Forum prawne (strona 533)

Czy niepełnoletnie dziecko może samo wystąpić o dowód?

witam, mam skończone 16 lat , czy mogę starać się o tymczasowy dowód osobisty?? Potrzebuję na to zgody i podpisów rodziców?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 14:46:5

Czas oczekiwania na odpowiedź starostwa po odwołaniu

Witam! złożyłam odwołanie od decyzji starostwa i nie wiem ile mam teraz czasu czekać na jakąś odpowiedź z ich strony. Są jakieś przepisy to określające? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 14:41:42

Rejestracja w PFRON i praktyki zawodowe uczniów specjalnych

Czy w prawie pracy jest wzmianka na temat Pfronu, czy wpłaty na Pfron wynikają z Prawa Pracy lub Prawa Kadrowego? Bardzo Proszę o podpowiedź. Z góry Dziękuję i Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 14:40:3

PKD dla sprzedaży dostępu do gry internetowej - jaki wybrać?

witam, szukam w internecie ale nie mogę tego znaleźć, poszukuje pkd dla działalności opartej o sprzedaż dostępu do gry internetowej. Nie wiem pod co to podciągnąć. Proszę o pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 14:31:10

Znalezione pieniądze - gdzie zgłosić i co grozi za przywłaszczenie?

witam, czy należy gdzieś odnieść znalezione pieniądze?? Co grozi za ich przywłaszczenie?? Mówi się przecież znalezione nie kradzione.. ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 14:25:23

Jak znaleźć właściwy kod PKD do działalności gospodarczej?

może: 
85.32 Pomoc społeczna pozostała bez zakwaterowania, w tym opieka wychowawcza nad dzieckiem
albo85.32.A żłobki ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.4.6 14:11:29

Anulowanie wyroku za niezapłaconą grzywnę - czy możliwe?

witam, za niezapłaconą grzywnę grozi mi teraz wyrok, czy jak ureguluje teraz wszystkie zaległości wraz z ewentualnymi odsetkami, to jest jeszcze szansa na anulowanie wyroku?? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 14:1:44

Fałszywy mandat MPK - co robić z wezwaniem do zapłaty?

witam, dostałam wezwanie do zapłaty za przejazd MPK z moimi danymi i podrobionym podpisem. Co mam teraz zrobić?? Ja nawet nie jeżdżę tą linią autobusową. Proszę o pomoc.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:58:55

Delegacja na staży z urzędu pracy - czy możliwa?

Pracuję na stażu, który otrzymałam z urzędu, czy w trakcie odbywania takiego stażu mogę zostać delegowana na targi do innego miasta?? Z góry dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:53:57

Ile dni urlopu przysługuje po 3 miesiącach pracy?

najlepiej zapytać kadrowej, ale teoretycznie nalży się 1 dzien po każdych 30 dniach od rozpoczęcia pracy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 13:40:20

Dyskryminacja w uldze na dzieci - niskie dochody nie pozwalają odliczyć

witam, mam trójkę dzieci ale bardzo niskie dochody co za tym idzie mało należnego podatku. Nie mogę w ten sposób odliczyć ulgi na dzieci, ta ulga to dyskryminacja gorzej zarabiających! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:35:36

Pobieranie e-booków z internetu - czy nielegalne jak filmy?

witam, czy pobieranie e-boków z internetu jest nie legalne, tak samo jak w przypadku filmów?? Czy trzeba mieć na to jakąś koncesje albo pozwolenie?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:30:16

Odzyskanie pieniędzy zatrzymanych przez bank przy większych sumach

witam, mam na koncie potwierdzone ze pieniądze zostały wysłane, i pobrane z konta bankowego. Ale słyszałem, że przy większych sumach pieniądze są zatrzymywany i nie trafiają do odbiorcy. W jaki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:28:19

Bezpieczeństwo spisu powszechnego przez internet - można się podszyć?

Wielka machina ruszyła ze spisem powszechnym a tu taka wpadka! Logując się przez Internet każdy może się pod ciebie podszyć? znając pesel czy nip bardzo łatwo podać się za kogoś innego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:20:51

Zmiany w emeryturach mundurowych - 20 lat stażu i 50 lat wieku

Bardzo się cieszę, że w końcu mundurowi będą pracowali tyle co każdy inny. Szykuja się zmiany, prawo do emerytury zyskiwaliby nie po 15, lecz po 20 latach, po osiągnięciu minimalnego wieku 50 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:17:33

Ulga internetowa dla faktur cyfrowych - aktualne przepisy

W końcu ktoś pomyślał i ułatwił życie, internauci mogą skorzystać z ulgi na Internet niezależnie od tego, w jakiej formie dostawali faktury od operatora. Choć było z tym zamieszanie, bo US ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:14:16

Pozew przeciwko salonowi tatuażu za zakażenie przez brudne narzędzia

Niedawno robiłem sobie tatuaż w jak mi się wydawało dobrym salonie, jednak po czasie okazało się że zarazili mnie chorobą przeniesione prawdopodobnie przez brudne narzędzia. Czy mogę pozwać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:11:28

Czy można rozpocząć nowy kurs po odpoczynku kierowcy?

według kodeksu racy, prowadzić pojad można tylko 10h na dobę  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:51:6

Jak zmienić umowę spółdzielni z UPC bez zgody mieszkańców?

popieram obawy Pana tomka, byłem w zarządzie wspólnoty i z UPC mam złe doświadczenia, nie brali wogóle pod uwagę naszych sugesti i wniosków, ignorancja na całej lini.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.6 12:42:29

Ciąża w okresie próbnym - kiedy powiedzieć pracodawcy?

Witam!

Od niedawna rozpoczełam w prace. Jestem zatrudniona na okres próbny. Dowiedzialam się, że jestem w ciąży.
Czy lepiej będzie jak powiem o tym od razu szefowi, czy przeczekać czas jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:37:36

Czy pracodawca może odebrać dni wolne za L4?

no tak, ale jeśli mam 10h zmiany? to mam wyrobine już 20h a nie 16h ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.6 12:36:59

Czy drukowana faktura elektroniczna jest uznawana przez urząd skarbowy?

witam, otrzymuje elektroniczne faktury za internet, drukuje je i opłacam na poczcie. Czy taka faktura będzie uznana przez urząd skarbowy? Mogę skorzystać z ulgi internetowej na taką fakturę?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:31:30

Co to jest pracownik normatywny w budżetówce?

Witam!

Jestem pracownikiem budżetówki.
Moje pytanie jest następujące. W rubryce rodzaj stanowiska jest napisane \"pracownik normatywny\".
Bardzo proszę o pomoc w określeniu kim dokładnie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:28:26

Czy można nie odpowiadać na niektóre pytania w spisie powszechnym?

jest wiele pytań z opcja :"nie chcę odpowiadać na to pytanie" i wtsy nie ma problemu, poza tym z tego co wiem można mieć badanie pełne lub reprezentatywne, jedno ma tylko praę pytań i zajmuje pare ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:26:48

Powszechny Spis Ludności 2011 - obowiązek uczestnictwa

Mam, pytanie jaki jest czas na  dokonanie spisu? Jakie kary grożą za niedotrzymanie tych terminów?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:5:14

Elektroniczne faktury UPC - czy można płacić na poczcie?

mam takie pytanie, czy jeśli otrzymuję elektroniczne faktury za internet od firmy UPC to czy mogę je drukować i płacić na poczcie ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:3:35

Urlop na żądanie podczas obowiązkowego szkolenia - czy można?

witam, mam problem w zakładzie pracy, za niedługo odbędzie się szkolenie dwu dniowe w firmie, ale ja potrzebuję wtedy urlop, poinformowałam o tym szefa ale powiedział że wtedy nie może mi dać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:59:24

Czy ktoś może podłączyć się do mojej linii telefonicznej?

Czy mieszka Pan w bloku, czy w domku? Należy sprawę zgłosic do operatora telofonu lub do spółdzielni mieszkaniowej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 11:56:28

Uzupełnienie zachowku - terminy i procedura wniosku

Witam Wszystkich.

Po upływie jakiego czasu od śmierci właściciela mogę wystąpić o uzupełnienie zachowku???

Skąd mogę pobrać taki poprawny wniosek?

Proszę o rade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:51:18

Szkolenia z funduszy UE dla zatrudnionych - jak się starać?

Witam, pracuje w firmie i zastanawiam się czy mogę starać się o jakieś szkolenia dofinansowane z funduszy unii europejskiej?? Czy muszę takie szkolenia załatwiac przez firmę albo zgłaszac do zakładu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:46:44

Czy przysługuje odszkodowanie za słup energetyczny na działce?

Witam, posiadam działkę budowlaną, która dostałem 10 lat temu od mojego dziadka. Przez całą działkę biegnie słup średniego napięcia. O to zdjęcie jak to wygląda:
[URL=http://img825.imageshack.us/i/p05041110320002.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/9516/p05041110320002.jpg[/IMG][/URL]

I ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:36:3

PayPal zamroził pieniądze - jak odzyskać środki?

Witam,

powodów może być wiele. Najszybszym sposobem jest kontakt z biurem obsługi klienta, musi się Pan zalogować do systemu i wybrać "kontakt z nami" widoczny w dolnym menu lub zadzwonić pod: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 10:56:49

Budowa garażu na działce - zgłoszenie czy projekt?

Witam!

Czy mogę postawić garaż na 7a działce, tylko na zasadzie zgłoszenia do Urzędu Gminy? Czy muszę robić plany i projekt garażu?

Proszę o porade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:56:49

Ulga internetowa - czy wystarczą faktury elektroniczne?

Witam

Czy prawo do skorzystania z ulgi na internet można udokumentować tylko fakturą w formie papierowej?
Czy faktury powinny być dołączone do rocznego PIT?

Proszę o rade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:20:17

Zatrudnienie w dwóch firmach - urlop i świadczenia z obu miejsc?

Witam Państwa!

Mam zapytanie dotyczące kodeksu pracy.

Jestem zatrudniony w dwóch firmach. W jednej na cały etat, a w drugiej na umowę zlecenie.
Czy w związku z tym przysługują mi wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:18:47

Jakie wykroczenia skarbowe mogą skutkować maksymalną grzywną?

Witam!

Karami przewidzianymi w Kodeksie karnym skarbowym są: kara grzywny, kara ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności. Kary pozbawienia oraz ograniczenia wolności związane są z popełnieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:6:42

Odstąpienie udziałów w spółce osobie trzeciej bez zgody wspólników

Czy wspólnik może odstąpić udziały w całości lub części osobie trzeciej bez zgody pozostałych wspólników. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:31:18

Prawo świadka do złożenia zeznania w formie pisemnej

Czy świadek ma prawo złożyć swoje zeznanie/uzupełnienie zeznania w czasie przesłuchania dodatkowo w formie pisemnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:30:47

Zaspokajanie wierzytelności z udziałów wspólnika spółki cywilnej

Czy wierzytelności wspólnika s.c. mogą być zaspokajane z udziałów we wspólnym majątku spółki, z udziałów wspólnika w spółce? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:28:53

Narodowy Spis Powszechny przez internet - terminy i kary

Witam!

Od 01 kwietnie trwa możliwość dokonania Narodowego Spisu Powszechnego! Jest możliwość zrobienia tego przez internet!
Nie zwlekajmy z tym, bo przewidziane są kary pieniężne za nie wypełnienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:20:9

Który fundusz emerytalny wybrać - opinie i rekomendacje

Witam Państwa!

Chciałbym zapytać, który Państwa zdaniem fundusz emerytalny jest najlepszy?
Który z funduszów Państwo by mi polecili?

Proszę o porade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:13:18

Jak wypełnić oświadczenie o pierwszeństwie dla znaku towarowego?

Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa Witam serdecznie i baardzo proszę o podpowiedz, pomoc.Wypełniam formularz podania o udzieleni prawa ochronnego na znak towarowy.Mam problem ze zrozumieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:9:20

Nagrywanie zebrania mieszkańców bez ich wiedzy - czy legalne?

Witam Forumowiczów

Mam takie pytanie dotyczące nagrywania.

Za niedługo bedzie u mnie na osiedlu zebranie mieszkańców. Poniewaz ludzie są bardzo roszczeniowi, chciałbym nagrać ich wypowiedzi, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:8:51

Pracodawca nakazuje urlop zamiast L4 - czy to zgodne z prawem?

Witam!

W mojej firmie nakazali nam abyśmy wybrali urlop zamiast L4. Szczególnie jeśli przewidujemy jednodniową lub dwudniową nieobecność, kazali nam wybierać dni wolne, bo to podobno źle wygląda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:1:57

Kwota bazowa emerytury - z jakiego dnia przy wcześniejszym wniosku?

Witam!

Przy obliczaniu emerytury stosuje się kwotę bazową obowiązującą w dniu, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę. Jeżeli wniosek zgłoszono w terminie wcześniejszym niż nabycie prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 21:50:51

Czy można wymeldować żonę z domu rodziców podczas rozwodu?

ojej ale namotałem :/ miałem napiać że przez cały okres małżeństwa byliśmy zameldowani u moich rodziców a nie mieszkaliśmy z nimi i żona otworzyła działalność na adres moich rodziców... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.5 18:15:55

Wspólne rozliczenie z dzieckiem i ulga na dziecko jednocześnie

1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia ulgi na to dziecko (ulga z tytułu wychowywania dziecka). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 17:0:44

Laptop za 3500 zł - czy można odliczyć w uldze internetowej?

2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 17:0:3

Ulga rehabilitacyjna - czy sprzęt rehabilitacyjny można odliczyć?

4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego jest wydatkiem podlegającym odliczeniu od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 16:59:11

Straż miejska bez przenośnych fotoradarów od 1 stycznia 2011

[cytat]

Witam
Od kiedy straz miejska nie może korzystać z przenośnych fotoradarów?Czy to weszło z dniem 1.01.2011?Prosze o informacje na ten temat

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.5 16:49:58

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika