Forum prawne (strona 732)
Rozwód z kochanką męża - czy sąd odbierze dziecko matce
mam pytanie 20 lutego 2009 odbyla sie sparwa rozwodowa i wszystko sie zakonczylo jednak mam pytanie w sprawie o opieke na dzieckiem sad orzekł ''prawo do opieki na dzieckiem mają oboje rodzice z tym, ... Zobacz wątek2009.3.12 19:11:48
Nadgodziny bez wynagrodzenia a spóźnienia do pracy
od poniedziałku firma w której pracuje wprowadziła 10-godzinny tryb pracy,dodać do tego 3 godz dojazdu(tam i powrót) to już 13 godz.dostajemy "śniadania"-zupka plus bułka.czy nie należy nam ... Zobacz wątek
2009.3.12 18:27:59
Czy można zmniejszyć etat bez zmiany zakresu obowiązków?
Nie. Nie można.Można się postarać o swoją działalność a nie pracowników w konia robić! ... Zobacz wątek
2009.3.12 13:44:30
Alimenty przy dochodzie 2400 zł - ile może zostać zasądzone?
Witam serdecznie,Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, ... Zobacz wątek
2009.3.12 13:6:35
Odwieszenie wyroku za alimenty - 10 miesięcy więzienia
Witam serdecznie,Jestem dziennikarką i przygotowuję obecnie program o kobietach, które porzucone przez mężów walczą o alimenty sle siebie, tak by mogły dalej godnie żyć. Jeżeli uważasz, ... Zobacz wątek
2009.3.12 12:58:7
Pozew o alimenty od majętnego ojca - ochrona przed zniszczeniem psychiki
2009.3.12 11:44:25
Dwie działalności gospodarcze w jednym lokalu - czy możliwe?
Witam !! Nie wiem czy w dobrym dziale no ale...Mam problem chciałem otworzyć 2 dizłalności gospodarcze, wraz z kolegą na jednym lokalu... Obie są w podobnym charakterze ale bardzo zależy nam na ... Zobacz wątek
2009.3.12 10:55:43
Czy pracodawca może zwolnić z umowy na czas określony bez podania przyczyny?
Witam,Czy pracodawca może zwolnić pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę na czas określony od tak bez podania przyczyny? Czy istnieją jakieś przepisy regulujące zwolnienia np. jeśli ... Zobacz wątek
2009.3.11 23:12:51
Zmiana stanowiska pracy bez formalnej decyzji
(dokończenie)Już pierwszego dnia powiedziałam, że nie będę się wyrabiała ze swoimi obowiązkami, bo jest tego dużo poza tym "nowe czynności" związane są z wielkim stresem. W dodatku nie ... Zobacz wątek
2009.3.11 20:38:5
Po jakim czasie można się starać o wykreślenie z KRK po mandacie?
Mam pytanko byłem karany z art 157kk. (obrażenia ciała do 7dni). Zapłaciłem 300zł grzywny. Po jakim czasie mogę się starać o wykreślenie z KRK. ... Zobacz wątek2009.3.11 19:40:47
Dziedziczenie ziemi rolnej bez księgi wieczystej - jak przejąć własność?
Mój dziadek otrzymał podczas refomy rolnej ziemię i las. Po jego śmierci zajmowała sie tym babcia. kiedy zmarła babcia gospodarką zajmował się jej syn który też zmarł. Aktualnie pozostało ... Zobacz wątek2009.3.11 13:17:59
Wykup mieszkania komunalnego - czy gmina może żądać pieniędzy
Mam taką samą sytuację .Gmina tak zdobyła moje mieszkanie , które jeszcze my pracownicy wykańczaliśmy .Kaucję ,którą wpłaciliśmy zakładowi , nie chce nam zwrócić obecny właściciel.(gmina) ... Zobacz wątek2009.3.10 22:29:23
Renta rodzinna podczas studiów zaocznych - czy nadal przysługuje?
Witam, jestem na teraźniejszą chwile studentką kolegium językowego na 3 roku (studiuje dziennie), mam 22 lata.Pobieram rentę rodzinną. Prawdopodobnie 2-letnie magisterskie bede robic zaocznie. Czy ... Zobacz wątek2009.3.10 21:29:28
Wykwaterowanie z kamienicy - podział na pokoje czy metry
Przezywam podobna sytuacje.urzad musi zaproponowac mieszkanie o takim samym standarcie i metrazu.jednak w przypadku zaleglosci czynszowych - juz moze zmniejszyc i metraz i standart.proponuje splacic zaleglosc. ... Zobacz wątek2009.3.10 21:4:58
Czy mogą mi zasądzić alimenty dla rodzica w trudnej sytuacji?
Witam,mam pytanie odnośnie realności zagrożenia płaceniem alimentów jakie może nade mną zawisnąć w związku z prawdopodobnymi problemami z zapewnieniem bytowania sobie i swojej rodzinie przez ... Zobacz wątek
2009.3.10 16:40:20
Likwidacja książeczki mieszkaniowej przy wykupie domu - czy stracę premię?
Otóż mam pewne pytanie odnośnie książeczki mieszkaniowej. Moja mam wykupuje dom, jednak będzie płacić za niego 5% wartości czyli ok 4000 zł, ma też książeczkę mieszkaniową na ktorej jest ... Zobacz wątek2009.3.10 16:29:31
Ukryta polisa OC przy sprzedaży samochodu - odpowiedzialność kupującego
Szanowni - mam problem natury zatajenia przedemną faktu przez sprzedającego o nabyciu umowy OC w Warcie.Kupiłem samochód u Pana X, z dokumentów ktore otrzymałem - to wszystko co stanowi potwierdzenie ... Zobacz wątek
2009.3.10 16:15:40
Nieuczciwa umowa telekomunikacyjna - wprowadzenie w błąd przez sprzedawcę
Ja ma, podobny problem Tele-2 wysłało w teren naciągaczy do zawarcia umów,nie informowali oni o warunkach umowy,tylko czychali na podpis niedoiformowanego kliena. Ja bylem właścicielem abonamentu ... Zobacz wątek2009.3.10 16:2:12
Przedawnienie kredytu bankowego po latach - czy mogę się bronić?
Witam,w 2002 roku wziąłem kredyt w banku, nie został spłacony. Kredyt został wykupiony przez jakiś fundusz. Fundusz złożył sprawę do Sądu Grodzkiego.
Bankowy Tytuł Egzekucyjny to 3 lata. ... Zobacz wątek
2009.3.10 12:49:10
Nakaz zapłaty z sądu za kredyt - co grozi przy braku majątku?
Witam,przyszło do mnie pismo z Sądu Grodzkiego wzywające w trybie upominawczym do uregulowania dość dawno zaciągniętego kredytu (w sumie ok. 5 tys złotych). W piśmie napisano, że mam na uregulowanie ... Zobacz wątek
2009.3.10 6:38:55
Tymczasowe aresztowanie - odszkodowanie po uchyleniu i umorzeniu
Proszę o kontakt,postaramy się pomóż.Pracuję w kancelarii prawnej :HalinaLach6666@interia.pl ... Zobacz wątek2009.3.9 20:18:41
Odszkodowanie od ubezpieczyciela administracji za remont komina
proszę o kontakt:HalinaLach6666@interia.pl ... Zobacz wątek2009.3.9 19:47:39
Wykup mieszkania komunalnego - likwidacja stref
Proszę wybaczyć,ale powiem tak-moja mama chce wykupić mieszkanie kwaterunkowe ale burmistrz mówi że jak będzie chciał to sprzeda,to jak to jest państwo w państwie!!!,bo ja z tego nic nie rozumie. ... Zobacz wątek2009.3.9 19:4:46
Zwrot kurtki w sklepie - odmowa bez uzasadnienia
Szkoda, że nie spytałeś się wcześniej czy jest taka możliwość. Duża część sklepów jednak daje taką możliwość (w ciągu tygodnia wymiana prod. z metkami, bez oznak noszenia na inny rozm. ... Zobacz wątek2009.3.9 18:35:9
Uszkodzenie telefonu przez zwymiotowanie - czy muszę płacić za naprawę?
Zwrócić pieniądze oczywiście. Ubezpieczenie nie ma nic do tego. Nawet fakt, czy powinien pisać sms'a w godzinach pracy. Pani córka uszkodziła jego mienia więc ma prawo żądać od niej zadośćuczynienia ... Zobacz wątek2009.3.9 18:31:15
System pracy 12h przez tydzień z tygodniem wolnym - czy to zgodne z prawem?
Pracuję na przędzalni na 3 zmiany po 8 godzi w soboty pracowalismy w nadgodzinach i chyba to najbardziej wprawiało naszego pracodawce o ból głowy. Od 1 marca wprowadził siedmio dniowy 12 godzinny ... Zobacz wątek2009.3.9 15:9:38
Lokal handlowy na gruncie spółdzielczym - prawa własnościowe
W 1983r wybudowałem na terenie SM lokal handlowy stały podpiwniczony,naturalnie miałem na to wszystkie zgody i zezwolenia.Lokal posiada powierzchnię 20m2 i co miesiąc płacę dla spółdzielni czynsz ... Zobacz wątek2009.3.8 19:54:46
Przerobienie budynku gospodarczego na mieszkanie - zgoda architekta
Budynek o pwierzchni 37m kw. posiada status budynku mieszkalnego. Ze względu na jego stan techniczny chcę zmienić jego status na budynek nie nadający się do całorocznego zamieszkania (np. letniskowy). ... Zobacz wątek2009.3.8 11:59:57
Sąsiedzi zakłócający ciszę - hałas dzieci i libacje, jak się bronić prawnie
Mieszkam od przeszło 8mcy w tbs'ie i przeżywam z rodziną podobną sytuację, choć na szczęśćie nie jest to rodzina patologiczna. Mieszkamy na 4 z 5 pięter tbs'u. od 7 do 22 dzień w dzień, co ... Zobacz wątek2009.3.8 0:58:51
Wspólnota mieszkaniowa - koszty naprawy dachu po zniszczeniach lokatora
W kamienicy w której mieszkam znajduje się 8 mieszkań. Pięć znich to mieszkania własnościowe wykupione od ADM,natomiast trzy są własnością miasta.W ubiegłym tygodniu, wskutek eksmisji zasądzonej ... Zobacz wątek2009.3.7 18:4:25
Polisa ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci PZU z lat 80-tych
Witam.Pomogę w sądowym dochodzeniu roszczeń z wszelkich polis posagowych. Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek
2009.3.7 16:39:13
Jak pozbyć się zameldowanych lokatorów którzy dręczą emerytów?
1.jeśli chodzi o bratową to pojawia się problem bo są dzieci, czy bratowa z dziećmi jest zameldowana? z tym, że sam fakt dzieci wyklucza eksmisję- czyli ich usunięcie bez wskazania lokalu zastępczego.2.jeśli ... Zobacz wątek
2009.3.7 16:31:43
Polisa posagowa PZU - minimalne odsetki przy wypłacie
Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych.Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek
2009.3.7 16:6:3
Koszty postępowania sądowego w sprawie wypłaty polisy posagowej PZU
Witam. Pomogę w zakresie sądowego dochodzenia roszczeń z wszelkich polis posagowych.Kontakt: wws.lucas@wp.pl ... Zobacz wątek
2009.3.7 16:5:9
Wymeldowanie z mieszkania ojca - kto może wymeldować poza samą osobą
To zosyane wtedy bezdomnym. ... Zobacz wątek2009.3.7 14:58:19
Przekształcenie działki letniskowej w mieszkalną
Kupiliśmy murowany domek całoroczny ok.100m.kw.uż.(ocieplony, woda, siła, szambo) na działce pod zabudowę letniskową - super :). Czy jest jakakolwiek szansa aby przekształcić tę nieruchomość ... Zobacz wątek2009.3.6 9:9:24
Wynajęcie samochodu zastępczego po wypadku - warunki OC
.... a musiałem się jeszcze (przypomnieć) domagać od PZU zwrotu za wynajęty samochd zastempczy (po trzech miesiącach). ... Zobacz wątek2009.3.6 8:58:26
Wynajęcie mieszkania pomimo sprzeciwu niezatrudnionego brata
Wtam. Mam ogromny problem, otóż moja mama w ostatnim czasie straciła pracę (mieszka w małej miejscowości gdzie trudno o pracę) ja studiuję i razem z mamą zastanawiamy się, czy nie lepiej byłoby ... Zobacz wątek2009.3.5 22:23:47
Podatek od umowy o dzieło dla twórcy stron internetowych
Witam, mam pytanie czy jeżeli nie wystawię rachunku za usługę nie musze wykazywac tego zarobku w US? ... Zobacz wątek2009.3.5 17:7:20
Wykup lokalu który sam zbudowałem w adaptacji poddasza - czy płacić podwójnie?
sprawa nie jest prosta ale postaram się pomóc proszę o sms z numerem tel pozdrzwiam 602684299 ... Zobacz wątek2009.3.5 14:42:52
Aktualna zgoda sąsiada na przybudówkę z 8-letnim okresem
Witam, mam pytanie. Byłem w urzędzie i powiedziano mi, że muszę mieć plany budynku gospodarczego do przybudówki sąsiada, a Ja mam zgodę od sąsiada która już ma 8 lat z której wynika że wyraził ... Zobacz wątek2009.3.5 11:38:48
Opieka nad dzieckiem po wyjeździe matki
I jeszcze jedno. Kobiety mnie nauczyły że absolutnie nie powinieneś na jakikolwiek kontakt dziecka z matką. Chyba że zdecyduje to sąd. Ja zrobiłem ten błąd ale niestety nie miałem wtedy innej ... Zobacz wątek2009.3.4 20:12:50
Wynajem mieszkania - jak uchronić się przed nieuczciwością?
A jak naprzykład chciałabym wynając mieszkanie od znajomych,ale mieszkanie jest niewykupione i w bloku wojskowym. Wiem ze nie moge zrobić tego po cichu bo sąsiedzi są nie zyczliwi.Czy na przykład ... Zobacz wątek2009.3.4 14:33:47
Zameldowanie u teściowej a prawo do większego mieszkania socjalnego
mam pytanie otoz ,razem z czworka dzieci jestem zameldowana u moich rodzicow ,lacznie jest tam zameldowanych 9 osob,w zwiazku z tym oczekuje na liscie na mieszkanie socjalne.od 4 lat mieszkamy z mezem ... Zobacz wątek2009.3.4 14:18:15
Kierowca jako opiekun wycieczki - czy można odmówić dodatkowych obowiązków
pracuje w firmie jako kierowca/dostawca, w umowie mam tylko napisane - rodzaj pracy: kierowca,obecnie jest zorganizowany wyjazd w sobotę i niedziele dla klientów firmy, pracodawca nakazał mi jechać ... Zobacz wątek
2009.3.4 12:47:0
Przywrócenie pierwotnego stanu mieszkania - łączenie dwóch lokali
Witam serdecznie! Chciałabym przywrócić pierwotny stan mieszkania.Ok 30-tu lat temu moi rodzice połączyli dwa mieszkania(dwa pokoje z kawalerką) Mieszkanie jest wykupione na własnosć.Nie wiem jak ... Zobacz wątek2009.3.4 10:39:51
Wladza rodzicielska a pobyt w Wielkiej Brytanii
cudowna z Ciebie córeczka! Ojciec miał Cie w d... i nawet nie płacił na Ciebie alimentow, a Ty chcesz matke kopnac w tylek? Niech Cie ta kobieta pusci i se zyj sama z tatunciem ktory do wiezienia powinien ... Zobacz wątek2009.3.4 9:59:59
Korporacja Feniks - wiarygodnosc w odzyskiwaniu
Był ten temat zajrzyj do internetu duza powazna firma , twoje pytanie jest w stylu czy mercedes to powazne auto ... Zobacz wątek2009.3.4 8:44:10
Prawo do mieszkania komunalnego po śmierci rodziców
Witam. Moi rodzice posiadaja mieszkanie komunalne (nie ma mozliwości wykupu). Ja z zona posiadam mieszkanie własnościowe. Czy po smierci rodziców bedę miał prawo do mieszkania rodziców ? (jestem ... Zobacz wątek2009.3.3 18:41:58
Kara w zawieszeniu za art. 207 - czy możliwa?
Czy jeśli zostałemoskarżony z art.207 par.1 moge liczyć na kare w zawieszeniu?prosze o pilną odpowiedź ... Zobacz wątek2009.3.3 14:23:47
Masz inne pytanie do prawnika?