Forum prawne (strona 596)
okres próbny a urlop na żądanie
witam, jestem teraz na okresie próbnym, ale bardzo pilnie potrzebuje dnia wolnego, czy przysługuje mi urlop na żądanie?? Mam jakąś inną opcje na otrzymanie dnia wolnego?? ... Zobacz wątek2011.4.7 15:1:56
okres wypowiedzenia a staż w firmie
witam, pracuję w firmie już prawie 20 lat, zastanawiam się czy zwiększa się okres wypowiedzenia po tak długim czasie przepracowanym w firmie? Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.4.7 14:56:40
wyrejestrowanie samochodu
witam, czy są jakieś inne sposoby wyrejestrowania samochodu? Chcę kupić samochód na części, ale nie jestem jeszcze pełnoletni i nie mogę spisać umowy kupna z sprzedawcą. Co może zrobić sprzedawca ... Zobacz wątek2011.4.7 14:47:28
podwójne ukaranie pracownika
witam, czy pracodawca może podwójnie ukarać pracownika poprzez zabranie mu premii i wpisanie upomnienia?? Czy może zabrać też następna premię ?? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.7 14:41:27
Staż - rejestracja w urzędzie pracy
z tego co mi wiadomo należy być zarejestrowanym min. 2 miesiące aby starać się o staż ... Zobacz wątek2011.4.7 14:37:47
płatny drugi kierunek studiów
"Projekt, z dnia 30 marca 2010 r., ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz niektórych ... Zobacz wątek2011.4.7 14:36:34
umowa zlecenie a emerytura
Witam, od dłuższego czasu pracuje na umowę zlecenie i zaczyna się zastanawiać czy liczy się to mi do emerytury?? Uczę się równocześnie w szkole zaocznej. Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.4.7 14:14:40
umowa o zakazie konkurencji - jak ominąć ??
witam, pracowałam w firmie 2 lata, w tym tygodniu dostałam wypowiedzenie, mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia, podpisywałam umowę o zakazie konkurencji, zastanawiam się czy nadal będzie obowiązywać ... Zobacz wątek2011.4.7 13:27:34
urlop na 2/3 etatu
witam, mam umowę na 2/3 etatu, jak w takiej sytuacji przyznawane są dni urlopu?? Jak je wyliczyć, bo wydaje mnie się że kadrowa nam to źle policzyła.. Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.7 13:21:55
podatek dochodowym od osób fizycznych
cześć!Jak prawidłowo rozliczyć się z podatku dochodowego za rok 2010?
Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc?
mam duży problem z wypełnianiem PIT-ów!!!
A tu czas nagli :( ... Zobacz wątek
2011.4.7 10:56:11
PIT 2010: Jak rozliczyć zbycie nieruchomości
WitamSprzedaliśmy w tamtym roku mieszkanie z żoną. Czy jest konieczne wykazanie tego przed Fiskusem?
jeśli tak, to jak najlepiej jest to zrobić?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2011.4.7 10:40:49
spożywania i sprzedawania alkoholu
Cześć!chciałem podzielić się z wami nowo odkrytymi, ale ciekawymi info.
Nowe zasady dotyczące spożywania i sprzedawania alkoholu:
1. Na stadionie tylko piwo
Zmianie mają ulec przepisy ... Zobacz wątek
2011.4.7 10:33:8
Bezrobotny - zasiłek 9 tys. zł
witam.Prawie 5 tys. Polaków, którzy wrócili do kraju z emigracji, pobiera zasiłki dla bezrobotnych przysyłane z zagranicy. Minimum otrzymują 1 tys. zł, najwięcej ? 9 tys. zł.
Kto może starać ... Zobacz wątek
2011.4.7 10:19:23
wstępne badania lekarskie
Witam serdecznie!Mam wątpliwości w kwestii wstępnych badan lekarskich. Mój przyszły pracodawca wysyła mnie na wstępne badania lekarskie. Zgodnie z art.229 KP pracodawca jest zobowiązany do ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:55:23
umowa zlecenie na czas nieokreslony... prosze o pomoc!!!
WitamCzy mój pracodawca może sporządzić ze mną umowę zlecenie na czas nieokreślony? Czy przysługują mi wtedy jakieś prawa?
Dzisiaj właśnie miałam rozpocząć prace i dostałam taką ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:49:41
podejrzane zgłoszenie o molestowaniu
WitamJestem pracownikiem socjalnym.
niedawno powzięłam informacje o molestowaniu w rodzinie córek przez ojca jednak nie mam na to żadnych konkretnych dowodów - wiadome jest to ze zgłoszenie ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:42:2
2011.4.7 9:33:11
Powszechny spis ludności - muszę odpowiadać?
Ale słyszałam, że są jakieś błędy w programie tym internetowym i że ktoś ponoć może odkryć moje dane?Prawda to?
... Zobacz wątek
2011.4.7 9:26:6
Pomocy! Nie widze wyjścia z mojej sytuacji!
Tylko, że ja nie chce mieszkać z teściową, to przez nią rozbiło się moje małżeństwo. Nie chce już żeby wtrącała w wychowanie moich dzieci!A czy mam o to zabiegać dopiero przy rozprawie ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:14:43
prawo kontaktu z dzieckiem
A czy jest jakiś wzór dokumentu występującego o ukaranie grzywną? Czy napisać samemu wniosek przedstawiając sytuacje?Dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:12:3
Firma męża, a podział przy rozwodzie!
Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą.Jest to działalność gospodarcza, której jedynym właścicielem jest mąż. To skoro wynagrodzenie z firmy wchodzi do majątku wspólnego to znaczy, że ... Zobacz wątek
2011.4.7 9:8:11
mam chore dziecko z orzeczeniem o co sie mogę starać z funduszu socjalnego firmy w której pracuje?
mam chore dziecko z orzeczeniem o co sie mogę starać z funduszu socjalnego firmy w której pracuje? ... Zobacz wątek2011.4.6 23:22:53
Sprzedaż pola a podatek.
Witam mam następujące pytanie. w 2007 roku zmarł mi ojciec i dostałem w spadku 1,5 ha ziemi rolnej. Teraz chcę sprzedać innemu rolnikowi część tej ziemi( powyżej 1 ha) i teraz pytanie czy muszę ... Zobacz wątek2011.4.6 20:0:15
ośwadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością
WitamMieszkam w małej miejscowości i ostatnio dowiedziałem się o możliwości dotacji budowy przydomowej oczyszczalni ścieków. Po złożeniu wiosku do dofinansowanie ww. oczyszczalnie dostałem ... Zobacz wątek
2011.4.6 18:38:44
2011.4.6 18:17:20
zwrot renty do ZUS-u
Dokładnie, napisz odwołanie jak najszybciej i zarządaj uzasadnienia. ... Zobacz wątek2011.4.6 15:37:16
Aimenty a rozliczenie z fiskusem
Aimenty a rozliczenie z fiskusem Mam 23 lata i jestem studentka studiów zaocznych oraz pracuje zawodowo na umowe o pracę, oprócz tego dostaje co miesiac alimenty od ojca w wysokosci 900zl. Moje pytanie ... Zobacz wątek2011.4.6 15:24:29
przyspieszenie sprawy
dobrym sposobem jest właściwy wniosek, odpowiednio uzasadniony skierowany bezpośrednio do prezesa sądu. ... Zobacz wątek2011.4.6 15:21:3
dopisanie PKD do działalności
witam, muszę dokonać zmian w KRS, chodzi o dopisanie paru numerów PKD,jakie wnioski muszę złożyć?? Z góry dziękuję. ... Zobacz wątek2011.4.6 15:4:57
odsetki firmie windykacyjnej
witam, czy firma windykacyjna może rozłożyć mi dług na raty?? Ile wtedy wnoszą odsetki, czy są duże? Miał już ktoś taką sytuację?? z góry dziękuje za poradę. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:55:3
prawo jazdy przed 18 rokiem życia
witam, koledzy mówili że na kurs prawa jazdy można zapisać się przed ukończeniem 18 lat, ile wcześniej mogę to zrobić?? Nie mam jeszcze dowodu osobistego, mogę się zapisać na legitymację?? ... Zobacz wątek2011.4.6 14:49:15
nie mogę odliczyć ulgi na dzieci???
ulgę na dzieci odliczamy tylko do wysokości należnego podatku, niestety. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:47:19
Dowód tymczasowy
witam, mam skończone 16 lat , czy mogę starać się o tymczasowy dowód osobisty?? Potrzebuję na to zgody i podpisów rodziców?? ... Zobacz wątek2011.4.6 14:46:5
Czas na odwołanie
Witam! złożyłam odwołanie od decyzji starostwa i nie wiem ile mam teraz czasu czekać na jakąś odpowiedź z ich strony. Są jakieś przepisy to określające? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek2011.4.6 14:41:42
PFRON
Czy w prawie pracy jest wzmianka na temat Pfronu, czy wpłaty na Pfron wynikają z Prawa Pracy lub Prawa Kadrowego? Bardzo Proszę o podpowiedź. Z góry Dziękuję i Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:40:3
szukam pkd - gry internetowe
witam, szukam w internecie ale nie mogę tego znaleźć, poszukuje pkd dla działalności opartej o sprzedaż dostępu do gry internetowej. Nie wiem pod co to podciągnąć. Proszę o pomoc ... Zobacz wątek2011.4.6 14:31:10
Znalezione pieniądze
witam, czy należy gdzieś odnieść znalezione pieniądze?? Co grozi za ich przywłaszczenie?? Mówi się przecież znalezione nie kradzione.. ?? ... Zobacz wątek2011.4.6 14:25:23
Pytanie o pkd
może:85.32 Pomoc społeczna pozostała bez zakwaterowania, w tym opieka wychowawcza nad dzieckiem
albo85.32.A żłobki ... Zobacz wątek
2011.4.6 14:11:29
nieuregulowana grzywna
witam, za niezapłaconą grzywnę grozi mi teraz wyrok, czy jak ureguluje teraz wszystkie zaległości wraz z ewentualnymi odsetkami, to jest jeszcze szansa na anulowanie wyroku?? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.6 14:1:44
podrobiony \"mandat\" MPK
witam, dostałam wezwanie do zapłaty za przejazd MPK z moimi danymi i podrobionym podpisem. Co mam teraz zrobić?? Ja nawet nie jeżdżę tą linią autobusową. Proszę o pomoc.... Zobacz wątek
2011.4.6 13:58:55
staż a delegacja na targi
Pracuję na stażu, który otrzymałam z urzędu, czy w trakcie odbywania takiego stażu mogę zostać delegowana na targi do innego miasta?? Z góry dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:53:57
ile dni wolnego?
najlepiej zapytać kadrowej, ale teoretycznie nalży się 1 dzien po każdych 30 dniach od rozpoczęcia pracy ... Zobacz wątek2011.4.6 13:40:20
ulga na dzieci a niskie dochody
witam, mam trójkę dzieci ale bardzo niskie dochody co za tym idzie mało należnego podatku. Nie mogę w ten sposób odliczyć ulgi na dzieci, ta ulga to dyskryminacja gorzej zarabiających! ... Zobacz wątek2011.4.6 13:35:36
kodeks pracy w internecie
witam, poszukuje do ściągnięcia kodeksu pracy w postaci elektronicznej, gdzie mogę go znaleźć?? Z góry dziekuje za pomoc. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:32:21
e-bok nielegalnie z internetu
witam, czy pobieranie e-boków z internetu jest nie legalne, tak samo jak w przypadku filmów?? Czy trzeba mieć na to jakąś koncesje albo pozwolenie?? ... Zobacz wątek2011.4.6 13:30:16
problemy z paypal
witam, mam na koncie potwierdzone ze pieniądze zostały wysłane, i pobrane z konta bankowego. Ale słyszałem, że przy większych sumach pieniądze są zatrzymywany i nie trafiają do odbiorcy. W jaki ... Zobacz wątek2011.4.6 13:28:19
Wirus na komórki rozsyła fałszywe smsy!!
Uważajcie jak ściągacie program Walk and Text, bardzo łatwo trafić na jego podróbkę, która okazuje się wirusem który rozsyła smsy do wszystkich kontaktów z telefonu. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:23:52
Nieważne PITy wysyłane przez Internet
Nie wiem jak częsty jest to przypadek ale słyszałem, że pit przesyłany przez Internet może nie być ważny. Tak więc chyba najbardziej zaufany program do wysylania będzie ten ze strony www.e-deklaracje.mf.gov.pl\ ... Zobacz wątek2011.4.6 13:22:31
Spis powszechny przez internet- uważaj ktoś się może pod ciebie podszyć
Wielka machina ruszyła ze spisem powszechnym a tu taka wpadka! Logując się przez Internet każdy może się pod ciebie podszyć? znając pesel czy nip bardzo łatwo podać się za kogoś innego. ... Zobacz wątek2011.4.6 13:20:51
Policjanci już nie będą tak krótko pracować
Bardzo się cieszę, że w końcu mundurowi będą pracowali tyle co każdy inny. Szykuja się zmiany, prawo do emerytury zyskiwaliby nie po 15, lecz po 20 latach, po osiągnięciu minimalnego wieku 50 ... Zobacz wątek2011.4.6 13:17:33
Masz inne pytanie do prawnika?