Forum prawne (strona 815)
Ugoda rozwodowa - czy punkty pozwu ulegają zmianie
Oboje możecie podpisać umowę notarialną.Ty,że nie wniesiesz pozwu z orzekaniem o winie,mąż,że zostawia Ci samochód.Zresztą nie tylko samochód należy do wspólnego majątku,warto się nad tym ... Zobacz wątek2005.7.16 19:21:1
Rozwód przy ciąży żony - mieszkanie i opieka nad dzieckiem
Jeżeli żona wyraża zgodę na rozwód,to nie ma problemów z jego uzyskaniem.Sprawa ma się inaczej jeśli np.nie wyrazi zgody z orzekaniem o winie ( o jej winie ) lub jeśli wogóle się nie zgadza ... Zobacz wątek2005.7.16 19:9:9
Powrót do stałego zameldowania po zameldowaniu czasowym
jestem w takiej sytuaci mianowicie byłem zameldowany na stałe w lokalu z rodzicami ale znalazłem prace i wymeldowałem sie z pobytu stałego i zameldowałem sie na czas okreslony w inej miejscowosci ... Zobacz wątek2005.7.16 8:16:49
Jak wygląda spadek w związku nieformalnym z własnością po połowie?
Żyję w nieformalnym związku z mężczyzną, który jest po rozwodzie, ma 1 dziecko z tego małżeństwa i jedno dziecko nieślubne w stosunku do którego pozbawiony jest praw rodzicielskiech, nie mamy ... Zobacz wątek2005.7.15 14:30:33
Kto odpowiada za uszkodzenie ubrania przez ciecz z klimatyzacji w pracy?
Witam. Jesli bedziecie mogli poradzic to bede wdzieczny. Opisze krotko sytuacje jaka miala miejsce. Pracuje w jednej z firm ubezpieczeniowych i wykonujac swoja prace doszlo do uszkodzenia mojego mienia ... Zobacz wątek2005.7.15 13:8:20
Mąż porwał dziecko po raz drugi - sprawa w sądzie
BĄDŻ CIERPLIWA WSZYSTKO DOBRZE SI ESKOŃCZY DLA CIEBIE. POZDRAWIAM. ... Zobacz wątek2005.7.15 12:45:41
Czy można przeliczyć wysokość renty o okresy dalszego zatrudnienia?
Pobieram rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, jednocześnie jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę (1/2 etatu, wynagrodzenie powyżej minimalnego wynagrodzenia). Wysokość wypłacanej ... Zobacz wątek2005.7.15 9:38:40
2005.7.14 22:36:3
Płacenie alimentów na nieślubne dziecko przy małżeństwie
Dlaczego od razu amoralna ?! Mało to kobiet wybaczyło swoim mężom skok w bok ?! Idiotko. ... Zobacz wątek2005.7.14 20:40:52
Rozprawa rozwodowa bez orzekania winy - jak będzie wyglądać
Moja sprawa rozwodowa ciągnie się już rok, ale ja się domagam z orzeczeniem winy męża. Sprawy bez orzekania o winie kończą się na pierwszej właściwej sprawie rozwodowej nie licząc tej pojednawczej. ... Zobacz wątek2005.7.14 14:36:30
Co zrobić gdy pracodawca rozmyślił się po przyjęciu do służby cywilnej?
Witam Proszę o pomoc. Przeszedłem trzy etapy konkursu na stanowisko w Służbie Cywilnej /info. z Biuletynu/. Dostałem informację o przyjęciu mojej kandydatury oraz po zgłoszeniu się do kadr wszelkie ... Zobacz wątek2005.7.14 11:10:0
Kopiowanie płyt winylowych na CD - czy zabronione
Jesli sprzedajesz plyte winylowa i oddajesz z nia kopie na cd. To nie bedzie to naruszeniem praw autorskich. ... Zobacz wątek2005.7.14 10:29:19
Kiedy następuje wykreślenie z rejestru skazanych po karze w zawieszeniu
Jesli dobrze pamietam po 10 latach, ale na wniosek osoby zainteresowanej po 5latac nastepuje zatarcie. ... Zobacz wątek2005.7.14 10:16:5
Pośmiertne pełnomocnictwo do konta - czy pieniądze należą do spadkobierców?
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii.Pewna osoba wystawiła "pośmiertne" pełnomocnictwo do konta bankowego. Po jej śmierci pełnomocnik podjął pieniądze. Czy w świetle ... Zobacz wątek2005.7.13 23:40:23
Posiadanie filmów DivX - czy to przestępstwo
W tym wypadku brak jest dobrej wiary i zachowania nalezytej starannosci. Wiec nikt nie uwierzy, takiemu domniemaniu, a w szczegolnosci gdy sama w to nie wierzysz. ... Zobacz wątek2005.7.13 22:21:25
Czy ojciec może żądać badań genetycznych po 15 latach?
witam.prosze o odpowiedz na pytanie:czy ojciec dziecka po 15 latach od jego narodzin i 12 od rozwodubez orzekania o wieniema prawo do badan genetycznych potwierdzajacych jego ojcostwo i czy ja jako matka ... Zobacz wątek2005.7.13 19:3:28
Co zrobić gdy zabrano zasiłek alimentacyjny z powodu dochodów?
Witam Do konca sierpnia bede otrzymywac dodatek z tyt.samotnego wychowania dziecka.Bylam dzis w MOPR w mojej miejscowosci Na podstawie dochodow otrzymanych z Urzedu Skarbowego za rok 2004,ktore przekraczaja ... Zobacz wątek2005.7.13 17:48:43
Ile urlopu po roku pracy z wykształceniem wyższym?
Kwestię tą reguluje kodeks pracy w Dziale VII - URLOPY PRACOWNICZE: Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni – ... Zobacz wątek2005.7.12 18:30:0
Skarga na czynności komornika za sprzedaż ruchomości osobom bliskim
w 98 roku moj byly juz maz podzyrowal pozyczke znajomej minelo 7 lat jak nie jestesmy juz ze soba . Jestem na 2 grupie inwalidztwa i pobieram rente socjalna w wysokosci 472zl do tego mam jeszcze zasilek ... Zobacz wątek2005.7.12 16:49:17
Separacja z przekazaniem majątku - rozdzielność majątkowa
Rozdzielność majątkową najlepiej spisać u Radcy Prawnego.Można zapytać czy ugodę podziału majątku też on załatwi lub pokieruje do Notariusza ... Zobacz wątek2005.7.12 15:37:22
Szantaż siostry o 1/3 mieszkania po przepisaniu od matki
Warto aby mama spisała testament notarialnie lub przy świadkach,w którym wspomni dlaczego mieszkanie w całości przepisała na Ciebie,np.dlatego,że się nią opiekowałaś aż do śmierci z chwilą ... Zobacz wątek2005.7.12 15:29:53
Kontakty z dzieckiem po rozwodzie - buntowanie przez matkę
NIE ZNASZ PERFIDII MATEK , PRZEZ KILKA LAT MOGĄ ZROBIĆ Z DZIECKIEM WSZYSTKO . ZRESZTĄ W TYM WIEKU I WCZEŚNIEJ ODBYWAŁA SIĘ NABÓR DO HITLERJUGEND JAK MYŚLISZ DLACZEGO ... Zobacz wątek2005.7.11 15:3:8
Syn zamiast płacić alimenty wziął dziecko i wyjechał
Dzien dobry.Wlasnie przeczytalam twoj komentarz ,w ktorym pojawilo sie imie Natan.Mam rowniez syna Natana i bylabym wdzieczna gdybys napisal mi w jakim dniu obchodzicie jego imieniny.Z góry dziękuje ... Zobacz wątek2005.7.10 17:10:3
Kurs EURO do wyliczenia obrotu w 1999 roku - przepisy
"Wyrażone w euro wielkości, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2 i ust. 2, przelicza się na walutę polską po średnim kursie ustalonym przez Narodowy Bank Polski, na dzień 30 września roku ... Zobacz wątek2005.7.10 0:2:10
Wypowiedzenie umowy najmu na czas nieokreślony - termin obowiązywania
Witam. Chialbym się zaPYTAC pAŃSTA, CZY BYŁBY KTOŚ TAK UPRZEJMY I PODAŁ MI WZÓR TAKIEGO WYPOWIDZENIA NA E-MAIL ? gio_84@o2.pl Czekam godzine ... Zobacz wątek2005.7.9 17:10:36
Czy można wyegzekwować odszkodowanie od developera za opóźnienie?
Kupuję mieszkanie u devolopera..oddane miało być w marcu..z klauzulą, ze możliwe jest opóżnienie 3 -miesieczne, czyli mieszkanie ma być oddane w końcu czerwca..Zaczął sie lipiec i nic..W umowie ... Zobacz wątek2005.7.9 11:21:45
Czy można iść do lekarza przy 1/22 etatu w przedszkolu?
Do końca czerwca byłam zatrudniona na umowę o pracę w szkole, która wygasła. Miałam więc opłacane składki ZUS do czerwca. Poza tym nadal przez lipiec i sierpień jestem zatrudniona w dwóch przedszkolach ... Zobacz wątek2005.7.8 17:37:41
Jak obejść wymóg połowy uprawnionych na walnym zgromadzeniu spółdzielni?
Art. 41. [Uchwały walnego zgromadzenia] § 2. Uchwały podejmowane są zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy uprawnionych do głosowania, chyba że ustawa lub statut stanowią ... Zobacz wątek2005.7.8 16:3:5
Wyrok za paserstwo telefonów - czy słusznie umyślne?
To bylo jej konto juz od dawna w zeznaniach jest ze korzystalem z jej konto bo moje bylo zablokowane. My zeznalismy ze ona nie miala z tym nic wspolnego, tak samo swiadek (ktory kupil tel) zeznal ze z ... Zobacz wątek2005.7.8 4:3:52
Czy można odwołać się od odebrania licencji taksówkarza za zaległości?
Witam,mam takie pytanie... za niestawienie sie w US w celu wyjaśnienia nie płacenia podatku chcą odebrać mężowi licencji na taxi. Po odwołaniu napisanym przez adwokata, zapłaceniu należności ... Zobacz wątek2005.7.8 1:1:18
Wyjazd za granicę z mieszkania socjalnego na 2 lata
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.7 10:20:36
Termin przedawnienia roszczeń o dywidendę w spółce z o.o.
30 czerwca 2002 ZW Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podziale zysku za 2001 r. z przeznaczeniem go w całości na wypłatę w formie dywidendy dla udziałowców. Nie ustalono daty wypłaty dywindendy, ale ... Zobacz wątek2005.7.6 19:47:43
Czy uprzywilejowanie udziałów wymaga zgody wszystkich wspólników?
Czy zmiana umowy spółki mająca na celu uprzywilejowanie niektórych udziałów co do głosu i co do dywidendy wymaga zgody wszystkich wspólników w aspekcie istniejących zastrzeżeń w art. 246 par.3 ... Zobacz wątek2005.7.6 19:42:51
Zatrudnienie żony przez prezesa posiadającego udziały w spółce
Jak najbardziej TAK. ... Zobacz wątek2005.7.6 19:34:35
Kiedy przedawnia się roszczenie o wypłatę dywidendy w spółce z o.o.?
30 czerwca 2002 ZW Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podziale zysku za 2001 r. z przeznaczeniem go w całości na wypłatę dla udziałowców. Nie ustalono daty wypłaty dywindendy, ale zamieszczono w uchwale ... Zobacz wątek2005.7.6 19:23:44
Obowiązek przerejestrowania auta po zmianie adresu w tym samym mieście
Zmieniłem miejsce zameldowania. Czy mam obowiązek przerejestrowania samochodu. Mieszkam nadal w tym samym mieście, ale inna dzielnica. W dowodzie osobistym, w prawo jazdy mam juz nowy adres, a jak z ... Zobacz wątek2005.7.6 16:27:21
Nowy zasiłek alimentacyjny - na czym polegają nowości?
witaj:) ..podstawa to dochod na jednego czlonka rodziny...jesli nie przekraczasz magicznej kwoty504 zl n OSOBE...dostaniesz jakas marna kwotejesli przekraczasz niewiele..mozesz tez sie staracwylicza grosze:(...trzymaj ... Zobacz wątek2005.7.6 15:59:7
Czy właściciel pensjonatu odpowiada za kradzież dóbr osobistych gości?
Podczas mojej nieobecności w zamkniętym pokoju skradziono mi dobra osobiste znacznej wartości . Zgłoszono polici ten fakt. Czy moge wystąpic z powdztwa cywilnego przeciwko łaścicielowi pensjonatu ... Zobacz wątek2005.7.6 13:35:31
Kiedy płacić VAT od towaru kupionego w UE ze stawką 0%?
Jesli zakupiłem towar w unii ze stawką VAT 0% to w Polsce płace Vat po przyjeździe czy w momencie sprzedaży i rozliczenia za dany miesiąc. ... Zobacz wątek2005.7.6 12:51:7
Czy można rozliczyć wyjazd prywatnym autem po towar za granicę?
Czy jeśli wyjeżdżam samochodem prywatnym po towar za granicę (w Unii) to moge ten wyjazd rozliczyć według ewidencji przebiegu pojazdu? W polsce wyjazdy rozliczam na podstawie ewidencji przebiegu ... Zobacz wątek2005.7.6 12:37:37
Czy dziedziczę gospodarstwo rolne bez wykształcenia rolniczego?
Mam następującą sytuację: Mama zmarła w 1999r. Pozostawiła testament notarialny w którym jestem powołana do całości spadku , o moich braciach nie ma wzmianki, a ojciec został wydziedziczony ... Zobacz wątek2005.7.6 10:45:31
Wyjazd za granicę z mieszkaniem socjalnym - czy grozi utrata lokalu?
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.6 8:55:0
Drugi wyrok przy pierwszym w zawieszeniu - czy pójdę siedzieć?
Jeżeli to jest podobne przestępstwo to tak. To jest okres próby z której się nie wywiązałaś. Jeśli chcesz napisz krawczyk007@wp.pl może coś poradzimy ... Zobacz wątek2005.7.6 3:37:50
Kradzież mebli z wynajmowanego mieszkania po wyprowadzce
Uproszczone czy nie - przysługuje apelacja. Linia obrony - "jakie meble???" ... Zobacz wątek2005.7.6 3:10:10
Sprawa narkotykowa - zmiana zeznań przez świadka niepełnoletniego
Pierwsza rada - nie zadzieraj z policją, nie mów że cię torturowali itp. bo wtedy te przestrzelone kolana to będzie pikuś. Jako świadek masz obowiązek mówić prawdę. Jeśli na policji było okazanie ... Zobacz wątek2005.7.6 0:17:48
Czy można wyjechać za granicę mając mieszkanie socjalne na 2 lata?
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.5 22:13:8
Nieślubne dziecko - zadośćuczynienie od prawdziwego ojca?
dziękuje bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia,pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.7.5 19:40:33
Postępowanie spadkowe po ojcu - gdzie się udać i jakie dokumenty
Możesz wystąpić do właściwego terytorialinie Sądu -Wydział Cywilny o nabycie praw spadkowych - Ty jako jedna z spadkobierców. Po internecie poklikasz to znajdziesz wzory podań lub też innych ... Zobacz wątek2005.7.5 17:12:25
Jakie problemy mogą sprawić dzieci przy przepisywaniu nieruchomości?
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:4:29
Jak mogą dwoje dzieci utrudnić przepisanie domu przez rodziców?
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:2:54
Masz inne pytanie do prawnika?