocza sie klotnie z wlascicielka wlasnie tej polowy.Tez ... Zobacz wątek2007.8.10 0:40:18
Własność nieruchomości przed ślubem - czy małżeństwo zmienia proporcje
Bezpieczniej będzie zaznaczyć tą różnicę procentową .To nie zaszkodzi a jakby kiedyś miały być jakieś problemy w małżeństwie(czego nie życzę)to pewnie będzie dużo łatwiej przy podziale ... Zobacz wątek2007.8.9 22:47:48
Separacja czy rozwód - żona odeszła po 3 latach małżeństwa
Witam mam problem i chciała bym by mi pan cos doradził. Wykupiłam sobie mieszkanie w TBS i dzis zgłosiłam włascicielowi gdzie jeszcze mieszkam ze za 2 miesiace chce sie wyprowadzic to znaczy na koniec ... Zobacz wątek2007.8.8 17:24:52
Przetarg na dostawę oleju opałowego - minimalna marża wykonawcy
Mam pytanie dotyczace podanie marży przez wykonawce czyli. Odbył sie przetarg na dostawe leju opałowego gdzie kryterium była marża wykonawcy od cen zakupu producenta czyli firma która wygrała podała, ... Zobacz wątek2007.8.8 12:7:26
Opłacenie kosztów rozprawy sądowej - procedura i sposób płatności
może być przelew elektroniczny na konto sądu, w tytule podaj sygnaturę akt i strony postępowania, wyślij poleconym na adres sądu razem z pismem przewodnim w którym podajesz dane jak wyżej i załączasz ... Zobacz wątek2007.8.8 11:20:35
Przeniesienie firmy daleko - czy przysługuje odprawa
Witam Moja firma przenosi się do fabryki , ktorą wybudowała, likwiduje biuro w którymn pracowałam ponad 2 lata i przenosi je do miasta oddalonego o 200km. Zapewniono mnie ustnie, ze tam czeka na mnie ... Zobacz wątek2007.8.8 10:56:46
Dochodzenie zapłaty za remont bez podpisanej umowy
Mój brat wykonał remont domu bez wcześniejszego podpisania umowy. Po zakończemiu roboty dostał część pieniędzy, a reszta została zatrzymana w razie gdyby coś "się popsuło". Po roku ... Zobacz wątek2007.8.7 23:5:50
Umowa najmu mieszkania komunalnego po śmierci babci
Po śmierci głównego najemcy, powinnaś złożyć wniosek o przydział tego lokalu w terminie do 6 miesięcy. Poza tym musisz udowodnić że cały czas mieszkałaś z głownym najemcą aż do jego śmierci. ... Zobacz wątek2007.8.7 20:25:4
Rozwód z podziałem dzieci - czy możliwe przyznanie po jednym rodzicowi
Ja "przerabiałam". Czy nie szkoda Ci dzieci? To nie chomiki... Rozdzielenie rodzeństwa to większy koszmar niż rozwód rodziców i może powinieneś to wziąć pod uwagę w swoich rodzicielskich ... Zobacz wątek2007.8.7 13:31:38
Alimenty na dorosłe dziecko w liceum - czy można pozwać rodziców
24 rok życia jest wiekiem granicznym, w którym przysługują Ci zasądzone świadczenia rentowe, min alimentacyjne. ( O ile pobierać będziesz naukę ) Jeśli, jak podkreślił mój przedmówca- nie ... Zobacz wątek2007.8.6 21:18:36
Wykup mieszkania a brat dewastujący dom i nieopłacający rachunków
Witam. Wlasnie zdalam mature i przebywam w Anglii, zeby zarobic na studia. Chcialam mieszkac w mieszkaniu spoldzielczym mojej mamy. Teraz mam mozliwosc wykupu. Niestety mam breat, ktory zatruwa zycie mi ... Zobacz wątek2007.8.6 20:18:59
Zasiedzenie nieruchomości - czy prawa ciotki przerywają bieg zasiedzenia
W 1934 roku moi rodzice kupili w Warszawie plac i wybudowali na nim dom. Po wojnie nieruchomość została przejęta przez Państwo dekretem Bieruta z 1945 roku. Stan ten trwa do dziś, właścicielem ... Zobacz wątek2007.8.6 14:36:53
Separacja małżeńska - dziwne zachowanie żony i groźby oskarżeń
Hej.., odzywam sie na Twój email, lecz.. nie dajesz znaku życia. Może podałaś niewłaściwy? Może odezwij sie do mnie? matt_linux@o2.pl ... Zobacz wątek2007.8.2 21:59:24
Praca bez umowy przez miesiąc - czy można dochodzić wynagrodzenia
Znalazlam sobie pracę na sezon. Dogadałam się z pracodawcą że będe pracować 2 miesiące za 2400 zł. Nie miała być to praca na czarno. Pracodawca twierdził ze da mi do podpisania umowe, tylko ... Zobacz wątek2007.8.2 14:13:38
Czy spółdzielnia może nakazać zdjęcie anteny satelitarnej z balkonu?
w takim razie dlaczego w londynie nie można umieszczać anen na elewacjach? londyn też jest w ue ... Zobacz wątek2007.8.1 22:42:37
Co zrobić gdy decyzja o warunkach zabudowy okazuje się nieważna?
Witam Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytanai ale minęło tyle czsu że sam już wiesz . Dlatego piszę jestem w podobnej sytuacji nasza działka ma 1400 m i stoi na niej 1 dom chcemy wybudowac ... Zobacz wątek2007.8.1 14:13:35
Żyrowanie kredytu - wpis do BIK bez powiadomienia żyranta
o tym już trzebabyło myśleć wcześniej, teraz ocena jakimi byliście kredytobiorcami zależy od banku, Poręczyciel jest do tego, żeby kredyt zabezpieczyć nie po to byś wzięła go. Zobowiązania ... Zobacz wątek2007.8.1 13:40:2
Odmowa pozwolenia na budynek gospodarczy w pasie ochronnym drogi
Nim...podjąłem budowe to zgłosiłem to. Z tego wynika, że budynek został zgłoszony. Jeśli zatem zgłoszenie odpowiadało warunkom przewidzianym w art. 30 prawa budowlanego a urząd nie zareagował ... Zobacz wątek2007.7.31 23:7:25
Kredyt hipoteczny na zakup mieszkania za granicą w UK
Witam Czy istnieje mozliwosc zaciagniecia kredytu hipotecznego na zakup mieszkania za graniaca (UK)? ... Zobacz wątek2007.7.31 19:41:10
Alimenty od rodziców dla pełnoletniej uczącej się zaocznie
Oczywiście - jeśli się uczy to do 25 roku życia. ... Zobacz wątek2007.7.31 17:1:7
Wykup mieszkania spółdzielczego przez osobę zameldowaną czasowo
Czy mogę wykupić mieszkanie spółdzielcze jeżeli głównym najemcą jest moja mama a ja jestem jedynie zameldowana? ... Zobacz wątek2007.7.31 15:50:49
Powrót nieletniego do Polski bez matki - gdzie może mieszkać
Mam takie pytanie moja mama z ojcem sie rozwiedli i ja z mama wyjechalismy do anglii. I powiedzmy ze ja chcialbym wrocic do Polski w wieku 16 lat sam mama by zostala w angli. I tu sie zaczyna pytanie czy ... Zobacz wątek2007.7.30 22:4:59
Zwrot nakładów na inwestycję w nieruchomości od współwłaścicieli
Moja matka była współwłaścicielką 1/4 nieruchomości. Zmarła 3 miesiące temu - sprawa spadkowa będzie za tydzien. Dokonała inwestycji w postaci wybudowania klatki schodowej, która umozliwia ... Zobacz wątek2007.7.29 23:12:58
Zwrot nakładów na inwestycję w nieruchomości od współwłaścicieli
Moja matka była współwłaścicielką 1/4 nieruchomości. Zmarła 3 miesiące temu - sprawa spadkowa będzie za tydzien. Dokonała inwestycji w postaci wybudowania klatki schodowej, która umozliwia ... Zobacz wątek2007.7.29 23:10:50
Siostra zmarłej wymeldowuje mnie i zajmuje budynek gospodarczy
Moja matka zmarła 3 miesiące temu. Jej siostra złożyła wniosek o wymeldowanie mnie ze stałego adresu zamieszkania, gdzie bylem zameldowany wraz z matką od urodzenia, ale pod tym adresem nie mieszkałem ... Zobacz wątek2007.7.29 23:9:33
Uchylenie zrzeczenia się spadku po zmianie sytuacji spadkobiercy
Zrzekłam się spadku po zmarłym ojcu na rzecz dwóch sióstr. Ojciec i jedna siostra nie żyje, natomiast żyjąca siostra posiada akt notarialny w którym jest właścicielką 1/4 nieruchomości, a ... Zobacz wątek2007.7.29 23:7:37
Sprawa spadkowa po zmarłej Ewie - podział nieruchomości
Stan faktyczny: Zmarła Ewa, będąca właścicielką 1/4 nieruchomości, następną 1/4 tej nieruchomości posiada jej siostra - Jadwiga, trzecia siostra - Marta zrzekła się dziedziczenia na rzecz w/w ... Zobacz wątek2007.7.29 23:2:36
Związek z mężatką w separacji - prawa do dziecka
nie dawaj żadnej szansy. on się już nie zmieni jak zostaniesz będzie jeszcze gorzej niż było.mąż zrobił się dobry bo do niego dotarło że może stracic służącą. kto mu będzie gotował, ... Zobacz wątek2007.7.29 16:34:26
Postępowanie spadkowe po babci - nabycie spadku przez wnuków
Witam, staramy się o tzw mienie zabużańskie. Jest to związane z postępowaniem spadkowym po babci.Babcia zmarła w 1992 roku. Wcześniej nie było potrzeby przeprowadzać spadku, bo niewiele zostało, ... Zobacz wątek2007.7.29 12:56:54
Odpowiedź na pismo pracodawcy - terminy i obowiązki pracownika
Pracodawca wystąpił do mnie z zapytaniem w formie pisemnej dotyczącym wykonywanych przeze mnie obowiązków, pismo odebrane było o 8.00 rano. Pracodawca w pismie prosi o odpowiedź tego samego dnia, ... Zobacz wątek2007.7.28 15:37:15
Jakie dokumenty do pozwu rozwodowego - ksero czy z pieczęcią?
Witam! Szukam pomocy... Wyszlam za maz za obywatela Niemiec,mamy roczne dziecko /synek urodzil sie w Niemczech/. Jestesmy malzenstwem niecale 2 lata. Nie wiem jakie mam prawa w Niemczech po rozwodzie. ... Zobacz wątek2007.7.28 11:59:42
Separacja małżeńska - dziwne zachowanie żony i groźby oskarżeń
Proszę o podpowiedz, co do mego dalszego postępowania w zakresie pewnych dziwnych zaistniałych okoliczności i postawy żony i Jej rodziny: W obecnej chwili znajduję sie w trakcie finalizowania nieformalnej, ... Zobacz wątek2007.7.28 8:30:49
Staranie o lokal dla samotnej matki z dziećmi - warunki i procedura
musisz zglosic sie do gminy w twojej dzielnicy/wydzial lokalowy/.Zlozysz wniosek o przydzial lokalu .Zaswiadczenie o zageszczeniu wydane przez wydzial meldunkowy lub GAM ,zaswiadczenie o dochodach przypadajace ... Zobacz wątek2007.7.27 19:28:16
Obowiązek zapewnienia wody źródlanej w pracy dla pracowników
Witam, mam pytanie - czy muszę postawić w firmie wodę w baniakach? (Źródlaną?) Wiem że pracodawca ma obowiązek zapewniania pracownikom dostępu do wody pitnej ale czy zwykła woda i czajnik nie ... Zobacz wątek2007.7.27 16:35:29
Wzór pisma do prokuratury o składanie fałszywych zeznań
Podejdź do najbliższego posterunku Policji i donieś o popełnieniu przestępstwa. ... Zobacz wątek2007.7.26 21:41:4
Szwagier fanatyk religijny - ochrona dziecka przed sekciarskim wpływem
Czyście podurnieli? Przecież facet może zginąć w areszcie śledczym, podczas postępowania przygotowawczego, jeśli zajdzie uzasadniona podstawa do zastosowania takiego aresztu. Zabija go współwiężniowie. ... Zobacz wątek2007.7.26 20:7:31
Praca na pół etatu i działalność gospodarcza - czy można łączyć?
1. musisz miec caly etat lub z tego co pamietam to mniejszy etat ale z wyplata na poziomie pensji minimalnej. 2. mozesz wykonywac jednoczesnie zlecenia dla swojego pracodawcy jako firma. nic nie stoi na ... Zobacz wątek2007.7.26 14:46:22
Masz inne pytanie do prawnika?