Forum prawne (strona 767)
Czy informować ojca dziecka ???? PILNE
WitamMam pytanie czy mam obowiązek jako matka 15letniej córki informować ojca dziecka o jej wyjazdach dot. zielonej szkoły za którą ja płacę. Wogóle czy mam obowiązek i jak najlepiej to zrobić ... Zobacz wątek
2010.5.4 21:2:4
komplikacje
gdy byłam w ciąży biologiczny ojciec mojego dziecka stwierdzil że Zuzia nie jest jego córeczka .. lecz w urzedzie stanu cywilnego podpisał wszytkie dokumety .. biologiczny ojciec nie traktoeał mnie ... Zobacz wątek2010.5.4 19:7:44
Zdrada w małżeństwie
jeżeli jest uszczerbek na zdrowiu, pogorszyła się sytuacja emocjonalna, kierujesz sprawę do sądu cywilnego przeciwko jemu, niestety przy takiej sprawie będziesz musiał na nowo wszystkiego doświadczyć, ... Zobacz wątek2010.5.4 16:42:23
Akt urodzenia dziecko
chciałabym usunąć ojca mojego dziecka z dokumentów synka, minął już rok a on nawet raz nie zadzwonił zapytać jak synek, teraz chcę zmienić akt urodzenia syna..Wie ktoś może jak to zrobić? ... Zobacz wątek
2010.5.4 15:59:36
A co z dziecmi partnera z innego zwiazkudrogie drugie zony konkubiny ..i inne jakby was nie nazywac
Witam.Jestem właśnie taką żoną,która ma męża z tzw"dobrodziejstwem inwentarza"(kretyńskie określenie) i mamy poza synem męża dwoje dzieci.Mąż zarabia 1200zł a z tego 5 stów płaci na syna ... Zobacz wątek2010.5.4 15:29:4
Czy dziadkowie mają prawo do widzeń z wnukiem?
Możecie złożyć w sądzie wniosek o ustalenie kontaktów wnuczki z dziadkami. To w jakim zakresie dostaniecie możliwość kontaktu zależy od dobrych argumentów. Poza tym ojciec może zrobić to samo. ... Zobacz wątek2010.5.4 12:54:8
sprawa rozwodowa - smsy i maile
Wiem, że można zdobyć wydruki tego typu. Mój adwotat, który prowadził moją sprawę rozwodową zdobył wydruki z gadu gadu i wydruki sms, które przedstawił w sądzie i sąd je uwzględnił. Mogę ... Zobacz wątek2010.5.4 12:48:19
Groźby - które są karalne?
Witam,Od pewnego czasu dostaje straszne smsy od pewnego chłopaka z mojej szkoły, a przynajmniej tak podejrzewam. Treści są raczej nie przyjemne, straszy, że zrobi mi krzywdę. Jak zgłoszę ten ... Zobacz wątek
2010.5.4 11:42:48
mandat na podstawie zdjęcia
Jak najbardziej legalne zdjęcie z fotoradaru. ... Zobacz wątek2010.5.4 11:14:37
Chcę dobrowolnie poddać się karze
WitamZostałem oskarżony o kradzież pewniej rzeczy o wartkości około 350zł, właściciel tej rzeczy wniósł już pozew do sądu, jest mi bardzo przykro za wszystko to co się stało i chciałbym ... Zobacz wątek
2010.5.4 11:13:6
Staż- uczący się zaocznie 19- latek!
Witam, mam pewne pytanie związane ze stażem. Jestem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy, całkiem niedawno dowiedziałem się, że jest możliwość starania się o staż. No ale mam 19 i uczę ... Zobacz wątek2010.5.4 2:29:12
obrona przed ex zona alimenty
znajduje sie na terenie wielkiej brytani razem z moja obecna zona i 3 dziezi. Z pierwszego malzenstwa posiadam 14 letniego syna ktory mieszka w polsce razem z matka . od listopada ubieglego roku moja ex ... Zobacz wątek2010.5.3 23:52:40
Doniesienie o popełnieniu przestępstwa
Witam.Przyznam szczerze,że to jest straszne!!!Mam taką podobną sytuację,ale z moimi rodzicami.Bardzo przykre jest to,że osoby nam najbliższe-czyli dziadkowie lub rodzice utrudniają nam życie i ... Zobacz wątek2010.5.3 22:44:13
wypadek w autobusie
668117554 ZADZWOŃ I POWOŁOJ SIĘ NA ADAMA ALBO NAPISZ SWÓJ NUMER TEL ODDZWONI WINDYKACJA1@VP.PL ... Zobacz wątek2010.5.3 22:26:1
wfirma.pl - call center
Jestem właścicielem serwisu internetowego wfirma.pl udostępniającego narzędzia księgowości on-line. Poza tym jestem właścicielem biura rachunkowego działam na podstawie świadectwa kwalifikacyjnego. ... Zobacz wątek2010.5.3 13:27:45
Odcięcie wody do lokalu ieszkalnego
Witam. Mam problem, poszukuję porady jak mogę obronić moją teściową przed sąsiadem. Otóż: mieszka ona w starym budynku we wspólnocie na I piętrze, na parterze sąsiad. Pewnego dnia przedzwoniła, ... Zobacz wątek2010.5.3 12:39:5
Fałszywy podpis na pozwie
Wystarczy, że żona potwierdzi, że to jej podpis i będzie po sprawie. Zawsze może powiedzieć, że miała uraz ręki i podpis wyszedł inaczej niż zwykle. Jeśli pozew był złożony za jej zgodą, ... Zobacz wątek2010.5.2 20:39:22
chce odzyskać pieniądze, pomocy!!!
Musi Pani wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o wykonanie zobowiązania, które oświadczył na piśmie. ... Zobacz wątek2010.5.2 19:2:58
Zapomnialem wpisać terminu płatności w fakturze VAT
Sprzedałem towar.Wystawiłem fakturę VAT. Omyłkowo nie wstawiłem terminu płatności. Jest tylko data wystawienia i data sprzedaży. Nabywca towaru nie chce dokonać przelewu i żąda faktury korygującej. ... Zobacz wątek2010.5.2 14:2:35
jak cena za zalożenie sprawy
witam chcialbym sie dowiedziec z jakimi kosztami musze sie liczyc podczas zalozenia sprawy o naruszenie nietykalnosci cielesnej.??Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.5.2 12:42:29
Naruszenie nietykalnosci cielesnej, zatrzymanie sila
witamMam takie pytanko poniewaz podczas kontorli biletów w autobusie jeden z kontrolerów uniemozliwil mi opuszczenie autobusu podczas tego zaczal mnie szarpac, grozic (mam zrobiona obdukcje) rozdal ... Zobacz wątek
2010.5.2 12:36:16
Wola spadkowa oraz nieruchomość
Witam serdecznie,Moi rodzice w podeszłym wieku posiadają mieszkanie, które powinno zostać podzielone pomiędzy mnie (syna) i moją siostrę. Głównie ja opiekuje się rodzicami również w czasie ... Zobacz wątek
2010.5.1 22:53:58
dotacja z urzedu pracy
moj maz ubiega sie o dofinansowanie z UP jednak pojawil sie problem gdyz nie mamy drugiego zyranta Dowiedzielismy sie ze jest jeszcze inna mozliwosc mianowicie akt notarialny o poddaniu sie egzekucji przez ... Zobacz wątek2010.5.1 19:44:57
Co mi grozi, gdy zostawie żonę i syna?
Witajcie!Proszę o pomoc. Temat nie jest najzręczniej sformułowany, wiadomo, chodzi o prawo, nie o moralność...
Chcę się rozstać z żoną. Mamy 3l syna. Mieszkamy w moim domu, w którym mieszkają ... Zobacz wątek
2010.5.1 18:13:7
rozwod a prawa kobiet
szukam ambitnego prawnika ktory poprowadzi moja sprawe pro bono w Krakowiesprawa bardzo trudna i ciekawa dla ambitnych prawo miedzynarodowe
prawa rodzicielskie proba porwania dzieci
jersli ktos zna ... Zobacz wątek
2010.5.1 10:49:33
czy "spud gun" jest bronią?
Witam,chciałbym zapytać, jak wygląda status prawny spud guna / potato guna? Chodzi o bardzo popularną domowej roboty broń (?) wystrzeliwującą ziemniaka za pomocą wybuchu gazu (gazu do zapalniczek ... Zobacz wątek
2010.4.30 20:15:19
Szerzenie nieprawdziwych informacji o warunkach zwolnienia z pracy.
Witam SerdecznieProszę o poradę. Mianowicie, pracowałem na stanowisku przedstawiciela handlowego w firmie od 3,5 roku. W marcu 2010 złożyłem wypowiedzenie z zachowaniem 3 miesięcznego okresu ... Zobacz wątek
2010.4.30 17:18:58
wycieczki pracownicze
A co ma bycie członkiem Komisji Socjalnej do organizowania wycieczek? Bo nie kumam ... Zobacz wątek2010.4.30 13:57:20
2010.4.30 13:28:44
współwłasność
Ja mam tez podobna sytuacje, tyle ze dostalam darowizne dzialki wraz z zabudowaniami i na tej dzialce wybudowalismy wspolnie dom, dzialka jest moja wlasnoscia a dom wspolna.Teraz jestem po rozwodzie, a ... Zobacz wątek2010.4.30 11:54:25
praca w więzieniu
witam,Czy mogliby mi Państwo pomóc w pewnej sprawie, czy kobieta której mąż jest karany może rozpocząć pracę w Służbie Więziennej? Czy do takiej pracy będzie potrzebne poświadczenie bezpieczeństwa? ... Zobacz wątek
2010.4.30 11:50:7
sprawdzanie kompa
WitamJak wygląda sprawdzanie zajętego sprzętu komputerowego? Kto dokładnie się tym zajmuje i jak to przebiega???
... Zobacz wątek
2010.4.30 11:45:47
podwójne obywatelstwo
Witam serdecznieChciałabym się dowiedzieć, czy zgodnie z prawem polskim jedna osoba może posiadać dwa obywatelstwa? Czy jeżeli przyjmę nowe obywatelstwo wtedy automatycznie tracę poprzednie? ... Zobacz wątek
2010.4.30 11:0:46
Filmy i muzyka - które są legalne?
Witam, mam pytanie odnośnie praw autorskich. Chciałbym poznać podstawę prawną do tego, że nielegalne jest posiadanie na własny użytek filmów, muzyki itp ściąganych z internetu. A czy mogę np ... Zobacz wątek2010.4.30 10:45:17
Jak wygląda Zakład Karny w Potulicach
Zna ktoś może te zakłady? Był ktoś może na widzeniach tam? ... Zobacz wątek2010.4.30 10:20:30
więzienie - co można wziąć ze sobą?
Witam jakiś czas temu otrzymałem kare pozbawienia wolności, teraz przyszło mi pismo, że mam się stawić do więzienia, nie mam pojęcia jak się spakować , co ze sobą zabrać, proszę odpiszcie! ... Zobacz wątek2010.4.30 10:16:34
Przeniesienie sprawy rozwodowej z UK do Polski
Prosze o pomoc!!! Od roku jestem w separacji, zlozylam pozew o rozwod ale malzonek odmawia.(wina lezy po jego stronie) Dziecko mieszka ze mna a z ojcem ustalone sa wizyty przez sad. Nie moge wrocic do ... Zobacz wątek2010.4.29 21:56:56
Spowodowałem Wypadek Samochodowy ze Skutkiem Śmiertelnym
kkolego mam pytanie do ciebie jak w sprawie poniewasz mialem podobna sytulacje odpisz. moj e-mail.maksymilian100@02.pl lub 603506689 ... Zobacz wątek2010.4.29 17:49:38
Mandat w tramwaju, Łódź
Witam.Zdarzyła mi się dziś nieprzyjemna sytuacja. Otóż w jednym z łódzkich tramwajów była kontrola biletów, ja jednak miałam problem ze znalezieniem swojego (dosyć długo czekałam na tramwaj ... Zobacz wątek
2010.4.29 14:47:44
Jak woda mineralna jest najlepsza na spotkania biznesowe?
Taka, która ma ładną, szklaną butelkę np. San Pellegrino... Zobacz wątek
2010.4.29 13:24:18
Czy mandat za jazdę bez biletu ulega przedawnieniu?
Witam, mam niezapłacony mandat za przejazd bez biletu autobusowego z 2001 roku. Zapomniałem o całej sprawie i mandatu nie zapłaciłem. Nie dostałem żadnego powiadomienia o wszczęciu postepowania ... Zobacz wątek2010.4.29 12:19:53
Prośba o podwyżkę stawki osobistego zaszetegowania.
Prosze o przeslanie mi kopii prosby o podwyzke na mojego maila beatag1@wp.plPracuję już po 10 lat, zarabiam o podtrójny niższy zarobki od pracowników dział marketingowy. Szef nigdy nie podnosi ... Zobacz wątek
2010.4.29 11:43:51
prowadzenie pojazdu bez prawka
Chciałem się dowiedzieć, co może mi grozić w sytuacji gdy jadę samochodem z moim bratem, który nie posiada prawo jazdy, a prowadzi auto, ja natomiast jestem pasażerem i mam prawko. Jeżeli zatrzyma ... Zobacz wątek2010.4.29 11:33:39
zabranie komputera, groźby karalne
witam, czy jest zgodne z prawem, aby policja weszła do mojego mieszkania,bez nakazu, bez przedstawienia się i zabrać moje komputery? potem zabrali mnie na komisariat, gdzie przetrzymywali 12 h i odporwadzili ... Zobacz wątek2010.4.29 10:49:41
wykorzystywanie nieletniej
WitamMam 18 lat, wcześniej wstydziłam się o tym mówić, ale kilka lat temu gdy miałam 14 lat spotykałam się z wiele starszym chłopakiem, bardzo go kochałam a on zwyczaj się mną bawił. Teraz ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:39:48
co mogę odpisać od podatku
Pracuję w firmie informatycznej jako programista i jestem zatrudniony na cały etat, oferuje również usługi jako freelancer - wtedy podpisuję umowę o dzieło lub umowę zlecenie; w tym roku miałem ... Zobacz wątek2010.4.29 10:27:29
Interactive Index - opinia
Witam, szukam opinii na temat firmy Interactive Index - www.iindex.plFirma prowadzi katalog firm. ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:25:45
Zwolnienie warunkowe
Witam, chciałbym się doweidzieć co trzeba zrobić, aby móc uzyskać warunkowe zwolnienie. Czy ja mam się o to starać, czy mój adwokat? jakie mam szanse? czy adwokat powinien uczestniczyć w takiej ... Zobacz wątek2010.4.29 10:22:32
Jak zamknąć firmę
witam,Od lat prowadzę działalność gospodarczą, jednak nastały ciężkie czasy i jestem zmuszona zamknąć moją działalność gospodarczą. Chciałabym się dowiedzieć jak się za to zabrać, ... Zobacz wątek
2010.4.29 10:21:21
Rozwód a córka
Często odwiedzam to forum i stwierdzam, że Rafi2005 poleca wszystkim Adw. Piotra Mellera, który prowadził mu wszelkie dziwne sprawy i we wszystkich się sprawdził. Odnoszę wrażenie, że pod nikiem ... Zobacz wątek2010.4.28 19:30:20
Masz inne pytanie do prawnika?