Forum prawne (strona 731)
Ciąża córki
WitamPolecono mi to forum dlatego piszę o moim problemie, mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc.
Moja córka jest w ciąży ma jedynie 15 lat a jej chłopiec 17. Raz z mężem ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:34:24
Pokrycie dachu ? azbest
Witammam problem, ponieważ mój sąsiad pokrył swój dach płytami azbestowymi, który graniczy z moją posesją? co mogę zrobić w takiej sytuacji? czy jakiś przepis zabrania tego? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:33:9
Jak wymeldować syna
witamBardzo proszę o pomoc, co mam zrobić aby wymeldować syna z domu? cz y powinnam zgłosić się do biura meldunkowego czy może do sądu? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:31:3
Kurs na Prawo Jazdy
witammam pewne pytanie ile przed ukończeniem 18 roku życia mogę zacząć kurs prawa jazdy? i czy mogę je odebrać bez dowodu czy muszę na niego czekać? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:27:25
Kara za szybką jazdę
witamChciałem się zapytać czy może grozić mi areszt jeśli mam na koncie dużo niezapłaconych mandatów?z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:24:41
Praca w Policji a wykroczenie
witammam takie pytanie chciałbym pracować w policji, ale parę lat temu zostałem ukarany grzywna czy z tego powodu mogę mieć jakiś problem z dostaniem się? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:23:14
Oferta Kredytowa Deutsche Bank dla Prawników bez konieczności dokumentowania dochodu
Deutsche Bank PBC S.A. jest bankiem oferującym kompleksowe i zindywidualizowane rozwiązania finansowe dla Klientów Indywidualnych i Biznesowych.db kredyt to linia biznesowa Deutsche Bank PBC S.A., ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:17:13
paszport dla dziecka bez zgody ojca
WitamCzy jest jakaś szanso na to żeby wyrobić paszport dziecku bez zgody biologicznego ojca, ze względu na to ze nie mamy z nim kontaktu a nie dlatego ze się sprzeciwia wyjazdowi. ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:12:45
Kolejna reklamacja
witammam problem po raz 4 telefon mi się popsuł i to z tego samego powodu. czy jest prawda że powinienem dostać nowy po trzecim takim uszkodzeniu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:10:34
Zatrzymanie prawa jazdy dłużnika
Witam,Mój znajomy nie płaci alimentów na swoje dzieci, ponieważ nie ma z czego. To co ma ledwo starcza na jedzenie. Teraz komornik zabrał mu prawo jazdy ponieważ jest dłużnikiem. Czy miał do ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:10:27
Zwrot komputera
Witamchciałem się zapytać co mogę zrobić w sytuacji gdy kupiłem komputer i tego samego dnia stwierdziłem ze jednak to nie jest to i chcę go oddać co mogę powiedzieć aby uwzględniona zwrot ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:8:6
płacenie alimentów a areszt
WitamOjciec mojego dziecka został aresztowany, więc nie otrzymuje od niego alimentów. Czy mogę prosić o dofinansowanie od Państwa na jakiś czas? Ja sama sobie nie poradzę! gdzie zgłosić się ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:7:6
Allegro ? oszustwo
WitamZostałem oszukany na allegro i chcę to zgłosić na policje. po jakim czasie powinienem się na nią zgłosić i jakie dokumenty wziąć ze sobą?? Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:4:51
firma windykacyjna
witamMam problem i chciałem się zapytać czy można na raty spłacać zadłużenie firmie windykacyjnej? jeśli tak to ile wynoszą wtedy odsetki? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:59:40
Kolejna naprawa lodówki
Witammam pewien problem ponieważ jakiś czas temu kupiłem lodówkę, która 4 raz mi się popsuła, Czy jest prawdą to, że po trzecim uszkodzeniu powinien dostać nową lodówkę?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:56:59
Reklamacja mp3 playera
witammam pewien problem, parę miesięcy temu kupiłem odtwarzacz mp3 i niestety się popsuł, wiec wysłałem go do sklepu gdzie kupiłem. Tam stwierdzono naprawę podczas której został on uszkodzony, ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:54:5
Długi małżonka
WitamCzy była żona może odpowiadać za długi męża, jeżeli ten wziął kredyt jak jeszcze byli razem, a teraz nie jest w stanie go spłacić. ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:53:53
Nadzór kuratorski
WitamChciałbym się dowiedzieć na czym polega nadzór kuratorski, jak to może wyglądać w przypadku niepełnoletniego dziecka posądzonego o rozbój? ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:52:7
Gigantyczny rachunek z neostrady
Witam.Mam ogromny problem zerwałem umowę z tp i po miesiący przyszedł mi ogromny rachunek i nie wiem za co. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:50:40
Oszukany na 500 zł.
witamDokonałam ostatnio zakupu, ale niestety transakcja została przeprowadzona bez aukcji na allegro i teraz mam problem ponieważ przelałam pieniądze za zakup, a ten facet się nie odzywa.Co mam ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:48:1
Zwrot bez metki
WitamKupiłam niedawno buty na allegro, na pierwszy rzut oka wszystko było w porządku więc odcięłam metkę tylko teraz mam problem, ponieważ odcięłam już metkę a zauważyłam że mają wadę ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:37:53
sposób na vat
Dzień Dobry!Chciałbym podzielić się informacją w jaki sposób można w łatwy i przyjemny sposób uzyskać informację o tym co można odliczyć składając wniosek vzm-1 w celu odliczenia vat-u ... Zobacz wątek
2010.8.5 1:33:23
Nie zapłacona Faktura VAT RR
Dzień dobry,na początku chciałbym przedstawić sytuację w jakiej zostałem postawiony przez nie uczciwego przedsiębiorcę.Jestem sadownikiem produkuję owoce jagodowe.Mój problem rozpoczął się ... Zobacz wątek2010.8.4 22:58:38
DOTYCZY POWIERZCHNI DZIAŁKI RENTOWEJ
DOTYCZY POWIERZCHNI DZIAŁKI RENTOWEJ 18 LAT TEMU DOSTAŁEM W SPADKU DZIAŁKĘ RENTOWĄ O POWIERZCHNI 51a .WSZYSTKIE PAPIERY NA TO WSKAZUJĄ .A TERAZ DOPATRZYŁEM SIĘ ZE JEST 40a .CZY JEST SZANSA ODZYSKANIA ... Zobacz wątek2010.8.4 22:30:49
Oszczędności po rodzicach
Owszem możecie się domagać części spadku, która Pani przypada. Należy wezwać brata do wydania Pani części spadku listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, a jeśli to pozostanie bezskuteczne ... Zobacz wątek2010.8.4 21:52:8
Co zrobić
Może Pani zgłosić problem molestowania przez byłego męża na policji. Najlepiej będzie, jeśli przedstawi Pani im jakieś dowody na tą okoliczność. Najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie ... Zobacz wątek2010.8.4 20:57:13
Kradzież pracownika
Potrzebne będą twardsze dowody. Ciężar dowodu przy zwolnieniu dyscyplinarnym leży po stronie pracodawcy, a pracownik może twierdzić, że ktoś inny kradnie paliwo z samochodu i nie musi nic udowadniać. ... Zobacz wątek2010.8.4 20:44:57
Kłopotliwe drzewo sąsiada
Kodeks Cywilny Art. 150. Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; ... Zobacz wątek2010.8.4 20:6:47
Cło
Mam zamiar w najbliższym czasie kupić w USA sprzęt muzyczny, konkretnie gitarę i wzmacniacz, w sumie wartość sprzętu będzie wynosić ok. 3500 dolarów. Mam zamiar kupić to w sklepie internetowym ... Zobacz wątek2010.8.4 19:57:17
Odszkodowanie - podatek
Czy jeśli w tym roku dostałem odszkodowanie za wypadek samochodowy, to znaczy że będę musiał to wliczyć w swój dochód i zapłacić od tego podatek??? Czy jeśli to jest podatek, to jest możliwość, ... Zobacz wątek2010.8.4 19:54:5
Podatek od samochodu
Mój dziadek chce dać mi samochód o wartości ok. 15 tys. złotych. Czy będę musiał zapłacić jakiś podatek od darowizny? Czy to, że jestem studentem bez dochodów może wpłynąć na to, że ew. ... Zobacz wątek2010.8.4 19:50:7
rozliczenie małżonków
Witam, niedawno się ożeniłem i chciałem zapytać, tak na przyszłość, jak to jest ze wspólnym rozliczaniem się małżeństw? Czy trzeba wziąć jakiś dokument z USC i zanieść to do US czy te ... Zobacz wątek2010.8.4 19:43:10
Czy alimenty są opodatkowane?
Chciałabym zapytać o pewną sprawę: otóż zostały zasądzone alimenty na moje dziecko i moje pytanie dotyczy tego, jak należy się z tych alimentów rozliczać - to znaczy czy ja je będę wpisywać ... Zobacz wątek2010.8.4 19:31:31
Czy meldunek jest potrzebny żeby pracować
Chciałbym zapytac, czy żeby podjąć legalną pracę w Polsce potrzebne jest stałe zameldowanie? Za niedługo wyprowadzam się do innego miasta i prawdopodobnie nie będę nigdzie zameldowany, gdyż ... Zobacz wątek2010.8.4 19:27:2
Czy można płacić ZUS nie pracując?
Witam, chciałbym zapytać czy jest możliwe płacenie sobie samemu składki ZUS czy trzeba do tego być zatrudnionym albo prowadzić działalność? Moje pytanie wynika z tego, że za niedługo kończę ... Zobacz wątek2010.8.4 19:23:32
jak napisac wniosek o rozlozenie na raty podatku vat
jak napisac wniosek o rozlozenie na raty podatku vat jak uzasadnic wniosek o rozlozenie na raty podatku vat ... Zobacz wątek2010.8.4 19:16:45
czy praca w warunkach szczególnych w różnych okresach i różnych zakładach może być łączona
czy praca w warunkach szczególnych w różnych okresach i różnych zakładach może być łączona tak aby łącznie było 15 lat mam 14lat 10m-cy i 12 dni w jednym zakładzie oraz 1 m-c i 20 dni w ... Zobacz wątek2010.8.4 17:12:27
Przeniesienie do innego ZK
Mój narzeczony dostał wyrok w mieście oddalonym od naszego obecnego miejsca zamieszkania o 600 km i tam też będzie odbywał wyrok... Moje pytanie jest następujące: czy jest jakaś możliwość, ... Zobacz wątek2010.8.4 14:34:33
Mandat ? bez sensu
Ostatnio dostałem mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym. A sytuacja wyglądała tak:siedziałem w domu, piłem piwo i zadzwonił na domofon kolega. wyszedłem do ogrodu, otwarłem bramkę, kolega ... Zobacz wątek
2010.8.4 14:31:26
Grzywna zamiast więzienia
Niestety, nie istnieje zastępcza kara grzywny albo ograniczenia wolności, jeśli orzeczono karę pozbawienia wolności.W niektórych przypadkach sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia ... Zobacz wątek
2010.8.4 14:25:41
badania o ojcostwo jeszcze w ciąży
Witam,Badania ojcostwa są wykonywane zazwyczaj po narodzinach dziecka, ponieważ wtedy takie badanie jest całkowicie bezpieczne i zupełnie bezbolesne dla wszystkich osób badanych. Niemniej jednak, ... Zobacz wątek
2010.8.4 14:20:16
Mandat a sąd
Odmówiłem jakiś czas temu przyjęcia mandatu drogowego. Sprawę skierowano do sądu, a jak to u nas, wszystko ciągnie się miesiącami. Ja mieszkam na stałe w anglii, zameldowany jestem tutaj, w polsce. ... Zobacz wątek2010.8.4 14:17:27
kompromitujące zdjęcie w sieci
niedawno na ulicy zrobiłam zdjęcie pewnej znanej piosenkarce podczas jedzenia kebaba. wyszła dość głupio i wrzuciłam to zdjęcie na bloga. wiele osób zaczęło sobie przesyłać linka do tego zdjęcia ... Zobacz wątek2010.8.4 14:13:51
Odszkodowanie za psa
mój pies został potrącony na parkingu przez jednego z sąsiadów. mam na to świadków, zresztą sam sąsiad wcale się tego nie wypiera. nie chce jednak zapłacić za jego leczenie (a leczenie jest ... Zobacz wątek2010.8.4 14:8:36
sprzedaż alkoholu nieletnim w barze
witam, prowadzę małą knajpę, sprzedaję tam alkohol. zatrudniam pracowników, dwie młode dziewczyny. chciałem zapytać, czy jeśli któraś z nich sprzeda alkohol nieletniemu, co zostanie zarejestrowane ... Zobacz wątek2010.8.4 14:2:54
przyjęcie nazwiska żony
witam, zamierzam przyjąć nazwisko swojej partnerki, tak aby mieć dwuczłonowe. mamy małe dziecko które nosi tylko moje nazwisko i chciałem się dowiedzieć, czy jeśli zmienię nazwisko, to moje ... Zobacz wątek2010.8.4 13:52:27
zatrudnianie 16latka
Mam mały sklep spożywczy, nie prowadzę sprzedaży alkoholu. Chciałem zapytać, czy możliwe jest wziąć do pomocy mojego 16 letniego bratanka na czas wakacji, miał by układać na półkach towar, ... Zobacz wątek2010.8.4 13:39:37
Odebranie praw rodzicielskich zaocznie?
Witam, mam ważne pytanie. Moja żona chce mnie pozbawić praw rodzicielskich do naszego dziecka. Jesteśmy po rozwodzie 4 lata, dziecko ma 6 lat i ona chce sobie ułożyć życie z nowym partnerem i nie ... Zobacz wątek2010.8.4 13:7:45
mandat za grilla
Ostatnio ze znajomymi zrobiliśmy sobie grill na balkonie, balkon w mieszkaniu w bloku, na osiedlu. Nagle do drzwi zadzwoniła policja i wlepiła nam mandat, bo na balkonach podobno nie można rozpalać ... Zobacz wątek2010.8.4 13:3:44
wysokość pensji zajmowanej przez komornika
Najprawdopodobniej moim kontem zajmie się komornik.. chciałem zapytać, kto i w jaki sposób ustala wysokość zajmowanej pensji i czy od takiej decyzji można się odwołać? ... Zobacz wątek2010.8.4 12:59:11
Masz inne pytanie do prawnika?