Forum prawne (strona 532)

Postanowienie o zarzutach a przyszły akt oskarżenia

witam, czy jeśli prokurator wydał postanowienie o postawieniu zarzutów, to oznacza że już na pewno pojawi się akt oskarżenia?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 13:6:35

Podatek od akcji pracowniczych - stawka i sposób rozliczenia

Witam, jai podatek należy zapłacić od akcji pracowniczych?? Czy mogę dostać jakąś ulgę, czy muszę zapłacić 19% czy ile?? Na jakim PIT trzeba to rozliczyć??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 12:59:59

Czy muszę płacić podatek od przepisanego mieszkania

Witam, moi rodzice kupili mieszkanie własnościowe 5 lat temu teraz chcemy je sprzedać aby mieć na zakup nowego, troszkę większego, jaki podatek należy zapłacić, są ponoć jakieś ulgi jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.11 12:56:48

Sąsiad jeździ po działce twierdząc że to jego prawo

Trzeba ustanowić służebność drogi koniecznej,  trzeba złożyc wniosek do sądu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.11 12:52:2

Praca za granicą i w Polsce - dwa sposoby rozliczenia z fiskusem

witam, pracowałam w tamtym roku za granicą w okresie wakacji, ale pracowałam również w kraju na umowę zlecenie. Wiem że są jakieś dwa sposoby na rozliczenie się z urzędem skarbowym, ale nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 12:37:0

Dziedziczenie gospodarstwa rolnego po śmierci małżonka bez potomka

majatek kawalerski a prawo spadkowe moj kuzyn otrzymal od rodzicow przybranych gospodarstwo rolne w formie aktu darowizny po zawarciu malzenstwa nie dopisal zony do majatku . Po 5 latach malzenstwa zmarl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 22:54:24

Testament na działkę rolną w Sanoku - jak sprzedać jako pas ochronny?

Mam testament,w którym babcia przepisała na mnie wszystko to co posiadała.Testamet nie został jeszcze uprawomocniony w sądzie.W gruncie rzeczy chodzi o działkę rolna która znajduje się ponad 800 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 21:44:15

Czy pracodawca może zakazać podpisywania umów z konkurencją w zleceniu?

Witam serdecznie,

mam identyczny zapis w umowie zleceniu. Czy mając taki zapis mogę ubiegać się o odszkodowanie z tytułu zakazu konkurencji?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.10 17:16:39

Karta podatkowa a zatrudnienie nieletnich w sezonie

witam;)
Chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz. Na sezon wakacyjny otwieram mały biznes związany ze sprzedażą detaliczną a formę opodatkowania wybrałem kartę podatkową i teraz moje pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 14:39:5

Konkubina wyjeżdża za granicę - prawa do mieszkania i dzieci

Mieszkam od 20 lat z konkubiną i nie jestem zameldowany. Mam z nią trójkę nieletnich dzieci. Od ok.3 lat często wyjeżdżała do pracy za granice, ok.8 miesięcy nie powiadamiając o niczym wyjechała. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 12:58:41

Czy należy się wynagrodzenie za kontrakty po zwolnieniu z pracy?

Nikt nie pomoże?? dodam że premia była regulaminowa ponieważ w regulaminie były wymienione składniki i ich wysokość... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.10 11:29:10

Mandat za parkowanie na chodniku - czy słusznie wystawiony?

Jadąc ulicą skreciłęm w lewo na oznakowany parking między budynkami,na parkingu okazało sie że nie było miejsca więc z niego wyjechałem w prawo na droge i zaparkowałem na chodniku,stosujac się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.9 13:57:39

Zwrot pieniędzy za niewykorzystany bilet szkolny PKP

Witam

Kupiłam rano bilet na pociąg Regionalny i zrezygnowałam z jazdy pociągiem bo autobus był szybciej do szkoły i poprosiłam w okienku o zwrot pieniędzy za bilet niewykorzystany szkolny( 3,40 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 21:29:5

Jak urząd liczy dochód przy zasiłku rodzinnym?

Dochód netto z całego roku jest dzielony przez 12 miesięcy i przez liczbę osób w rodzinie. Dochód netto - to dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne oraz zaliczki na ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.4.8 19:47:45

Jak unieważnić małżeństwo gdy mąż zaginął za granicą?

. . . (Miejscowość). . . . dnia . . . (Data) . . .

Sąd Okręgowy

w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . .

Wydział Cywilny Rodzinny

Powódka: . . . (swoje imię, nazwisko i dokładny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.8 19:39:32

Wypowiedzenie umowy najmu lokalu użytkowego bez klauzuli

Witam!

Chcę wypowiedzieć umowę najmu lokalu użytkowego. Jestem najemcą od roku. Data wygaśnięcia umowy to 2014 r. a w umowie nic nie ma na temat wypowiedzenia. Czy mogę to zrobić i jakie obowiązują ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 17:41:10

Prawa do mieszkania babci po jej śmierci - zameldowanie vs mieszkanie

Witam Serdecznie
Mieszkam z żoną w wynajmowanym przez nas mieszkaniu na wsi ponieważ po naszym ślubie postanowiliśmy zamieszkać sami, klatkę obok mieszka moja babcia która była moją rodziną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 15:38:57

Prawa własnościowe do domu żony po remoncie i rozbudowie

Moja żona w czasie trwania małżeństwa dostała od swoich rodziców jako darowiznę dom.Po roku wykupiła działkę, na której stał na własnoś, wcześniej było to wieczyste użytkowanie. W czasie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:43:42

Brat współwłaściciel chce się wprowadzić do domu spadkowego

Znajoma mieszka w domu, który dostała (na pół z bratem) w spadku od rodziców. Brat ma inny dom i od lat mieszka za granicą, teraz postanowił wrócić i pomimo tego, że ma gdzie mieszkać chce wprowadzić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:25:51

Alimenty przy rozwodzie gdy małżonkowie mieszkają razem

Rozwodze się z mężem ale niestety nadal będziemy mieszkać razem bo mamy ciężka sytuację finansową. Mamy dziecko i chciałabym dostawać na nie alimenty i starać się być samodzielną, czy w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:22:59

Zakaz motocykli bez ABS w UE - wpływ na rynek

Eurodeputowani poważnie zastanawiają się nad zabronieniem posiadania motocyklu bez ABS-u. Niby nie jest to aż tak wielka zmiana ale wtedy wypadną z obiegu takie motocykle jak BMW GS czy yamaha tenere. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:19:19

E-faktury w Polsce - czy już funkcjonują na co dzień?

Niby weszły te nowe przepisy co do wystawiania e-faktur ale jakoś nadal nie mam do tego przekonania. Czy to już funkcjonuje na co dzień w Polsce? Może macie jakieś doświadczenia z tym związane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:17:50

Kredyty zagraniczne do 255 tysięcy - nowe przepisy

Może już od lipca wejdą nowe przepisy dzięki, którym będzie można zaciągać kredyty za granicą w wysokości do 255 tys. 550 zł. Przepisy nie mają jednak zastosowania do kredytów hipotecznych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:16:2

Małżeństwo z Rosjanką - procedury prawne i wymagania

Witam!

jak wygląda procedura zamążpójścia z osoba z innego kraju?

Proszę o informacje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.8 14:9:11

Brak trzynastek w budżetówce - czy można ubiegać się o rekompensatę?

witam

pracuje w budżetówce. Jeśli nie otrzymaliśmy należytych nam się "trzynastek", to czy możemy ubiegać się o jakąś rekompensatę tego w późniejszym okresie?

Proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:59:17

Zniesienie katalogu uprawnionych do lokalu socjalnego przy eksmisji

Rząd chce znieść katalog uprawnionych, którym z mocy prawa przysługuje lokal socjalny w razie eksmisji. Są to między innymi osoby obłożnie chore, niepełnosprawni, kobiety w ciąży, bezrobotni, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:57:15

2011.4.8 13:56:1

Czy dziadek może domagać się kontaktu z wnukiem mimo sprzeciwu matki?

Moja historia rodzinna jest długo i skomplikowana dlatego nie wdając się w szczegóły chciałabym zapytać czy mogę zabronić mojemu ojcu (czyli dziadkowi dziecka) widywania się z moją córką. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:53:52

Jak uzyskać montaż lustra drogowego na niebezpiecznym skrzyżowaniu?

Witam,

Jak można dobiegać się umieszczenia lustra drogowego na niebezpiecznym skrzyżowaniu. Wielokrotnie było to zgłaszane w gminie, ale nie ma konkretnej odezwy z ich strony.

Proszę o rade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:45:3

Zmiana kredytu frankowego na złotówkowy w trakcie spłaty

Dużo się teraz mówi o kredytach zaciąganych w obcych walutach ale taki długoterminowy kredyt jak dla mnie, to niepewna sprawa jeśli chodzi o inną walutę. Czy biorac kredyt we frankach mogę podczas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:42:46

Nowe przepisy o raportowaniu odpadów - wyższe kary

Wprowadzono zmiany dotyczące raportowania odpadów, spóźnialscy zapłacą niższą karę, ale za to ci, którzy sprawozdania nie złożą, trafią za kratki. Jak to mówią od skrajności w skrajność? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:40:37

Ogłoszenie upadłości firmy - wymagania i procedura

Moja firma tonie w długach od lat i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości. Czy wymagane są jakieś warunki żeby ją ogłosić, gdzie powinienem się zgłosić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:38:26

Rejestracja samochodu na ojca ze zniżkami ubezpieczeniowymi

Witam,

Czy jak samochód będzie zarejestrowany na ojca a ja będę współwłaścicielem, to czy tata będzie uzyskiwał zniżki od ubezpieczalni?
Pragnę zaznaczyć, że tata ma 60 % zniżkę.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:38:17

Obliczenie wysokości kredytu mieszkaniowego dla małżonków

Chciałabym z mężem wziąć kredyt na mieszkanie ale zupełnie nie mam pojęcia jak obliczyć jaką sumę dostaniemy, czy są jakieś wzory do tego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:37:5

Staż i PIT-11 - jak wpisać do zeznania podatkowego

Kwoty z  Pit-11 przenosisz do PIT-37, najłatwiej ściągnąć program który sam wszystko wyliczy.

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.8 13:36:16

Prawa kobiety w ciąży - dodatek wyrównawczy i zwolnienie z pracy

Witam!!!

Do czego zatem ma prawo przyszła matka?

Kodeks pracy zawiera szereg zakazów dotyczących zatrudniania kobiet w ciąży. Nie mogą one pracować w godzinach nadliczbowych i nocnych (czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:28:58

Przejęcie zarządu nad gminą przez komisarza - kiedy i dlaczego?

Witam!

W jakiej sytuacji wchodzi rządy nad Gminą przejmuje komisarz i jakie zmiany się z tym wiążą???

Z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 12:40:56

Dom dziecka chce przenieść rodzeństwo - czy można temu zapobiec?

dzień dobry!

Mieszkam w domu dziecka w Krakowie. Jest tu ze mną 3 mojego rodzeństwa. Ostatnio podsłuchałam jak dyrektorka mówiła, że chcę gdzieś młodych przenieść.
Ja nie chce aby gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 11:50:49

Uczelnia przedłużyła studia z 6 do 7 semestrów - czy to legalne?

Witam!

Studiuje zaocznie historie na prywatnej uczelni. Kiedy rozpoczynałem studia w regulaminie było napisane, że będą one trwać 6 semestrów, to wiąże się tez z określoną kwotą za te 6 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 11:6:30

Zadośćuczynienie za fałszywe oskarżenie - czy można pozwać?

prosze o poradę.
Czy mogę wystąpić do sądu o zadośćuczynienie za oskarżenie i postawienie przed sądem o spowodowanie kolizji..,której nie było. młody gówniarz chcąc wyłudzić odszkodowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 10:39:47

RMF fm - oszukany w konkursie!

Witam!

Mam problem.
RMF fm prowadzi konkursy, gdzie można wygrać czasem bardzo duże pieniądze, wysyłając tylko sms i w momencie kiedy oddzwonią odpowiedź: \" RMF fm najlepsza muzyka\". Mój ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 9:54:0

Odliczenie kosztów insuliny w PIT dla cukrzyka

Witam!

Mój tata jest cukrzykiem, zażywa insulinę.
Czy może odliczyć wydatki na zakup insuliny w PIT 2010?
Jeśli tak, to w którym miejscu mam to zapisać?

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 9:42:40

Uzyskanie NIP do pierwszej pracy - wymagane dokumenty

Witam!

Zaczynam prace i szef prosił mnie abym doniosła NIP. Nie otrzymałam NIP-u po osiągnięciu 18 lat. Czy jak teraz pójdę do po NIP do Urzędu Skarbowego, to muszę ze z sobą zabrać jakiś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 9:32:14

Matka uniemożliwia kontakty z dzieckiem mimo wyroku sądu

Od czterech tygodni mam postanowienie sądu z KLAUZULĄ NATYCHMIASTOWEJ WYKONALNOŚCI co do kontaktów syna z ojcem - matka pomimo tego uniemożliwia dziecku widywanie ojca. Ostatnio wezwałem kolejny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 0:26:53

Pobieranie pirackich gier i muzyki do użytku osobistego - legalność

Witam!

Chciałabym zapytać czy Jeśli ściągne piracką grę, albo piosenkę, ale będę w nią sam indywidualnie grał lub tylko ja bede słuchał tych play list bez udostępniania jej innych ludziom ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:47:31

Odwołanie od wniosku kuratora o odebranie dziecka

Witam!

Kurator chce odebrać dziecko mojej sąsiadce, tylko dlatego, że nie jest w stanie zapewnić mu wszystkiego pod względem finansowym. Ma trudną sytuacje, mąż z nia nie mieszka i nie płaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:41:9

Odliczenie odsetek od kredytu przy zmianie waluty spłaty

Witam!

Jak odliczyć odsetki od kredytu mieszkaniowego za 2009 rok, jeśli w trakcie roku zmieniłam sposób spłaty kredytu. Do tej pory spłacałam w złotówkach teraz płacam w frankach.

Prosze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:33:53

Syn oskarżony o posiadanie marihuany - prawa rodzica

Witam serdecznie,

Jestem zrozpaczona. Mój synek został oskarżony o posiadanie marihuany. On jednak twierdzi, że ktos mu ją podrzucił.
Jestem przekonana, że mój syn nie jest narkomanem.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:29:58

Zajęcie zwrotu podatku i ulgi na dziecko przez komornika

Czy komornik ma prawo zająć zwrot podatku (i ulgi na dziecko)?Jesli tak to czy obejmuje to całość czy tylko jakaś jego cześć.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:28:29

Pobieraczek.pl - jak zerwać umowę zawartą przez niepełnoletniego?

witam...

Mój niepełnoletni syn zalogował się dn 16 grudnia2009r na stronie.www@pobieraczek.pl
Strona ta reklamuje sie: 10 dni pobierania gratis.
Zerwanie rzekomej z nimi umowy nie akceptują ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.7 23:24:27

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika