Forum prawne (strona 492)
Wypowiedzenie umowy zlecenia z ważnych powodów osobistych
Witam, mam pytanie dotyczące umowy zlecenia. Podpisałam kilka dni temu trzymiesięczną umowę, której jeden z podpunktów brzmi następująco: "zleceniobiorca zobowiązuje się do zwrotu Zleceniodawcy ... Zobacz wątek2011.7.9 20:9:22
Prawa i obowiązki właściciela agresywnego psa po ataku
Bardzo prosze o pomoc! Nie wiem gdzie na tym forum powinnam zadać to pytanie... Mam owczarka niemieckiego w wieku 6 lat... nigdy nie przejawiał objaw agresji.. Ostatnio jednak gdy uciekł z posesji zaatakował ... Zobacz wątek2011.7.9 17:59:51
Przemoc domowa wobec niepełnoletniej - drogi prawne dla 17-latki
Witam.Odkąd tylko pamiętam w mojej rodzinie ojciec nękał moją mamę, siostrę i mnie fizycznie i psychicznie. Dochodziło do rękoczynów wobec mamy, tzn bicie po twarzy, popychanie tak iż pod ... Zobacz wątek
2011.7.9 14:10:1
Podwójne zatrzymanie za zamieszki stadionowe - obrona w sądzie
Witam, piszę tu po raz pierwszy ze względu na to że potrzebuję pomocy.Sprawa wygląda następującą w grudniu ubiegłego roku zatrzymano mojego brata za zamieszki na meczu który odbył się w ... Zobacz wątek
2011.7.9 10:2:30
Naliczanie czynszu osobie bez dostępu do lokalu komunalnego
Sytuacja wygląda następująco. Umowa z początku lat 90-tych na użytkowanie lokalu komunalnego. Co ciekawe, w miejscu "Najemca" są wpisane dwie osoby, nie ma rozróżnienia na np."głównego".Jeden ... Zobacz wątek
2011.7.9 2:46:43
Podział majątku w akcie notarialnym przy zakupie mieszkania przez małżonków
Witam wszystkich.W niedługim czasie będziemy podpisywać z żoną umowę kupna mieszkania w postaci Aktu Notarialnego. Częściowo będziemy wspierać się kredytem. Mieszkanie kupujemy o wartości ... Zobacz wątek
2011.7.8 19:28:35
Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody męża
moja znajoma dostała paszport przez sąd dla nieletniego dziecka, ale w tamtej sytuacji ojciec dziecka nie wyrażał zgody na wyjazd na wakacje za granicę, bo jak tłumaczył matka z dzieckiem może ... Zobacz wątek2011.7.8 18:51:22
Konsekwencje mandatu za brak pasów i fałszywe zeznanie po wypadku
Czy jak raz spisała mnie policja za jazde bez pasów ( jako pasażerka) oraz siedzenie nad wodą w stanie trzeźwym tylko słuchałam muzyki w aucie nie głośno, to czy może mi to jakoś zaszkodzić?? ... Zobacz wątek2011.7.8 18:32:17
Podatek od sprzedaży gruntu rolnego przekwalifikowanego pod zabudowę
Proszę o pomoc.Moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne na prawach współwłasności. Po śmierci mamy w 1996r. udziały otrzymali tato w 3/4 części, oraz ja z siostrą po 1/6 części. Jestem zameldowana ... Zobacz wątek
2011.7.8 18:17:28
Zmiana wniosku w postępowaniu administracyjnym - wpływ na termin
W postępowaniu administracyjnym został nam wyznaczony termin na uzupełnienie dokumentów (bodajże 21 dni). W terminie jaki został przewidziany na uzupełnienie dokumentacji podjęliśmy decyzję o ... Zobacz wątek2011.7.8 17:30:8
Dług po zmarłej matce - czy windykacja może upominać się po 8 latach?
dziękuje za rady na razie się wstrzymam i popytam jeszcze co dalej robić. ... Zobacz wątek2011.7.8 17:28:15
Wymuszenie wyprowadzki brata z domu po spłaceniu i przepisaniu
Widzę dwie możliwości: 1. Wystąpienie do sądu o nakaz eksmisji (legalny sposób ale długi okres oczekiwania na rozstrzygnięcie). 2. Wymiana zamków w domu i niewpuszczanie brata na teren posesji ... Zobacz wątek2011.7.8 17:27:44
Obowiązek pracy w dzień wolny - wymagane wyprzedzenie i odpowiedzialność
Dwie godziny temu wróciłem z pracy zmianowej ( 2 zmiany) a 15 minut temu mój kierownik poinformował mnie SMS że jutro ( w sobotę ) muszę przyjść do pracy lub zorganizować kogoś kto przyjdzie ... Zobacz wątek2011.7.8 17:15:45
Zaległe alimenty przed rozprawą - czy sąd nakaże ich spłatę?
Z tego, co się orientuję sąd zasądzi alimenty z dniem złożenia wniosku, więc ojciec będzie musiał zapłacić je wstecz od 30.03.2011, ale nie jestem w 100% pewien. Zobaczy Pani na orzeczeniu sądu ... Zobacz wątek2011.7.8 17:13:59
Zajęcie dochodów ojca za długi córki bez pracy - możliwość egzekucji
Generalnie rodzice mogą, jeśli mają taką wolę, spłacić długi za dzieci. Wierzycielowi jest wszystko jedno, kto spłaci długi, natomiast nie ma możliwości prawnej egzekucji długów dzieci od ... Zobacz wątek2011.7.8 17:2:47
Rodzaj umowy po dwóch umowach na czas określony
Witam,mam pytanie jakiej umowy mogę się spodziewać po zakończeniu kolejnej umowy na czas określony? Moje zatrudnienie wygląda następująco:
03-08-2009 do 31-10-2009 umowa PRÓBNA
01-11-2009 ... Zobacz wątek
2011.7.8 16:58:49
Wyrok za graffiti - kara finansowa vs więzienie w zawieszeniu
Dostałem wyrok za graffiti na ścianie bloku, czy jeśli zapłacę wymierzoną mi karę to nie dostanę wyroku pozbawienia wolności 1 rok w zawieszeniu na 3 lata? Bo taki dostałem, i nie iwem co zrobic? ... Zobacz wątek2011.7.8 15:45:29
Sprzedaż samochodu po śmierci męża - procedury dla współwłaścicielki
Najpierw należy przeprowadzić sprawę spadkową, potem będzie można sprzedać auto ... Zobacz wątek2011.7.8 15:9:20
Skuteczność doręczenia odwołania od decyzji wysłanego faksem
Podanie może byc wniesione faksem ale aby było skuteczne musi zostać później podpisane własnoręcznie. ... Zobacz wątek2011.7.8 14:16:21
Zmiany w wypłacie świadczeń ZUS dla emerytów dorabiających
Też coś takiego wyczytałem, gdzieś na rzeczpospolitej było, ale nie pamiętam gdzie dokładnie ... Zobacz wątek2011.7.8 13:47:1
Dostęp do informacji z KRK przez internet - planowane zmiany
wystarczy założyć konto na platformie Ministerstwa Sprawiedliwości, a dostęp będzie równierz do innych rejestrów nie tylko do KRK ... Zobacz wątek2011.7.8 13:40:52
Likwidacja lokat z kapitalizacją jednodniową - alternatywy oszczędzania
A może coś w rodzaju ksiązeczek oszczędnościowych , o takich pomysłach też słyszałem ... Zobacz wątek2011.7.8 13:25:44
Wykroczenie karno-skarbowe z samoukaraniem - praca w Policji
Mam taką sprawę, jeśli mam wykroczenie karno-skarbowe zakończone samoukaraniem mogę złożyć dokumenty do pracy w Policji ? czy to mnie dyskwalifikuje ? czy składnie papierów ma jakiś sens ? ... Zobacz wątek2011.7.8 13:19:22
Brak rejestru policyjnego przy zakazie prowadzenia pojazdów
Mam takie pytanie, mój kolega posiadający zakaz prowadzenia pojazdów twierdzi że kilka razy zatrzymywała go policja gdy miał już zakaz od roku i dostawał jedynie mandat za kierowanie pojazdem ... Zobacz wątek2011.7.8 13:9:13
System elektronicznego opłacania dróg e-myt - funkcjonowanie i kary
Za brak opłaty grozi 3 tys. zł kary, a za opłatę niepełną 1, 5 tys. zł ... Zobacz wątek2011.7.8 13:1:19
Koszty adwokata z wyboru w apelacji jako oskarżyciel posilkowy
Chcę złożyć apelację, jestem oskarżycielem posiłkowym i do tej pory miałam adwokata z Urzędu, zapadł wyrok i chcę złożyć apelację zresztą już to będzie druga w zasadzie bo pierwszą składał ... Zobacz wątek2011.7.8 12:56:34
Apelacja od wyroku Sądu Okręgowego w Wydziale Odwoławczym
Mam pytanie.Czy przysługuje apelacja od wyroku Sądu Okręgowego w Wydziale Odwoławczym? Proszę o pilna odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.7.8 12:54:49
List gończy dla osoby przebywającej za granicą - jak załatwić bez powrotu
Mam taki problem, mieszkam za granicą już od paru lat, niedawno przyszła policja do mojej matki do domu i powiedziała że mnie szukają i mam 2 tygodnie na stawienie się potem wystawia list gończy. ... Zobacz wątek2011.7.8 12:50:27
Odliczenie VAT za poprzednie okresy przy rejestracji jako czynny podatnik
Przedsiębiorca przechodzący z zwolnienia na czynny podatek, ma prawo do odliczenia poprzez korektę. ... Zobacz wątek2011.7.8 12:38:57
Zatrzymanie nieletniego za posiadanie marihuany - konsekwencje prawne
Proszę o pomoc w takiej sprawie, kilka dni temu zostałem zatrzymany i przewieziony na komisariat za posiadanie niewielkiej ilości marihuany, pierwszy raz mam takie problemy z prawem no i nie stawiałem ... Zobacz wątek2011.7.8 12:37:32
Zmiany stawek kilometrówek - kiedy wejdą nowe przepisy
Resort chce dostosować kilometrówkę do aktualnych cen, ma to zagwarantować pracownikom, zwrot rzeczywistych kosztów eksploatacji pojazdów. ... Zobacz wątek2011.7.8 12:34:49
Egzekucja wyroku cywilnego po latach nieaktywności wierzyciela
Wyrok w sprawie cywilnej zapadł 6 lat temu. Nakazywał zwrot długu na rzecz wierzyciela w kwocie 3400 zł. Wierzyciel nie odzywając się przez te 6 lat ,upomniał sie o dług teraz, zostało wszczęte ... Zobacz wątek2011.7.8 12:32:28
Korzystanie z licencji Windows użyczonej przez studenta
Czy jeżeli korzystam z windowsa użyczonego mi przez kolegę który jest studentem uczelni co uprawnia go do sciagania z serwera uczelni jednej wersji programu. Mogę korzystać z takie programu jeśli ... Zobacz wątek2011.7.8 12:6:25
Tymczasowe użycie pojazdu - czy istnieje taki czyn i jakie kary
Mam takie pytanie, czy jest w ogóle cos takiego jak tymczasowe użycie pojazdu? Zostałem właśnie o takie coś oskarżony? Czy za to są jakieś standardowe kary? Co mi grozi ? Proszę o radę... Zobacz wątek
2011.7.8 12:2:6
Obostrzenia prawne dla zabytków udostępnianych zwiedzającym
jakie są obostrzenia prawne dotyczące budynków będących zabytkami odwiedzanych przez grupę zwiedzających? Chcemy jako gmina udostępnić zwiedzenie zabytkowej wierzy ciśnień i jakie warunki należy ... Zobacz wątek2011.7.8 9:49:32
Wstrzymanie policyjnej renty rodzinnej podczas rekrutacji na studia
WitamDo końca czerwca otrzymywałam policyjną rentę rodzinną ponieważ w tym czasie zakończyłam studia podyplomowę. W grudniu kończę 25 lat w związku z tym powinnam mieć jeszcze prawa do renty ... Zobacz wątek
2011.7.8 9:25:51
Przekazanie przepompowni osiedlowej do MPWiK - wymagane dokumenty
WitamNa tą chwilę nie chcemy psuć stosunków z MPWiK - mamy dość dobre. Kwestia nieodebrania głównie dotyczy dokumentacji, której nie dostaliśmy od developera - i który niestety nie chce nam ... Zobacz wątek
2011.7.8 8:2:45
Błąd w powierzchni działki w umowie - czy sprzedający może żądać dopłaty
Nie sądzę, żeby do nabycia działki od jej prawowitego właściciela była konieczna zgoda osoby, która bezprawnie zabudowała część tej działki, bo niby jakim prawem. Najlepiej zapytać geodetę ... Zobacz wątek2011.7.7 23:49:25
Spłata współwłaściciela nieruchomości rolnej - wycena udziału
To że wujka interesuje wyłącznie gotówka nie przesądza sprawy. Zawsze ma Pani możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o zniesienie współwłasności i dokonanie podziału nieruchomości. Sąd ... Zobacz wątek2011.7.7 23:36:47
Demontaż kratki z samochodu służbowego - korekta odliczonego VAT
Podatnik obniża podatek należny na podstawie przepisów obowiązujących w momencie rozliczenia VAT. Późniejsza ich zmiana nie powoduje utraty prawa do dokonanego już obniżenia VAT należnego. ... Zobacz wątek2011.7.7 14:11:31
Obowiązkowe badania dla kierowców w firmie - nowe przepisy
Stare zaświadczenia zachowują nadal ważność ... Zobacz wątek2011.7.7 14:9:57
Zaliczenie okresu opieki nad starszą osobą do emerytury
Jest też wymóg zarobków, opiekun w tym okresie nie może zarabiać miesięcznie więcej niż połowę najniższego wynagrodzenia ... Zobacz wątek2011.7.7 14:9:11
Legalizacja zrzeczenia się części domu przez siostrę
Do momentu ślubu mojej siostry mieszkaliśmy wszyscy w domu z naszymi rodzicami. Potem dostała ona pieniądze, aby mogła wraz z mężem zakupić sobie swoje mieszkanie. Według rodziców, sprawa jest ... Zobacz wątek2011.7.7 14:4:7
Składanie wniosku o mediację z osobą pokrzywdzoną w sprawie karnej
Mam pytanie, gdzie się składa pismo o mediację z osobą pokrzywdzoną? do prokuratury, który wydał akt oskarżenia? Co powinien taki wniosek zawierać? Odwołanie się do jakich przepisów kpk? ... Zobacz wątek2011.7.7 13:29:10
Reklamacja pralki bez paragonu - czy karta gwarancyjna wystarczy?
Witam, mój problem polega na tym, iż dostałam w prezencie pralke zakupiona w Media Markt i po 3 miesiącach pralka sie zepsuła, niestety osoby, ktore ja kupowału zgłubiły paragon , została mi sama ... Zobacz wątek2011.7.7 13:16:49
Prawa ojca do majątku przekazanego dzieciom przez matkę
Chciałbym się dowiedzieć czy mój ojciec może uzyskać akt własności na moją posesję? Niedawno mama przepisała mi i mojemu bratu cały swój majątek. A ona sama dostała go od swoich rodziców. ... Zobacz wątek2011.7.7 13:9:44
Żądanie zadośćuczynienia po wysłaniu aktu oskarżenia przez prokuraturę
Dostałam list z prokuratury, że dziś wysłali do sadu akt oskarżenia przeciwko osobie która napadła na mnie i ukradła torebkę, jednocześnie piszą że, aż do rozpoczęcia przewodu sadowego mogę ... Zobacz wątek2011.7.7 12:59:6
Przesunięcie terminu zmian w opodatkowaniu lokat z kapitalizacją
Zalezy to od tego czy ustawa zostanie uchwalona przez Sejm obecnej kadencji ... Zobacz wątek2011.7.7 12:22:9
Pozwolenie budowlane na remont gdy matka jest właścicielem domu
Pokrewieństwo z właścicielem, ani zameldowanie i zamieszkiwanie w budynku nie dają tytułu do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. A to jest wymagane przy sgłoszeniu wykonywania ... Zobacz wątek2011.7.7 12:12:54
Ulga mieszkaniowa na podstawie umowy z organem gminy - ograniczenia
Jest wyrok Trybunału konstytucyjnego określający te przepisy jako niekonstytucyjne (sygnatura: P 36/10) ... Zobacz wątek2011.7.7 12:9:30
Masz inne pytanie do prawnika?