Forum prawne (strona 676)
Wymeldowanie brata przed terminem meldunku czasowego
Wymeldowania dokonuje organ gminy w postępowaniu administracyjnym jeżeli ktoś nie mieszka art. 15 ustawa z dnia 10 04 1974r. Jeżeli mieszka można złożyć jedynie pozew o eksmisję do Sądu. ... Zobacz wątek2010.7.2 20:4:6
Wzór wniosku o dział spadku i zniesienie współwłasności
Witam, mogę udzielić pomocy i udostępnić dla Pani takie wzory wraz z wypełnieniem po otrzymaniu stosownych danych. Pozdrawiam. Zachęcam do kontaktu na e-mail ania.szczecin@interia.pl ... Zobacz wątek2010.7.2 19:46:59
Odebranie opieki nad dzieckiem ojcu więźniowi - jak napisać odwołanie?
Witam,Mogę pomóc w napisaniu odwołania. Proszę o kontakt na e-mail: ania.szczecin@interia.pl ... Zobacz wątek
2010.7.2 19:39:32
Niesłuszne pobieranie alimentów po ukończeniu lat przez dziecko
Tak. Jak najbardziej ma Pani rację. Komornik niesłusznie pobrał z Pani wynagrodzenia pieniądze na poczet alimentów. ... Zobacz wątek2010.7.2 19:33:52
Prawa rodzeństwa do wykupionego mieszkania po śmierci matki
Bardzo dziękuję za odpowiedz ale proszę mi jeszcze powiedzieć jakby mama wykupiła mieszkanie a brat jest tam zameldowany czy my rodzeństwo mamy do niego jakieś prawa oczywiście po śmierci mamy ... Zobacz wątek2010.7.2 18:12:36
Zwrot felg niezgodnych z parametrami - obowiązki sprzedawcy
Nie ma takiego obowiązku - można jeśli wyraża się dobrą wolę ale nie trzeba. Klient jeśli miał podane parametry felg i wyraził zgodę na ich zakup może mieć tylko pretensje do siebie jeśli ... Zobacz wątek2010.7.2 17:32:1
Oszustwo z wirtualną walutą w grze - zarzut sprzedaży telefonu
WitamNa początku tego roku sprzedawałem wirtualne pieniądze w grze korzystając z pomocy serwisu allegro.pl. Napisał do mnie pewnego dnia chłopak który stwierdził, że nie ma konta na allegro ... Zobacz wątek
2010.7.2 15:47:20
Podział majątku po rozwodzie - działka i dom
Witam, w trakcie trwania małżeństwa nabyłem działkę za majątek odrębny. Wybudowaliśmy wraz z żoną tam dom. Jak będzie wyglądała sprawa podziału majątku po orzeczeniu rozwodu bez orzekania ... Zobacz wątek2010.7.2 15:35:52
Mandat za przekroczenie przystanku w komunikacji publicznej
Trzeba było nie dać się przetrzymać. Kanar mógł spisywać Pana na przystanku. ... Zobacz wątek2010.7.2 15:16:42
Dowodzenie niewinności w wypadku bez świadków
Pozostaje jedynie dochodzenie swego w sądzie. Może na podstawie Pana opisu i opinii biegłego sąd przychyli się do Pan wersji. ... Zobacz wątek2010.7.2 15:8:39
Potrącenie pieszego na pasach przy słabej widoczności
Uzasadnienie sądu będzie brzmiało następująco: kierowca nie dostosował prędkości do warunków ograniczonej widoczności, w skutek czego doszło do potrącenie pieszego na pasch. Z okoliczności ... Zobacz wątek2010.7.2 14:52:48
Apelacja od zawieszenia praw rodzicielskich - jak napisać wniosek?
Wzory apelacji można znaleźć nawet na internecie. Ale sam wzór nie wystarczy. Trzeba dobrze sformułować zarzuty i jeszcze lepiej je uzasadnić aby Ci sąd apelację uwzględnił. Sama zdecyduj ... Zobacz wątek2010.7.2 14:40:2
Odbiór prawa jazdy po zakończeniu kary zakazu prowadzenia
Witam,zatrzymali mi prawo jazdy, mam karę 8 m-cy zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Przez ten cały czas sądzę się z policją. Minęło już to 8 miesięcy, ale sprawa się nie zakończyła. ... Zobacz wątek
2010.7.2 14:13:10
Urlop wychowawczy z opóźnieniem - czy pracodawca może odmówić?
11.09.2010 kończy mi się urlop wychowawczy (wykorzystany w całości) i nie mogę wrócić do pracy ponieważ w czasie trwania urlopu zmieniłam miejsce zamieszkania. W jaki sposób (najkorzystniejszy ... Zobacz wątek2010.7.2 11:34:58
Wielokrotne naprawy gwarancyjne - prawo do wymiany telefonu
WitamKupiłem telefon na gwarancji, wciąż się więc oddaje go do serwisu. Było tak już 4 razy, nie mogę go wymieć na inny model. Czy mam jakieś prawa żeby to zrobić? ... Zobacz wątek
2010.7.2 10:11:42
Prawa konsumenta przy zwrocie i reklamacji rzeczy używanych
WitamZnajomy zajmuje się sprzedażą rzeczy używanych - chciałbym się dowiedzieć jakie prawa mają konsumenci odnośnie zwrotu i reklamacji takich rzeczy ... Zobacz wątek
2010.7.2 9:4:11
Remont z defektami - odmowa poprawy przez wykonawcę
WitamRobiłem remont w domu, poprosiłem robotnika żeby położył mi płytki i kilka innych rzeczy, minęły 2 tygodnie i wszystko co on zrobił ma dużo defektów? Zapłaciłem juz za wszystko a teraz ... Zobacz wątek
2010.7.2 8:57:54
Kopiowanie książki na własny użytek - legalność kserowania
Nadal będzie to nielegalne. ... Zobacz wątek2010.7.2 7:34:57
Udzielanie urlopu pracownikowi na ułamek etatu - obliczanie dni wolnych
Pracownik,któremu przysługuje 26 dni urlopu wypoczynkowego (umowa o pracę na czas nieokreślony) pracuje w wymiarze 1/8 etatu- tylko w piątki po 5 godzin dziennie. Obliczając mu ilość dni urlopu: ... Zobacz wątek2010.7.1 17:2:33
Wycięcie gałęzi drzewa przy drodze publicznej - wymagane zgody
Witam czy wycięcie gałęzi z drzewa przy drodze publicznej jest łamaniem prawa? Droga prowadzi do mnie do domu a drzewo utrudnia przejazd, powiedziano mi jednak, że nie mogę nic zrobić bez odpowiedniej ... Zobacz wątek2010.7.1 12:0:38
Kontrola pracowników na zwolnieniu lekarskim przez ZUS
WitamNa jakiej podstawie ZUS kontroluje pracowników na zwolnieniu lekarski? ... Zobacz wątek
2010.7.1 11:27:41
Renta dla niepełnosprawnego nieletniego o stopniu umiarkowanym
Witam !Jaką rentę może otrzymać osoba niepełnosprawna o stopniu Umiarkowanym? Dodam, że jest to osoba niepełnoletnia ... Zobacz wątek
2010.7.1 11:14:36
Renta dla niepełnosprawnego nieletniego o stopniu umiarkowanym
Witam !Jaką rentę może otrzymać osoba niepełnosprawna o stopniu Umiarkowanym? Dodam, że jest to osoba niepelnoletnia ... Zobacz wątek
2010.7.1 11:14:29
Nękanie głuchymi telefonami - uzyskanie danych od operatora
Operator ze względu na ochronę danych osobowych nie poda Ci nr telefonu z którego ktośrobu głupie żarty. Dopiero na wniosek policji można coś takiego zrobić. ... Zobacz wątek2010.7.1 5:4:31
Spłata udziałów w odziedziczonym domu
Witam!Odziedziczyłam dom po wujku, swoje udziały mam wpisane w księdze wieczystej. Chciała bym by spłacono mi moje udziały, jak mam w takiej sprawie postąpić ? skąd mam wiedzieć jaka jest ... Zobacz wątek
2010.7.1 0:37:36
Sprzedaż odpowiedzi do podręczników przez internet
Witam!Czy sprzedawanie odpowiedzi do książki np. z języka angielskiego przez internet jest legalne? ... Zobacz wątek
2010.6.30 15:17:25
Wykorzystanie zdjęcia z Google Maps w pracy magisterskiej
WitamCzy do własnej pracy magisterskiej mogę wykorzystać zdjęcie z google maps? Chciałbym dostać zgodę z google ale nie wiem nawet do kogo napisać!
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.6.30 15:12:8
Nagrywanie audiobooka z głośnego czytania cudzej książki
WitamCzy można czytając książkę czytając na głos nagrać jako audio? Książkę napisał znany pisarz. ... Zobacz wątek
2010.6.30 15:5:32
Dedykowanie książki komuś bez jego wiedzy
witamCzy można komuś zadedykować książkę bez wiedzy tej osoby? ... Zobacz wątek
2010.6.30 10:27:46
Wykorzystanie znanego logo na blogu z podaniem właściciela
witamMój znajomy wykorzystuje na swoim blogu logo jednej z największych firm na świecie, to logo jest bardzo znane - czy informacje, że logo jest własnością firmy X wystarczy żeby je wykorzystywać? ... Zobacz wątek
2010.6.30 10:22:39
Mandat z błędnymi danymi PESEL - obowiązek płacenia
Witam.Jeżeli dostałem mandat za przekroczenie dozwolonej prędkości, ale policjant wpisał złe dane (pesel) to muszę go płacić? ... Zobacz wątek
2010.6.30 9:53:36
Zawiadomienie przed wysłaniem sprawy do sądu grodzkiego
Witamchciałbym się dowiedzieć czy policja przed wysłaniem sprawy do sądu grodzkiego wysyła jakieś zawiadomienie do oskarżonego? Bardzo proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek
2010.6.30 9:40:12
Odmowa badania alkomatem - konsekwencje dla kierowcy
Można odmówić badania alkomatem - zostaje wtedy wykonane badanie krwi na zawartość alkoholu. Tego badania nie można już odmówić i w skrajnych przypadkach może ono być wykonane bez zgody osoby ... Zobacz wątek2010.6.30 8:5:17
Prowadzenie samochodu po wypiciu małego piwa - dopuszczalne promile
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Zawartość alkoholu w organiźmie zależy zarówno od rodzaju piwa jak również od właściwości organizmu - stan psychofizyczny, podatność na ... Zobacz wątek2010.6.30 8:2:14
Przedawnienie mandatu za jazdę bez biletu w autobusie
Obecnie ZTM-y raczej pilnują terminów i przekazują zobowiązania wraz z odsetkami i kosztami egzekucji do ściągnięcia przez US. Mało prawdopodobne żeby mandat zdążył się przedawnić. ... Zobacz wątek2010.6.30 7:58:52
Alimenty na rzecz żony po rozwodzie z jej winy - szanse powodzenia
Wychowanie wspólnych dzieci to nie tylko płacenie. Ja mam dziecko niepełnosprawne, które wymaga całodobowej opieki, Kiedy mam pracować?Nawet w nocy się budzi i nie śpi juz do rana. Ja chętnie ... Zobacz wątek
141 odpowiedzi | Strony: 1 2 3
2010.6.29 23:33:4
Eksmisja mimo systematycznej spłaty zadłużenia mieszkania
Witam. Moi rodzice zadłużyli mieszkanie lecz wyszli na prostą i od kilku lat sukcesywnie i systematycznie je spłacają. Niestety nie dawno mama zmarła a tata dostał wiadomość ze spółdzielni, ... Zobacz wątek2010.6.29 21:42:25
Odmowa zeznań jako świadek w sprawie spadkowej ciotki
Witam Na wstępie chcę się przywitać jestem nowy.Otóż mam chciałem poradzić się w niemieniu siostry która jest namawiana do zeznawania jako świadek w sprawie którą ja nie dotyczy lecz lecz ... Zobacz wątek
2010.6.29 20:58:2
Kontrola policyjna podczas postoju - spisanie numerów rejestracyjnych
Dzień dobry. Dzisiaj miałam bardzo dziwną sytuację: otóż jadąc do miejscowości w woj wielkopolskim zatrzymałam sie pod pewnym hotelem ze stacją benzynową żeby zapalic i zadzwonic. Kiedy stałam ... Zobacz wątek2010.6.29 18:52:52
Wymeldowanie żony mieszkającej z innym mężczyzną z własnego domu
OK dziękuje bardzo ... Zobacz wątek2010.6.29 16:7:44
Dojazd własnym autem do pracy z zakładu półotwartego
Mam pytanko, czy będąc w zakładzie karnym półotwartym, można dojeżdżać do pracy własnym samochodem? ... Zobacz wątek2010.6.29 15:35:31
Wycofanie wniosku o pozbawienie praw rodzicielskich
Witam, jak wycofać wniosek o pozbawienie praw rodzicielskich? Złożyłam niedawno papiery, ale doszłam do porozumienia z ojcem dziecka. ... Zobacz wątek2010.6.29 15:6:26
Pozew o eksmisję niechcianego lokatora - najszybsza procedura
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak powinien wyglądać pozew o eksmisję? Czy powinienem najpierw wezwać lokatora do opuszczenia lokalu, a następnie wnosić sprawę o odszkodowanie za bezpodstawne ... Zobacz wątek2010.6.29 14:56:9
Odszkodowanie za budowę drogi przy działce rekreacyjnej
WitamPoproszę o pomoc, podpowiedź, w następującej sprawie:
mam działkę rekreacyjną z domkiem letniskowym, w najbliższej przyszłości (około 2-3 lata) w odległości około 80 metrów od mojej ... Zobacz wątek
2010.6.29 10:18:44
Dobrowolne poddanie się karze w postępowaniu karnym
WitamChciałbym się dowiedzieć na czym polega dobrowolne poddanie się karze. Czy wtedy dochodzi do skazania bez rozprawy?
... Zobacz wątek
2010.6.29 9:53:57
Rejestracja motoroweru sprowadzonego z zagranicy
WitamChciałbym się dowiedzieć czy motorower musi być rejestrowany? sprowadziłem go z zagranicy i nie wiem gdzie i jakie papiery należy złożyć
... Zobacz wątek
2010.6.29 9:50:54
Stłuczka w Hiszpanii - odszkodowanie od polskiego ubezpieczyciela
witamPojechałem autem do Hiszpanii, miałem tam stłuczkę. Dostarczono mi dokumenty, które muszę podpisać, jest ich strasznie dużo - wszystkie po hiszpańsku. Ubezpieczenie w Polsce obejmowało ... Zobacz wątek
2010.6.29 9:39:21
Sprzedaż na Allegro bez działalności gospodarczej - próg dochodów
Chciałabym zacząć sprzedaż na Allegro, na początek na próbę.Jesli by się opłacało chciałbym o d czasu do czasu coś sprzedać nowy towar. Dodam ,że nie byłoby to moje główne źródło ... Zobacz wątek
2010.6.28 19:7:2
Rejestracja bezrobotnej w UP bez meldunku w mieście
Witam,Na wstępie wiadomości przepraszam jeśli zamieściłam post w nieodpowiednim dziale lub jeśli powtarzam problem ? będę wdzięczna za podanie wszelkich lokalizacji odnośnie tej sprawy. Finalnie ... Zobacz wątek
2010.6.28 18:39:14
Wyjazd matki z dzieckiem z UK do Polski bez zgody ojca
Do wystawienia dziecku polskiego paszportu obowiązuje polskie prawo. Taki dokument wydaje konsulat polski.W pozostałych kwestiach obowiązuje prawo angielskie. Musi Pani się tam udać i zapytać, jak ... Zobacz wątek2010.6.28 16:33:31
Masz inne pytanie do prawnika?