Forum prawne (strona 533)

jak umożyć odsetki od długu

Posiadam dług w US odsetki to prawie połowa tego długu, czy jest szansa na umorzenie odsetek? W US dowiedziałem się że mogę się starać o umorzenie po wpłacie całości kwoty, czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 12:44:25

przeniesienie na inne stanowisko

Czy pracodawca ma prawo zmienić mi stanowisko pracy bez zmiany umowy? byłem na kursie odpowiednim dla nowego stanowiska i zaraz potem zostałem przeniesiony, ba zmiany warunków pracy, umowy ani wynagrodzenia. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 12:34:9

czy można przekształcić taką działkę?

Czy działkę przeznaczoną pod zalesienie można przekształcić w działkę budowlaną? Jeśli tak to w jaki sposób? Co należy zrobić gdzie się skierowac po więcej informacji? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 12:7:51

podatek od działki z domem

Czy płacąc KRUS, będąc rolnikiem są jakieś ulgi na podatek od działki budowlanej na której stoi mój dom? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 11:57:25

sprzedaż auta przed upływem miesiąca

co powinienem zrobić jeśli mam zamiar kupić samochód a następnie go sprzedac przed upływem 30 dni? Gdzie trzeba to zgłosic a gdzie nie trzeba? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 11:53:7

kodeks drogowy a prywatny teren

Mam takie pytanie, czy na prywatnym terenie obowiązują przepisy ruchu drogowego? Jeśli jest tam szeroka droga ale służąca na dojazd ? Czy można po niej jeździć bez prawa jazdy lub pod wpływem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 11:48:16

Jakie sa zasady

Czy ktoś moze pomoc w tej sprawie? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.23 10:21:35

co po umorzeniu sprawy u komornika

Egzekucja może być wszczęta w każdym czasie ponownie w wybranej przez Pana Kancelarii komorniczej (chyba że wcześniej toczyła się bezskutecznie do nieruchomości), niekoniecznie tej samej. Proszę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.23 8:17:42

Dni wolne na poszukiwanie pracy - można nie przyjąć?

Witam

Mam pytanie. Dostałem wypowiedzenie umowy ze strony pracodawcy. Umowa na czas nie określony, 1 miesiąc czas wypowiedzenia.

Czy jeśli napiszę wniosek o przydzielenie 2 dni wolnych na poszukiwanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.23 7:55:33

DNA, alimenty, odszkodowanie

Jestem 4 lata po rozwodzie.Płacę regularnie alimenty na dwoje dzieci. Dowiedziałem się z prywatnych wyników badań DNA,że nie jestem biologicznym ojcem jednego z dzieci.Moja była żona własnie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.22 23:4:45

Praca za granicą a ubezpieczenie zdrowotne

Witam podjąłem pracę za granicą i mam pytanie czy jeśli jestem ubezpieczony tylko w czasie wykonywania pracy to czy po powrocie do Polski mogę iść do lekarza np. po receptę ? Pracuję systemem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 18:50:33

Odzyskanie pełnej władzy opiekuńczej nad dzieckiem

Witam.
W kwietniu założyłem sprawę o ograniczenie władzy rodzicielskiej matce dziecka. Powodem były liczne zaniedbania z jej strony, brak odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz finansowych. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.22 16:48:26

cena mieszkania kontrola fiskusa

A co w sytuacji kiedy taka kontrola będzie już po generalnym remonciemieszkania? Taki remont znacząco podniesie cenę mieszkania.  ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.8.22 14:57:3

kary za znęcanie się nad zwierzętami

Nie można trzymać zwierząt na uwięzi dłużej niż 12 godzin albo w sposób powodujący cierpienie, a także na uwięzi krótszej niż trzy metry. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.22 14:23:29

zajęcie komornicze za dług poprzedniego właściciela

Czy komornik może zająć mój samochód z tytułu długów poprzedniego właściciela? czy jeśli posiadam umowę kupna sprzedaży to czy to wystarczy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 14:22:16

Trwa rejestracja zespołów studenckich do XII edycji konkursu Global Management Challenge Poland!

W ubiegłym roku w konkursie GMC wystartowała rekordowa liczba 600 zespołów, czyli blisko 3000 osób.
Kolejna edycja symulacji wojny rynkowej rozpocznie się już pod koniec października.

GMC ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 14:13:48

komornik a zwrot podatku

Mam takie pytanie komornik zają konto bankowe męża, czy zajmie również zwrot podatku jeżeli rozliczamy się wspólnie? A zwrot z tytułu ulgi prorodzinnej? Czy takie świadczenia komornik może zajmować? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 13:43:33

płatne leczenie pijanych

Obecnie każdy ubezpieczony i opłacający składki ma możliwość uzyskania bazpłatnej pomocy nawet w stanie nietrzeźwym.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.22 13:41:20

szanse na pozbawienie władzy rodzicielskiej

Jakie szanse ma matka na pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca dziecka, jeśli miała przydzielonego kuratora a jej inne dziecko wychowują dziadkowie? Czy w sytuacji kiedy złożyła taki pozew nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 13:33:6

zasiłek i przepisanie ziemi

Mam takie pytanie, czy jeżeli otrzymam ziemie od mojego biologicznego ojca to czy przez to może on stracić zasiłki z mops? Czy będę wtedy miał wobec niego obowiązek alimentacyjny choć zostałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 13:29:17

pożyczka w internecie

Z tego co wiem to portale internetowe zajmujące się kojarzeniem ludzi którzy pożyczają pieniądze nie są kwalifikowane jako dziłalność gospodarcza.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.22 13:17:27

podatek od wynajmu

Jak wygląda sprawa z podatkiem od wynajmu mieszkania za który nie będe pobierał opłat? Mieszkanie chce czasowo odstąpić znajomym, chciałbym pobierać jedynie tyle aby było na ewentualne podatki, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.22 13:4:29

odszkodowanie przy eksmisji

Czy w sytuacji kiedy po wyroku eksmisyjnym, miasto nie może przyznać lokalu zastępczego, to czy powinno opłacać czynsz za mieszkanie w którym pozostaje ta osoba do eksmisji? Jak się starać o takie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 12:58:26

mogę żądać współwłasności?

Czy można dochodzić jakichś praw jeżeli konkubent włożył masę pieniędzy w wykończenie domu konkubiny? czy przedstawiając rachunki może domagać się zwrotu poniesionych nakładów? Czy może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 12:55:33

kradzież z funduszu remontowego

Mam taki problem, po zakupie mieszkania okazało się że sprzedający wyciągnął pieniądze z funduszu remontowego, czy miał do tego prawo? czy to nie są pieniądze należne do mieszkania? Co teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 12:49:37

można złożyć zażalenie ?

Czy mogę złożyć zażalenie na wezwanie sądu II instancji do uzupelnienia oplaty sądowej, kiedy sąd I instancji ustalił wartość przedmiotu sporu na kwotę wyższą przekazując sprawę do sądu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 12:7:3

należy się odszkodowanie?

Taka sytuacja, moja firma korzystała z usług firmy spedycyjnej, wszystkie samochody były oznaczone logo naszej firmy, po rozwiązaniu umowy firma nadal jeździ z naszym logo, co firma powinna zrobić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.22 11:59:36

złosliwy pracodawca

Witam. Mam ostatnio duży problem, otoz pracuje w sklepie spozywczym i mam umowe na czas nie okreslony. Ostatnio mniedzy moja kolezanka,ktora jest zatrudniona na takiej samej umowie,mna i pracodawca doszlo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.21 14:32:12

Służebność (ustanowiona i zapisana w KW)

Jeżeli sąsiad ma ustanowioną drogę konieczną , to czy mogą korzystać z niej wszyscy , którzy przyjeżdżają do tego sąsiada? ( jego rodzina, znajomi)Czy tylko mogą Ci sąsiedzi korzystać z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.21 14:30:23

ustanowienie drogi koniecznej CZ-D

Jeżeli sąsiad ma ustanowioną drogę konieczną , to czy mogą korzystać z niej wszyscy , którzy przyjeżdżają do tego sąsiada? ( jego rodzina, znajomi) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.21 14:13:18

dręczenie psychiczne

Mam 37 lat. Od zawsze mieszkam w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Moi rodzice rozwiedli się jak byłam bardzo mała. W dzieciństwie matka pod byle pretekstem wyzywała mnie, że jestem ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.21 9:51:36

Coraz to nowe oskarżenia sąsiadów z dołu

Witam,
po przeczytaniu poprzednich postów doszliśmy do wniosku,że opiszemy swoją sytuację w nadziei,ze ktoś nam coś doradzi.

Mieszkamy w naszym bloku od 5 lat. Przez pierwsze 4 lata było świetnie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 21:13:8

Dziewczyna

mieszkam w Polsce i żyłem z dziewczyną przez półtora roku w polsce. Znajdowała się ona w domu dziecka z powodu zaniedbań matki itp. tydzień temu odzyskala ona wszystkie dzieci do neimczech gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 14:26:10

Ważność zgody

Ważność zgody Witam! moje pytanie dotyczy ważności zgody na przejście kanalizacji przez moją posesję. Czy po upływie 7 lat od momentu wyrażenia zgoda na przejście kanalizacji przez działkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 11:55:21

Roboty budowlane dla obywatela Belgi ?

Witam.
Jednoosobowa działalność gospodarcza zarejestrowana w Polsce ryczałt , zwolnienie z vat .
Jak wygląda sytuacja gdybym chciał wykonać robotę usługę budowlaną dla obywatela Belgi na terenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 9:57:40

Czy to jest karalne i z jakiego paragrafu? Jaki poczynić kroki w tej sprawie?

Czy to jest karalne i z jakiego paragrafu? Jaki poczynić kroki w tej sprawie? Mój współpracownik , kopiował moje prywatne wpisy na prywatnym profilu. Następnie wysyłał do Centrali w której pracuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 9:14:33

Zaproszenie obcokrajowca.

Zaproszenie obcokrajowca. Mam kilka pytań odnoście udzielenia zaproszenie dla obcokrajowca. Czy osoba, którą będę zapraszać może przebywać już na terytorium polski na wizie turystycznej tj. 90-dniowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.20 2:8:9

Przeniesienie Interneru - Walka z Neostradą

Witam.
Otóż moja dziewczyna (jak i 4 jej sąsiadów) toczą od 3 miesięcy walkę z Neostradą o przeniesienie linii na drugi budynek.
Wyjaśnię wszystko po kolei.

Mieszkali w jednym bloku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 23:18:47

notatki służbowe, czy osobiste?

Witam Państwa!

Jestem aktualnie na wypowiedzeniu umowy o pracę bez konieczności stawiania się osobiście w zakładzie pracy. Z dniem odejścia z pracy spakowałem wszystkie swoje rzeczy wraz z notatkami, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 18:40:59

licznik prądu bez legalizacji

Witam

Posiadam licznik rumuński MOD-2CM4 z 1985 roku, legalizacja z 1988.
W mieszkaniu otrzymałem meldunek w 1997r. i od razu podpisałem umowę z SZE o dostarczanie energii elektrycznej (nikt nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 18:22:33

wyrzucona z domu?

Sam fakt zameldowania nie rodzi uprawnień do lokalu mieszkalnego. Jeśli zatem ma Pani tytuł prawny do lokalu (jest pani właściecielem, najemcą , lokatorem) to nikt Pani nie wyrzuci z mieszkania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.19 17:56:8

Witam. Mam pytanie odnoszące się do ważności ubezpieczenia zdrowotnego. 26 lutego 2009 roku miałem

Witam. Mam pytanie odnoszące się do ważności ubezpieczenia zdrowotnego. 26 lutego 2009 roku miałem operację przepukliny brzusznej, zrosty jelitowe, leczone operacyjnie dnia 24 lutego 2009 roku. Wykonano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 17:12:32

W jakiej odległości od granicy nieruchomości należy stawiać niezależne osobne 2 ogrodzenia w celu

W jakiej odległości od granicy nieruchomości należy stawiać niezależne osobne 2 ogrodzenia w celu dostępu do nich przez obydwu sąsiadów ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 16:6:3

unieważnienie meldunku

Wymeldować osobę w postępowaniu administracyjnym przez złożenie stosownego wniosku i przedłożenie dowodów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.19 15:43:11

kopia pełnomocnictwa

Kopia potwierdzona notarialnie jest traktowana jak oryginał. Potwierdzenia za zgodność z oryginałem może dokonać również urzędnik. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.19 15:41:49

Alimenty na matkę a uchylenie tego obowiązku

Tylko w sądzie przytaczają właśnie te argumenty, które Pani podała. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.19 15:39:37

podatek od alimentów

Jeżeli np. żona otrzymuje od byłego męża co miesiąc pieniądze na podstawie zwykłej umowy, powinna wykazać je do opodatkowania. Osoby, którym alimenty są wypłacane na podstawie ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.8.19 14:55:50

przywrócenie praw matce bilogicznej

Czy jest możliwość na przywrócenie biologicznej matce praw rodzicielskich? Dziecko jest w rodzinie zastępczej, jakie są procedury ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 14:51:24

zyski z wynajmu

Gdy nieruchomość stanowi współwłasność, przychody stanowią u każdego z małżonków przychód w wysokości równej połowie uzyskanego przez oboje z najmu. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.8.19 14:47:42

kontakty dziadków z dzieckiem

Dziadkowie napisali wniosek o ustalenie kontaktów, ja odpisałam że się na nie nie zgadzam, czy w takim razie moge nie pojawic sie na pierwszej sprawie? moje stanowisko jest takie jak napisalam w odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.19 14:39:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika