Forum prawne (strona 534)
Gdzie szukać kodów PKD dla wielobranżowej działalności?
Witam, chce otworzyć wielobranżową działalność i szukałem odpowiednich numerów PKD ale niestety mam z tym problem. Gdzie najlepiej tego szukać?? ... Zobacz wątek2011.4.5 16:13:13
Wyjazd na targi w sobotę dla matki z małym dzieckiem
witam, czy pracodawca może wysłać mnie na targi w formie delegacji w sobotę i niedziele ok 150 km od miejsca pracy?? ... Zobacz wątek2011.4.5 15:43:29
Zwolnienie pracownika po urlopie - ile trzeba odczekać?
witam, co w kodeksie pracy jest na temat zwolnień pracowników, dokładnie interesuje mnie czy można zwolnić pracownika powracającego z urlopu?? Ile po urlopie trzeba odczekać zanim się kogoś zwolni?? ... Zobacz wątek2011.4.5 15:36:51
Rozpowszechnianie e-booków pobranych z internetu - czy legalne?
witam, czy e-boki udostępnione już w sieci można dalej rozprowadzać? Jeśli pobrałam go za darmo z pewnej strony to czy mogę go zamieścić na mojej stronie, polecając ta książkę i pisząc kto ... Zobacz wątek2011.4.5 15:24:10
Roczny wymiar czasu pracy 2016 godzin w roku
Najwięcej było do przepracownaia w marcu 184h a najmniej w styczniu, lutym, kwietniu i listopadzie 160h
... Zobacz wątek
2011.4.5 15:6:50
UPC wysyła faktury na właściciela - co zrobić bez podpisu umowy?
witam, wynajmuję mieszkanie pewnej osobie , która podpisała umowę z upc na świadczenie internetu, ale bardzo szybko przestała wynajmowac ode mnie mieszkanie i się wyprowadziła, teraz UPC wysyła ... Zobacz wątek2011.4.5 14:59:54
Praca 48h tygodniowo bez weekendów - czy zgodne z prawem?
witam pracuje w tygodniu 48h i dostaję wolne w różne dni tygodnia ale nigdy w sobotę albo niedziele, zawsze jakoś w tygodniu. Czy kodeks pracy na to pozwala?? Zależy mi abym czasem miała wolną ... Zobacz wątek2011.4.5 14:53:46
Dofinansowanie studiów MBA z funduszy unijnych dla firm
witam, czy można starać się o dofinansowanie studiów MBA z środków unii europejskiej? w jaki sposób to zrobić, może trzeba to pod coś podciągnąć? Nasi pracownicy mają już wyższe wykształcenie ... Zobacz wątek2011.4.5 14:47:33
Czy UPC może pobierać opłatę za wysłanie papierowej faktury?
witam, mam umowę o internet z UPC i zaznaczałem jakiś czas temu że rozliczenie chcę otrzymywać w formie elektronicznej, ale to ulgi za internet potrzebuje faktury w formie papierowej, a pani z UPC ... Zobacz wątek2011.4.5 14:32:32
Dofinansowanie szkoleń z funduszy UE - jak znaleźć kursy?
witam, jest taki projekt kapitał ludzki i zastanawiam się gdzie można znaleźć informacje na temat aktualnych szkoleń i kursów i w jakim stopniu sa one dofinansowane z Unii ?? ... Zobacz wątek2011.4.5 14:16:10
Czy w sprawach rozwodowych często przyznaje się adwokata z urzędu?
W każdej chwili masz prawo do złożenia wniosku o przydzielenie pełnomocnika z urzędu, ale to sąd zdecyduje o tym czy będzie on potrzebny.... Zobacz wątek
2011.4.5 14:0:58
Złożenie załącznika do CIT-8 osobno - czy możliwe?
witam, złożyłem CIT-8 bez załącznika, mam pytanie czy mogę złożyć teraz sam załącznik czy muszę składać całe rozliczenie od nowa?? ... Zobacz wątek2011.4.5 13:59:35
Czy osoba z KRK może zostać adwokatem?
