Forum prawne (strona 728)
Cofnięcie darowizny mieszkania na żonę
Kilka lat temu rodzice, aby umożliwić nam prawidłowy rozwój małżeństwa przepisali mieszkanie na żonę(i tylko na nią) właściwie jako darowznę choć teściowa uregulowała po tym fakcie zadłużenie ... Zobacz wątek2009.5.10 14:58:57
Wynagrodzenie za L4 po wypadku w okresie próbnym
dziekuje - 100% ale moje kolejne pytanie to:2. Czy powinnam byla otrzymac wynagrodzenie ZA CALOSC ZWOLNIENIA lekarskiego pomimo ze umowa o prace zostala rozwiazana w czasie trwania zwolnienia?
Zastanawiam ... Zobacz wątek
2009.5.10 10:43:54
Polisa PZU z lat - dewaluacja i niskie odsetki
odwołujcie się do sądu mi z 2 ysiecy wyszło 50 pozdrawiam:) ... Zobacz wątek2009.5.9 2:27:57
Czy zakład pracy może mieć okna na moją działkę prywatną?
WitamMoja sytuacja wygląda tak
Mieszkam w domku jednorodzinnym z działka i moim sąsiadem jest zakład pracy.
Jego budynek jest w odległości 4 m od granicy i ma okna na moją działkę.
Często ... Zobacz wątek
2009.5.8 18:2:9
Zemsta na właścicielach - zgłoszenie niepłacenia podatku
odezwał się kolejny nie płacący podatku ... Zobacz wątek2009.5.8 16:30:2
Czy mogę żądać spłaty części kredytu od współkredytobiorcy matki?
Wzięłam kredyt w banku wspólnie z moją matką na ponad 27000zł (wliczając koszty). Na umowie kredytowej figurujemy razem, obie też podpisałyśmy weksel na wartość równa sumie kredytu. Na razie ... Zobacz wątek2009.5.8 14:43:11
Ojciec dziecka za granicą - alimenty i zmiana nazwiska
witam ja mam problem jestem w 9 tym miesiacu ciazy i mój były partner niezamierza dalej wychowywac ze mna dziecka. prosze o pomoc co mam zrobic w takiej sytuacji?co mi przysługuje ? ... Zobacz wątek2009.5.8 10:11:49
Jak rozliczyć się z pracodawcą przy zwolnieniu z biura regionalnego?
WitamSłuchajcie mam problem. Pracowałam jakos przedstawiciel handlowy w biurze regionalnym ( poza mna w biurze nie bylo nikogo), wyposarzyłam biuro dostałam od Firmy sprzęt. Teraz jestem na wypowiedzeniu ... Zobacz wątek
2009.5.7 20:33:5
Co robić gdy w pracy ktoś stale obmawia i obraża moje nazwisko?
Jestem młody, jest to moja pierwsza praca i mam poważny problem,z którym chciałbym się uporać. Problem polega na tym, że w pracy cały czas ktoś wymyśla na mój temat niestworzone historie i obraża ... Zobacz wątek2009.5.7 20:32:56
Wypadek bez OC - regres od Warty za szkody
oczywiście że jest prawo do regresu, kara zapłacona do UFG to jedno , a pokrycie kosztów to co innego, z godnie z art 444 k.c 445 k.c sprawca wypadku musi pokryć wszelkie koszty powstałe z wypadkiem ... Zobacz wątek2009.5.7 15:33:33
Uraz przy pracy - niewłaściwe leczenie w sanatorium
To mnie teraz przeraziłaś ja czekam właśnie na skierowanie do sanatorium bo mam kłapoty z dolnym odcinkiem kręgosłupa a dokładniej to okolice mienicy i krzyża. Mój ortopeda stwierdził, że mam ... Zobacz wątek2009.5.7 10:26:12
Jak rozwiązać spór o podział terenu zielonego przy budynku komunalnym?
