Forum prawne (strona 764)
Zostanie biegłym sądowym w dziedzinie agronomii
U Z A S A D N I E N I E Część ogólna W aktualnym stanie prawnym do biegłych oraz instytucji naukowych i specjalistycznych, uprawnionych do sporządzania i wydawania opinii na potrzeby postępowań ... Zobacz wątek2007.11.6 21:17:41
Zmniejszenie alimentów po ponownym ożenku i dziecku
Wnieś pozew do Sądu o obniżenie wysokości alimentów ... Zobacz wątek2007.11.6 17:55:38
Wstrzymanie renty rodzinnej i żądanie oświadczenia o źródle utrzymania
Witam bardzo serdezcnie. Postanowiłam tutaj poprosić o radę. Z Warty pobieram rentę rodzinna od 1994 roku od tego też roku również ZUS wyplaca mi świadczenia z tytułu renty rodzinnej. Ostatnio ... Zobacz wątek2007.11.6 16:43:55
Odpowiedzialność za kradzież w kolekturze Totolotka
Pracuje w kolekturze totolotka.Dziś w nocy ktoś włamał sie do środka i oprócz zrobienia demolki ukradł losy i pieniądze. Po zadzwonieniu do kadr totalizatora dowiedziałam się, że to ja będe ... Zobacz wątek2007.11.6 16:26:30
Problem z fałszywymi danymi firmy w ZUS i księgowości
Szukam porady w mojej, dość problematycznej, sytuacji... Zostałem zatrudniony w Belgii przez firmę - dajmy na to, X. Właścicielem firmy jest Belg Y, firma działa w Belgii, ale ma (teoretyczną) ... Zobacz wątek2007.11.6 1:45:10
Problem z fałszywymi danymi firmy w ZUS i księgowości
Szukam porady w mojej, dość problematycznej, sytuacji... Zostałem zatrudniony w Belgii przez firmę - dajmy na to, X. Właścicielem firmy jest Belg Y, firma działa w Belgii, ale ma (teoretyczną) ... Zobacz wątek2007.11.6 1:44:39
Nagrywanie policjanta bez jego wiedzy - konsekwencje prawne
Policjant wyzywał mnie od bandytów i rozpowiadał wszystkim ludzią że groziłem mu śmiercią (oczywiście jest to nie prawdą). Pewna osoba mi to wszystko nagrała na dyktafon a ja te nagrania nagrałem ... Zobacz wątek2007.11.5 23:13:53
Nagrywanie wypowiedzi policjanta - bezpodstawne powołanie organów
Policjant wyzywał mnie od bandytów i rozpowiadał wszystkim ludzią że groziłem mu śmiercią (oczywiście jest to nie prawdą). Pewna osoba mi to wszystko nagrała na dyktafon a ja te nagrania nagrałem ... Zobacz wątek2007.11.5 22:45:12
Nowy przepis prawny - pytanie o zastosowanie
Chyba tak jest, ale naprawdę ciężko się połapać w tym wszystkim. ... Zobacz wątek2007.11.5 22:35:38
Własność gospodarstwa rolnego bez przeprowadzenia spadku
Właśnie się dowiedziałem, że te ponad 20 lat to jest już przekroczone 30 przepraszam za błędne dane. I co dalej jak to załatwić formalnie. Proszę o wskazówki krok po kroku. Jakie to są koszty ... Zobacz wątek2007.11.5 18:33:26
Kto ponosi koszty notarialne przy wyznaczeniu nowego przebiegu drogi?
Witam wszystkich.Mam taki oto problem: w roku 1988 nasza gmina podjęła się modernizacji i naprawy dróg. Przez teren naszego gospodarstwa została przeprowadzona nowa droga tzn.została ona przeprowadzona ... Zobacz wątek2007.11.5 15:38:22
Wymeldowanie przez byłego męża bez wiedzy i zgody
Witam. Mam 14 dni na zlozenie odwolania do Wojewody od chwili odbioru z Urzedu Meldunkowego decyzji o wymeldowaniu z pobytu stalego. Jakie mam szanse na przywrocenie stalego meldunku? Byly maz jest wlascicielem ... Zobacz wątek2007.11.5 9:46:38
Remont domu ojca bez jego zgody - prawa dzieci do nieruchomości
dziekowac ze sie go ma.... ... Zobacz wątek2007.11.5 0:46:37
Staż jako kurator podczas studiów resocjalizacji
Witam . Jestem studentka 2 roku resocjalizacji . Czy mógłby mi ktos odpowiedziec czy podczas studiów moge odbyć staz jako kurator? czy jest to mozliwe dopiero po skonczeniu studiów??? Jesli tak to ... Zobacz wątek2007.11.4 18:26:42
Odszkodowanie za zakażenie dziecka w szpitalu bakterią
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 11:1:59
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:57:13
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:56:36
Witam! Mój syn został zarażony w szpitalu groźną bakterią pałeczki ropy błękitnej jak był operowany mając wtedy 2 miesiace. Teraz ma 2,5 roku. Czy mam możliwość ubiegać się o odszkodowanie ... Zobacz wątek2007.11.4 10:45:42
Czy część podstawowa wynagrodzenia ma regulacje prawne?
Witam. Nigdzie nie moge się dokopać odpowiedzi na pytanie. Jeżeli nasze wynagrodzenie to podstawowa część i regulowana premia to czy część podstawowa jest jakoś regulowana prawnie. Np. posiada ... Zobacz wątek2007.11.3 17:19:20
Przekształcenie spółdzielni z wieloobiektowej w jednoobiektową
czy uważasz że inni spółdzielcy powinni pokrywać koszty naprawy waszej windy (w waszym bloku) jeżeli nie to masz odpowiedź! A jeżeli wypadło by tak że trzeba napraiwić dach w bloku obok i to ... Zobacz wątek2007.11.3 12:5:30
Jaka data złożenia wniosku o zasiłek rodzinny wysłanego pocztą?
Witam, mam pytanie dotyczące daty złożenia wniosku do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mianowicie chodzi mi jaka data powinna widnieć na decyzji o przyznaniu zasiłku rodzinnego, jeżeli wniosek ... Zobacz wątek2007.11.3 11:1:28
Alimenty na studentkę zaoczną - przerwa wakacyjna
studentom zaocznym alimenty nie należą się. ... Zobacz wątek2007.11.2 20:23:54
Ochrona praw do części ogrodu przy sądowym podziale nieruchomości
PROBLEM: Sprawa dotyczy wlasnosci w domu jednorodzinnym zamieszkiwanym przez 2 rodziny.Rodzina1 mieszka na dole (60% powierzchni), natomiast Rodzina2 mieszka na gorze (40% powierzchni).Rodzina1 to bogata ... Zobacz wątek2007.11.2 18:6:49
Przedawnienie długów prywatnych szkół i windykacja
witam mam następującą sytuacje jestem dłużnikiem prywatnych szkół... jak to sie ma do pisemek wysyłanych przez firme windykacyjną??? jeden dług mam juz od 2 lat a drugi od pół roku czy takie ... Zobacz wątek2007.11.2 12:31:0
Praktyka inżynierska a uprawnienia budowlane nieograniczone
To zależy czy założył Pan DZIENNIK PRAKTYKI ZAWODOWEJ przed 31.12.2005 r. Bo po tym terinie to po studiach inżynierskich można się tylko ubiegać o uprwnienia w ograniczonym zakresie. Najlepiej ... Zobacz wątek2007.11.2 0:32:12
Przepisanie mieszkania spółdzielczego na dzieci przy przekształceniu
Rzeczywiście podatek od spadków i darowizn zmienił się 01 stycznia 2007r., ale na tyle, że wcześniej wystarczyło zamieszkiwać przez 5 lat w "darowanym" lokalu, natomiast teraz trzeba ... Zobacz wątek2007.11.1 22:32:17
Brak współżycia w małżeństwie - podstawa do rozwodu
Dlatego warto zgrzeszczc przed slubem, by wiedziec na co mozna liczy (czy tylko na majatek?0 ... Zobacz wątek2007.11.1 11:19:26
Czy o K2 można informować pracodawcę następnego dnia?
Czy o chęci wykorzystania K2 muszę informować pracodawcę odpowiednio wcześniej czy mogę to zrobić w najbliższy dzień roboczy po wykorzystaniu? ... Zobacz wątek2007.11.1 10:39:3
Przymusowe leczenie alkoholika bez rozwodu
Mąż jest alkoholikiem nie chce sam podjąć leczenia. A Ja nie chcę podejmować narazie aż tak drastyczynych kroków jak rozwód czy separacja. Czy jest możliwość abym wystąpiła do sądu z wnioskiem ... Zobacz wątek2007.10.31 21:43:4
Wniosek o przymusowe leczenie męża alkoholika
Mąż jest alkoholikiem nie chce sam podjąć leczenia. A Ja nie chcę podejmować narazie aż tak drastyczynych kroków jak rozwód czy separacja. Czy jest możliwość abym wystąpiła do sądu z wnioskiem ... Zobacz wątek2007.10.31 21:27:25
Jak zabezpieczyć się przed cofnięciem darowizny przez babcię?
jak ci babcia dom przepisala to ja szanuj. tylko pieniadze sie licza co? ... Zobacz wątek2007.10.30 22:59:46
Błędny kolor oczu w dowodzie - konsekwencje i wymiana dokumentu
a jakie papier trezba złożyć przy ponownym składaniu wniosku o dowód jak sie ma złe dane w poprzednim? ... Zobacz wątek2007.10.30 20:53:55
Darowizna domu otrzymanego w spadku - opodatkowanie
Witam wszystkich Mam pytanie, czy mogę przekazać synowi w akcie darowizny dom, który otrzymałem w spadku 2 lata temu i czy będzie on musiał zapłacić podatek od darowizny. Wiem, że jeżeli chodzi ... Zobacz wątek2007.10.30 12:59:19
Męż alkoholik z kochanką - unikanie alimentów przez zwolnienie
Nie mam siły na mieszkanie pod jednym dachem .Wiem że potrafi zatruć mi życie bez awantur.Nie chcę żeby maluchy patrzyły na to.JeSli on sie nie poczuł w obowiązku zapewnienia dzieciom spokojnego ... Zobacz wątek2007.10.30 12:50:21
Odliczenie obsługi kredytu przy wykupie mieszkania spółdzielczego
Chcemy wykupić mieszkanie spółdzielcze lokatorskie, nowy blok oddanie 2000 rok. W umowie najmu mieszkania lokatorskiego mamy zapis: że dodatkowo (od 7 lat, razem około 20 tys zł.) oprócz czynszu ... Zobacz wątek2007.10.30 0:0:0
Pozew rozwodowy bez orzekania o winie - możliwość orzeczenia
Witaj ! Jesli zona występuje w pozwie o rozwód bez orzekaniao winie to sa nie rozpatruje kto jest winny rozpadu. Jesli nie macie dzieci ( nie wspominasz o tym ) to nawet wyjątkowo na pierwszej rozprawie ... Zobacz wątek2007.10.29 17:57:49
Termin płatności faktury w niedzielę lub dzień wolny - przepisy
Jeśli dzień wyznaczony jako termin płatności przypada w dzień wolny od pracy, terminem płatności staje się pierwszy dzień roboczy przypadający bezpośrednio po dniu wolnym. Wystawiając fakturę, ... Zobacz wątek2007.10.29 16:55:48
Czy kontroler budowy wykonuje samodzielną funkcję techniczną?
Czy osoba kontrolująca obiekt w trybie art. 62 PB, wykonuje samodzielną funkcje techniczną w budownictwie? Czy pojęcie "sprawowanie" wymienione w art. 12 ust. 1 pkt 5 oznacza to samo co "wykonywanie" ... Zobacz wątek2007.10.29 15:50:35
Jak sprzedać mieszkanie z niesolidnymi lokatorami bez meldunku?
Witam i serdecznie prosze o rade:posiadam dwupokojowe mieszkanie spoldzielczo-wlasnosciowe,w ktorym zamieszkuja i sa zameldowani na stale matka i dorosly brat.Ja nie mieszkam w mieszkaniu bo przebywam ... Zobacz wątek2007.10.29 14:45:48
Jak sprzedać mieszkanie z niesolidnymi lokatorami bez meldunku?
Witam i serdecznie prosze o rade:posiadam dwupokojowe mieszkanie spòldzielczo-wlasnosciowe w Opolu,w ktòrym zamieszkuja i sa zameldowani na stale matka i dorosly brat .Ja w mieszkaniu ... Zobacz wątek2007.10.29 14:13:0
Kontakt dziadków z wnukami po śmierci córki - prawa zięcia
uściślając TAK, przy niewałaściwej ich postawie i niekorzystnym wpływie na dziecko. Wyrok SN, nie TK. ... Zobacz wątek2007.10.28 15:32:24
Niemiecki paszport dla dziecka obywatela niemieckiego
To nie jest prawda. Jesli ojciec nie zaznaczyl w swoich dokumentach, ze che rowniez aby jego dzieci posiadaly niemieckie obywatelstwo to w takim wypadku dzieci maja prawo do obywatelstwa z tytulu pochodzenia ... Zobacz wątek2007.10.28 14:28:11
Znieważenia na komunikatorze GG podczas rozwodu
Ja miałam też problemy z gg. Ktoś z zewnątrz bez mojej prośby zmienił mi nr.gg, a wraz ze zmianą numeru zniknęła mi zawartość poprzedniego archiwum w którym było straszenie mnie i grożenie ... Zobacz wątek2007.10.28 7:4:51
Prawo do wcześniejszej emerytury po wyroku Trybunału Konstytucyjnego
Od kwietnia 2007r jestem na świadczeniu przedemerytalnym. W lutym 2008r ukończę 60 lat. Mam udokumentowane 44 lata pracy w tym 43 lata i 11mięsięcy okres składkowy i 26 miesiecy okres niesładkowy. ... Zobacz wątek2007.10.27 20:29:34
Utrata statusu bezrobotnego - konsekwencje przed służbą wojskową
witam dziś przyszło mi takie pismo z urzędu pracy ,,Nie stawił się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomiła w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa ... Zobacz wątek2007.10.27 13:52:26
Egzekucja alimentów w Anglii po ucieczce dłużnika
Wielka Brytania podpisała konwencję nowojorską w 1975 roku. ... Zobacz wątek2007.10.26 18:48:10
Utylizacja sprzętu komputerowego przez firmę - obowiązki dokumentacyjne
Każda firma zobowiązana jest do ponoszenia opłat związanych z korzystaniem ze środowiska oraz wytwarzaniem odpadów, jeżeli zlikwidowany środek trwały określimy mianem odpadu, jego wytwórca (czyli ... Zobacz wątek2007.10.26 9:5:51
Ściąganie alimentów od męża który uciekł do Anglii
W naszym Sądzie poproś o europejski tytuł egzekucyjny i złóż do okregowego . Tra trochę ale jest szansa najlepiej z rysopisem. Jeżeli i ty jesteś w Angli to idź do tamejszego urzędu niech oni ... Zobacz wątek2007.10.24 23:49:27
Testament babci i dziedziczenie spadku przez wnuki
Bylam na sprawie w sądzie w związku z testamentem, ktory napisala moja babcia. Sąd orzekł, że Ustawowo spadek dziedziczą3 dzieci mojej babci, a skoro jedno z tych dzieci nie żyje, a pozostawiło ... Zobacz wątek2007.10.24 20:47:38
Utrata stypendium na stażu - czy otrzymam wynagrodzenie za przepracowany okres?
Witam.od dwoch miesiecy jestem a raczej bylem na stazu, dzisiaj dostalem list z urzedu (datowany jest na 15.10.07) informujacy mnie iz od dnia 1.10.07 utracilem prawo do stypendium( czyli wynagrodzenia) ... Zobacz wątek2007.10.24 17:3:57
Masz inne pytanie do prawnika?