Forum prawne (strona 589)

Porady prawne - rozwiązanie umowy na czas określony

Pracodawca wypowiadając umowę na czas określony nie ma obowiązku podawania w wypowiedzeniu przyczyny wypowiedzenia (art. 30 § 4 k.p.). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:31:33

Doradztwo prawne

Warto wiedzieć, że jeśli poszukuje się porady z prawnikiem, a nie ma się pieniędzy, to często firmy oferują na przykład raz w tygodniu porady darmowe, tak pro publico bono. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 14:27:36

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku ? jakie dokumenty

Odpisy aktów stanu cywilnego spadkobierców- dotyczy to dziedziczenia ustawowego, oraz wniosku o zachowek. Małżonek załącza tylko akt zgonu spadkodawcy – jest w nim wskazany, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:26:31

Umowa o pracę okres wypowiedzenia

2 tygodnie - przy okresie zatrudnienia krótszym niż 6 miesięcy, 1 miesiąc - przy okresie zatrudnienia co najmniej 6 miesięcy, 3 miesiące - przy okresie zatrudnienia co najmniej 3 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:24:20

Zwrot kosztów szkolenia WAT

Witam,

W ubiegłym roku zostałem zwolniony ze służby kandydackiej w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Byłem prawie dwa lata podchorążym, zostałem wyrzucony za ''niezadowalające'' wyniki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 14:11:8

Cesja polisy AC

W przypadku kradzieży auta czy jego kasacji, pieniądze z ubezpieczenia trafiają na poczet spłaty kredytu.  Można zastrzec w umowie ubezpieczeniowej, że odszkodowanie lub jego część zostanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 14:10:10

prawo budowlane

Witam!

Czy na remont dachu starego domu trzeba mieć jakieś pozwolenie lub projekt?

Prosze o rade!
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 13:58:13

Biura rachunkowe warszawa

witam, czy może ktoś polecić jakieś niedrogie biuro rachunkowe w warszawie, w okolicach centrum?? Ciężko jest trafić na jakieś z przystępnymi cenami w tym rejonie, może ktoś znalazł? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:56:21

najtańszy kredyt hipoteczny

Witam, orientuje się ktoś jaki jest najtańszy kredyt hipoteczny dostępny teraz w banku?? Słyszałem coś o \"rodzina na swoim\", że to najlepsza opcja, ale czy ktoś może to potwierdzić z własnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:43:49

umowa zlecenie ubezpieczenie

Witam!

Jakie ubezpieczenie powinien mi opłacić Pracodawca przy umowie zleceniu?

Proszę o pomoc! jutro podpisuje umowę i chciałabym wiedzieć, co mogę egzekwować. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:41:4

odrzucenie spadku w imieniu małoletniego

witam, ile mam czasu na odrzucenie spadku w imieniu córki?? Ja odrzuciłam spadek, więc teraz przechodzi on na moja niepełnoletnią córkę, tak? I od chwili odrzucenia przeze mnie spadku, liczy się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:36:1

postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku

Witam!

Jak długo należy czekać na stwierdzenie nabycia spadku?
I jakie kroki trzeba poczynić, aby uzyskać stwierdzenie nabycia spadku po śmierci właścicieli?

Proszę o rady! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:35:10

porady prawne on line

Witam!

Ile kosztuje średnio porada prawna on-line?
Od czego zależy cena?
czy nie lepiej umówić się na indywidualne spotkanie z prawnikiem niż przez on-line???

Proszę o informacje! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:31:39

czy komornik może wejść na majątek poręczyciela?

Witam!

Zostałem poręczycielem kolegi, który nie jest teraz w stanie finansowo spłacać kredytu. Bank nie ma nawet z czego ściągać zaległych rat.
Czy ja mogę zostać pociągnięty do odpowiedzialności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:25:41

Niezdrowe jedzenie w przedszkolu!!

Jestem matką i zauważyłam, że diety przedszkolaków są niezdrowe. Dużo słodkich i przetworzonych produktów, jestem zaniepokojona tym menu. Czy w innych przedszkolach jest podobnie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:22:21

porady prawne prawo spadkowe

witam

Mama i tata przepisała swoje działki na 4 mojego rodzeństwa, zostało gospodarstwo i działka przy domu oraz dom, który został mi obiecany, ale tylko słownie. Jako jedyne dziecko nie dostałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 13:20:28

faktury w umowie Barter

Witam!

Rozpoczęłam współpracę z Firmą, po zakończonej pracy zaczęła dosyłać coraz to nowe rzeczy, żeby zrobić w ramach wcześniej wspomnianej \"umowy\" - która była tylko umową słowną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:49:21

Cesja polisy

witam, mam takie pytanie mam na moje AC cesje i uległem wypadkowi, w dokumentach od ubezpieczyciela jest pytanie czy na auto jest cesja, dlaczego jest to ważne? Nie wiem czy pytanie jest do AC czy OC, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:48:2

Obniżka akcyzy na paliwo

To może być jedyny sposób na zmniejszenie cen paliwa w Polsce. Obniżenie akcyzy na paliwo spowoduje utrzymanie a nawet zmniejszenie cen paliwa.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:37:14

Mamy sposób na radary!!

Niemieccy specjaliści stworzyli sprzęt, który będzie nas ostrzegał w których punktach na drodze znajdują się fotoradary. Dodatkowo ostrzega przed róznymi niebezpieczeństwami na drodze (ostre ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:34:59

prawo do kontaktu z dzieckiem

Witam!

Moja siostra znajduje się obecnie zakładzie karnym. Jej dziecko znajduje się pod opieką swojego Ojca. Siostra bardzo chciałaby się zobaczyć z córką. jednak mąż siostry pod wpływem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:30:14

Jesteś na zwolnieniu lekarskim, szykuj sie na kontrolę

Dzięki świadczenia chorobowym będąc na urlopie dostajemy jednak pensję, pamiętajmy że prowadzone są kontrole czy należycie wykorzystujemy ten czas. W przypadku gdy kontrol odkryje, że pracujemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:24:51

Już w radiowozie otrzymasz punkty karne!!

Proponowane nowe zmiany: policjanci będą dawać punkty karne natychmiast po ich uzyskaniu czyli siedząc w radiowozie na nasze konto wpadną punkty karne. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 12:23:17

Dom z kredytem a współwłasność

Witam,mam pytanie czy można zostać współwłaścicielem domu,który jest na kredyt wzięty przez syna?Chcielibyśmy z mężem zostać jakoś w części chociaż współwłaścicielami ponieważ syn ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:29:6

Diesel 60 gr droższy na litrze!!!!! Szok!!!!

Witajcie!

Kierowcy jeżdżący na dieslach mają coraz mniej powodów do zadowolenia ? ze względu na rosnące ceny paliwa. Olej napędowy, który kiedyś był znacznie tańszy od benzyny, może wkrótce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:28:59

Tańszy cukier - niemcy mówią NIE !!!!

Witajcie!

Już nawet NIEMCY się zamykają na Polaków, bo kradniemy im ogromne ilości cukru :D:D:D:D

O \"turystyce cukrowej\" z Polski do Niemiec pisze w czwartek agencja dpa. Ponieważ cukier ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:23:28

rodzice ukradli mi pieniądze!!!!

Dzień dobry!

Dostałam na urodziny od Babci 400 zł. Rodzice wzięli mi pieniądze, niby się pożyczyć, bo coś tam chcieli kupić. Ale minęły już dwa miesiące, a oni mi powiedzieli, że utrzymanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 11:3:58

malarz urzył mojego wizerunku!!!!!

Cześć!

Malarz użył mojego wizerunku twarzy do swojego aktu. Jest moja twarz, a reszta ciała innej dziewczyny!!!!
Koleżanka była na jednej wystawie i była bardzo zdziwiona, że ja jestem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 10:54:23

moje zdjęcie bez mojej zgody w internecie!!!!

Cześć!

Niedawno moja koleżanka, która chciała zrobić mi na złość wsadziła na portal społecznościowy moje zdjęcie (nie zbyt efektowne). Nie wyraziłam na to zgody!
Czy to było z jej strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 10:36:6

zmiana warunków w umowie o prace!!!!

Witam!

Mój pracodawca zmienił warunki zatrudnienia kiedy miałam już podpisaną umowę na czas nieokreślony. Ale nie raczył nas o tym w żaden sposób poinformować. Raz tylko napomniał, żebyśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 10:10:44

oszusty przy bankomatach !!!!!

Z bankomatami czasem są niezłe cyrki.
Mi raz wyszły pieniądz, ale jak po nie sięgnąłem to wsunęły się z powrotem do bankomatu!
Miesiąc czekania na reklamacji po zwrot gotówki!!! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.15 9:16:11

2012 rok jazdy bez dokumentów

Witam!

Kierowcy nie będą musieli wozić ze sobą dowodu rejestracyjnego auta, blankietu ubezpieczenia ani nawet prawa jazdy. Wszystkie te dane policja znajdzie w służbowym komputerze.Jednym z kluczowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 9:12:53

W jaki sposób odzyskać koszty poniesione z dojazdem do pracy własnym samochodem. Czy istnieje taka

W jaki sposób odzyskać koszty poniesione z dojazdem do pracy własnym samochodem. Czy istnieje taka możliwość. Związane jest to z brakiem dojazdu na określoną godzinę rozpoczęcia pracy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.15 8:18:56

szukam opinii osób które mieszkaja w TBS

Ja mieszkam w bloku wspolnoty,ktorego jest administrator WTBS - to jest jakas MASAKRA!!!!!!Nic sobie nie robia z luzi,uwazaja nas za idiotow,a ceny ida w gore i nie mozna z nimi sie dogadac.Wspolczuje ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.4.14 22:49:57

Polisa posagowa

Witam!
Polecam Kancelarię Prawną KONKWISTA Pana Wojciecha Gudańskiego z Poznania.Bardzo rzetelna kancelaria. Zajmują się sprawami z całej Polski. Wystarczy kontakt e-mail lub tel.616 576 015. Właśnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 22:18:58

czy wymiana towaru przysługuje w każdym sklepie?

Witam!
W jakim wypadku można żądać zwrotu pieniędzy a kiedy wymiany towaru na nowy podczas składania reklamacji. Czy można np wyminieć towar na inną rzecz lub jedną droższą na kilka tańszych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 22:14:16

bilet godzinny, a korki na mieście

Dobry wieczór!

Jadąc na bilecie czasowym np godzinnym, utkniemy w korku (np podczas wypadku), bilet straci ważność a nie dojechalismy do celu bądź utknęliśmy między przystankami co nas czeka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 22:11:35

czy w parku można pić alkohol???

Witam!

Gdzie w mieście można spożywać alkohol bezkarnie poza barami,pubami,ogródkami itp ? Lub w jakim miejscu straż miejska czy policja może nałożyć na nas mandat za spożywanie alkoholu.

Ostatnio ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 22:9:30

Nie rozumie orzeczenia Sądu

Mój problem tkwi w orzeczeniu Sadu Okręgowego,a mianowicie.Miałam sprawę o zasiedzenie ,Sąd Rejonowy przychylił się do wniosku powódki i przyznał im pas gruntu o który zabiegali.Ja z kolei napisałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:56:26

były chłopak włamał mi się na skrzynkę mailową!?

Witam,

Włamał mi się mój były chłopak na konto skrzynki mailowej. Nie jestem tego pewna, ale tak podejrzewam, chciał mnie sprawdzić.
Czy mogę jakoś dowiedzieć się IP komputera z którego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:52:46

zasiedzenie a nowo wybudowany dom

Witam.Mialam sprawe o zasiedzenie nie skończyła się dla mnie korzystnie,mało tego sąsiedzi domagaja sie dalszego zasiedzenia gruntu.Jeżeli tak się stanie,to granica działki będzie znajdować przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:50:46

kradziony telefon z serwisu aukcyjnego

Witam!

Kupiłem telefon na internetowym serwisie aukcyjnym.
Kiedy chciałam zdjąć simlocka, okazało sie, że jednak jest kradziony.
Kto ponosi w takim przypadku odpowiedzialnośc za to?
Co i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:47:22

ściągane muzyki z internetu karalne ???

cześć!

Czy ściąganie muzyki z internetu,ale tylko do własnego użytku i nie udostępnianie jej dla innych użytkowników sieci jest już karalne?

Kiedy naruszam prawo, ściągając coś z neta?
Może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:41:56

PIRACKI AUTOCAD, a projekty studentów

Witam!

Jestem na studiach technicznych. Robimy dużo projektów. Potrzebny nam jest do tego program AutoCAD.
Nie stać mnie na orginalną wersje i ściągam pirata.
Co się dzieje w momencie gdyby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 21:37:52

Palenie na klatce schodowej - grzywna nawet do 5 tys. złotych !!!

Zgodnie z prawem palenie tytoniu na klatkach schodowych jest zakazane. Zakaz palenia tytoniu obowiązuje w różnych miejscach, które ogólnie zostały nazwane obiektami użyteczności publicznej. Do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 18:11:33

Wyższe raty kredytów po marcowej inflacji

Można się było tego spodziewać była inflacja, podrożało wszystko to teraz odbije się to na ratach kredytowych. Szykujmy się od 1 maja. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 15:39:14

Sprowadzane auta nie będą objęte podwójnym podatkiem

Ujednoliceniem procedur związanych z opodatkowaniem i rejestracją aut, będzie już to niedługo możliwe. Nowe wspólne przepisy będą ważne w całej Unii Europejskiej. Ma być wprowadzony roczny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 15:37:55

Egzaminy gimnazjalne odpowiedzi

Czy wiadomo już jakie są pytania i odpowiedzi z egzaminu gimnazjalnego z języka obcego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 15:34:1

Zaoczne recepty?

Sejm dopuszcza wydawanie recept w systemie zaocznym, bez konieczności badania, dopuszcza nawet używanie internetu.. Teraz każdy będzie kombinował aby dostać tańsze leki... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 15:4:30

Ulga na nie moje dziecko żony

Czy mogę odliczyć ulgę na dzieci mojej żony , które ma z poprzedniego małżeństwa? Wychowujemy je teraz razem, były mąż w ogóle się nie interesuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.14 14:38:6

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika