Forum prawne (strona 816)

czy spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo wyzbyć się bloków z mieszkańcami

czy sm może zrobić powyższą czynność nie zapewniając lokatorom tych bloków dostępu do niezbędnych do funkcjonowania mediów (ogrzewanie, woda, ścieki itd)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.10 12:24:45

czy nalezy sie im zachowek???

Nalezy im sie zachowek.nie jestem pewna ale chyba 1/2 wartosci majatku pozostawionego przez twoja mame(poniewaz tyle nalezaloby sie twojemu bratu)musisz skontaktowac sie z prawnikiem. pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.10 12:21:2

Nowy podział domu

Witam,
mieszkam w starym domu (tzw. poniemieckim), który należał do moich dziadków a teraz właścicielami są moi rodzice. Dom ten od zawsze podzielony był między dwie rodziny, było wspólne wejście. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.10 9:35:6

2009.2.9 22:25:30

czy dluznik dostanie roznice?

Witam
czy dluznik dostanie jakies pieniadze ze sprzedanej nieruchomosci, ktora zostanie zlicytowana na poczet dlugow?
dlugu jest ok 70 tys a mieszkanie do licytacji jest o wiele drozsze - co z ta roznica ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.9 21:24:7

czy ojciec może odebrać dziecko

Odeszłam od meza z dziecmi i za ich zgoda,miałam je miesiac przy sobie,przy drugim spotkaniu mąz z jakimis kolegami obstawili miejsce spotkania,w momencie gdy najmłodszy syn(4 lata) zblizył sie do ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.9 17:21:31

DAROWIZNY- CZY ZWOLNIONE OD PODATKU

mam pytanko odnośnie darowizn:
w 2005r. w listopadzie dostałam darowiznę od rodziców w wysokości 9600,- od każdego, pytanie brzmi:
- czy jeśli teraz dostanę od nich ok. 20.000,- to też będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.9 16:53:33

Firma w Niemczech a sprzedaż w Polsce

Witam!

Posiadam firmę w Niemczech , która jest zarejestrowana.Czy mając firmę w Niemczech można sprzedawać produkty w Polsce- takie jak np. auta, części samochodowe, opony na giełdach, rynkach, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.9 15:48:54

Wypadek samochodowy - co mi grozi?

WITAM SERDECZNIE.Współpracuję z jedną z największych Kacelarii Prawniczych w Polsce zajmującej się odszkodowaniami:POMAGAMY OSOBOM POSZKODOWANYM :
1.NA WSKUTEK BŁĘDÓW MEDYCZNYCH,BŁĘDU LAKARSKIEGO,PRZEZ ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.9 10:18:11

Problemy z wpłatami czynszów od lokatorów?

Ruszył Ogólnopolski "Program Ochrony Wspólnot Mieszkaniowych" realizowany przez Centrum Informacji Gospodarczej - http://www.cigi.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.9 9:25:22

2009.2.9 8:18:20

nie wiem co mam robić

Cześć. mam 28 lat i 3,5 letnią córeczkę. Życie się toczyło swoim rytmem, nie wiedziałam, że kocham zwyczajnego drania.Mąż zdradzał mnie przez okres trwania małżeństwa, bo jak się okazuje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.9 0:38:58

PROSZE O PORADE!!!! BARDZO WAZNE

Chciałe, dodac ze to mieszkanie zakladowe, gdzie mama caly okres 30 lat przepracowala, nie jest czlonkiem spoldzielni, czy warto przystapic i zaplacic to 300zl? czy nie ma to zadnego znaczenia? bo tak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.8 23:0:50

skarga na przewlekłość postępowania

Witam Chciałam doprecyzowac informacje dotyczace skargi na przewlekłość postępowania. W grudniu 2008 roku w Sądzie Apelacyjnym została oddalona apelacja w całości. Nastepnego dnia po wydaniu postanowienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.8 17:15:21

wymeldowanie z zadłużonego mieszkania

Mam podobną sytuację...
Niestety komornik może od Ciebie "ściągnąć" całą należność.

U mnie sytuacja wygląda tak... mieszkanie jest zadłużone, zameldowane są 3 osoby: mama, ja i brat.

Ponieważ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.8 16:46:55

Wypadek - alimenty

Witam
Może ktoś mi doradzi co mam w tej sytuaji robić. Płaciłem alimenty na pełnoletnią córkę 550 zł. Dziś nie mam z czego płacić miałem wypadek, operacja kręgosłupa, po trzech miesiącach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.8 16:13:58

2009.2.8 15:30:5

bra uzasadnienia w terminie a skarga na przewlekłość postepowania

Witam

Chciałam doprecyzowac informacje dotyczace skargi na przewlekłość postępowania.

W grudniu 2008 roku w Sądzie Apelacyjnym została oddalona apelacja w całości. Nastepnego dnia po wydaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.8 15:22:47

Ryczałt czy liniowy?

Usiłuję założyć firmę fotograficzną i właśnie walczę z urzędniczymi wymysłami...
Udało już mi się ustalić, że moja działalność to 74.20.Z (chyba że się mylę, to niech mnie ktoś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.8 14:13:58

Rozliczenie z dochodów z internetu

w kodeksie karnym skarbowym jest par 16 który mówi o tzw. "czynnym żalu". składasz zawiadominie do urzędu, płacisz podatek i wtedy unikasz konsekwencji karnych. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.2.8 11:59:50

niedopłata za ogrzewanie przeniesiona na nowego właściciela

Proszę o poradę. W 2006 roku sprzedałam mieszkanie, należące do wspólnoty, która w moim przekonaniu zawsze miała bałagan w dokumentach i płatnościach. Sprzedając mieszkanie, byłam pewna, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.7 20:58:0

Druga żona ojca chce przejąć mieszkanie

Rodzice zawarli związek małżęński w roku 1957. Z tego związku urodziłam się Ja i mój brat. W roku 1969 rodzice otrzymali mieszkanie spółdzielczo-lokatorskie.[część wkładu członkowskiego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.7 11:37:16

Czy muszę spłacić kredyt po zmarłej mamie?

jest coś takiego jak ubezpieczenie kredytu w większosci banków jest ono obowiązkowe zależy jakie sa warunki ubezpieczenia ale z tego co wiem w przypadku smierci kredytobiorcy ubezpieczyciel pokrywa ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.2.6 15:53:56

Odprawy pracownicze

Pracowałam w jednym zakładzie pracy 32 lata.Z dniem 06.10.2006r. zakład rozwiązał umowę o pracę bez wypowiedzenia.
Podstawa rozwiązania umowy o pracę- art.53$1 pkt.1lit.b k.p. art.52 $1 k.p. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.2.6 15:10:54

tatus..

FAKTY:NIE INTERESOWAL SIE CIAZA,W SIODMYM MIESIACU NAKLANIAL DO ABORCJI LIB DO ODDANIA DZIECKA DO ADOPCJI,PO URODZENIU DZIECKA 3 MIESIACE NIE INTERESOWAL SIE,NA MOJE ZAPROSZENIE POJAWIL SIE,OK 6 MIESIECY ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.2.6 14:37:12

kredyt z BOŚ

Chcę zaciągnąć kredyt na 20 000, mam oferty z kilku banków i BOŚ wychodzi najtaniej. Co możecie mi powiedzieć w tym temacie.

The_Wilku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.6 14:3:5

Pożyczka wzięta przez męża na wspólne wydatki

Mam problem ponieważ mój mąż wzią pożyczkę ale ja jako żona musiałam ją podpisać również obecnie nie mieszkamy razem a on nie płaci rat cz bank może obciążyć mnie ratami nie mam żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.6 12:10:44

ca oszukac mnie

Mam sytacje dosc paradoksalna .A w skrucie wylada to tak , Dwie siostry po smierci mamy wynajely sobie adwokata i zlozyly jakis testament ustny w ktorym mama oczywiscie przekazuje im majatek.
Troje swiatkow ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.6 5:20:27

Nazwa działalności

Czy w nazwie jednoosobowej działalności musze podac:
Firma handlowa "ROWERMAX" Jan kowalski Czy wystarczy tylko
ROWERMAX" Jan kowalski. Jaka jest roznica? Słyszałem, ze bez dodatku firma handlowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 20:21:6

Podstawa prawna regulaminu porządku domowego

Witam,

Mam pytanie jaka jest podstawa prawna uchwalania czegoś takiego jak Regulamin Porządku Domowego w Spółdzielni Mieszkaniowej?

Dziękuje, pozdrawiam
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 18:30:35

Czy pracodawca ma prawo wymagać informacji o pozostałych pracach swojego pracownika??

Dzisiaj dostałem od pracodawcy pismo, w którym wyraził nam obowiązek poinformowania go o tym czy poza tym, że jesteśmy zatrudnieni w jego firmie wykonujemy jeszcze inne prace.
Czy pracodawca ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 17:27:20

Udział w delegacji a zwolnienie lekarskie

Witam serdecznie...
Mój problem jest troche bardzoej złożony jednak wszystko sprowdza się do tego czy przebywając na zwolnieniu lekarskim mam obowiązek udziału w delegacji?? Dodatkowa komplikacja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 14:15:43

Udział w delegacji a zwolnienie lekarskie

Witam serdecznie...
Mój problem jest troche bardzoej złożony jednak wszystko sprowdza się do tego czy przebywając na zwolnieniu lekarskim mam obowiązek udziału w delegacji?? Dodatkowa komplikacja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 14:14:22

Darowizna - nie zgłosiłem w terminie

W zeszłym roku dostałem darowiznę pieniężną od rodziców i choć zabrzmi to niewiarygodnie to nie miałem pojęcia że muszę to zgłosić do US. Minęły już ponad 3 miesiące i mam teraz dość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 13:27:55

Czy muszę się rozliczac z umowy zleccenia?

Otóż w 2008 pracowałam na umowę zlecenia jakies 70 h(500zł) przez cały okres trwania umowy.Byłam zatrudniona jako student. Muszę się z tego rozliczyć ? Jak tego nie zrobię czy cos mi grozi ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.5 1:33:41

2009.2.5 0:4:6

Umowa zlecenie i podwykonawca

Witam, Sytuacja wygląda tak: ja podpisuję umowę zlecenie z klientem na wykonanie konkretnej usługi. Umowna kwota stanowi całość zapłaty za usługę. Następnie chciałbym aby osoba A była podwykonawcą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.4 22:42:56

Zniesienie współwłasności - prawa

Jestem współwłaścicielem (8/36) nieruchomości składającej się z dwóch działek; łącznie ok 10ha. Kilku współwłaścicieli złożyło w sądzie wniosek o zniesienie współwłasności i przedstawiło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.4 21:19:48

pomocy pilnie prosze

Cze ja miałem to samo 10lat temu zaczęła się moja sprawa. Dostałem wyrok 1 roku pozbawienia wolności od tego czasu zwiedziłem wszystkie sądy po kolei, najpierw rejonowy potem okręgowy, apelacyjny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.4 18:18:30

Na nowym aucie zamontowano opony wycofane z produkcji

Dzień Dobry.
Mam prośbę.
W roku ubiegłym nabyłem nowy samochód, w ktorym w wyniku prac budowlanych przebiłem dwie opony jedną na przedniej osi, drugą na tylnej.Samochód jest w okresie gwarancji. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.4 13:10:4

najlepszy adwokat w kuj.-pom. ds. rodzinnych-wpisujcie sie

Szykam adwokata, który pomógłby mi w spawie rozwodowej...Jestem z woj.Łódzkieko, proszę o natychmiastowa pomoc... ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.2.4 13:5:50

[ludzki pan] czyli

Szanowna małżonka będzie to wykorzystywała aż do momentu, kiedy Wasza córka nie będzie pełnoletnia. Tak więc dla Twojego własnego zdrowia psychicznego postępowałbym bardzo ostrożnie z wszelkimi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.4 10:27:21

EX płaci tylko połowę alimentów!!!

Witam. Ojciec mojego dziecka ma płacić 400 zł alimentów a w styczniu zapłacił 300 ponieważ jak sie wytłumaczył nie oddałam jemu mp3 więc on to sobie odliczył. Załamałam sie.W sytuacji w której ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.3 15:36:9

odpowiedzialnośc za długi ojca

Mój ojciec zmarł w marcu tamtego roku i miał gospodarstwo rolne niestety na początku lat 90 podżyrował pożyczkę co spowodowało że zadłużenie jest wpisane w księgę hipoteczną tego gospodarstwa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.3 15:7:48

egzekucja z rachunku firmowego

Mój brat pozaciągał w przeszłości pożyczki, których nie spłacał. W tej chwili brat nie pracuje, więc komornik nie ma czego zająć. Ja jestem jedyną osobą zarabiającą na życie (matka również ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.3 15:0:38

szukam dobrego adwokata

Witam sprawa dotyczy prawa spadkowego

Podział majątku między 2 synów po zmarłych rodzicach
- ojciec nie zostawił spadku
- matka wydziedziczyła oraz pozbawiła prawa do zachowku 1 z synów
i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.3 12:51:9

ROZWÓD-OD CZEGO ZACZĄC

WITAM!!!!! MAM PYTANIE A GDZIE MOŻNA DOSTAC TEN WNIOSEK O ROZWOD BO JKA NA RAZIE WSZYSTKO WIEM CO I JAK TYLKO NI WIEM GDZIE ZDOBYC WNIOSEK? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.2.3 11:50:11

KOMORNIK!!!!!!!!! Intercyza !!!!! Małżeństwo!!!!

Mąż ma egzekucję komorniczą,16tys.zł,natomiast komornik zajął mu 2 konta w tym nasze wspólne konto,zablokował do kwoty 33tys.każde z nich,mąż dług spłacił 16tys.a komornikowi ani się myśli ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.2 22:46:6

Problem z granicą domu

Witam. Chciałbym kupić dom i jest problem z granicą działki, a dokładnie z sąsiadem... Zaczeło się tak... były 2 koleżanki, które bodowały się kolo siebie. Jeden dom stoi niecały 1m od ogrodzenia... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.2 20:45:30

ALIMENTY W KONKUBINACIE

Mam pytanie.. Tato żył z kobieta w konkubinacie przez 13 lat i owocem tego zwiazku jest syn 12 letni.. Kobieta ta rok temu zostawila tate zostawiajac takze syna.. Wogole sie nim nie interesuje, nie dzwoni, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.2 15:44:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika