Forum prawne (strona 725)
Czy umowa darowizny/samochodu/chroni darczyńcę i obdarowanego przed zajęciem komorniczym?
Czy umowa darowizny/samochodu/chroni darczyńcę i obdarowanego przed zajęciem komorniczym? Kupiłam okazjonalnie samochód,ale mam długi komornicze,zajętą rentę po mężu w wys.1/4.pojazd podarowałam ... Zobacz wątek2010.8.11 15:1:19
rozwód a nie stawienie się na rozprawie
witam.Wyszłam za mąż w hiszpanii, chcę rozwodu, nie chce go natomiast mój mąż. Co się stanie jeśli będzie ustalona data rozprawy a on się nie pojawi? A tak stanie się napewno ponieważ tak ... Zobacz wątek
2010.8.11 15:0:34
Niepłacenie rachunków przez lokatorów
Czy w umowie najmu był zapis, że najemcy dokonują wpłat za wszystkie media? ... Zobacz wątek2010.8.11 14:47:41
jak wyrzucić lokatorów z meiszkania?
Jeżeli nie była to umowa dożywocia, to jedynym wyjściem jest złożenie sprawy do sądu o eksmisję tych ludzi. ... Zobacz wątek2010.8.11 14:42:22
Niepłacący lokator na FR
Wpłaty na fundusz remontowy są dobrowolne.Składki są celowo rozbite na miesięczne wpłaty aby właściciele nie odczuli zbyt mocno uszczerbku w budżecie przy wydatku jednorazowym.
Właściciel, ... Zobacz wątek
2010.8.11 14:36:9
religia
Witam.Witam, czy dobrowolnie mogę zrezygnować z religii i etyki jesli jestem uczniem liceum? Tę decyzję mają potwierdzić moi opiekunowie, czy wystarczy, że ja to zrobię? Dodam, że za miesiąc ... Zobacz wątek
2010.8.11 14:20:21
dziecko obciążone nakazem zapłaty
Witam,Mam pytanie, jak rozwiązywana jest sytuacja kiedy rodzice nie płacą za czynsz, czy może być obciążone dziecko o swoją część kwoty? Czy rodzice płacą za dziecko po pół? ... Zobacz wątek
2010.8.11 14:2:0
Piractwo
Witam,
mam pytanie, ponieważ usłyszałam, że kupowanie pirackich filmów i płyt grozi pozbawieniem wolnośći do dwóch lat. Możecie mi powiedzieć w jaki sposób policja ściga piratów??
... Zobacz wątek
2010.8.11 13:55:22
Czy sprzedawca ma prawo żądać od konsumenta opinii rzeczoznawcy?
Czy sprzedawca ma prawo żądać od konsumenta opinii rzeczoznawcy? Sprawa dotyczy reklamacji obuwia. Reklamację odrzucono. I nie pozwolono mi jej złożyć ponownie, odwołać się od opinii rzeczoznawcy ... Zobacz wątek2010.8.11 13:51:52
Czy alimenty wlicza się do dochodu?
Alimentów nie wlicza się do dochodu ponieważ, ponieważ nie są dochodem stałym. ... Zobacz wątek2010.8.11 13:8:23
Przedawnienie zadłużenia
Witam,Chciałabym zapytać czy po jakimś czasie następuje przedawnienie zadłużenia?? Jesli tak to kiedy?? ... Zobacz wątek
2010.8.11 12:24:59
Alimenty dla trójki dzieci
witam mam pytanie mam troje dzieci, czy wniosek oalimenty może byc jeden czy dla każdego dziecka osobno? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek2010.8.11 12:9:20
śmierć ojca
witamCo mam zrobić w sytuacji gdy mój ojciec umarł, czy nalezy mi się coś w tej sytuacji? z góry dziekuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.11 11:42:59
NAZWISKO DLA DZIECKA
WiatmMam takie pytanie moje dziecko ma nazwisko matki, a chcę aby miało moje co mogę zrobić w takiej sytuacji? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.11 11:40:2
aliemnty po liceum
Witampo skończeniu liceum, gdy nie pójdę na studia to czy ojciec powinien dalej płacic alimenty? z góry dziękuję za odpwoiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.11 11:31:31
SPŁATA DŁUGU
Witam.Co zrobić w sytuacji, gdy mój dłuznik zmarł skąd teraz odzyskam moje pieniądze czy taki dług przechodzi na jego rodzinę? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.11 11:24:38
zawieszenie rozwodu
Witam mam takie pytanie ostatnio polepszyły mi sie konatakty z żoną, a jesteśmy w trakcie rozwodu, czy można go jakos zawiesić? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek2010.8.11 11:22:13
Czy można sprzedać dług alimentacyjny?
Postępowanie komornicze okazało się bezskuteczne - mam pismo komornika. Mąż jest w kraju, znam tylko adres zamieszkania sprzed 2 lat, pracuje na czarno. Postępowanie prokuratury odnośnie ściągalności ... Zobacz wątek2010.8.11 11:21:12
ojciec a alimenty
Witamjeśli w akcie urodzenia dziecka nie widnieje nazwisko ojca, ale matka wie kto nim jest to czy może starać się o alimenty? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.11 11:11:27
śmierć ojca-alimenty
WitamCo mogę zrobić w sytuacki gdy ojeciec mojego dziecka zmarł i teraz nie otrzymuje alimentów? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.11 11:9:25
aliemnty a brak rozwodu
WitamCzy mogę starać się o alimenty jeśli nie chcę zgodzić się na rozwód? z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.11 10:56:9
ograniczeni praw rodzicielskich
witamCio powinnam zrobić, gdy chce ograniczyć prawa rodzicielskie ojcu? jakich argumetów mogę uzyć? z góry dziekuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.11 10:48:17
umowa co miesiąc
witamPracuje w firmie, która zo miesiąc przedłuża mi umowy a co sie może stać gdy zajdę w ciążę czy mogą mnie zwonić? już ponad dwa lata pracuję w tej firmie. z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.11 10:24:58
zwolnienie do ZUS
Witamco mogę zrobić, gdy mój pracodawca nie wysłał zwonienia do ZUS-u chociaż mówił że zaniesie i teraz i będzie on płatny? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.11 10:22:21
umowa na pół etatu
Witam.mam takie pytanie jak wyliczana jest praca na pół etatu do emerytury? z góry dziękuję za odpwoiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.11 10:6:52
wypoiwedzenie
witam,Mam pytanie mam umowę na czas nieokreslony i chciałem się zwonić z pracy? jak napisać wypowiedzenie ile ono potrwa i czy mogę liczyć na jakąś odprawę? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.11 9:51:10
Czym jest jednostka dzienna?
Nie jestem do końca pewien, ale to jest coś na zasadzie 1h pracy - jednostka dzienna. Mogę się mylić, ale taki mi to wygląda ... Zobacz wątek2010.8.11 9:50:58
Czy policja ma prawo zatrzymac mój dowód rejestracyjny jeśli auto stało zaparkowane na parkingu?
Jeśli siedziałeś pijany w aucie a dodatkowo auto było niesprawne, bez ubezpieczenia jak najbardziej mogą zabrać dowód. ... Zobacz wątek2010.8.11 9:49:24
zasiłęk wychowawczy
Witammam takie pytanie jak wygląda sprawa zasiłu wychowawczego kiedy mogę na niego pójść w jakiej sytuacji i jakie dokumenty mi są potrzebne? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.11 9:46:27
zwrot zaległych wypłat
Witam! Mam taki ogromny problem wygrałem sparwę z pracodawcą o zaległe wypłaty, tylko ciągle nie dostałem pieniędzy? co moge zrobić? jak je odzyskać? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek2010.8.11 9:44:10
Dokumenty
Witam,Po dwóch latach pracodawca rozwiązał ze mna umowę, jakie domunety powinienem dostać? z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.11 9:37:27
Czy pracodawca może decydować kiedy urlop?
Urlopy udzielane są zgodnie z planem urlopowym jednakże decyzja zawsze należy do pracodawcy (z wyjątkiem dotyczącym urlopu po zakończeniu urlopu macierzyńskiego). Pracownik oczywiście może proponować ... Zobacz wątek2010.8.11 9:30:21
od kiedy wliczane są dni do urlopu?
Okres pracy w oparciu o umowę na okres próbny wlicza się do stażu pracy, od którego uzależniony jest wymiar urlopu. Tym samym jeżeli jest to kolejna praca pracownika nabywa on prawo ... Zobacz wątek2010.8.11 9:12:39
Czy można pracować będąc na urlopie wychowawczym?
Podjęcie w dodatkowej pracy w okresie przebywania na urlopie wychowawczym jest jak nabardziej legalna. Jednakże należy pamiętać o dwóch kwestiach. Po pierwsze jeżeli wykonywana praca uniemożliwia ... Zobacz wątek2010.8.11 9:5:40
dofinansowania/dotacje dla opiekunów osób niepełnosprawnych?
Usłyszałam ostatnio,że istnieje możliwość uzyskania dotacji/dofinansowania dla opiekuna osoby niepełnosprawnej. Jestem tym zainteresowana,i chciałabym zdobyć więcej informacji na ten temat. Chodzi ... Zobacz wątek2010.8.10 23:26:4
DNA dziecka zagranicą czy w Polsce?????
ojciec dziecka -obcokrajowiec który ma zasądzone alimenty nakazał przez Sąd zrobienie badania DNa dziecka tylko zagranica nie w Polsce.czy można to zrobić w Polsce i czy muszę na to wyrazić zgodę??? ... Zobacz wątek
2010.8.10 23:13:20
Teksty z książek na stronie www
Witam, czy mogę zamieszczać na stronie www teksty klasycznych lektur, np. Mickiewicza albo Słowackiego? A Shakespear'a w polskim tłumaczeniu? ... Zobacz wątek2010.8.10 21:54:56
czy można używać programów trial w celach komercyjnych?
Czy można użyć programu w czasie 30 dniowego okresu próbnego (wersji trialowej) w celach komercyjnych? tzn. do wykonania kilku projektów? ... Zobacz wątek2010.8.10 21:48:28
alimenty płacone przez nową żonę?
Za niedługo wychodzę za mąż za człowieka, który płaci alimenty na swoje dzieci z poprzedniego małżeństwa. Ostatnio jednak ma przejściowe kłopoty finansowe i boję się, czy w momencie kiedy ... Zobacz wątek2010.8.10 21:29:37
czy małżeństwo odpowiada za długi sprzed ślubu?
Czy jeśli jedna ze stron przed ślubem ma zaciągnięte kredyty, to czy w momencie zawarcia związku długi stają się wspólne? Czy przed czymś takim można obronić się intercyzą? Czy wystarczy ... Zobacz wątek2010.8.10 21:27:5
Ważne pytanie!
Po jakim czasie niepłacenia alimentów można zgłosić sprawę do komornika? Proszę o odpowiedź, to ważne! ... Zobacz wątek2010.8.10 21:24:0
alimenty bez praw rodzicielskich?
Witam, czy sąd na wniosek żony może odebrać mi prawa rodzicielskie, pomimo mojego mocnego sprzeciwu i bez mocnych przesłanek? Czy jeśli sąd mi je odbierze, to czy w takim wypadku będę musiał ... Zobacz wątek2010.8.10 21:22:1
czy nieślubne dziecko stanowi przeszkode w zawarciu zwiazku małrzeńskiego z męszczyzną który nie jest jego ojcem??
Jeżeli partrer sie zgadza zaopiekowac Pani dzieckiem i przyjąc za swoje to nie ma żadnych przeszkód aby do zawarcia związku nie doszło.Przyczyną zawarcia związku było by gdyby Pani nie poinformowała ... Zobacz wątek
2010.8.10 20:29:18
Problemy z alimentami
Jeżeli jest Pani obecnie na utrzymaniu ojca to jeżeli ojcu i Pani odpowiada takis ystem aby ojcec został zwolniony z płacenia alimentów wystarczy tylko wnieśc pozew o ustanie alimentów .Jako , ... Zobacz wątek
2010.8.10 20:24:49
Alimenty -dokad?
Mógłby sie Pan postarać w tym czasie o obniżenie alimentów gdy córka jest na stazu.Wycofanie sie z alimentów nie jst możliwe z tego powodu iż córka ma nadal status osoby bezrobotnej a staz ... Zobacz wątek
2010.8.10 20:18:30
mieszkanie komunalne po bliskiej osobie
Witam mam taki problem niedawno zmarł mój wujo z którym mieszkałam i byłam zameldowana od 5 lat natomiast złego jeszcze zameldowany był mój chrzestny który jest zameldowany 2 lata i znając jego ... Zobacz wątek2010.8.10 20:14:26
pilne bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje
Witam. Mam 16 lat jestem w 8 tygodniu ciazy ,mój chlopak jest pelnoletni. mamy pare dreczacych nas pytań czytalam duzo informacji prawnych na temat matek w wieku lat 16 ale chcielibysmy byc na 100 % ... Zobacz wątek2010.8.10 20:12:11
podział mieszkania a rachunki
Czy podczas procesu rozwodowego sędzia może nakazać drugiej stronie płacenie równej kwoty na mieszkanie? Tzn. po ślubie małżonkowie będą zamieszkiwać w tym samym mieszkaniu i czy sędzia może ... Zobacz wątek2010.8.10 20:10:3
tv w knajpie - jakie opłaty?
Zamierzam otworzyć lokal w którym będę sprzedawał alkohol. Mam zamiar tam również umieścić telewizor i podpiąć do tego jakąś telewizję cyfrową. Jakie opłaty dodatkowo będę musiał uiścić, ... Zobacz wątek2010.8.10 20:5:34
Czy balkon trzeba zgłosić w urzędzie?
Czy jeżeli w swoim domu chcę dobudować balkon od strony ulicy który prawdopodobnie będzie nieco wysunięty nad chodnikiem, to czy muszę to zgłaszać w jakimś urzędzie? ... Zobacz wątek2010.8.10 20:2:43
Masz inne pytanie do prawnika?