Forum prawne (strona 681)

Reklama zasłaniająca okna i dostęp do szamba

witam

1 Wynająłem lokal handlowo- usługowy, który posiada na ścianie mojego budynku będącego na lini granicznej działki sąsiada OKNA (DO DNIA DZISIEJSZEGO ZABITE) wymieniłem stolarkę okienną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.13 12:34:17

Czy mąż może sprzedać samochód po śmierci żony bez sprawy spadkowej?

[cytat]

czy po śmierci żony bez sprawy spadkowej może mąż sprzedać samochód- właścicielem był mąż i żona jest jeszcze 2 dzieci ?

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.13 0:23:21

Egzekucja komornicza na koncie za stare długi szkolne

Komornik musi mieć prawomocny nakaz płatniczy z sądu, żeby mógł przystąpić do egzekucji. Prawdopodobnie przegapiliście powiadomienie z sądu o wydaniu nakazu płatniczego w postępowaniu nakazowym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.6.12 17:35:39

Wykorzystanie danych osobowych przez adwokata z kopii PIT-u

Skierować skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Nie dać się zastraszyć kontrolą z US. Natomiast adwokat strony przeciwnej mógł również złożyć wniosek o ujawnienie Pani ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.12 17:27:26

Rachunki za dziecko jako dowód w sprawie alimentacyjnej

Decyzja należy do sądu, a rachunki z całą pewnością nie zaszkodzą. Zamiast słuchać byłego męża, proponuję postępować zgodnie z zasadą: "myśl sam za siebie". Może będzie w stanie udowodnić, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.12 17:21:21

Zaniedbywanie psa przez sąsiadów - załatwianie się na balkonie

Jak prawnie mozna rozwiazac sytuacje z sasiadami, ktorzy zaniedbuja swojego psa.
pies sasiadow zalatwia sie na balkonie!!!
konfrontacja z sasiadami nic nie dala twierdza ze to nie ich pies sika z balkonu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.12 13:50:18

Prezes spółki z o.o. bez wynagrodzenia - składki ZUS

Nie musi mieć umowy. Może działać na podstawie uchwały wspólników i nie musi pobierać wynagrodzenia za wykonywanie swoich obowiązków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 15:46:43

Pozbawienie praw do dziecka ojca który zostawił ciężarną partnerkę

Witam, mój były narzeczony zostawił mnie, gdy byłam w 3cim miesiącu ciąży. Obecnie jestem w 6tym miesiącu i wiem, że nie chcę mieć z tym człowiekiem nic wspólnego. Na początku nie chciał ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.11 15:15:17

Czy komornik może wejść do wynajętego mieszkania?

Wierzyciel może żądać uznania sprzedaży za bezskuteczne co w konsekwencji będzie prowadzić do zajęcia tego samochodu. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.6.11 13:56:57

Kto spłaca kredyt przy wspólności majątkowej małżonków?

Jeśli macie wspólność to spłacacie oboje, przecież wszystko co masz i tak jest wspólne.
Certum Windykacja. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 13:55:4

Wizyty ojca po przeprowadzce matki z dzieckiem do innego miasta

Witam
Chciałabym się wyprowadzić z rodzina do innego miasta. Dziecko mam z byłym mężem. Jak wtedy wyglądają wizyty ojca dziecka? Czy to on będzie przyjeżdżał do niego czy ja będę zawozić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:47:41

Podział spłaty pożyczki po rozwodzie małżonków

Witam
Moja dziewczyna jest po rozwodzie, jeszcze w trakcie małżeństwa wzięła pożyczkę ze swoim mężem. Raty pozostały, niestety spłaca je tylko ona, on za to twierdzi, że nie ma pieniędzy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:16:27

Odebranie dziecka matce przez ojca - kiedy możliwe

Witam
Czy jest możliwość aby ojciec odebrał dziecko matce? W jaki przypadkach tak się może zdarzyć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 12:10:54

Jazda na rolkach w sklepie - czy można zabronić

Wiatm
Czy jest jakaś ustawa zabraniająca jeździć po sklepie na rolkach. Czy za samo to że mam rolki na nogach można mnie wyrzucić ze sklepu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 11:16:54

Alimenty od ojca w więzieniu - czas wypłaty

Witam! 8 kwietnia odbyła sie sprawa o alimenty dla corki, tego samego dnia zaniosłam postanowienie sądu do komornika. Alimenty maja byc wyrownan od stycznia. Do dzis nie otrzymałam zadnych pieniedzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 10:3:19

Sprzedaż zdjęć cudzego kota - prawa autorskie

Witam
Czo osoba która zrobiła zdjęcia mojemu koty może je sprzedawać jako swoje, czy potrzebuje mojej zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:44:58

Fotografowanie klauna - zgoda i prawa autorskie

witam
Jestem fotografem i mam pytanie: Czy jeżeli robię zdjęcie panu przebranemu za klauna muszę mu zapłacić (on tak twierdzi) czy mogę robić zdjęcia bez jego zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:39:15

Serwis z rozwiązaniami zadań matematycznych - legalność

Witam,
Mam w planach złożyć serwis internetowy z rozwiązaniami zdań matematycznych z różnych książek. czy to jest legalne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:36:45

Unieważnienie wyroku po 10 latach ukrywania się

witam
Czy to prawda, że jeżeli osoba skazana nie stawi się w ZK, wyjedzie np. za granicę i przez 10 lat jej nie znajdą wyrok zostanie unieważniony? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 9:15:7

Kserowanie książki na własny użytek - legalność

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć co grozi za skserowanie książki na własny użytek. Czy jest to zgodne z prawem jeżeli z książki będę korzystać tylko ja? Co za to grozi?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.11 8:56:16

Obowiązek udzielenia dni wolnych na poszukiwanie pracy w wypowiedzeniu

Pracodawca udziela urlopu na wniosek pracownika. Trzeba więc wystąpić z takim wnioskiem do proacodawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:6:56

Czy można zrezygnować z OC po przegapieniu terminu wypowiedzenia?

Tak po zakończeniu kolejnego rocznego okresu trwania umowy. Zgodnie z ogólnymi procedurami. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:5:44

Pozbawienie praw rodzicielskich po zdradzie ojca dziecka

Zawsze można wystąpić do sądu rodzinnego w takiej sprawie. Nie jest to jednak sprawa prosta gdyż sąd bierze pod uwagę przede wszystkim dobro dziecka a nie stosunki między rodzicami. Jeśli ojciec ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 8:1:28

Po jakim czasie anulowane są punkty karne?

Po upływie roku od daty ich nałożenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 7:52:51

Drogi do stacji benzynowych - publiczne czy prywatne?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najczęściej są to drogi publiczne i z nich realizowany jest wyłącznie zjazd na teren prywatny (teren stacji paliw). Nie można jednak wykluczyć, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.11 7:51:59

Tymczasowy dowód osobisty dla niepełnoletniego po rozwodzie rodziców

Do 13 roku życia - oboje rodzice wyrażają zgodę na wyrobienie dowodu osobistego. Od 13 do 18 roku wymagana jest zgoda tylko jednego opiekuna prawnego (rodzica). Do 5 roku życia dzieci zwolnione są ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.10 23:30:34

Zdjęcie z żelem do dowodu osobistego - czy dozwolone?

W fotografii do dowodu osobistego najważniejszy jest WIZERUNEK TWARZY. W związku z powyższym może Pan/i z żelować / obciąć/ przefarbować/ zgolić włosy.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.10 23:18:18

Niezaliczenie lat pracy w warunkach szkodliwych przy emeryturze

witam problem polega na niezaliczeniu przy przeliczeniu emerytury 15 lat pracy w warunkach szkodliwych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 19:46:27

Mandat za wymuszenie pierwszeństwa - obrona przed niesłusznym zarzutem

Witam,
Proszę o radę w poniższej sprawie.
Zdarzenie maiło miejsce rok temu. Wyjeżdżałem z podporządkowanej w prawo. Zatrzymałem się przed wyjechaniem, nic nie jechało. Ruszyłem wyjeżdżając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 15:29:52

Zmniejszenie odszkodowania po wypadku śmiertelnym

witam
Pół roku temu córka spowodowała wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym, była trzeźwa, przekroczyła prędkość o 8 km/h. Dostała wyrok w zawieszeniu, musi również zapłacić 6tyś zł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 9:6:3

Kurs na wózek widłowy bez prawa jazdy po alkoholu

Witam
Znajomemu rok temu zabrano prawo jazdy za prowadzenie pod wpływem alkoholu. Teraz chciałby zrobić kurs na wózek widłowy i pracować w fabryce. Czy jest to możliwe?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 9:0:30

Motorower 45 km/h - prawo jazdy czy karta motorowerowa

Witam
Posiadam motorower, jego maksymalna prędkość to 45km/h, czy powinienem mieć prawo jazdy na niego, czy wystarczy karta motorowerowa?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.10 8:56:16

2010.6.10 7:31:48

Testament najmłodszej córki - uniknięcie kosztów spadkowych

Witam,
rodzice chca sporzadzic testament w ktorym mieszkanie wlasnosciowe chca przepisac najmlodszej corce. Starsze pozostale dwie corki otrzymaly po swoim slubie pieniadze na zakup mieszkania, totez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 18:7:43

Uciążliwy pies sąsiada - co robić?

To podpada pod wykroczenie z kw
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 17:51:37

Najemca vs właściciele - prawa w mieszkaniu wynajmowanym

Na wstępie witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. A teraz przejdę do rzeczy.

Od miesiąca najmuję część mieszkania, mianowicie 2 pokoje zamykane na oddzielne klucze, kuchnia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 17:17:15

Ukrywanie ciąży przed pracodawcą przy przedłużaniu umowy

Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży. Mam umowę na czas określony. Kończy mi się umowa w lipcu i od sierpnia mam mieć umowę na czas nieokreślony. Boję się przyznać szefowi, bo może mi nie przedłużyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 15:12:0

Przewidywana emerytura 3 złote po latach pracy

Witam, jestem na rencie od kilku lat, obecnie mam 58 lat, wcześniej normalnie pracowałem. Ostatnio przyszło mi informacja z ZUS-u o przewidywanej wysokości emerytury. Okazało się, iż jest... 3zł!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 13:49:58

Co to jest rok penitencjarny?

Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest rok penitencjarny?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:45:1

Ochrona ciężarnej przed nękaniem przez żonę kochanka

Witam
Mój były chłopak złożył oskarżenie w sądzie, zeznał, że groziłam mu przez telefon. Rzeczywiście tak było ale to tylko ze względu na kłótnie, powiedziałam to wszystko w nerwach. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.6.9 12:31:5

Samoobronę czy napaść - bieganie za oprawcą po pobiciu

Witam
Mój syn brał udział w napadzie na sklep, niedługo czeka go sprawa sądowa, szukam dobrego adwokata w Rzeszowie. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.9 12:24:33

Czy palenie marihuany jest karalne prawnie

Witam
Chciałem się dowiedzieć czy palenie marihuany jest karalne?
Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:20:28

Rewizja mieszkania za posiadanie narkotyków przez syna

witam
Dziś przyszli do mnie policjanci aby zrewidować mieszkanie, powiedziano mi również, że syn jest zatrzymany z grupą znajomych za posiadanie narkotyków i wiele innych rzeczy ponieważ od dłuższego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:3:47

Praca w ankietach bez umowy - wypłata wynagrodzenia

Witam, mam taki problem. Podjęłam się pracy w ankietach. Pan oferujący pracę miał mnie zaprosić na podpisanie umowy, ale nic takiego nie miało miejsca. Jednakże ja podpisałam, że wypożyczam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 12:2:35

Groźby przez komunikator - zgłoszenie po pełnoletności

Witam
w zeszłym roku dostawałam masę gróźb przez komunikator gg, ciągle od jednej osoby. Straszono mnie gwałtem i pobiciem. Nie mam pojęcia kto to mógł być .Poszłam na policje lecz jako niepełnoletnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:51:20

Usunięcie drzewa sąsiada zasłaniającego słońce w ogrodzie

Witam. Nie jestem pewien, czy piszę pytanie w odpowiednim dziale, ale ten uznałem za najbardziej pasujący. Ale do rzeczy.
Otóż na posiadłości mojego sąsiada (który graniczy ze mną od strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:36:18

Pobicie przez policję podczas przesłuchania córki

Witam
Mam ogromny problem dotyczący mojej córki, która robiła zakupy w centrum handlowym. Kupowała rzeczy dla siebie i dla swojego chłopaka. Weszła do przymierzalni z rzeczami dla siebie i męskimi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 11:33:11

Zrzeczenie się spadku a dziedziczenie długów po samobójstwie

Czy jesli zrzeke sie za zycia mamy spadku u notariusza to nie przejme jej dlugow nawet w przypadku jej samobojstwa, czy cos zmnienia w jakich warunkach nastopila smierc dluznika, slyszalam kiedys ze jesli ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.6.9 10:55:41

Brak zainteresowania policji zgłoszeniem przestępstwa

Witam
Wczoraj chciałem zgłosić popełnienie przestępstwa w Komendzie Policji, niestety policjanci wykazali wyjątkowy brak zainteresowania. Jestem oburzony ich zachowani i chciałbym złożyć skargę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.6.9 10:54:17

Podział majątku i długów po krótkim małżeństwie - rozwód

Moje małżeństwo do dnia dzisiejszego trwa niecałe 4 m-ce. Kilka dni temu złożyłem pozew rozwodowy. Mam kilka pytań.

1. Żona nie posiada nic i przed ślubem tez nic nie miała. Ja natomiast ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2010.6.9 9:39:30

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika