Forum prawne (strona 774)
Zrzeczenie się zaległych alimentów wraz z odsetkami
Jestesmy z meżem po rozwodzie. Postanowilismy do siebie wrocic, mieszkamy razem. Mąż ma zasądzone alimenty teraz bym chciala zrzec sie tego. Nie wiem w jaki sposob moglabym to zrobic. Prosze o rade. ... Zobacz wątek2010.3.13 12:14:12
Kompetencje dyrektora szkoły podstawowej
Dyrektor Szkoły Podstawowej fotografuje wszystkie dokumenty, które zdają mu nauczyciele w ramach wykonywania swoich obowiązków ( wykresy, tabele, raporty itd. ). Zaznacza błędyosoby, która wykonała ... Zobacz wątek2010.3.13 12:9:57
jakie mam prawa-widzenie sie z dzieckiem
witam mam 31 lat . mam problem z byłą narzyczoną a ona ma 24 lata nie jesteśmy małrzeństwem nie mieszkamy juz razem od 5miesiecy. mamy mała córke1,4miesiecy.obie teraz zamieszkuja w domu jej rodzicow ... Zobacz wątek2010.3.13 9:47:20
prosze o pomoc
witam,mieszkam z mezem i 3 letnia coreczka u dalszych wojkow jestesmy zameldowani na stale ja z corka od roku a maz od 3 lat,jest to mieszkanie adm,ma 3 pokoje z czego jeden maja oni a my 2,oni sa glownumi ... Zobacz wątek2010.3.12 23:38:21
SD-3 problem zwiazany z denominacja w 1995 PROSZE O POMOC
Jestem po sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Gospodarstwo rolne plus dom w udzialach nastepujacych:- mama 1/8 calosci
- siostra 1/8 calosci
- brat 1/8 calosci
- ja 1/8 calosci
Teraz pora aby ... Zobacz wątek
2010.3.12 22:15:21
prosze o porade
kiedy bank moze oskarzyc kogos o wyludzenie pozyczki, dokumenty tzn zaswiadczenie o zarobkach oraz inne jak dowod osobisty bylo prawdziwe jednak pojawil sie problem ze splata gdyz pozyczkobiorca trafil ... Zobacz wątek2010.3.12 14:47:54
PRAWO WŁASNOŚCI, PROSZE O POMOC!!!
[cytat]WIDZE ŻE NIKT SIE NIEPALI DO TEGO ŻEBNY POMÓC LUB UDZIELIC JAKICH KOLWIEK INFORMACJI NA DANY TEMAT, MARNA TA POMOC NA TYM FORUM!!!TYLKO POCO ZAŁOZYLI TO FORUM??? ŻEBY SOBIE ŻARTY Z LUDZI ... Zobacz wątek
2010.3.12 7:46:21
Renta po mamie. Pytanie
Pewnie można. Musi Pani udać się do ZUS i ustalić, jak to zrobić. ... Zobacz wątek2010.3.11 18:51:45
za jaka kwote mozna trafic do BIK oraz do bankowego rejestru
W przypadku konsumentów do BIK można trafić, jeśli kwota przekracza 200 zł. Za 32 zł nie można tam trafić, a po spłaceniu tego zadłużenia tym mniej. Po zapłaceniu zadłużenia już nie Panu ... Zobacz wątek2010.3.11 18:12:52
jednorazowe odszkodowanie z ZUS po śmierci
[cytat]Zmarł mąż mojej siostry i osierocił troje dzieci. Nagła śmierć zawał serca, prowadził działalność gospodarczą. Czy należy się jej odszkodowanie wyplacane jednorazowo przez ZUS ... Zobacz wątek
2010.3.11 17:3:7
Prawo budowlane przy zakładzie przemysłowym
Witam. Piszę pracę inż i potrzebuję małej pomocy od Was. Jestem geodetą i pisze pracę na temat inwentaryzacji po wykonawczej zakładu przemysłowego. Czy ktoś może zna się na tym, mógłby podpowiedzieć, ... Zobacz wątek2010.3.11 16:39:4
Utrata prawa do zniżek za bezszkodowa jazde ??
jasiu chyba nie zrozumiał pytania"stukłem lekko samochód znajomego" to chyba znaczy że Jack nim jechał i w kogoś stuknął. Musiał ponieść koszty naprawy (auto nie musiało mieć AC) a poszkodowany ... Zobacz wątek
2010.3.11 14:19:22
BIk a wniosek o kredyt
Witam,lepiej się przyznać dlatego że w BIK są wszystkie kredyty które są zaciągnięte.Konsekwencji nie ma żadnych pod warunkiem że nie ma przeterminowań,ale szanse że ten kredyt nie widnieje ... Zobacz wątek2010.3.11 10:12:51
NAKAZ ZAPŁATY DLA PZU
Można złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu argumentując tym, że poczta nie doręczyła postanowienia sądu i nie było żadnego awizo w skrzynce. To jest jedyna szansa. ... Zobacz wątek2010.3.10 23:37:37
Prawa właściciela
Wspólne zobowiązania to jakieś umowy, ustalenia, czy regulamin, który obowiązuje w kamienicy. Jeśli nie ma nic takiego, to myślę, że spokojnie może Pan się odciąć od reszty i zrobić własne ... Zobacz wątek2010.3.10 22:45:59
Darowizna mieszkania pomocy
Proszę o poradę :Moi dziadkowie posiadali mieszkanie własnościowe w blogu mając 2 synów z czego pierwszy ma 3 dzieci a drugi ma 2 dzieci. W 2001 dziadek zmarł nie zostawiając testamentu teraz ... Zobacz wątek
2010.3.10 21:20:30
socjal za zagranica
Czy dostajac alimenty w Polsce mozna legalnie pobierac dodatek socjalny na dziecko w GB.CZy na drugie dziecko ktore mieszka w Polsce,mozna legalnie pobierac tez ten sam socjal w GB. ... Zobacz wątek2010.3.10 20:29:9
ZNOWU NAJEM LOKALu-zmiana własciciela i nie udostepnienie lokalu na który podpisana jest umowa.
Wynajęłyśmy wspólnie ze znajomą lokal.Umowa najmu była podpisana przez znajomą.Po pewnym czasie umowę rozwiązano. Podpisałyśmy kolejną - oddzielnie znajoma i oddzielnie ja. W mysl nowej umowy ... Zobacz wątek2010.3.10 12:51:4
Zajęcia konta bankowego
Witam!mój przyjaciel ma zasądzone alimenty na trójkę dzieci,które to alimenty wpłaca regularnie.Ma dług wobec MOPR-u i ZUS-u.Z ZUS-em dogadał się na spłatę ratalną.Natomiast MOPR powiedział,że ... Zobacz wątek2010.3.10 11:34:0
2010.3.10 9:10:8
Rozliczenie podatku za rok 2009 - praca za granicą, praca w Polsce
Witam,mam problem z rozliczeniem/wypełnieniem rozliczenia podatkowego.
Otrzymałam PIT-11 za 1miesiąc pracy za granicą, gdzie znajduje się: dochód zwolniony od podatku, zaliczka pobrana przez płatnika ... Zobacz wątek
2010.3.9 20:16:7
Roszczenia byłych spadkobierców
Witaj, nie powim jak się moze zakonczyc, lae mogę polecic osobę, która się specjalizuje w takich sprawach, mail: kancelaria.kowalska@gmail.com, na pewno udzieli fachowej porady. ... Zobacz wątek2010.3.9 18:27:3
Co mi grozi?? czy pojde siedziec??;/
Zgłoś się do adwokata, on przynajmiej ustali czy ktoś składał juz na policje lub do prokuratury skarge, W sprawach karnych moge polecić adw. Kowalskiego tel 602894885 z Warszawy. ... Zobacz wątek2010.3.9 18:22:58
Anons towarzyski
A niech sobie dodaje...;/ wole to niz jakas kare...ale pyatam powaznie i chce konkretna powazna odpowiedz...ogloszenie usunelam bylo na internecie 2 dni, nie bylo w nim zawartego jej adresu zamieszkania, ... Zobacz wątek2010.3.9 17:18:48
Czy mogę sam sobie napisać o alimenty??
Polecam to zrobić jak naszybciej. Ja uregulowalem sprawę alimentów od razu w sprawie rozwodowej. Poza tym płacisz dużo. Myslę, że możesz sądownie mieć ustalone dużo niższe alimenty, kwestia ... Zobacz wątek2010.3.9 16:59:1
podatek od wynajmu a dochody zagranica
Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :-) ... Zobacz wątek2010.3.9 16:18:53
Renta rodzinna a szkoła
Witam, mam pytanie odnośnie reny rodzinnej. W tym roku dokładnie pod koniec kwietnia kończę naukę w liceum ogólnokształcącym w trybie zaocznym - ostatni 6 semestr. Czy w tym przypadku renta należy ... Zobacz wątek2010.3.9 15:27:18
obawa przed ojcem syna
Ja jestem w takiej sytuacji, że tata mojego nienarodzonego dzisiusia został zatrzymany 3 tygodnie przed rozwiązaniem ciąży na 3 miesiące w areszcie śledczym po czym będzie miał sprawę która ... Zobacz wątek2010.3.9 15:21:34
Ile czasu ma administrator budynku na odpowiedź odnośnie wniosku o odszkodowanie?
Spadający z budynku lód uszkodził mi samochód, napisałem wniosek o odszkodowanie do administratora budynku. Czy ma on określony czas na odpowiedź, czy może w ogółe nie dać żadnej odpowiedzi?Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.3.9 15:8:40
ludzki
witam z zawodu jestem prawnikiem oraz prawnikiem kanonistą, zajmuję się tzw. rozwodami kościelnymi, rozwód kościelny czy stwierdzenie nieważności małżeństwa unieważnienie małżeństwa, mogę ... Zobacz wątek2010.3.9 12:6:48
spólka cywilna - zmiana składu osobowego i długi
WitamJak większość osób na tym forum również i ja wpadłem w kłopoty.
Otóż prowadziłem ze wspólnikiem małą firmę przez ok. 2 lata. W trakcie trwania spółki kupiliśmy na kredyt auto, ... Zobacz wątek
2010.3.9 0:5:59
emerytury pomostowe
proszę o pomoc: szukam wykazów stanowisk, zawodów za które były wypłacane dodatki za warunki szkodliwe. Praca odbywała się w latach '65 - '70. Zakłady pracy zgubiły dokumentację. W tej chwili ... Zobacz wątek2010.3.8 23:5:33
groźba sms
Dzień dobry.Mam następujące pytanie. Groziłam przez sms pewnej kobiecie z którą zdradzał mnie mój mąż, że jeśli się od niego nie odczepi zabiję ją. Czy to jest karalne i czy ona może ... Zobacz wątek
2010.3.8 19:38:37
Ile wynosi podatek od wynajmu lokalu
[cytat][cytat]
1. Ile wynosi podatek od wynajmu lokalu? 2. Gdzie tego typu informacji szukać?
(mqbec)
[/cytat]
[/cytat]
... Zobacz wątek
2010.3.8 19:29:41
Gdzie sä Pieniädze??? Bank PKO,Komornik czy Windykacja??...Tego nie wiem!!!
Mam nastepujäcä sytuacje,w roku 2005 w banku Pko wzielam kredyt na tak zwany dowöd osobisty,w tym czasie jeszcze pracowalam.Gdy utracilam prace po prostu nie placilam rat,bo niemialam z czego.Po 2 latach ... Zobacz wątek2010.3.8 16:36:52
pozyczona mała kwota-problem ze zwrotem
Witam. mam pewien problem pożyczyłam znajomemu pieniądze nie jest to oszałamiająca kwota ale dla mnie, osoby studiującej będącej na stażu to dużo pieniędzy teraz ta osoba nie chce mi ich zwrócić. ... Zobacz wątek2010.3.8 14:51:26
przewlaszczenie
Mąż ma miec sprawę za przewłaszczenie,na zeznaniach na policji zeznzł ża sprzedał samochód za 10000,samochód byl kredytowany i wypowiedzaina umowa.Na drugi dzień oddal samochód na policję .Moje ... Zobacz wątek2010.3.7 23:6:50
Długi ojca, pomocy!!!
Sugerowałbym wniosek do Sądu o ubezwłasnowolnienie częściowe ojca wraz z wnioskiem o wyznaczenie siebie kuratorem ojca. Należy wykazać, że w związku z nadmiernym spożyciem alkoholu ojciec nie ... Zobacz wątek2010.3.7 22:49:38
KIEDY PRZEDAWNI SIĘ DŁUG
byłam członkiem zarządu w spółce akcyjnej od lipca do listopada 2003 r. w tym okresie spółka splajtowała ale nie zgłosiła do sądu upadłości. zostały nie uregulowane płatności dla kontrachentów. ... Zobacz wątek2010.3.7 12:6:20
wyrok prawomocny pod nieobecność skazanego
Witam. Sąd Karny skazał mnie pod miją nieobecność, nie stawiłem się na sprawę ponieważ wezwanie odebrała moja matka, która jako starsza kobieta poprostu zapomniała mi je przekazać. Wyrok jest ... Zobacz wątek2010.3.6 23:35:11
odpowiedzialność pracownika po złożeniu wypowiedzenia
Witam. Jestem asystentem projektanta w biurze projektowym. Złożyłem wypowiedzenie o rozwiazanie umowy o prace tak, że przykładowo rozwiązanie umowy następuje 28 stycznia.I złożyłem wypowiedzenie ... Zobacz wątek
2010.3.6 22:55:31
procedura rozwiązania umowy przez pracodawcę bez wypowiedzenia
Witam,Jeśli pracodawca rozwiązuje umowę z pracownikiem powołując się na art.53 KP (po upływie 182 dni L4), czy jego obowiązkiem jest poinformowanie pracownika.-w jakim czasie i w jaki sposób ... Zobacz wątek
2010.3.6 22:14:15
żona nichce płacic wspólnie zaciągniętych kredytów po rozwodzie
witam mam problem gdy byłem jeszcze w związku z żoną wzięliśmy 2 kredyty w ogólnej wysokości 37 tyś .po rozwodzie żona nie chce spłacać ze mną tych kredytów . moje zarobki to ok 1200 netto ... Zobacz wątek2010.3.6 14:56:31
Chce zostać kuratorem, mam 17 lat. Pmóżcie.
Witam, Chce zostać kuratorem, czytałam troche ustaw, ale nie jestem pewna czy mój plan jest do realizacji i jaki waszym zdaniem jest?Jestem w pierwszej klasie Liceum(profil humanistyczny), porzez ... Zobacz wątek
2010.3.6 13:29:24
Strona www dla studentów i wstawianie materiałów z książek
Witam, mam pytanie. Prowadzę stronę dla studentów i chciałbym umieścić na nich różne treści książek (np. Ogniwa prakseologiczne - jest to około 5 kartek), które im się przydadzą do uczenia ... Zobacz wątek2010.3.6 11:18:30
Ojciec przebywający w zakładzie karnym
Witam.. mam straszny problem, z którym nie umiem sobie w żaden sposób poradzić i nie wiem nawet do kogo z tym problemem mogłabym się zgłosić.Obecnie z ojcem mojego dziecka żyjemy w dobrych ... Zobacz wątek
2010.3.6 10:36:48
"Suszarnia" w bloku.
Witam.Mam taki problem.
Mieszkam na parterze. Pod moim mieszkaniem znajduje się pomieszczenie, które służy za suszarnię. Latem nie ma żadnego problemu. Za to zaczynają się zimą gdy mieszkańcy ... Zobacz wątek
2010.3.6 8:7:45
LOMBARD - JAK OTWORZYC ??? PROSZE O POMOC
ile odprowadzam do Urzędu skarbowego?? ... Zobacz wątek2010.3.6 7:29:23
co potrzeba do otworzenia lombardu!!!
chciałabym otworzyć Lombardz czy na to mogę otrzymać pieniądze z Uni, na rozkręcenie własnego interesu,, ile procent mogę brać od transakcji ... Zobacz wątek2010.3.6 7:24:35
plan kuratorski
Witam, Mam plan na przyszłośc potrzebuje jednak opini osób bardziej zorietowanych ode mnie. Jestem w pierwszej klasie liceum(profil humanistyczny). Pracowalm przez rok w ośrodku wychowawczym, przeszlam ... Zobacz wątek2010.3.6 0:18:11
Masz inne pytanie do prawnika?