Forum prawne (strona 441)
Pozew rozwodowy, malzenstwo zawarte za granica.
Witam,mam, dorobne w sumie, pytanie - jestem w trakcie sporzadzania pozwu rozwodowego, gdzie malzenstwo zostalo zawarte za granica, jako podstawe, mam zupelny odpis aktu malzenstwa, ale nie mam pojecia, ... Zobacz wątek
2012.6.18 9:29:11
K.P. będą zmiany w urlopach??
Resort pracy chce wprowadzić znaczną część przepisów obecnych rozporządzeń do kodeksu pracy. Chciałbym wiedzieć czy zmiany te obejmą także urlopy?? ... Zobacz wątek2012.6.18 7:52:3
Zmiana ustawy o działkowcach-kiedy?
Witam!! Ju wiem że trybunał konstytucyjny ma zamiar całą ustawę o tej kolesiowskiej ekipie zamiar zmienić. chciałbym się tylko tutaj dowiedzieć, bo pewnie ktoś z tąd własnie to bedzie wiedział, ... Zobacz wątek2012.6.18 7:50:23
Ograniczenie prawa do demonstracji - jest niekonstytucyjne?!
Witam, staram się być na bieżąco z takimi rzeczami ale nie zawsze to wychodzi. Teraz przedłużono okres przed którym trzeba zgłosić demonstracje z 3 dni do 6, tym samym blokuje się możliwość ... Zobacz wątek2012.6.18 7:48:53
Czy jest to wypadek w pracy?!
Ahoj, pytanie mam do prawnika, czy wypadkiem w pracy jest wypadek który ma miejsca między domem a pracą kiedy mam pozostawać do dyspozycji pracodawcy w wyniku przestoju?! ... Zobacz wątek2012.6.18 7:46:21
2012.6.18 7:33:50
stosunki płciowe z nastolatką
ruchaj póki możesz! potem cela i będą ruchać ciebie! ... Zobacz wątek2012.6.18 7:33:8
Wniosek o zwiększenie alimentów 2012
tak, jeżeli jest pani osobą która opiekuje sie dzieckiem, i ponosi koszta z tym związane, nie tylko finansnowe ale też takie że się pani nim opikuje, gotuje, myje i ogólnie jest pani opikunką ... Zobacz wątek2012.6.18 7:32:1
oglądanie stron XXX w pracy.
Nie ważne co pan ogląda, jeżeli pan nie pracuje moze być nagama. Ale strony xxx to jeszcze gorzej, bo kierownik lub pracodawca może stwierdzić że jest pan sexoholikiem tka jak moze byc alkoholikiem ... Zobacz wątek2012.6.18 7:29:34
Mieszkanie u dewelopera z gwarancja wynajmu, proszę o opinie?
Tzn. że płaci pan za mieszkanie zdecydowanie więcej ale jest ono od kopa gotowe do wynajmowania, a deweloper gwarantuje że będzie ono wynajmowane ponieważ jakoś to tam załatwia. ... Zobacz wątek2012.6.18 7:28:3
TESTAMENT USTNY
Osoby które poświadczają spadek ustny nie mogą być beneficjentami tegoż spadku,ani oni ani ich zstępni. Tak więc spadek jest nieważny. Poza tym spadek ustny ma jeszcze inne obostrzenia proszę ... Zobacz wątek2012.6.18 7:27:4
brak KW
witam moj problem polega na tym ze moja babcia nie posiada KW a chce przepisac na mnie ziemie.posiadam dokument ze babcia dostala ziemie w spadku po ojcu ale kiedy miala jechac do notariusza zeby załozyc ... Zobacz wątek2012.6.17 23:44:32
Braki co teraz
witam moj problem polega na tym ze moja babcia nie posiada KS a chce przepisac na mnie ziemie.posiadam dokument ze babcia dostala ziemie w spadku po ojcu ale kiedy miala jechac do notariusza zeby załozyc ... Zobacz wątek2012.6.17 23:43:24
Wynajem mieszkania - zerwanie umowy pomocy
Witam,Jestem studentem i muszę prosić o poradę. W zeszłym roku wraz ze znajomymi szukaliśmy mieszkania, znależliśmy ładne piękne.. itd. Właścicielka chciała podpisać umowę z jedną osobą ... Zobacz wątek
2012.6.17 23:33:52
zakup działki od 3 właścicieli bez KW
Witam. To że, działka ma 3 właścicieli to u notariusza sobie poradzę tylko mam pytanie. Jak sprawdzić czy działka nie ma zadłużenia jeżeli nie ma KW. Ja rozumiem że jest to mała działka świeza ... Zobacz wątek2012.6.17 21:21:49
zasiłek chorobowy z ZUS
witam. mam taki problem. pracowałem kilka miesięcy za granicą ale byłem oddelegowany przez polską firmę i wszystkie składki płacone miałem w Polsce. trzy dni po powrocie złamałem rękę. chciałem ... Zobacz wątek2012.6.17 17:23:14
prawko
czy ktoś miał załatwiane prawko z katowic?Jak jest z tymi zaliczkami?Proszę o podpowiedz , bo tylu oszustów bazuje na biednych potrzebujących ludziach. Można pisać do mnie na gg37006847 ... Zobacz wątek2012.6.17 16:41:0
Wyłączenie prokuratora z ubezpieczeń społecznych dlaczego
Wyłączenie prokuratora z ubezpieczeń społecznych dlaczego Ustawa z dnia 13 października 2008r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2007r. Nr 11 poz. 74, ze zm.) wyłącza ... Zobacz wątek2012.6.17 16:23:58
oszukana przez bank
oszukana przez bank21:52 16-06-2012
WITAM PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ
WE WRZESNIU 2011 R ZAŁOZYŁAM LOKATE W ****** BANKU POPROSIŁAM O ZWYKŁĄ LOKATE NA 6 MIESIĘCY GDYZ POTEM POTZREBYWAŁAM ... Zobacz wątek
2012.6.17 7:50:1
czy po zaprzeczeniu ojcostwa opieka społ.ma prawo żądać ode mnie zwrot pobranych alimentów
czy po zaprzeczeniu ojcostwa opieka społ.ma prawo żądać ode mnie zwrot pobranych alimentów przez 8lat brałam alimenty zgodnie z wyrokiem sadu na syna z opieki społecznej bo zobowiązany nie płacił.Po ... Zobacz wątek2012.6.17 1:6:43
jak można zapobiec wymeldowaniu przez prokurature
Witam mam taki problem niema mnie już w kraju ok 9 miesięcy , Prokurator chce mnie wymeldować z miejsca zamieszkania w Polsce , ponieważ przed wyjazdem nie byłem świadomy tego że mam problemy ... Zobacz wątek2012.6.16 19:28:51
rozwód - odwieszenie postępowania
Mam problem,jestem w trakcie rozwodu,
Sąd zawiesił postępowanie na 3 m-ce,
małoletnie dziecko przebywa obecnie pod opieką matki, jednak z moich obserwacji wynika, że matka nie zajmuje się ... Zobacz wątek
2012.6.15 23:8:39
chorobowe na stażu z Urzędu Pracy
Witam.Jestem na stażu z Urzędu Pracy. Moje pytanie dotyczy zwolnienia lekarskiego podczas twania stażu. Co jesli zwolnienie lekarskie trwa dłużej niż umowa? Umowa kończy mi sie pod koniec czerwca ... Zobacz wątek
2012.6.15 20:39:37
czy jest jakaś szansa na moje odzyskanie części wkładu mieszkaniowego?
czy jest jakaś szansa na moje odzyskanie części wkładu mieszkaniowego? Moja sytułacja jest trudna ale ją streszczę. Odziedziczyłam w spadku po mamie mieszkanie z siostrą na pół. Wkład mieszkaniowy ... Zobacz wątek2012.6.15 20:36:41
Proszę o odpowiedź czy jest szansa na uzyskanie upadłości konsumenckiej bez posiadania majatku?
Proszę o odpowiedź czy jest szansa na uzyskanie upadłości konsumenckiej bez posiadania majatku? Mam umowę o pracę. Zarabiam 2000 zł na rękę, a problemy mam w związku z poręczeniami wekslu in ... Zobacz wątek2012.6.15 18:8:2
odwolanie zeznan
Witam,wujek zawiadomil policje (pijany facet jechal na zderzenie czolowe - musielismy zjechac w row aby uniknac zderzenia) zlozylem zeznania na policji o calym zajsciu a teraz non stop dostaje powiadomienia ... Zobacz wątek
2012.6.15 14:57:56
Gdzie można sprawdzić ilość pkt karnych?
Jestem kierowcą od 6 lat. Parę razy dostałem mandat. Zawsze zastanawiałem się gdzie można sprawdzić ile się ma punktów karnych? A odp jest prosta, na komendzie można wziąść sobie odpis ilości ... Zobacz wątek2012.6.15 10:21:33
podatek z tytulu najmu garazu
Chcę wynająć firmie na umowę mój garaż przypisany do mieszkania. Jaki rachunek mam wystawiać i jakie podatki będę płacić z tego tytułu i w jakiej wysokości ?... Zobacz wątek
2012.6.15 10:19:51
Sprzedaż/Zamiana mieszkania przpisanego notarialnie.
Witam SerdecznieChciałem prosić Państwa o pilną pomoc i porade w sprawie mieszkania.
Ponad rok temu zmarła babcia która przepisała wcześniej mieszkanie na mojego ojca czyli syna.
Po ... Zobacz wątek
2012.6.15 9:57:57
internetowe zwolnienia lekarskie
Witam, chciałam się dopytać o tzw. e-zwolnienia. Kiedy one wejdą w życie?... Zobacz wątek
2012.6.15 9:17:17
Napaść i przekroczenie obrony.
https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj poszukajcie pomocy prawnej, nie rozumiem wogóle skad pomysł zeby ufac opinion ludzi z forum w sprawach prawnych. Od tego są prawnicy. ... Zobacz wątek2012.6.15 9:4:50
brak ubezpieczenie i pobyt w szpitalu
https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj poszukajcie pomocy prawnej, nie rozumiem wogóle skad pomysł zeby ufac opinion ludzi z forum w sprawach prawnych. Od tego są prawnicy. ... Zobacz wątek2012.6.15 9:4:10
Symbol Swastyki na T-shirt ?!
Odwieczny problem. ale swastyka od swastyki różna. ta nazistowska jest przekrzywiona, ta słowiańska prosta. poza tym nazistowska jest wpisana w biały okrąg na czerwonym tle. inna swastyka to symbol ... Zobacz wątek2012.6.15 8:58:46
Camping - gdzie można rozbić namioty?
W lasach państwowych nie można się od tak rozbijać, w lasach prywatnych też nie. przyjdzie właściciel osobiście albo przyśle policje i was pogonią i kropka. niestety, to nie Rumunia- pozytywnie ... Zobacz wątek2012.6.15 8:56:31
kradzież rowera i monitoring
hmmm skoro płaciła pani za monitoring, to musi mieć pani umowę jakąś niech pani ją przeczyta albo tutaj prześle do niej linka lub skan. ogólnie jeżeli jest monitoring to po coś, nikt nie mówi ... Zobacz wątek2012.6.15 8:53:38
2012.6.15 8:51:49
Spadek - prosze o opinie.
zapewne tak. tzn napewno będzie dług skoro osoba narobiła sobie długów za życia. a podział długu będzie współmierny do pobranego spadku. ... Zobacz wątek2012.6.15 8:51:31
alkohol bez koncesji
Chyba nie bez koncesji ale banderoli pani chodziło, no chyba zę syn to sprzedaje, to wtedy i jedno i drugie;) jeżeli posiada na własny uzytek, a może, może też powiedzieć że to np. na przetwory ... Zobacz wątek2012.6.15 8:50:7
Leasing ... usliya? Potrzebujesz porady?
Mam pytanie: jakie warunki umowy najmu dla firmy (dla transporterów, przyczep)? Jeśli jesteś, że założyciel firmy (co trwa dzierżawę) musi mieć nieruchomości w prywatnej własności (dom, mieszkanie, ... Zobacz wątek2012.6.15 8:38:14
Błagam potrzebuję POMOCY !!!!
Oczywiscie , nalezy stosowny wniosek zlozyc w sadzie z prosba o rozlozenie na raty , motywujac i dokumetujac sytuacje majatkowa.POZDRAWIAM ... Zobacz wątek2012.6.15 1:39:10
obnizenie alimentow
obnizenie alimentow witam mezowi przyznali 400zl placenie alimentow ale ja nie pracuje mamy dziecko male wczesniaka jeszcze komornik siad na pensie czy maz moze starac sie o obnizenie alimentow ... Zobacz wątek2012.6.14 23:24:6
dochody konkubenta
Niestety nie , sad przyznaje alimenty od ojca dziecka i to jego obowiazkiem jest lozyc na utrzymanie dziecka , natomiast konkubent moze ale nie musi lozyc na cudze dziecko . Konkubinat w majestacie prawa ... Zobacz wątek2012.6.14 22:26:19
Wezwanie na policje
Witam dostałem wezwanie na policje w sprawie art 58 u PN tak jest na wezwaniu napisane , w sprawie chodzi o to ze sprzedałem kilka razy marihuane nieletnim . w zeznaniach powiedziałem ze sprzedawałem ... Zobacz wątek2012.6.14 21:41:12
oszukany przez handlarza
Cześć niedawno kupiłem samochód i zaczęły się problemy. Otóż pojechałem z mechanikiem oglądać auta , w końcu trafił się zadbany i nie drogi samochód w gazie. Sprzedający zapewniał że ... Zobacz wątek2012.6.14 21:7:33
Dzień dobry. Wydaję czasopismo, jako osoba prywatna (nie mam działalności gospodarczej). Chciałbym
Dzień dobry. Wydaję czasopismo, jako osoba prywatna (nie mam działalności gospodarczej). Chciałbym wprowadzić opłatę dla autorów (np. 200zł), za każdy przyjęty do druku artykuł. Ilość przysyłanych ... Zobacz wątek2012.6.14 20:1:28
wysokość zachówku - jak wyliczyć ?
Zmarły pozostawił testament w którym całość spadku (mieszkanie) po śmierci przekazuje swojej obecnej drugiej żonie. (Mieszkanie wcześniej było spółdzielcze , a w roku 2006 zostało wykupione ... Zobacz wątek2012.6.14 17:37:34
Mandat za bilet podany przez osobę wysiadającą z mpk
Witam,Dziś osoba wysiadająca z autobusu mpk, podała mi swój skasowany bilet. Bilet wzięłam i wsiadłam do autobusu. Za mną wsiadał kontroler i jak się pózniej okazało widział wszystko. Poprosił ... Zobacz wątek
2012.6.14 17:20:39
W jaki sposób złozyc wniosek o zniesławienie prywatne postawione mi przez wspólników o podrobienie
W jaki sposób złozyc wniosek o zniesławienie prywatne postawione mi przez wspólników o podrobienie ich podpisów oraz czy moge żadać od nich o zadośćuczynienia finansowego ? w związku ze staraniem ... Zobacz wątek2012.6.14 16:36:36
Zadłużone mieszkanie spółdzielcze własnościowe
Mam mieszkanie spółdzielcze własnościowe o pow. 33 m2, które jest obecnie zadłużone na ok. 20 tys. (zaległy czynsz). Spółdzielnia mimo, iż posiada sądowe nakazy zapłaty nie próbuje odzyskać ... Zobacz wątek2012.6.14 13:40:20
Spadek i przepisanie własności nieruchomosci.
WitamW skrócie przedstawie sytuacje, są 2 działki na jednej znajduje się dom. Włascicielami jest matka i z drugiej częsci po zmarłym ojcu został przeprowadzony spadek na matke i 2 synów. W jaki ... Zobacz wątek
2012.6.14 13:26:28
Masz inne pytanie do prawnika?