Forum prawne (strona 733)
Spokrewniona osoba w sądzie
witammam pewne pytanie zostałam wezwana na świadka do sądu pracy, jestem spokrewniona z powodem i czy w takiej sytuacji mogę odmówić składania zeznań? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 11:18:9
kamera w pokoju socjalnym
Chciałabym zapytać, czy jeśli w moim miejscu pracy w pokoju socjalnym są kamery, a w umowie o pracę nie ma żadnej klauzuli, że zgadzamy się być nagrywani, to czy takie nagranie może być użyte ... Zobacz wątek2010.8.4 11:14:6
schizofrenia a rozwód
Sąd orzekając o władzy rodzicielskiej i kontaktach z dzieckiem kieruje się dobrem dziecka i bierze pod uwagę wszystkie związane z tym okoliczności. Trzeba więc uzasadnić, że jest się ... Zobacz wątek2010.8.4 11:12:44
Pijany rowerzysta
witam, w poniedziałek miałem kolizję drogową, potrąciłem samochodem pijanego rowerzystę. Policja uznała jego winę (miał ponad 2 promile alkoholu we krwi..), jednak mój ubezpieczyciel nie chce ... Zobacz wątek2010.8.4 11:11:34
Urząd pracy
witamChciałam się zapytać jak powinno wyglądać odwołanie do urzędu pracy? Jakie dokumenty powinnam złożyć? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 10:57:39
L4 wypadkowe
witamPrzez ostatni miesiąc byłem na L4, ponieważ doszło do wypadku w pracy Jakie powinno być moje wynagrodzenie? z góry dziękuje za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 10:53:45
Przymusowe urlopy
witamChciałem się zapytać czy pracodawca może przymusowo wysłać pracownika na urlop wypoczynkowy ponieważ jak twierdzi zakład przechodzi przestój i moje drugie pytanie czy przysługuje mi 15 ... Zobacz wątek
2010.8.4 10:51:28
Wyrzuceni przez teścia
Witam, razem z żoną mieszkaliśmy w mieszkaniu mojego teścia, jest to mieszkanie spółdzielcze. Teść jednak wyrzucił nas z tego mieszkania, zmienił zamki i nas nie wpuszcza do środka. Żona się ... Zobacz wątek2010.8.4 10:47:27
Ciąża a zwolnienie
witammam taki problem jestem na urlopie wychowawczym i właśnie dowiedziałam się ze jestem w drugiej ciąży czy pracodawca może mnie zwolnić? i czy będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński? ... Zobacz wątek
2010.8.4 10:43:29
Kierowanie pojazdem w pracy
witammam taki problem bardzo często wyjeżdżam na delegacje służbowym autem i czy należy mi się jakieś wynagrodzenie za prowadzenia tego auta? mój szef twierdzi, że nie jestem kierowcą i mogę ... Zobacz wątek
2010.8.4 10:30:3
Zawód
witammam takie pytanko czy może ktoś wie jakich zawodów nie powinna wykonywać osoba która miała problemy z prawem? z góry dziękuję za odpowiedź
... Zobacz wątek
2010.8.4 10:21:26
Kontrola PIP
WitamChciałam się zapytać do czego jest potrzebny numer pesel pracodawcy? i jakie mogą być kary nałożone przez PIP? Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.4 10:14:52
zwolnienie indywidualne a grupowe
witamMam takie pytanie jakie są korzyści ze zwolnienia grupowego a zwolnienia indywidualnego? i czy są jakieś w ogóle korzyści z takich zwolnień? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.4 10:9:8
Pakiet socjalny
Witammam pytanie pracuję w firmie (spółka z.o.o) która zatrudnia więcej niż 50 osób i niestety nie ma żadnego pakietu socjalnego . Kiedy pracodawca jest zobowiązany aby firma taki pakiet posiadała?Z ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:59:44
Zakaz prowadzenia firmy
witammam pytanie czy jest to zgodne z prawem jeśli pracodawca umieścił w umowie zakaz prowadzenia własnej działalności gospodarczej o tym samym charakterze co działalność pracodawcy w tym samym ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:56:47
pytanie?
witammam pytanie czy umowa jest ważna jeśli w treści a dokładnie w nazwie ulicy na której znajduje się siedziba firmy został popełniony błąd literowy? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:50:10
Lista rozpoczęcia
WitamCzy jest to zgodne z prawem, aby pracodawca stworzył listę na którą trzeba się wpisywać jeśli chce się rozpocząć przerwę? czy z takiej listy można wykluczyć kierownika?z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:47:34
Praca na niepełny etat
witamMam problem chciałam się zapytać jaka jest różnica miedzy 1/4, a 1/2 etatu? jakie świadczenia mi się należą? Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:27:36
Aneks do umowy o prace
witammam problem pracowałam na umowę o pracę i niedawno dostałam propozycję nowego stanowiska na nowym miejscu oczywiście wynagrodzenie lepsze. pracuje już od pewnego czasu na nowym stanowisku ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:20:55
Obowiązki właściciela psa
WitamPies mojego sąsiada ciągle załatwia się pod moim oknem, zwracałam uwagę już wiele razy ale bez skutku. Wiem, że za coś takiego są mandaty i dzwoniłam na policję, żeby przyjechała i ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:15:19
podwyżka
witamChciałam się zapytać czy pracodawca może nie dać pracowniki podwyżki, która jest obligatoryjna dla wszystkich pozostałych pracowników? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:13:48
Sprzęt komputerowy
WitamChciałem się zapytać czy są może jakieś uregulowania prawne dotyczące przestarzałego sprzętu komputerowego na stanowisku pracy? Jeśli ktoś coś wie na ten temat bardzo proszę o podanie ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:10:55
Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego
WitamUkradziono w moim aucie lusterka, właśnie jechałem do warsztatu po nowe i zatrzymała mnie policja, nie słuchała wytłumaczenia tylko zabrała dowód rejestracyjny. Czy to jest ok? Przecież ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:8:21
Raty
WitamMam do zapłacenia mandat za picie w miejscu publicznym, czy można go jakoś rozłożyć na raty? Gdzie to należy zgłosić? ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:4:49
Praca na chorobowym
WitamMam pytanie czy mogę pracować jeśli w chwili obecnej jestem na zwolnieniu L4 ? z góry dziękuje za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:4:16
Miejsce publiczne
witam,Co to jest miejsce publiczne, czy np. osiedle ogrodzone z ochroną jest miejscem publicznym? Czy tam może wtargnąć policja i wypisać mandat za np. picie alkoholu. ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:2:31
Zwolnienie z pracy po urlopie macierzyńskim
Witammam pewne pytanie czy można zwolnić pracownika jeśli jest on na urlopie macierzyńskim, a po powrocie chciałby starać się o zaległy urlop wypoczynkowy?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 9:1:57
Urlop a umowa próbna
WitamMam ogromny problem dostałem właśnie pracę i jestem na czas próby, i chciałem się zapytać czy na takiej umowie obowiązuje mnie urlop? ponieważ mam już wykupione wczasy i nie wiem co robić? ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:59:17
Zabranie Prawo Jazdy w Niemczech
WitamMojemu bratu zabrano prawko za jadę pod wpływem alkoholu w Niemczech. Co mu za to może grozić? Jak tam wygląda prawo? ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:59:10
Pogróżki telefoniczne
Witam!Ktoś z sieci orange wciąż do mnie dzwoni, wyzywa mnie od najgorszych i rzuca słuchawkę. Nie mam pojęcia kto to. Ja żadnych wrogów chyba nie mam więc to musi być pomyłka. Czy aby zgłosić ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:55:18
Mandat ? fotoradar
WitamSłyszałem, że są jakieś sposoby aby uchronić się przed płaceniem mandatu z fotoradaru. Czy wy coś o tym wiecie? Piszcie!!! ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:52:38
Wniosek o widywanie dziecka
WitamMuszę napisać wniosek do sądu o widywanie się z dzieckiem, nie mam pojęcia co taki wniosek powinien zawierać. Bardzo proszę o pomoc! ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:51:7
Czy siostra odpowiada za długi drugiej siostry ?
Witam.Moja siostra która jest panną zaciągnęła bardzo duży kredyt, nie jest w stanie go spłacić. Ma straszne długi. Czy może być tak, że to ja będę za te długi odpowiadać? Nasi rodzice ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:49:19
odmowa pracy
witammam pewien problem ostatnio dostałam pracę, jednak warunki tej pracy mi nie odpowiadają.Zaczęłam również kurs księgowości dla bezrobotnych, z którego zostanę wyrzucona jeśli podejmę ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:47:42
prawa i obowiązki ojczyma
WitamChciałbym się dowiedzieć jakie prawa i obowiązki nabywa chłopak który weźmie ślub z ich matką. Proszę o szybką odpowiedź! ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:41:43
Dyżur
witamMam pytanie ponieważ czasami dyżuruję w niedzielę na telefonie i jakie powinno być moje wynagrodzenie? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.4 8:39:49
Odebranie praw rodzicielskich matce dziecka
WitamJestem w separacji od roku, odwiedzam moje dzieci i zauważyłem, że zajmuje się nimi bardzo źle. Martwię się o nie, i pomimo tego, że wiem jak ważna dla każdego dziecka jest mama chcę ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:39:16
Wolna sobota!
witammam pewne pytanie ostatnio pracowałem w sobotę, czy za ten dzień przysługuje mi dzień wolny? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:36:54
Czy tak można?
witamPracuję w chwili obecnej na umowę na czas określony 1,5 roku, niedawno dowiedziałam się, że jestem w trzecim miesiącu ciąży, a przepracowałam na tej umowie jedynie tydzień. Czy jak zaniosę ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:35:13
Prawo pracy
Witammam pytanie chciałem sprawdzić własnego pracownika, który jest w chwili obecnej na zwolnieniu lekarskim? jak mogę to zrobić? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:31:23
Odmowa urlopu
witammam problem mój pracodawca nie zgodził się na mój urlop, ponieważ twierdzi,że pierwszeństwo mają pracownicy z dłuższym stażem pracy co w takiej sytuacji mogę zrobić? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:29:16
Uprawomocnienie wyroku
Jestem po sprawie rozwodowej, sąd pozbawił również ojca praw rodzicielskich. Kiedy ten wyrok zostanie uprawomocniony? Wiem, że jest to kwestia tygodni ale nie wiem ilu.... Zobacz wątek
2010.8.4 8:28:3
Umowa na czas określony a umowa na czas nieokreślony
WitamPracuję w firmie od trzech lat mam umowę na czas określony i kiedy ta umowa może mi się zmienić na umowę na czas nieokreślony? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:26:35
O co chodzi?
WitamMam pewien problem mój pracodawca nie zapłacił mi za urlop, mam umowę na czas nieokreślony, po powrocie kierownik poinformował mnie,że nie przysługiwały mi żadne dni wolne i nie zapłacił ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:16:11
zwrot kosztów...
Witam,Mam pewne pytanie, chciałam się zapytać czy mogę ubiegać się o zwrot kosztów za zakup okularów skoro moja praca polega na pracy z komputerem? jeśli tak to jakie dokumenty powinnam złożyć? ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:10:23
Odprawa pieniężna
WitamMam pytanie, rozwiązuję teraz własną firmę- spółkę z o.o. i moje pytanie dotyczy zwalniając pracowników powinienem wypłacić im odprawę pieniężną? Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.4 8:7:47
Pobicie bez śladów
Zawsze warto zgłosić taką sprawę - sczególnie jeśli są świadkowie. ... Zobacz wątek2010.8.4 7:32:19
Czy mąż może zatrudnić żonę?
Jeśli małżeństwo jest w separacji.Z tego co mi wiadomo, to przepisy nie zezwalają na zatrudnianie osoby bliskiej , z którą jest prowadzone wspólne gospodarstwo domowe. Natomiast osoby takie ... Zobacz wątek
2010.8.3 23:29:32
Potrącenie, sprawa w sądzie, .... wycofanie ?!
Witam.Mam pytanie.. a mianowicie jestem oskarżony o popełnienie przestepstwa jakim jest w moim przypadku nieumyslne spowodowanie wypadku drogowego. Sprawa z Policji wyszła do prokuratora, ten wystosowal ... Zobacz wątek
2010.8.3 22:36:21
Problem z Vat 25 i PCC3
Witam, posiadam pewien problem zakupiłem samochód na własność z ojcem w Polsce na zwykłej giełdzie. Samochód był sprowadzony z Belgii ale nie posiadał żadnych opłat(samochód był własnością ... Zobacz wątek2010.8.3 20:13:59
Masz inne pytanie do prawnika?