Forum prawne (strona 814)

207 par 1

Czy jeśli zostałemoskarżony z art.207 par.1 moge liczyć na kare w zawieszeniu?prosze o pilną odpowiedź ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.3.3 14:23:47

Mieszkanie dla wdowy po policjancie

Jestem wdową po policjancie czy mogę starać się o przydzielenie mi slużbowego mieszkania?Mam jedo dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.3 8:29:45

Odprawka dla zwolnionego nauczyciela

Witam. Mam pytanko. Obecnie jestem nauczycielem mianowanym. Jednak w tym roku nie jestem nauczycielem etatowym, ponieważ mam jedynie o,95 etatu. Czy w związku z tym w momencie kiedy dyrekcja mnie zwolni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 17:56:29

kredyty od teścia

mam pytanie mój teściu lubi brać kredyty bez ubespieczenia po śmierci tescia kto je będzie spłacać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 17:15:1

PARTYCYPACJA W KOSZTACH UTRZYMANIA

Moja mama znajduje się w Domu Pomocy Społecznej. 70% emerytury potrąca "DPS" na jej utrzymanie, pozostałe 30% pozostaje do jej dyspozycji. Pozostałą kwotą jestem obciążony: ja, moja córka oraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 16:49:34

Kara grzywny - wymazanie z KRK

Witam
Zostałem skazany w 2009r. na karę grzywny w sądzie rejonowym. Oczywiście sprawa karna z art. 63. ust 1 o przeciwidziałaniu narkomanii. Dostałem karę grzywny 1000PLN. Kiedy będzie ona wymazana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 13:5:32

Umowa ustna + pisemna - niescisłości w wykonaniu.

Witam,

Około miesiąca temu zamówiłem kuchnię w firmie XXX. Przy składaniu zamówienia, określiłem że szafki mają byc takie jak na ekspozycji (szklane drzwi, szklane półki oraz diody do podświetlania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.2 9:47:3

PRZEDAWNIENIE...

1) zarzut przedawnienia możesz podnieść dopiero gdy powód wniesie pozew o wydanie nakazu zapłaty, a ty dostaniesz z sądu nakaz zapłaty z wyznaczonym terminem na odwołąnie - do 14 dni.
2) robisz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.3.1 22:8:5

Mieszkanie w zasobach Policji

Witam serdecznie. Proszę o podpowiedź w jaki sposób można wykupić mieszkanie, którego właścicielem jest m. st. Warszawa, a znajduje się ono w zasobach Policji.
Mój dziadek jako funkcjnariusz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.1 21:58:40

wypowiedzenia-zasady

witamm serdecznie.
zostałem zwolniony z pracy.
Miałem umowe na czas nieokreślony (wiem ze okres wypowiedzenia mam 2 tyg bo pracowalem mniej niz 6 m-pcy).
Problem w tym,że fakt takiego poinformowania, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.1 14:2:8

Czym to się różni ?

Czym różni się pobicie ze skutkiem śmiertelnym a nieumyślne spowodowanie śmierci. Ile można za co dostać, bo czytałam, że za pobicie może dostać do 10 lat a za nieumyślne nawet w zawieszeniu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.3.1 11:44:40

jestem zyrantem a kolega nie splaca

Witam zyrowalem koledze pozyczke w zakladzie pracy z funduszu pozyczkowego, kolega rok przed splata pozyczki zwolnil sie z zakladu pracy i pracuje gdzie indziej , jak sie dowiedzialem pozyczki nie splaca, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.1 11:23:43

Długi rodziców? Zakres mojej odpowiedzialność?

Mam problem. Mieszkam z rodzicami, którzy mają długi. Trwa to już dość długo - nie chcę wdawać się w szczegóły, ponieważ sama na dobrą sprawę nie wiem ile w sumie tego jest. Wiem jedno - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.28 21:10:2

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie?

Przez rok wynajmowaliśmy mieszkanie i regulowaliśmy opłaty zgodnie z umową. Pół roku temu umowa się skończyła, wyprowadziliśmy się a do dziś nie odzyskaliśmy kaucji za mieszkanie ani właściciel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.28 14:14:47

Niemożliwość wypowiedzenia umowy o pracę

Nie można nie wypłacić wynagrodzenia za przepracowany czas.

Umowę można rozwiązać, oprócz porozumienia stron, bez wypowiedzenia np z winy pracodawcy (opóźnione wypłaty, brak szkoleń BHP ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.27 21:7:19

Premie

Witam!
Mam następujący problem, gdy zatrudniałem się do pracy zostały mi przedstawione warunki otrzymywania comiesięcznej premii, nie zostały jednak uwzględnione w regulaminie pracy ani umowie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.27 20:26:4

ZUS nie wliczył ostatniego roku pracy do wyliczenia mojej emerytury

Prośba o poradę:
W styczniu 2008 złożyłam wniosek do ZUS, iż z końcem roku , czyli 31.12.2008 przechodzę na emeryturę-we wniosku zaznaczyłam iż w dalszym ciągu pracuję(czyli do 31.12.2008). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.27 10:58:2

poszukuje adwokata!!!!!!pomozcie

poszukuje dobrego adwokata do sprawy o alimenty,mieszkam za graniaca dlatego jest mi troszke trudniej.Jesli znacie fachowca od "tych spraw"prosze o jakies namiary z gory dzieki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.27 5:31:6

Alimenty, gdy pozwany przyzna się do winy.

Dzień dobry, jestem 21 letnim studentem studiów dziennych. Mój ojciec dotąd łożył na mnie pieniądze do czasu, aż nie dopadł go kryzys gospodarczy, jest aktualnie w poszukiwaniu pracy. Wnioskuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.26 23:30:47

Ochrona Danych a prowadzenie portalu internetowego

Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli ktoś prowadzi portal internetowy na którym logują sie osoby podając swoje dane to czy zarządzający musi tę bazę gdzieś zgłaszać??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.26 17:18:11

zaliczka do 24 roku życia

dostaje alimenty od 6 roku życia, skończyłam teraz dzienne studia, mam 22 lata i podjęłam naukę zaocznie na studiach magisterskich i czy mogę nadal otrzymywać alimenty do 25 roku życia ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.26 13:8:47

Klijent nie zapłacił

Jest tylko jedno wyjście,jak jesteś bez pracy to nie dasz rady,ale
jest takie które możesz.Ja też jestem w takiej sytuacji i nie mam pracy a ciągle ponaglenia mnie doprowadzaja do szału.
Już ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.2.26 11:20:21

kto może prowadzić zajęcia dodatkowe w przedszkolach

Każdy odpowiedzialny dtrektor sprawdza kfalifikacje takich osób ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.25 16:23:42

Ryczałt samochodowy - pilne

WITAM. CZY MAM OBOWIĄZEK ZWROTU KOSZTÓW PONIESIONYCH PRZEZ PRACOWNIKÓW - BILLETY ZA PRZEJAZD PŁATNĄ AUTOSTRADĄ- , KTÓRZY BYLI W PODRÓŻY SŁUŻBOWEJ (SWOIM SAMOCHODEM) I DOSTARCZYLI MI KILOMETRÓWKĘ? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.2.25 11:41:38

wymeldowanie pełnoletniego dziecka? rodzice mogą mnie wymeldować?

mam pełnoletnia córkę i w żaden sposób nie mogę namówić ani zmusić jej do pracy i nauki, jest 3ci rok w I LO i nie może jej skończyć. Nie jestem w stanie jej utrzymywać próbowałam wyrzucić ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.2.24 19:45:50

mam duży problem...

Wyjechałam za granicę żeby zarobic na leczenie dla męża,nestety w tym czasie znalazł sobie"zastępczynie"i teraz domoga się odemnie alimentów .dodam,że wysyłam pieniązki dla niego i dzieci na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.24 19:22:8

Zniesienie pozwolen na budowe

Nowelizacja ustawy prawo budowlane znosi obowiazek ubiegania sie o pozwolenie na budowe. Wedlug nowych przepisow- teraz wystarczy tylko zglosznie budowy i po 3 dniach mozemy zaczynac. Zmienilo sie w sumie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.24 17:40:57

Gdy komornik nic nie może ..co zrobić ?

aby odebrać prawo jazdy ? jakimi środkami dysponuję aby zmusić go do płacenia i odzyskania pieniędzy ?

pozdrawiam
ps mój eks ma już wyrok za znęcanie się nad rodziną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.24 14:56:39

KOPIA UCHWAŁY WSPOLNOTY MIESZK.

PROSZE O PROCEDURY UZYSKANIA NAKAZU WYDANIA PRZEZ ZARZAD WSPOLNOTY KOPII UCHWAŁ/ STATUT REGULAMIN/ I UCHWAŁY INNEJ DOTYCZACEJ DANEGO CZŁONKA WSPOLNOTY ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.24 14:2:9

Wymeldowanie przez rodziców

mam ten sam problem i tez niewiem co robic
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.2.24 14:1:0

Kryteria oceny pracownika jawne czy nie ?

Witam

Od niedawna w mojej firmie szefostwo wprowadziło tzw 'ocenę pracy'. Jest ona publikowana w formie tabeli, na podstawie zapisków pracowników typu: ja dzis robiłem to i to przez 2 godziny. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.24 13:22:54

Ubezpieczenie KRUS domownika

Witam!
Jestem absolwentem studiów magisterskich. Ojciec poprosił, żebym pomógł mu w gospodarstwie
przez pewien czas. Dodam że mieszkam w tym gospodarstwie i już wcześniej w miarę możliwości
mu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.24 8:49:24

Jakie świadek ma prawa ?

a czy jest na to jakis paragraf albo ustawa? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.2.23 19:21:22

Grupa dla rodziców w konflikcie okołorozwodowym

KOMITET OCHRONY PRAW DZIECKA

ul. Hoża 27A lok.5
00-521 Warszawa
tel: (0-22)626-94-19

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W GRUPIE PSYCHOEDUKACYJNO-WSPARCIOWEJ
dla rodziców będących w konflikcie okołorozwodowym

Grupa ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.2.23 15:43:42

Zamiana wykupionego mieszkania na 2 lokale a utrata bonifikaty

Witam,

Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu poniżej opisanych wątpliwości.

Mieszkam z rodzicami. Moi rodzice są najemcami lokalu komunalnego o dużej powierzchni. Planujemy się rozdzielić tak, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.23 15:24:52

spłata

Chcę się dowiedzieć czy spłacając za kogoś zadłużenie w TBS muszę spłacić również odsetki?Oczywiście mieszkanie to otrzymałam po spłacie zadłużenia ale podobno muszę jeszcze spłacić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.23 13:29:23

Rozwod z psychopatka

Witam. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Dzis jestem juz po rozwodzie, czekam tylko na prawomocnosc wyroku, mam nadzieje, ze nie bedzie apelacji. Nie udalo jej sie wywalczyc ani zlotowki, jednak sprawa ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2009.2.23 0:35:18

Czy istniejący obowiązek alimentacyjny wygasa, jeśli na rozwodzie nie było to orzekane

W 1992r. zostały zasądzone alimenty na rzecz małzonki (w wyroku nie są wspomniane dzieci). W 1998 roku otrzymałem rozwód bez orzekania o winie i bez orzekania o alimentach. Dzieci uzyskały pełnoletnośc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.22 23:27:19

linia zabudowy

Czy w ustaleniu linii zabudowy bierze się budynek znajdujący się na działce sąsiedniej ale nie leżący w terenie analizowanym.Definicja linii zabudowy mówi że to linia wyznaczona przez istniejący ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.22 21:56:19

Zaświadczenie o niekaralności a praca w szkole

karta nauczyciela mowi o tym,ja takze jestem pozbawiona zawodu nauczyciela.Przepracowałam ponad 25 lat i jeden bład pozbawil mnie pracy.Czekam na wygasnięcie wyroku i wyczyszczenie z moich akt. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.2.22 18:37:27

Użycie programu na licencji GNU GPL do zastosowań komercyjnych

Witam

Czy mogę sprzedać firmie grafikę stworzoną za pomocą ściągniętego za darmo z internetu programu Inkscape który jest na licencji GNU GPL i który wykożystuje bibliotekę graficzną GTK+ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.22 16:38:26

Praca a zameldowanie

Nie musisz mieć zameldowania w tej miejscowości co pracujesz.
Teraz funkcjonuje takie pojęcie jak " adres zameldowania" i
" adres zamieszkania".Więc dla ciebie adresem zamieszkania w tej chwili ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.22 15:57:21

Pracowałam a okazało się ,że pracodawca mnie nie zarejestrował...co robić?

Witam, mam podobny problem i z tego co się dowiedziałam , to można wejść na sprawę sądową by odzyskać zaległe wynagrodzenie.
W przypadku, kiedy pracodawca nie zgłasza pracownika to może podlegać ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.2.22 15:25:21

Porzucenie pracy-kara umowna

Witam,

bezpośrednio w umowie o pracę pracodawca zamieścił informacje o wysokim odszkodowaniu (10 000 Euro) przy porzuceniu pracy. Czy jest to prawomocne?

Zamieszczam fragment poniższej umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.21 23:0:2

wspolnota mieszk.

czy i jak sie bronic gdy zarzadca i zarzad wspolnoty odmawiaja wydania kopii uchwały statutu regulaminy, kontakt heniedz@wp.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.21 19:11:45

Czy powinien dalej płacić?

absolutnie nie, bylam dokladnie taka sama corka i zapewniam ze ojciec bedzie musial placic do poki zkonczy studia- ma prawo je zmienic, a nasza klasa-pani wybaczy, to zaden dowod. niech maz odpowiada ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.2.21 18:34:13

mieszknie komunalne a rozwód

Rok temu zalożyłam mężowi sprawę o rozwód beż orzekania o winie ale aby do tego doszło musiałam sie wyprowadzić z naszego wspólnego mieszkania komunalnego bo mąż znęcal się nade mną jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.21 14:8:43

KTÓRY TESTAMENT WAŻNIEJSZY - SPORZĄDZONY U NOTARIUSZA CZY ZNALEZIONY W DOMU Z PÓZNIEJSZĄ DATĄ ?

Jeśi o śmierci zmarłego okazuje się,że pozostawił kilka testamentów, to teoretycznie-po sprawdzeniu autentyczności dokumkentu,obowiązujacy jest ostatni napisany testament. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.2.20 22:54:53

Ubezbieczenie oc samochodu

Ja w tym temacie. Samochód został oddany na stację demontażu ale wyrejestrowany dopiero po ok. roku. Dostałem wezwanie do zapłaty kary za nieopłacone OC, ale przecież samochód nie jeździł na ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.2.20 21:0:13

Odszkodowanie po 6 latach

6 lat temu stwierdzono u mnie chorobę zawodową, ubiegałem się o odszkodowanie z ZUSu i takowe otrzymałem, należało mi się jeszcze odszkodowanie od pracodawcy, ale były groźby zwolnień, wolałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.2.20 17:35:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika