Forum prawne (strona 818)
Czy należy się odprawa, ew. odszkodowanie ?
Czy zakres obowiązków, w sklad ktorego można zaliczyć to polecenie zostało zawarte w zxakrtesie twoich obowiązkow w umowei o pracę bądż regulaminie pracy? ... Zobacz wątek2009.1.28 20:58:19
Kupno samochodu z współwłaścicielem
WitamZamierzam kupić samochód jednak jego właścicielka muszę zrobić mamę ponieważ tak będzie taniej OC. Jak powinna wyglądać umowa kupna sprzedaży bo z tego co wiem to mam być napisany ... Zobacz wątek
2009.1.28 19:59:31
Świadczenia rodzinne, ważne!!!
to jest własnie nasze polskie prawo, które ma pomagac samotnym matkom. śamotnie wychowywałam 3 dzieci, niedawno wyszłam za mąż i co się okazało? Mój obecny mąż ma pracować na moje dzieci bo ... Zobacz wątek2009.1.28 19:14:16
Mieszkanie socjalne czy już zamienne??
Witam serdecznie,Mam pewien problem, a dokładnie mój tata. W zeszłym roku nie otrzymał przedłuzenia umowy na najem lokalu socjalnego z racji tego iż kamienica w której zamieszkuje zostanie wyburzona ... Zobacz wątek
2009.1.28 15:16:1
presja pracodawcy
jezeli chcesz sie zwolnic, to po prostu napisz wypowiedzenie i tyle, albo za wypowiedzenin ze strony pracownika czyli twojej , albo za porozumieniem stron (wtedy mozesz dostac odprawe) lub tez czekaj az ... Zobacz wątek2009.1.28 10:31:58
ZWROT ZWLORYZOWANEJ KAUCJI ZA MIESZKANIE KOMUNALNE
tak wystapiłam o zwrot kaucji za mieszkanie komunalne,ktore w trakcie wykupu Prezydent przekazał do Spółki z oo do dalszego zalatwienia wraz z innymi mieszkaniami. Spółka wpisała klauzulę że zrzekam ... Zobacz wątek2009.1.28 10:16:5
Wojt Gminy a Ustawy RM
Czy Wojt Gminy mogl podzielic i sprzedac nieruchomosc gosp. bez naszej wiedzy i zgody,ktorato my ponad 40 lat od Skarbu Panstwa dzierzawilismy,czekajac na jej przydzial na zasadach
repatriackich innej ... Zobacz wątek
2009.1.27 23:9:5
prawo do zamontowania anteny?
niedawno przeprowadzilam sie do nowego mieszkania-mam spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu.spoldzielnia mieszkaniowa podpisala umowe z 1 dostawca telewizji kablowej-najdrozszym na lokalnym rynku. ... Zobacz wątek
2009.1.27 21:12:47
ludzki
Wyrazy współczucia. Ludzie to zwykłe padalce. Kiedy tak czytam to mi się serce kraje, ile podlości jest w ludziach i w zasadzie oprócz słów prawdziwego współczucia Tobie, na nic więcej mnie ... Zobacz wątek2009.1.27 19:46:7
pokrycie kosztow okularow przez firme
witam. mam pytanie a mianowicie pracuje jako ksiegowa, 3lata temu dostalam dofinansowanie na zakup okularow ze wzgledu na komputer przy ktorym spedzam 3/4 czasu w pracy i chcialabym sie dowiedziec co jaki ... Zobacz wątek2009.1.27 19:40:10
jak to rozwiącać?
mam taki mały problem w którym chciałabym się poradzić. brat został przeniesiony do placówki domu dziecka przy czym pieniądze które matka na niego dostawała też są odbierane teraz przez dom ... Zobacz wątek2009.1.27 19:29:11
ojciec porwał dziecko i nie chce oddać !!!! PRAWO A RZECZYWISTOŚĆ to 2 różne sprawy
Witam od lipca 2008 siostra mieszkała u teściowej z mężem i córcią 5 miesięczną ponieważ bardzo źle się tam czuła (znęcali się wręcz nad nią również mąż i nie liczyli sie z nią wogóle ... Zobacz wątek2009.1.27 14:25:28
2009.1.27 11:28:8
Czy należy mi się odprawa ew. czy mogę starać się o odszkodowanie
Czy mogę się starać o odszkodowanie za zwolnienie z wyżej wymienionych powodów, oraz czy należy mi się odprawa?Pozdrawiam i czekam na odpis. ... Zobacz wątek
2009.1.27 9:13:36
Zadłuzenie alimentacyjne
naprawde jesteście bezwzględne .najpierw bierzesz karty kredytowe w bankach i wydajesz kase na bzdury a później facet ma płacić za twoje widzimisie. weźcie się do roboty i bądźcie samodzielne ... Zobacz wątek2009.1.26 21:17:41
Szkoła w naszej klatce!!!!!!!!!!!!!
Na początku mieszkanie pod nami wynajęła dziewczyna z chłopakiem, teraz mieszkają gdzie indziej a w mieszkaniu mieści się szkoła języków obcych prowadzona przez tą dziewczynę i jej koleżanki. ... Zobacz wątek2009.1.26 19:2:51
Mąż i dzieci porzucone przez żonę-matkę a alimenty
jesli mozesz skontaktuj sie ze mna moje gg12353863 ... Zobacz wątek2009.1.26 18:45:9
rozwód a samochód
WitamWiem że było wiele wątków na ten temat ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. A mianowicie:
Rozwodzę się a samochód jt zarejestrowany na 3 właścicieli, czyli na mnie ... Zobacz wątek
2009.1.26 11:48:39
Co znaczy odpowiadających swoim rodzajem?
Co znaczy formuła w Pzp "....odpowiadających swoim rodzajem?" Chodzi mi głównie o sprzęt medyczny. ... Zobacz wątek2009.1.26 10:44:23
Ubezpieczenie dziecka, formalności związane z narodzinami dziecka
Studiuję zaocznie i jestem zgłoszona do ubezpieczenia przez rodziców, jednak za 2 miesiące przyjdzie na świat moje dziecko i chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób je ubezpieczyć, czy również ... Zobacz wątek2009.1.26 10:14:56
Pozew rozwodowy - przesłuchanie stron.
Mam pytanie odnośnie pozwu rozwodowego. Jako dowody jest tam podane "przesłuchanie stron", ponieważ ja nie byłam na żadnym "przesłuchaniu" , odnosi sie to czynności które będą wykonane podczas ... Zobacz wątek2009.1.26 8:20:15
Wywłaszczenia
REPRYWATYZACJAKompleksowa obsługa wszelkich roszczeń powstałych w wyniku wywłaszczeń, zagarnięcia nieruchomości oraz przesiedleń.
Niejednokrotnie, czy to z przyczyn historycznych, ... Zobacz wątek
2009.1.25 21:43:2
jak napisać podanie do prokuratury o umorzenie postępowania karnego
skorzystaj z mediacji sądowej już na etapie przygotowawczym. ... Zobacz wątek2009.1.25 20:44:45
wykup mieszkania od prywatnego właściciela
Witam,jakis czas temu kamienicę w którym mieszkam od urodzenia kupił prywatny własciciel. Oczywiście odrazu podniósł czynsz ale dał również możliwośc wykupu mieszkania. Zażyczył sobie ... Zobacz wątek
2009.1.25 19:55:55
Przebywanie po godzinie 22
Miałem taki przypadek. Byłem u córki, żeby ją chronić przed jej mężem. przyjechała policja i poprosiła mnie o opuszczenie lokalu a była to godzina 22. ... Zobacz wątek2009.1.25 17:32:58
umowa zlecenie- błąd w wypłacie
Witam mam pytaniejestem serwisantem pewnej firmy.. posiadam umowę zlecenie z agencja obsługująca firmę
do 10 stycznia powinienem dostać wypłatę i tu pojawia się problem..zamiast całej ... Zobacz wątek
2009.1.24 15:30:54
Weksel a umowa kupna-sprzedaży - dochodzenie roszczeń
Sprzedałem motor koledze na raty.W umowie kupna sprzedaży wpisaliśmy,że na tą kwotę wystawiony został weksel na kwotę 4tyś złotych,podpisany przez kupującego(weksel zakupiony w Banku na kwotę ... Zobacz wątek2009.1.24 12:23:48
dodatek szkodliwy
pracownik oddelegowany do pracy w warunkach szkodliwych na okres 3 miesięcy czy należy mu się dodatek szkodliwy? ... Zobacz wątek2009.1.24 9:24:40
wyegzekwowanie praw gwarancyjnych
Mam pomysł jak w niewielkim przynajmniej stopniu zrewanżować się nieuczciwym sprzedawcom. Nie dotyczy to niestety kupujących w allegro - tam najpierw wysyłasz pieniądze ,później czekasz na zamówioną ... Zobacz wątek2009.1.23 20:11:1
Spadek po zmarlej Mamie - sprostowanie
Witam, mam 22 lata, w styczniu zeszłego roku zmarła moja mama nie pozostawiła po sobie testamentu. Była to małżonka mojego Ojczyma z którym do jakiegoś czasu mieszkałem ale sytuacja między nami ... Zobacz wątek2009.1.23 16:16:16
Spadek po zmarłej Mamie
Witam, mam 22 lata, w styczniu zeszłego roku zmarła moja mama nie pozostawiła po sobie spadku. Była to małżonka mojego Ojczyma z którym do jakiegoś czasu mieszkałem ale sytuacja między nami sie ... Zobacz wątek2009.1.23 16:13:19
Wymiar urlopu-pytanie
Witam, zastanawia mnie, kiedy obejmie mnie 26-dniowy wymiar urlopu wypoczynkowego.- 06.2004 - ukończyłam szkołę policealną
- 09.2005 - od tego momentu nieprzerwanie jestem zatrudniona na umowę ... Zobacz wątek
2009.1.22 20:32:2
Studenci i ZUS
składki zus z tytułu umowy o pracę zawsze oblicza się procentowo od podstawy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek2009.1.22 18:35:7
Wyrok Trybunału Konstytucyjnego.
wyrok jest na stronie Trybynału Konstytucyjnego w zakładce -orzeczenia. ... Zobacz wątek2009.1.22 12:15:55
Ochrona kobiety w ciązy w pracy
witam jezeli nie minoł ci jescze 12 tydzien to lepiej nic narazie nie mow bo mozesz stracic prace bo ochrona jest dopiero od 12 tygodnia ciazy wiem bo u mnie tez tak bylo i w kadrach mi powiedzieli ze ... Zobacz wątek2009.1.22 10:32:40
zleceniodawca odmowil mi wyplaty wynagrodzenia
Zatrudniona jestem na umowe zlecenie -prowadzenie zajec pozalekcyjnych w szkole.Pojechalam do pracy/mialy byc 4 godz./okazalo sie ,ze dyrektor szkoly przez pomylke odwolal zajecia .Dodam ,ze moim pracodawca ... Zobacz wątek2009.1.21 20:59:6
Po podziale spadku ???
Witam mam prosbe,Wystapilem o podzial spadku(wykupione mieszkanie w bloku) po zmarlej matce, sprawa w toku. (Uczestnicy postepowania Ojciec i siostra). Razem z siostra mamy konflikt z ojcem i jego konkubina. ... Zobacz wątek
2009.1.21 19:1:59
rozliczenie zużycia wody po zakupie mieszkania
po prostu odlicz sobie tą nadpłate w następnych miesiącach za wode w czynszu ... Zobacz wątek2009.1.21 18:41:15
Złamana ręka a kontrola z ZUS-u
WitamSprawa wygląda następująco, otóż ostatnio złamałem sobie rękę zaraz po zwolnieniu z pracy i jak wiadomo od tego czasu przez 2 tygodnie chorobowe pokrywa ZUS. W obecnej chwili na złamaną ... Zobacz wątek
2009.1.21 15:23:1
Sprawa o widywanie dziadkow z wnuczka
Bardzo prosze o pomoc. Toczy sie sprawa w sadzie na temat ustalenia prawa do widywan wnuczki ( zalozona przez dziadkow, tesciow matki dziecka). Ojciec dziecka, alkoholik, bil dziecko i matke, w koncu popelnil ... Zobacz wątek2009.1.21 14:15:59
przedstawiciele pracowników w RN
Przedstawiciel pracownikow w Radzie Nadzorczej nie musi legitymowac sie ukonczeniem kursu i zdanym egzaminem.Pozostali kandydaci na czlonkow RadyNadzorczej musza ukonczyc kurs i zdac egzamin.
Zadne ... Zobacz wątek
2009.1.21 12:34:22
czy należy mi się część domu po zmarłym ojcu?
mój ojciec zmarł w tamtym roku. nie spisał testamentu. rodice nie mieli spisanej intercyzy. jednak dom (którego części się domagam) stoi na ziemi przepisanej na moja matke od jej rodziców. czy ... Zobacz wątek2009.1.20 18:59:1
Pomocy! Były mąż nie dotrzymuje zobowiązań po rozwodzie.
Witam serdecznie..Przed sprawą rozwodową ja i mój mąż spisaliśmy ugodę. Ja miałam nie występować o orzeczenie o jego winie i zrzec się udziałów w jego firmie, natomiast on "w zamian" za ... Zobacz wątek
2009.1.20 13:16:46
zamiana spóldzielczego własnościowego na komuunalne własnościowe lub nie
Mam pytanie czy ktoś wie czy można się zamienić z mieszkania spółdzielczego własnościowego na komunalne własnościowe lub nie.Potrzebuję pilnej odpowiedzi dajcie znać gdzie szukać pomocy.Piszcie ... Zobacz wątek
2009.1.19 21:31:19
Niska kwota odszkodowania i postepowanie spadkowe,dot. Link4
Witam!Moje auto zostalo uszkodzone w wyniku stluczki. Sprawca jest ubezpieczony w LINK4.
Slyszalem, ze modne jest odwolywanie sie od kwoty odszkodowania jaka zaproponuje LINK4 w kosztorysie celem uzyskania ... Zobacz wątek
2009.1.19 18:57:34
szukam dobrego adwokata w Toruniu-alimenty
szukam dobrego adwokata w Toruniu-alimenty; czy ktoś może mi doradzić? ... Zobacz wątek2009.1.19 16:52:38
kredyty w pko +mbank i provident - prosze o pomoc
weź się powieś będzie spokój ... Zobacz wątek2009.1.19 1:59:3
Spałem pod wpływem alkoholu w samochodzie
ciekawa jestem jak roziwązałeś swój problem? nei słuchaj tego kolegi powyżej, chyba ma nierówno pod sufitem.... Zobacz wątek
2009.1.18 22:22:8
mąż ma kochankę chcę rozwodu
Akurat w sprawach o rozwód świadek ma prawo odmówić zeznać, wiem coś o tym.... ... Zobacz wątek2009.1.18 16:59:20
co zrobić z sąsiadką?
JA TEŻ JESTEM MŁODYM CZŁOWIEKIEM ALE TEŻ WKURWIAJĄ MNIE SĄSIEDZI ZE WSI KTÓRZY ZAPOMINAJĄ ŻE JUŻ NIE MIESZKAJĄ SAMI. ... Zobacz wątek2009.1.18 15:42:50
Masz inne pytanie do prawnika?