Forum prawne (strona 671)

Jak obliczyć wynagrodzenie za każdy dzień urlopu?

Chciałabym się dowiedzieć czy można sobie jakoś samemu obliczyć wynagrodzenie za każdy dzień urlopu? Bo co miesiąc, gdy biorę pojedyncze dni to jakoś inne kwoty mam na kwitku. I czy każdemu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 13:18:49

Minimalna odległość drzew od granicy z drogą powiatową

Witam, jaka powinna być minimalna odległość drzew od granicy działki, która graniczy z drogą powiatową? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 13:14:5

Czy policja może dojść do nadawcy groźnych maili i SMS-ów?

Jakis czas temu wkurzył mnie kumpel, bo nie chciał oddać mi pieniędzy, więc poszedłem do dużej kafejki internetowej ( bez kamer) i wysłałęm mu maila z groźbami i wyzwiskami ( mi. in. że spale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 13:13:53

Co grozi za kradzież towaru za 50 zł - czy można umorzyć postępowanie?

Przemetkowałam towar za 50 zł, przyznałam sie do tego, policja spisała moje zeznania itp. I co teraz? mam czekac na wezwanie sądu do stawienia się na rozprawie, czy da się to jakos polubownie załatwić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 13:4:26

Dopisanie świadka do aktu oskarżenia po jego doręczeniu

Czy po doręczeniu aktu oskarżenia można na akcie znajdującym się w aktach nanieść odręcznie poprawki, tzn. dodpisac kolejnego świadka, którego stawienia się wymaga oskarżyciel? Czy należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:59:21

Różnice w składkach między umową na pełny etat a na trzech czwartych

Witam, chciałam się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy umową na cały etat a na 3/4 etatu, pod względem składek. Co tracę, poza oczywiście częścią pensji, podpisując umowę na 3/4?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:40:43

Czy muszę stawić się w Czechach w sprawie alimentów na nie moje dziecko?

Na dwa miesiące przed orzeczeniem rozwodu z mojego powództwa i z winy byłej żony urodziła ona dziecko. Nie moje. Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa jest w toku. Teraz sąd w Czechach z urzędu prowadzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:36:36

Jak zabezpieczyć się przed niechcianymi lokatorami wynajmując mieszkanie?

Witam, chcę wynająć komuś mieszkanie. Jak mogę się zabezpieczyć przed ew. niechcianymi lokatorami? Jaką umowę podpisać? Wynajmować rodzinie z dzieckiem, czy lepiej nie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:27:35

Czy należy się odprawa po 3 latach pracy przy redukcji etatów?

Witam, miałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Po 3 latach pracy zostałem zwolniony w ramach redukcji etatów. Czy należy mi się odprawa? Do kogo mam się zgłosić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:19:20

Czy odwieszą wyrok za złamanie zakazu jazdy po alkoholu?

witam,
mam taki problem:
mój chłopak po jeździe pod wpływem alkoholu (0,86 promila) samochodem, dostał warunkowe umorzenie sprawy, karę grzywny i zakaz jazdy pojazdami przez rok czasu (do listopada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 12:8:11

Czy odwieszą wyrok w zawieszeniu za kolejne oszustwo popełnione wcześniej?

Witam, zostałam skazany z art. 286 kk (oszustwo). Poddałem się dobrowolnej karze i dostałem 8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata. Wyrok jest już prawomocny. Jednak po ogłoszeniu wyroku, ktoś innym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:52:2

Ile czasu mam na rejestrację w Urzędzie Pracy jako bezrobotny?

31 lipca kończy mi się umowa o pracę. Ile mam czasu, żeby zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako bezrobotny? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:46:21

Czy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych po zwolnieniu z art 30 par 1 pkt 2?

Witam, czy osobie zwolnionej przez pracodawcę z art.30 par. 1 pkt 2 przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Dodam, że pracowałem ponad rok na pełnym etacie, umowa o pracę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:26:33

Zwrot emerytury po śmierci emeryta - obowiązki spadkobierców

Witam
Jeżeli pewna osoba normalnie dostaje emeryturę do 15 każdego miesiąca, a umiera 5 to emerytura powinna przyjść do domu? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.16 11:22:58

Czy samotna matka może pracować w systemie 3-zmianowym?

Witam
czy osoba która samotnie wychowuje dzieci może pracować w 3 zmianowym systemie pracy? Czy nie powinna zostawać zwolniona z pracy nocnej? Jest jakiś przepis który to określa?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:13:22

Jaki dokument przedłożyć w US aby zmienić numer konta do zwrotów?

Witam, w Urzędzie Skarbowym jest podany mój numer konta, na który co roku przychodzą ew zwroty. Chciałbym teraz zmienić ten numer. Jaki dokument mam przedłożyć US? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:12:53

Data zawarcia umowy o pracę - podpis pracodawcy czy pracownika?

Witam

Chciałabym się dowiedzieć która data w świetle prawa jest datą zawarcia umowy o pracę, data wskazana na tejże umowie przez pracodawcę czy data podpisania jej przez pracownika. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 11:3:46

Czy zwolnienie lekarskie należy przynieść do pracy jak najszybciej?

Witam
Jestem chora, właśnie dostałam zwolnienie lekarskie, czy powinnam je przynieść do pracy jak najszybciej czy mogę to zrobić jak wyzdrowieje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 10:58:26

Czy kupujący może przesłać pieniądze za Allegro na konto firmowe?

Witam
Mam konto firmowe, ostatnio sprzedałam aparat na allegro czy kupujący może mi przesłać te pieniądze na to konto? Czy mogę mieć w związku z tym nieprzyjemności?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 10:54:43

Egzekucja długów żony z majątku męża przy rozdzielności majątkowej

Czy komornik może wejść do domu męża ( mamy rozdzielność ) i zajmować nieruchomości, za moje długi ?
Ja się wymeldowałam i wskazałam komornikowi nowy adres, ale tu jeszcze mieszkam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 10:53:51

Czy można zmienić lokal po otrzymaniu dotacji z Urzędu Pracy?

Witam!
Od niedawna mam swoją firmę, teraz dostałem dotacje z Urzędu Pracy, rozkręcam się i chciałbym zmienić lokal, czy mogę to zrobić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 10:2:12

Czy muszę zostać VAT-owcem otwierając sklep internetowy?

witam, chcę otworzyć sklep internetowy, czy muszę zostać VAT-owcem? wydaje mi się, że to nie będzie się opłacało... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 10:0:5

Czy można otworzyć własną działalność pracując w korporacji?

Witam
Pracuję w dużej korporacji, ale chciałbym również otworzyć własną działalność. Czy mogę tak zrobić? jak to wygląda ze składkami ZUS? Czy mogą mnie wyrzucić wtedy z pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 9:58:34

Czy jazda autem z pękniętą szybą przednią jest zabroniona?

Witam
Czy to prawda, że jazda autem z pękniętą szybą przednią jest zabronione? Co za to grozi?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 9:29:26

Czy można umieszczać zdjęcia ludzi z imprez na stronie internetowej?

Witam,
Czy na stronie internetowej można umieszczać zdjęcia ludzi z imprez? Czy one muszą wyrazić na to zgodę? Jakie kłopoty mogą się z tym wiązać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 9:15:44

Przeniesienie pracownika do innej izby na okres miesięcy

[cytat]

Mam pytanie: czy Dyrektor ma prawo przeniesienia pracownika, który od 20 lat pracuje w Urzędzie do innej izby w innej miejscowości na okres 6 miesięcy? I czy pracownik ma prawo odmowy? I ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.16 9:12:12

Czy można umieszczać fragmenty programów TV na YouTube?

Witam,
Czy osoba, która ma zakłada konto na youtube może na nim umieszczać fragmenty programów tv? Czy to będzie legalne? co może jej za to grozić? Czy tylko usuną film, czy można mieć większy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 9:9:51

Czy można cofnąć darowiznę domu i przepisać na wnuczkę?

Jest taka sytuacja. Pewna starsza pani aktem darowizny przekazała córce dom wraz z ziemią. Zięć obiecał, że wybuduje nowy dom, w którym ta pani mogłaby zamieszkać. Jednakże jak już dobiegły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 8:58:6

Wzór wniosku o pozwolenie na wyjazd dzieci za granicę

Proszę o informację jak napisać wniosek o wydanie postanowienia sądu o nabyciu spadku? Czy kończy się to na jednej sprawie?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.16 8:21:45

Wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka i widzenia z ojcem

Witam, planuję złożyć do sądu wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka oraz ustalić widzenia z ojcem. Jak się do tego zabrać? Czy jeden wniosek wystarczy? Czy potrzebny jest akt urodzenia dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.16 8:19:7

Czy pracodawca może zabrać dodatek bez spełnienia warunków aneksu?

Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. W czasie trwania tej umowy został sporządzony do niej aneks w którym było jasno określone że:
Że od 01.09.2009. roku przyznaje mi się dodatek comiesięczny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 18:21:7

Wniosek o przyznanie mieszkania socjalnego - procedura i wymagania

Dzień dobry, gdzie mogę złożyć wniosek o przyznanie mieszkania socjalnego? Jak ma taki wniosek wyglądać? Mam 27 lat i mieszkam z dwiema siostrami i matką na 30 mkw:( Może uda mi się coś dostać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:47:14

Zwolnienie lekarskie podczas okresu wypowiedzenia i urlop zaległy

Pracodawca wypłaci ekwiwalent za zaległy urlop proporcjonalnie do przepracowanego okresu w bieżącym roku. Pozostały urlop przechodzi na kolejnego pracodawcę lub się nie należy, jeśli nie podejmie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 15:44:4

Wypowiedzenie umowy najmu mieszkania - rozliczenia i długi najemcy

Nie byliśmy tam zameldowani, bo właścicielka nie wyraziła na to zgody - nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale chciałabym aby wszystko było dokładnie opisane. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 15:41:56

Walka o opiekę nad dziećmi - zaniedbywanie przez matkę alkoholika

Witam, mam problem. Mam dwójkę dzieci z moją konkubiną w wieku 9 i 11 lat. Jakiś czas temu wyprowadziła się do matki, niby pod pozorem pracy, ale jak się potem okazało miała tam innego faceta, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:40:35

Podwyższenie alimentów przy niskich zarobkach męża i bezrobociu żony

Nie ma żadnego powodu, dla którego mąż nie mógłby ustanowić Pani swoim pełnomocnikiem i w takiej sytuacji może Pani reprezentować męża przed sądem. To jak sąd podejdzie do sprawy leży w ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 15:39:10

Czy pracownik ochrony może legitymować klientów w supermarkecie?

Jak to jest z legitymowaniem ludzie w supermarketach?
czy licencjonowany pracownik ochrony moze legitymować klientów? A jeśli tak to w jakiej sytuacji?
Czy licencjonowany pracownik ochrony ma prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:38:6

Co grozi za rzucanie kamieniami w policjantów podczas meczu?

Po pewnym meczu zostalem zlapany przez kamery a potem przez policjantow na rzucaniu kamieniami w policjantow dostalem zarzut czynnej napasci o czynie chuliganskim jest oskarzonych 8 osob. przyznalem sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:32:0

Co zrobić gdy mąż wynosi cenne rzeczy przed podziałem majątku po rozwodzie?

jestem z mężem po rozwodzie, ale nie bylo jeszcze podziału majątku, zauważyłam, że mąz zaczyna wynosic różne cenne rzeczy z naszego mieszkania, jak drogi sprzet fotograficzny, komputer, dvd itp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:28:29

Mandat i punkty karne za przejechanie na czerwonym świetle

Niezatrzymanie pojazdu we właściwym miejscu w związku z nadawanym sygnałem świetlnym - 100 zł i 6 pkt

pozdr.
  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 15:19:13

Kontrola drogowa - przeszukanie osoby i pojazdu przez policję

Zostałem niedawno zatrzymany do kontroli drogowej przez kilku policjantów. Jeden z nich nie podając powodu zatrzymania powiedział mi, żebym opuścił pojazd i wyjął wszystkie przedmioty, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:14:54

Jakie są uprawnienia policji podczas kontroli drogowej - przeszukanie i telefon?

Zostałem niedawno zatrzymany do kontroli drogowej przez kilku policjantów. Jeden z nich nie podając powodu zatrzymania powiedział mi, żebym opuścił pojazd i wyjął wszystkie przedmioty, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:14:48

Czy można domagać się odszkodowania od szpitala za błąd lekarski?

Jeżeli toczy sie sprawa z ramienia prokuratury przeciwko lekarzowi o błąd w sztuce lekarskiej, a ja złożyłam wniosek adhezyjny, to moge domagać się odszkodowania od szpitala? przeciez ponosi on ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:7:49

Mandat za zakłócanie porządku publicznego podczas imprezy

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->
Art. 51. § 1. kodeksu wykroczeń: Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 15:4:34

Egzekucja komornicza z pensji studenta pracującego dorywczo

Czy komornik może wejśc na pensje studentce, która pracuje na 1/2 a czasem na 1/4 etatu na umowę o prace tymczasowa, która jest co miesiąc podpisywana? Dodam, ze dostaje jeszcze alimenty od ojca, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 15:2:14

Czy komornik może zająć konto dłużnika na poczet kosztów eksmisji?

Czy komornik może z chwilą zlożenia wniosku eksmisyjnego zając konto dłużnika na poczet kosztów eksmisyjnych i wszystkich innych należności jakie powstaną w toku tej egzekucji.
Dłużnik jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 14:46:21

Kiedy się przedawnia zadłużenie i jak sprawdzić status kredytu zmarłej matki?

Kiedy się przedawnia zadłużenie?

Czy jak zadzwonie do banku to powiedza mi kiedy była zapłacona ostatnia rata, do kiedy jest kredyt, co ile należy go spłacać ? itd. kredyt zaciagała moja matka, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 14:41:6

Czy można przystąpić do egzaminu na prawo jazdy kat C po zatrzymaniu kat B?

Zatrzymano mi prawo jazdy kategorii b, zabiorą na okres 8 miesięcy za jazdę po pijaku.
Jeżeli jestem w trakcie kursu na kat "c" ( właściwie go ukończyłem) pozostał mi tylko egzamin, to czy mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.15 14:14:53

Wezwanie na badanie alkoholowe z wniosku byłej żony

Witam
Obejżyj film "Tato" , a da on Ci obraz wizji na Sąd Rodzinny chociaż jest to inna tematyka.
Odnosnie odwyku to jestes na pozycji przegranej i będziesz musiał odbyć leczenie,jest kilka sposobów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 14:7:53

Zwrot zasiłku po niezgłoszonych alimentach w MOPS

Jestem samotną, niepracująca matka. Nie moge się zarejestrować jako bezrobotna, bo nie moge obecnie podjąc się pracy. Starajac sie o zasilek dla samotnej matki musze podac dochody wszystkich czlonkow ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.15 13:40:28

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika