Forum prawne (strona 730)

co grozi pracownikowi za kradzież

witam
Mam takie pytanie Co może grozić pracownikiowi, który ukradł ze sklepu towar, a nie był wcześniej karany? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:55:22

Zwrot pieniędzy

witam
Mam takie pytanie Czy jest możliwość odzyskania pieniędzy za zakup bez podania jakiegokolwiek powodu? z góry dziękuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.6 9:45:31

Zwrot pieniędzy za zakup

witam
mam takie pytanie czu mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy za zakup butów, które po jednym dniu użytkowania strasznie mnie obtarły i nie moge w nich chodzić? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:43:23

obniżenie wypłaty

witam
Mój szef chce obniżyć moją pensję twierdząc, że firma jest w ciężkiej sytuacji ekonomicznej, Czy muszę sie na to godzić?Co mogę zrobić? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:28:6

groźba wypowiedzenia

witam
Czy jest zgodne z prawem, gdy mój pracodoawca zagroził mi wypowiedzeniem jeśli przyniosę zwolnienie? Co mogę z tym zrobić? Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:24:1

jaka powinna być trzecia umowa?

Witam
mam pytanie pierwszą umowe miałem na okres próbny, nastepnie drugą mam na czas określony, Czy w takim przypadku trzecia umowa powinna być juZ na czas nieokreślony? Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:9:28

Anulowanie wypowiedzenia

Witam
Dostałam wypowiedzenie, gdy starałam się dostać odprawę wycofał wypowiedzenie i chce mnie teraz przyjąć, ale niestety na gorszych warunkach.Czy mogę mu odmówić? z góry dziękuję

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 9:3:11

zakres obowiązków

Witam,
mam takie pytanie co mogę zrobić w sytuacji gdy nie mam podanego zakresu obowiązków na papierze? A mam ich bardzo dużo z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:47:43

Macierzyński

Witam
mam pewnien problem jestem na urlopie macierzyńskim, czy po powrocie jestem chroniona przed zwolnieniem w jakiś sposób? z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:45:27

Wyzwiska przy maluchu

witam
Chciałam się zapytać co mogę zrobić w sytuacji, gdy mój były partner odwiedzając dziecko ciagle mnie obraża, Czy mogę go oskarżyć? Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:42:12

nie stawienie się do odbycia wyroku

Sąd może zarządzić przymusowe doprowadzenie i obciążyć jego kosztami. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.6 8:40:17

Umowa najmu lokalu użytkowego

witam
mam pytanie co powinna zawierać umowa o wynajem lokalu użytkowego? z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:37:31

Mieszkanie z lokatorem

witam
Co zrobić w sytuacji, kiedy kupiłam dom w lakotorami, mam nakaz eksymisji, ale nie chcą sie wyprowadzić? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:35:11

fikcyjna pożyczka

Witam
mam pewien problem, co zrobić w sytuacji, gdy komornik wszczął postępowanie, wobec dłuhu bankowego, a nigdy nie brałem kredytu w tym banku? z góry dziekuję

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.6 8:32:9

2010.8.6 8:19:32

Czy mam obowiązek poinformowania swojego szefa o fakcie, że jestem w ciąży?

A w którym miesiącu jesteś? Pracujesz na umowę o pracę czy jakąś inną? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.6 7:55:11

Gdzie powinnam się zwrócić o pomoc jesli pracodawca nie chce wypłacić wynagrodzenia ?

Witam,
Masz parę możliwości, np. przesłać sprawę do wydziału cywilnego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.5 20:42:14

Odległość knajpy od budynku mieszkalnego

Chciałem się dowiedzieć w jakiej odległości od budynku mieszkalnego może powstać lokal gdzie sprzedaje się alkohol. Czy są jakieś ograniczenia w ogóle? Pytanie bierze się stąd, że w odległości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 20:16:33

romans w trakcie separacji

Czy jeśli w trakcie separacji zwiążę się z inną kobietą, to czy może być to uznane w sądzie za zdradę i czy rozwód będzie z mojej winy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 20:0:29

Pieniądze za komputer

Mój kolega kupił komputer od innego kolegi, nie przez serwis allegro ani żaden inny, po prostu z ręki do ręki. Po krótkim czasie komputer się zepsuł, najwyraźniej miał jakieś wady o których ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 19:50:50

Badania u ginekologa

Witam, czy jeżeli lekarz odmówi mi prawa do badań prenatalnych ze względu na swoje przekonania a nie chce mi podać namiarów na ginekologa, który mógłby to zrobić, to czy mogę go zaskarżyć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 19:47:7

odebranie dziecka kobiecie z depresją

Witam, kobieta z którą mam dziecko (3 letnie) od kilkunastu miesięcy ma depresje i zastanawiam się, czy nie odebrać jej praw do dziecka. Z jednej strony uważam, że byłoby bezpieczniejsze przy mnie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 19:42:33

Czy można nosić nóż przy sobie?

Czy noszenie noża, takiego wojskowego, jest legalne? Np. w torbie, w sklepie albo na ulicy? Czy to jest jak posiadanie broni? Nie mówię tu o nożu kuchennym tylko o solidnym nożu żołnierskim..
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 19:33:11

wakacje z dzieckiem a sprzeciw męża

Witam, mam ostatnio napiętą sytuację w domu, ciągle kłócimy się z mężem więc postanowiłam wyjechać z dwuletnią córką do moich rodziców, do miejscowości położonej 100 km. od miasta w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 18:59:32

weksel jako dowód w sprawie?

Mój mąż alkoholik, obecnie nie mieszkający ze mną, pożyczył pieniądze od pewnego mężczyzny, teraz ten mężczyzna przyszedł do mnie z wekslem i chce odzyskać pieniądze. Rzeczywiście jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 18:54:21

odrzucenie spadku a zachowek

witam, czy jeśli odrzuciłem spadek, ale teraz chcę się ubiegać o zachowek, to czy są jakiekolwiek szanse, że go uzyskam? czy wiąże się to z przyjęciem spadku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 18:41:56

czy można robić zdjęcia policjantom na służbie?

w poniedziałek siedziliśmy z kolegą na ławce, trochę nam się nudziło i robiliśmy zdjęcia telefonem komórkowym. przechodzili policjanci i im też zrobilismy parę zdjęć. po czym oni do nas podeszli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 18:33:29

kiedy wypowiedzenie jest ważne?

Witam, dzisiaj szef powiedział mi, że jestem zwolniony z pracy. Mam w umowie 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. Chciałbym się dowiedzieć, czy ten okres liczy się od momentu, kiedy szef mi o tym powie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 18:30:31

jak odwołać się z rezultatem od splaty dlugu u windykacji??

jak odwołać się z rezultatem od splaty dlugu u windykacji?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 16:57:58

czy opiekując się osobą niepełnosprawną ( I grupa ) ....

Witam mam takie pytanie , otóż ..
Czy opiekując się osobą niepenosprawną ( I grupa ) , lata spędzone przy opiece nad chorym będą zaliczone jako nieskładkowe przez ZUS ?

Proszę o pomoc
Dziękuję
Lucyna ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.8.5 16:15:6

Jak napisać wniosek o ustanowienie rodziny zastępczej?

Jak napisać wniosek o ustanowienie rodziny zastępczej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 15:52:33

jak zrobic zastrzezenie na wyjazd za granice dzieci z byla zona?

jak zrobic zastrzezenie na wyjazd za granice dzieci z byla zona?
zona chce wyjechac za granice z dziecmi,ale nie ma na to mojej zgody.Jak moge zatrzymac dzieci w Polsce?Jestesmy po rozwodzie,ale oboje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 14:3:56

ile?

Zgodnie z art 62. ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii posiadanie środków odurzających lub substancji psychotropowych jest zagrożone karą do 3 lat pozbawienia wolności. W przypadku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.5 13:23:51

Razem z siostrą przyjęliśmy po śmieci ojca spadek wprost. Po roku od przyjęcia spadku okazało się,

Razem z siostrą przyjęliśmy po śmieci ojca spadek wprost. Po roku od przyjęcia spadku okazało się, że rodzice zaciągnęli wcześniej kredyt hipoteczny, którego z braków środków mama po śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 12:17:41

Razem z siostrą przyjęliśmy po śmieci ojca spadek wprost. Po roku od przyjęcia spadku okazało się,

Razem z siostrą przyjęliśmy po śmieci ojca spadek wprost. Po roku od przyjęcia spadku okazało się, że rodzice zaciągnęli wcześniej kredyt hipoteczny, którego z braków środków mama po śmierci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 12:17:28

Groźby przez GG

witam
mam takie pytanie co mogę zrobić w sytuacji gdy ktos mi grozi przez komunikator? z góry dzieuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:55:32

Zmiana imienia i nazwiska

witam, chciałabym zapytać, jakie formalności trzeba załatwić, aby zmienić imię i nazwisko? chciałabym zacząć życie w innym mieście i nie chcę już używać imienia i nazwiska którego dotychczas ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.5 11:55:31

czy nadal jestem karana

witam
10 lat temu posłużyłam się fałszywym dokumentem, kiedy przestanę być osobą karaną? z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:52:19

Zwrot prawa jazdy po wielu latach

witam
mam pytanie zabrano mi prawo jazdy, kiedy mi je zwrócą? z góry dzięuje za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:49:2

Podrobienie podpisu w MPK

witam
Co mam zrobic gdy własnie przyszedł do mnie mandat MPK z podrobionym moim podpisem co mogę zrobić w takiej sytuacji? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:44:37

niesumienni strażnicy miejscy

witam, czy mogę oskarżyć staż miejską za niewypełnianie obowiązków służbowych? otóż co jakiś czas zgłaszam na straży miejskiej nieprawidłowo zaparkowane samochody, które blokują chodnik, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:44:31

molestowanie

witam
Chciałem się zapytać co grozi w przypadku molestowania? Jak mozna zareagować
? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.8.5 11:42:6

właściciel mieszkania grozi sądem

witam, wynajmuję mieszkanie od pewnego mężczyzny. on oskarża mnie o to, że zniszczyłem mu część mebli i uszkodziłem część ściany. ja jestem pewien, że te szkody były już wcześniej. kiedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:39:20

wyzwiska

witam
mam takie pytanko czy jest możliwe aby groził mi sąd jeśli wyzwałem kogoś i to przez internet? z góry dziękuję

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:36:57

Skasowani przez PKP

miałem ostatnio taką sytuację, że kupiłem bilet na pociąg nad morze. kiedy pociąg podjechał, to okazało się, że jest tak pełny, że nie ma możliwości, żeby do niego wejść. pozostało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:34:12

diler narkotyków

witam
Chciałbym sie zemścic na kimś wiem że ten człowiek jest dilerem, a przy tym chce zostac anonimowy. jest to możliwe?

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.5 11:32:46

Zdrada w czasie separacji

Istnieją sprzeczne poglądy w piśmiennictwie na temat tego, czy orzeczenie separacji uchyla obowiązek zachowania wierności. Przeważa pogląd, że ten obowiązek nadal istnieje, gdyż celem separacji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.8.5 11:25:19

Zagubiona paczka

Mam problem. Wystawiłam na allegro towar, który wysłałam kupującemu w trybie 'za pobraniem'. Jak się okazało, paczka po drodze zaginęła... Teraz poczta nie chce zwrócić mi całości za towar ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:23:31

Oszukany przez sieć komórkową

Mam pytanie: niedawno przedłużałem umowę w jednej z sieci komórkowych. Oferte przedstawiono mi telefonicznie i ja na nią przystałem. jak później się okazało, to co oferowano mi przez tlefon ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:19:18

nie wiem

witam
mam takie pytanie skradziono mi telefon i znaleziono winowajce niestety sprzedał ten telefon, sedzia powiedział ze musi mi oddac te pieniądze niestety do tej pory ich nie dostałam co mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.8.5 11:18:30

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika