Forum prawne (strona 446)
grożba karalna
Ogólnie ja bym na pana miejscu nie czekał, samochód... może faktycznie to byłby dobry dowód. Ale ja bym tam siebie samego nie poświęcał i nie ryzykował sowim zdrowiem. Na policję iść, z wydrukiem ... Zobacz wątek2012.5.29 9:35:35
kradzież w sklepie i monitoring
Mo, na pewno już takich ptaszków mają tam zapisanych. wiec trzeba zgłosić. Co do zamykania ich, pytanie czy nic tam panu nie zrobią jak ich pan tam zamknie, pół biedy jednego ale dwóch albo trzech? ... Zobacz wątek2012.5.29 9:32:7
co ma wspólnego zasiedzenie i przemilczenie?!
Są to 2 instytucje związane z dawnością. Są one charakterystyczne dla prawa rzeczowego. Przemilczenie w skrócie, świadczy o posiadaniu wiedzy o czymś ale przez milczenie wyrażenie na to zgody. ... Zobacz wątek2012.5.29 9:30:6
ruch palikota nie chce karać pijanych kierowców.
Proszę pana trzeba dokładnie słuchać i czytać. Tak chce usunąć kary dla kierujących, ale dla kierujących rowerem!! Tak więc poluzować więzienia od osób wsadzonych tam dlatego że między innymi ... Zobacz wątek2012.5.29 9:28:13
Dyskryminacja wyznaniowa
Witam.Droga Pani, dyskryminacja wyznaniowa jest to przestępstwo polegające na tym, że ktoś ogranicza człowieka w przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową albo ... Zobacz wątek
2012.5.29 9:26:54
Ustawa definiująca Polską Wódkę.
No ale tzn, że eksport wódki z napisem Wódka Polska będzie ograniczony, bo u nas w kraju takich rzeczy pisać nie trzeba na flaszce. Wódka ma być dobra w smaku i tania, w zależności od grupy osób ... Zobacz wątek2012.5.29 9:14:17
Lunch można odliczyć od podatku!
eee... no to fajnie, ale tzn. że trzeba być jakimś prawnikiem chyba co nie. bo ja też chodzę na \"lunch\", ale jak mam fajrant, ide na piętro, siadam na taczkach, wyciągam kanapsona i popijam wodą ... Zobacz wątek2012.5.29 9:10:28
Zmiany w prawie pracy 2012!!
ja na to nic. ja i tka na taką umowę nie pracuję. mnie by interesowała wiadomość że ma być ograniczona ilość umów śmieciowych, i żeby pracodawcy częściej osoby pracujące u nich na umowe ... Zobacz wątek2012.5.29 9:9:6
posiadanie broni białej - rekonstrukcja historyczna
Hmmm no w sumie teoretycznie jak kibole chodzą z pałką, nożem, tasakiem, siekierą to jest problem. No ale bractwa jakieś istnieją pomimo tego, więc kwestia dogadania tej sprawy na komendzie np. ... Zobacz wątek2012.5.29 9:7:17
2012.5.28 22:35:4
otrzymałam upomnienie z 7 dniowym terminem zapłaty za okres 2007-IV.2012 TJ 1465ZL
otrzymałam upomnienie z 7 dniowym terminem zapłaty za okres 2007-IV.2012 TJ 1465ZL czy nie obow.3 letni okres dot.spraw windykacyjnych ... Zobacz wątek2012.5.28 22:31:56
Urzą Skarbowy/ Darowizna
Mam taką ciekawą sytuację, otóż mieszkając za granicą w 2006-2009 roku wraz z moją jeszcze narzeczoną postanowiliśmy zakupić mieszkanie w Polsce. Uzgodniliśmy, że biorę kredyt gdyż miałem ... Zobacz wątek2012.5.28 19:58:45
czy taka kara jest zgodna z prawem pracy?
Udajcie się z tym pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy. ... Zobacz wątek2012.5.28 19:40:9
Nie wskazanie osoby keirującej pojazdem
Trzeba było się pytać przed odmówieniem wskazania osoby kierującej pojazdem. W naszym chorym systemie prawnym w przypadku rozpytywania przez policję lub straż miejską nie można odmówić składania ... Zobacz wątek2012.5.28 19:39:17
Budowa domu obok bloku mieszkalnego - zbyt blisko?
Sprawa wygląda następująco. Jest sobie blok mieszkalny 5 - kondygnacyjny. Od strony z balkonami, dokładnie 2,4 m od balkonów znajduje się działka należąca do Skarbu Państwa, która stanowi wąski ... Zobacz wątek2012.5.28 18:44:35
Sposób rozliczenia podatkowego firmy zarejestrowanej w Polsce, przy prowadzonej działalności (wykonywanych
Sposób rozliczenia podatkowego firmy zarejestrowanej w Polsce, przy prowadzonej działalności (wykonywanych usługach) poza granicami państwa Obecnie przebywam na terenie Turcji. Tutejsze prawo stawia ... Zobacz wątek2012.5.28 16:9:54
Witam. Niedawno zmarła moja babcia, która posiadała mieszkanie własnościowe, ponieważ moja mama
Witam. Niedawno zmarła moja babcia, która posiadała mieszkanie własnościowe, ponieważ moja mama nie żyje ja i siostra nabywamy prawa do spadku zamiast niej. W czerwcu ma się odbyć rozprawa w tej ... Zobacz wątek2012.5.28 13:43:38
Szczepienie dziecka jest obowiązkowe?
Witam!Mam pytanie. Czy szczepienie dziecka jest obowiazkowe? Jeżeli uważam że szczepionki to bzdura i bubel zmuszający do wydawania pieniedzy? Czy jest gdzies cos napisane na ten temat, ze jako ... Zobacz wątek
2012.5.28 11:25:50
jaka kwota podatku za darowizne?
Witam .Jaką kwotę będę musiała zapłacić do urzędu skarbowego jeśli otrzymam od od rodziców darowiznę w kwocie 80000 zł. ze sprzedaży mieszkania własnościowego? ... Zobacz wątek
2012.5.28 11:22:15
Odwołanie szefa NFZ i zmiana polityki NFZ 2012!!
Arłukowicz odwołał obecnego szefa NFZ. Nowy szef to jednak nie tylko nowa osoba ale zapowiedziane nowe zmiany. Obecny szef ma być nową twarzą nowego NFZ.NFZ nastawionego na obywatela. Teraz NFZ ... Zobacz wątek
2012.5.28 10:23:53
Nowelizacja prawa telekomunikacyjnego.
tak tka tak^^ już obowiązuje i można się udać z taką prośbą do operatora. ... Zobacz wątek2012.5.28 9:53:26
Uprawnienia Weterana - to jest tylko do żołnierza?
był artykuł na stronie e-prawnik.pl o tym ale teraz cie nie znajde bo ani tytuły nie pamietam ani daty.Tak czy inaczej, strażacy mogą, policjanci, ratownicy medyczni, Straż Graniczna. Poprostu ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:48:13
Zwrot podatku 2012 - ile zabiera poczta za dostarczenie?
5% zdaje sie, listonosz przynosi i za to się liczy te %.To przez to że nie podałeś/aś nr. konta bankowego. A tak przyniesienie ci tej kwoty to usługa, która jest płatna. ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:46:47
Kara za posiadanie 1.5 gram marihuany
Kurcze, no i niech ktoś mi nie powie że nie są potrzebne zmiany.. Legalizacja, tylko Maryhy niczego innego, i tylko naturalnej nie syntetyków, własne drzewo w domu i spokój no. A tak dużo osób ... Zobacz wątek2012.5.28 9:45:12
eksmisja osoby z kamienicy
Jak pije, jest agresywna, oddaje mocz w miejscach publicznych i zakłóca spokój to każdą taką sprawę należy zgłaszać na policje. Zawiadomienie musi być przyjęte, jak nie złapią na gorącym ... Zobacz wątek2012.5.28 9:40:8
Reklamacja towaru - można odmówić reklamacji ze względu na produkt?
Ok dziękuje za pomoc. ... Zobacz wątek2012.5.28 9:36:7
Konkubinat
mhm:( a jeżeli zostaną wprowadzone zwiazki partnerskie to wówczas zmieni to sprawe konkubiantu? ... Zobacz wątek2012.5.28 9:34:41
Zakup działki
Witam!W najbliższym czasie mam zamiar kupić działkę budowlaną. Pomiędzy mną a sprzedającym została już zawarta umowa przedwstępna. Chciałbym się dowiedzieć (jak to wygląda prawnie) czy ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:3:1
Piwo Pod Chmurką - projekt zmian w ustawie
Witam.Jestem liderem grupy "Piwo Pod Chmurką", która od jutra będzie występować jako Stowarzyszenie Zwykłe "Piwo Pod Chmurką". Przygotowaliśmy projekt zmian w Ustawie o Wychowaniu w Trzeźwości ... Zobacz wątek
2012.5.27 22:30:40
Ksiazeczka mieszkaniowa
Witam, mam takie pytanie. Posiadam książeczkę mieszkaniową z 1976 roku i chciałabym ją scedować na siostrę, która 4 lata temu kupiła mieszkanie na rynku wtórnym (spółdzielni), zaciągając ... Zobacz wątek2012.5.27 14:14:51
Nieopłacona apelacja
Witam wszytskichChailbym zaciagnac waszej opini na tamet apelacji... toczylo sie przeciw mnie postepowanie cywilne, sprawe wygralem i jak wiadomo druga strona miala czas na apelacje, pelnomocnik drugiej ... Zobacz wątek
2012.5.27 13:42:14
Spolka cywilna - forma podatku
Czy dla spółki cywilnej wspolnicy wybieraja metode opodatkowania skladajac NIP-2? Przy rejestracji DG kazdy wybral inny sposob( ryczalt + kpir zas ogol). Zaznaczona tez byla opcja prowadzenia DG w formie ... Zobacz wątek2012.5.27 13:16:22
Wymeldowanie bez podziału majątku
WitamMieszkam z mamą oraz dwojga braćmi. Bracia bardzo często piją z czego są bójki oraz awantury. Chcę ich z mamą wymeldować lecz bez podziału majątkowego. Dom jest teraz mamy potem będzie ... Zobacz wątek
2012.5.27 11:5:38
Kupilem dom jednorodiznny do remontu - nie chca wyplacic premii..
Witam,Kupilem kilka dni temu nieruchomość, dzialke zabudowanom domem jednorodzinnym. W akcie notarialnym zostal on okreslony jako " dom jednorodzinny do kapitalnego remontu". Na zakup dzialki wraz ... Zobacz wątek
2012.5.27 11:1:30
nielegalny program plus marihuana
Proponuję wystąpić z wnioskiem do organów prowadzących sprawę o przyznanie pomocy prawnej w osobie adwokata lub radcy prawnego. Nie radzę podejmować się pochopnych decyzji, ani też konsultować ... Zobacz wątek2012.5.27 1:11:35
Mieszkanie nie posiada księgi wieczystej
Mieszkanie nie posiada księgi wieczystej Witam. Chcę kupić mieszkanie spółdzielcze, które nie posiada księgi wieczystej. Jaki więc dokument potrzebny mi będzie przy staraniu się o kredyt? Jakieś ... Zobacz wątek2012.5.26 15:58:8
Witam. Mam pytanie odnośnie kredytu z dopłatą \"rodzina na swoim\". Otóż, chcę kupić mieszkanie
Witam. Mam pytanie odnośnie kredytu z dopłatą "rodzina na swoim". Otóż, chcę kupić mieszkanie o pow. 45mkw, za cenę 145 tyś. Cena za mkw jest więc 3222 zł. Limit za mkw dla rodziny na swoim ... Zobacz wątek2012.5.26 15:35:41
Grudziądz mam 37 lat
Grudziądz mam 37 lat zapraszam panie na spotkanie gumisxx77@wp.pl ... Zobacz wątek2012.5.26 13:44:20
Holandia- upadłość firmy co dalej?
Witam,Podejmuję ten temat, ponieważ przyszło mi stanąć w obliczu
sytuacji, w której nie jestem w stanie sama sobie poradzić. Nieweim do kogo się zwrócić z pomocą w weekend.Nieweim nawet
czy ... Zobacz wątek
2012.5.26 13:18:52
Witam . Prowadziłem działaność do 2006 r. w 2008 dostałem nakaz zapłaty i klauzule wykonalności
Prosze o porade w zakresie::)))otrzymłlem zgodę w 1992 r z Komedy sotłecznej policji na wykum mieszkania!!
Do Gminy złózylem dokumenty o wykup mieszkania sluzbowego.Z gminy . otrzymalem odpowied.z ... Zobacz wątek
2012.5.25 21:42:15
rozwód, alimenty, podział majatku
Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Jeżeli mogę, chciałam zapytać jeszcze, czy pozew o zniesienie wspólności małżeńskiej majątkowej jest kosztowny, ile czasowo może trwać i co za tym idzie ... Zobacz wątek2012.5.25 17:50:45
Składka zdrowotna
W roku 2011 grudzień zawiesiłem działalność gospodarczą z uwagi na brak zamówień a ponadto choroba.Uczyniłem to 2.12.2011 r składając zgłoszenie we właściwym UM.Przerwa trwała do 03.2012.W ... Zobacz wątek2012.5.25 16:55:29
Brak pensji
Przez dwa miesiące (marzec, kwiecień) byłam zatrudniona w prywatnym, osiedlowym sklepie na umowę zlecenie (oczywiście podpisaną przez szefa) przedłużaną co miesiąc. Wypłatę, wg umowy, powinnam ... Zobacz wątek2012.5.25 13:31:23
kontakty ojca z dzieckiem
Co do kontaktów to może Pani zmienić, natomiast alimenty na pewni będą wyższe. ... Zobacz wątek2012.5.25 11:19:3
Mały ruch graniczny z Rosją - kogo dotyczy?
Witam mam takie pytanie. Czy udogodnienia w małym ruchu granicznym z Rosją, Kaliningradem, dotyczą tylko osób mieszkających w graniczących z obwodem gmin, powiatów, województwa? Jak jestem z Wielkopolski ... Zobacz wątek2012.5.25 10:34:18
Egzekucja komornicza - grzywna.
Witam, mam następujący kłopot. Pracodawca ma obowiązek przekazać zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia nowemu pracodawcy pracownika-dłużnika? Czy jak tego nie zrobi to będzie za to ukarany grzywną? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:31:44
unifikacja rozkładów jazdy
hej mam pytanie, czy na te wakacje będą już zunifikowane rozkłady jazdy pkp i pks oraz innych przewoźinków?? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:29:52
Wtórnik dowodu rejestracyjnego.
Witam, chodzi mi o wydanie nowego dokumentu z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminu badania technicznego. Ile kosztuje nalepka, bo niestety ja słysze sprzeczne informacje cenowe. I czy tylko urzednik ... Zobacz wątek2012.5.25 10:27:47
Spadek zza granicy
Witam. Jak wygląda sprawa przyjęcia spadku zza granicy. Płace podatek od spadku tylko za granicą czy w kraju? No i na jakich warunkach? Proszę pilnie o odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.5.25 10:20:43
działka rekreacyjna - podatek od nieruchomosci 2012
Witam mam takie pytanie. Zakupiłem działkę rekreacyjną pod swoim miastem. Działka rekreacyjna, głównie drzewa owocowe, krzewy i mały domek, ale letniskowy nie cało roczny. Mam pytanie czy będę ... Zobacz wątek2012.5.25 10:19:30
Masz inne pytanie do prawnika?