Forum prawne (strona 586)

Czy ciąża na okresie próbnym oznacza przedłużenie umowy

Witam
Mam pytanie jak wygląda sprawa pracy, gdy jest kobieta na okresie próbnym a zajdzie w ciążę?Czy umowa zostaje przedłużona?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:18:26

Skierowanie na kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych

Skierowanie na specjalny kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych. Jeśli jednak w ciągu następnych pięciu lat osoba taka ponownie przekroczy limit 24 punktów, to straci prawo jazdy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 15:12:56

Obowiązek odśnieżania dachu przez pracownika sprzedawcy

Stanowisko PIP jest jednoznaczne.
- Jeżeli będą robili to ludzie bez uprawnień, ich szefom i administratorom budynków grozi mandat od tysiąca do pięciu tysięcy złotych.
Pracownicy ci powinni ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.11.29 14:14:16

Czy można zwolnić pracownika podczas trwania zwolnienia lekarskiego

Witam
Mam pytanie moja żona jest w chwili obecnej na zwolnieniu lekarskim, bardzo obawia się o pracę, czy jest taka mozliwośc aby została zwolniona podczas trwania zwolnieniea L4?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 14:11:20

Czy ojcu przysługuje zwolnienie lekarskie po porodzie żony

Witam!
Mam pytanie czy ,mnie ojcu po porodzie zony przysługuje zwolnienie lekarskie?Jeśli tak to ile i jak jest ono płatne.I jeszcze jedno pytanie kto takie zwonienie powinien wypisac czy ginekolog ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 14:7:31

Czy można odmówić płacenia za ochronę osiedla wprowadzoną przez radę

Wprowadzając się do mieszkania w bloku na osiedlu wiedziałem, że nie ma tam ochrony i odpowiadało mi to. Niedawno rada osiedla zadecydowała, że taka ochronę dostaniemy ?w prezencie?, za który ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 13:28:32

Wytyczne do odśnieżania dachu - ilość śniegu i przepisy

Podstawowym obowiązkiem przedsiębiorców wynajmujących duże powierzchnie oraz zarządców nieruchomości jest bezpieczne użytkowanie obiektu budowlanego. W okresie zimowym, kiedy występują niekorzystne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.29 13:23:51

Odśnieżanie chodnika przed kamienicą - obowiązki właściciela vs najemcy

Takie same obowiązki ciążą na współwłaścicielach, użytkownikach wieczystych, jednostkach organizacyjnych, a także na zarządcach i innych użytkownikach nieruchomości oraz na innych podmiotach, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.29 13:18:14

Czy można usunąć ojca biologicznego z aktu urodzenia dziecka

Witam
Mam pytanie w kacie urodzenia mojedy synka widnieje jego ojciec biologiczny, czy jest mozliwośc, aby usunąc tą inforamcje?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 12:38:41

Czy alimenty są opodatkowane i czy można otrzymać zwrot

Witam
Czy aliemnty sa opodatkowane?Czy mozna otrzymac zwrot podatku za płacone alimenty??Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 12:30:16

Jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy

Witam
Mam takie pytanie jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:47:7

Jakie zmiany w kursach prawa jazdy od nowego roku

Witam
Mam pytanie jakich zmian możemy się spodziewać od nowego roku jeśli chodzi, o kursy prawa jazdy??Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:34:35

Czy pracodawca może zwolnić za odmowę wyjazdu na delegację

Witam
Mam pytanie czy pracodawca może mnie zwolnić, gdyż nie zgadzam się na delegację. Jets to dość długi wyjazd 2 miesiące i nie chce wyjeżżać co mogę zrobić w tej sytuacji?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 11:29:14

Czy można wycofać służebność pokoju podarowaną siostrze

czy słuzebność pokoju podarowanej siostrze za darmo, można wycofać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 8:25:59

Czy prawidłowo napisałem karę umowną za niedotrzymanie terminu

Witam, a wieć podpisałem z pewną instytucja, dokladniej stowarzyszeniem porozumienie stron, z kilkoma podpunktami, podpunkt e polegal na tym, ze podali oni czas w ktorym wyrównaja zaległe pieniadze, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 8:18:55

Wypowiedzenie umowy najmu z powodu złych warunków mieszkania

wynajmuje od pazdziernika mieszkanie i mam w umowie zapisane-"okres wypowiedzenia umowy dla NAJEMCY wynosi 1 miesic a dla wynajmujacego 3miesiace"
problem tkwi w tym,ze na mieszkaniu sa niedogodne warunki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.29 1:58:57

Nauczyciel molestujący ucznicę - co robić bez dowodów

Hej Dorisa. Daj znać jak to wszystko wygląda. Pozdrowionka. ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2010.11.29 1:27:41

Czy określone zdania w komentarzu na Allegro podlegają karze

czy zdanie Chamstwo chciała chyba wyłudzić zabawkę daje mi negatywa chyba tylko dla tego że miała zły dzień. Z całego serca wszystkim odradzam tego allegrowicza ,szkoda mi tylko tej puszki bakugan ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 23:49:26

Matka rocznego dziecka boi się odebrania przez ojca alkoholika

Jestem matka rocznego synka z ojcem dziecka nie jestem razem od 2 tygodni . Żylismy w konkubinacie. Nie jestem z nim bo pil i na noc nie wracał , leczył sie psychiatrycznie bo miał mysli samobojcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 21:56:12

Czy można odzyskać dług mając tylko dokument wpłaty na konto

Czy mozna odebrac dług , jezeli nie mam żadnej umowy , mam tylko dokument wpalty na konto dłużnika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 21:15:7

Pozwolenie na budowę uchylone przez WSA - procedura odwołania

Bardzo proszę o opinię w sprawie pozwolenia na budowę. Otrzymałam pozwolenie na rozbudowę i nadbudowę istniejącego budynku od Prezydenta Miasta. Sąsiad zaskażył decyzję do Wojewody, który podtrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 18:27:42

Zmiana umowy zlecenia na umowę o pracę - czy są przepisy

W sporach z pracodawcą tez- byłym - poleam młodą panią Mecenas, włansnie esteśmy w trakcie mojej sprawy i świetnie sprawę prowadzi, podaję tel kontakt 608 018 965. pozdr i powodzenia - trzeba ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.28 18:19:7

Polubowne zakończenie wynajmu lokalu z różnicą w czynszach

Witam, wynajmuje lokal pod dzialalnosc gosp. i w umowie najmu mam kwote 900 zł - własciciel jednak od poczatku żąda 1200 zł - tyle wplacam przelewem na konto na co mam pokwitowanie. Od 1 grudnia chce ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.11.28 17:14:49

Zasiedzenie gospodarstwa a wniosek o uwłaszczenie

Aktualnie trwa spawa o zasiedzenie przez inną osobę gospodarstwa lecz ja złożyłam na sprawie wniosek o uwłaszczenie i sędzia nakazał mi zło żyć ksero mojego pisma procesowego .moje pytanie - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 16:4:14

Zakaz kontaktu z matką pastwią się nad dorosłą córką

Chciałam jeszcze dodać, że ona uważa, że bardzo mnie kocha a jeszcze bardziej, mojego SYna. Czy ta miłość i pomoc jaką mi ofiaruje, ma polegać na tym, że będzie w czsie, gdy zachoruję, odda ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.28 13:34:18

Jak wyegzekwować odsetki od alimentów gdy komornik nic nie robił

jak wyegzekwować odsetki od alimentów kiedy komornik nic przez piec lat nierobił a teraz chce by placił wierzyciel a nie on nie poczuwa sie do tego że alimenty były przesyłane przez zaklad pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 11:29:50

Wykup mieszkania gminnego przez lokatora

witam serdecznie mam pytanie: czy jako lokator mieszkania
(wynajmuje go) które jest własnością gminnej spółdzielni moge wykupic od spółdzielni na własnosc to mieszkanie??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 6:47:1

Dofinansowanie stałych kosztów dla nowo powstałych działalności

witam serdecznie , mam pytanie: odnośnie kosztów działalnosci gospodarczej ,otóz mowa o srodkach finasowych dla nowo powstałych działalnosci które mogą sie ubiegac o środki finasowe na stałe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.28 6:35:4

Przewóz małego psa komunikacją miejską - czy potrzebny bilet

Takie kwestie reguluje najczęściej regulamin przewozu przedsiębiorstwa, z którego usług Pani korzysta . Tego typu regulaminy z reguły nie wymagają wykupienia biletu "dla zwięrzecia" szczególnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.28 0:45:19

Zmiana ostatniej woli i sporządzenie nowego testamentu

Tak. Co więcej nie ma znaczenia forma poprzedniego testamentu. Na przykład wcześniejszy testament sporządzony w formie aktu notarialnego może być skutecznie zmieniony lub nawet zastąpiony testamentem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.28 0:40:8

Mandat za dymiące ognisko w ogrodzie

Miał prawo. Zadymianie sąsiednich nieruchomości jest traktowane jako immisja pośrednia zgodnie z kodeksem cywilnym. (art. 144 kc Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.28 0:35:16

Informacje o świadku koronnym - pomoc w pracy

Czesc ja też byłabym wdzięczna za jakieś materiały (tj literatura, plan pracy, stronki internetowe i niezbędne materiały) proszę o pomoc... Mój
e- mail: katarzyna_kudlacz@vp.pl
Będe ... Zobacz wątek

54 odpowiedzi | Strony: 1 2

2010.11.27 20:35:37

Zaliczenie pracy w gospodarstwie rolnym do stażu pracy

Czy mogę zaliczyć do zakładowego stażu pracy (nabywając jednocześnie uprawnienia do nagrody jubileuszowej) okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców o pow. 5,5 ha od ukończenia 16 roku życia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.27 17:39:2

Czy zobowiązanie wobec PZU z wypadku samochodowego jest przedawnione

Szkoda komunikacyjna-przedawnienie Dzien dobry!
Chcialabym sie dowiedziec czy moje zobowiazanie wobez PZU jest przedawnione. Szkode miala miejsce 07.04.2003r. Przez jakis okres placilam, potem przestalam, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.27 14:40:4

Jak partner może uzyskać prawa do opieki nad dzieckiem partnera

Witam,
mam dziecko z poprzedniego związku z kobietą i mój syn mieszka ze mną na stałe. CHciałbym, aby mój partner też miał prawo do opieki nad dzieckiem. Jak to załatwić prawnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.27 12:33:38

Czy można łączyć darmowe pętle muzyczne w produkcji filmowej

Witam.
Robię krótki film na konkurs i pojawił problem muzyki. Chodzi o to że sam nie potrafię skomponować odpowiedniego kawałka więc znalazłem w sieci 2 darmowe pętle na dwóch różnych portalach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.27 11:59:51

Wznowienie postępowania karnego z urzędu w Sądzie Apelacyjnym

W świetle prawa karnego procesowego można skarżyć samo uzasadnienie wyroku karnego. I trzeba to było zrobić po wydaniu wyroku przez sąd rejonowy. Sąd okręgowy nie może prowadzić postępowania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.27 11:49:25

Czy Marszałek może cofnąć decyzję innego Marszałka

Witam,
Zgodnie z art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych - uprawnienia przewodnika turystycznego i pilota wycieczek osobom będącym obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.27 10:43:9

Rozłożenie zadłużenia ZUS na raty bez odsetek dla rencistki

Zapomniałam dodać - do każdej z rat zostanie doliczona tzw. opłata prolongacyjna za wydłużenie terminu spłaty zadłużenia.
Proszę jak najszybciej zareagować, bo ZUS może wszcząć wobec Pani ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.27 9:0:58

Zeznania pod wpływem leków przeciwbólowych w prokuraturze

witam.
wraz z kolega zostalem zatrzymany przez policje jako podejrzany o popelnienie
czynu z art.288 kk.
poniewaz ja w tym czasie bylem chory i przejmowalem leki
przed osadzeniem na tzw. dolku
poprosilem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.27 2:19:17

Eksmisja lokatorów nie płacących rachunków i nie chcących się wyprowadzić

[cytat]

Witam,
dostałem mieszkanie po babci i zacząłem je wynajmować pewnym ludziom. Jak się okazało, nie płacą oni rachunków, nie chcą też się wyprowadzić. Jak powinienem ich skutecznie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.27 1:19:32

Wymeldowanie poprzedniego właściciela po zakupie mieszkania na kredyt

[cytat]

Witam,
Chcę kupić mieszkanie na kredyt, ale właścicielka (starsza osoba) nie chce wymeldować się przed podpisaniem umowy notarialnej tylko po otrzymaniu pieniędzy. W akcie notarialnym ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.11.27 1:11:33

Prawo do mieszkania komunalnego po rozwodzie jako osoba zameldowana

W mieszkaniu komunalnym jestem w raz córką zameldowana od 2004 zaraz po slubie.Od 2009 roku jestem po rozwodzie .Były mąż to mieszkanie dostał po dziadku.Złożyłam pismo do BOMU o jego wymeldowanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.26 17:22:26

Koszty i procedura pozwolenia na budowę garażu blaszanego

Jakie są koszty uzyskania pozwolenia na budowę garażu blaszanego nie na swoim gruncie? I jakie kroki należy poczynić by te zezwolenie uzyskać?

Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.26 15:11:46

Rodzice zapisali dom siostrze a mnie nic - co robić

co zrobić, jesli moim rodzice zapisalijako darowiznę duży dom w Warszawie a mi nic? 5 lat temu moi rodzice zapisali dom w Warszawie mojej siostrze. Sporządzono akt darowizny. Bezskutecznie próbuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.26 13:37:29

Czy wypowiedzenie z urlopem i zwolnieniem z pracy jest prawidłowe

Otrzymałem wypowiedzenie w poniedziałek 22/11/2010 które brzmi tak:

Niniejszym informuję, że zgodnie z Art. 30 par. 1 pkt 2 Kodeksu Pracy rozwiązuje umowę o pracę zawartą w dniu 20/09/2010r. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.26 11:34:41

Czy mamy prawo do mieszkania komunalnego po śmierci teścia

Czy mamy prawo do mieszkania Od listopada 2010 mieszkamy w nowym mieszkaniu Komunalnym to była zamiana Głównym najemcą jest teść my mieszkamy z nim razem od 1991
mąż od urodzenia .Teść jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.26 8:30:57

Polecenie prawnika specjalizującego się w windykacji należności

witam czy jest ktos kto moze polecic prawnika (RADCE LUB ADWOKATA) który specjalizuje sie w odzyskiwaniu dlugu od osob prywatnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.25 23:54:45

Co z mieszkaniem własnościowym przy przeprowadzce do DPS

Witam
Mam mieszkanie własnościowe. Na jesień życia zdecydowałem się ze względu na wiek i zdrowie przenieść do Domu pomocy społecznej. Wiem, że tam muszę się zameldować...Ale co z tym moim ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.11.25 21:41:47

Pozew o zniesienie wspólności majątkowej po 3 latach małżeństwa

aha i jescze jedno najwazniejsze czy moge wystosowac jakies pismo odpowiadajace na jej uzasadnienie w ktorym mnie oczernia... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.11.25 19:55:7

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika