Forum prawne (strona 531)

Drugi dom na działce - nowa księga wieczysta czy dopisanie?

witam, czy jeśli mam zamiar postawić drugi dom na działce, czy należy dopisać go do istniejącej już księgi wieczystej?? Czy należy założyć nowe księgi wieczyste dla tego domu?? Proszę o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:51:45

Odkupienie części samochodu od współwłaściciela

witam, mam pytanie co teraz zrobić jeżeli samochód posiada od momentu kupna dwóch właścicieli, a ja teraz potrzebuję odkupić tą część, trzeba spisywać jakąś umowę?? Trzeba też odprowadzić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:47:44

Zwrot biletu lotniczego kupionego od innej osoby

Witam, czy mogę oddać bilet lotniczy który kupiła inna osoba a ja go od niej odkupiłam, okazało się że też nie mogę wtedy lecieć. Co mam zrobić?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:42:44

Wymiana na inny model AGD z dopłatą zamiast gwarancji

witam, kupiłam urządzenie AGD które się popsuło, według gwarancji przysługuje mi wymiana na nowy, ale sklep zaproponował inny model z dopłatą, bo tamtego już niema. Moge się na to nie zgodzić?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:39:25

Utrata prawa własności do rzeczy pozostawionej w serwisie

Witam, mam pytanie czy jest w ogóle taka możliwość aby utracić prawo własności do rzeczy pozostawionej w serwisie?? Zostawiłem w serwisie drukarkę, było to już parę lat temu, na podstawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:33:51

Picie alkoholu przez pasażera - konsekwencje przy wypadku

witam, co grozi pasażerowi który był pod wpływem alkoholu, jeśli samochód miał wypadek?? Czy można spożywać alkohol podczas jazdy?? Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:29:34

Groźby przez GG i Facebooka - dowody dla policji

witam, co mogę zrobić, jeśli ktoś wysyła mi cały czas groźby przez gg i facebooka, czy takie wiadomości mogą być dla policji dowodem, jeśli postanowię to zgłosić? Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:23:20

Były mąż nachodzi po rozwodzie - nękanie i oczernianie

witam, jestem już długo po rozwodzie ale były mąż nadal mnie nachodzi, wydzwania, starszy, rozmawia z moimi sąsiadami i oczernia mnie. Co mogę teraz zrobić ?? Iść do sądu czy na policje?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 14:17:42

Skargi na przewlekłość do sądów administracyjnych - nowe przepisy

Od dziś można zaskarżać do sądu administracyjnego przewlekłe załatwianie spraw!! Wchodzą w życie nowe przepisy kodeksu postępowania administracyjnego oraz prawa o postępowaniu przed sądami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 13:57:7

Przepisanie mieszkania po śmierci matki z ojca na syna

Witam, witam po śmierci mamy która nie sporządziła testamentu jej mieszkanie zostało podzielone na pół dal taty i dla mnie. Mam pytanie co teraz należy zrobić aby mieszkanie było w całości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 13:51:38

Postanowienie o zarzutach a przyszły akt oskarżenia

witam, czy jeśli prokurator wydał postanowienie o postawieniu zarzutów, to oznacza że już na pewno pojawi się akt oskarżenia?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 13:6:35

Podatek od akcji pracowniczych - stawka i sposób rozliczenia

Witam, jai podatek należy zapłacić od akcji pracowniczych?? Czy mogę dostać jakąś ulgę, czy muszę zapłacić 19% czy ile?? Na jakim PIT trzeba to rozliczyć??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 12:59:59

Czy muszę płacić podatek od przepisanego mieszkania

Witam, moi rodzice kupili mieszkanie własnościowe 5 lat temu teraz chcemy je sprzedać aby mieć na zakup nowego, troszkę większego, jaki podatek należy zapłacić, są ponoć jakieś ulgi jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.11 12:56:48

Sąsiad jeździ po działce twierdząc że to jego prawo

Trzeba ustanowić służebność drogi koniecznej,  trzeba złożyc wniosek do sądu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.11 12:52:2

Praca za granicą i w Polsce - dwa sposoby rozliczenia z fiskusem

witam, pracowałam w tamtym roku za granicą w okresie wakacji, ale pracowałam również w kraju na umowę zlecenie. Wiem że są jakieś dwa sposoby na rozliczenie się z urzędem skarbowym, ale nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.11 12:37:0

Dziedziczenie gospodarstwa rolnego po śmierci małżonka bez potomka

majatek kawalerski a prawo spadkowe moj kuzyn otrzymal od rodzicow przybranych gospodarstwo rolne w formie aktu darowizny po zawarciu malzenstwa nie dopisal zony do majatku . Po 5 latach malzenstwa zmarl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 22:54:24

Testament na działkę rolną w Sanoku - jak sprzedać jako pas ochronny?

Mam testament,w którym babcia przepisała na mnie wszystko to co posiadała.Testamet nie został jeszcze uprawomocniony w sądzie.W gruncie rzeczy chodzi o działkę rolna która znajduje się ponad 800 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 21:44:15

Czy pracodawca może zakazać podpisywania umów z konkurencją w zleceniu?

Witam serdecznie,

mam identyczny zapis w umowie zleceniu. Czy mając taki zapis mogę ubiegać się o odszkodowanie z tytułu zakazu konkurencji?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.10 17:16:39

Karta podatkowa a zatrudnienie nieletnich w sezonie

witam;)
Chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz. Na sezon wakacyjny otwieram mały biznes związany ze sprzedażą detaliczną a formę opodatkowania wybrałem kartę podatkową i teraz moje pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 14:39:5

Konkubina wyjeżdża za granicę - prawa do mieszkania i dzieci

Mieszkam od 20 lat z konkubiną i nie jestem zameldowany. Mam z nią trójkę nieletnich dzieci. Od ok.3 lat często wyjeżdżała do pracy za granice, ok.8 miesięcy nie powiadamiając o niczym wyjechała. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.10 12:58:41

Czy należy się wynagrodzenie za kontrakty po zwolnieniu z pracy?

Nikt nie pomoże?? dodam że premia była regulaminowa ponieważ w regulaminie były wymienione składniki i ich wysokość... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.10 11:29:10

Mandat za parkowanie na chodniku - czy słusznie wystawiony?

Jadąc ulicą skreciłęm w lewo na oznakowany parking między budynkami,na parkingu okazało sie że nie było miejsca więc z niego wyjechałem w prawo na droge i zaparkowałem na chodniku,stosujac się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.9 13:57:39

Zwrot pieniędzy za niewykorzystany bilet szkolny PKP

Witam

Kupiłam rano bilet na pociąg Regionalny i zrezygnowałam z jazdy pociągiem bo autobus był szybciej do szkoły i poprosiłam w okienku o zwrot pieniędzy za bilet niewykorzystany szkolny( 3,40 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 21:29:5

Jak urząd liczy dochód przy zasiłku rodzinnym?

Dochód netto z całego roku jest dzielony przez 12 miesięcy i przez liczbę osób w rodzinie. Dochód netto - to dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne oraz zaliczki na ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.4.8 19:47:45

Jak unieważnić małżeństwo gdy mąż zaginął za granicą?

. . . (Miejscowość). . . . dnia . . . (Data) . . .

Sąd Okręgowy

w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . .

Wydział Cywilny Rodzinny

Powódka: . . . (swoje imię, nazwisko i dokładny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.8 19:39:32

Wypowiedzenie umowy najmu lokalu użytkowego bez klauzuli

Witam!

Chcę wypowiedzieć umowę najmu lokalu użytkowego. Jestem najemcą od roku. Data wygaśnięcia umowy to 2014 r. a w umowie nic nie ma na temat wypowiedzenia. Czy mogę to zrobić i jakie obowiązują ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 17:41:10

Prawa do mieszkania babci po jej śmierci - zameldowanie vs mieszkanie

Witam Serdecznie
Mieszkam z żoną w wynajmowanym przez nas mieszkaniu na wsi ponieważ po naszym ślubie postanowiliśmy zamieszkać sami, klatkę obok mieszka moja babcia która była moją rodziną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 15:38:57

Prawa własnościowe do domu żony po remoncie i rozbudowie

Moja żona w czasie trwania małżeństwa dostała od swoich rodziców jako darowiznę dom.Po roku wykupiła działkę, na której stał na własnoś, wcześniej było to wieczyste użytkowanie. W czasie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:43:42

Brat współwłaściciel chce się wprowadzić do domu spadkowego

Znajoma mieszka w domu, który dostała (na pół z bratem) w spadku od rodziców. Brat ma inny dom i od lat mieszka za granicą, teraz postanowił wrócić i pomimo tego, że ma gdzie mieszkać chce wprowadzić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:25:51

Alimenty przy rozwodzie gdy małżonkowie mieszkają razem

Rozwodze się z mężem ale niestety nadal będziemy mieszkać razem bo mamy ciężka sytuację finansową. Mamy dziecko i chciałabym dostawać na nie alimenty i starać się być samodzielną, czy w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:22:59

Zakaz motocykli bez ABS w UE - wpływ na rynek

Eurodeputowani poważnie zastanawiają się nad zabronieniem posiadania motocyklu bez ABS-u. Niby nie jest to aż tak wielka zmiana ale wtedy wypadną z obiegu takie motocykle jak BMW GS czy yamaha tenere. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:19:19

E-faktury w Polsce - czy już funkcjonują na co dzień?

Niby weszły te nowe przepisy co do wystawiania e-faktur ale jakoś nadal nie mam do tego przekonania. Czy to już funkcjonuje na co dzień w Polsce? Może macie jakieś doświadczenia z tym związane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:17:50

Kredyty zagraniczne do 255 tysięcy - nowe przepisy

Może już od lipca wejdą nowe przepisy dzięki, którym będzie można zaciągać kredyty za granicą w wysokości do 255 tys. 550 zł. Przepisy nie mają jednak zastosowania do kredytów hipotecznych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 14:16:2

Małżeństwo z Rosjanką - procedury prawne i wymagania

Witam!

jak wygląda procedura zamążpójścia z osoba z innego kraju?

Proszę o informacje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.8 14:9:11

Brak trzynastek w budżetówce - czy można ubiegać się o rekompensatę?

witam

pracuje w budżetówce. Jeśli nie otrzymaliśmy należytych nam się "trzynastek", to czy możemy ubiegać się o jakąś rekompensatę tego w późniejszym okresie?

Proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:59:17

Zniesienie katalogu uprawnionych do lokalu socjalnego przy eksmisji

Rząd chce znieść katalog uprawnionych, którym z mocy prawa przysługuje lokal socjalny w razie eksmisji. Są to między innymi osoby obłożnie chore, niepełnosprawni, kobiety w ciąży, bezrobotni, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:57:15

2011.4.8 13:56:1

Czy dziadek może domagać się kontaktu z wnukiem mimo sprzeciwu matki?

Moja historia rodzinna jest długo i skomplikowana dlatego nie wdając się w szczegóły chciałabym zapytać czy mogę zabronić mojemu ojcu (czyli dziadkowi dziecka) widywania się z moją córką. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:53:52

Jak uzyskać montaż lustra drogowego na niebezpiecznym skrzyżowaniu?

Witam,

Jak można dobiegać się umieszczenia lustra drogowego na niebezpiecznym skrzyżowaniu. Wielokrotnie było to zgłaszane w gminie, ale nie ma konkretnej odezwy z ich strony.

Proszę o rade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:45:3

Zmiana kredytu frankowego na złotówkowy w trakcie spłaty

Dużo się teraz mówi o kredytach zaciąganych w obcych walutach ale taki długoterminowy kredyt jak dla mnie, to niepewna sprawa jeśli chodzi o inną walutę. Czy biorac kredyt we frankach mogę podczas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:42:46

Nowe przepisy o raportowaniu odpadów - wyższe kary

Wprowadzono zmiany dotyczące raportowania odpadów, spóźnialscy zapłacą niższą karę, ale za to ci, którzy sprawozdania nie złożą, trafią za kratki. Jak to mówią od skrajności w skrajność? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:40:37

Ogłoszenie upadłości firmy - wymagania i procedura

Moja firma tonie w długach od lat i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości. Czy wymagane są jakieś warunki żeby ją ogłosić, gdzie powinienem się zgłosić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:38:26

Rejestracja samochodu na ojca ze zniżkami ubezpieczeniowymi

Witam,

Czy jak samochód będzie zarejestrowany na ojca a ja będę współwłaścicielem, to czy tata będzie uzyskiwał zniżki od ubezpieczalni?
Pragnę zaznaczyć, że tata ma 60 % zniżkę.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:38:17

Obliczenie wysokości kredytu mieszkaniowego dla małżonków

Chciałabym z mężem wziąć kredyt na mieszkanie ale zupełnie nie mam pojęcia jak obliczyć jaką sumę dostaniemy, czy są jakieś wzory do tego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:37:5

Staż i PIT-11 - jak wpisać do zeznania podatkowego

Kwoty z  Pit-11 przenosisz do PIT-37, najłatwiej ściągnąć program który sam wszystko wyliczy.

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.8 13:36:16

Prawa kobiety w ciąży - dodatek wyrównawczy i zwolnienie z pracy

Witam!!!

Do czego zatem ma prawo przyszła matka?

Kodeks pracy zawiera szereg zakazów dotyczących zatrudniania kobiet w ciąży. Nie mogą one pracować w godzinach nadliczbowych i nocnych (czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 13:28:58

Przejęcie zarządu nad gminą przez komisarza - kiedy i dlaczego?

Witam!

W jakiej sytuacji wchodzi rządy nad Gminą przejmuje komisarz i jakie zmiany się z tym wiążą???

Z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 12:40:56

Dom dziecka chce przenieść rodzeństwo - czy można temu zapobiec?

dzień dobry!

Mieszkam w domu dziecka w Krakowie. Jest tu ze mną 3 mojego rodzeństwa. Ostatnio podsłuchałam jak dyrektorka mówiła, że chcę gdzieś młodych przenieść.
Ja nie chce aby gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 11:50:49

Uczelnia przedłużyła studia z 6 do 7 semestrów - czy to legalne?

Witam!

Studiuje zaocznie historie na prywatnej uczelni. Kiedy rozpoczynałem studia w regulaminie było napisane, że będą one trwać 6 semestrów, to wiąże się tez z określoną kwotą za te 6 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 11:6:30

Zadośćuczynienie za fałszywe oskarżenie - czy można pozwać?

prosze o poradę.
Czy mogę wystąpić do sądu o zadośćuczynienie za oskarżenie i postawienie przed sądem o spowodowanie kolizji..,której nie było. młody gówniarz chcąc wyłudzić odszkodowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.8 10:39:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika