Forum prawne (strona 681)
czy mogę się widywać z chlopakiem przebywającym z ZK??
Wielkie dzięki za odpowiedz :) ... Zobacz wątek2010.9.29 18:0:33
Jak napisać pełnomocnictwo do rachunku bankowego?
Poniżej umieściłem jak powinno wyglądać takie pełnomocnictwo.PEŁNOMOCNICTWO
Ja niżej podpisany, dnia .......... upoważniam Pana (ią) .......................... zamieszkałego w ........................................legitymującego ... Zobacz wątek
2010.9.29 17:39:40
zatrucie dopalaczami!!!
Od tego, żeby ich nie brać. Na opakowaniach znajdują się stosowne ostrzeżenia, kto się do nich nie stosuje sam sobie szkodzi. Sprzedawcy nie zrobi Pan nic w obecnej sytuacji prawnej. ... Zobacz wątek2010.9.29 17:17:2
oszukana przez bankomat
Mój brat miał podobny problem, chciał wypłacić z bankomatu pieniądze i okazało się że bankomat mu nic nie wypłacił, zgłosił to następnego dnia, bank sprawdził czy ilość pieniędzy zgadza ... Zobacz wątek2010.9.29 16:8:11
Stronniczy sędzina
Stronniczy sędzina Mam taki problem. Mieszkam z córką w pustostanie. Od jakiś 6 miesięcy toczy się postępowanie przeciwko mnie o eksmisję. Z tego co wiem to sąd powinien mi przyznać lokal socjalny, ... Zobacz wątek2010.9.29 16:8:6
odzyskanie pieniędzy
Witamjestem studentem i żeby zarobić trochę kasy postanowiłem poszukać na stronkach jakiegoś łatwego sposobu. Udało mi się znaleźć stronkę na której można zarobić za pomocą układania ... Zobacz wątek
2010.9.29 15:50:21
Dojazd do nieruchomości
Witam. Mam taki problem:) jestem właścicielem nieruchomości położonej w tzw drugiej linii zabudowy. Do tej pory dojeżdżam cały czas do mej nieruchomości przez 2 działki ( jedna jest prywatna-nic ... Zobacz wątek2010.9.29 15:40:50
ciążą na okresie wypowiedzeniowym
WitamMam pytanie co moge zrobic jestem na okresie wypowiedzeniowym 3 -miesiące dowiedziałam sie właśnie,że jestem w ciąży czy mam szansę, że pracodawca cofnie wypowiedzenie mojej umowy?Z góry ... Zobacz wątek
2010.9.29 15:38:13
Czy rozmowa telefoniczna może być dowodem w sadzie ??
Nie informowałam że ta rozmowa jest nagrywana, inaczej nie uzyskałabym istotnych wiadomości. Wiec może mi ktoś powiedzieć czy może to być jako dowód ?? ... Zobacz wątek2010.9.29 15:27:28
kto odpowiedzialny za remont balkonu w bloku
Jeżeli wada wynika np., ze złego uszczelnienia to odpowiada właściciel balkonu natomiast jeżeli jest to jakieś pęknięcie elewacji, to usterkę powinna usunąć wspólnota (zarząd). ... Zobacz wątek2010.9.29 15:14:26
Model kurateli sądowej
Cześć, interesuje mnie, czy fakt zameldowania za granicą ma jakieś znaczenie dla opieki kuratorskiej. Zaznaczam, że osoba posiada obywatelstwo polskie lecz czasowo zameldowana jest za granicą, po ... Zobacz wątek2010.9.29 15:8:23
Wypowiedzenie umowy przez pracownika
WitamMam taki problem chce się zwolnić z pracy pracuję w tej firmie od 4 lat amm umowę na czas nieokreślony.Niestety mój pracodawca nie wywiązuje się z umowy i nie płaci mi wynagrodzenia na ... Zobacz wątek
2010.9.29 14:16:28
Urlop wychowawczy a powrót do pracy
WitamMam pytanie jeśli wrócę do pracy po wychowawczym i po niedługim czasie będę chciała z powrotem na niego wrócic będę mieć z tym kłopot?Czy pracodawca może mi nuie pozwolić?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.9.29 14:8:0
Dawca krwi - zwrot podatku
Witam was,Chciałbym zapytać o taką kwestię - otóż oddaję krew regularnie i usłyszałem ostatnio, że można krew oddaną odliczyć od podatku. Czy ktoś może orientuje się jak to działa i ... Zobacz wątek
2010.9.29 13:40:23
Dostałem wymówienie z pracy i nie mogę płacić alimentów - co robić?
W zeszłym tygodniu dostałem wypowiedzenia z pracy. Oznacza to, że przez jakiś czas (jak najkrótszy, mam nadzieję) nie będę miał dochodów i nie będę mógł płacić alimentów. Czy coś mi za ... Zobacz wątek2010.9.29 13:30:43
Macoacha się nade mną znęca - gdzie szukać pomocy??
WitamGdzie mam szukać pomocy jestem niepełnoletnia mieszkam z ojcem i macochą, mama nie żyje macocha znęca się nade mną psychicznie i fizycznie, mówię o tym ojcu a;le on nie wierzy a ona sie ... Zobacz wątek
2010.9.29 13:24:40
Jak zameldować Portugalkę??? Jakie formalności?
Chciałbym zameldować w Polsce, u moich rodziców, moją dziewczynę która jest Portugalką. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie formalności muszę załatwić aby to zrobić? Nie mogę znaleźć ... Zobacz wątek2010.9.29 13:24:25
alimenty z funduszu a zajście w ciążę
WitamMam taki problem moi rodzice sie rozwiedli, alimenty dostaję z funduszu alimentacyjnego co w sytuacji gdy zajde w ciążę, jestem studentką i nie mam mężą czy w takeij sytuacji alimenty zostana ... Zobacz wątek
2010.9.29 13:19:18
podział majątku po rozowdzie!
WitamMam takie pytanie jstem w trakcie rozwodu, z mężem mamy wspólne mieszkanie obydowje jesteśmy właścicielmai jak będzie wyglądała sprawa podziału?Jeśli córki zostana ze mna to czy czasem ... Zobacz wątek
2010.9.29 13:15:41
Skazany karnie - czy będę miał problem z pracą?
W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazanianastępuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania karyalbo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek ... Zobacz wątek2010.9.29 12:23:45
jak uzyskac dostep do protokolu pokolizyjnego sporzadzonego przez policje
jak uzyskac dostep do protokolu pokolizyjnego sporzadzonego przez policje policja zaslania sie przepisami wewnetrznymi i uniemozliwia mizapoznanie sie z trescia protokolu pokolizyjnego a ja jako sprawca ... Zobacz wątek2010.9.29 12:13:48
Wzór rozwiązania umowy zlecenia - proszę o podpowiedź
Witam, pracuję na umowę zlecenie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak powinien wyglądać wzór rozwiązania takiej umowy? I jeśli nie jest określony czas wypowiedzenia takiej umowy, to ile domyślnie ... Zobacz wątek2010.9.29 11:44:50
dostwanie sms-ów o wygranej nagrodzie czy to legalne ??
Miałem już wiele razy podobna sytuacje. najpierw przysłali mi podobnego SMS-a i jak im odesłałem do później dostawałem kolejne i kolejne, przez co naciągali mnie jedynie na koszty. ... Zobacz wątek2010.9.29 11:37:23
ile może zabrać mi komornik??
Z tego co mi się wydaje to niestety ale komornik zabierze Ci niestety całe pensje ... Zobacz wątek2010.9.29 11:26:17
Widzenia dziadka z wnuczką - jak to trzeba uregulować?
Takie widzenia można uregulować sądownie, gdyż kontakt z dziadkami może być wskazany ze względu na dobry rozwój dziecka. Jeśli zatem macie państwo dobre kontakty z wnuczką, to sąd bez ... Zobacz wątek2010.9.29 11:24:39
Mandat za skasowany bilet ??
Przyjąłem bo byłem już tak zdezorientowany przez to wszystko, jak na mnie naskoczyło dwóch kanarów. ... Zobacz wątek2010.9.29 11:18:14
Skandal - księża opłacani z naszych pieniędzy
Każdy ma prawo w trakcie choroby korzystać z pomocy duchownego. Budżet państwa aż tak bardzo nie ucierpi na tym, a wielu osobom może to pomóc. Może więc nie warto tego rozdmuchiwać? ... Zobacz wątek2010.9.29 11:9:36
Nękany przez firmę windykacyjną...
Mam zamiar zapłacić mój dług, chodzi mi o to, czy firma windykacyjna ma takie prawo i czy nie można tego gdzieś zgłosić. Ktoś wie może? ... Zobacz wątek2010.9.29 11:5:28
Od ilu lat można zrobić prawko?
Jeśli chodzi o kategorię B:Od wieku 18 lat lub można zacząć kurs w wieku 17 lat i 9 miesięcy, tak aby na 18 urodziny podejść do egzaminu państwowego. W tym przypadku wymagana jest zgoda rodziców.
Kategoria ... Zobacz wątek
2010.9.29 10:49:51
czy komornik może zając darowizne
Witam,Moja mama chce na podstawie aktu darowizny podarować mieszkanie własnościowe. Nastepnie z powodu moich długów czy komornik może zająć to mieszkanie?
Czy przy sporządzaniu aktu darowizny ... Zobacz wątek
2010.9.29 10:12:37
umowa najmu lakatu
Jeśli nie będą mieli zapewnionego lokalu, to zapewne będą tkwić w tym wynajmowanym. ... Zobacz wątek2010.9.29 0:8:38
czy musze splacac kredyt meza
w sadzie jest sprawa o rozwod maz sie nie zagadza na rozwod chce polowy domu ale ja ten dom dostalam w darowiznie od mamy przed slubem ,ale mieszkalismy juz razem, po slubie tylko rozbudowalismy dom czy ... Zobacz wątek2010.9.28 21:41:15
2010.9.28 21:9:55
Witam serdecznie oto moje pytanie. Przez ile lat pracodawca moze przechowywac dane osobowe odnosnie
Witam serdecznie oto moje pytanie.Przez ile lat pracodawca moze przechowywac dane osobowe odnosnie okresu zatrudnienia pracownika i czy ma prawo przetwarzac dane udostepniajac je innym pracodawca po ... Zobacz wątek
2010.9.28 18:36:44
Sklep odrzucił moją reklamację plam na tkaninie które powstały po deszczu,twierdząc,że tkanina
Sklep odrzucił moją reklamację plam na tkaninie które powstały po deszczu,twierdząc,że tkanina nie jest przeznaczona do kontaktu z kwaśną wodą.Czy to możliwe, aby mał rację? We wrześniu ... Zobacz wątek
2010.9.28 17:19:21
odszkodowanie od świadka za fałszywe zeznanie
Witam ma prośbę czy mogę się ubiegać od świadka w sprawie sądowej o odszkodowanie za to że złożył fałszywe zeznanie, jestem w stanie to udowodnić, a przez to przegrałem sprawę.... Zobacz wątek
2010.9.28 15:23:10
odbiór listu poleconego- przez żonę
W przypadku gdy doręczyciel nie zastał adresata może zostawić pismo domownikowi, dozorcy lub sąsiadowi jeżeli podjęli się oddać przesyłkę adresatowi. Można odmówić przyjęcia, doręczyciel ... Zobacz wątek2010.9.28 14:21:44
Umowa telekomunikacyjna
Witam. Moim dostawcą Internetu od kilku lat był jeden z czołowych providerów w Polsce. Do tej pory korzystałem z prędkości 1 mbit/s za pośrednictwem routera. W związku ze zwiększonymi potrzebami ... Zobacz wątek2010.9.28 13:48:41
była żona chce zabrać syna za granicę-proszę o pomoc!
WitamCo mam zrobić moja była żona planuje zabrac naszego syna za granicę do Niemiec, ponieważ tam poznała mężczyznę z którym chce ułożyć sobie życie niby wszystko okej ale chce zabrac tam ... Zobacz wątek
2010.9.28 13:37:18
zerwanie umowy z polsatem cyfrowym
Wielkie dzięki za odpowiedzi, ale w umowie nie ma powiedziane w jaki sposób mam dostarczyc wypowiedzenie. ... Zobacz wątek2010.9.28 13:11:18
Zwyzywanie na ulicy przez obcą osobę
Widzę że ten świat schodzi na psy, ja myślę że powinnaś to zgłosić na policje za obrażenie mienia. Takich ludzi powinno się tępić. ... Zobacz wątek2010.9.28 12:56:13
Otrzymałem z firmy windykacyjnej pismo z wezwaniem do zapłaty długu z Cyfry +. Wiem ,że takie zadłużenie
Otrzymałem z firmy windykacyjnej pismo z wezwaniem do zapłaty długu z Cyfry +. Wiem ,że takie zadłużenie przedawnia się po 3 latach. Moje pytanie, czy mam ten firmie odpisać powołując sie na ... Zobacz wątek2010.9.28 12:48:45
Umowa zlecenie a wynagrodzenie-kiedy?
WitamMam pytanie wykonałem pracę na umowę zlecenie czy są jakieś przepisy, które mówią o czasie po jakim powinienem otrzymac wynagrodzenie?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.9.28 12:42:51
dręczenie-listy
WitamCo mam robić od dłuższego czasu dostaje anonimy w formie listów są one bardzo obrażlwe, a wręcz ohudne co tu robić?Bardzo proszę o pomoc
... Zobacz wątek
2010.9.28 12:19:4
powrót po macierzyński czy mogę zostac zwolniona!
WitamMam pytanie wróciłam do pracy po urlopie macierzyński oczywioście na mniejszą liczbę godzin i myślałam, że to uchroni mnie przez rok przed zwolnieniem a teraz dowiedziałam się, że niestety ... Zobacz wątek
2010.9.28 12:11:39
nękanie na jednym z portali społecznościowych
WitamMam problem ciagle dostaje wiadomośc od nieznajomego na jednym z portali społecznościowych sa to bardzo wulgarne i nieprzyzwoie treści co mam robić złosiłam to do serwisu tego portalu i nic ... Zobacz wątek
2010.9.28 12:2:8
naprawa telefonu-gwarancja skończyła się dni temu
WitamMam pytanie popsuł mi sie telefon i chciałbym go za nieśc do salonu w którym go kupiłem i oddać go na gwarancji, ale niestety gwarancja skończyła się parę dni temu czy moge jeszcze liczyć, ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:56:21
wymeldowanie męża bez jego zgody?
WitamMam pytanie jestem po rozwodzie i am problem zmężem jie chce on sie wyprowadzić ode mnie?Jak mogę to zrobić?Czy mogę go wymeldować bez jego zgody?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.9.28 11:34:8
były mąż nie chce oddać mi syna
WitamMam ogromny problem jestem po rozowdzie z byłym mężem mam synka 5 letniego opiekunem prawnym dziecka jestem ja, miałam pewne problemy finansowe więc poprosiłam o pomoc byłego mężą aby ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:26:47
Jaki podatek należy zapłacić ze sklepu intenetowego???
Witam,zamierzam otworzyć sklep internetowy, chciałbym sprzedawać rękodzieło, moje rzeźby. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, w jaki sposób można zarejestrować taki sklep i jaki podatek należy ... Zobacz wątek
2010.9.28 11:11:28
Masz inne pytanie do prawnika?