Forum prawne (strona 728)
praca w niedzielę
Według mojej wiedzy pracodawca może wymagać od pracownika pracy w dni ustawowo wolne od pracy, jeśli wynika to z organizacji pracy u danego pracodawcy i wyznaczy on pracownikowi w zamian inny dzień ... Zobacz wątek2010.8.9 16:12:58
stawki za wycene przez biegłego sądowego
Witam.Jakie są koszty wycenty nieruchomości przez biegłego sądowego? Czy zależna jest ona od wartości wycenianych dóbr? ... Zobacz wątek
2010.8.9 13:24:30
przysposobienie
Witam,Mam pytanie, ile trwa wydanie przez sąd zgody na przysposobienie? ... Zobacz wątek
2010.8.9 13:8:30
17 letnia dziewczyna w ciaży
Witam,moja dziewczyna i ja spodziewamy się dziecka. Ona ma 17 lat ja 19.
Jej rodzice nie akceptuja zaistniałej sytuacji, ani mnie. Nie pozwalają się nam spotykać, a my chcemy być ze sobą. Co ... Zobacz wątek
2010.8.9 12:59:27
uzasadnienie pozwu o alimenty
Witam.Chcę ubiegać się w sądzie o większe alimenty.
Mój były mąż alimenty płacił dobrowolnie, natomiast teraz gdy nasz syn jest większy, potrzeby finansowe są większe, natomiast były ... Zobacz wątek
2010.8.9 12:48:34
wypowiedzenie a L-4
WitamCzy pracodawca, który w chwili obecej jest na zwolnieniu L4 może zwonić pracownika? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 11:52:29
zmiana systemu
witamMam pytanie czy jest zgodne z prawem,aby pracodawca zmienił system zmianowy bez wcześniejszej zgody pracowników?Czy my jako pracownicy mamy cos do powiedzenia na ten temat? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:50:42
Rezygnacja z pracy
Witam,Mam pytanie czy wysłanie droga mailową zawiadomienia o zwolnieniu z pracy są ważne? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:45:47
pożyczka lombardowa
witamMam takie pytanie ile wynosi oprocentowanie pozyczki lombardowej? z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.9 11:34:32
Nazwisko-żona
Witam jak to jest czy po rozowdzie zona powinna powrócić do swojego nazwiska panieńskiego i jak to zrobić jeśli po rozwodzie ciagle używa nazwiska mężą? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek2010.8.9 11:30:22
Wykonanie usługi
Co mam zrobić w sytuacji gdzie na umowie w rubryce cena za usługę była pusta czy powinienem coś zapłacić jeśli tak to ile? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek2010.8.9 11:21:8
gdzie złożyć pozew?
WitamMam takie pytanie do którego sądu powinienem złożyc pozew, czy w miejscu gdzie ja mieszkam, czy w miejscu z którego pochodzi sprzedawca? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:12:54
Naprawa samochodu
Witam Mam penien problem kilaktornie reperowałam auto w warsztacie ale do dziś auto nie działa sparwnie czy w takim wypadku mogę złożyć reklamcję za usługi w warsztacie? z góry dziękuję za ... Zobacz wątek2010.8.9 11:6:35
opłata przygotowawcza
Witammam takie pytanie czy jest zgodne z prawem, aby bank pobrał opłatę przygotowawczą w sytuacji, gdy odmówił udzielenia kredytu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:3:35
zakup przez pomyłke
WitamZamówiłem przez przypadek sprzęt na allegro i czy ja teraz muszę go odebrać jeśli była to pomyłka? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:1:45
oszukał
witamKupiłam prez internet buty dogadałam sie jedynie słownie i teraz mam problem, bo wysłałam pieniądze na konto a nie dostałam zakupy czy mogę coś jeszcze zrobić w takiej sytuacji? z góry ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:48:23
Jak udowodnić zdradę męża
WitamChcę rozwieść się z mężem, ponieważ mnie sdradza jak moge to udowdnić w saszie? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:33:58
odebranie praw opieki
witamCo mam zrobić, jeśli chcę odebrać prawo do opieki nad dzieckiem mojej byłej zonie? z góry dziękujęza odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:30:2
renta po zmarłym ojcu
WitamCzy w przypadku gdy się ożenię to przepada mi renta po zmarłym ojcu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:24:10
fałszywe świadectwo
Witammam pytanie czy coś mi grozi jeśli wiem, że mój mąż posłużył się falszywym świadectwem? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:18:37
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
Widzę, że nie wyświetla całości więc napiszę jeszcze raz pytanie...Na początku lat 90 żona na podstawie ustawy o ubezpieczeniu rolników i ich rodzin otrzymała od rodziców gospodarstwo rolne. ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:13:38
rozwód-wymeldowanie
Witammam taki problem niedawno dostałem pozew o rozwód, a mieszkam ciagle u swojej teściowej czy może ona mnie wymeldować? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 10:12:50
staż a ciążą
WitamDowiedziałam się niedawno, że jestem w ciąży a jestem na stażu czy przysługuje mi zwolnienie? Czy mogę mieć problemy z ukończeniem tego stażu z powodu mojej nieobecności? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:3:41
praca- niepełnoletni
WitamMam pytanie czy jest zgodne z prawem , aby osobo niepełnoletnia sprzedawała alkohol?z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 9:58:4
1/2 etatu
witammam takie pytanie ile powinno się pracowac na pół etatu tygodniowo? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:55:41
praca a renta
witamCzy powinnam informowac pracodawcę,o tym że otrzymuje rentę? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:54:4
dwie prace
witamMam takie pytanie czy mogę mieć jakies problemy przyjmujac druga ofertę pracy? Z góry dziękujęza odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.9 9:50:29
Urlop na okresie wypowiedzenia
Witam,Mam pytanie czy jest możliwe, aby dostać urlop podczas swojego okresu wypowiedzenia umowy? Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:44:31
badania okresowe czy przysługuje dzień wolny
witammam pytanie czy przysługuje mi dzien wolny na wykonanie badan okresowych z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.9 9:41:47
Kamery w pracy
witamCzy jest zgodne z prawem, aby pracodawca zamantował kamery do podgladu? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:38:57
powrót na urlop wychowawczy
witamCo mogę zrobić w sytuacji gdu chce wrócic na urlop wychowawczy, z którego wrociłam całkiem niedawno czy pracodawca da mi taki urlop? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:23:56
święto w dzień wolny
Witam,Czy jeśli święto wypada w weekend to przysługuje dzień wolny za ten dzień.z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.9 8:49:29
delegacja zwrot kosztów
WitamMój pracodawca nie oddał mi kosztów za delegacje, wcześniej podpisałam odpowiednie dokumenty, ale do tej pory nie distałam tych pieniędzy co mogę jeszcze zrobić? z góry dziękuję
... Zobacz wątek
2010.8.9 8:46:7
wypłata
WitamMam pytanie co mam zrobić w sytuacji, kiedy mój pracodawca już długo zalega z wypłatą za urlop oraz zwolnienie chrobowe juz go o tym powidomiłam ale ciągle nic. Co mogę jeszcze zrobic? ... Zobacz wątek
2010.8.9 8:43:40
pomocy mieszkanie po dziadku- jestem nie zameldowana
mam pytanie skierownie o mieszkanie socjalne.PO smierci dziadka moge sie starac o mieszkanie jego?? jakie dokumenty musze zlozyc ??? prosze o pomoc czy wogule jest sznasa ze moge tam zamiezszkac???mam ... Zobacz wątek2010.8.9 2:55:56
oszukany przez hodowcę kotów
Witam, jakiś czas temu kupiłem z hodowli rasowego kota. jak się po niedługim czasie okazało, kot jest poważnie chory. weterynarz powiedział, że najprawdopodobniej hodowca mógł wiedzieć o chorobie, ... Zobacz wątek2010.8.8 19:48:8
jak często można pisać listy do więźnia
Chciałam zapytać jak często odbywający karę w zakładzie karnym ma prawo otrzymywać listy i paczki? i jak często może listy pisać i wysyłać? ... Zobacz wątek2010.8.8 19:43:28
pytanie o intercyzę
Mam pytanie o intercyzę. Czy jeśli podpiszemy z narzeczonym intercyzę przed ślubem, to czy jeśli w przyszłości będziemy mieli jakieś długi jako małżeństwo i w sprawę zostanie wciągnięty ... Zobacz wątek2010.8.8 19:41:11
czy można nie podpisać aneksu do umowy
czy mogę nie zgodzić się na niekorzystny aneks do mojej umowy o pracę? czy szef może mnie zwolnić, jeśli nie zgodzę się na podpisanie takiego aneksu? proszę o odpowiedź.. ... Zobacz wątek2010.8.8 19:26:19
groźba morderstwa w smsie!!!
mój były chłopak groził mi śmiercią w smsie, niestety skasowałam tego smsa. czy jeśli pójdę na policję, to jest jakaś szansa, że oni mi uwierzą i np. odzyskają tego smsa? bo mój były chłopak ... Zobacz wątek2010.8.8 19:22:49
czy w ciąży można iść do więzienia?
Moja koleżanka jest w ciąży a jakiś czas temu uczestniczyła w rozboju. co może zrobić, żeby nie iść do więzienia? czy jeśli jest w ciąży to pójdzie siedzieć? ... Zobacz wątek2010.8.8 19:20:20
jak wiele razy można przedłużyć aś?
jak wiele razy i na jak długi czas można przedłużać areszt śledczy? czy to nie jest tak, że to jest zabronione? bo słyszałam, że za to można się poskarżyć do strasburga... czy to prawda? ... Zobacz wątek2010.8.8 19:14:57
czy komornik może zająć zwierzęta?
Chciałbym zapytać, co może zająć komornik. tzn. czy tylko nieruchomości i przedmioty, ale czy np. może zająć zwierzęta, typu egzotyczne ryby o dużej wartości? czy ktoś zna z doświadczenia ... Zobacz wątek2010.8.8 18:58:38
czy syn może być obciążony długami ojca?
Witam, mój ojciec i jego obecna małżonka zaciągnęli kredyty na sporą sumę, a teraz nie radzą sobie z ich spłatą. Czy jeśli jestem jedynym synem, to jest możliwość że bank mnie obciąży ... Zobacz wątek2010.8.8 18:48:36
czy mogę adoptować syna z zagranicy?
Witam,Jestem w związku z dziewczyną z Anglii, ona ma małego syna. Zamierzamy wziąć ślub, ale tylko w Polsce. Chciałbym też adoptować dziecko i stąd moje pytanie. Czy jeśli weźmiemy ślub ... Zobacz wątek
2010.8.8 17:51:53
czy można rejestrować się do PUP w innym mieście?
Witam, mam takie pytanie. Czy można zarejestrować się w Powiatowym Urzędzie Pracy poza miejscem swojego zamieszkania (tzn. miejscem zameldowania)? Czy trzeba udowodnić że się w tym miejscu mieszka ... Zobacz wątek2010.8.8 17:48:16
jak długo na okresie próbnym w pracy?
Długość pracy na podstawie umowy o prace na okres próbny nie jest uzależniony od wymiaru czasu pracy (pełny czy też częściowy etat). Zawsze wynosi ona będzie maksymalnie 3 miesiące. Jeżeli ... Zobacz wątek2010.8.8 17:42:58
Czy trzeba informować pracodawcę o wyroku?
W jakich przypadkach muszę poinformować swojego pracodawcę o tym, że zostałem skazany w procesie karnym na karę w zawieszeniu? Jeśli nie podpisywałem nic w umowie o pracę, to czy powinienem się ... Zobacz wątek2010.8.8 17:42:40
Jak sprawić, żeby sąsiad nie słuchał głośno muzyki?
Witam. Mam taki problem. Mieszkam na osiedlu, w bloku. Mam małe dziecko, kilkumiesięcznego synka. Nad nami mieszka człowiek, który całymi dniami słucha bardzo głośno muzyki. Sprawia to, że moje ... Zobacz wątek2010.8.8 17:31:16
Testament....
Przedmioty pochodzące z dziedziczenia nie wchodzą w skład majątku wspólnego tylko osobistego spadkobiercy - małżonka chyba, że spadkodawca postanowi inaczej w testamencie). Natomiast żona, bez ... Zobacz wątek2010.8.8 17:21:9
Masz inne pytanie do prawnika?