Forum prawne (strona 496)

Zakaz wieszania reklam na budynkach - sposoby ominięcia

Można też stawiać przed budynkiem rusztowania, pozorując remont, i zasłaniać je właśnie  reklamami. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.28 14:0:48

Dodatkowe materiały do polis ubezpieczeniowych - wpływ na cenę

Pomysł dobry, oby jak najszybciej wprowadzony, wielu młodych kierowców z świeżo odebranymi prawami jazdy nie zna takich szczegółów, nie wie jak postąpić w momencie wypadku albo ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.28 13:56:19

Umowa przedwstępna darowizny weksla z deklaracją ustną

Czy możliwe jest sporządzenie umowy przedwstępnej darowizny przekazania weksla z ustną deklaracją wekslową wystawcy złożoną w obecności Darującego i Obdarowanego przez osobę trzecią-wystawcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:38:48

Rezygnacja z OC po zakupie auta - druga rata do zapłaty

po kupnie samochodu zaniosłem pisemną rezygnację z OC ale okazało się, że jest zapłacona tylko jedna rata. Druga rata za składkę powinna być zapłacona w lipcu, czego nie wiedziałem wcześniej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:35:54

Odmowa mandatu - nieobecność na rozprawie za granicą

miesiąc temu odmówiłam przyjęcia mandatu za rzekome wymuszenie pierwszenstwa na policji, jestem juz po wizycie na komendzie i czekam obecnie na sprawe w sadzie, co jesli nie bedzie mnie w kraju i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:33:14

Brak dokumentów legalizacji instalacji gazowej w kupionym aucie

Kupiłem samochód, przy próbie przerejestrowania na mnie okazało się ze brakuje papierów potwierdzających legalizację instalacji gazowej, Czy w takiej sytuacji mogę zadąć od niego zwrotu pieniędzy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:30:59

Przejęcie nieruchomości przez komornika - etap wyceny

Mam takie pytanie, kiedy komornik przejmuje nieruchomość przeznaczoną do licytacji? Na razie ja nią dysponuję a sprawa jest na etapie wyceny masy spadkowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:24:46

Pozew o kontakty z dzieckiem - adwokat z urzędu

Witam, mam takie pytanie czy składając pozew o uregulowanie kontaktów z dzieckiem mogę również wnieść o przydzielenie adwokata z urzędu? Proszę o odpowiedz. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:23:3

Zasiłek macierzyński z opodatkowanych środków - zmiana warunków

Witam,
Być może ktoś będzie potrafił pomóc. Pracuję w firmie, która jest agendą Komisji Europejskiej w Polsce. Firma wypłaca pracownikom wynagrodzenie z kont EUR z dotacji UE, które nie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:21:8

Zatrzymanie za posiadanie i handel narkotykami - możliwy wyrok w zawieszeniu

Mam pytanie: moj brat został zatrzymany za posiadanie i handel, 2 miesiące przesiedział w AŚ i go wypuścili. Jaki wyrok może mu grozić, czy dostanie go w zawieszeniu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:18:43

Brak określonego terminu naprawy telefonu w karcie gwarancyjnej

Mam taki problem, oddałem telefon do naprawy, dział reklamacji firmy nie potrafi określić kiedy telefon zostanie naprawiony , w karcie gwarancyjnej nie ma określonego terminu naprawy. Czy jest jakis ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:14:32

Prowadzenie samochodu po zdaniu egzaminu przed wydaniem prawa

Zdałem egzamin na prawo jazdy, czy przed wydaniem prawa mogę prowadzic samochód? Oczywiście zarejestrowany z OC. Co grozi w chwili złapania? Proszę o odpowiedz. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:12:40

Czy można złożyć wniosek o odroczenie kary podczas przerwy

Zostałem skazany na kare pozbawienia wolności na okres 3 miesięcy. Złożyłem wniosek o odroczenie wykonania kary i sąd jeszcze do tej pory nie rozpoznał wniosku. Co mam teraz zrobić? Nadal czekać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.28 12:7:28

Komornik a rozdzielność majątkowa - zajęcie sprzętu wspólnego

Zanim otrzymaliśmy rozdzielność majątkową mąż narobił sobie długów, czy komornik może zabrać jakiś sprzęt z domu, który należy zarówno do mnie jak i do męża? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 12:4:26

Różnica między odebraniem a ograniczeniem praw rodzicielskich

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc na czym polega różnica między odebraniem a ograniczeniem praw rodzicielskich? Mam mieć teraz kolejna rozprawę i chciała bym to wiedzieć, proszę o odp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 11:59:16

Wykorzystanie zdjęć z portfolio przez producenta filmu bez zgody

Oczywiście rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, ale jeżeli osoba otrzymała zapłatę za pozowanie, wykorzystanie wizerunku jest dopuszczalne  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.28 11:55:49

Nowy wniosek o zwrot nieruchomości po umorzeniu poprzedniego postępowania

Najnowsze wyroki Sądu Administarcyjnego orzekają, że umorzenie postępowania w sprawach o zwrot nieruchomości ziemskich nie wyklucza wydania decyzji w wyniku złożenia nowego wniosku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.28 11:48:51

Szerokość drogi koniecznej przy ustanowieniu służebności

witam
jaka powinna byc szerokość drogi koniecznej? witam
jaką szerokość drogi bierze się przy ustanowieniu drogi koniecznej ( mam działkę do której nie mam dojazdu, sprwa trfiła do sądu, droga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.28 11:29:36

Opłata skarbowa za pełnomocnictwo - jedna czy podwójna

Udzielenie pełnomocnictwa = ustanowienie pełnomocnika, a nie pełnomocników. W przypadku udzielenia pełnomocnictw dwóm osobom powinna Pani złożyć dwa pełnomocnictwa (do tych samych czynności). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.28 8:40:51

Podwyżka alimentów z 480 do 1000 zł przy bezrobociu i niepełnosprawnym dziecku

I ta jego eks też nikomu nie zabiera podobnie jak pani i nic nikomu nie musi dawać a dwulicowość w swoją tylko stronę jest zwyczajnie no fair gdy to dotyczy pani to nie obniża pani alimentów ale ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2011.6.27 23:30:36

Unieważnienie testamentu po podziale spadku - możliwość

czy można unieważnic testament zmarłego po podziale spadku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 22:53:58

Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy - niejasna sentencja o okresie

Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.
178a paragraf 1 kk

grozi zakaz prowadzenia pojazdów, ale 137 ust.1 pkt 1 w zw. z art.135 ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy o ruchu drogowym, zachowując 14 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.27 16:16:42

Przywłaszczenie pieniędzy z kredytu przez byłego narzeczonego

Jakieś dwa lata temu wzięłam kredyt na wyprawienie wesela. Niestety wesele nie doszło do skutku z wielu powodów, po czym te pieniądze (z kredytu) wziął mój narzeczony. Przez jakiś czas spłacał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 16:10:34

Zwrot kosztów utrzymania domu zapisanego małoletniej córce

A czy Pan jest choćby w jakieś części współwłaścicielem tej nieruchomości? Wystąpił Pan do córki z roszczeniem o zachowek? Czy córka jest w 100% właścicielem nieruchomości? Jeśli jest, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.27 16:4:44

2011.6.27 15:3:16

Bank pobrał całą pensję bez tytułu egzekucyjnego

W związku z przeterminowanym zadłużeniem na karcie kredytowej bank pobrał bez mojej wiedzy i zgody z mojego rachunku rozliczeniowo - oszczędnościowego wszystkie znajdujące się na nim środki, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 14:52:49

Przekształcenie użytkowania wieczystego przy pozwoleniu na zmianę użytkowania

Zgodnie z  art. 1 ust. 1 ustawy, przekształceniu podlegają  nieruchomości zabudowane na cele mieszkaniowe albo przeznaczone pod tego rodzaju zabudowę oraz nieruchomości rolne.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.27 14:40:26

Niższa pensja dla prokuratora wyjeżdżającego w delegację

Obecnie stawkę dodatku zagranicznego ustala się przy zastosowaniu wielokrotności dodatku zagranicznego bazowego, która wynosi maksymalnie 4,0 , wcześniej mogła sięgać nawet 8,0.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.27 14:33:14

Obowiązkowe wizyty u lekarza co 3 miesiące po receptę na stałe leki

Dokładnie, w innych krajach nie ma takich apsurdalnych ograniczeń, dla chorych np. w Szwecji można wpisac recepte na rok.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.27 14:20:50

Żądanie paragonu za bilet na odwołany koncert do wypłaty zwrotu

Według mnie organizator powinien honorować także inne dowody, np.  klienci, którzy płacili kartą kredytową, mogli by przedstawić wydruk z konta. czy jest to dopuszczalne?   ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.27 14:17:41

Upadłość salonu fryzjerskiego - prawa pracownicy

Witam..
Pisze w imieniu mojej żony i prosze o rade.. Moja zona pracuje w salonie fryzjerskim od marca, ktory jest otwarty od grudnia (przedtem byla tam inna fryzjerka).. teraz szefowa twierdzac ze ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 13:12:58

Zaliczenie ugody sądowej do kosztów uzyskania przychodów

Można próbować, ale żadko kiedy takie wytłumaczenie będzie uznane ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.27 12:48:35

Prawomocność orzeczenia sądowego - termin otrzymania uzasadnienia

Sąd wydał orzeczenie. Napisałam o dostarczenie uzasadnienia. Kiedy uprawomacnia się to orzeczenie? Kiedy otrzymam uzasadnienie? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 12:7:3

Budowa tarasu spawanego - obowiązek zgłoszenia

Mam taką sprawę, zamieszkuje parter domu 2rodzinnego, chciałbym dobudować niewielki taras, taras bedzie konstrukcja spawana + drewno, czy musze zglaszac budowe takie tarasu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.27 11:50:35

Umorzenie składek na Fundusz Pracy podczas urlopu wychowawczego

Na złożenie wniosków o umorzenie zostało mało czasu, już mniej niż miesiąc ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.27 11:20:54

Rozwód a orientacja seksualna - prawo do dziecka

witam.bardzo prosze o opinie ...moja kolezanka jest w trakcie rozwodu z mezem juz od dłuzszego czasu nie układa sie im ...poprostu zyja razem ale osobno ...moja kolezanka od lat wiedziała ze mezczyzna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.26 21:32:7

Pozew przeciw hydraulikowi za wadliwy piec bez umowy

czy moge wnieść sprawę przeciw hydraulikowi,który wykonał mi instalację co.w całym domu,ale namówił na kupno wadliwego pieca.Nie mam z nim żadnej umowy. W ubiegłym roku wymieniałam instalację ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.26 21:23:8

Czy zmiana Era na T-mobile pozwala wypowiedzieć umowę?

dołączam się do pytania, przecież to tak jakby kupując w serwisie Mercedesa za 500tys zł, po 4 miesiącach ktoś przyszedł zdemontował znaczek mercedesa i nakleił znaczki fiata!!! Decydując ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.26 20:0:57

Rozwód i zniesienie ojcostwa - dziecko nie męża

Dwa lata temu urodziłam syna, ale nie jest to dziecko męża,zostało zapisane na niego gdyż on nic o tym nie wiedział.mąż pracuje za granicą ostatnio oświadczył że zostaje tam na stałe.wystąpiłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.26 19:26:25

Zatrzymanie za marihuanę - ryzyko przeszukania domu z nakazem

Witam ostatnio zostałem zatrzymany przez lokalną policje za posiadanie szczątkowych ilosci marihuany zostałem wzięty na komisariat i przesłuchany powiedziałem im że nie znam goscia od którego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.26 14:48:14

Szpital 20 metrów od okien domu - zgodność z prawem budowlanym

Wiem popełniłem błędy ? /spółdzielczego /i jeszcze jeden / łóżek /
ale to wina klawiatury :)
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.25 23:21:56

Sprawozdanie roczne spółki zoo bez działalności

Witam,
Czy w przypadku gdy spolka zoo de facto nie zaczela zadnej dzialalnosci, nie ma przychodow i skladane byly tylko zerowe deklaracje vat to trzeba przygotowac i skladac sprawozdzanie roczne?
Pzdr ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.25 22:49:5

Wyjazd z dziećmi za granicę bez zgody męża - sprawa o uprowadzenie

Opisze pokrótce mój problem.Tamtego roku wyleciałam za granicę z dziećmi(14i9lat)bez zgody męża.On założył mi sprawę o uprowadzenie dzieci i ustalenie miejsca ich pobytu przy nim.Wróciłam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.25 18:30:56

2011.6.25 15:57:49

Konsolidacja firm - zachowanie osobowości prawnej

Konsolidacja firy musza tracic osobowość prawną.Czy firmy moga istniec oddzielnie.Konsolidacja ma na celu polaczenie sil tylko i wylacznie w jednej dziedzinie, natomoiast reszta uslug ma byc wykonywana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.25 11:0:1

Zakres uprawnień matki przy ograniczonych prawach ojca do współdecydowania

Bardzo prosze o pomoc w wyjasnienu co mogę robic bez zgody ojca przy takiej sentencji wyroku sadu. Dodam ,ze powodem złozenia wniosku było uzyskanie zgody na podrózowanie z dzieckiem za granice, gdyz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.25 0:19:19

Dostęp do dokumentów spółki jako były wspólnik

czy mogę ubiegać się o ksero kopie dokumentów spółki za okres w którym byłem wspólnikiem? do końca czerwca 2008roku byłem wspólnikiem i zamierzam rozliczyć spółkę ale nie mam możliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.24 19:28:0

2011.6.24 9:3:37

Monitoring stanu konta bankowego przez teściów - jak się bronić?

witam
dziekuje za podpowiedz

Otorz na forum bakowym dowiedzialem sie ze zmiana banku nic nie da.
Pracownik banku moze sprawdzic stan srodkow osoby nie waze z ktorego banku.
Posiadam srodki w kilku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.24 9:1:55

Demontaż słupa energetycznego na prywatnej posesji - wymuszenie usunięcia

Czy można wymusić demontaż słupa energetycznego? Szanowni Państwo,

Piszę do Państwa w imieniu swojego ojca, który zadał mi jedno dość intrygujące mnie pytanie. Chodzi o słup elektryczny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.24 5:17:22

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika