Forum prawne (strona 675)
czy mozna zarzondzic kare zawieszonom jak uplywa jej koniec zawieszenia
Mogą. Jeśli podobne przestępstwo zostało popełnione w trakcie odbywania próby, to sąd obligatoryjnie musi karę odwiesić. Natomiast termin odwieszenia musi nastąpić do 6 miesięcy od momentu ... Zobacz wątek2010.10.11 13:26:51
Komornik a zasiłek chorobowy
jakom czesc zasilku chorobowego lub rechabilitacyjnego morze zajac komornik? ... Zobacz wątek2010.10.11 13:3:41
OC AC Samopomoc SA
czy moge ubespieczyc angielski samochod w ubespieczalni samopomoc prosze o szybka odpowiedz ... Zobacz wątek2010.10.11 12:46:23
2010.10.11 12:31:30
Prowadziłem sklep z dopalaczami, teraz jestem bez dochodów!!
Nie sprzedawałem śmierci. Jeśli ktoś jest na tyle głupi, że chce to brać, to jego problem. To tak, jakbyś mówił, że sprzedając noże w sklepie AGD albo samochody w salonie sprzedajesz ... Zobacz wątek2010.10.11 12:25:26
Romans z przełożonym i groźby jego żony... co robić?
Witam,mam ogromny problem. Otóż od jakiegoś czasu jestem w związku ze swoim przełożonym. On ma żonę, która się o tym dowiedziała i teraz grozi, że powie o tym mojemu mężowi... Mi zależy, ... Zobacz wątek
2010.10.11 12:21:20
kupiłem dzis kurtke zimowa w jednym ze sklepów M1 w Radomiu i zraz po tym znalazlem taka sama z duzo
W polskim prawie nie jest przewidziana możliwość zwrotu towaru przy sprzedaży bezpośredniej. Prawo przewiduje taką możliwość w przypadkach: zakupów przez internet, telefon, tzw. sprzedaż na ... Zobacz wątek2010.10.11 11:56:28
Pracodawca mi zabrania....!
WitamPracuje jako kasjer w jednym z supermarketów mój pracodawca zabronił mi chodzić do toalety, znaczy nie moege z niej korzystac dwie godziny po rozpoczęcie zmiany i dwie do ukończenia czy ma ... Zobacz wątek
2010.10.11 10:36:36
Ojciec dziecka grozi, że mi je odbierze
WitamOdeszłam od ojca mojego dziecka, nie mamy ślubu, teraz on w zemście grozi mi że złozy pozew o pozbawienie moich praw do dziecka, nasz synke ma dopiero roczek, i uważam,że u mnie będzie mu ... Zobacz wątek
2010.10.11 10:3:34
Wczasy pod gruszą
Wczasy pod gruszą Witam!W mojej pracy koleżanka udowodniła, że źle jest skonstruowany zakładowy regulamin prcay odnośnie przyznawania wczasów pod gruszą. Widniał tam zapis, że wczasy pod ... Zobacz wątek
2010.10.11 9:22:31
Jak w urzędzie skarbowym załatwić formalności dotyczące stwierdzenia nabycia spadku?
Jak w urzędzie skarbowym załatwić formalności dotyczące stwierdzenia nabycia spadku? W sierpniu tego roku postanowieniem Sądu Rejonowego wraz z matką i siostrą nabyłyśmy spadek po zmarłym w ... Zobacz wątek2010.10.10 16:52:33
Poszukowanie danych spdakobierców
Witam serdecznie !W związku z prowadzoną przeze mnie sprawą spadkową dotyczącą kamienicy, poszukuję kilku spadkobierców za granicą. Nie są znane ich dane szczegółowe. Słyszałem, że istnieją ... Zobacz wątek
2010.10.10 13:4:40
Mieszkanie w TBS z urzędu miasta. Proszę o poradę.
Witam.Mieszkam z narzeczoną w wynajmowanym mieszkaniu w Katowicach.
Płacimy za wynajem 1100 zł + media ( tak więc bardzo drogo ).
W grudniu bierzemy ślub.
W połowie przyszłego roku TBS ... Zobacz wątek
2010.10.10 10:10:55
Drogi redaktorze, czy zapoznałeś się uprzednio z kodeksem cywilnym?
Drogi redaktorze, czy zapoznałeś się uprzednio z kodeksem cywilnym? Sądzę, że nie. Nie ma "umowy zlecenie"lecz UMOWA ZLECENIA. ... Zobacz wątek
2010.10.9 21:23:17
Umowa zlecenie a obowiązki zatrudniającego w stosunku do US, Zus itp.
Witajcie,Mam możliwość podpisania umowy zlecenia z pewną firmą, świadczenie z tytułu wykonywania pracy będzie wynosiło ok. 500 zł, szczegółów umowy jeszcze nie znam. Nie wykonuje obecnie ... Zobacz wątek
2010.10.9 20:1:53
Jak pozbyc sie lokatora albo mieszkania
Koniecznie ureguluj tę sytuację bo komornik pewnego dnia zapuka do twoich drzwi, jeżeli brat zadłuży lokal.
Masz dwa wyjścia...Albo Ty złożysz pozew o eksmisję albo sprzedasz mieszkanie wraz ... Zobacz wątek
2010.10.9 17:40:33
jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny
jak sprawdzic czy rosnie mi dlug alimentacyjny syn ma 26 lat studiuje dziennie jak sprawdzic czy przyrasta mi dlug alimentacyjny,alimenty dostawal z funduszu/ ... Zobacz wątek2010.10.9 17:9:1
separacja i lokatorskie prawo do lokalu
separacja i lokatorskie prawo do lokalu moja mama chce złożyć wniosek do sądu o separację , posiada ona lokatorskie prawo do lokalu spółdzielczego,rodzice nie mieli podpisanej intercyzy, teraz ... Zobacz wątek2010.10.9 16:21:18
podatek od podziału majatku
Moi rodzice rozwiedli się, ale podziałem majatku zajął się sąd. Nieruchomości poszły dość łatwo, ale nie mogli dogadac sie z drobnymi ruchomościami, w końcu mama wywalczyła, ze ojciec jest ... Zobacz wątek2010.10.9 12:18:1
Unieważnienie małżeństwa kościelnego!
Witam, pierwsze kroki radzę skierować do właściwego sądu kościelnego (miejsca zawarcia związku względnie zamieszkania przyszłej strony pozwanej) celem rozeznania sytuacji i wysunięcia ew. przyczyny ... Zobacz wątek2010.10.9 7:18:25
pomocy!!
Nie wydaje mi się aby rodzice mogli odebrać Twoje dziecko, chyba, że są ku temu przesłanki mogące świadczyc o twoim zaniedbywaniu dziecka, w innym przypadku takich możliwości nie ma. A przeszłość ... Zobacz wątek2010.10.8 22:40:4
Dziecko nie chce się uczyć-alimenty?
Uscislając - obowiązek alimentacyjny nie wygasa nigdy. Można go jednak ograniczyć. Wiek nie ma znaczenia, pisanie ze 18 czy 25 rok życia okereśla granice zobowiązanego nie jest prawdziwe.Po nowelizacji ... Zobacz wątek
2010.10.8 22:34:26
klucze - wyjscie ewakuacyjne
Witam,chciałbym zapytać o jedną rzecz: Czy przewodniczący komitetu blokowego może wymienić zamek w wyjściu ewakuacyjnym nie dając go nikomu z lokatorów? Nie sprawdzałem jeszcze czy nawet sama ... Zobacz wątek
2010.10.8 22:7:35
Instrukcja obsługi mandatu
Witam!Mam takie lamerskie pytanie. Jak zapłacić mandat za przejście na czerwonym świetle? Dostałem 3 blankiety, jeden kolorowy, dwa wyglądające jak polecenie zapłaty ALE... nie ma na nich wypisanych ... Zobacz wątek
2010.10.8 17:25:16
urlop szkoleniowy
urlop szkoleniowy Witam,rozpoczęłam studia podyplomowe zaocznie na własną rękę ( pracodawca nie wysłał mnie na te studia), czy nadal przysługuje mi urlop szkoleniowy, jeśli tak to w jakim ... Zobacz wątek
2010.10.8 17:22:48
chce zalozyc Spzoo o nazwie ktorej oczywiscie nie ma w KRS ale czy spolka ma prawo uzywać skrótu nazwy
chce zalozyc Spzoo o nazwie ktorej oczywiscie nie ma w KRS ale czy spolka ma prawo uzywać skrótu nazwy ,który juz jest w KRS-ie jako nazwa innej firmy ? ... Zobacz wątek2010.10.8 17:18:58
Urlop ojcowski!!
WitamMam takie pytanie jak wygląda sprawa urlopu ojcowskiego jakie pismo należy złożyć do pracodawcy i ile taki urlop może trwać?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.10.8 15:24:32
Zmiana nazwiska na nazwisko przyszłej żony?
WitamMam nietypową sprawę palnuje ślub ze swoją dziewczyną i moje pytanie dotyczy zmiany nazwiska, ale nie jej na moje tylo odwrotnie czy w Polsce jest taka możliwość?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.10.8 15:5:5
Chcę zwolnić pracownika, który jest na L4-mogę?
WitamMam problem z pracownikiem, dopiero co zaczął u mnie pracę i jest już na zwolnieniu lekarskim wszystko byłoby okej tylko coś jest nie tak co tydzień przynosi mi zwolnienie na kolejny tydzień ... Zobacz wątek
2010.10.8 14:56:28
ciąża i ogromny dylemat
witam,nawet nie wiem od czego zaczac. jestem w beznadziejnie beznadziejnej sytuacji.
jestem w 12 tyg ciazy, mialam umowe na czas okreslony o czym dowiedzialam sie tego od pracodawcy 30 wrzesnia kiedy ... Zobacz wątek
2010.10.8 12:27:58
Pilot do garaży podziemnych
Witam,Wkrótce odbieram mieszkanie zakupione na rynku pierwotnym od developera. Budynek posiada miejsca garażowe, do których prowadzi brama elektryczna z pilotem (piwnic brak), takowego miejsca jednak ... Zobacz wątek
2010.10.8 12:27:27
Pozew o separację-kiedy?
WitamKiedy moge wnieść pozew o separację, mój mąz jest alkoholikiem w domu są ciagłe awantury, mamy syna i dlatego nigdy nie zainteresowałam sie ta sprawą, ale w tej chwili syn jest pełnoletni ... Zobacz wątek
2010.10.8 12:20:46
Dzień wolny za szkolenie?!
WitamMam takie pytanie juz parę razy w roku zdażyło się, że mamy szkolenia w soboty czy w takim wypadku za tą sobote nalezy się dzień wolny?lub dodatkowe wynagrodzenie jeśli nie mamy dnia wolnego ... Zobacz wątek
2010.10.8 11:0:25
czy mogę przejść z KRUSu do ZUSu,jestem 60 latkiem,23 lata składki w ZUS i 18 lat w KRUS,gdzie składać
czy mogę przejść z KRUSu do ZUSu,jestem 60 latkiem,23 lata składki w ZUS i 18 lat w KRUS,gdzie składać o emeryturę ... Zobacz wątek2010.10.8 10:11:16
Obowiązki niezgodne z umową!
WitamMam pewnien problem pracuje na umowę zlecenie, i chodzi mi o moje obowiązki. W rzeczywistości mam więcej obowiązków niz mam podane w umowie, czy moge prosić pracodawce o ich dopisanie a jesli ... Zobacz wątek
2010.10.8 10:1:38
Co teraz z niepełnosprawnymi?!!
WitamDzis przeczytałam,że od stycznia 2011 roku pracodawcy zatrudniający niepełnosprawnych dostaną mniej pieniędzy, stracą też prawo do ulgi w karnych opłatach do Państwowego Funduszu Rehabilitacji ... Zobacz wątek
2010.10.8 9:38:14
jak wymeldować syna z mieszkania.
jak wymeldować syna z mieszkania.Mam 94 lata i dobre jeszcze zdrowie.Sześc lat temu zakupiłam mieszkanie w którym mieszkam do dnia dzisiejszego. Ale mam problem - mam syna 60-cio letniego, notorycznego ... Zobacz wątek
2010.10.7 22:55:49
Samotna matka szuka pomocy-gdzie?
ic kobieto do opieki spolecznej i zloz wniosek o pomoc finansowa, musza ci pomoc gdyz jestes w ciazy. szczesliwego rozwiazania i duzo szczescia zycze ... Zobacz wątek2010.10.7 22:10:9
dzien dobry mam pytanie;otoz bylam karana za prowadzenie roweru pod pływem alkoholu i obyla siesprawa
powinnaś już dawno postarać się o wymazanie karalności, jeśli sprawa miała miejsce 7 lat temu i od tego czasu nie byłaś ponownie karana, choć to oczywiście zależy od wyroku. zostałem ukarany ... Zobacz wątek2010.10.7 21:56:29
2010.10.7 21:34:10
Czy doniesienie do prokuratury na stosunki międzyludzkie między sąsiadami czy na to trzeba mięć
Czy doniesienie do prokuratury na stosunki międzyludzkie między sąsiadami czy na to trzeba mięć świadków boje się o życie rodziny ... Zobacz wątek2010.10.7 21:2:44
Stypendium socjalne dla córki niezamężnej pary???
Witam,Mam identyczny problem jak powyżej,dodam że nawet osoba przyjmująca wnioski nie potrafi ustosunkować się do tej sytuacji! ... Zobacz wątek
2010.10.7 20:12:0
jak napisac pozew o zlikwidowanie alimentow
jak napisac pozew o zlikwidowanie alimentow moje dziecko ma 23 lata.zaczyna szkle w danym roku , poczym jej nie konczy. w nastepnym roku robi to samo, wiec ma podkladke ze sie uczy. i alimety nadal pobiera.a ... Zobacz wątek2010.10.7 20:6:20
jak napisac zeby dostac mieszkanie
jak napisac zeby dostac mieszkanie mam 18 lat i dwu letnie dziecko mieszkam na tym mieszkaniu od dziecinstwa i rodzice dostali nakaz eksmisji przez sad i sie wyprowadzili do swoich nowych partnerow a ja ... Zobacz wątek2010.10.7 19:7:48
ojciec chce uzyskac opieke nad corka
ojciec chce uzyskac opieke nad corka moj konkubent jest po rozwodzie,ma corke z 1go malzenstwa,corka w tej chwili nie chodzi do szkoly matka sie nie interesuje,konkubent jest zalamany postawa matki dziecka ... Zobacz wątek2010.10.7 18:13:12
Wyłudzenie pieniędzy!!
Dzień dobry,Chciałam poradzić się w pewnej kwestii. Może pokrótce opiszę sytuację.
Około rok temu chciałam zapisać się na kurs języka angielskiego w szkole Speak Up. Przy rozmowie z ... Zobacz wątek
2010.10.7 17:48:17
Kto odziedziczy mieszkanie własnościowe a i co z komunalnym mieszkaniem?
Dzień Dobry!Mam pytanie jak kto jest z tymi własnościowymi mieszkaniami. Mój mąż jest właścicielem mieszkania który dostał po dziadkach. Mieszkanie było przepisane gdzieś 12lat temu, wtedy ... Zobacz wątek
2010.10.7 17:22:29
Złapany na seksie z 17latką - sprawa na policji, co dalej????
Jeśli dziewczyna nie potwierdzi gwałtu tylko oświadczy, że działała dobrowolnie i bez przymusu to nic nie będzie. ... Zobacz wątek2010.10.7 16:51:23
Moja córka zatruła się dopalaczem - chcę oskarżyć producenta - jakie szanse?
A w jaki sposób producent wpłyną na fakt spożycia tego środka przez córkę?Jeśli napiła by się płynu do naczyń i wylądowała w szpitalu został by oskarżony producent tego płynu???
Raczej ... Zobacz wątek
2010.10.7 16:49:9
Szef każe mi wykonywać czynności, które nie są uwzględnione w umowie - czy mogę odmówić?
Pracodawca może w dowolnej formie (czyli nie tylko pisemnej ale i ustnie) powierzyć pracownikowi obowiązki lub kazać wykonać czynności, co do wykonania których pracownik posiada kwalifikacje. Oczywiście ... Zobacz wątek2010.10.7 16:44:13
Masz inne pytanie do prawnika?