Adwokatem może zostać osoba o nieposzlakowanej opinii. Wcześniejesza karalność, nawet z po wykreśleniu z KRK , nie daje takiej podstawy. Jak komuś się to nie sposoba adwokatem nie zostaniesz.. ... Zobacz wątek2011.4.5 13:44:25
Czy można dokonać spisu rodziny przez internet?
strasznie to skomplikowane... ... Zobacz wątek2011.4.5 13:20:19
Podział spadku i zasiedzenie - czy można rozdzielić prawa?
Witam.Moja żona nabyła prawa do spadku po dziadkach, do działki z ruinami pomieszczeń mieszkalnych części 23\32. Pozostałe części praw spadkowych
nabyli w części 9\32 ciocia z 2 kuzynami. ... Zobacz wątek
2011.4.5 13:16:6
Termin zapłaty podatku CIT - czy dłuższy niż złożenia zeznania?
witam, do końca marca był termin złożenia rozliczenia podatkowego CIT, a czy termin zapłaty podatku wynikającego z rozliczenia jest dłuższy??? Czy za zwłokę są jakieś kary?? ... Zobacz wątek2011.4.5 12:51:37
Wysokie emerytury górników - niesprawiedliwość systemu?
Witajcie forumowicze!Nabiegające informacje z Polski są dla mnie bardzo zaskakujące!
Czy widzieliście jaka jest emerytura Górnika???
To niesprawiedliwość, którą rząd woli sankcjonować ... Zobacz wątek
2011.4.5 12:5:39
Sprawdzenie treści testamentu przed śmiercią testatora
Witam,czy można jakoś sprawdzić, czy tata sporządził testament i jaka jest jego treść?
Dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:59:44
Zmiany VAT od kwietnia - co podrożeje?
Witam,Czy VAT od 1 kwietnie ponownie ulegnie zmianie?
jaka będzie ta zmiana?
Domyślam się, że nie na lepsze....
Co Tym razem podrożeje?
Pozdarwiam ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:39:42
Płatny drugi kierunek studiów - kiedy wchodzi ustawa?
hej!Za niedługo rozpocznie się składanie dokumentów na studia!
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy ustawa o płatnym drugim kierunku w końcu przechodzi czy nie?
Już sama nie wiem co i jak ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:36:4
Jak zostać żołnierzem zawodowym po liceum - wymagania
Witam,Chciałbym zostać zawodowym żołnierzem. W tym roku pisze maturę.
Jakie powinienem spełnić warunki?
I co muszę zrobić po liceum, aby się dostać do wojska>?
Czy jest jakac ustawa ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:22:9
Nepotyzm w szkolnictwie wyższym - nowa ustawa i zwolnienia
witam!jestem ciekaw jak nowa ustawa o szkolnictwie wyższym ureguluje kwestie NEPOTYZMU!
Czy może mi ktoś udzielić takiej odpowiedzi?
I czy będą zwalniać przypadki istniejących już zatrudnień ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:7:59
Płatna autostrada w Małopolsce - kto decyduje o opłatach?
Witam!Czy to prawda, że odcinek czteropasmówki w Małopolsce w stronę Zakopanego od Myślenic do Pcimia ma być płatny???
Kto o tym decyduje?
Normalnie za niedługo droga do domu będzie ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:56:13
Pracodawca sfałszował dane w świadectwie pracy - co robić?
Witam!Byłam managerem jednej z prywatnych, bardzo dobrze prosperujących firm. Dostałam lepszą ofertę pracy od konkurencji i postanowiłam się tam przenieść, szef nie był zadowolony, gdyż ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:17:46
Zaprzeczenie ojcostwa - procedura i test DNA bez zgody żony
Witam,Mam problem dotyczący ojcostwa. Niedawno się ożeniłem, okazało się, że moja dziewczyna jest w ciąży i nalegała na ślub. Pobraliśmy się, ale ciągle mam wątpliwości czy to moje ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:41:17
Nieuczciwa konkurencja - sąsiad prowadzi nielegalny warsztat
Witam.Mam problem z sąsiadem.
Prowadzę własną działalność gospodarczą, mam własny zakład mechaniczny.
Mój sąsiad z na przeciwka także ma zakład mechaniczny z tym, że jego jest niezarejestrowany, ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:5:28
Opłaty za drugi kierunek studiów - kto będzie musiał płacić?
Witam!Mam pytanie odnośnie zmian, które wprowadził Rząd w szkolnictwie wyższym.
Jeśli chodzi o opłaty za drugi kierunek studiów - jak dokładnie wygląda ten zapis?
Dokładnie pytam o ... Zobacz wątek
2011.4.5 8:50:28
Odszkodowanie za anulowanie biletu lotniczego przez trzecią osobę
Art. 448. k.c.W razie naruszenia dobra osobistego sąd może przyznać temu, czyje dobro osobiste zostało naruszone, odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę ... Zobacz wątek
2011.4.4 23:57:6
Gdzie zgłosić sąsiada nie płacącego za śmieci?
Wydział ochrony środowiska w Gminie. ... Zobacz wątek2011.4.4 23:40:53
Molestowanie nieletniego - obowiązki psychologa wobec prawa
Jeżeli osoba molestowana (dotykanie miejsc intymnych, głaskanie) szuka pomocy, nie doszło do penetracji ani zmuszania do jakichkolwiek czynów wobec sprawcy, i chciałaby się zwrócić do psychologa ... Zobacz wątek2011.4.4 23:39:15
Mieszkanie kolejowe - kiedy można dokonać zapisu notarialnego?
Nawet w tym samym dniu, kiedy mieszkanie zostanie nabyte, ale proponuję jeszcze zapytać notariusza, u którego będzie pisany akt nabycia mieszkania, czy nie będzie z tym problemu. ... Zobacz wątek2011.4.4 23:14:41
Co robić gdy umowa o pracę zawiera zapisy niezgodne z kodeksem?
Generalnie jest taka zasada, że warunki umowy o pracę nie mogą być gorsze niż, warunki które gwarantuje kodeks pracy. Zapisy umowy o pracę, które naruszają przepisy kodeksu pracy są nieważne. ... Zobacz wątek2011.4.4 22:53:50
Podejrzenie przemocy domowej - co może zrobić córka?
Witam!podejrzewam, że moją mame bije ojciec. Nie mieszkam z nimi więc nie mogę być tego pewna. Mama nie chce się zgłosić na obdukcje, a tym bardziej powiedzieć o tym policji.
Czy ja prawnie ... Zobacz wątek
2011.4.4 21:12:16
Wpis domu częściowo oddanego do użytku do księgi wieczystej
Czy można wpisać do kw dom częściowo oddany do użytku? ... Zobacz wątek2011.4.4 18:20:23
Czy można zmienić wyrok rozwodowy z winy na bez winy?
Witam wszystkich!Pomóżcie proszę, to dla mnie bardzo ważne. Czyżby nikt nie znał odpowiedzi na to pytanie ? ... Zobacz wątek
2011.4.4 18:2:16
Czy można się odwołać od ugody w sprawie alimentów?
Witam, zawarliśmy z mężem ugodę przed sądem w sprawie alimentów, otrzymałam już wyrok, ale zaraz potem dostałam od męża odwołanie od tego wyroku. Wydawało mi się że od podpisanej ugody nie ... Zobacz wątek2011.4.4 14:50:25
Czy pozew bez winy może zostać zmieniony na pozew z winą?
witam, czy jeśli złożyłem pozew o rozwód bez orzekania o winie, co mnie się wydaje rozsądne bo nasze małżeństwo rozpada się z winy żony, ale ona prawdopodobnie złoży pozew z orzekaniem o ... Zobacz wątek2011.4.4 14:32:10
Import cukru z kontyngentem - dlaczego drogo w sklepach?
witam, znalazłem w internecie informacje, że komisja Europejska wprowadziła bezcłowy kontyngent importowy na 300 tys. ton cukru białego i surowego,w kwocie zabezpieczenia 150 euro/t. Czy to oznacza, ... Zobacz wątek2011.4.4 14:9:28
Dzień wolny za święto w dzień wolny - nowy kodeks pracy
mam pytanie czytalem nie dawno że jesli pracodawca nie zmienił kodeksu pracy przed 1 stycznia 2011 to nadal przysługuje dzien wolny za świeto w dzien wolny od pracy, ale mam problem bo u mnie pracodawca ... Zobacz wątek2011.4.4 13:57:28
Kwota zmniejszająca podatek - komu przysługuje przy umowach?
witam, o co chodzi z tą kwota zmniejszająca podatek? w internetowych kalkulatorach wynagrodzenia należy wybrać czy przysługuje czy nie, wiem że jest to jakoś uzależnione od ilości umów o pracę. ... Zobacz wątek2011.4.4 13:53:11
Konsekwencje nieterminowego złożenia PIT - kary i procedury
witam, jakie są konsekwencje nie złożenia pit-u w terminie? Czy zostają od razu naliczone jakieś kary? Czy trzeba składać wtedy PIT w innym miejscu z jakimś tłumaczeniem? Proszę o odpowiedź, ... Zobacz wątek2011.4.4 13:29:49
Czy można odliczyć tylko kwotę z zaliczki od podatku?
Ulge prorodzinną odliczamy do wysokości należnego podatku,w pani przypadku tylko 120 zł ... Zobacz wątek2011.4.4 13:18:36
Spóźnienie z rozliczeniem CIT - jakie kary i jak spłacić?
witam, nie byłem wstanie rozliczyć CIT-u to końca marca, co powinienem teraz zrobić? Rozliczam i wysyłam jak najszybciej, ale czy już ciążą na mnie jakieś kary? Jeśli tak to ile, chciałbym ... Zobacz wątek2011.4.4 12:42:18
Kto ponosi odpowiedzialność za kredyt po śmierci kredytobiorcy?
Proszę o pomoc... Sprawa wygląda tak: we wrześniu 2008 roku zostala zawarta umowa kredytu z ubezpieczeniem, zakupy na raty, przez osobę posiadającą dochód itd. jednak osoba tak w przeszlości nie ... Zobacz wątek2011.4.4 12:20:22
Kiedy spodziewać się rozprawy o warunkowe przedterminowe zwolnienie?
witamw zeszły piątek tj 3 dni temu zostały wysłane papiery z zk do sądu w sprawie warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Narzeczony ma poparcie zk, zk wystąpił do sądu o wpz i posiada grupę ... Zobacz wątek
2011.4.4 8:19:41
Czy muszę składać zeznania o zaginionym ojcu?
Na pewni może Pani odmówić składania zeznań. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.4.3 21:57:15
Zwolnienie bez wypowiedzenia za nieobecności - czy legalne?
Witam moja sprawa wygląda tak 1 kwietnia odebrałem list z firmy która rozwiązuje ze mną umowę o pracę bez wypowiedzenia.TREŚĆ WYPOWIEDZENIA: o dziwo napisane z dniem 15.03.2011 a w pracy byłem...
Z ... Zobacz wątek
2011.4.3 18:22:35
Transport sadzonek marihuany - jakie konsekwencje prawne?
witam serdecznie,załóżmy taką hipotetyczną sytuację. jadę z kolegą jego autem i wieziemy świeżo ukopane sadzonki marihuany. powiedzmy niewielkie, maksymalnie 30cm,z 3-4 sztuki. przewozimy je ... Zobacz wątek
2011.4.3 10:42:6
Błąd medyczny - usuniętego woreczka żółciowego wcale nie ma
3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg był ok i zapomnieliśmy o sprawie. Jednak teraz żonę bolał brzuch, więc poszła do lekarza. Po ... Zobacz wątek2011.4.2 21:33:16
Nauczyciel skazany za jazdę po alkoholu - konsekwencje zawodowe
Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po alkoholu (0,51 promila)przekroczyłem o 0,1 dziesiętną granicę wykroczenia. Jak że nie byłem ... Zobacz wątek2011.4.2 16:37:53
Masz inne pytanie do prawnika?