Forum prawne (strona 732)
Aborcja w UK
Moja koleżanka zrobiła aborcje w Anglii, dowiedziała się o tym jej matka. Teraz jej grozi, że zgłosi sprawe na policje w polsce, bo ta koleżanka na stałe mieszka w polsce. Czy coś jej grozi za ... Zobacz wątek2010.8.5 10:45:52
buty-reklamacja a szewc
witammam takie pytanie czy moge reoperować buty u szewca jeśli nie chcę starcic gwarancji? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.5 10:44:37
badania psychiatryczne
Mój kolega został skazany na kare bezwzględnego pozbawienia wolności i wkrótce ma zacząć odbywać wyrok. On mówi, że tam nie wytrzyma i sobie "coś" zrobi. Czy jest możliwa jakaś interwencja ... Zobacz wątek2010.8.5 10:44:3
zwrot 50%
witamMam taki problem kupiłam obuwie , które w bardzo krótkim czasie się zniszczyło zaniosłam je do reklamacji i zaproponowano mi 50% kwoty butów chcę się odwołać od decyzji co powinnam w ... Zobacz wątek
2010.8.5 10:42:59
Usunięcie skutków prawnych
witamchciałam się zapytać jak wygląda usunięcie skutków prawnych na skutek uchylenia decyzji? z górydziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.5 10:35:43
Rozwód z więźniem
Witam, mój mąż przebywa obecnie w zakładzie karnym. Będzie tam jeszcze przez 3 lata, ale ja zdecydowałam się od niego odejść. Chciałabym zapytać, czy są szanse na rozwód z więźniem, tym ... Zobacz wątek2010.8.5 10:33:2
Komornik skarbowy
witammam pewne pytanie czy mam niezapłacony mandat czy komornik może coś zająć? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 10:32:38
wydzielenie części spadku
Jestem jednym z czterech spadkobierców kawałka gruntu, który został po naszym dziadku. Ponieważ nie ma zgody co do podziału tej ziemi między nami, jeden ze spadkobierców chce aby dla niego sąd ... Zobacz wątek2010.8.5 10:27:43
zwiększenie alimentów po ślubie?
Jestem ojcem 8 letniej córki, płacę na nią alimenty 800 zł miesięcznie. Wkrótce żenię się z moją nową partnerką i chciałbym zapytać, czy w związku z tym moja była żona może zweryfikować ... Zobacz wątek2010.8.5 10:19:37
Przemeldowanie
witamjakie potrzebne mi są dokumnety do przemeldowania na meldunek stały?
z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.5 10:16:28
Wpis do księgi wieczystej
witammam pewien problem chcę wybudować drugi dom na tej samej działce i moje pytanie dotyczy czy powinienem złożyć wpis na nową księgę czy na starą? jakie domuenty mi są potrzebne? z góry ... Zobacz wątek
2010.8.5 10:13:41
Księga wieczysta
Księgi wieczyste są jawne. Może je przeglądać każdy, kto ma w tym interes prawny oraz notariusz.Można je też przeglądać w formie elektronicznej:
http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html ... Zobacz wątek
2010.8.5 10:13:41
Dziedziczenie mieszkania
Jeśli spadkodawca nie pozostawił testamentu, to spadek po nim dziedziczą spadkobiercy ustawowi. W pierwszej kolejności jest to małżonek oraz dzieci.W ciągu 6 miesięcy od chwili, w której ... Zobacz wątek
2010.8.5 10:6:20
Dobudówka do starego domu
witamChciałam się zapytać czy jest zgodna z prawem taka sytuacja: chciałam na miejscu pomieszczenia gospodarczego wybudować dostawkę do domu? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:58:0
NAZWISKO DLA DZIECKA!!
witamMam takie pytanie mój narzeczony w chwili obecnej przebywa w zakładzie karnym jestem w ciąży i chciałabym żeby dziecko miało nazwisko ojca? czy może być problem z tym że ojciec dziecka ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:55:45
Uchwała
witamChciałem się zapytać czy jest możliwa taka sytuacja, rada miasta podjęła uchwałę o likwidacji szkoły, czy mieszkańcy mają jakiś wpływ aby decyzja została zmieniona? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:52:22
Zawieszenie kary ze względu na dziecko
Aby móc się ubiegać o warunkowe zwolnienie, muszą być spełnione następujące przesłanki:- skazany odbył już co najmniej połowę kary (chyba że był recydywistą albo skazany na 25 lat ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:52:14
Nieważność decyzji
witamCzy po stwierdzeniu nieważności decyzji można ubiegać się o wznowienie postępowania? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:48:46
wyjazd z dzieckiem za granice
WitamChcę wyjechać z dzieckiem za granicę, mamy paszporty itp. Nie wiem tylko czy potrzebuje do tego zgody ojca dziecka. On ma ustalone widzenia a my lecimy na 5 miesięcy więc nie wiem czy się ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:39:12
Wydanie dowodu osobistego
Witam!Chciałem się zapytać czy jest możliwe aby dostać dowód osobisty w dzień swoich 18-tych urodzin lub zaraz jakoś po? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:34:47
Ciąża córki
WitamPolecono mi to forum dlatego piszę o moim problemie, mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc.
Moja córka jest w ciąży ma jedynie 15 lat a jej chłopiec 17. Raz z mężem ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:34:24
Pokrycie dachu ? azbest
Witammam problem, ponieważ mój sąsiad pokrył swój dach płytami azbestowymi, który graniczy z moją posesją? co mogę zrobić w takiej sytuacji? czy jakiś przepis zabrania tego? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:33:9
Jak wymeldować syna
witamBardzo proszę o pomoc, co mam zrobić aby wymeldować syna z domu? cz y powinnam zgłosić się do biura meldunkowego czy może do sądu? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:31:3
Kurs na Prawo Jazdy
witammam pewne pytanie ile przed ukończeniem 18 roku życia mogę zacząć kurs prawa jazdy? i czy mogę je odebrać bez dowodu czy muszę na niego czekać? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:27:25
Kara za szybką jazdę
witamChciałem się zapytać czy może grozić mi areszt jeśli mam na koncie dużo niezapłaconych mandatów?z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:24:41
Praca w Policji a wykroczenie
witammam takie pytanie chciałbym pracować w policji, ale parę lat temu zostałem ukarany grzywna czy z tego powodu mogę mieć jakiś problem z dostaniem się? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.5 9:23:14
Oferta Kredytowa Deutsche Bank dla Prawników bez konieczności dokumentowania dochodu
Deutsche Bank PBC S.A. jest bankiem oferującym kompleksowe i zindywidualizowane rozwiązania finansowe dla Klientów Indywidualnych i Biznesowych.db kredyt to linia biznesowa Deutsche Bank PBC S.A., ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:17:13
paszport dla dziecka bez zgody ojca
WitamCzy jest jakaś szanso na to żeby wyrobić paszport dziecku bez zgody biologicznego ojca, ze względu na to ze nie mamy z nim kontaktu a nie dlatego ze się sprzeciwia wyjazdowi. ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:12:45
Kolejna reklamacja
witammam problem po raz 4 telefon mi się popsuł i to z tego samego powodu. czy jest prawda że powinienem dostać nowy po trzecim takim uszkodzeniu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:10:34
Zatrzymanie prawa jazdy dłużnika
Witam,Mój znajomy nie płaci alimentów na swoje dzieci, ponieważ nie ma z czego. To co ma ledwo starcza na jedzenie. Teraz komornik zabrał mu prawo jazdy ponieważ jest dłużnikiem. Czy miał do ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:10:27
Zwrot komputera
Witamchciałem się zapytać co mogę zrobić w sytuacji gdy kupiłem komputer i tego samego dnia stwierdziłem ze jednak to nie jest to i chcę go oddać co mogę powiedzieć aby uwzględniona zwrot ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:8:6
płacenie alimentów a areszt
WitamOjciec mojego dziecka został aresztowany, więc nie otrzymuje od niego alimentów. Czy mogę prosić o dofinansowanie od Państwa na jakiś czas? Ja sama sobie nie poradzę! gdzie zgłosić się ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:7:6
Allegro ? oszustwo
WitamZostałem oszukany na allegro i chcę to zgłosić na policje. po jakim czasie powinienem się na nią zgłosić i jakie dokumenty wziąć ze sobą?? Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.5 9:4:51
firma windykacyjna
witamMam problem i chciałem się zapytać czy można na raty spłacać zadłużenie firmie windykacyjnej? jeśli tak to ile wynoszą wtedy odsetki? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:59:40
Kolejna naprawa lodówki
Witammam pewien problem ponieważ jakiś czas temu kupiłem lodówkę, która 4 raz mi się popsuła, Czy jest prawdą to, że po trzecim uszkodzeniu powinien dostać nową lodówkę?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:56:59
Reklamacja mp3 playera
witammam pewien problem, parę miesięcy temu kupiłem odtwarzacz mp3 i niestety się popsuł, wiec wysłałem go do sklepu gdzie kupiłem. Tam stwierdzono naprawę podczas której został on uszkodzony, ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:54:5
Długi małżonka
WitamCzy była żona może odpowiadać za długi męża, jeżeli ten wziął kredyt jak jeszcze byli razem, a teraz nie jest w stanie go spłacić. ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:53:53
Nadzór kuratorski
WitamChciałbym się dowiedzieć na czym polega nadzór kuratorski, jak to może wyglądać w przypadku niepełnoletniego dziecka posądzonego o rozbój? ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:52:7
Gigantyczny rachunek z neostrady
Witam.Mam ogromny problem zerwałem umowę z tp i po miesiący przyszedł mi ogromny rachunek i nie wiem za co. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:50:40
Oszukany na 500 zł.
witamDokonałam ostatnio zakupu, ale niestety transakcja została przeprowadzona bez aukcji na allegro i teraz mam problem ponieważ przelałam pieniądze za zakup, a ten facet się nie odzywa.Co mam ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:48:1
Zwrot bez metki
WitamKupiłam niedawno buty na allegro, na pierwszy rzut oka wszystko było w porządku więc odcięłam metkę tylko teraz mam problem, ponieważ odcięłam już metkę a zauważyłam że mają wadę ... Zobacz wątek
2010.8.5 8:37:53
sposób na vat
Dzień Dobry!Chciałbym podzielić się informacją w jaki sposób można w łatwy i przyjemny sposób uzyskać informację o tym co można odliczyć składając wniosek vzm-1 w celu odliczenia vat-u ... Zobacz wątek
2010.8.5 1:33:23
Nie zapłacona Faktura VAT RR
Dzień dobry,na początku chciałbym przedstawić sytuację w jakiej zostałem postawiony przez nie uczciwego przedsiębiorcę.Jestem sadownikiem produkuję owoce jagodowe.Mój problem rozpoczął się ... Zobacz wątek2010.8.4 22:58:38
DOTYCZY POWIERZCHNI DZIAŁKI RENTOWEJ
DOTYCZY POWIERZCHNI DZIAŁKI RENTOWEJ 18 LAT TEMU DOSTAŁEM W SPADKU DZIAŁKĘ RENTOWĄ O POWIERZCHNI 51a .WSZYSTKIE PAPIERY NA TO WSKAZUJĄ .A TERAZ DOPATRZYŁEM SIĘ ZE JEST 40a .CZY JEST SZANSA ODZYSKANIA ... Zobacz wątek2010.8.4 22:30:49
Oszczędności po rodzicach
Owszem możecie się domagać części spadku, która Pani przypada. Należy wezwać brata do wydania Pani części spadku listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, a jeśli to pozostanie bezskuteczne ... Zobacz wątek2010.8.4 21:52:8
Co zrobić
Może Pani zgłosić problem molestowania przez byłego męża na policji. Najlepiej będzie, jeśli przedstawi Pani im jakieś dowody na tą okoliczność. Najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie ... Zobacz wątek2010.8.4 20:57:13
Kradzież pracownika
Potrzebne będą twardsze dowody. Ciężar dowodu przy zwolnieniu dyscyplinarnym leży po stronie pracodawcy, a pracownik może twierdzić, że ktoś inny kradnie paliwo z samochodu i nie musi nic udowadniać. ... Zobacz wątek2010.8.4 20:44:57
Kłopotliwe drzewo sąsiada
Kodeks Cywilny Art. 150. Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; ... Zobacz wątek2010.8.4 20:6:47
Cło
Mam zamiar w najbliższym czasie kupić w USA sprzęt muzyczny, konkretnie gitarę i wzmacniacz, w sumie wartość sprzętu będzie wynosić ok. 3500 dolarów. Mam zamiar kupić to w sklepie internetowym ... Zobacz wątek2010.8.4 19:57:17
Odszkodowanie - podatek
Czy jeśli w tym roku dostałem odszkodowanie za wypadek samochodowy, to znaczy że będę musiał to wliczyć w swój dochód i zapłacić od tego podatek??? Czy jeśli to jest podatek, to jest możliwość, ... Zobacz wątek2010.8.4 19:54:5
Masz inne pytanie do prawnika?