Forum prawne (strona 674)
Rozwód-alimenty na małżonka
WitamMam takie pytanie chcę się rozwieść, bardzo mi zależy aby poszło szybko i bezboleśnie, dlatego mam nadzieję, że uda sie bez orzekania o winie. A czy jest taka możliwość, aby podpisać ... Zobacz wątek
2010.10.13 14:1:18
Używany Passat z salonu
Witam. Zakupiłem w salonie używany samochód VW Passat B6. zapewniano mnie ,że auto jest bezwypadkowe a okazuje się, że całe było malowane. Wyszło to przypadkowo po 2 latach jak miałem robiony ... Zobacz wątek2010.10.13 13:53:8
Czy na trzy dni przed sprawa rozwodowa mozna wycofac pozew?
Do rozpoczęcia pierwszej rozprawy pozywający może wycofać pozew w sądzie cywilnym. ... Zobacz wątek2010.10.13 12:23:54
jak sprawdzić do kogo należy grunt?
Takie informacje można sprawdzić w księdze wieczystej. Znajdują się one w wydziale ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym właściwym wg położenia nieruchomości, którą jest Pan zainteresowany. ... Zobacz wątek2010.10.13 12:16:29
czy do sprawy rozwodowej są powoływani świadkowie której ze stron?
Witam,Pana obecna partnerka może być powołana na świadka w sprawie rozwodowej. W sprawach cywilnych, do których zalicza się sprawa rozwodowa, nie mogą być powoływani:
- osoby niezdolne do ... Zobacz wątek
2010.10.13 12:7:18
Ktoś wziął kredyt na moje nazwisko!!
WitamWyjechałam za granicę niedawno dowiedziałam sie od moich rodziców że przychodzą do nich upomnirenia o spłacie mojego kredytu.Ja od dłuższego czasu jetsem z agranicą i nie brałam żadnego ... Zobacz wątek
2010.10.13 11:29:24
Dług mamy a komornik
WitamMam pytanie mieszkam z mamą, która w chwili obecnej ma ogromne problemy ze spłata swoich długów.Ma już komornika na głowie, i czy może być taka że komornik zajmie moje rzeczy na poczet ... Zobacz wątek
2010.10.13 11:22:17
problem ze zdaniem mieszkania po smierci matki
Witam panstwa mam wielki problem rok temu zmarla mi matka mieszkala na mieszkaniu na umowe najmu i po smierci matki podpisalem nowa umowe na najm mieszkania natomiast teraz chcial bym zdac te mieszkanie ... Zobacz wątek2010.10.13 11:19:26
Kradzież-kto odpowiada?
WitamPracuję w sklepie na umowę zlecenie, wcześniej pracowała jeszcze inna koleżanka teraz zostałam sama.Pracuję codziennie po 8 godzin oraz soboty 4 godziny, podaczas inwentaryzacji okazało ... Zobacz wątek
2010.10.13 11:4:11
odwołanie pozwu z Sądu Pracy
WitamZłożyłam pozew do sądu pracy, jednak teraz chcę go wycofać.Czy jest taka możliwośc jeśli jest juz ustalona data rozprawy?I czy jeśli uda mi sie wycofać to czy będę poniosę koszty rozprawy, ... Zobacz wątek
2010.10.13 10:54:48
umożenie alimentów
WitamMiałem problem ze spłata alimentów, teraz komornik zabiera mi część mpjego wynagrodzenia, czy w mojej sytuacji jest możliwa taka opcja jak umożenie długu alimentacyjnego oraz obniżenie ... Zobacz wątek
2010.10.13 10:31:8
2010.10.13 10:29:35
Najpierw KRUK a teraz Presco
Chciałbym prosić o radę drodzy forumowicze,a więc dostałem od firmy Presco list do skrzynki,że ta firma odkupiła moje długi wobeccanal+,i jest teraz wierzycielem ich.Dodatkowo w liście była ... Zobacz wątek
2010.10.13 10:23:31
jak zameldowac osobe ktora mozna sprawnie wymeldowac
jak zameldowac osobe ktora mozna sprawnie wymeldowac ... Zobacz wątek2010.10.13 10:11:5
Art.71 ust.3 ustawy Prawo o notariacie mówi,że \"wpis na listę aplikantów notarialnych następuje
Art.71 ust.3 ustawy Prawo o notariacie mówi,że "wpis na listę aplikantów notarialnych następuje na podstawie uchwały izby notarialnej(...). Uzyskanie przez kandydata pozytywnego wyniku z egzaminu ... Zobacz wątek2010.10.13 3:25:28
Odebranie dziecka matce?
