Forum prawne (strona 672)
Jak odzyskać pożyczone znajomemu pieniądze na podstawie prostej umowy?
Witam, jakiś czas temu pożyczyłem znajomemu pieniądze - 3500 zł. Miało być na krótko. Spisaliśmy taką prostą umowę typu: ile pożyczył, kiedy ma oddać, numer dowodu i podpis. Miałem też ... Zobacz wątek2010.7.15 13:39:41
Jak uniknąć obowiązków rodzicielskich poza płaceniem alimentów?
Przydarzyła mi sie wpadka. Trwa właśnie sprawa o ustalenie ojcostwa. matka chce pieniędzy - wiadomo alimenty będa, ale jak uniknąc całej reszty? Nie chce miec nic z tym dzieckiem wspólnego, żadnego ... Zobacz wątek2010.7.15 13:30:57
Co zrobić gdy matka dziecka utrudnia kontakty sądowe z córką?
Mam ustalone kontakty sądowe z córką, mieszkam od niej 400 km ( 6 godzin jazdy ). Sąd musiał ustalić kiedy moge się z nia widywać, bo żona mi to utrudniała. Moge zabierac ja na weekendy od 12.00 ... Zobacz wątek2010.7.15 13:21:59
Ile można dobudować do domku bez konieczności robienia projektu?
Posiadam mały drewniany domek. Chciałabym dobudować do niego niewielką część. Ile mogę dobudować, żebym nie musiała robić projektu? ... Zobacz wątek2010.7.15 13:13:2
Czy nadzór budowlany może przeprowadzić wizję lokalną bez jednej ze stron?
Mam pytanie, czy nadzór budowlany może przeprowadzić wizję lokalną na gruncie, w przypadku nieobecności jednej ze stron?... Zobacz wątek
2010.7.15 13:11:7
Operat geodezyjny w sprawie o zasiedzenie działki
Witam, czy do sprawy o zasiedzenie działki można przedstawić operat geodezyjny, nie określając granicy działki? Powierzchnia tej działki i sąsiednich działek są wykazane na mapie ewidencyjnej. ... Zobacz wątek2010.7.15 13:8:37
Co zrobić gdy pracodawca żąda zwrotu pieniędzy wysłanych przez pomyłkę?
Mój pracodawca w wyniku pomyłki wysłał mi dodatkowe pieniądze. Przyszły on w formie drugiego przelewu na moje imie i nazwisko. Pomyslałam, że to dodatek w postaci premii, wiec pieniądze te wydałam ... Zobacz wątek2010.7.15 13:5:24
Kolejność spraw - wypłata wynagrodzenia vs sprawa w sądzie cywilnym
Przegrałam spór w sądzie pracy o wynagrodzenie, które moim zdanie nie należy sie pracownikom, jestem pracodawcą. Chce założyć sprawę w sądzie cywilnym, ale nie wiem czy najpierw mam wypłacić ... Zobacz wątek2010.7.15 12:56:13
Zakończenie długotrwałego sporu sąsiedzkiego o warunki zabudowy
Mój uproczywy i złośliwy sąsiad od 5 lat utrudnia mi budowe domu. Dostałem warunki zabudowy, od których właśnie on sie odwołał. Wyrok sądu pierwszej instancji był na moja korzyśc, SKO równiez ... Zobacz wątek2010.7.15 12:51:13
Czy można zamieszczać na stronie linki do plików MP3 z portalu Wrzuta?
Witam, czy mogę na swojej stronie zamieszczać linki do plików mp3 z portalu wrzuta.pl? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:48:54
Czy można odpisać od podatku darowizny przekazywane córce?
Witam, chciałabym przekazywać mojej dorosłej córce co miesiąc pewną kwotę w formie darowizny. Czy mogę to sobie jakoś odpisać od podatku? Jeśli tak, to jak to zrobić? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:45:52
Jak odwiesić wykonanie kary więzienia - ciąża w 7 miesiącu
Bardzo prosze o pomoc jestem w 7 miesiacu zagrożonej ciązy, a policja zabrała mojego narzeczone do Zakładu karnego. Odwieszono mu wyrok- 6 miesięcy pozbawienia wolności za kradzież telefonu komorkowego. ... Zobacz wątek2010.7.15 12:19:48
Czy można odmówić szczepienia ochronnego dziecka i jakie są konsekwencje?
Dzień dobry,czy istnieje możliwość odmowy szczepienia ochronnego dziecka? Co grozi osobie, która dziecka nie zaszczepi?
... Zobacz wątek
2010.7.15 12:18:40
Czy skazany będzie chroniony w zakładzie karnym po przewiezieniu z aresztu?
Mam pytanie ,mój chłopak przebywa w areszcie śledczym, w celi ochronnej. Po wyroku zostanie przewieziony do zakładu karnego. Czy tam też będzie chroniony? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:17:5
Czy skazany będzie chroniony w zakładzie karnym po przewiezieniu z aresztu?
Mam pytanie ,mój chłopak przebywa w areszcie śledczym, w celi ochronnej. Po wyroku zostanie przewieziony do zakładu karnego. Czy tam też będzie chroniony? ... Zobacz wątek2010.7.15 12:16:58
Wypowiedzenie z zachowaniem okresu czy za porozumieniem stron - co korzystniejsze?
Witam, chcę złożyć wypowiedzenie. Jestem zatrudniona na czas nieokreślony i mam miesięczny okres wypowiedzenia. Zastanawiam się co jest dla mnie korzystniejsze: wypowiedzenie z zachowaniem okresu ... Zobacz wątek2010.7.15 11:37:50
Różnica prawna między morderstwem a zabójstwem
Morderstwo nie jest pojęciem prawnym a potocznym. Przepisy posługują się pojęciem zabójstwa, wszak art. 148 k.k. mówi "Kto zabija człowieka (...) a nie "Kto morduje (...)" ... Zobacz wątek2010.7.15 11:30:9
Jak wygląda postępowanie karne gdy kodeks karny zmienił się w trakcie?
Jak wygląda kwestia postępowania karnego, w momencie, gdy w chwili popełnienia przestępstwa obowiązywał stary kodeks karny, a w trakcie prowadzenia postępowania obowiązuje już nowy? ... Zobacz wątek2010.7.15 11:11:18
Publikowanie starych gier na stronie internetowej - prawa autorskie
Programy komputerowe/ gry komputerowe traktowane są jako "utwory" w rozumieniu prawa autorskiego, a więc podlegają ochronie. Aby korzystać z tych gier musisz posiadać odpowiednią licencje na korzystanie ... Zobacz wątek2010.7.15 10:43:38
Zachowek po rodzicach - działania przed upływem trzyletniego terminu
Księga wieczysta nie ma tu żadnego znaczenia. Zachowek to roszczenie pieniężne, o wypłacenie odpowiedniej kwoty pieniężnej. W pozwie o zachowek nie możesz dochodzić np. współwłasności ... Zobacz wątek2010.7.15 10:28:17
Czy można używać herbu miasta w celach niekomercyjnych?
WitamCzy mogę użyć herb miasta w celach niekomercyjnych? Nie mogę znaleźć informacji kiedy można je użyć. ... Zobacz wątek
2010.7.15 10:11:21
Czy można wykorzystać elementy graficzne ze strony bez informacji o autorach?
Czy jeżeli strona internetowa nie zawiera informacji o autorach, można skorzystać z niektórych elementów graficznych w niej wykorzystanych? Czy taka strona jest chroniona prawami autorskimi? ... Zobacz wątek2010.7.15 10:6:58
Jaką karę może zasądzić sąd za oszustwo na portalu aukcyjnym?
Witam jakiej wysokości karę może zasądzić sąd w przypadku oszustwa na portalu aukcyjnym? ... Zobacz wątek2010.7.15 10:1:50
Przedmioty dozwolone w więzieniu - lista rzeczy osobistych
witamCo można zabrać ze sobą do więzienia? Czy np. maszynka do golenia jest dozwolona? Proszę o szczegółowe informacje
?
... Zobacz wątek
2010.7.15 9:54:29
Jak udowodnić że pies sąsiada niszczy ogródek - problemy z dowodem?
Witam!Mam trochę niezróważonego sąsiada który próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze.Twierdzi że mój pies biega po ogródku i niszczy mu warzywka.Najpierw nachodzil mnie sugerujac rekompensatę ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:49:54
Czy jestem zstępnym w stosunku do siostry mojej żony?
WitamCzy jestem zstępnym w stosunku do siostry mojej żony? Nie wiem gdzie to sprawdzić, a pilnie muszę wiedzieć! ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:48:51
Prawa pełnoletniego dziecka wyrzuconego z domu przez rodziców
Witam moi rodzice wyrzucili mnie z domu. Mam 18 lat. Nie wiem gdzie się podziać. Czy mogę domagać się pomocy z ich strony? ... Zobacz wątek2010.7.15 9:45:40
Czy można ubiegać się o wynagrodzenie za nadgodziny po rezygnacji z pracy?
WitamCzy po rezygnacji z pracy, można ubiegać się o wynagrodzenie za nadgodziny? Czy jeżeli już nie pracuje nie mam żadnych praw do walki z byłym pracodawcą?
... Zobacz wątek
2010.7.15 9:34:10
Ile minut przerwy należy się pracownikowi pracującemu 12 godzin?
Witamchciałbym się dowiedzieć ile minut przerwy należy się pracownikowi, który pracuje 12 godzin na dobę. ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:31:12
Czy można podjąć pracę na 1/4 etatu będąc na urlopie wychowawczym?
witamCzy będąc na urlopie wychowawczym można podjąć pracę na 1/4 etatu w innej firmie? W poprzedniej pozostało mi jeszcze 5 miesięcy urlopu. ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:27:39
Czy kontrola ZUS może kontrolować chorego w weekend?
witamCzy kontrola z ZUS może skontrolować chorego w sobotę i niedzielę? Czy jedynie w tygodniu? ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:25:21
Wymazanie z rejestru karności - ile lat od zapłaty grzywny
WitamIle trzeba czekać na wymazanie wyroku z KRK od chwili złożenia wniosku o zatarcie skazania? ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:22:21
Czy można siedzieć obok oskarżonego podczas rozprawy sądowej?
Witam.Czy w sądzie można siedzieć obok oskarżonego? Czy są jakieś przepisy, które tego zabraniają? Proszę o szybką odpoweidź!
... Zobacz wątek
2010.7.15 9:13:7
Czy grozi więzienie za zadłużenie w bankach na 200 tysięcy złotych?
WitamMam wielki kłopot, nieświadomie wpadłam w spirale kredytową. Jestem zadłużona w kilku bankach na kwotę 200 000zł. Czy mogę pójść za to do więzienia. Nie mam jak ich spłacić? Co mi ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:10:33
Czy policja ma prawo czytać SMS-y osoby zatrzymanej?
WitamCzy policja ma prawo czytać smsy osoby zatrzymanej? ... Zobacz wątek
2010.7.15 9:3:56
Zgłoszenie przyjęcia spadku po latach - konsekwencje podatkowe
Witam jeśli nie musisz niczego z tego spadku sprzedawać to poczekaj 5 lat i po kłopocie, jeśli jednak będziesz coś z tego spadku sprzedawać przed upływem 5 lat to musisz to zgłosić do urzędu ... Zobacz wątek2010.7.14 20:45:42
Czy sąsiadka może spotykać się towarzysko z mężczyznami w bloku?
witam mam pytanie , otóż mieszkam w bloku 4 piętrowym na przeciw mnie sąsiadka spotyka się towarzysko z mężczyznami co prawda nie chodzą do niej często ale co godzinę dwie , mimo tego jest cisza ... Zobacz wątek2010.7.14 19:2:21
2010.7.14 16:14:28
Różnice między umową o pracę a umową o dzieło - składki i zasiłki
Od umowy o dzieło nie odprowadza się żadnych składek (w przeciwieństwie do umowy zlecenia), nie ma więc ubezpieczenia chorobowego, emerytalnego, rentowego i wypadkowego. "Dziełorób" nie podlega ... Zobacz wątek2010.7.14 16:6:37
Jak uzyskać zakaz zbliżania się dla 22-latka spotykającego się z 14-latką?
Dzień dobry,moja córka ma 14 lat, spotyka się z 22-latkiem. Jak dla mnie to jest czysta manipulacja. Kupuje jej prezenty, gdzieś zabiera. Policja mówi, że jeśli ona robi to dobrowolnie to nic ... Zobacz wątek
2010.7.14 15:59:3
Ubezpieczenie kredytu na wypadek utraty pracy - warunki wypłaty
trzeba przeanalizować ogólne warunki umowy ubezpieczenia, które będą załącznikiem do takiej umowy kredytu. jeśli jeszcze jesteś przed podpisaniem umowy z bankiem, to w internecie często ... Zobacz wątek2010.7.14 15:54:54
Czy za sfałszowanie CV można pójść do więzienia?
Czy za sfałszowanie CV (np. podpisanie się za kolegę) można pójść do więzienia?? ... Zobacz wątek2010.7.14 15:47:38
Czy nagranie telefonem komórkowym może być wykorzystane w sądzie jako dowód?
Czy w sądzie może być wykorzystane nagranie telefonem komórkowym? Czy będzie to uznane jako dowód?... Zobacz wątek
2010.7.14 15:42:48
Praca w Niemczech a składki emerytalne - zaliczenie do polskiej emerytury
Można powiedzieć, że i tak i nie. Generalnie okres pracy i ubezpieczenia w każdym państwie członkowskim UE oraz EFTA liczy się jako do nabycia prawa do emerytury. Jeżeli więc w Polsce wymaga się ... Zobacz wątek2010.7.14 15:40:41
Związek z nieletnim - karalność stosunków z osobą lat
Karalne są stosunki płciowe tylko z osobami poniżej 15 roku życia. ... Zobacz wątek2010.7.14 15:26:17
Praca na zlecenie podczas urlopu wychowawczego - czy dozwolone?
<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } -->Podejmowanie działalności zarobkowej w czasie urlopu wychowawczego jest dopuszczalne jednak należy pamiętać, że nowe obowiązki nie mogą ... Zobacz wątek
2010.7.14 14:52:10
Dofinansowanie dla bezrobotnego za samodzielne znalezienie pracy
Witam, czy osoba bezrobotna zarejestrowana w Urzędzie Pracy może dostać jakieś pieniądze, jeśli sama sobie pracę znajdzie? ... Zobacz wątek2010.7.14 14:40:6
Groźby karalne wysłane SMS-em - konsekwencje dla nadawcy
ART 190 § 1 kk:Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie ... Zobacz wątek
2010.7.14 13:21:47
Nagrywanie rozprawy sądowej - zgoda sędziego i konsekwencje
Niestety, nie można - konieczne jest uzyskanie zgody sądu i innych osób obecnych, które będą się wypowiadać, można naruszyć ich dobra osobiste.T. ... Zobacz wątek
2010.7.14 13:15:24
Czy osoba niepełnoletnia może podpisać umowę zlecenie?
Witam,Czy umowę zlecenie może podpisać osoba niepełnoletnia? Czy taką umowę powinien podpisać opiekun? ... Zobacz wątek
2010.7.14 12:13:50
Masz inne pytanie do prawnika?