Forum prawne (strona 813)

wścipscy sąsiedzi

Ma rację. Tyle pańskiej wolności do słuchania głośnej muzyki ile prawa do mieszkania w ciszy dla pańskiego sąsiada. Jedna z głównych konstytucyjnych zasad wspózycia społecznego. Niczyja wolność ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.19 19:32:1

TO SIĘ WAM W GŁOWACH NIE ZMIEŚCI!

hmm.. ja to bym sie zamienił głowami z fiutem na Twoim miejscu bo szkaradna i zła nie była jak ją bzykałeś a teraz już jest .. wiem ze ludzie zmieniają poglądy na zycie z biegiem czasu ale... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.19 14:42:21

ponowne zawieszenie wyroku

halo halo,mam pytanko ,czy jezeli majac wyrok w zawieszeniu,zostaje on odwieszony,odraczam sie przez rok od wykonania kary pozbawienia wolnosci,(udaje mi sie ,i nie zamykaja mnie)to czy potym roku ten ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.4.19 13:42:19

2009.4.19 13:38:46

Komu mieszkanie po śmierci męża?

syn ma prawo do polowy majatku ojca czyli do 25% calosci jak kto woli ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.4.19 6:48:18

Reklamacja dysku twradego.

Witam, sytuacja wygląda następująco, dysk firmy Seagate został uszkodzony, nie z mojej winy, to zostało ustalone i jest pewne. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy mam podstawy do ubiegania się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.18 10:36:35

pośrednictwo pracy a doradztwo personalne

Chciałabym otworzyc biuro posrednictwa pracy (rozumiem,ze nie moze to byc doradztwo personalne poniewaz nie mam odpowiednich kwalifikacji). Czy w przypadku takiego posrednictwa moge pobierac oplaty od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.16 23:36:52

Walka z bezprawiem

Zgłoś swój udział w akcji protestacyjnej w dniach 5 - 8 maja 2009 r. PILNE

W związku z ustaleniami konferencji stowarzyszeń walczących z bezprawiem, która odbyła się w Warszawie, zwracamy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.16 14:30:37

rodzinne w Angli

Tak moze pobierac rodzinne na jedno dziecko wynosi 80Funt na miesiac tylko w polsce musiała by pani zrezygnowac z rodzinnego
Ja tak zrobiłem
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.16 13:0:5

Czy pracodawca ogłaszając dzień wolny od pracy, może go określić później jako dzień urlopowy?

Hej Wam. Mój przypadek, w firmie w której od niedawna pracuje bardzo mnie zastanawia.

Nie chcę się wychylać i dlatego pytam was o radę.

W ostatnich dniach przedświątecznych właściciel firmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.16 9:54:16

Ustalenie miejsca pobytu małoletnich dzieci

Poznalem dziewczyne z dzieckiem mieszkamy od siebie 250km chce sie do mnie przeprowadzic z dzieckiem ale nie ma ustalone sadownie z ojcem dziecka widzen ani u kogo ma dziecko przebywac choc caly czas dziecko ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.4.16 0:23:42

Widzenie Ojca z Dzieckiem + nowa partnerka !!!

Hej! Mój chłopak a właściwie konkubęt taz jest po rozwodzie z tym ze ma dwoje dzieci 10 i 12 lat. Jego była zona a matka dzieci tez z początku niechętnie dawała dzieci bo bała sie pewnie takiej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.4.15 22:46:37

Zwolnienie, a prawo pracownika!

Bardzo proszę o pomoc . Jestem zatrudniona w firmie 23 lata.Od 5 lat jestem zatrudnina na 0,5 etatu. W obecnej chwili firma chce mnie zwolnić całkowicie pomimo,iż moje stanowisko nie jest likwidowane. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.15 18:10:14

W jakim wieku dziecko samo moze wybrac opiekuna

Dzien dobry
mam pytanie zwiazane z opieka nad dzieckiem, a mianowicie kiedy (w jakim wieku) dziecko moze samo wybrac osobe z ktora zamieszka, opiekuna.
Sprawa dotyczy 11-letniego dziecka ktore jest przyznane ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.4.15 16:42:27

paserstwo

mój nieletni syn zabrał mi złoto znacznej wartości i sprzedał je u złotnika po bardzo niskiej cenie. Czy złotnik ma prawo skupować złoto od nieletniego. Co grozi złotnikowico synowi w przypadku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.15 16:34:12

ochrona praw dzieci...

Jestem matką samotnie wychowującą dwóch synów, od roku mam przyznane alimenty, mąż nie płacił w związku z powyższym oddałam sprawę do komornika w grudniu 2008. Ale jeśli łudziłam się, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.15 9:54:49

Mam pewien problem...

Jeżeli ZK nie chce pokryć szkody naprawy to należy powiadomić pisemnie Inspektorat Służby więziennej w Warszwie na ulicy Rakowieckiej -adres w intenecie .Tak naprawdę może okazać się to długotrwałe ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.14 23:1:51

Jak udowodnić winę nieuczciwemu kierowcy????

amowała (jechałam 60 na h cysterna była 3 metry max ode mnie tylko przód cysterny). Oczywiście twierdzą obaj że przejechałam pas co jest nie prawdą. Po za tym nie przesłuchano moich pasażerów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.14 21:11:47

kto im dal imuniunium!!!!!

witam cie masz racje prawo jest w polsce ciekawe a najlepsze jest to ze ludzie na stołkach wszystko mogą pozdr. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.4.14 15:33:9

Sprawa pojednawcza- pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam 24 lata. Od 2 lat jestem mężatką. Ostatnio w moim małożeństwie zaszły nipokojące zmiany. Niestety mój mąż chce rozwodu pod presją swoich rodziców. Ja za wszelką cenę chcę ratować to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.14 8:3:28

Mam wielki problem! chodzi o prawa rodzicielskie, małżeństwa w separacji!

Mam koleżankę której rodzice są w separacji, ona musi jeździć co tydzień do ojca chociaż tego nie chce z takiego powodu że gdy tam jedzie, matka ją zostawia a ojciec najczęściej jest pijany ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.13 22:43:24

rozliczenie z holandii+dotacje za dziecko uczace sie

W zeszłym roku pracowałem 6 tygodni w Holandii. Kilka dni temu podpisałem umowę z biurem
świadczącym usługi w zakresie ściągania podatku z zagranicy. Czy muszę dodatkowo rozliczać
się z zarobionych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.13 15:50:52

Jak przeprowadzić odzyskanie pieniędzy z kont bankowych zmarłego ojca?

a jak się nie wie w jakich bankach zmarły miał aktywa ponad to miał udziały i akcje jak to sprawdzić ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.4.13 12:53:33

Jakie spółdzielnia ma prawo do wypowiedzenia najmu ?

Witam,
A więc jak w temacie, chciałem się dowiedzieć gdyż mam mieszkanie spółdzielcze i mieszkanie własnościowe. Jakie prawo do wypowiedzenia mi najmu ma spółdzelnia? jeżli mogą mi wypowiedzieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.12 23:19:30

Pelnomocnictwo

Pełnomocnictwa można udzielić już osobie o ograniczonej zdolności prawnej, a taką jest człowiek, który ukończył 13 lat. Jeżeli się nie mylę, to wystarczy ukończone 13 lat i można być pełnomocnikiem. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.12 9:23:25

Pozbawienie władzy ojcowskiej

A ja troche z innej beczki... mam problem moja zona po 6 miesiacach mieszkania razem po urodzeniu poszła do mamy na miesiac po czym wrocila do domu i teraz pojawi się problem sms od mamy typu: co cię ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.11 20:49:28

Lekarstwo na spadające oprocentowanie lokat.

Witam,

Przy ciągle spadających stopach procentowych od zdeponowanych środków warto zakładać lokaty baz podatku Belki.

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r.Ordynacja podatkowa

Art. 63. § 1. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.11 19:51:15

ubezpiecznie kredytu

Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.11 18:39:44

Co z drzewem na gruncie leśnym?

Czy sąsiad ma prawo wyciąć gałęzie z mojego młodego dębu rosnącego na gruncie w ewidencji leśnej? Gałąź wystawała kilkadziesiąt cm poza granicę. Jego grunt też jest leśny. Wiem, że zgodnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.11 18:36:0

POPMOCY!

Moja ciocia zmarła 1 lutego tego roku na cmentarzu przy grobie meza.Pogotowie ktore przyjechalo na miejsce stwierdzilo zgon z przyczyn naturalnych przed przyjazdem karetki,brak siniakow , osob trzecich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.11 18:22:43

PROSZĘ O POMOC !!!! - mam kilka pytan (pilne)

Oświadczeniem woli, które może doprowadzić do zawarcia umowy może być każde zachowanie się osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny. Więc jeśli sąd uzna, że twoje skinienie głową ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.11 9:10:18

pełnia praw cywilnych

Z pełni praw cywilnych korzystają osoby posiadające pełną zdolność do czynności prawnych. Mieć pełnię praw cywilnych oznacza pełną (ale wyznaczoną prawem) swobodę nabywania praw i zaciągania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.4.11 8:40:43

udzielanie kredytu przez członka rodziny

Witajcie,
Mam pytanie...
Czy członek rodziny (nie najbliższej ale bliskiej) może, jako pracownik instytucji finansowej poprzeć wniosek o udzielenie kredytu członkowi rodziny? Poprzeć, jednocześnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.10 22:33:7

zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego bez KW

Zamierzam kupic mieszkanie spol-wlasnosciowe, ale bez zalozonej Ksiegi Wieczystej. Wiem, ze ma w spoldzielni sprawdzic kto jest wlascicielem, czy mieszkanie jest zadluzone. Ale jak mam sprawdzic czy mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.10 14:58:25

Złośliwa kadrowa.

witam. u nas wlaśnie tak było że wymagali założenia kont do przelewu wynagrodzenia.dla dobra ogółu i wygody..

mam jeszcze takie zapytanie. podczas przeliczania wynagrodzenia pani kadrowa dokonała ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.10 12:14:56

obliczanie pensji na L4 - kłopot

Witam. Podstawę wymiaru pracodawca powinien policzyć od całości wynagrodzenia czyli zasdniczego i premii jesli od całości była opłacana składka na ubezp. chorobowe. Może policzyć tylko od zasadniczej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.10 10:55:27

Najemcja mieszkania w więzieniu, co robić...?

WITAM!
Chciałabym się dowiedzieć, co muszę zrobić, aby wykupić mieszkanie osoby, która obecnie siedzi w więzieniu?
Najemca nie zamieszkuje go już ponad 2 lata, dowiadywałam się ZUK-u o jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.9 22:16:51

Zwrot dokumentów stierdzających pochodzenie niemieckie

dokumenty niech siostra odbierze w niemieckim biurze gdzie był składany wniosek w Koloni chyba jest to biuro.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.9 18:20:11

Mam pytanie odnośnie mieszkania komunalnego

mam być wykwaterowany z mieszkania komunalnego ze względu na bardzo zły stan budynku w którym znajduje się moje mieszkanie, mieszkanie nie jest zadłużone, rachunki są płacone regularnie, czy urząd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.9 15:26:46

odrzucenie wniosku

Mam pytanie czy można odrzucić prawię po roku decyzje o przyznanie mieszkania, która wcześniej była pozytywnie rozpatrzona? Muszę zaznaczyć, że Urząd Miasta wydał nową uchwałę co do przyznawania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.9 12:35:30

Kazus z postępowania administracyjnego

wszczyna jedno postępowanie w której stronami będą wszyscy wnioskodawcy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.9 10:47:16

nie oddana prowizja, fikcyjna umowa, nie płacenie ZUSu, a w tym wszystkim głupi ja

teraz zauważyłem, że połowa postu się ucięła. ogólnie rzecz idzie o to, że najpierw zgodziłem się czekać kilka miesięcy na prowizję, a potem już byłem gotów zgodzić na 50%, byle zamknąć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.9 9:41:39

2009.4.8 19:58:4

Jakie podstawy do orzekania o winie

Witam,

Zożyłam pozew o rozwód bez orzekania o winie, bo chcę się uwolnić od mojego męża, jego awantur, wyzwisk. Mamy 6letnie dziecko. Nie mieszkam z mężem od około 2 lat, nie licząc okresu ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.4.8 10:12:55

jak mam sie bronic przed pozbawieniem praw rodzicielskich????

lepiej sie zastanow czy chcesz dobra dziecka bo mi sie raczej wydaje ze chcesz utrudnic zycie swojej coreczce i konkubinie,a alimenty nawet po pozbawieniu wladzy rodzicielskiej bedziesz musial splacic ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.4.8 9:18:19

Przyznanie praw do opieki nad wnuczka.

Co trzeba zrobić żeby pozbawić matkę praw rodzicielskich i uzyskać opiekę nad wnuczką.

Proszę o porade krok po kroku. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.4.7 20:11:57

Zakup nieruchomości, a zwolnienie od VAT

Gmina sprzedała nieruchomość osobie fizycznej. Na jakiej podstawie do deklaracji VAT 7 wykazuje sie jako "zwolnione"??? Proszę o pomoc dopiero zaczęłam rozliczać VAT 7. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.7 18:10:10

Czy zostać VAT-owcem rozpoczynając działalność, czy nie?

Witam serdecznie,
planuję prowadzić działalność związaną ze sprzedażą/dystrybucją artykułów dziecięcych przez internet. Zastanawiam się czy od razu na początku zostać VAT-owcem czy wstrzymać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.7 12:31:52

Przesylanie pieniedzy z USA do Polski

Witam, wlasnie jestem w trakcie przeprowadzania sie z USA do Polski i chcialabym sie dowiedziec jakie sa przepisy odnosnie przelewania wiekszych kwot na konto bankowe w Polsce. Czy sa jakies limity o ktorych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.4.6 19:53:43

przeglądy obiektów

Z tego co się orientuję, to :
1. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a), nie obejmuje właścicieli i zarządców budynków indywidualnego budownictwa jednorodzinnego, zagrodowego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.4.6 13:11:3

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika