Forum prawne (strona 766)
kratki wentylacyjne
mam pytanie jezeli w moim bloku nie ma wogole zadnej wentylacji to kto pokrywa koszt zalozenia kratek wentylacyjnych ja jako mieszkaniec czy spoldzielnia poniewaz to zaniedbala ... Zobacz wątek2010.5.13 14:58:26
Leczenie a więzienie
WitamMój chłopak jest w więzieniu od 3 lat. Od dawna skarży się na silne bóle głowy, niestety nikt w więzieniu mu nie pomógł twierdząc, że na pewno udaje. Teraz jest już niestety za późno ... Zobacz wątek
2010.5.13 13:45:19
likwidacja książeczki mieszkaniowej
Witam.Posiadam książeczkę mieszkaniową. A ściślej właścicielem tej książeczki była moja ciotka (obecnie już nie żyje) zostawiła jednak testament, w którym jest napisane, że po jej śmierci ... Zobacz wątek
2010.5.13 12:50:42
CYFROWY POLSAT
Witam,ostatnio wygasła mi umowa z cyfrowym polsatem, zadzwoniłam więc na infolinię co mam zrobić, aby zmienić pakiet na mniejszy. Uzyskałam informację, że muszę napisać rezygnację z dotychczasowego ... Zobacz wątek
2010.5.13 12:46:8
Spotkania z dziećmi
WitamKilka tygodni temu wróciłem ze służbowej konferencji i zastałem puste mieszkanie, żona spakowała siebie i dzieci i wyprowadziła się z domu. Pojechałem do jej matki, aby spotkać się z ... Zobacz wątek
2010.5.13 12:45:18
odwołanie od decyzji Zzakładu Ubezpieczeń Społecznych
Witam, przez 16 lat pracowałem w kopalni węgla kamiennego jako górnik, na dole. Spowodowało to poważne kłopoty z kręgosłupem, tak że miałem operację i byłem na rencie inwalidzkiej. W kwietniu ... Zobacz wątek2010.5.13 12:27:40
kłopoty z kupnem używanego auta
Witam, mam problem z kupionym samochodem. Otóż następnego dnia po kupnie miałem pożar w aucie - nie z mojej winy, widocznie sprzedający nie poinformował mnie o wszystkim. Po niedługim czasie okazało ... Zobacz wątek2010.5.13 11:58:34
Windykator z biblioteki
Witam, tydzień temu przyszedł list do mojej mamy, z firmy windykacyjnej, że musi zapłacić 500 zł za przetrzymanie książki z biblioteki i jeśli tego nie zrobi sprawa trafi do sądu. Na początku ... Zobacz wątek2010.5.13 11:23:24
Zk w Strzelcach Opolskich
Mój chłopak od 7 miesięcy siedzi w ZK w Strzelcach Opolskich nr 1. Nie mogę się z nim zobaczyć, bo jego wychowawca twierdzi, że może być problem, bo jestem niepełnoletniA. CZY MA RACJE?!!! Proszę, ... Zobacz wątek2010.5.13 11:8:13
AŚ Poznań
witamBardzo proszę o informację na temat AŚ w Poznaniu!
Z góry wielkie dzięki! ... Zobacz wątek
2010.5.13 9:50:57
Zakład Karny Gdańsk Przeróbka
Witam Wszystkich,Wiecie coś o Zakładzie Karnym w Gdańsku - Przeróbka???
Jakie tam są warunki? Ciężko dostać przepustkę? Jak jest ze zwolnieniem warunkowym? ... Zobacz wątek
2010.5.13 9:41:1
skreślenie z listy studentów
Witam, przyjęli mnie na studia zaoczne, zostałem wpisany na listę i opłaciłem jakąś składkę. Po czym dostałem wczoraj telefon, że mnie skreślają, bo jednak podwyższył im się próg w punktacji. ... Zobacz wątek2010.5.13 9:40:56
pozbawienie praw do dzieci
WitamMojemu mężowi po rozwodzie zasądzono widzenia oraz alimenty. Oczywiście dzieci zabiera w wyznaczonym terminie ale nie płaci alimentów - mówi, że go na to nie stać. Czy w takim wypadku mogę ... Zobacz wątek
2010.5.13 9:32:26
Zakład półotwarty
WitamMój znajomy niebawem znajdzie się w zakładzie półotwartym, co to znaczy? czytam cele otwarte są 24h na dobę? Jak załatwić przepustkę? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. ... Zobacz wątek
2010.5.13 8:54:6
Wie ktoś jak wygląda wzór wnisku do MF o ustalenie czy dana gra jest grą losową?
Wie ktoś jak wygląda wzór wniosku do Ministra Finansów o ustalenie czy dana gra/ konkurs jest grą losową? Wie ktoś czy istnieje wzór takiego wniosku? Ile kosztuje rozpatrzenie wniosku? ... Zobacz wątek2010.5.12 21:9:52
kłopotliwy pracodawca brak umowy oraz części wynagrodzenia bezpodstawne oskarżenie o kradzież
Witam serdecznie !!Mój problem jest następujący, znalazłem pracę miesiąc temu jako kucharz w knajpie i wszystko było ok do czasu kiedy pracodawca podliczył miesiąc i stwierdził iż wyszedł ... Zobacz wątek
2010.5.12 21:2:6
Wypłata odszkodowania AC
Witam i Dzien Dobry.Prosze o pomoc w bardzo ciekawej sprawie. Samochod VW caddy 2009r. 25tys przebiegu, pelne ubezpieczenie AC z OC w PZU.
Miesiac temu zona miala nie mila przygode a mianowicie wjechala ... Zobacz wątek
2010.5.12 18:40:23
MIeszkanie w spadku majac dlugi w urzedzie skarbowym
WitamMoja prababcia zmarla okolo 10mcy temu miala mieszkanie wlasnosciowe w blokach o powierzchni 49m2 ktore chciala mi zapisac w testamencie lecz nie zdazyla poniewaz czekala caly czas na ksiege wieczysta. ... Zobacz wątek
2010.5.12 17:17:46
Oskarżenie o kradzież prądu
dwudziesty pierwszy wiek a energetyka takie brednie wypisuje! ... Zobacz wątek2010.5.12 17:12:38
Zakład karny - Czerwony Bór
Witam, słyszał ktoś o zakładzie karnym w Czerwonym Borze? Mój mąż chce, żeby go tam przenieśli i nie wiem czy to dobry pomysł. Bardzo proszę o jakieś opinie!!!! ... Zobacz wątek2010.5.12 16:16:1
Wypis z księgi wieczystej
Czy osoba postronna może wziąć wypis z księgi wieczystej? Sprzedający mieszkanie nie spieszy się, aby mi go dostarczyć, a mi zależy na jak najszybszym zaniesieniu go do banku, bo to jedyna rzecz, ... Zobacz wątek2010.5.12 16:13:34
ZK w Wojkowicach
WitamChciałbym się czegoś dowiedzieć o Zakładzie Karnym w Wojkowicach. Czy są tam kłopoty z przekazywaniem paczek albo przepustkami?
Jakie tam są warunki? ... Zobacz wątek
2010.5.12 16:0:25
Czy jest możliwość do finansowania rodziny osadzonego
Jest coś takiego jak Fundusz Pomocy Postpenitencjarnej. Rodzina może z niego korzystać do 3 miesiący, albo w szczególnych wypadkach 6 miesięcy, ale nie ejstem pewien:) ... Zobacz wątek2010.5.12 15:22:36
Praktyka w kancelarii- jak to u Was?
A dlaczego mieliby nie wyzyskiwac studentów? To ich święte prawo, tyle lat się uczyli i ciężko pracowali, to co mają sie przejmowac, takim 'studenckim smrodem'? My też tak kiedyś będziemy:D ... Zobacz wątek2010.5.12 15:10:44
dotacja z unii do mieszkań dla młodych małżeństw
Gdzieś usłyszałam, że Unia Europejska dotuje w 50% wartości mieszkania kredyt hipoteczny dla młodych małżonków. Czy to prawda? ... Zobacz wątek2010.5.12 14:58:51
Limity przyjęć
zawsze było 500 dziennych i 500 zaocznych, a teraz coś chyba zmienili na korzyśc zaocznych, bo wiadomo, że UJ tylko kase ciągnie! Polecam za to Akademię Krakowską w Krakowie- tam też jest prawo! ... Zobacz wątek2010.5.12 14:9:45
Aplikacja arbitrażowa
Ojej, przegapiłes chyba ciekawe warsztaty, znalazłam je własnie na stronie Akademii Prawa:http://e-prawnik.pl/akademia/uczelnia/uj/dni-mediacji.html
Może skontaktuj się z organizatorami, ... Zobacz wątek
2010.5.12 13:39:53
Za in vitro do więzienia
@potorek: To miło, że przeczytałaś taki artykuł, a czy mogłabyś podać, w której to gazecie, albo na jakiej stronie? Bo coś nie chce mi się w to wierzyć, jeśli byłby rozważany taki ... Zobacz wątek2010.5.12 13:35:26
bilans otwrcia likwidacji
[cytat]Na jaki dzien sporządza sie bilans otwarcia likwidacji - na dzien otwarcia czy na dzien przed? W jakim czasie od otwarcia likwidacji bilans musi byc przedłozony do zatwierdzenia Walnemu Zgromadzeniu? ... Zobacz wątek
2010.5.12 13:20:18
Aplikacja ogólna w Krakowie
No i co się okazało 1 grudnia?bo juz mamy maj, a dalej nie wiem czy się wybierac do tej szkoły:)Pozdrawiam,
Krzysztof ... Zobacz wątek
2010.5.12 13:17:0
sprzedaż przez internet
WitamZnajomy ma dostęp do pewny produktów w okazyjnych cenach i oczywiście chce to wykorzystać. Czy sprzedając takie produkty przez internet będzie musiał zaloźyć działalność gospodarczą? ... Zobacz wątek
2010.5.12 11:29:20
założenie firmy
WitamW październiku kończę 18 lat i postanowiłam, że zaraz po uzyskaniu pełnoletności otworzę swoją własną firmę. Wiedza może Państwo czy przed 18tką mogę zacząć już załatwiać jakieś ... Zobacz wątek
2010.5.12 9:25:55
dofinansowanie z urzędu pracy
WitamJestem na 5 roku studiów, w czerwcu będę się bronić. W chwili obecnej nie pracuje i pobieram rentę rodzinna 700zł. Po studiach chciałabym założyć własna firmę i tu moje pytanie: jeżeli ... Zobacz wątek
2010.5.12 8:53:42
zasiłek chorobowy 100%
Witam,Proszę o poradę. Dostałam zwolnienie lekarskie na 26dni płatne 100%. Posiadam umowę o pracę na której widnieje kwota 1320zł, pracuję w systemie 12h, czyli 2/2 to wychodzi 15dni w miesiącu. ... Zobacz wątek
2010.5.11 21:27:26
Dług mieszkania a dziecko
WitamZaczne od początku. Ojciec jako główny najemnca, matka zameldowanie jak i ja syn. Najpier separacja, później rozwiedli się. Czynszu cały czas nie płacili więc dostaliśmy wypowiedzenie ... Zobacz wątek
2010.5.11 20:58:58
rozwiązanie umowy w czasie zwolnienia lekarskiego
Mam pytanie, zostałam przyjęta do szpitala w trybie natychmiastowym gdzie następnie przebywałam ponad trzy tygodnie.Ponieważ pracowałam w malutkim dwuosobowym sklepie zaraz po przyjęciu do szpitala ... Zobacz wątek2010.5.11 20:14:56
Jak odwołać się od mandatu
Dostałem mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym (tzn straż miejskka zobaczyła mnie idącego z piwem w ręku). Jestem studentem i nie mam stałego źródła dochodu. Chciałbym się odwołać ... Zobacz wątek2010.5.11 15:39:40
Postępowanie
WitamChciałem się dowiedzieć co się stanie jak napisze komentarz pod zdjęciem pewnego mężczyzny na jednym z portali społecznościowych. Chciałbym zalogować się na innym ( nie używanym przez ... Zobacz wątek
2010.5.11 14:56:57
podrobiłem podpis
Chciałabym się dowiedzieć co grozi za podrobie podpisu. Jeżeli np. jest to umowa najmu. Czy można iść za to do więzienia? Jaką karę za coś takiego może nałożyć sąd? ... Zobacz wątek2010.5.11 14:48:22
policja i szyfr w kompie
Witam,Wczoraj wtargnęła do mnie policja i BSA, przeszukali moje mieszkanie, nic nie znaleźli, jedynie komputer, który posiada szyfr - nie byli wstanie go złamać, i wiem, że takiego szyfru nie ... Zobacz wątek
2010.5.11 14:11:44
Wyrok ? sprawa karna
WitamWiecie może czy istnieje możliwość odwołania się od wyroku jeżeli zostanę oskarżony? Dodam tylko, że jest to sprawa karna.
Pozdrawiam
... Zobacz wątek
2010.5.11 13:54:5
zakłócanie spokoju
WitamChciałam Państwu przedstawić pewną sytuacje. Mieszkam w bloku, nade mną mieszka młode małżeństwo z 5 letnim dzieckiem. Ja mam 2 dzieci w podstawówce, które nie mogą normalnie funkcjonować ... Zobacz wątek
2010.5.11 13:50:48
Zakład Karny we Wronkach
WitamWiecie może coś o zakładzie karnym we Wronkach? Z tego co słyszałem panuje tam wielki rygor... może wy macie inne spostrzeżenia?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.5.11 11:43:7
Dobudówka przy domu
Proponuję nie sugerować się to podpowiedzią. Za tym nikim prawdopodobnie kryje się sam pan Piotr Meller, który robi sobie w ten sposób reklamę. Te sprawy równie dobrze załatwi osoba projektująca ... Zobacz wątek2010.5.11 9:41:52
Umowa z ENEA
witam. znajoma podpisała Umowę o z ENEA o świadczenie usług. Umowa została zawarta 01.01.2005 jednak w ostatnim pkt tej Umowy jest napisane ze Umowa w chodzi w życie 06.11.2004. Czy jest to możliwe?Pierwszą ... Zobacz wątek
2010.5.11 9:27:56
Rekrutacja: dzienne prawo UW
[cytat]Coś koło 84 % na dzienne ze wszystkich wymaganych przedmiotow - w zeszlym trzeba bylo miec mniej - jak bedzie teraz nie wiadomo - pewnie miedzy 78 a 85,
pozdrawiam,
Krzysztof
[/cytat] ... Zobacz wątek
2010.5.10 20:54:15
zmiana zakładu karnego
[cytat]też mama taki problem o zwiezienia męza do innego zakładu karnego bo obecnie siedzi w zakładzie karnym w koronowie też potrzebuje podanie jesli answo wiecie gdzie to prosze napisać gdzie ... Zobacz wątek
2010.5.10 20:42:40
wykreslenie z rejestru zastawow
splacilam caly kredyt samochodowy na ten samochod byla cesja powinnam zlozyc dokumenty do sadu o wykreslenie z rejestru zastawow jestem ciekawa ile czasu trwa ta procedura moze ktos mi podpowie ... Zobacz wątek2010.5.10 20:9:27
Kto odpowiada
Żona uzależniona od hazardu nazaciągała bez mojej wiedzy i zgody dużych kredytów w kilku bankach na emeryturę 1400zł po próbie samobójczej jest na terapij,a długi na pewno jeszcze rosną ma ... Zobacz wątek2010.5.10 19:7:4
Widzenia w areszcie tymczasowym
Witam, byłam przesłuchiwana jako podejrzana, w sprawie w której byuł też zamieszany mój mąż. Śledztwo w moim przypadku zostało umorzone ze względu na brak dowodów. Mąż nie mógł być wtedy ... Zobacz wątek2010.5.10 16:29:7
Masz inne pytanie do prawnika?