Forum prawne (strona 444)
Rozwód a obywatelstwo
przepraszam, wiadomość się nie wczytała .Tak wiec..czy amerykanin po zawarciu związku małżeńskiego z polką -trwającym ok 4 lat , po zdecydowaniu się na rozwód nie utraci obywatelstwa polskiego ... Zobacz wątek
2012.6.6 3:56:41
Jak skontaktować się z użytkownikiem
Proszę o pomoc, ponieważ jestem nowy na forum... chciałbym skonatktować się z danym użytkownikiem, a nie wiem ja to zrobić??? ... Zobacz wątek2012.6.5 20:52:7
Wypadek w kinie
Witam MAM taki problem byłem w kinie jestem niepełnosprawny przyszedłem do kina o jednej kuli(wcześniej miałem uraz nogi i kulałem) niestety nikt się tym nie zainteresował wiec wszedłem na film ... Zobacz wątek2012.6.5 20:27:6
witam.dostaje od firmy PRESCO wezwania do zaplaty OC auta gdzie nie jestem wlascicielem i nie bylem co
witam.dostaje od firmy PRESCO wezwania do zaplaty OC auta gdzie nie jestem wlascicielem i nie bylem co moge w tej sytuacji zrobic z gory dziekuje. ... Zobacz wątek2012.6.5 14:2:8
CZY ZARYZYKOWAĆ ORZECZENIE O MOJEJ WINIE??
WITAM,Z męzem po krótkim okresie małzeństwa zaczęło się psuć... Oprócz tego,że przez rok niby szukał pracy,ale nie był na moim utrzymaniu,bo coś miał z zagranicy. wynajmowalismy razem mieszkanie. ... Zobacz wątek
2012.6.5 13:9:39
Rozwiązania kazusów
Zlecę rozwiązanie 10 kazusów z zakresu umów najmu/dzierżawy/użyczenia/leasingu. Osobom zainteresowanym prześlę wcześniej kazusy, aby mogli wycenić swoją pracę.Proszę o kontakt poprzez ... Zobacz wątek
2012.6.5 12:53:41
rozne nazwy tego samego stanowiska - prosba o pomoc
Witam,bardzo proszę o informacje czy zgodne z prawem jest aby osoby wykonujące te same obowiązki miały różne nazwy stanowisk.
pracuję w firmie, w której nazwy stanowisk są podane po angielsku ... Zobacz wątek
2012.6.5 11:59:7
Staż - Plusy i Minusy
Witam.Niedawno skończyłem szkołę - technikum budownictwa ze specjalizacją technik budownictwa. Pisałem maturę, teraz będę miał egzaminy zawodowe. Mam do Was kilka pytań związanych ze stażem ... Zobacz wątek
2012.6.5 11:17:50
Pytanie o odprawę
https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/proszę spytać prawnika, to prawnik z tego forum. ... Zobacz wątek
2012.6.5 10:58:12
sprzedaz spirytusu w mieszkaniu
Raz w miesiacu jezdze pod Przemyśl, do rodziny i po alkohol glowniespirytus. Sprzedaje go w akademiku innym studentom, i u siebie na mieszkaniu. prosze o odpowiedz w tej kwestii... co bedzie jak ktos ... Zobacz wątek
2012.6.5 10:42:36
Niebezpieczna zabawka dla dziecka.
WitamMam pytanie, kupiłem ostatnio synowi małego plastikowe ruchomego spider-mana. Dbam o to żeby młody się dobrze edukował jeżeli chodzi o bajki, zabawki i komiksy^^ głównie marvelowskie produkty ... Zobacz wątek
2012.6.5 10:31:42
Zrzeczenie sie praw rodzicielskich na rzecz siostry
Zrzeczenie sie praw rodzicielskich na rzecz siostry Witam mam taki probleb ,iz moj brat z zona nie poswiecaja czasu dziecku, nie bawia sie z nim , i ogolne wrazenie jest takie ze go nie chca. Czy jest ... Zobacz wątek2012.6.5 10:11:55
projekt założeń nowego kodeksu budowlanego
Hej,. powstaje w polsce projekt nowego prawa budowlanego. na celu ma mieć min. takie wprowazdenie i zmiany przepisów aby nie potrzebne były spec ustawy, rozszerzenie katalogu robót budowlanych, rezygnacja ... Zobacz wątek2012.6.5 10:2:47
Umowy terminowe będą stanowic większość umów w tym roku.
Umowe terminową, łatwiej zawrzeć, łatwiej rozwiazać, i w związku z tym będą umowami które w obecnej dobie hamowania naczes gospodarki i ciągłej czkawki kryzysu, staną się lwią częścią ... Zobacz wątek2012.6.5 9:49:13
kara z biblioteki.
radze prosic o rozbicie długu, przyniesc kilka innych ksiazek i zapłacic niewielka czesc na odczepnego mówiac ze teraz to pan utrzymuje dziecko a nie biblioteke. i poprosic o wykreslenie po pewnym czasie. ... Zobacz wątek2012.6.5 9:37:5
emerytura mundurowych
sami wybierają sobie wariant. nie wiem do kiedy tylko. ... Zobacz wątek2012.6.5 9:36:8
Nowy sposób na uniknięcie kłopotliwego podatku 75%!! Zobaczcie sami!!
no spoko spoko, ale jeszcze znajdz osoby z rodziny co beda tak chciały ryzykowac.... Zobacz wątek
2012.6.5 9:35:47
garaze ? podatek od nieruchomosci?
Inaczje płaci sie za garaz przyłączony do mieszkania inaczej za garaz nie przyłączony proszę pana.. ... Zobacz wątek2012.6.5 9:33:15
elektrownia wiatrowa ? gdzie mozna postawic i jakie trzeba miec pozwolenia?
Idzie pan do gminy, pyta czy zagospodarowanie przestrzenne miejsca gdzie pan chce ten prądołap ustawić przewiduje taką konstrukcję, potem o ile wszystko ok stara się pan o pozwolenie budowlane i ... Zobacz wątek2012.6.5 9:20:57
panele/baterie słoneczne wymagają zglaszania do nadzoru budowlanego?
bateria słoneczna, to tylko zgłoszenie że się ją będzie montować i tyle. tym bardziej jak przyczepiasz ją do dachu. nic więcej. co innego jakbys jakiś słup stawiał na nie specjalnie, wtedy ... Zobacz wątek2012.6.5 9:18:48
odszkodowanie czy przywrócenia do pracy ??
Też nie uważam żeby to był dobry pomysł, bo obecnie jest problem ze znalezieniem pracy! Tyle dobrze że odszkodowanie jest większe teraz. Ale na co odszkodowanie skoro człowiek potrzebuje pieniądze ... Zobacz wątek2012.6.5 9:17:45
Współwłasność a zameldowanie innych !!!
Witam.Od roku jestem rozwódką (szczęśliwą) , jeszcze nie wymeldowałam eksa, bo miałam troszkę w tym wszystkim zamieszania .
Mieszkanie które zajmuję , jest hipoteczne, ja płace wszelkie ... Zobacz wątek
2012.6.4 23:17:27
Umowa na zlacenie - 15 latek
Witam.W piątek jadę z rodzicami do Telepizzy w sprawie pracy - ulotki. Byłem nie dawno z koleżanką, kierownik się zgodził, zapytał się ile mamy lat my, że skończone 15 lat,a zarazem rocznikowo ... Zobacz wątek
2012.6.4 20:43:52
Pytanie - pokazy filmowe
Witam!Posiadam potężny ekran projekcyjny 16x9m oraz nagłośnienie, które służą do organizacji pokazów filmowych. Chciałbym taki pokaz zorganizować w szkole. Posiadam dg, która w swoim zakresie ... Zobacz wątek
2012.6.4 20:4:57
ustna umowa o roboty budowlane
Witam! Mój znajomy ma problem. Zawarł ustną umowę o wykonanie domu. Inwestor wypłacił mu wcześniej tylko część ustalonej kwoty (nawet nie połowę), a jak doszło do rozmowy o końcowym rozliczeniu, ... Zobacz wątek2012.6.4 14:32:15
Pierwsze przyjscie kuratora? Mozliwy kontakt ?
Witam. Mam takie pytanie został na mnie nałożony nadzór kuratora sądowego, i chciał bym się dowiedzieć czy jest możliwość skontaktowania się w celu ustalenia daty pierwszego spotkania. Nie ... Zobacz wątek2012.6.4 13:22:32
jazda bez kasku
jak pan bedziesz jezdzic bez kasku to tego samego nauczysz pan dziecka. ... Zobacz wątek2012.6.4 12:12:59
Loteria TVP - !?UCZCIWA?! - oszustwo i sprawa w sądzie!!
piekne jaja... TVP,, ktoś powinien poleciec, ktos kto wydał pozwolenie na te loterie ja bym powiedział, poza tym adokat ktory przegladal umowe... ... Zobacz wątek2012.6.4 12:12:36
pies na łańcuchu - można czy nie?
nowa ustawa o ochronie zwierząto to reguluje, łańuch najlepiej zastąpić sznurem, lub się go pozbyć, i mieć szczelne powdórko. pies na sznurze moze przebywac okreslony czas, nie dluzej niz 6 godzin ... Zobacz wątek2012.6.4 12:11:43
bezpłatna pomoc adwokata
no dobra ale jak myśli na to polski ustawodawca? mam rozumiec ze pomimo tego ze nie jest to do konca zgoden z prawem to przez to ze spolecznie jest to w porzadku to sie tego nie roztrzasa? ... Zobacz wątek2012.6.4 12:10:39
2012.6.4 12:9:20
zadłużenie alimentacyjne od byłego męża
Ale czy to ma sens jego mama jest na niskiej rencie!?Czy to wogle jest przyznawane w sądach? ... Zobacz wątek2012.6.4 12:1:54
BRE Bank ? klauzule niedozwolone!!
Wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z 29 maja 2012 r., stwierdził że BRE Bank dopuścił się w 5 postanowieniach umowy regulaminu tego banku. Min. 90-dniowy termin rozpatrywania reklamacji ... Zobacz wątek2012.6.4 11:58:59
walne zgromadzenie w spółdzielni
Mam takie pytanie, czy biorąc udział w takim zebraniu, jako pojedzyńcza osoba mogę zgłosić poprawkę do projektu uchwały? ... Zobacz wątek2012.6.4 11:57:42
odliczenia lunchu służbowego od podatku
witam , zaznaczam iż moja sprawa jest bardzo nietypowa, a mianowicie:Uwaga. Pułapka. Niedawno media trąbiły o tym jak to można odliczać lunche od podatku o ile są służbowe. Teraz jednak drugi ... Zobacz wątek
2012.6.4 11:57:25
wykorzystanie zdjęć dzieł sztuki na produktach
Witam,czy można wykorzystać zdjęcie znanego dzieła sztuki na produkcie, którego zdjęcie następnie umiesci się w Internecie (facebook, strona www)?
Produkt do sprzedaży.
... Zobacz wątek
2012.6.3 21:29:44
Jak się dowiedzieć czy kredyt był ubezpieczony?
Witam. Dwa miesiące temu zmarła mi mama i po jej śmierci dowiedziałem się że miała kilka kredytów (nie spłacanych) a w konsekwencji komornika na pensji. Udałem się do tego komornika i przedstawił ... Zobacz wątek2012.6.3 20:23:18
czs pracy na pełnym etacie i wynagrodzenie
Pracuje jako kierowca autobusu w równoważnym systemie czasu pracy z czasem przerywanym w firmie zatrudniającej około 80 kierowców na pełnym etacie z umową na czas określony . Moje wynagrodzenie ... Zobacz wątek2012.6.3 18:57:28
czy sa szanse na oddalenie powodztwa o alimenty na zabezpieczenie do czasu zakonczenia ropzrawy
Myślę, że szanse Pan ma. Ewentualnie niech zasądzą Panu alimenty i będzie Pan je tylko płacił bez ponoszenia wszystkich opłat, żywności i ubrań. Poazrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2012.6.3 17:47:44
Czy wracanie do domu po 22 w wieku 16 lat jest przestępstwem? Czy rodzic może z tego powodu zwrócić
Czy wracanie do domu po 22 w wieku 16 lat jest przestępstwem? Czy rodzic może z tego powodu zwrócić się do kuratora? Mam 16 lat i często przychodzę do domu po 22. Mama grozi mi kuratorem, nie chce ... Zobacz wątek2012.6.2 16:47:27
Reklamacja / Zwrot używanego pojazdu
Czternaście dni temu sprzedałem motorower, stosunkowo do jego ceny wiele opuściłem. Kupujący przyjechał oglądał wszystko widział słyszał jeździł po czym zadowolony podpisał umowę kupna-sprzedaży. ... Zobacz wątek2012.6.2 15:41:46
Dziedziczenie
Dziedziczenie Matka mojej kolezanki zamrla w 2011roku i zostawila jej dlugi lecz kolezanka nie zrzekla sie spadku czy istnieje inne rozwiazanie? ... Zobacz wątek2012.6.1 12:40:18
zmiana zasad urlopów ?
Witam. Miałem taką sprawę, ktoś słyszał o nowych zmianach w urlopach na podratowanie zdrowie nauczycieli? Ma on byc ponoć jednorazowy. Jeżeli już raz taki urlop miałam, a wtedy takiego prawa ... Zobacz wątek2012.6.1 10:34:47
Kontrola podatkowa - donos.
Witam, byłem ostatnio u prawnika. Usługa była, zapłacone było. Ale pokwitowania nie, paragonu nie, kasy fiskalnej nie. I teraz jak się to ma do tego że jest taki obowiązek i ze ja np. potrzebuje ... Zobacz wątek2012.6.1 10:22:34
Zmiany w prawie paszportowym.
Od 26 czerwca bieżącego roku dzieci, które dotychczas przekraczały granice na podstawie wpisu w paszporcie rodzica, będą musiały posiadać własny dokument podróży. ... Zobacz wątek2012.6.1 10:5:14
Zameldowanie się bez zgody Zarządu Mienia Komunalnego -groźba eksmisji
Naprawdę nie ma komu pomóc? :( ... Zobacz wątek2012.6.1 10:4:8
Zasiedzenie, jak liczyć termin w tej sprawie?
Z jakim momentem i po jakim czasie kończy się zasiedzenie? Można je jakoś przyspieszyć i adewkatnie, może sie ono jakoś przedłużyć? ... Zobacz wątek2012.6.1 10:3:53
Papierowe przeprosiny Obamy - przed wyborami nie może być widocznej słabości.
Prezydent USA odpisał na list polskiego prezydenta, na razie jego treść nie jest znana. Jest to list osobisty do Prezydenta Komorowksiego. List jednak to wszystko na co może liczyć Polska. Dlaczego? ... Zobacz wątek2012.6.1 10:1:26
Marihuana w TVP!! Tyle wystarczy żeby kogoś zwolnić z pracy?
Witam !Tak sie zastanawiam ile wystarczy żeby tak jak w tvp, komus zrobic koło pióra. Wystarczy powiedzieć że ktoś mówił ze pali zioło, albo nadużywa alkoholu, albo sexu żeby goz awiesic? ... Zobacz wątek
2012.6.1 9:50:51
Straż Miejska dostanie broń palną!!
... strasz będzie nie pozbierać kupy po psie. A broń ma im być wydawana na jakich zasadach?... to jakby ze staży pożarnej robić straż miejską... mundurówki, oto cała prawa dlaczego straż miejska ... Zobacz wątek2012.6.1 9:33:32
Masz inne pytanie do prawnika?