Forum prawne (strona 767)

Praca w terenie z samochodem służbowym - nadgodziny i czas odpoczynku

Witam serdecznie, Proszę o pomoc i odpowiedź na pytanie. Jestem zatrudniony na umowę o pracę (pełny etat). Miejscem wykonywania pracy wpisanym do umowy o pracę jest dla mnie moja miejscowość rodzinna, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.28 23:29:41

Wyrok w zawieszeniu a zwolnienie od służby wojskowej

Czy osoba z wyrokiem w zawieszeniu może być zwolniona od służby wojskowej? bardzo prosze o odpowiedź. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.9.28 22:22:21

Kara za zerwanie umowy z Idea - spłata w ratach

mam problem dzis dostałam papiery z sądu że mam do zapłacenia prawie 1800 zł za dwa aparaty i koszty sądowe nie wiem co mam robic nie mam takich pieniędzy wychowuje sama dwoje dzieci i nie przekonałam ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.9.28 16:3:33

Oszustwo na Allegro - dobrowolne poddanie się karze za sprzedaż

Witam. Pewnie zbulwersuje sie pare osob tym co tutaj napisze ale prosze tylko o zwykla prawna odpowiedz . Jezeli ktos byl by w stanie mi pomoc bylbym wdzieczny.Z gory dziekuje. Sprawa wyglada tak Robilem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.27 22:4:25

2007.9.27 19:52:24

Jak daleko może być mieszkanie zastępcze przy rozbiórce?

Lokal powineś dostać w tej samej dzielnicy czyki niedaleko swego dawnego mieszkania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.27 17:0:10

Dom po zmarłym ojcu - spór o spadek i prawa synowej

Mam pytanie odnosnie takiej sytuacji spadkowej ktorej przedmiotem jest dom. Nalezal on do malzenstwa z 3 dzieci. Ojciec zmarl a spadek po nim zostal podzielony wedlug prawa spadkowego. Pozostala wdowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.26 23:33:16

Pozbycie się lokatora płacącego regulowany czynsz odwiedzającego raz w miesiącu

A może mi ktos doradzi jak zmusic lokatora do wymalowania mieszkania, konserwacji okien i innych przedmiotów wyposażenia mieszkania? Bo wszyscy trąbią o obowiązkach właścicieli, natomiast nikt ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.9.26 22:15:1

Umorzenie postępowania komorniczego przy regularnych płatnościach

Jeżeli Ex specjalnie nie "ściąga" komornika, to proszę oddać sprawę do sądu... Ojciec dziecka specjalnie naraża byłą żonę, na koszty komornicze (nie słusznie)...Niech ona zażąda ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.26 18:3:30

Prawomocność pozwolenia na budowę - dodatkowa strona w decyzji

Prawie miesiąc temu otrzymałam pozwolenie na budowę po 14 dniach zwróciłam sie do urzędu o potwierdzenie jego prawomocności i wydanie dziennika budowy po trzech tygodniach od odbioru mojej decyzji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.26 11:39:11

Krewni jako świadkowie w sądzie rodzinnym

Czy świadkiem w sądzie – Wydział Rodzinny i Cywilny- mogą być członkowie rodziny (rodzice, siostry, siostrzeńcy)? A może członek rodziny, ale nie spokrewniony? Bardzo proszę o odpowiedz, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.26 9:37:4

Prawomocność pozwolenia na budowę - dodatkowa strona w decyzji

Prawie miesiąc temu otrzymałam pozwolenie na budowę po 14 dniach zwróciłam sie do urzędu o potwierdzenie jego prawomocności i wydanie dziennika budowy po trzech tygodniach od odbioru mojej decyzji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.26 8:6:40

Obowiązek płacenia za ogrodzenie wybudowane przez sąsiada

witam, mam pytanie czy jak buduje na działce ogrodzenie albo sasiadka zbudowała wczesnij na jednym boku to ja musze jej oddwac połowe pieniędzy jk dopiero zaczełem budowe pół roku poźniej wg prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.25 20:7:22

Obraźliwy film z podrobionymi napisami - zniesławienie

Nie jestem prawnikiem, ale jeżeli na tym filmie wyraźnie widać twoją postać. A ktoś wykorzystuje bez twojej zgody to już jest nie tak jak trzeba. powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.25 19:2:43

Przekształcenie mieszkania w własność - problem z wykupem gruntu

Złożyłam wniosek o przeksztacenie mieszkania w odrebną własność lokalową oraz gruntową. W odpowiedzi dostałam ze w tej chwili jest to nie mozliwe gdyż spółdzielnia musi wykupic grunt od urzędu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.25 12:25:25

Separacja zaoczna przy mężu za granicą

czy możliwe jest orzeczenie separacji wyrokiem zaocznym mąż przebywa za granicą nie przyjeżdza rzadko dzwoni nie wysyła pieniędzy na dzieci złorzyłam wniosek ale nie wiem jak to się wszystko ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.9.25 11:41:11

Zwrot butów nienadających się dla dziecka - obowiązek sprzedawcy

wg. Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej Kwestia zwrotu towaru konsumpcyjnego zgodnego z umową jest uzależniona od miejsca zawarcia umowy. W przypadku tradycyjnej sprzedaży w lokalu przedsiębiorstwa, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.24 22:13:58

Gdzie komornik szuka informacji o dłużniku?

Komornik może sukać gdzie chce ma do tego prawo. Windykator może dowiedzieć się o majątku od sąsiadów, pracodawcy czy znajomego. Zazwyczaj razem osiągaja cel. Komornik zajmuje wypłate a windykator ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.9.24 11:8:12

Problemy z wykupem mieszkania spółdzielczego - brak wyceny

Zgodnie z ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych "rozliczenie kosztów budowy nastepuje w terminie 6 miesięcy od dnia oddania budynku do uzytkowania". ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.24 9:50:31

Odwołanie po terminie od decyzji prokuratora o przestępstwie

Prokurator wszczął śledztwo w sprawie przekroczenia uprawnień przez funkcjonariuszy Policji oraz Komornika na moją szkodę o przestępstwo z art. 231p1kk i 193 kk. Po czym mimo przedstawionych dowodów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.23 23:2:47

Licytacja połowy nieruchomości - czy sąd musi informować współwłaściciela

Opisze sprawę: Nieruchomość jest współwłasnościom po połowie (ma dwóch współwłaścicieli) na jednego z współwłaścicieli wpisano hipotekę staje się dłużnikiem na rzecz Skarbu Państwa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.23 17:16:32

Remont centralnego ogrzewania a porodzenie dziecka - czy można odmówić

Wynajmuję mieszkanie we Wspólnocie Chełmska na Mokotowie,obecnie przeprowadzany jest remont centralnego ogrzewania i wody.Za kilka dni urodzę dziecko i nie mam warunkow na "przyjmowanie "robotników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.22 11:20:21

Skreślenie z listy uczniów a praca na umowę zlecenie jako uczeń

zostalem skreslony z listy uczniow a pracowalem jako osoba uczaca sie na umowe zlecenie bede miec jakies problemy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.21 17:42:41

2007.9.21 17:24:58

Rozbudowa drewnianego domku letniskowego na działce rolnej

Dzień Dobry. Mam taki problem. Na działce rolnej mam od lat drewniany domek letniskowy (w gminie zgłoszony jako pomieszczenie gospodarcze), wrysowany do map geodezyjnych (płace podatki do gminy od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.21 10:56:59

Cofnięcie zgody na instalację kraty na loggi przez zarząd

Witam, Mam mieszkanie własnościowe do którego przynależy logga - wejście na nią jest tylko z moje mieszkania. Zaznaczam, że nie jest to balkon tylko logga. Kilka lat tem Zarząd wspólnoty mieszkaniowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.20 14:29:15

Sprawa karna a zawieszenie rozwodu - wniosek o separację

Mam problem mianowicie mój mąż ma sprawę karną ,gdzie wcześniej złożył pozew o rozwód z mojej winy(oczywiście) winą moją jest to że ponoć jestem chora psychicznie i to utaiłam gdzie żaden ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.9.20 13:29:26

Odpowiedzialność za długi alimentacyjne brata ojca - czy mogę zostać obciążona

Kłania się logika. Pisz "brat ojca" i wtedy wszystko jasne. Kodeks rodzinny i opiekuńczy stanowi: Art. 128. [Obowiązek alimentacyjny] Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.20 9:23:44

Ubezpieczenie zdrowotne dla żony obcokrajowca - czy konieczna rejestracja w UP

Oczywiście możesz się ubezpieczyć. Proponuję ubezpieczenie zdrowotne w CIGNA STU-rewelacja- płacisz 65 zł miesięcznie i masz dostęp do wszystkich lekarzy badań specjalizstów. Umowe mają podpisaną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.19 22:29:0

2007.9.19 18:37:2

Rozliczenie PIT przy umowie o dzieło - podatek i zwroty

czy pracując na umowe o dzieło musze rozliczac sie z pitu?dodam ze mam rente socjalną stałą 2 grupy.Ile mi można dorobic? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.19 7:37:48

Zmiana właściciela projektu IT - czy wykonawca ma te same zobowiązania

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Problem dotyczy umowy na wykonanie projektu IT. Prace zostały wykonane,odebrane przez Zamawiającego a należność uregulowana. W chwili obecnej Wykonawca jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.18 16:59:40

Firma Kruk i listy polecone - procedury sprawdzania tożsamości

a mnie się wydaje że firmy windykacyjne poza przysyłaniem pism i ew. telefonami nic nie mogą więcej. Miałem przypadek w kruku dzwonili przysyłali i razu pewnego nawet byli osobiście z jakąś ugodą ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2007.9.17 18:38:54

Jak przyspieszyć otrzymanie mieszkania komunalnego - ciężka sytuacja życiowa

dodam jeszcze sytuacje mieszkania w którym teraz mieszkam . mieszkanie o bardzo niskich standartach.Mieszkanie bardzo zimne w zime nie do ogdzania mieszka nas aktualnie 6 osób(ze mna i dziewczyna) 54m2 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.16 21:50:45

2007.9.16 20:52:56

Rozliczenie 22 godzin pensum nauczyciela poza godzinami dydaktycznymi

To pierwsze to było dobre pytanie. Czy jest jakaś odpowiedź? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.16 12:30:42

Zmiana nazwiska panieńskiego - koszty i procedura

Witam . chciałbym sie dowiedziec czy nazwisko samemu sie wybiera czy są jakieś porzedziały ze tak powiem ... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.15 23:56:38

Budowa płotu przez współwłaściciela kamienicy bez zgody innych

Racja ,gdy czytam takie wypowiedzi robi mi się cieplej na duchu. To wielkie szczęście że w tym kraju są jeszcze zdrowo myślący ludzie ,gratuluję podejścia:) Sam jestem właścicielem udziału ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.15 20:30:29

Nieudokumentowane zarobki męża w sprawie o alimenty po rozwodzie

Witam. Jestem w podobnej sytuacji. Mąż przy zarobkach 2000zł zaproponował 300zł alimentów na jedno dziecko (rozwód odbędzie się z orzeczeniem jego winy). Nieoficjalnie zarabia 6000zł. Mój prawnik ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2007.9.15 20:20:32

Pozew rozwodowy bez orzekania o winie - jak długo trwa postępowanie

Dostałam pozew rozwodowy od męża bez orzekania o winie. Niestety, został on świetnie nakłamany. Nie zgadzam się z nim, mój prawnik napisał odpowiedź na pozew, że będę orzekać o winie męża. ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.9.15 12:45:1

Dowóz alkoholu przez firmę kurierską - czy to legalne?

co po tobie?? możesz rozwinąć swój post? Też jestem ciekawy jak to wygląda. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.14 18:20:15

Egzekucja komornicza w domu rodziców - co może zabrać komornik

załóżmy ze mieszkam z rodzicami i sąd nakazał komornikowi wyegzekwować spłate to jak to wygląda komornik wejdzie do domu i zabierze telewizor na przykład? jestem w tych sprawach zielona i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.14 18:8:18

Przedawnione długi za jazdę bez biletu - czy można wyegzekwować po latach

proponuję, przesłać panu windykatorowi dokumenty, które poświadczają fakt zaginięcia dowodu osobistego. a jeśli i to nie pomoże, a pan windykator będzie bardzo natarczywy i wulgarny, proponuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.9.14 10:39:23

Przymusowe leczenie odwykowe dla agresywnej matki alkoholiczki

mam 28 lat lecze sie na schizofrenie paranoidalna do kturej mnie doprowadzila matka alkocholiczka aktyualnie pracuje, w domu matka ciagle pije i wykancza mnie psychicznie teroryzuje mnie i szantazuje jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.9.13 22:12:47

2007.9.13 7:6:50

Pokój przejściowy w agroturystyce - czy liczy się jako jeden czy dwa

Witam serdecznie Mam takie oto pytanie. Posiadam dom wolno-stojący z przeznaczeniem pod Agroturystykę. W domu tym posiadam 5 pokoi w tym jeden przejściowy - pokój przejściowy powstał na wsutek przedzielenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.12 20:28:49

Minimalna odległość między budynkami mieszkalnymi - przepisy budowlane

Czy ktoś potrafi odpowiedzieć jaka jest minimalna odległość między 4 - piętrowym blokiem a nowobudowanym blokiem? Wydaje nam się że budunek, który powstaje równolegle do naszego 4- piętrowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.9.11 21:33:10

2007.9.11 12:41:51

Wypowiedzenie umowy najmu bez okresu wypowiedzenia za zaległości

nie okresliłaś o jaki lokal chodzi.*użytkowy,mieszkalny ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.9.11 11:9:31

Zakaz wjazdu motocyklem na osiedle strzeżone - czy administracja ma prawo

Walcz pismami z ludzką głupotą w spółdzielni urzytkuj jak najdłużej i odwołuj się gdzie tylko to możliwe nikt niema prawa zabronić wiazdu i parkowania a napewno samochody parkują.pisz wniosek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.9.10 21:39:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika