Forum prawne (strona 817)

Pozew rozwodowy - przesłuchanie stron.

Mam pytanie odnośnie pozwu rozwodowego. Jako dowody jest tam podane "przesłuchanie stron", ponieważ ja nie byłam na żadnym "przesłuchaniu" , odnosi sie to czynności które będą wykonane podczas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.26 8:20:15

Wywłaszczenia

REPRYWATYZACJA
Kompleksowa obsługa wszelkich roszczeń powstałych w wyniku wywłaszczeń, zagarnięcia nieruchomości oraz przesiedleń.

Niejednokrotnie, czy to z przyczyn historycznych, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.25 21:43:2

jak napisać podanie do prokuratury o umorzenie postępowania karnego

skorzystaj z mediacji sądowej już na etapie przygotowawczym. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.25 20:44:45

wykup mieszkania od prywatnego właściciela

Witam,

jakis czas temu kamienicę w którym mieszkam od urodzenia kupił prywatny własciciel. Oczywiście odrazu podniósł czynsz ale dał również możliwośc wykupu mieszkania. Zażyczył sobie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.25 19:55:55

Przebywanie po godzinie 22

Miałem taki przypadek. Byłem u córki, żeby ją chronić przed jej mężem. przyjechała policja i poprosiła mnie o opuszczenie lokalu a była to godzina 22. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.25 17:32:58

umowa zlecenie- błąd w wypłacie

Witam mam pytanie

jestem serwisantem pewnej firmy.. posiadam umowę zlecenie z agencja obsługująca firmę

do 10 stycznia powinienem dostać wypłatę i tu pojawia się problem..zamiast całej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.24 15:30:54

Weksel a umowa kupna-sprzedaży - dochodzenie roszczeń

Sprzedałem motor koledze na raty.W umowie kupna sprzedaży wpisaliśmy,że na tą kwotę wystawiony został weksel na kwotę 4tyś złotych,podpisany przez kupującego(weksel zakupiony w Banku na kwotę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.24 12:23:48

dodatek szkodliwy

pracownik oddelegowany do pracy w warunkach szkodliwych na okres 3 miesięcy czy należy mu się dodatek szkodliwy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.24 9:24:40

wyegzekwowanie praw gwarancyjnych

Mam pomysł jak w niewielkim przynajmniej stopniu zrewanżować się nieuczciwym sprzedawcom. Nie dotyczy to niestety kupujących w allegro - tam najpierw wysyłasz pieniądze ,później czekasz na zamówioną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.23 20:11:1

Spadek po zmarlej Mamie - sprostowanie

Witam, mam 22 lata, w styczniu zeszłego roku zmarła moja mama nie pozostawiła po sobie testamentu. Była to małżonka mojego Ojczyma z którym do jakiegoś czasu mieszkałem ale sytuacja między nami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.23 16:16:16

Spadek po zmarłej Mamie

Witam, mam 22 lata, w styczniu zeszłego roku zmarła moja mama nie pozostawiła po sobie spadku. Była to małżonka mojego Ojczyma z którym do jakiegoś czasu mieszkałem ale sytuacja między nami sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.23 16:13:19

Wymiar urlopu-pytanie

Witam, zastanawia mnie, kiedy obejmie mnie 26-dniowy wymiar urlopu wypoczynkowego.
- 06.2004 - ukończyłam szkołę policealną
- 09.2005 - od tego momentu nieprzerwanie jestem zatrudniona na umowę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.1.22 20:32:2

Studenci i ZUS

składki zus z tytułu umowy o pracę zawsze oblicza się procentowo od podstawy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.1.22 18:35:7

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego.

wyrok jest na stronie Trybynału Konstytucyjnego w zakładce -orzeczenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.22 12:15:55

Ochrona kobiety w ciązy w pracy

witam jezeli nie minoł ci jescze 12 tydzien to lepiej nic narazie nie mow bo mozesz stracic prace bo ochrona jest dopiero od 12 tygodnia ciazy wiem bo u mnie tez tak bylo i w kadrach mi powiedzieli ze ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.1.22 10:32:40

zleceniodawca odmowil mi wyplaty wynagrodzenia

Zatrudniona jestem na umowe zlecenie -prowadzenie zajec pozalekcyjnych w szkole.Pojechalam do pracy/mialy byc 4 godz./okazalo sie ,ze dyrektor szkoly przez pomylke odwolal zajecia .Dodam ,ze moim pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.21 20:59:6

Po podziale spadku ???

Witam mam prosbe,
Wystapilem o podzial spadku(wykupione mieszkanie w bloku) po zmarlej matce, sprawa w toku. (Uczestnicy postepowania Ojciec i siostra). Razem z siostra mamy konflikt z ojcem i jego konkubina. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.21 19:1:59

rozliczenie zużycia wody po zakupie mieszkania

po prostu odlicz sobie tą nadpłate w następnych miesiącach za wode w czynszu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.21 18:41:15

Złamana ręka a kontrola z ZUS-u

Witam
Sprawa wygląda następująco, otóż ostatnio złamałem sobie rękę zaraz po zwolnieniu z pracy i jak wiadomo od tego czasu przez 2 tygodnie chorobowe pokrywa ZUS. W obecnej chwili na złamaną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.21 15:23:1

Sprawa o widywanie dziadkow z wnuczka

Bardzo prosze o pomoc. Toczy sie sprawa w sadzie na temat ustalenia prawa do widywan wnuczki ( zalozona przez dziadkow, tesciow matki dziecka). Ojciec dziecka, alkoholik, bil dziecko i matke, w koncu popelnil ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.21 14:15:59

przedstawiciele pracowników w RN

Przedstawiciel pracownikow w Radzie Nadzorczej nie musi legitymowac sie ukonczeniem kursu i zdanym egzaminem.
Pozostali kandydaci na czlonkow RadyNadzorczej musza ukonczyc kurs i zdac egzamin.
Zadne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.21 12:34:22

czy należy mi się część domu po zmarłym ojcu?

mój ojciec zmarł w tamtym roku. nie spisał testamentu. rodice nie mieli spisanej intercyzy. jednak dom (którego części się domagam) stoi na ziemi przepisanej na moja matke od jej rodziców. czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.20 18:59:1

Pomocy! Były mąż nie dotrzymuje zobowiązań po rozwodzie.

Witam serdecznie..

Przed sprawą rozwodową ja i mój mąż spisaliśmy ugodę. Ja miałam nie występować o orzeczenie o jego winie i zrzec się udziałów w jego firmie, natomiast on "w zamian" za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.20 13:16:46

zamiana spóldzielczego własnościowego na komuunalne własnościowe lub nie

Mam pytanie czy ktoś wie czy można się zamienić z mieszkania spółdzielczego własnościowego na komunalne własnościowe lub nie.
Potrzebuję pilnej odpowiedzi dajcie znać gdzie szukać pomocy.Piszcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.19 21:31:19

Niska kwota odszkodowania i postepowanie spadkowe,dot. Link4

Witam!
Moje auto zostalo uszkodzone w wyniku stluczki. Sprawca jest ubezpieczony w LINK4.
Slyszalem, ze modne jest odwolywanie sie od kwoty odszkodowania jaka zaproponuje LINK4 w kosztorysie celem uzyskania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.19 18:57:34

szukam dobrego adwokata w Toruniu-alimenty

szukam dobrego adwokata w Toruniu-alimenty; czy ktoś może mi doradzić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.19 16:52:38

2009.1.19 1:59:3

Spałem pod wpływem alkoholu w samochodzie

ciekawa jestem jak roziwązałeś swój problem? nei słuchaj tego kolegi powyżej, chyba ma nierówno pod sufitem.
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.1.18 22:22:8

mąż ma kochankę chcę rozwodu

Akurat w sprawach o rozwód świadek ma prawo odmówić zeznać, wiem coś o tym.... ... Zobacz wątek

29 odpowiedzi

2009.1.18 16:59:20

co zrobić z sąsiadką?

JA TEŻ JESTEM MŁODYM CZŁOWIEKIEM ALE TEŻ WKURWIAJĄ MNIE SĄSIEDZI ZE WSI KTÓRZY ZAPOMINAJĄ ŻE JUŻ NIE MIESZKAJĄ SAMI. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.18 15:42:50

Przekazanie grobu

Nic z tego, łape na grobowcach trzyma kler, można tylko kupić
miejsce na cmentarzu po kimś za......20-25 tyś zł
a rodzina poprzednika , może dostać na odczepne 2 tyś zł !
I tyle! Nie ma ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.1.18 12:57:48

ludzki

TAK JA moge splacac i dobrze rozumiem ze zajmuje sie malom ale jezeli ja niechce alimentow niechce rozwodu bo to wedlug mnie uciekanie od problemow to co mam zrobic a zeby wyciagnac ja od tesciowej to ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.1.17 16:28:34

Mój syn (13 lat) chce ze mną mieszkać...

Mój syn chce ze mną mieszkać. Jestem od kilku lat szczęśliwym rozwodnikiem, była żon a opiekuje się dwójką dzieci - syn (13) , córka (10). Proszę powiedzcie kiedy mój syn będzie mógł decydować ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.1.16 20:47:3

Dom na działce otrzymanej w spadku

Moja mama już w trakcie trwania małżeństwa otrzymała w spadku po rodzicach ziemię, na której wybudowała dom. Czy w skład masy spadkowej (mój ojciec zmarł pół roku temu) wchodzi ta ziemia razem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.16 15:32:27

kolizja na drodze

ub roku w grudniu spowodowałam kolizje.Na zakrecie drogi publicznej stalo auto pod prad,nie zauwarzylam go. Nie posiadam prawa juazdy.Co mi grozi zqa taki czyn?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.16 13:24:30

Darowizna,a rozwód

w 2002 r dostałem dom z dzialką 6 ar jako darowizna od dziadków. darowizna jest tylko na mnie.w trakcie zawierania umowy byłem żonaty mieszkamy razem z żoną i dzieckiem. żona wystąpiła o rozwód ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.1.15 20:3:16

jakie mam prawa

witam wszystkich
mam takie pytanie, zostałem zwolniony grupowo,z pewnej firmy i dowiedziałem się ostatnio ze przyjęli na moje stanowisko innego pracownika(on tez pracowal w tej firmie ale na innym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.15 16:14:9

Przekazanie nieruchomości pomiędzy Spółkami z o.o.

Czy ktoś wie w jaki sposób można przekazać nieruchomość w formie działki budowlanej pomiędzy dwoma spółkami zoo?
W tych dwóch spółkach udziały większościowe posiada jedna osoba, pozostałe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.15 12:51:3

balagam o pomoc bo juz nie mam sily...

Odkad poznalam meza mam przez niego tylko klopoty, moj poziom zycia spadl na leb na szyje. Ja czasem nie mam na krem do buzi czy fryzjera, bo zasze jest cos - poza tym wole juz malemu cos kupic niz sobie. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.1.14 15:30:46

Jak zmusic współwłasciciela do spłaty części spadku

z tego co sie oriętuję należy załozyć sprawę w sądzie.Sąd postanawia o spłacie,ale najlepiej zasięgnąc porady prawnika ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.14 11:35:57

pozwolenie na hodowle konopi wloknistych

hmmm idz do burmistrza i tam to załatw to kosztuje z 26zł ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.13 23:35:9

Jak odzyskać prawo jazdy po 2 letnim wyroku

Witam 10 kwietnia mija mi dwuletni okres karencji.
Mam pytanie, czy mogę wcześniej się zapisać na egzamin, żeby zdawać go dajmy na to 11 kwietnia?
Czy będę mógł sie dopiero zapisać na egzamin ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.13 21:18:41

2009.1.13 19:50:32

firma windykacyjna?

Aga,
też mam ten sam problem i niestety poszukuję skutecznego sposobu egzekucji zaległości, niestety bez skutku :( pytałam prawników, firmy widykacyjne i inne instytucje. Totalna porażka, chce ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.13 17:7:30

dziecko obywatelstwo francuskie.....problem..help:(

Tak mozna miec dwa obywatelstwa, ale co do dziecka, to nie jest takie proste.Jezeli ten pan uznal sie ojcem dziecka, to on musi wyrazic zgode na opustrzenie kraju, inaczej tej kobiecie grozi kara za uprowadzenie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.13 17:1:12

C+E niekaralność

Witam. Mam zamiar zrobic sobie prawo jazdy C+E i zezwolenie na trensport ludzi lub rzeczy. Ale mam takie pytanie.. Czy potrzebne mi jest do tego swiadectwo niekaralnosci? Czy moge byc karanym i wyrobic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.1.13 15:19:16

badania dna

prawo jest po Twojej stronie.DNA to podstawa a świadków mozesz podac do sądu o składanie fałszywych zeznań.A teraz do Wilka,jak sama nazwa twoja wskazuje-powinienes isc do lasu wyc a nie na forum ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.1.13 13:54:0

Prosze o porade w sprawie rozwodu!!!

Witam!
Mam zapytanie odnosnie rozwodu, mieszkam w Anglii i chcialabym wniesc pozew o rozwod w Polsce. Malzonek mieszka w Polsce. Czy jest mozliwosc abym nie uczestniczyla w rozprawach (czy w Sadzie moze ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2009.1.13 13:50:21

ALIMENTA A MALZENSTWO MATKI

jeżeli szukasz możliwości niepłacenia na twoje WŁASNE dziecko jakim prawem nazywasz się ojcem.Czy to że twoja była żona ułożyła sobie życie założyła drugą rodzinę,zwalnia ciebie z obowiązku ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.1.13 13:19:24

sprawa z par.158 art 1 kk prosze o pilna pomoc

stray to nic ci nieda bo to juz poszło a sa juz tego nie wycofa znam to z swojego doswaidczenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.1.13 13:15:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika