Forum prawne (strona 813)
BADANIA DNA NA OJCOSTWO !
Bardzo mało jest opini na temat firm robiących testy dna więc warto by było aby każdy kto to zrobił podzielił sie swoimi spostrzezeniami!Jest to pomocne w przypadku kiedy ktos zastanawia się ... Zobacz wątek
2009.3.6 12:9:46
Przekształcenie domku letniskowego w mieszkalny.
Kupiliśmy murowany domek całoroczny ok.100m.kw.uż.(ocieplony, woda, siła, szambo) na działce pod zabudowę letniskową - super :). Czy jest jakakolwiek szansa aby przekształcić tę nieruchomość ... Zobacz wątek2009.3.6 9:9:24
Odszkodowanie komunikacyjne
.... a musiałem się jeszcze (przypomnieć) domagać od PZU zwrotu za wynajęty samochd zastempczy (po trzech miesiącach). ... Zobacz wątek2009.3.6 8:58:26
ogromny problem
Wtam. Mam ogromny problem, otóż moja mama w ostatnim czasie straciła pracę (mieszka w małej miejscowości gdzie trudno o pracę) ja studiuję i razem z mamą zastanawiamy się, czy nie lepiej byłoby ... Zobacz wątek2009.3.5 22:23:47
Umowa o dzieło - podatek
Witam, mam pytanie czy jeżeli nie wystawię rachunku za usługę nie musze wykazywac tego zarobku w US? ... Zobacz wątek2009.3.5 17:7:20
wykup poddasza po adaptacji na mieszkanie
sprawa nie jest prosta ale postaram się pomóc proszę o sms z numerem tel pozdrzwiam 602684299 ... Zobacz wątek2009.3.5 14:42:52
Przybudówka do ściany sąsiada.
Witam, mam pytanie. Byłem w urzędzie i powiedziano mi, że muszę mieć plany budynku gospodarczego do przybudówki sąsiada, a Ja mam zgodę od sąsiada która już ma 8 lat z której wynika że wyraził ... Zobacz wątek2009.3.5 11:38:48
Matka mojego Syna chce odebrać mi dziecko, ktore porzuciła rok temu...
I jeszcze jedno. Kobiety mnie nauczyły że absolutnie nie powinieneś na jakikolwiek kontakt dziecka z matką. Chyba że zdecyduje to sąd. Ja zrobiłem ten błąd ale niestety nie miałem wtedy innej ... Zobacz wątek2009.3.4 20:12:50
JAK WYNAJĄĆ MIESZKANIE???
A jak naprzykład chciałabym wynając mieszkanie od znajomych,ale mieszkanie jest niewykupione i w bloku wojskowym. Wiem ze nie moge zrobić tego po cichu bo sąsiedzi są nie zyczliwi.Czy na przykład ... Zobacz wątek2009.3.4 14:33:47
wysiedlenie
mam pytanie otoz ,razem z czworka dzieci jestem zameldowana u moich rodzicow ,lacznie jest tam zameldowanych 9 osob,w zwiazku z tym oczekuje na liscie na mieszkanie socjalne.od 4 lat mieszkamy z mezem ... Zobacz wątek2009.3.4 14:18:15
odmowa wyjazdu w delegacje
pracuje w firmie jako kierowca/dostawca, w umowie mam tylko napisane - rodzaj pracy: kierowca,obecnie jest zorganizowany wyjazd w sobotę i niedziele dla klientów firmy, pracodawca nakazał mi jechać ... Zobacz wątek
2009.3.4 12:47:0
PODZIAŁ MIESZKANIA NA DWA ODRĘBNE
Witam serdecznie! Chciałabym przywrócić pierwotny stan mieszkania.Ok 30-tu lat temu moi rodzice połączyli dwa mieszkania(dwa pokoje z kawalerką) Mieszkanie jest wykupione na własnosć.Nie wiem jak ... Zobacz wątek2009.3.4 10:39:51
POMOCY!!!! Chcę mieszkac z ojcem!!! - sprawa 17czerwiec wiec bardzo pilne!!!
cudowna z Ciebie córeczka! Ojciec miał Cie w d... i nawet nie płacił na Ciebie alimentow, a Ty chcesz matke kopnac w tylek? Niech Cie ta kobieta pusci i se zyj sama z tatunciem ktory do wiezienia powinien ... Zobacz wątek2009.3.4 9:59:59
Korporacja Feniks
Był ten temat zajrzyj do internetu duza powazna firma , twoje pytanie jest w stylu czy mercedes to powazne auto ... Zobacz wątek2009.3.4 8:44:10
Prawo do mieszkania komunalnego.
Witam. Moi rodzice posiadaja mieszkanie komunalne (nie ma mozliwości wykupu). Ja z zona posiadam mieszkanie własnościowe. Czy po smierci rodziców bedę miał prawo do mieszkania rodziców ? (jestem ... Zobacz wątek2009.3.3 18:41:58
207 par 1
Czy jeśli zostałemoskarżony z art.207 par.1 moge liczyć na kare w zawieszeniu?prosze o pilną odpowiedź ... Zobacz wątek2009.3.3 14:23:47
Mieszkanie dla wdowy po policjancie
Jestem wdową po policjancie czy mogę starać się o przydzielenie mi slużbowego mieszkania?Mam jedo dziecko ... Zobacz wątek2009.3.3 8:29:45
Odprawka dla zwolnionego nauczyciela
Witam. Mam pytanko. Obecnie jestem nauczycielem mianowanym. Jednak w tym roku nie jestem nauczycielem etatowym, ponieważ mam jedynie o,95 etatu. Czy w związku z tym w momencie kiedy dyrekcja mnie zwolni ... Zobacz wątek2009.3.2 17:56:29
kredyty od teścia
mam pytanie mój teściu lubi brać kredyty bez ubespieczenia po śmierci tescia kto je będzie spłacać? ... Zobacz wątek2009.3.2 17:15:1
PARTYCYPACJA W KOSZTACH UTRZYMANIA
Moja mama znajduje się w Domu Pomocy Społecznej. 70% emerytury potrąca "DPS" na jej utrzymanie, pozostałe 30% pozostaje do jej dyspozycji. Pozostałą kwotą jestem obciążony: ja, moja córka oraz ... Zobacz wątek2009.3.2 16:49:34
Kara grzywny - wymazanie z KRK
WitamZostałem skazany w 2009r. na karę grzywny w sądzie rejonowym. Oczywiście sprawa karna z art. 63. ust 1 o przeciwidziałaniu narkomanii. Dostałem karę grzywny 1000PLN. Kiedy będzie ona wymazana ... Zobacz wątek
2009.3.2 13:5:32
Umowa ustna + pisemna - niescisłości w wykonaniu.
Witam,Około miesiąca temu zamówiłem kuchnię w firmie XXX. Przy składaniu zamówienia, określiłem że szafki mają byc takie jak na ekspozycji (szklane drzwi, szklane półki oraz diody do podświetlania ... Zobacz wątek
2009.3.2 9:47:3
PRZEDAWNIENIE...
1) zarzut przedawnienia możesz podnieść dopiero gdy powód wniesie pozew o wydanie nakazu zapłaty, a ty dostaniesz z sądu nakaz zapłaty z wyznaczonym terminem na odwołąnie - do 14 dni.2) robisz ... Zobacz wątek
2009.3.1 22:8:5
Mieszkanie w zasobach Policji
Witam serdecznie. Proszę o podpowiedź w jaki sposób można wykupić mieszkanie, którego właścicielem jest m. st. Warszawa, a znajduje się ono w zasobach Policji.Mój dziadek jako funkcjnariusz ... Zobacz wątek
2009.3.1 21:58:40
wypowiedzenia-zasady
witamm serdecznie.zostałem zwolniony z pracy.
Miałem umowe na czas nieokreślony (wiem ze okres wypowiedzenia mam 2 tyg bo pracowalem mniej niz 6 m-pcy).
Problem w tym,że fakt takiego poinformowania, ... Zobacz wątek
2009.3.1 14:2:8
Czym to się różni ?
Czym różni się pobicie ze skutkiem śmiertelnym a nieumyślne spowodowanie śmierci. Ile można za co dostać, bo czytałam, że za pobicie może dostać do 10 lat a za nieumyślne nawet w zawieszeniu ... Zobacz wątek2009.3.1 11:44:40
jestem zyrantem a kolega nie splaca
Witam zyrowalem koledze pozyczke w zakladzie pracy z funduszu pozyczkowego, kolega rok przed splata pozyczki zwolnil sie z zakladu pracy i pracuje gdzie indziej , jak sie dowiedzialem pozyczki nie splaca, ... Zobacz wątek2009.3.1 11:23:43
Długi rodziców? Zakres mojej odpowiedzialność?
Mam problem. Mieszkam z rodzicami, którzy mają długi. Trwa to już dość długo - nie chcę wdawać się w szczegóły, ponieważ sama na dobrą sprawę nie wiem ile w sumie tego jest. Wiem jedno - ... Zobacz wątek2009.2.28 21:10:2
Jak odzyskać kaucję za mieszkanie?
Przez rok wynajmowaliśmy mieszkanie i regulowaliśmy opłaty zgodnie z umową. Pół roku temu umowa się skończyła, wyprowadziliśmy się a do dziś nie odzyskaliśmy kaucji za mieszkanie ani właściciel ... Zobacz wątek2009.2.28 14:14:47
Niemożliwość wypowiedzenia umowy o pracę
Nie można nie wypłacić wynagrodzenia za przepracowany czas.Umowę można rozwiązać, oprócz porozumienia stron, bez wypowiedzenia np z winy pracodawcy (opóźnione wypłaty, brak szkoleń BHP ... Zobacz wątek
2009.2.27 21:7:19
Premie
Witam!Mam następujący problem, gdy zatrudniałem się do pracy zostały mi przedstawione warunki otrzymywania comiesięcznej premii, nie zostały jednak uwzględnione w regulaminie pracy ani umowie. ... Zobacz wątek
2009.2.27 20:26:4
ZUS nie wliczył ostatniego roku pracy do wyliczenia mojej emerytury
Prośba o poradę:W styczniu 2008 złożyłam wniosek do ZUS, iż z końcem roku , czyli 31.12.2008 przechodzę na emeryturę-we wniosku zaznaczyłam iż w dalszym ciągu pracuję(czyli do 31.12.2008). ... Zobacz wątek
2009.2.27 10:58:2
poszukuje adwokata!!!!!!pomozcie
poszukuje dobrego adwokata do sprawy o alimenty,mieszkam za graniaca dlatego jest mi troszke trudniej.Jesli znacie fachowca od "tych spraw"prosze o jakies namiary z gory dzieki ... Zobacz wątek2009.2.27 5:31:6
Alimenty, gdy pozwany przyzna się do winy.
Dzień dobry, jestem 21 letnim studentem studiów dziennych. Mój ojciec dotąd łożył na mnie pieniądze do czasu, aż nie dopadł go kryzys gospodarczy, jest aktualnie w poszukiwaniu pracy. Wnioskuję ... Zobacz wątek2009.2.26 23:30:47
Ochrona Danych a prowadzenie portalu internetowego
Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli ktoś prowadzi portal internetowy na którym logują sie osoby podając swoje dane to czy zarządzający musi tę bazę gdzieś zgłaszać??? ... Zobacz wątek2009.2.26 17:18:11
zaliczka do 24 roku życia
dostaje alimenty od 6 roku życia, skończyłam teraz dzienne studia, mam 22 lata i podjęłam naukę zaocznie na studiach magisterskich i czy mogę nadal otrzymywać alimenty do 25 roku życia ? ... Zobacz wątek2009.2.26 13:8:47
Klijent nie zapłacił
Jest tylko jedno wyjście,jak jesteś bez pracy to nie dasz rady,alejest takie które możesz.Ja też jestem w takiej sytuacji i nie mam pracy a ciągle ponaglenia mnie doprowadzaja do szału.
Już ... Zobacz wątek
2009.2.26 11:20:21
kto może prowadzić zajęcia dodatkowe w przedszkolach
Każdy odpowiedzialny dtrektor sprawdza kfalifikacje takich osób ... Zobacz wątek2009.2.25 16:23:42
Ryczałt samochodowy - pilne
WITAM. CZY MAM OBOWIĄZEK ZWROTU KOSZTÓW PONIESIONYCH PRZEZ PRACOWNIKÓW - BILLETY ZA PRZEJAZD PŁATNĄ AUTOSTRADĄ- , KTÓRZY BYLI W PODRÓŻY SŁUŻBOWEJ (SWOIM SAMOCHODEM) I DOSTARCZYLI MI KILOMETRÓWKĘ? ... Zobacz wątek2009.2.25 11:41:38
wymeldowanie pełnoletniego dziecka? rodzice mogą mnie wymeldować?
mam pełnoletnia córkę i w żaden sposób nie mogę namówić ani zmusić jej do pracy i nauki, jest 3ci rok w I LO i nie może jej skończyć. Nie jestem w stanie jej utrzymywać próbowałam wyrzucić ... Zobacz wątek2009.2.24 19:45:50
mam duży problem...
Wyjechałam za granicę żeby zarobic na leczenie dla męża,nestety w tym czasie znalazł sobie"zastępczynie"i teraz domoga się odemnie alimentów .dodam,że wysyłam pieniązki dla niego i dzieci na ... Zobacz wątek2009.2.24 19:22:8
Zniesienie pozwolen na budowe
Nowelizacja ustawy prawo budowlane znosi obowiazek ubiegania sie o pozwolenie na budowe. Wedlug nowych przepisow- teraz wystarczy tylko zglosznie budowy i po 3 dniach mozemy zaczynac. Zmienilo sie w sumie ... Zobacz wątek2009.2.24 17:40:57
Gdy komornik nic nie może ..co zrobić ?
aby odebrać prawo jazdy ? jakimi środkami dysponuję aby zmusić go do płacenia i odzyskania pieniędzy ?pozdrawiam
ps mój eks ma już wyrok za znęcanie się nad rodziną ... Zobacz wątek
2009.2.24 14:56:39
KOPIA UCHWAŁY WSPOLNOTY MIESZK.
PROSZE O PROCEDURY UZYSKANIA NAKAZU WYDANIA PRZEZ ZARZAD WSPOLNOTY KOPII UCHWAŁ/ STATUT REGULAMIN/ I UCHWAŁY INNEJ DOTYCZACEJ DANEGO CZŁONKA WSPOLNOTY ... Zobacz wątek2009.2.24 14:2:9
2009.2.24 14:1:0
Kryteria oceny pracownika jawne czy nie ?
WitamOd niedawna w mojej firmie szefostwo wprowadziło tzw 'ocenę pracy'. Jest ona publikowana w formie tabeli, na podstawie zapisków pracowników typu: ja dzis robiłem to i to przez 2 godziny. ... Zobacz wątek
2009.2.24 13:22:54
Ubezpieczenie KRUS domownika
Witam!Jestem absolwentem studiów magisterskich. Ojciec poprosił, żebym pomógł mu w gospodarstwie
przez pewien czas. Dodam że mieszkam w tym gospodarstwie i już wcześniej w miarę możliwości
mu ... Zobacz wątek
2009.2.24 8:49:24
2009.2.23 19:21:22
Grupa dla rodziców w konflikcie okołorozwodowym
KOMITET OCHRONY PRAW DZIECKAul. Hoża 27A lok.5
00-521 Warszawa
tel: (0-22)626-94-19
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W GRUPIE PSYCHOEDUKACYJNO-WSPARCIOWEJ
dla rodziców będących w konflikcie okołorozwodowym
Grupa ... Zobacz wątek
2009.2.23 15:43:42
Zamiana wykupionego mieszkania na 2 lokale a utrata bonifikaty
Witam,Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu poniżej opisanych wątpliwości.
Mieszkam z rodzicami. Moi rodzice są najemcami lokalu komunalnego o dużej powierzchni. Planujemy się rozdzielić tak, ... Zobacz wątek
2009.2.23 15:24:52
Masz inne pytanie do prawnika?