Forum prawne (strona 818)
wniosek do prokuratury
Prosze napisac kiedy sprawa trafila do komornika i ze komornik nie wywiazuje sie ze sciagania zobowiazan wobec dziecka od dluznika . Ponadto takie pismo zwrócone do prokuratury fachowo nazywa sie skarga ... Zobacz wątek2009.1.13 13:8:24
CO ZROBIC Z ZAZDROSNĄ PLOTKARĄ
zaszyć usta czy poobcinać języki? czy wogóle odrąbać łby....ciężki temat, ploty są bezlitosne i nie do powstrzymania. i nie ma rozmowy, oni wiedzą lepiej.. ale napewno blisko ciebie są osoby ... Zobacz wątek2009.1.13 5:11:1
Zaleganie przez pracodawcę z wynagrodzeniem
Witam. Poza złożeniem pozwu można również zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 218 kodeksu karnego (uprorczywe naruszanie praw pracowniczych). Mogę pomoć zarówno ... Zobacz wątek2009.1.13 0:55:16
Jakie sa wymogi dotyczace odleglosci miedzy budynkami a innymi urzadzeniami na dziale
Chcialabym się dowiedzieć o warunkach zagospodarowania terenu. Odleglosci od miedzy budynkami i innymi urzadzeniami na dzialce. Odleglosc pradu od slupa i pomieszczen.Odleglości gazu,wody,studzienek ... Zobacz wątek2009.1.12 23:32:42
ZUS czy KRUS?
Mam 34 lata ubezpieczenia w ZUS-ie (w tym 20 lat w warunkach szkodliwych) i 3 lata w KRUS i nadal,nadmieniam że w chwili obecnej mam 57 lat. Stąd moje pytanie w jaki sposób zostanie mi naliczona emerytura? ... Zobacz wątek2009.1.12 21:30:23
Formy zaoszczędzenia 19% podatku od dochodów kapitałowych.
Witam,formy zaoszczędzenia 19% podatku od dochodów kapitałowych (tak zwany podatek Belki):
-lokaty których dochód nie przekracza 2,49 zł
-polisy lokacyjne
-IKE
Więcej:
http://lokatybezbelki.w.interia.pl/
Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2009.1.12 15:14:19
Zmiana nazwiska!Prosze o pomoc!
Witam.jestem w podobnej sytuacji i z tego co sie zdażyłam zorientowac to zeby zmienic nazwisko dziecku,wystarczy pozbawic ojca biologicznego praw rodzicielskich,tak przynajmniej powiedziała mi pani ... Zobacz wątek2009.1.12 12:18:36
wynagrodzenie miesięczne a umowa o dzieło
Mam pytanie jak rozwiązać płatność dla pracownika naukowego, którego umowa o dzieło obejmuje pięć punktów. Czy jest możliwość wypłaty co miesiąc wynagrodzenia gdy pracownik zakończy część ... Zobacz wątek2009.1.12 9:44:41
Zintegrowany system wspomagający zarządzanie kancelarią prawną - 24kancelaria
Zapraszamy do zapoznania się z możliwościami nowego, internetowego systemu wspomagającego pracę kancelarii prawnej.Szczegółowe informacje na www.24kancelaria.pl ... Zobacz wątek
2009.1.11 22:24:15
Współwłasność pojazdu czy inna forma własności?
Mam prośbę...Zastanawiam się nad rozwiązaniem problemu:
Potrzebuję wpisać dodatkową osobę do dowodu rejestracyjnego pojazdu, którego jestem właścicielem (dokładnie potrzebuje tego ta osoba ... Zobacz wątek
2009.1.11 20:1:55
Wypłata z lokaty( upadłość banku)
Witam serdecznie. Czy pełnomocnik bez problemu może wypłacić pieniądze z lokat w razie śmierci właściciela konta. Chodzi o sprawę upadłego Banku Staropolskiego (wykupiony przez Invest po 8 latach) ... Zobacz wątek2009.1.11 15:35:45
Zwrot podatku dla pracującyh studentów
Witam,Jestem studentem studiów dziennych i jednocześnie od pół roku pracuję. Dochód jaki osiągnąłem w 2008r z tytułu umowy zlecenia to ok. 7000 brutto natomiast z tytułu umowy o pracę ... Zobacz wątek
2009.1.11 12:12:31
POMÓŻCIE,po 10ciu latach chce się wprowadzić
Moj byly maz wyprowadzil sie z domu 4 lata temu .Podczas naszego malzenstwa powstal dom.Byly maz pracowal za granica ja natomiast wychowywalam 3 dzieci.Powodem wyprowadzki byla inna kobieta.Po 3 laatach ... Zobacz wątek2009.1.10 19:55:50
Czy musi płacić na imprezującą córkę?
Nie masz racji panienko, moja córka też szalała na studiach i już nie musze płacić alimentów, choć jeszcze nie ma 26 lat, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Pozdrawiam... Zobacz wątek
2009.1.10 18:44:22
CERTYFIKAT ENERGETYCZNY
co to takiego, dlaczego starostwo nie chce przyjąć ode mnie papierów o zakonczonej budowie ( Budowę skonczyłam w 2008r) a papiery składam w I/2009 . ponieważ nie mam jakiegoś certyfikatu energetycznego ... Zobacz wątek2009.1.10 12:26:21
Wartość dzieła
Wiatm! Czy ktoś może mi wyjaśnić na czym polega istota wartości dzieła? Pozdrawiam! ... Zobacz wątek2009.1.9 23:19:49
Odliczenia kosztow poniesionych przy wynajmie lokalu usługowego
Posiadam lokal po ojcu na cele medyczne, wyposazony w sprzet - ginekologia itp (Sam gdzie indziej pracuję). Ten lokal chcę dalej wynajmować lekarzom na potrzeby ich praktyki lekarskiej. Jednak, czy ... Zobacz wątek2009.1.9 22:30:46
samotna pracujaca
chcialam zapytac sie kto wie jako samotna wychowujaca matka 4 dzieci musze pracowac wiecej niz 8 godz najmlodsze dziecko ma 4,5 roku pozniej 5 .7.9 jak ktos wie prosze o wiesc ... Zobacz wątek2009.1.9 19:28:22
Kolizja drogowa z koniem - po 3 miesiącach sprawdzania odszkodowanie się nie należy.
WitamHistoria kolizji wyglądała następująco:
Jadąc publiczną drogą w mój samochód wpadł nie pilnowany koń. Samochód został poobijany (maska, błotnik do wymiany). Wezwałem Policję. Funkcjonariusze ... Zobacz wątek
2009.1.9 14:33:12
czy właściciel może odmówic wynajmującemu meldunku tymczasowego
Witam. Mam następujący problem. Miesiąc temu wynajęłam mieszkanie w Krakowie. Teraz chciałabym ubiegac się o staż zawodowy z Urzędu Pracy. Niestety potrzebuję do tego tymczasowego zameldowania. ... Zobacz wątek2009.1.9 10:41:30
Problem z \"sąsiadem\"
c.d.2 a po za tym ten facet juz nawymyślał na nas tyle niestworzonych historii że szok, przez niego o mało co juz by mnie tu nie było bo szef bardzo długo sie nade mna zastanawiał czy przedłuzyc ... Zobacz wątek2009.1.9 10:14:48
Alimenty i dokumenty...
nie tylko ty.Komornik mi powiedził ze zrobiłem prezent dla dziecka-komornik potrącił z pensji a ja zapłaciłem za 3 miesiace zalegle przekazem pocztowym.szlak mnie trafił jak zobaczyłem wypłate ... Zobacz wątek2009.1.8 23:19:23
umowa o dzieło przez email bez danych osobowych?
czy można nazwać umową o dzieło e-maile , w których nie wymieniania się danych osobowych ? jedyną wiadomą są numery kont , z którego i na które wpłacono zaliczkę. dodatkowo realizujący ... Zobacz wątek2009.1.8 22:53:45
dane osobowe w internecie
witammam takie pytanie odnosnie zamieszczania danych osobowych w internecie.
Wiem, że nie można zamieścić na forum czyichś danych osobowych bez zgody tej osoby.
Ale czy jest możliwe np. podanie ... Zobacz wątek
2009.1.8 19:34:1
jak napisac wniosek o zwiększenie nadzoru kuratorskiego?
Pani mąż otrzymał wyrok w zawieszeniu na okres próby. Dlatego jest kontrolowany co pół roku. Nie jest pod dozorem kuratora. Kurator po rozmowie z Panią powinien napisać w wywiadzie o sytuacji i ... Zobacz wątek2009.1.8 18:9:20
gapowicz
dostałem mandat za jazdę na gape autobusem mzk 8 lat temu a dopiero teraz przyszedł domie kwitek do zapłaty 1000 zł co mam zrobic czy ta sprawa jest już przedawniona czy nie pomuszcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek2009.1.8 12:10:28
sprawa rozwodowa w toku a nowy partner
Czy jeśli osoba, która złożyła pozew o rozwód bez orzekania o winie i jest już po pierwszej rozprawie, na której nie uzyskano porozumienia, to czy jeśli zacznie spotykac się z nowym partnerem, ... Zobacz wątek2009.1.8 11:19:44
Praca w Belgii.Nieopłacone ubz socjalne w końcu bankructwo firmy POMOCY!!!
wejdz na strone poleconomie.be jest to strona ambasady polskiej tam na ierwszej stronie w podpunkcie 1 jest coś o pełnomocniku ... Zobacz wątek2009.1.7 23:50:47
Cisza dzienna ? Brak meldunku ?
rozmawiac w mieszkaniu i .. w dzien .. bylysmy rowniez u tej pani na dole .. zeby przeprosic i wyjasnic .. nawyzywala nas i trzasnela drzwami przed nosem.wczoraj rozkrecilysamy telewizor z muzyka (powiem ... Zobacz wątek
2009.1.7 20:16:13
Alimenty dla dorosłego dziecka bez rozwodu
Wyobraź sobie, że niektórzy się uczą. Studiuję dziennie i nie zamierzam porzucić studiów ani zmienić trybu studiowania, tylko dlatego, że mój ojciec to alkoholik i nie raczy wyłożyć pieniędzy ... Zobacz wątek2009.1.7 19:54:36
2009.1.7 16:48:46
Wspólne mieszkanie własnościowe - jak to rozwiązać
nie będzie mogła bez zgody ojca zmienić nazwiska dziecka.co do nieruchomości - proponuję sądowe zniesienie współwłasności. sąd zadecyduje, komu przydzieli mieszkanie, i ile osoba , która ... Zobacz wątek
2009.1.7 16:7:1
Pomyłka podczas przelewu (zaznaczenie literki \"W\") - proszę o pomoc
Wszystko się wyjaśniło. Pieniądze doszły, ale dopiero dzisiaj.Pomyłka była więc nieistotna.
Pozdrawiam, Jarek ... Zobacz wątek
2009.1.7 13:12:25
Różnica w kursie euro
Proszę o pomoc, nie jestem księgową zaznacze na wstępie chciałabym tylko zweryfikować to co twierdzi moja księgowa tzn.: wzięliśmy w sierpniu 2008 roku kredyt w walucie Euro ( jak wiadomo Euro ... Zobacz wątek2009.1.7 11:0:13
lokal komunalny
Z racji, że nie jesteście spokrewnieni, to raczej szanse są znikome..., proponuję udac się do Urzędu Miasta i zapytac o możliwośc przepisania prawa do zamieszkania w lokalu na jedno z Was..., sądzę, ... Zobacz wątek2009.1.6 18:39:19
Umowa o prace a chorobowe
Witam, miałem wypadek w pracy pod koniec listopada(21.11.08) a umowa kończyła mi się w grudniu dokładnie 31 grudnia a tzw. L4 mam do 7.01.09. Przed świętami dostałem telefon o nieprzedłużeniu ... Zobacz wątek2009.1.6 16:54:15
Czy nalerzy mi sie jakas renta?
Witam!W grudniu zmarł moj ojciec, od m-c stycznia nie dostaje alimentow byłem dzis w ZUSie i sie dowiedziałem ze renta rodzinna mi sie nie nalerzy. Równiez moim siostra ktore sie ucza. Ja jestem ... Zobacz wątek
2009.1.6 16:36:49
Dochód z UK, a ulga na dziecko
Witam, pracowałam w wakacje w Wielkiej Brytanii, gdzie zarobiłam na tyle mało, że byłam zwolniona z podatku. Jednak po przeliczeniu na złotówki, ta kwota przekracza kwotę zwalniającą z uiszczenia ... Zobacz wątek2009.1.6 16:26:18
opłata
BARDZO PILNE!!! jeśli powód zaklada sprawę o rozwód i po 2 latach spraw sąd nie orzeka o rozwodzie i prawnie ustala separacje to kto w takim przypadku ponosi koszty tych wszystkich spraw rozwodowych ... Zobacz wątek2009.1.5 22:54:37
umowa o dzielo, umowa zlecenie a KRUS
Witam.Zamiezram wlasnie zamknac dzialalnosc gosp i zapisac sie do KRUS ( z racji posiadania gospodarstwa).CZy jesli juz bede w Krusie moge podpisac jakas umowe o dzielo lub umowe o prace jako rolnik? i ... Zobacz wątek2009.1.5 21:44:22
Nadużycia prezesa spółdzielni - do kogo zwrócić się o pomoc?
Witam!Może ktoś z Państwa pomoże mi jak poradzić sobie z niegospodanością prezesa spółdzielni i jego calkowitą bezkarnością. Mieszkam w mieszkaniu będącym moją własnością, lecz podlegam ... Zobacz wątek
2009.1.5 18:1:17
Zwrot zaliczki z wyjazdu
WitamOd razu chciałbym przeprosić wszystkich którzy pomyślą, że to co piszę jest głupie :)
Sprawa wygląda następująco:
Zarejestrowałem się na stronie na wyjazd studencki i pojawiła się ... Zobacz wątek
2009.1.5 16:34:5
Płace rok KRUZ i ....
droga Aniu 5 lat minęło i nikt nieudzielił Ci odpowiedzi.
Trzeba zlikwidować albo już został
zlikwidowany KRUZ. ... Zobacz wątek
2009.1.5 14:15:32
Przedszkole prywatne a zwrot podatku
Moja córcia z powodu braku miejsc w przedszkolach publicznych musiała pójść do przedszkola prywatnego, czy te opłaty comiesięczne można odliczyć sobie od podatku??? ... Zobacz wątek2009.1.5 11:6:15
e-maile a prawo?
Witam. Czy mam szansę na zadośćuczynienie od winnego, za czytanie, wykorzystywanie we własnych celach, oraz udostępnianie osobom 3-cim mojej osobistej poczty? Wiem, że to jest paragraf z kc. Tam ... Zobacz wątek2009.1.5 10:41:4
Alimenty - pracujący tatuś, nie płaci
Zonki mundurowych pykaja sie na potege jak maz daleko (te dzieciate jeszcze bardziej).Ale to jest spuscizna ewolucyjna i sie nie martwice dzielni wojacy (bedziecie mieli lepsze zroznicowanie genetyczne ... Zobacz wątek
2009.1.5 2:50:34
Jak pomóc osadzonemu?
Mam narzeczonego w ZK siedzi juz 3 lata i jeszcze troszke posiedzi :( ja pisze do niego czesto listy, jezdze na widzenia i co wiecej mozna zrobic zeby złagodzic mu pobyt tam.. Napewno to że na Niego ... Zobacz wątek2009.1.4 22:32:41
SPIS INWENTARZA - CZY KONIECZNY ?
SPIS INWENTARZA - CZY KONIECZNY ? CD.....Czy w związku z powyższym jeśli wydaję mi się, że kwoty kredytów nie przekroczą wysokości majątku w tym przypadku prawo spółdzielcze do lokalu, ... Zobacz wątek
2009.1.4 17:11:5
Krotkie pytanko
Nie zwalnia to z alimentów. Ale przy zasądzaniu alimentów jest brane to pod uwagę. Radzę aby podczas rozprawy zgłosić wniosek o to aby żona oświadczyła ile pieniędzy otrzymuje (zeznania ... Zobacz wątek2009.1.4 16:38:55
opłata parkingowa
Otrzymałem upomnienie dptyczace oplaty za nieopłacony postój.Upomnienie jest z dnia 21 drudnia 2008r. i wykazane są w nim parkowania w dniu 20.02.2005r. 03.03.2005r. i 18.02.2006r.Dlaczego tak póżno?.Wczesniej ... Zobacz wątek2009.1.4 12:55:0
Masz inne pytanie do prawnika?