Forum prawne (strona 732)

Rozwód z kochanką męża - czy sąd odbierze dziecko matce

mam pytanie 20 lutego 2009 odbyla sie sparwa rozwodowa i wszystko sie zakonczylo jednak mam pytanie w sprawie o opieke na dzieckiem sad orzekł ''prawo do opieki na dzieckiem mają oboje rodzice z tym, ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.3.12 19:11:48

Nadgodziny bez wynagrodzenia a spóźnienia do pracy

od poniedziałku firma w której pracuje wprowadziła 10-godzinny tryb pracy,dodać do tego 3 godz dojazdu(tam i powrót) to już 13 godz.dostajemy "śniadania"-zupka plus bułka.
czy nie należy nam ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2009.3.12 18:27:59

Czy można zmniejszyć etat bez zmiany zakresu obowiązków?

Nie. Nie można.
Można się postarać o swoją działalność a nie pracowników w konia robić! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.12 13:44:30

Alimenty przy dochodzie 2400 zł - ile może zostać zasądzone?

Witam serdecznie,

Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2009.3.12 13:6:35

Odwieszenie wyroku za alimenty - 10 miesięcy więzienia

Witam serdecznie,

Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.12 12:58:7

Pozew o alimenty od majętnego ojca - ochrona przed zniszczeniem psychiki

Witam serdecznie,

7 odpowiedzi

2009.3.12 11:44:25

Dwie działalności gospodarcze w jednym lokalu - czy możliwe?

Witam !! Nie wiem czy w dobrym dziale no ale...
Mam problem chciałem otworzyć 2 dizłalności gospodarcze, wraz z kolegą na jednym lokalu... Obie są w podobnym charakterze ale bardzo zależy nam na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.12 10:55:43

Czy pracodawca może zwolnić z umowy na czas określony bez podania przyczyny?

Witam,

Czy pracodawca może zwolnić pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę na czas określony od tak bez podania przyczyny? Czy istnieją jakieś przepisy regulujące zwolnienia np. jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.11 23:12:51

Zmiana stanowiska pracy bez formalnej decyzji

(dokończenie)

Już pierwszego dnia powiedziałam, że nie będę się wyrabiała ze swoimi obowiązkami, bo jest tego dużo poza tym "nowe czynności" związane są z wielkim stresem. W dodatku nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.11 20:38:5

Po jakim czasie można się starać o wykreślenie z KRK po mandacie?

Mam pytanko byłem karany z art 157kk. (obrażenia ciała do 7dni). Zapłaciłem 300zł grzywny. Po jakim czasie mogę się starać o wykreślenie z KRK. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.11 19:40:47

Dziedziczenie ziemi rolnej bez księgi wieczystej - jak przejąć własność?

Mój dziadek otrzymał podczas refomy rolnej ziemię i las. Po jego śmierci zajmowała sie tym babcia. kiedy zmarła babcia gospodarką zajmował się jej syn który też zmarł. Aktualnie pozostało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.11 13:17:59

Wykup mieszkania komunalnego - czy gmina może żądać pieniędzy

Mam taką samą sytuację .Gmina tak zdobyła moje mieszkanie , które jeszcze my pracownicy wykańczaliśmy .Kaucję ,którą wpłaciliśmy zakładowi , nie chce nam zwrócić obecny właściciel.(gmina) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.10 22:29:23

Renta rodzinna podczas studiów zaocznych - czy nadal przysługuje?

Witam, jestem na teraźniejszą chwile studentką kolegium językowego na 3 roku (studiuje dziennie), mam 22 lata.Pobieram rentę rodzinną. Prawdopodobnie 2-letnie magisterskie bede robic zaocznie. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 21:29:28

Wykwaterowanie z kamienicy - podział na pokoje czy metry

Przezywam podobna sytuacje.urzad musi zaproponowac mieszkanie o takim samym standarcie i metrazu.jednak w przypadku zaleglosci czynszowych - juz moze zmniejszyc i metraz i standart.proponuje splacic zaleglosc. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.10 21:4:58

Czy mogą mi zasądzić alimenty dla rodzica w trudnej sytuacji?

Witam,

mam pytanie odnośnie realności zagrożenia płaceniem alimentów jakie może nade mną zawisnąć w związku z prawdopodobnymi problemami z zapewnieniem bytowania sobie i swojej rodzinie przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 16:40:20

Likwidacja książeczki mieszkaniowej przy wykupie domu - czy stracę premię?

Otóż mam pewne pytanie odnośnie książeczki mieszkaniowej. Moja mam wykupuje dom, jednak będzie płacić za niego 5% wartości czyli ok 4000 zł, ma też książeczkę mieszkaniową na ktorej jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 16:29:31

Ukryta polisa OC przy sprzedaży samochodu - odpowiedzialność kupującego

Szanowni - mam problem natury zatajenia przedemną faktu przez sprzedającego o nabyciu umowy OC w Warcie.

Kupiłem samochód u Pana X, z dokumentów ktore otrzymałem - to wszystko co stanowi potwierdzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 16:15:40

Nieuczciwa umowa telekomunikacyjna - wprowadzenie w błąd przez sprzedawcę

Ja ma, podobny problem Tele-2 wysłało w teren naciągaczy do zawarcia umów,nie informowali oni o warunkach umowy,tylko czychali na podpis niedoiformowanego kliena. Ja bylem właścicielem abonamentu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.10 16:2:12

Przedawnienie kredytu bankowego po latach - czy mogę się bronić?

Witam,
w 2002 roku wziąłem kredyt w banku, nie został spłacony. Kredyt został wykupiony przez jakiś fundusz. Fundusz złożył sprawę do Sądu Grodzkiego.
Bankowy Tytuł Egzekucyjny to 3 lata. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 12:49:10

Nakaz zapłaty z sądu za kredyt - co grozi przy braku majątku?

Witam,
przyszło do mnie pismo z Sądu Grodzkiego wzywające w trybie upominawczym do uregulowania dość dawno zaciągniętego kredytu (w sumie ok. 5 tys złotych). W piśmie napisano, że mam na uregulowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.10 6:38:55

Tymczasowe aresztowanie - odszkodowanie po uchyleniu i umorzeniu

Proszę o kontakt,postaramy się pomóż.Pracuję w kancelarii prawnej :HalinaLach6666@interia.pl ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.9 20:18:41

2009.3.9 19:47:39

Wykup mieszkania komunalnego - likwidacja stref

Proszę wybaczyć,ale powiem tak-moja mama chce wykupić mieszkanie kwaterunkowe ale burmistrz mówi że jak będzie chciał to sprzeda,to jak to jest państwo w państwie!!!,bo ja z tego nic nie rozumie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.9 19:4:46

Zwrot kurtki w sklepie - odmowa bez uzasadnienia

Szkoda, że nie spytałeś się wcześniej czy jest taka możliwość. Duża część sklepów jednak daje taką możliwość (w ciągu tygodnia wymiana prod. z metkami, bez oznak noszenia na inny rozm. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.9 18:35:9

Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?

Zwrócić pieniądze oczywiście. Ubezpieczenie nie ma nic do tego. Nawet fakt, czy powinien pisać sms'a w godzinach pracy. Pani córka uszkodziła jego mienia więc ma prawo żądać od niej zadośćuczynienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.9 18:31:15

System pracy 12h przez tydzień z tygodniem wolnym - czy to zgodne z prawem?

Pracuję na przędzalni na 3 zmiany po 8 godzi w soboty pracowalismy w nadgodzinach i chyba to najbardziej wprawiało naszego pracodawce o ból głowy. Od 1 marca wprowadził siedmio dniowy 12 godzinny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.9 15:9:38

Lokal handlowy na gruncie spółdzielczym - prawa własnościowe

W 1983r wybudowałem na terenie SM lokal handlowy stały podpiwniczony,naturalnie miałem na to wszystkie zgody i zezwolenia.Lokal posiada powierzchnię 20m2 i co miesiąc płacę dla spółdzielni czynsz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.8 19:54:46

Przerobienie budynku gospodarczego na mieszkanie - zgoda architekta

Budynek o pwierzchni 37m kw. posiada status budynku mieszkalnego. Ze względu na jego stan techniczny chcę zmienić jego status na budynek nie nadający się do całorocznego zamieszkania (np. letniskowy). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.8 11:59:57

Sąsiedzi zakłócający ciszę - hałas dzieci i libacje, jak się bronić prawnie

Mieszkam od przeszło 8mcy w tbs'ie i przeżywam z rodziną podobną sytuację, choć na szczęśćie nie jest to rodzina patologiczna. Mieszkamy na 4 z 5 pięter tbs'u. od 7 do 22 dzień w dzień, co ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.3.8 0:58:51

Wspólnota mieszkaniowa - koszty naprawy dachu po zniszczeniach lokatora

W kamienicy w której mieszkam znajduje się 8 mieszkań. Pięć znich to mieszkania własnościowe wykupione od ADM,natomiast trzy są własnością miasta.W ubiegłym tygodniu, wskutek eksmisji zasądzonej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.7 18:4:25

Polisa ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci PZU z lat 80-tych

Witam.
Pomogę w sądowym dochodzeniu roszczeń z wszelkich polis posagowych. Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.7 16:39:13

Jak pozbyć się zameldowanych lokatorów którzy dręczą emerytów?

1.jeśli chodzi o bratową to pojawia się problem bo są dzieci, czy bratowa z dziećmi jest zameldowana? z tym, że sam fakt dzieci wyklucza eksmisję- czyli ich usunięcie bez wskazania lokalu zastępczego.
2.jeśli ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.3.7 16:31:43

Polisa posagowa PZU - minimalne odsetki przy wypłacie

Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych.
Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2009.3.7 16:6:3

Koszty postępowania sądowego w sprawie wypłaty polisy posagowej PZU

Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych.
Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.3.7 16:5:9

2009.3.7 14:58:19

Przekształcenie działki letniskowej w mieszkalną

Kupiliśmy murowany domek całoroczny ok.100m.kw.uż.(ocieplony, woda, siła, szambo) na działce pod zabudowę letniskową - super :). Czy jest jakakolwiek szansa aby przekształcić tę nieruchomość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.6 9:9:24

Wynajęcie samochodu zastępczego po wypadku - warunki OC

.... a musiałem się jeszcze (przypomnieć) domagać od PZU zwrotu za wynajęty samochd zastempczy (po trzech miesiącach). ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.6 8:58:26

Wynajęcie mieszkania pomimo sprzeciwu niezatrudnionego brata

Wtam. Mam ogromny problem, otóż moja mama w ostatnim czasie straciła pracę (mieszka w małej miejscowości gdzie trudno o pracę) ja studiuję i razem z mamą zastanawiamy się, czy nie lepiej byłoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.5 22:23:47

Podatek od umowy o dzieło dla twórcy stron internetowych

Witam, mam pytanie czy jeżeli nie wystawię rachunku za usługę nie musze wykazywac tego zarobku w US? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2009.3.5 17:7:20

Wykup lokalu który sam zbudowałem w adaptacji poddasza - czy płacić podwójnie?

sprawa nie jest prosta ale postaram się pomóc proszę o sms z numerem tel pozdrzwiam 602684299 ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.5 14:42:52

Aktualna zgoda sąsiada na przybudówkę z 8-letnim okresem

Witam, mam pytanie. Byłem w urzędzie i powiedziano mi, że muszę mieć plany budynku gospodarczego do przybudówki sąsiada, a Ja mam zgodę od sąsiada która już ma 8 lat z której wynika że wyraził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.5 11:38:48

Opieka nad dzieckiem po wyjeździe matki

I jeszcze jedno. Kobiety mnie nauczyły że absolutnie nie powinieneś na jakikolwiek kontakt dziecka z matką. Chyba że zdecyduje to sąd. Ja zrobiłem ten błąd ale niestety nie miałem wtedy innej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.4 20:12:50

Wynajem mieszkania - jak uchronić się przed nieuczciwością?

A jak naprzykład chciałabym wynając mieszkanie od znajomych,ale mieszkanie jest niewykupione i w bloku wojskowym. Wiem ze nie moge zrobić tego po cichu bo sąsiedzi są nie zyczliwi.Czy na przykład ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.4 14:33:47

Zameldowanie u teściowej a prawo do większego mieszkania socjalnego

mam pytanie otoz ,razem z czworka dzieci jestem zameldowana u moich rodzicow ,lacznie jest tam zameldowanych 9 osob,w zwiazku z tym oczekuje na liscie na mieszkanie socjalne.od 4 lat mieszkamy z mezem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.4 14:18:15

Kierowca jako opiekun wycieczki - czy można odmówić dodatkowych obowiązków

pracuje w firmie jako kierowca/dostawca, w umowie mam tylko napisane - rodzaj pracy: kierowca,
obecnie jest zorganizowany wyjazd w sobotę i niedziele dla klientów firmy, pracodawca nakazał mi jechać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.4 12:47:0

Przywrócenie pierwotnego stanu mieszkania - łączenie dwóch lokali

Witam serdecznie! Chciałabym przywrócić pierwotny stan mieszkania.Ok 30-tu lat temu moi rodzice połączyli dwa mieszkania(dwa pokoje z kawalerką) Mieszkanie jest wykupione na własnosć.Nie wiem jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.4 10:39:51

Wladza rodzicielska a pobyt w Wielkiej Brytanii

cudowna z Ciebie córeczka! Ojciec miał Cie w d... i nawet nie płacił na Ciebie alimentow, a Ty chcesz matke kopnac w tylek? Niech Cie ta kobieta pusci i se zyj sama z tatunciem ktory do wiezienia powinien ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.3.4 9:59:59

Korporacja Feniks - wiarygodnosc w odzyskiwaniu

Był ten temat zajrzyj do internetu duza powazna firma , twoje pytanie jest w stylu czy mercedes to powazne auto ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.3.4 8:44:10

Prawo do mieszkania komunalnego po śmierci rodziców

Witam. Moi rodzice posiadaja mieszkanie komunalne (nie ma mozliwości wykupu). Ja z zona posiadam mieszkanie własnościowe. Czy po smierci rodziców bedę miał prawo do mieszkania rodziców ? (jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.3.3 18:41:58

Kara w zawieszeniu za art. 207 - czy możliwa?

Czy jeśli zostałemoskarżony z art.207 par.1 moge liczyć na kare w zawieszeniu?prosze o pilną odpowiedź ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.3.3 14:23:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika