Forum prawne (strona 767)

Licytacja połowy nieruchomości - czy sąd musi informować współwłaściciela

Opisze sprawę: Nieruchomość jest współwłasnościom po połowie (ma dwóch współwłaścicieli) na jednego z współwłaścicieli wpisano hipotekę staje się dłużnikiem na rzecz Skarbu Państwa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.23 17:16:32

Remont centralnego ogrzewania a porodzenie dziecka - czy można odmówić

Wynajmuję mieszkanie we Wspólnocie Chełmska na Mokotowie,obecnie przeprowadzany jest remont centralnego ogrzewania i wody.Za kilka dni urodzę dziecko i nie mam warunkow na "przyjmowanie "robotników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.22 11:20:21

Skreślenie z listy uczniów a praca na umowę zlecenie jako uczeń

zostalem skreslony z listy uczniow a pracowalem jako osoba uczaca sie na umowe zlecenie bede miec jakies problemy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.21 17:42:41

2007.9.21 17:24:58

Rozbudowa drewnianego domku letniskowego na działce rolnej

Dzień Dobry. Mam taki problem. Na działce rolnej mam od lat drewniany domek letniskowy (w gminie zgłoszony jako pomieszczenie gospodarcze), wrysowany do map geodezyjnych (płace podatki do gminy od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.21 10:56:59

Cofnięcie zgody na instalację kraty na loggi przez zarząd

Witam, Mam mieszkanie własnościowe do którego przynależy logga - wejście na nią jest tylko z moje mieszkania. Zaznaczam, że nie jest to balkon tylko logga. Kilka lat tem Zarząd wspólnoty mieszkaniowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.20 14:29:15

Sprawa karna a zawieszenie rozwodu - wniosek o separację

Mam problem mianowicie mój mąż ma sprawę karną ,gdzie wcześniej złożył pozew o rozwód z mojej winy(oczywiście) winą moją jest to że ponoć jestem chora psychicznie i to utaiłam gdzie żaden ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.9.20 13:29:26

Odpowiedzialność za długi alimentacyjne brata ojca - czy mogę zostać obciążona

Kłania się logika. Pisz "brat ojca" i wtedy wszystko jasne. Kodeks rodzinny i opiekuńczy stanowi: Art. 128. [Obowiązek alimentacyjny] Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.20 9:23:44

Ubezpieczenie zdrowotne dla żony obcokrajowca - czy konieczna rejestracja w UP

Oczywiście możesz się ubezpieczyć. Proponuję ubezpieczenie zdrowotne w CIGNA STU-rewelacja- płacisz 65 zł miesięcznie i masz dostęp do wszystkich lekarzy badań specjalizstów. Umowe mają podpisaną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.19 22:29:0

2007.9.19 18:37:2

Rozliczenie PIT przy umowie o dzieło - podatek i zwroty

czy pracując na umowe o dzieło musze rozliczac sie z pitu?dodam ze mam rente socjalną stałą 2 grupy.Ile mi można dorobic? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.19 7:37:48

Zmiana właściciela projektu IT - czy wykonawca ma te same zobowiązania

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Problem dotyczy umowy na wykonanie projektu IT. Prace zostały wykonane,odebrane przez Zamawiającego a należność uregulowana. W chwili obecnej Wykonawca jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.18 16:59:40

Firma Kruk i listy polecone - procedury sprawdzania tożsamości

a mnie się wydaje że firmy windykacyjne poza przysyłaniem pism i ew. telefonami nic nie mogą więcej. Miałem przypadek w kruku dzwonili przysyłali i razu pewnego nawet byli osobiście z jakąś ugodą ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2007.9.17 18:38:54

Jak przyspieszyć otrzymanie mieszkania komunalnego - ciężka sytuacja życiowa

dodam jeszcze sytuacje mieszkania w którym teraz mieszkam . mieszkanie o bardzo niskich standartach.Mieszkanie bardzo zimne w zime nie do ogdzania mieszka nas aktualnie 6 osób(ze mna i dziewczyna) 54m2 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.16 21:50:45

2007.9.16 20:52:56

Rozliczenie 22 godzin pensum nauczyciela poza godzinami dydaktycznymi

To pierwsze to było dobre pytanie. Czy jest jakaś odpowiedź? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.16 12:30:42

Zmiana nazwiska panieńskiego - koszty i procedura

Witam . chciałbym sie dowiedziec czy nazwisko samemu sie wybiera czy są jakieś porzedziały ze tak powiem ... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.15 23:56:38

Budowa płotu przez współwłaściciela kamienicy bez zgody innych

Racja ,gdy czytam takie wypowiedzi robi mi się cieplej na duchu. To wielkie szczęście że w tym kraju są jeszcze zdrowo myślący ludzie ,gratuluję podejścia:) Sam jestem właścicielem udziału ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.15 20:30:29

Nieudokumentowane zarobki męża w sprawie o alimenty po rozwodzie

Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Mąż przy zarobkach 2000zł zaproponował 300zł alimentów na jedno dziecko (rozwód odbędzie się z orzeczeniem jego winy). Nieoficjalnie zarabia 6000zł. Mój prawnik ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2007.9.15 20:20:32

Pozew rozwodowy bez orzekania o winie - jak długo trwa postępowanie

Dostałam pozew rozwodowy od męża bez orzekania o winie. Niestety, został on świetnie nakłamany. Nie zgadzam się z nim, mój prawnik napisał odpowiedź na pozew, że będę orzekać o winie męża. ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.9.15 12:45:1

Dowóz alkoholu przez firmę kurierską - czy to legalne?

co po tobie?? możesz rozwinąć swój post? Też jestem ciekawy jak to wygląda. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.14 18:20:15

Egzekucja komornicza w domu rodziców - co może zabrać komornik

załóżmy ze mieszkam z rodzicami i sąd nakazał komornikowi wyegzekwować spłate to jak to wygląda komornik wejdzie do domu i zabierze telewizor na przykład? jestem w tych sprawach zielona i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.14 18:8:18

Przedawnione długi za jazdę bez biletu - czy można wyegzekwować po latach

proponuję, przesłać panu windykatorowi dokumenty, które poświadczają fakt zaginięcia dowodu osobistego. a jeśli i to nie pomoże, a pan windykator będzie bardzo natarczywy i wulgarny, proponuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.14 10:39:23

Przymusowe leczenie odwykowe dla agresywnej matki alkoholiczki

mam 28 lat lecze sie na schizofrenie paranoidalna do kturej mnie doprowadzila matka alkocholiczka aktyualnie pracuje, w domu matka ciagle pije i wykancza mnie psychicznie teroryzuje mnie i szantazuje jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.9.13 22:12:47

2007.9.13 7:6:50

Pokój przejściowy w agroturystyce - czy liczy się jako jeden czy dwa

Witam serdecznie Mam takie oto pytanie. Posiadam dom wolno-stojący z przeznaczeniem pod Agroturystykę. W domu tym posiadam 5 pokoi w tym jeden przejściowy - pokój przejściowy powstał na wsutek przedzielenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.12 20:28:49

Minimalna odległość między budynkami mieszkalnymi - przepisy budowlane

Czy ktoś potrafi odpowiedzieć jaka jest minimalna odległość między 4 - piętrowym blokiem a nowobudowanym blokiem? Wydaje nam się że budunek, który powstaje równolegle do naszego 4- piętrowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.11 21:33:10

2007.9.11 12:41:51

Wypowiedzenie umowy najmu bez okresu wypowiedzenia za zaległości

nie okresliłaś o jaki lokal chodzi.*użytkowy,mieszkalny ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.11 11:9:31

Zakaz wjazdu motocyklem na osiedle strzeżone - czy administracja ma prawo

Walcz pismami z ludzką głupotą w spółdzielni urzytkuj jak najdłużej i odwołuj się gdzie tylko to możliwe nikt niema prawa zabronić wiazdu i parkowania a napewno samochody parkują.pisz wniosek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.10 21:39:0

Emerytura rolnicza i państwowa - gdzie są pieniądze z ubezpieczenia rolniczego

od 1972r miałam ubezpieczenie rolnicze do 1989r. od 08 08 1987 podjęłam pracę państwową i odciągane były składki zus.do roku1994 gdy z powodu zamknięcia zakładu przeszłam na wcześniejszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.10 18:29:27

Emerytura rolnicza i państwowa - gdzie są pieniądze z ubezpieczenia rolniczego

od 1972r miałam ubezpieczenie rolnicze do 1989r. od 08 08 1987 podjęłam pracę państwową i odciągane były składki zus.do roku1994 gdy z powodu zamknięcia zakładu przeszłam na wcześniejszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.10 18:23:7

Zwrot rzeczy z testamentu zabranej przez wujka przed śmiercią babci

Thx skorzystałem z owego portalu:) Jestem zadowolony, gdyż sprawa się wyjaśniła bardzo szybko z pomocą dor. Znalazłem tam jeszcze parę usług, których szukałem może w przyszłości podzwonię ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2007.9.9 22:34:22

Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC - manipulacja datą przez PZU

Na temat umów OC poczytaj na motofinanse.pl - polecam, duzo informacji. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.9 10:42:27

2007.9.8 22:58:26

Dwie księgi wieczyste na jedno mieszkanie - jak wyprostować sytuację prawną

mam pytanie dotyczace mojego mieszkania. Zakupiłam mieszkanie własnosciowe na które musiałam pobrac kredyt z banku a ztym wiąże się założenie ksiegi wieczystej i własnie tu pojawił sie problem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.8 20:37:3

Kiosk na działce wspólnoty mieszkaniowej - problemy z dzierżawcą

Widzę chłopie że nie chwytasz idei problemu. Ale to na tak ograniczonych ludzi nie ma rady, to pokolenie zniknie samo za kilka lat. Zastanawia mnie jedynie jak Ty byś się poczuł gdyby Tobie do domu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.6 22:34:39

Czas na wydanie postanowienia o wpisie spółki do KRS

Witam, czy jest jakieś uregulowanie prawne co do czasu, jaki sąd ma na wydanie postanowienia o wpisie spółki do KRSu? Powszechnie uważa się, że jest to 14 dni, jednak czy jest jakiś przepiś "mówiący" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.6 16:11:14

Praca w kiosku bez umowy - dochodzenie wynagrodzenia od Kolportera

Witam! Moja znajoma zatrudniła się w kiosku sieci kolporter. Z dnia na dzień szef powtarzał, iż umowe podpiszą na dniach, jednocześnie zakończenie pracy przed czasem zakończyło by się brakiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.6 14:53:7

Brak większości przy głosowaniu w sprawie remontu dachu

Witam. Mamy w naszej wspólnocie problem polegający na braku możliwośći zebrania większości podczas głosowania w ważnych sprawach. Ogółem jest 25 mieszkań, z czego własnościowych jest 16. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.5 18:13:37

Alimenty na pełnoletniego studenta - obowiązki rodziców po rozwodzie

Kartofeel prawdziwy z Ciebie "kartofel". Nie znasz uwarunkowań prawnych a zabierasz głos. To, że jesteś pasożytem, nie oznacza, że wszyscy są pasożytami!!! Kodeks stanowi w Art. 133. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.5 8:6:58

Spłacanie jednego długu a uznanie drugiego - firma windykacyjna Kruk

nie nie jest uznaniem drugiego roszczenia. To dwie różne sprawy. Inna kwestia to taka, ze dług juz został uznany spłatą wcześniejszych rat, więc powoływanie się na nieuznanie długu lekko trąca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.5 1:33:49

Nakaz zapłaty od firmy Ultimo - gdzie zgłosić się o ugodę ratalna

Od chwili doręczenia masz 2 tygodnie na wniesienie ekscepcji. Ale jak rozumiem ich tu nie będzie. Na nakazie masz okreslonego wierzyciela i to do niego zgłaszasz się z propozycją ugody. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.5 1:25:49

Opóźnione płatności za mieszkanie względem postępu robót budowlanych

Podpisałam umowę o budowę mieszkani ze spółdzielnią mieszkaniową, w której podane są konkretne daty wpłat poszczególnych rat. Raty te są nieadekwatne do postępu robót budowlanych. Spółdzielnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.4 16:48:50

Ubezpieczenie zdrowotne na męża przy pracy na umowę o dzieło

Witam serdecznie! Przed miesiącem zwolniłam się z pracy, nie mam więc ubezpieczenia. Wykonuję prace redaktorskie na umowę o dzieło. Rozliczam się więc z urzędem skarbowym. Z tego powodu nie mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.4 11:8:7

Podział kosztów remontu klatki w domu wielorodzinnym bez wspólnoty

budynek jako taki jest we wspolwlasnosci z innymi (wszak korzystasz ze wspolnej kanalizacji, instalacji gazowej, elektrycznej i innych). to ze olewasz innych, nie oznacza, ze masz racje. za okno musisz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.3 19:30:14

Szkolenia z zakresu prawa autorskiego - gdzie znaleźć kursy ogólne i specjalistyczne

Witam OSRODEK EDUKACYJNY FORUM organizuje szkooenia z zakresu prawa autorskiego www.forum.v.pl. Zajecia prowadza znakomici eksperci z tej dziedziny prof. J. Barta i prof. R.Markiewicz zapraszamy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.3 15:28:43

Wykorzystanie wizerunku w reklamach bez zgody - naruszenie umowy

1. W takiej sytuacji konsultacja z adwokatem jest bardzo wskazana. 2. Można w pozwie złożyć wniosek do sądu o wezwanie konkretne lub konkretnych stacji telewizyjnych do udostępnienia sądowi kopii ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.3 13:4:10

Alimenty do własnej ręki po 18 roku życia - jak przejąć od matki

Witam...... straszna sytuacja wspolczuje Ci... masz juz 18 lat... Twojej matki podpis jest zbyteczny... idz do urzedu tam uzyskasz wszelkie informacje... tak jak urzad powiedzial.. nie podpisuj niczego... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.2 21:58:58

Renta rodzinna po tacie dla studentki z przerwą w nauce

witam,chcialabym zapytac,czy przysluguje mi renta,jesli: moj tato zmarl w lipcu tego roku,ja po ukonczeniu szkoly sredniej przez rok pracowalam i nie chodzilam na studia.od pazdziernika tego roku zaczynam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.2 11:34:12

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika