Forum prawne (strona 443)
zameldowanie i współwłasność
a czemu go pani dalej nie wymeldowała? to co pani robi to jest utrudnianie sobie życia. ... Zobacz wątek2012.6.11 9:18:13
Testy do policji zamieszczone na chomikuj.pl
eee.............. testy z chomika.... a na samosi już nie było pytań i odpowiedzie... ? ... Zobacz wątek2012.6.11 9:6:7
naruszenie mienia - furiat za kierownicą
człowieku, zgłaszaj sprawę na psiarnie, od tego są przecież. ... Zobacz wątek2012.6.11 9:5:30
Cisza nocna i interwencja.
A sąsiad rozmawiał wtedy z policją po przyjeździe? czy nie?No może pan zrobić coś podobnego, tylko wie pan jak będzie pan wymyślał jakieś rzeczy to może się to panu odbić czkawką. Cisza ... Zobacz wątek
2012.6.11 9:5:3
problem z pogrzebem...
To skandal!! Miesiąc czekania?? W związku z czym, autopsja jest robiona czy coś? Jak nie to niech pan o tym napisze do gazety lokalnej i złoży skargę, kto wie może po skontaktowaniu się z prawnikiem ... Zobacz wątek2012.6.11 9:1:16
agresywny sąsiad
Po pierwsze, odradzam użycie siły.Proponuje zgłoszenie sprawy na policję, rodzice nie muszą jej zawiadamiać, pan może jako osoba trzecia to zrobić. Jeżeli rodzice po przyjeździe policji nie ... Zobacz wątek
2012.6.11 9:0:1
rozwód - mąż za granicą
Witam.Napisałam pozew rozwodowy, w którym przedstawiłam fakt, iż adres męża nie jest mi znany, lecz z tego, co wiem - przebywa on za granicą.
Jednocześnie wnioskowałam o zaoczny wyrok w związku ... Zobacz wątek
2012.6.11 8:6:4
Wypadek zagranicą
Witam,Firma oddelegowała pracownika do pracy w Belgii. Podczas pobytu nastąpił pożar (nie w godzinach pracy), przyjechała straż pożarna, która zawiozła pracownika do szpitala wystawiając dość ... Zobacz wątek
2012.6.11 7:55:54
Sąsiąd pomalował bez pytania elewacje mojej nieruchomości
Witam,Czy któryś z kolegów wie może czy sąsiad miał prawo do pomalowania elewacji mojego budynku gospodarczego. Sprawa przedstawia się następująco:
Jakiś czas temu dostałem zawiadomienie ... Zobacz wątek
2012.6.10 22:30:59
Czy skarga pracowników domu kultury na dyrektora do instytucji nadrzędnej może być uznana przez dyrektora
Czy skarga pracowników domu kultury na dyrektora do instytucji nadrzędnej może być uznana przez dyrektora utratę zaufania i stanowić podstawę do zwolnienia pracowników? skarga dotyczyła działań ... Zobacz wątek2012.6.10 13:42:29
podział majątku kredyt hipoteczny
Witam, proszę o pomoc, w zeszłym roku był nasz ślub, przed ślubem z moją narzeczoną aktualnie żoną wzięliśmy kredyt hipoteczny na wykończenie domu(ja spłacam kredyt, kredyt na nas dwoje), ... Zobacz wątek2012.6.10 12:2:42
Śmierć Wujka
Witam serdecznie,Mam takie pytanie, Mojego taty brat czyli mój wujek zmarł i nie miał żadnego majątku ale miał kredyty, które nie były ubezpieczone. Czy ja i moje dzieci musimy iść do sądu ... Zobacz wątek
2012.6.10 9:39:33
potrzebuje opini w sprawie rozwodu
zona zlozyla pozew o rozwod w pozwie nadmienila ze nie bedzie odbierac mi praw rodzicielskich i ustalila zasady korzystania ze wspolnego domu jednorodzinnego. aktualnie jestem po piewszej rozprawie o zabezpieczeniu ... Zobacz wątek2012.6.10 7:8:32
prawo do zachowku a spadkobierca za granicą
mój ojciec stracił żonę,która jak sie potem okazało przepisała wszystko po sobie synowi z pierwszego związku.mój ojciec założył sprawę o zachowek i ją wygrał. niestety syn mojej macochy ... Zobacz wątek2012.6.9 21:9:26
Zastrzeżony znak towarowy
Witam wszystkichJeśli to zły dział proszę o przeniesienie do odpowiedniego, gdyż nie wiem za bardzo gdzie mój post umieścić.
Sprawa wygląda następująco: chcę stworzyć portal internetowy ... Zobacz wątek
2012.6.9 8:8:21
czy kupiony samochód w komisie można oddać ponieważ zostały ukryte wady tego samochodu
czy kupiony samochód w komisie można oddać ponieważ zostały ukryte wady tego samochodu ... Zobacz wątek2012.6.9 7:8:28
Rozbieżności w prawie podatkowym
Witam serdecznie!!!Mam takie pytanie do Was, może orientujecie się jakie są rozbieżności (podobieństwa, różnice) w podatkach pośrednich występujących w Polsce a w EU??
Dziękuje bardzo ... Zobacz wątek
2012.6.8 22:35:53
4 osoby figurujące w kredycie hipotecznym - czy można 1 osobę wykreślić?
Witam,Ja piszę w dość poważnej sprawie, choć nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale mam nadzieję że mi pomożecie. Otóż kilka lat temu mój mąż (wtedy jeszcze się nie znaliśmy) wziął ... Zobacz wątek
2012.6.8 21:55:37
Dziedziczenie po małżeństwie bezdzietnym?
Witam, kłopot zmusił mnie do napisania tego postu.Mój wuj z ciocią mieszkają w domu jednorodzinnym są w podeszłym wieku i nie mają dzieci, już od kilku lat pomagam im we wszystkich pracach w ... Zobacz wątek
2012.6.8 21:54:57
Odszkodowanie za utratę pracy a zajecie komornicze
Wyrokiem Sądu Pracy już prawomocnym uzyskałam odszkodowanie za nieuzasadnione zwolnie z pracy (zatrudnienie na stały etat). Do byłego zakładu pracy przyszło zajęcie komornicze za zobowiązanie ... Zobacz wątek2012.6.8 21:10:30
Dysponowanie nieruchomością na cele budowlane
Witam!Mam działkę nr 20/3 ze wspólną drogą dojazdową. Sąsiad ma działki ne 20/1, 20/2, 20/4, 20/5. Dostałem od niego "do podpisania" oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na ... Zobacz wątek
2012.6.8 13:36:18
JAZDA pod wpływem thc wyniki
Witam 3 mies temu a dokładniej 12.03.12 zostałem zatrzymany do kontroli przez policje i podczas kontroli znaleziono przy mnie bongo,lufki itd ale nic zakazanego nie miałem przy sobie a potem od razu ... Zobacz wątek2012.6.8 9:44:17
Odwołanie prezesa NFZ 2012
no nie tylko z ministrem sie nie dogadywał,a le z lekarzami też, wiec chyba dobrze ze odpadł chłopak, 5 lat sie nachapał za swoja prezesowska pensje i wystarczy zerowania. ... Zobacz wątek2012.6.8 9:38:32
wyrzucenie starego telewizora
nie nie można, co więcej mandat za to grozi, tak samo jak nie powinno wyrzucać się komórek, baterii radioo odbiorników itp, można to w sklepach RTV zostawić;) ... Zobacz wątek2012.6.8 9:37:37
Mandat mpk mimo posiadania waznej karty
Witam 2 miesiace temu dostalam mandat w wysokosci 100 zl. Posiadałam wtedy karte miejska na wszystkie linie. Byla ona wazna wtedy lecz nie mialam jej przy sobie. Mialam 7 dni na zaplacenie 10 zl z doniesieniem ... Zobacz wątek2012.6.8 9:30:33
zapisanie domu na nieletniego
Czyli zapisanie domu na dziecko przed momentem powstania długu? Czy w trakcie np. pożyczki którą pan wziął a nagle okazało się że pan jej nie jest w stanie spłacić dlatego przepisuje pan dom ... Zobacz wątek2012.6.8 9:21:43
Wchodzą nowe przepisy ustawy prawa ochrony środowiska.
jakie stężenie teraz będzie dozwolone? ... Zobacz wątek2012.6.8 9:18:40
wydatki na rehabilitację
jak najbardziej może odliczyć to sobie jako wydatki rehalibitacyjne, wkońcu w wyniku swojego kalectwa, musi móc się poruszac i przerobic miekszanie na swój koszty. ... Zobacz wątek2012.6.8 9:11:28
EURO 2012 strefa kibica - można spożywać alkohol?
no, z tego co wime, to sprzedają tam alkohol, piwo, ale nie mozna wnosic nic swojego, nie wazne puszka czy szkło czy plastik czy z nakretka czy bez niej-na niektopre koncerty mozna bez nakretki plastik ... Zobacz wątek2012.6.8 9:9:51
Jak długo ważna jest decyzja Urzędu Skarbowego
Jak długo ważna jest decyzja Urzędu Skarbowego ... Zobacz wątek2012.6.7 21:51:37
jak długo jest ważna decyzja administracyjna?
Jak długo jest ważna decyzja Urzędu Skarbowego ? ... Zobacz wątek2012.6.7 21:49:12
Matka nie dotrzymuje warunków ugody - SZOK!
chyba nie za bardzo się orientujesz... ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy ojcu i alimenty od matki jest tak trudno osiągnąć, że nawet o tym nie marzę. Matka musiałaby chlać na umór przez ... Zobacz wątek2012.6.7 20:15:26
Sprzedaż nieruchomości zabezpieczonej hipoteką przymusową
Sam może Pan sprzedać taką nieruchomość, tyle że kupujący będzie zainteresowany tym, żeby nie dawać Panu pieniędzy, tylko spłacić ZUS, żeby ten zwolnił hipotekę. Sugeruję Panu wizytę ... Zobacz wątek2012.6.7 19:57:58
Czytanie e-maili przez administratora galerii internetowej.
Witam serdecznie,od niedawna borykam się z problemem dotyczącym czytania przez administratora korespondencji, pomiędzy klientem a sprzedającym. Jestem w trakcie zakładania galerii internetowej, ... Zobacz wątek
2012.6.7 15:42:9
SPŁATA ZADŁUŻENIA
Po urodzeniu dziecka założyliśmy z ojcem dziecka konto oszczędnościowe dla dziecka. byliśmy współwłascicielami tego konta. Wszystkie wpłaty były tytułowane szczegółowo .....imię dziecka....kwota...cel ... Zobacz wątek2012.6.7 14:44:23
jako spadkobierca nie strace mieszkania??
WitamMoj dziadek po smierci babci oznajmil ze ponownie sie zakochal.
ta kobieta jest oczywiscie mlodsza i czycha na mieszkanie.
Dziadzius z dobroci serca chce ja zamelodwac tymczasowo.
wksiedze wieczystej ... Zobacz wątek
2012.6.7 14:14:6
ALIMENTY
witam znalazłem sie w takiej sytułaci ze znajduje sie za granica dokładnie w islandi w polsce mam synka 2letnigo nie jestem ani nie byłem zonaty z jego mama... a niestety ta mnie zostawiła... kazała ... Zobacz wątek2012.6.7 0:20:49
alimenty 100% od ojca dziecka
pytam, bo zamiar mam taki- ja pracuje i zarabiam (czasem nawet weekendy), wychowuje i dobrze się z tym czuje, ale niemniej jednak wszystko drożeje i hm całe życie być koniem pociągowym to nie chcę. ... Zobacz wątek2012.6.6 21:53:20
Spadek nieruchomości - ile lat jest ważny ?
Witam!Interesuje mnie czy są jakieś przepisy ograniczające czas w którym można ubiegać się o spadek nieruchomości chodzi o dom jednorodzinny a W tym domu na stałe mieszka moja ciotka z rodziną, ... Zobacz wątek
2012.6.6 21:6:59
Alimenty proste pytanie
Jesli chodzi o to czy bedziesz dostawala aliemnty od komornika to odpowiedź jest prosta:TAK bo jesli dłużnik czyli ojciec nie przedstawi postanowienia uchylającego obowiązku aliemntacyjnego do komornika ... Zobacz wątek2012.6.6 19:58:1
parkowanie na miejscach przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych
Witam Moje pytanie dotyczy zajmowania miejsca dla osób niepełsnosprawnych w nowym kodeskie. Ile będzie taka głupota czlowieka kosztować kasy i pkt? ... Zobacz wątek2012.6.6 10:2:3
awaria sieci energetycznej - można żądać obniżenia opłaty za usługę?
Pracuje z domu na terenie podmiejskim. Był problem przez 2 dni z siecią energetyczną, dlatego przez ten czas nie byłem w stanie pracować w ogóle... był problem z gotowaniem bo w domu wszystko na ... Zobacz wątek2012.6.6 9:52:0
EURO 2012 nielegalny handel wejściówkami na treningi.
Stałem po bilet/wejściówkę na trening holednrów... przedemną grupa kolesi, wzięła reszte wejściówek która pozostała... myślałem ze mnie krew zaleje, jak się okazało że oni jeszcze chcą ... Zobacz wątek2012.6.6 9:46:5
Cypr będzie pobierał transze jak Grecja?
Nie rzyczę sobie aby z funduszy na rozwój naszego kraju i UE sztucznie podtrzymywać przy rzyciu gospadarki innych krajów. Wzmocnic rodzime a tamte niech sie zrestartują. ... Zobacz wątek2012.6.6 9:39:20
2012.6.6 9:26:6
LEROY MERLIN łamał prawa konsumenta i stosował Klauzule Niedozwolone!! Jest KARA!!
no ok, ale jaka to część ich utargu z miesiąca? Nawet tego nie odczują zapewne... ale dobrze że się wyłapuje takie przekręty. ... Zobacz wątek2012.6.6 9:25:39
kontrole na granicach wracają od dzisiaj!
jeszcze służby celne, żandarmeria, oraz inspektorzy ruchu drogowego będą przeprowadzać kontrolę. ... Zobacz wątek2012.6.6 9:25:0
umowa o dzieło i wysokie koszta przychodu...
50% koszty przychodzu sprawiają ze podatek dochodowy jest bardzo bardzo pomniejszony, wiec panstwo zabiera panu mniej pieniedzy, ergo wiecej ma pan do kieszeni. ... Zobacz wątek2012.6.6 9:24:2
Fotoradar i anulowanie mandatu.
No może pan zawsze żądać potwierdzenie legalności działania fotoradaru. fotoradary też powinny być ustawione pod odpowiednim kontem i na odpowiedniej wysokości, warunki atmosferyczne również ... Zobacz wątek2012.6.6 9:23:15
Ustawa emerytalna w Trybunale Konstytucyjnym
Jak pójdzie dobrze, to trafi do TK na koniec czerwca najpóźniej. ... Zobacz wątek2012.6.6 9:13:28
Masz inne pytanie do prawnika?