Witam!I proszę o pomoc!Z mężem dostaliśmy mieszkanie komunalne.W budynku mieszkają 4 rodziny,w tym sąsiedzi,którzy mieszkali tu przez 20lat sami.Do budynku należą tereny zielone-własność komunalki.Uciążliwi ... Zobacz wątek2009.5.6 12:20:16
Renta socjalna po terapii przeciwwirusowej przed 16 rokiem
Zachorowałem przed 16 rokiem życia i gdy stosuję terapię przeciwwirusową otrzymuję rentę socjalną, gdyż jestem wtedy całkowicie niezdolny do pracy.Za każdym razem ustalaną mam rentę na ... Zobacz wątek
2009.5.6 11:15:15
Zadłużenie ZUS przy nieaktywnej działalności gospodarczej przez lata
My tez mamy problem,ojciec zmarl 2,5 roku temu.Ja,mama i rodzenstwo zostalismy wezwani do sadu w sprawie spadku-zadluzenia,ktore wynosi 91 tys,tj.za okres 7 lat nie placenia przez ojca skladek.Czy ktos ... Zobacz wątek2009.5.6 9:53:2
Mandat za brak numeru dokumentu na karcie miejskiej
BO JAK JEST KANAR CZŁOWIEKIEM TO OK A JAK SĄ TAKIMI MEGA K.....MI NA JAKICH TRAFILIŚMY TO TAK JEST DLATEGO WIELKIE CHWDKanarą ... Zobacz wątek2009.5.5 20:22:6
Odszkodowanie za wybicie barku na chodniku miejskim
dostałem za rane szytą z tyłu głowy 2,5 cm 80 zł śmiech na sali a i jeszcze lekarz napisał mi ze mam blizne 1,5 a mam napewno z 2,5 jestem ubezpieczony w szkole za 35zł czemu tak mi mało dali ... Zobacz wątek2009.5.5 16:46:58
Czy kierownik może zmuszać do pracy w inne dni niż uzgodnione?
witam mam taki problem mianowicie zatrudniłem się w jednym markecie na stanowisko Pakowacza i po 1 miesiącu zapytał się mnie kierownik czy nie chciał bym przejść na stanowisko piekarza obiecał ... Zobacz wątek2009.5.5 6:3:26
Kiedy wygasa obowiązek alimentacyjny dla studiującej córki?
Mój dochód wraz z alimęntami wynosi 1200zł, czy mopge podjac prace oraz ile moge dorobic ... Zobacz wątek2009.5.4 20:45:42
Akt oskarżenia z wnioskiem o skazanie bez rozprawy
WitamBardzo proszę o pomoc. Muszę napisać prokuratorski akt oskarżenia z art 207 i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Może ktoś poratował by mnie takim przykładowym aktem? To pilne.
Z ... Zobacz wątek
2009.5.3 12:40:38
Czy w roku można było przebudować stary dom bez zezwolenia?
Witam. Mam pytanie, czy można było w 1992 roku przerabiać bez zezwolenia dom ktory miał wtedy 150 lat? Z tego co wiem to nie ale jednak chce się upewnić i jeśli potrzebne były zezwolenia to jakie ... Zobacz wątek2009.5.1 11:56:29
Jak złożyć sprawę o rozwód mieszkając na wyspach?
Czy ktos moze byl w podobnej sytuacji, czy jest sposob aby uzyskac rozwod nie lecac do Polski?Od 2 lat mieszkam w stanach i juz przed wylotem to malzenstwo nie mialo sensu ( klutnie, nieporozumienia ... Zobacz wątek
2009.5.1 0:47:11
Czy spółdzielnia może remontować balkon bez wiedzy właściciela?
Witam! Mieszkam na 2gim piętrze w 100-letniej kamienicy, 2 tygodnie temu w mieszkaniu ponizej mojego - na pierwszym piętrze odbywa się kapitalny remont. W trakcie prac została częściowo usunięta ... Zobacz wątek2009.4.30 22:38:31
Odzyskanie opieki nad córką od rozwiązłej matki
Proszę o pomoc.Mam 28 lat jestem ojcem 6 letniej córeczki, w sierpniu zeszłego roku żona stwierdziła że ona ma dość i chce zacząć żyć. Wyprowadziła się do swojej matki, zabrała dziecko ... Zobacz wątek
2009.4.30 22:31:16
Prawa głównego najemcy po śmierci cioci w mieszkaniu kwaterunkowym
Jestem od ponad 4 lat zameldowany na pobyt staly w mieszkaniu kwaterunkowym razem z moja ciocia (siostra dziadka), ktora jest glownym najemca. Co nalezy zrobic po śmierci cioci aby uzyskac prawa glownego ... Zobacz wątek2009.4.30 17:20:46
Czy wypowiedzenie za ciężkie naruszenie obowiązków jest prawidłowe?
WitamMój mąż dostał własnie wypowiedzenie z pracy i mam teraz pare pytan, lecz pierw zaczne od przedstawienia tresci owego wypowiedzenia:
[QUOTE]
[B]ROZWIAZANIE UMOWY O PRACE Z ZACHOWANIEM OKRESU ... Zobacz wątek
2009.4.30 16:56:42
2009.4.30 15:48:48
Staż przy pobieraniu renty rodzinnej - czy można podjąć?
Ja również pobieram rentę rodzinną w wysokości 680zł brutto i chcąc iść na staż, w urzędzie pracy mi powiedziano że jest to za wysoka stawka i nie mogę zostać skierowana na staż. Szkoda ... Zobacz wątek2009.4.30 13:30:42
Na jakim PIT rozliczyć stypendium szkoleniowe - PIT-36 czy PIT-37?
Otrzymałam PIT 8c za stypendium szkoleniowe.Na jakim PIt mam się rozliczyć?Złożyłam PIT 37 a kolezanka za to samo stypendium PIT 36.Obydwa PITy zostały przyjęte w US.Która z nas złożyła poprawny ... Zobacz wątek2009.4.30 11:44:51
Czy kopiowanie muzyki z internetu narusza prawo autorskie?
Jeżeli dana osoba umieściła na swojej stronie internetowej pliki muzyczne przegrane z orygialnej plyty to narusza art 23 ust. o pr. autorskim, nie mieści się to w kategorii dozwolonego użytku osobistego. ... Zobacz wątek2009.4.30 10:43:38
Czy można utworzyć nieruchomość wielobudynkową po nowelizacji ustawy?
Jest sobie spółdzielnia, która wykonała wielobudynkowe podziały geodezyjne nieruchomości jeszcze w 2002 roku - gdy obowiązywała stara Ustawa o SM z 2000 roku. Ustawa została znowelizowana 14.czerwca ... Zobacz wątek2009.4.29 19:21:40
Czy na fakturze można dopisać różne terminy płatności do każdej usługi?
mam pytanie ;witam, mam pytanie ; czy jak wystawiam fakturę na 4 różne usługi to w uwagach moge dopisać osobno termin do kazdej z nich :1. usł.internetowe - term.pł. 20.05.09
itd?
czy np. ... Zobacz wątek
2009.4.29 13:43:2
Utrzymanie mieszkania byłej dziewczyny z dzieckiem
Jeśli nawet ojciec zrzeknie się dziecka, alimentowania go nie uniknie. Jeśli ma zaległości alimentacyjne i dalej nie płaci, to może pani zrobić mu sprawę o niepłacenie alimentów, wtedy sąd ... Zobacz wątek2009.4.29 11:31:53
Co grozi za niespłacone kredyty po wyjeździe z Polski do USA?
Witam. Pod koniec 2008 roku wzialem kredyt w AIG na 4 tys w PKO BP na 12 tys W LUKAS BANKU dwie rzeczy na raty po 3 i 4 tys. Splacilem chyba jedna rate AIG. Nastepnie wyjechalem z Polski do USA . Obecnie ... Zobacz wątek2009.4.29 5:57:32
Miejsce pobytu dziecka w trakcie sprawy rozwodowej
Jestem z mężem 2 lata po rozwodzie, w wyroku rozwodowym sąd postanowił: wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnią córką powierzyć matce, pozostawiając ojcu prawo do współdecydowania ... Zobacz wątek2009.4.28 22:16:35
Co robić gdy gmina wypowiedziała wynajem przez błąd swojego dyrektora?
witamposiadam problem tego typu wzieliśmy w wynajm lokal od gminy prowadzimy 5 miesiecy już sklep całe wyposazenie wzieliśmy od poprzedniego własciciela sklepu weszliśmy z nim w spółke po miesiącu ... Zobacz wątek
2009.4.28 19:17:11
Dodatkowe zarzuty za uchylanie się od służby wojskowej
Witam! Mam pytanko? Mój brat został oskarżony o nieodrobienie prac społecznych i przebywa w areszcie sledczym 4 mce. Czy mogą mu wedle prawa dorzucić do wyroku za uchylanie sie w wcześniejszym czasie ... Zobacz wątek2009.4.28 16:17:53
Jak poprawić błąd w adresie w zaświadczeniu o działalności gospodarczej?
Chcialabym sie dowiedziec co zrobic gdy w zaswiadczeniu o wpisie do ewidencji dzialanosci gospodarczej wystąpił bład w adresie zakładu glownego miejsca wykonywania dzialanosci gospodarczej. Co mam ... Zobacz wątek2009.4.28 14:5:57
Czy wykroczenie popełnione jako nieletni podlega zatarciu?
Odnośnie tematu, chcialbym wiedziec czy dostane takie oswiadczenie ze nie bylem karany jesli w wieku 17 lat za posiadanie malej ilosci trawki dostalem kuratora chyba na czas nieokreslony gdzie po ok roku ... Zobacz wątek2009.4.28 12:36:39
Jak obliczyć urlop pracownika tymczasowego zatrudnionego od stycznia?
Witam, zapisałam się na studia podyplomowe i dostałam takie zadanko domowe. Czy ktoś mógłby pomóc?Wiem,że pracownik ma prawo do 2 dni urlopu po przepracowanych 30, ale co zrobić z tym niepełnym ... Zobacz wątek
2009.4.28 10:43:34
Meldunek obywatelki Ukrainy bez umowy najmu
Witam, mam taki problem -jestem obywatelka Ukrainy i posiadam karte czasowego pobytu w Polsce. Chce sie przeniesc do mieszkania mojego chlopaka i wedlug prawa musze tam sie zameldowac. Ale mieszkanie ... Zobacz wątek
2009.4.28 10:19:34
Rozliczenie nadgodzin i wynagrodzenie za L4 w systemie 12/24
Krótko mówiąc jest to niezgodne z prawem. Nie miał prawa tego zrobić, ba nawet gdybyś sam chciał i nawet prosił pracodawcę aby nadgodziny nie były wliczane to nie może on nie zapłacić (art ... Zobacz wątek2009.4.28 0:42:26
Czy trzeba rejestrować bazę danych dla strony z anonsami?
Witam czy trzeba zarejestrować bazę danych dla strony z anonsami? Typu odlot.pl albo roksa.pl ? ... Zobacz wątek2009.4.28 0:25:14
2009.4.27 19:59:11
Kto odprowadza składki przy pracy dla firmy zarejestrowanej w UE?
Witam,mam nastepujace pytanie:
Czy moge podjac prace na umowe dla firmy, ktora jest zarejestrowana w UE ale nie w Polsce. Posiadam wolny zawod i moge prace wykonywac zdalnie. Kto mialby wowczas ... Zobacz wątek
2009.4.27 16:6:50
Wykup mieszkania komunalnego przez córkę zamiast głównego najemcy
ja mam taki problem głownym najemca mieszkania jest matka mojego meza od trzech lat ona nie interesuje sie tym mieszkaniem i szweda sie od konkubenta do konkubenta sa okresy ze nie ma jej miesiacami a ... Zobacz wątek2009.4.27 15:37:51
Jak rozwiązać spór o spadek gdy ciotka dostała część majątku rodziców?
Witampisze tutaj bo już jestem na prawde zdesperowana.
Moja sytuacja wygląda następująco.
Mieszkam w domu dwu piętrowym na jednym piętrze mieszkam ja z mamą, a na drugim siostra mojego zmarlego ... Zobacz wątek
2009.4.27 15:2:47
Podwyżka czynszu w prywatnej kamienicy z 5 na 9 zł
Witam mieszkam w prywatnej kamienicy dzisiaj otrzymałem jak i reszta lokatorów od administratora kamienicy informację o podwyższeniu czynszu z 5zł na 9 zł czy właściciel prywatnej kamienicy ma ... Zobacz wątek2009.4.27 12:19:27
Prośba o umorzenie podatku drogowego - jak napisać
Domena podatekdrogowy.pl na sprzedaz kontakt@musicaroundus.pl ... Zobacz wątek2009.4.26 11:43:8
Sąsiad przebił się do szybu wentylacyjnego
Moim zdaniem sprawę należy zgłosić do Kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego ewentualnie może do Pana Palikota. Przede wzystkim polecałbym najpierw skontaktować się z BOREM OPZ MSWIA oraz powiadomić ... Zobacz wątek2009.4.26 1:42:29
Rozdzielczość majątkowa po rozwodzie z datą wsteczną
prosze o rade. moi rodzice rozwiedli sie 15 lat temu, w czasie małżeństwa zakupili ziemie. mama złożyła pozew o rozwód i odeszła. teraz gdy tata umarł nagle przypomina sie jej ze ma prawo do tej ... Zobacz wątek2009.4.25 23:22:56
Masz inne pytanie do prawnika?