Witaj!Jezeli Twoj narzeczony odszedl od zony pozostawiajac Ja z dzieckiem to nikle szanse.Musi udowodnic,ze dziecko jest zaniedbane,niedozywione,zle wyniki w nauce spowodowane brakiem opieki matki i czy ... Zobacz wątek2010.10.12 23:2:47
Mąż spóźnia się ze spłatą alimentów
Witaj! Jezeli dostajesz od meza alimenty do reki to prawdopodobnie nic nie wskorasz.Musicie ten problem rozwiazac miedzy soba.Najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie to otrzymywanie droga pocztowa lub przelewem ... Zobacz wątek2010.10.12 22:37:36
Rozwód rodziców, prawa rodzicielskie
Aha zapomniałem napisać, brat ma 21 lat, w październiku zaczął 3 rok studiów. ... Zobacz wątek2010.10.12 21:36:36
Duży problem z gazociągiem
Czy ubiegał się Pan o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z Twojego gruntu, jeśli nie było Pana zgody lub poprzednich właścicieli na przebieg gazociągu przez działkę? Do 10 lat wstecz można ... Zobacz wątek2010.10.12 18:45:28
Czy mozna zmienić nazwisko dziecka bez zgody ojca
nie mozna, jedynie to pozbawic ojca praw jezeli ma pani do tego powody lub zalozyc sprawe o zmiane nazwiska ... Zobacz wątek2010.10.12 13:2:58
Składanie fałszyfyn zeznań-co dalej
WitamCo ma zrobić mpja była żona podczas rozprawy o alimenty składała fałszywe zeznania?Co z tym zrobić?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.10.12 11:22:29
praca na umowę o pracę i na umowę o dzieło
czy można pracować na umowę o pracę i jednocześnie na umowę o dzieło w dwóch różnych firmach?? ... Zobacz wątek2010.10.12 11:1:22
Czy mogę zwolinić pracownika??
WitamMam takie pytanie jest młodym pracodawcą otworzyłem salon fryzjesrski.Mam problem z jednym z moich pracowników wywiązuje się ze swoich obowiązków ale nie o to chodzi, ciagle przy klientach ... Zobacz wątek
2010.10.12 10:24:1
chciałabym wycofac zasądzone alimenty, ze względu na to że jestesmy razem z ojcem dziecka i wspólnie
chciałabym wycofac zasądzone alimenty, ze względu na to że jestesmy razem z ojcem dziecka i wspólnie utrzymujemy nasze dziecko. Jakie sa koszta takiej sprawy i czy to ja musze za to zapłacić? ... Zobacz wątek2010.10.12 10:10:20
Zeszyt z notatkami
Witampracownik przed wygaśnięciem umowy o pracę na czas określony poszedł na urlop (do końca tego okresu), lecz zabrał ze sobą zeszyt z notatkami z wykonywanej pracy (informacje o kontrahentach, ... Zobacz wątek
2010.10.12 9:51:3
Dowody w sparwie o alimenty
WitamChcę złożyć pozew o alimenty, ojciec mojego dziecka jak narzie nic nie płaci ale ostatnio rozmawiałam z nim przez komunikator i w archwum mam ta rozmowę gdziechwali sie ze żarabia około ... Zobacz wątek
2010.10.12 9:46:7
witam,czy można użyczyć koncesji na transport ciężarowy,jeżeli tak to w jaki sposób trzeba to
witam,czy można użyczyć koncesji na transport ciężarowy,jeżeli tak to w jaki sposób trzeba to formalnie załatwić.... Zobacz wątek
2010.10.12 9:35:54
PRACA POLICJANTA
WitamMam takie pytanie gdzies przeczytałem,że ma sie zmienic czas do emerytury w przypadku policjantów.Teraz jest po 15 latach więc czego mozna sie spodziewać?Czy będzie tak, że mężczyźni będą ... Zobacz wątek
2010.10.12 9:10:37
Jakim prawem administratorzy pobieraczek.pl mogą czerpać korzyści majątkowe , udostępniając pliki
Jakim prawem administratorzy pobieraczek.pl mogą czerpać korzyści majątkowe , udostępniając pliki internetowe? Przecież to jest zabronione. Czyż nie?? Sprawa pobieraczka ... Zobacz wątek2010.10.12 7:7:11
Kiedy dziecko decyduje o wyborze rodzica??
Dziecko nie ma prawa decydować z kim chce być, ale ma prawo wyrazić swoje zdanie przed sądem, jeśli ma określony wiek. Sugeruję udać się tym problemem do jakiegoś adwokata, który zajmuje się ... Zobacz wątek2010.10.12 0:15:37
Urlop w zadanionym wymiarze czasu pracy.
Sugeruję telefon do właściwej terytorialnie placówki Państwowej Inspekcji Pracy i szczegółowy opis sytuacji. Co to jest dodatek urlopowy i z czego on ma wynikać? ... Zobacz wątek2010.10.12 0:10:39
Praca na czarno-brak wynagrodzenia.
Prawo właśnie zostało tak skonstruowane, żeby pracownik pracujący na czarno nie musiał obawiać się ujawnienia tego faktu. W tym celu ustawodawca zabezpieczył pracownika, który sam taki fakt ujawnia ... Zobacz wątek2010.10.11 23:40:24
Czy w opisanej niżej sytuacji, tj. będąc na zwolnieniu lekarskim i nie wykonując czynności pracy
Czy w opisanej niżej sytuacji, tj. będąc na zwolnieniu lekarskim i nie wykonując czynności pracy z tytułu umowy, jestem jednocześnie zobowiązana do powstrzymania się od wszelkich czynności w ... Zobacz wątek2010.10.11 23:20:1
Interwencja policji a zatrzymanie .
Interwencja policji a zatrzymanie . Witam , mój ojciec nie mieszka ze mną ale obok , ma on ograniczone prawa rodzicielskie , ostatnio dostał wyrok za groźby (6 mies w zawieszeniu na 2 lata) codziennie ... Zobacz wątek2010.10.11 21:40:11
Przejęcie nieruchomości od ZGM?
Witam! Posiadam postanowienie sądu o nabyciu spadku po babci. Jak odzyskać kamienice wraz z gruntami, jeśli brak księgi wieczystej i jakichkolwiek dokumentów dotyczących zakupu działki przez pradziadka, ... Zobacz wątek2010.10.11 21:30:14
Egzekucja z nieruchomości
Witam. Mam następujące pytanie - czy zmiana właściela nieruchomości na skutek wyroku sadu (efekt powództwa o ustalenie treści księgi wieczystej) dokonana w trakcie postępowania egzekucyjnego z ... Zobacz wątek2010.10.11 21:8:35
Zawieszenie emerytury, a działalność gospodarcza.
Jestem na górniczej emeryturze. Prowadzę działalność gospodarczą i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu od stycznia tr., gdzie zarabiam ok. 1100zł (netto) na umowę o pracę. Dowiedziałem się, ... Zobacz wątek2010.10.11 20:28:44
witam. kod 6005 chcę dokonać wpłaty z inteligo lub bzwbk i mam problemy proszęo podpowież
witam. kod 6005 chcę dokonać wpłaty z inteligo lub bzwbk i mam problemy proszęo podpowież... Zobacz wątek
2010.10.11 19:27:42
odwołanie darowizny
Moja matka w lutym tego roku dała w darowiznie mieszkanie mojej siostrze. teraz chce się z tego wycofać , bo zrozumiała że żle postąpiła. Siostra po otrzymaniu darowizny wyjechała do Anglii ... Zobacz wątek2010.10.11 19:11:20
jak zmusic spoldzielnie do wyciecia drzewa
jak zmusic spoldzielnie do wyciecia drzewa drzewo zagraża mieniu samochodom na parkingu pod drzewem.I tyczy sie przechodniów idących nie wspomnę o ptakach które załatwiają na wszystko co jest w ... Zobacz wątek2010.10.11 18:30:50
jak sformułować pismo do sądu o zwrot kosztów utrzymania świadczeń za byłego męza który nie
jak sformułować pismo do sądu o zwrot kosztów utrzymania świadczeń za byłego męza który nie parcypował w kosztach Były mąż mieszkał przeż okres 5 miesięcy pod jednym dachem z rodziną ,a ... Zobacz wątek2010.10.11 17:15:11
Witam. Od kwietnia br. wszedł mi w życie zadaniowy czas pracy. Czyli dostaję stałą pensję każdego
Witam. Od kwietnia br. wszedł mi w życie zadaniowy czas pracy. Czyli dostaję stałą pensję każdego miesiąca. W poprzednim miesiącu byłem na 2-tygodniowym urlopie. Czy w takich okolicznościach ... Zobacz wątek2010.10.11 16:30:51
Witam jestem studentka Prawa natomiast mam problem z rozwiazywaniem kazusow. Chcialabym wiedziec ile
Witam jestem studentka Prawa natomiast mam problem z rozwiazywaniem kazusow. Chcialabym wiedziec ile kosztuje rozwiazanie jednego kazusa przez panstwa strone e-prawnik?. Z gory bardzo dziekuje i Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2010.10.11 15:49:34
Umowa zlecenia a Urząd Pracy
WitamMam pytanie jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy jako bezrobotna, dostaję zasiłek.Teraz trafiła mi sie mozliwość pracy na umowę zlecenie czy w takim wypadku musze to zgłosić do Urzędu ... Zobacz wątek
2010.10.11 15:41:17
UMOWA ZLECENIE-WYPOWIEDZENIE
WitamMam pytanie pracuję, mam umowę zlecenie, w chwili obecenej zastanawiam się nad zmiana pracy.I moje pytanuie dotyczy jak moge rozwiązać taką umowę?Jaki jest okeres wypowiedzenia przy takiej ... Zobacz wątek
2010.10.11 15:32:44
Dopisanie nazwiska?
WitamMam takie pytanie mam nazwisko ojca, i czy jest taka mozliwośc aby dopisac do tego nazwiska jeszcze nazwisko panieńskie matki?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.10.11 15:28:39
Wpis do metryki
ale nie uznał dziecka i dziecko ma w metryce jako ojciec nie znany czy uznal a dziecko nosi pani nazwisko? ... Zobacz wątek2010.10.11 14:15:56
Czy należą mi się pieniądze z funduszu ?
misuchatek, wprowadzilas w blad. Sa [u]rodzina[/u]: abdp, mama abdp i jej nowy maz. Dochod jej nowego meza wlicza sie do dochodu [u]rodziny[/u](bo nia sa). Co oczywiscie nie zwalnia biologicznego ojca ... Zobacz wątek2010.10.11 13:49:46
ludzki
iza, bez sensu. On sie nie uchyla, bo komornik z niego sciaga.Swoja droga zadluzenie alimentacyjne nie zrobilo sie same. Najlepszym wyjsciem jest, jak Twoja zona poda Ciebie o alimenty na siebie i ... Zobacz wątek
2010.10.11 13:45:25
rozliczenie centralnego ogrzewania
Obawiam się, że taka sytuacja jest zgodna z prawem. Otóż takie kwestie regulowane są przez spółdzielnię mieszkaniową i jeśli w jej regulaminie istnieje taki przepis, to spółdzielnia ma prawo ... Zobacz wątek2010.10.11 13:36:26
Masz inne pytanie do prawnika?