Forum prawne (strona 533)
Czy niepełnoletnie dziecko może samo wystąpić o dowód?
witam, mam skończone 16 lat , czy mogę starać się o tymczasowy dowód osobisty?? Potrzebuję na to zgody i podpisów rodziców?? ... Zobacz wątek2011.4.6 14:46:5
Czas oczekiwania na odpowiedź starostwa po odwołaniu
Witam! złożyłam odwołanie od decyzji starostwa i nie wiem ile mam teraz czasu czekać na jakąś odpowiedź z ich strony. Są jakieś przepisy to określające? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek2011.4.6 14:41:42
Rejestracja w PFRON i praktyki zawodowe uczniów specjalnych
Czy w prawie pracy jest wzmianka na temat Pfronu, czy wpłaty na Pfron wynikają z Prawa Pracy lub Prawa Kadrowego? Bardzo Proszę o podpowiedź. Z góry Dziękuję i Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:40:3
PKD dla sprzedaży dostępu do gry internetowej - jaki wybrać?
witam, szukam w internecie ale nie mogę tego znaleźć, poszukuje pkd dla działalności opartej o sprzedaż dostępu do gry internetowej. Nie wiem pod co to podciągnąć. Proszę o pomoc ... Zobacz wątek2011.4.6 14:31:10
Znalezione pieniądze - gdzie zgłosić i co grozi za przywłaszczenie?
witam, czy należy gdzieś odnieść znalezione pieniądze?? Co grozi za ich przywłaszczenie?? Mówi się przecież znalezione nie kradzione.. ?? ... Zobacz wątek2011.4.6 14:25:23
Jak znaleźć właściwy kod PKD do działalności gospodarczej?
może:85.32 Pomoc społeczna pozostała bez zakwaterowania, w tym opieka wychowawcza nad dzieckiem
albo85.32.A żłobki ... Zobacz wątek
2011.4.6 14:11:29
Anulowanie wyroku za niezapłaconą grzywnę - czy możliwe?
witam, za niezapłaconą grzywnę grozi mi teraz wyrok, czy jak ureguluje teraz wszystkie zaległości wraz z ewentualnymi odsetkami, to jest jeszcze szansa na anulowanie wyroku?? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:1:44
Fałszywy mandat MPK - co robić z wezwaniem do zapłaty?
witam, dostałam wezwanie do zapłaty za przejazd MPK z moimi danymi i podrobionym podpisem. Co mam teraz zrobić?? Ja nawet nie jeżdżę tą linią autobusową. Proszę o pomoc.... Zobacz wątek
2011.4.6 13:58:55
Delegacja na staży z urzędu pracy - czy możliwa?
Pracuję na stażu, który otrzymałam z urzędu, czy w trakcie odbywania takiego stażu mogę zostać delegowana na targi do innego miasta?? Z góry dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:53:57
Ile dni urlopu przysługuje po 3 miesiącach pracy?
najlepiej zapytać kadrowej, ale teoretycznie nalży się 1 dzien po każdych 30 dniach od rozpoczęcia pracy ... Zobacz wątek2011.4.6 13:40:20
Dyskryminacja w uldze na dzieci - niskie dochody nie pozwalają odliczyć
witam, mam trójkę dzieci ale bardzo niskie dochody co za tym idzie mało należnego podatku. Nie mogę w ten sposób odliczyć ulgi na dzieci, ta ulga to dyskryminacja gorzej zarabiających! ... Zobacz wątek2011.4.6 13:35:36
Pobieranie e-booków z internetu - czy nielegalne jak filmy?
witam, czy pobieranie e-boków z internetu jest nie legalne, tak samo jak w przypadku filmów?? Czy trzeba mieć na to jakąś koncesje albo pozwolenie?? ... Zobacz wątek2011.4.6 13:30:16
Odzyskanie pieniędzy zatrzymanych przez bank przy większych sumach
witam, mam na koncie potwierdzone ze pieniądze zostały wysłane, i pobrane z konta bankowego. Ale słyszałem, że przy większych sumach pieniądze są zatrzymywany i nie trafiają do odbiorcy. W jaki ... Zobacz wątek2011.4.6 13:28:19
Bezpieczeństwo spisu powszechnego przez internet - można się podszyć?
Wielka machina ruszyła ze spisem powszechnym a tu taka wpadka! Logując się przez Internet każdy może się pod ciebie podszyć? znając pesel czy nip bardzo łatwo podać się za kogoś innego. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:20:51
Zmiany w emeryturach mundurowych - 20 lat stażu i 50 lat wieku
Bardzo się cieszę, że w końcu mundurowi będą pracowali tyle co każdy inny. Szykuja się zmiany, prawo do emerytury zyskiwaliby nie po 15, lecz po 20 latach, po osiągnięciu minimalnego wieku 50 ... Zobacz wątek2011.4.6 13:17:33
Ulga internetowa dla faktur cyfrowych - aktualne przepisy
W końcu ktoś pomyślał i ułatwił życie, internauci mogą skorzystać z ulgi na Internet niezależnie od tego, w jakiej formie dostawali faktury od operatora. Choć było z tym zamieszanie, bo US ... Zobacz wątek2011.4.6 13:14:16
Pozew przeciwko salonowi tatuażu za zakażenie przez brudne narzędzia
Niedawno robiłem sobie tatuaż w jak mi się wydawało dobrym salonie, jednak po czasie okazało się że zarazili mnie chorobą przeniesione prawdopodobnie przez brudne narzędzia. Czy mogę pozwać ... Zobacz wątek2011.4.6 13:11:28
Czy można rozpocząć nowy kurs po odpoczynku kierowcy?
według kodeksu racy, prowadzić pojad można tylko 10h na dobę ... Zobacz wątek2011.4.6 12:51:6
Jak zmienić umowę spółdzielni z UPC bez zgody mieszkańców?
popieram obawy Pana tomka, byłem w zarządzie wspólnoty i z UPC mam złe doświadczenia, nie brali wogóle pod uwagę naszych sugesti i wniosków, ignorancja na całej lini. ... Zobacz wątek2011.4.6 12:42:29
Ciąża w okresie próbnym - kiedy powiedzieć pracodawcy?
Witam!Od niedawna rozpoczełam w prace. Jestem zatrudniona na okres próbny. Dowiedzialam się, że jestem w ciąży.
Czy lepiej będzie jak powiem o tym od razu szefowi, czy przeczekać czas jak ... Zobacz wątek
2011.4.6 12:37:36
Czy pracodawca może odebrać dni wolne za L4?
no tak, ale jeśli mam 10h zmiany? to mam wyrobine już 20h a nie 16h ... Zobacz wątek2011.4.6 12:36:59
Czy drukowana faktura elektroniczna jest uznawana przez urząd skarbowy?
witam, otrzymuje elektroniczne faktury za internet, drukuje je i opłacam na poczcie. Czy taka faktura będzie uznana przez urząd skarbowy? Mogę skorzystać z ulgi internetowej na taką fakturę?? ... Zobacz wątek2011.4.6 12:31:30
Co to jest pracownik normatywny w budżetówce?
Witam!Jestem pracownikiem budżetówki.
Moje pytanie jest następujące. W rubryce rodzaj stanowiska jest napisane \"pracownik normatywny\".
Bardzo proszę o pomoc w określeniu kim dokładnie jest ... Zobacz wątek
2011.4.6 12:28:26
Czy można nie odpowiadać na niektóre pytania w spisie powszechnym?
jest wiele pytań z opcja :"nie chcę odpowiadać na to pytanie" i wtsy nie ma problemu, poza tym z tego co wiem można mieć badanie pełne lub reprezentatywne, jedno ma tylko praę pytań i zajmuje pare ... Zobacz wątek2011.4.6 12:26:48
Powszechny Spis Ludności 2011 - obowiązek uczestnictwa
Mam, pytanie jaki jest czas na dokonanie spisu? Jakie kary grożą za niedotrzymanie tych terminów?? ... Zobacz wątek2011.4.6 12:5:14
Elektroniczne faktury UPC - czy można płacić na poczcie?
mam takie pytanie, czy jeśli otrzymuję elektroniczne faktury za internet od firmy UPC to czy mogę je drukować i płacić na poczcie ?? ... Zobacz wątek2011.4.6 12:3:35
Urlop na żądanie podczas obowiązkowego szkolenia - czy można?
witam, mam problem w zakładzie pracy, za niedługo odbędzie się szkolenie dwu dniowe w firmie, ale ja potrzebuję wtedy urlop, poinformowałam o tym szefa ale powiedział że wtedy nie może mi dać ... Zobacz wątek2011.4.6 11:59:24
Czy ktoś może podłączyć się do mojej linii telefonicznej?
Czy mieszka Pan w bloku, czy w domku? Należy sprawę zgłosic do operatora telofonu lub do spółdzielni mieszkaniowej. ... Zobacz wątek2011.4.6 11:56:28
Uzupełnienie zachowku - terminy i procedura wniosku
Witam Wszystkich.Po upływie jakiego czasu od śmierci właściciela mogę wystąpić o uzupełnienie zachowku???
Skąd mogę pobrać taki poprawny wniosek?
Proszę o rade! ... Zobacz wątek
2011.4.6 11:51:18
Szkolenia z funduszy UE dla zatrudnionych - jak się starać?
Witam, pracuje w firmie i zastanawiam się czy mogę starać się o jakieś szkolenia dofinansowane z funduszy unii europejskiej?? Czy muszę takie szkolenia załatwiac przez firmę albo zgłaszac do zakładu ... Zobacz wątek2011.4.6 11:46:44
Czy przysługuje odszkodowanie za słup energetyczny na działce?
Witam, posiadam działkę budowlaną, która dostałem 10 lat temu od mojego dziadka. Przez całą działkę biegnie słup średniego napięcia. O to zdjęcie jak to wygląda:[URL=http://img825.imageshack.us/i/p05041110320002.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/9516/p05041110320002.jpg[/IMG][/URL]
I ... Zobacz wątek
2011.4.6 11:36:3
PayPal zamroził pieniądze - jak odzyskać środki?
Witam,powodów może być wiele. Najszybszym sposobem jest kontakt z biurem obsługi klienta, musi się Pan zalogować do systemu i wybrać "kontakt z nami" widoczny w dolnym menu lub zadzwonić pod: ... Zobacz wątek
2011.4.6 10:56:49
Budowa garażu na działce - zgłoszenie czy projekt?
Witam!Czy mogę postawić garaż na 7a działce, tylko na zasadzie zgłoszenia do Urzędu Gminy? Czy muszę robić plany i projekt garażu?
Proszę o porade! ... Zobacz wątek
2011.4.6 10:56:49
Ulga internetowa - czy wystarczą faktury elektroniczne?
WitamCzy prawo do skorzystania z ulgi na internet można udokumentować tylko fakturą w formie papierowej?
Czy faktury powinny być dołączone do rocznego PIT?
Proszę o rade ... Zobacz wątek
2011.4.6 10:20:17
Zatrudnienie w dwóch firmach - urlop i świadczenia z obu miejsc?
Witam Państwa!Mam zapytanie dotyczące kodeksu pracy.
Jestem zatrudniony w dwóch firmach. W jednej na cały etat, a w drugiej na umowę zlecenie.
Czy w związku z tym przysługują mi wszelkie ... Zobacz wątek
2011.4.6 9:18:47
Jakie wykroczenia skarbowe mogą skutkować maksymalną grzywną?
Witam!Karami przewidzianymi w Kodeksie karnym skarbowym są: kara grzywny, kara ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności. Kary pozbawienia oraz ograniczenia wolności związane są z popełnieniem ... Zobacz wątek
2011.4.6 9:6:42
Odstąpienie udziałów w spółce osobie trzeciej bez zgody wspólników
Czy wspólnik może odstąpić udziały w całości lub części osobie trzeciej bez zgody pozostałych wspólników. ... Zobacz wątek2011.4.5 22:31:18
Prawo świadka do złożenia zeznania w formie pisemnej
Czy świadek ma prawo złożyć swoje zeznanie/uzupełnienie zeznania w czasie przesłuchania dodatkowo w formie pisemnej? ... Zobacz wątek2011.4.5 22:30:47
Zaspokajanie wierzytelności z udziałów wspólnika spółki cywilnej
Czy wierzytelności wspólnika s.c. mogą być zaspokajane z udziałów we wspólnym majątku spółki, z udziałów wspólnika w spółce? ... Zobacz wątek2011.4.5 22:28:53
Narodowy Spis Powszechny przez internet - terminy i kary
Witam!Od 01 kwietnie trwa możliwość dokonania Narodowego Spisu Powszechnego! Jest możliwość zrobienia tego przez internet!
Nie zwlekajmy z tym, bo przewidziane są kary pieniężne za nie wypełnienie ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:20:9
Który fundusz emerytalny wybrać - opinie i rekomendacje
Witam Państwa!Chciałbym zapytać, który Państwa zdaniem fundusz emerytalny jest najlepszy?
Który z funduszów Państwo by mi polecili?
Proszę o porade! ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:13:18
Jak wypełnić oświadczenie o pierwszeństwie dla znaku towarowego?
Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa Witam serdecznie i baardzo proszę o podpowiedz, pomoc.Wypełniam formularz podania o udzieleni prawa ochronnego na znak towarowy.Mam problem ze zrozumieniem ... Zobacz wątek2011.4.5 22:9:20
Nagrywanie zebrania mieszkańców bez ich wiedzy - czy legalne?
Witam ForumowiczówMam takie pytanie dotyczące nagrywania.
Za niedługo bedzie u mnie na osiedlu zebranie mieszkańców. Poniewaz ludzie są bardzo roszczeniowi, chciałbym nagrać ich wypowiedzi, ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:8:51
Pracodawca nakazuje urlop zamiast L4 - czy to zgodne z prawem?
Witam!W mojej firmie nakazali nam abyśmy wybrali urlop zamiast L4. Szczególnie jeśli przewidujemy jednodniową lub dwudniową nieobecność, kazali nam wybierać dni wolne, bo to podobno źle wygląda ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:1:57
Kwota bazowa emerytury - z jakiego dnia przy wcześniejszym wniosku?
Witam!Przy obliczaniu emerytury stosuje się kwotę bazową obowiązującą w dniu, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę. Jeżeli wniosek zgłoszono w terminie wcześniejszym niż nabycie prawa ... Zobacz wątek
2011.4.5 21:50:51
Czy można wymeldować żonę z domu rodziców podczas rozwodu?
ojej ale namotałem :/ miałem napiać że przez cały okres małżeństwa byliśmy zameldowani u moich rodziców a nie mieszkaliśmy z nimi i żona otworzyła działalność na adres moich rodziców... ... Zobacz wątek2011.4.5 18:15:55
Wspólne rozliczenie z dzieckiem i ulga na dziecko jednocześnie
1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia ulgi na to dziecko (ulga z tytułu wychowywania dziecka). ... Zobacz wątek2011.4.5 17:0:44
Laptop za 3500 zł - czy można odliczyć w uldze internetowej?
2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej? ... Zobacz wątek2011.4.5 17:0:3
Ulga rehabilitacyjna - czy sprzęt rehabilitacyjny można odliczyć?
4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego jest wydatkiem podlegającym odliczeniu od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? ... Zobacz wątek2011.4.5 16:59:11
Straż miejska bez przenośnych fotoradarów od 1 stycznia 2011
[cytat]Witam
Od kiedy straz miejska nie może korzystać z przenośnych fotoradarów?Czy to weszło z dniem 1.01.2011?Prosze o informacje na ten temat
[/cytat]
... Zobacz wątek
2011.4.5 16:49:58
Masz inne pytanie do prawnika?