Forum prawne (strona 594)
Terminy nakładania mandatów karnych za wykroczenia
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (k.p.s.w.) stanowi, że ?nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym ... Zobacz wątek2010.11.8 12:47:34
Uprawnienia do wszczęcia postępowania w sprawach cywilnych i karnych
? może żądać wszczęcia postępowania w sprawach cywilnych oraz wziąć udział w toczącym się już postępowaniu ? na prawach przysługujących prokuratorowi? może żądać wszczęcia przez ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:41:13
Zmiany w kodeksie pracy dotyczące urlopów na żądanie
Sejm obecnie pracuje nad projektem zmian w kodeksie pracy, m.in. dotyczących tzw. urlopów na żądanie. Według propozycji przedstawionej przez Pracodawców RP, zamiast obecnych 4 dni takiego urlopu, ... Zobacz wątek2010.11.8 12:38:21
Odpowiedzialność wspólnika spółki jawnej całym majątkiem za długi spółki
Wspólnicy spółki jawnej za zobowiązania odpowiadają:1. subsydiarnie - czyli wierzyciel może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika, w chwili, gdy egzekucja z majątku spółki okaże się ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:18:17
Jaka kara grozi za brak ważnego przeglądu technicznego
WitamJaka kara grozi za brak ważnego przeglądu technicznego auta podczas kontroli drogowej?Z góry dziękuję za odpowidzi ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:8:9
Czy można zawiesić płacenie alimentów po zwolnieniu z pracy
WitamMam taki problem płacę dobrowolnie alimenty na żone i dzieci, teraz mam problem zostałem zwolniony i nie stac mnie na płacenie tak wyskoich opłat i co moge zrobić?Czy można jakos zawieśić ... Zobacz wątek
2010.11.8 11:47:50
Zmiany w urlopach na żądanie od nowego roku
WitamMam pytanie czy od nowego roku zmienią się przepisy w kodeksie pracy, jeśli chodzi o urlopy na żądanie.Czy zmieni sie teraz na tylko dwa takie dni?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.11.8 11:19:27
Zawieszenie działalności stowarzyszenia - czy możliwe jak przy działalności gospodarczej?
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia? Chodzi mi o czas na ewentualne decyzje odnoszące się do przyszłości organizacji. A więc nie likwidacja stowarzyszenia, ale jego chwilowe zawieszenie ... Zobacz wątek2010.11.8 11:12:29
Kiedy pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie na okresie próbnym
WitamMam takie pytanie jestem w chwili obecnej na okresie próbnym umowa o pracę i mam pytanie co do wypłaty do kiedy powinnam ją dostać, a co sie dzieje w przypadku gdy mój pracodawca spóźni ... Zobacz wątek
2010.11.8 11:9:25
Rozwód bez zgody męża - czy można wymusić rozwód jednostronnie?
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli między małżonkami nastapił trwały i zupełny rozkład pożycia (jeśli ustały łączące małżonków więzi gopodarcze, emocjonalno-duchowe ... Zobacz wątek2010.11.8 11:1:7
Czy jedna osoba może być jednocześnie sprzedawcą i kupującym w umowie
Czy szef może podpisać umowę sam ze sobą? Porządkując archiwum w firmie natrafiłam na umowę w której obiema stronami [kupno - sprzedaż] jest ta sama osoba. Czy może być tak, że jedna osoba ... Zobacz wątek2010.11.8 10:42:46
Czy kupujący przez internet ma prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny
WitamCzy jako kupujący dana rzecz przez internet, obowiązuje mnie prawo, do zwtrotu rzeczy w terminie 10 dni bez podania przyczyny???Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.11.8 10:42:44
Głośni studenci nad głową - co robić z hałasem sąsiadów
WitamOd września zamieszkali nade mną studenci,jak nie impreza to jakieś awantury.Nia da się mieszkać, niezalęznie od godziny ciagle muzyka, albo strasznie rano albo gdy człwoiek chce spac co ... Zobacz wątek
2010.11.8 10:39:2
Alimenty podczas przerwy w nauce przed rozpoczęciem studiów
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice zobowiązani są do świadczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba, ... Zobacz wątek2010.11.8 10:30:3
Czy można zrezygnować z pozwu o alimenty po ślubie
Witam!Otóz mam taki problem iz musze pozwac mojego narzeczonego o alimenty dla naszego dziecka bo tak ode mnie wymagaja z naszego MOPS-u w przeciwnym razie jesli go nie pozwe o alimenty to nie bede ... Zobacz wątek
2010.11.8 9:56:38
Opiekun prawny dziecka gdy rodzice pracują za granicą
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekę ustanawia się dla małoletniego (czyli dla osoby, która nie ukończyła 18 roku zycia lub nie uzyskała pełnoletności przez ... Zobacz wątek2010.11.8 9:25:33
Testament rodzeństwa na rzecz siostrzeńca - najlepszy sposób przekazania mieszkania
Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego rozrządzić majatkiem na wypadek śmierci można jedynie przez testament. Testament może byc sporządzony w formie aktu notarialnego, ale może zawierać rozporządzenia ... Zobacz wątek2010.11.8 9:1:40
Pozew o zniesławienie przeciwko księdzu za wypowiedzi o in vitro
Walka z księdzem to jak walka z wiatrakami. Jedyne co można w ten sposób uzyskać to przeniesienie księdza... Pomimo nawet zgłoszenia tego do wyższych instancji. Ja też jestem osobą wierzącą, ... Zobacz wątek2010.11.7 21:58:20
Jak się bronić przed sądem w sprawie alimentów mając dodatek angielski
Jestem samotn amatka z ojcem dziecka nie utrzymuje kontaktu zlozylam wniosek o alimenty ew momencie skladania nie milam zadnych dochodow jednak teraz sytuacja sie zmienila obecnie dostaje 650 zl zasilek ... Zobacz wątek2010.11.7 17:39:47
Czy pracodawca może żądać zwrotu kosztów szkoleń po zwolnieniu
Podpisałem umowę na kilka szkoleń,obowiązuje ona przez 3lata.Czy pracodawca ma prawo żądać zwrotu kosztów szkoleń po rozwiązaniu stosunku pracy z mojej strony, jeżeli wszystkie z nich były ... Zobacz wątek
2010.11.7 16:55:40
Obowiązek finansowy męża wobec żony zajmującej się domem i dziećmi
Zgodnie z prawem nie ma takiego obowiązku. Wszystkie zarobione pieniąze są jego! ... Zobacz wątek2010.11.7 15:45:5
Zawieszenie uposażenia żołnierza z powodu błędu w dacie zwolnienia lekarskiego
Witam. Mam jedno pytanie. Jestem żołnierzem zawodowym, aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, moje poprzednie zwolnienie L4 było wazne do 31 października 2010 r. Kolejne ważne jest od 1 listopada ... Zobacz wątek2010.11.7 14:43:22
Kto ponosi odpowiedzialność za sprzątanie plakatów po wyborach
być może macie podobne doświadczenia, bo w każdym mieście i wiosce jest ogrom plakatów, które po pierwszym deszczu spływają naszymi ulicami. moje pytanie jest następujące: kto tak naprawdę ... Zobacz wątek2010.11.6 23:10:30
Dowody od detektywa w sprawie o zdradę małżeńską - czy sąd je uzna?
Mam zamiar wynająć detektywa, który potwierdzi, że mój mąż mnie zdradza. Czy jednak dowody dostarczone przez detektywa zostaną uznane przez sąd? ... Zobacz wątek2010.11.6 19:52:43
Spadkobierczyni ma zapłacić za szkodę wyrządzoną przez zmarłego w wypadku
Witam i bardzo proszę o poradę w poniższej sprawie.Ponad dwa lata temu mój ojciec poniósł śmierć w wyniku wypadku drogowego. Przechodził w miejscu zabronionym przez jezdnię i został potrącony ... Zobacz wątek
2010.11.6 19:19:53
Alimenty na pełnoletnią córkę po rozwodzie - obowiązki i uprawnienia rodziców
Właśnie tak może się to skończyć. Proszę pamiętać, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na obojga rodzicach. Czego Pani tu nie rozumie? Córka mieszka z Panią i dostaje alimenty od ojca albo ... Zobacz wątek2010.11.6 17:14:20
Umowa o dzieło przy ochronie obiektu - czy legalne zatrudnienie?
Uważam, że w żadnym przypadku. Dzieło - to wartość materialna, a ochrona jako taka takiej wartości nie posiada. Ponadto z opisu wynika, że była to ewidentna umowa o pracę, a więc wystąpił ... Zobacz wątek2010.11.6 17:5:22
Przymus opieki nad rodzicami przez dorosłe dziecko - czy rodzice mogą zmusić do opieki?
sory ale pierwszy raz cos takiego słysze zeby rodzic poszedł do sądu bo ty chcesz sie wyprowadzic.....chłopie ty masz 30 lat a nie 10,wyprowadzaj sie i bądz szczesliwy ... Zobacz wątek2010.11.6 0:14:29
Rozwód z powodu zdrady - powołanie kochanek męża na świadków
tez miałam taki problem...sprawa z orzekaniem winy tj.zdrada polega na tym ze ciagnie sie długo po czym wyciagane są brudy z całego pozycia małzenskiego(chyba ze sie przyzna)i pomaga jedyne w tym ... Zobacz wątek2010.11.5 23:41:46
Jak wydostać znajomego z aresztu w sprawie napadu z bronią
Mój przyjaciel trafił do aresztu za napad z bronią. Ma 18 lat i jest to jego pierwszy konflikt z prawem. Jak mi niedawno powiedział, jest w areszcie gwałcony i bity. Czy jest jakiś sposób, żeby ... Zobacz wątek2010.11.5 22:19:56
Odpowiedzialność ochroniarzy za brak reakcji na pobicie w klubie
Wczoraj w klubie zostałem pobity przez nieznane mi osoby. Mam wybite dwa zęby i ogólnie jestem potłuczony. W klubie byli ochroniarze, jednak żaden z nich nie zareagował na to co się dzieje. Czy ... Zobacz wątek2010.11.5 22:12:23
Pomoc molestowanej nastolatce przez wujka - jak skutecznie pomóc?
Podejrzenie to jeszcze za mało, żeby zgłosić to na policję, ale skoro widzisz, że dziewczyna ma problem, to powinnaś ją wysłać do psychologa. Albo po prostu z nią porozmawiać. ... Zobacz wątek2010.11.5 21:49:16
Odszkodowanie za zarażenie kiłą przez męża - roszczenia za szkodę na zdrowiu
Powinnaś wziąć zaświadczenie od lekarza i jakoś udowodnić, że to mąż cię zaraził. W ameryce dostałabyś milionowe odszkodowanie, u nas pewnie nie dostaniesz, ale tak czy siak warto mieć to ... Zobacz wątek2010.11.5 21:46:31
2010.11.5 21:42:2
Prześladowanie przez byłą dziewczynę - groźby przemocy wobec nowych partnerek
ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co ja w tej sytuacji mam zrobić? ... Zobacz wątek2010.11.5 21:37:19
Czy ojciec może wyrzucić z domu niepełnoletnią córkę za związek z chłopakiem
Moja koleżanka z klasy została wyrzucona z domu, bo jej ojciec zastał ją z chłopakiem i stwierdził, że skoro się puszcza, to nie ma prawa mieszkać w jego domu. Ma 17 lat i nie ma się gdzie podziać. ... Zobacz wątek2010.11.5 21:35:12
Przemoc w szkole - co robić gdy dziecko jest prześladowane przez starszych uczniów?
Proponuję raz jeszcze zgłosić sprawę, ale tym razem dyrekcji szkoły, tylko że tym razem w formie pisemnej. List proszę wysłać jako przesyłkę poleconą za potwierdzeniem odbioru. Ewentualnie ... Zobacz wątek2010.11.5 16:52:42
Odprawa przy zwolnieniu po 6 latach - prawo do odprawy i okres wypowiedzenia
Najlepiej będzie, jak uda się Pan z tym pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy. Ich radca prawny udzieli Panu bezpłatnie porady w tym zakresie. Kiedyś było, tak że przy rozwiązaniu umowy o pracę ... Zobacz wątek2010.11.5 16:40:23
Rozbój z bronią w ręku - szanse na wyrok w zawieszeniu dla 18-latka
Witajcie.Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat.
Zostałem oskarżony o Rozbój z bronią w reku (Gaz pieprzowy).
Przyznalem sie do przestepstwa, okazalem skruche, dostalem dozor (na ... Zobacz wątek
2010.11.5 16:25:33
Dług w banku przekazany do Kruka - odmowa stałych rat i groźba sądu
witam, mam obecnie problem zadłużeniem w banku,przestałem spłacać raty ponieważ straciłem prace i z tego tytułu bank rozwiązał mi umowę o kredyty. Sprawa trawiła do kruka który nakazał mi ... Zobacz wątek2010.11.5 16:18:39
Zwolnienie pracownika za fałszywe informacje w CV - uprawnienia pracodawcy
Moim zdaniem może tak zrobić uzasadniając wypowiedzenie utratą zaufania do pracownika. Oczywiście od każdego wypowiedzenia można się odwołać do sądu pracy i to sąd ostatecznie rozstrzyga takie ... Zobacz wątek2010.11.5 16:8:29
Żądanie 2000 zł odszkodowania za pobieranie nielegalnej gry komputerowej
Dostałam wczoraj list od kancelarii prawnej, która mnie informuje, że pewna firma zarejestrowała 21 marca 2010 r., że z numeru IP przypisanego do mojego komputera korzystano w celu pobierania nielegalnej ... Zobacz wątek2010.11.5 15:38:56
Koszty uzyskania przychodu z najmu - co można odliczyć
wyczytałem w internecie, że można odliczyć sobie jako koszty uzyskania przychodu takie rzeczy jak:Koszt odsetek i prowizji od kredytu, Różnice kursowe w przypadku kredytów walutowych,Ubezpieczenie ... Zobacz wątek2010.11.5 15:35:26
Handel dopalaczami przez internet z zagranicy - zarobki większe niż alkohol
Jedna z sieci handlujących dopalaczami przeniosła biznes za granicę i wysyła towar do Polski pocztą. Za nią ruszą inne, bo na używkach zarabia się 50 razy więcej niż na alkoholu. ... Zobacz wątek2010.11.5 15:30:3
Przysposobienie dziecka przez nowego męża - zmiana nazwiska po pozbawieniu praw ojca
Przysposobienie dziecka Mam syna, jego ojciec został całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich od wyroku mineło 7 lat już.Od kilku lat jestem w nowym zwiazku małżeńskim, syn zaczął poruszac temat ... Zobacz wątek2010.11.5 15:29:19
Ustawa o zakazie palenia - termin uchwalenia i forma prawna
Zgodnie z przepisami dopalacz, czyli środek zastępczy, będzie specyfikiem syntetycznym lub roślinnym, używanym do odurzania się i nieuregulowanym w odrębnych ustawach. Środek zastępczy będzie ... Zobacz wątek2010.11.5 15:25:39
Oskarżenie matki dzieci o nieumyślne spowodowanie uszczerbku na zdrowiu
Prokuratura prowadzi postępowanie w sprawie nieumyślnego spowodowania u dzieci ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to kara do trzech lat więzienia. Dotąd przesłuchano świadków, w tym matkę ... Zobacz wątek2010.11.5 15:1:55
Ślub z nieletnią - wymagana zgoda rodziców i postępowanie sądowe
Dziewczyna jak ma skończone 16-ście lat może spokojnie złożyć wniosek w swoim imieniu.Czeka sie na sprawe ok 1-2 miesięcy.A koszt wynosi 100zł,później na sprawie musi być dziewczyna,Ty ... Zobacz wątek2010.11.5 14:18:50
Alimenty dla pełnoletniej studentki a podejmowanie pracy - czy praca pozbawia prawa?
Wszystko zależy od sądu, z tego co wiem to obowiązek alimentacyjny jest do momentu uzyskania przez Ciebie wykształcenia pozwalającego na samodzielne utrzymanie się. ... Zobacz wątek2010.11.5 13:35:45
Utrata wynagrodzenia za godziny nadliczbowe w dniu opieki nad dzieckiem
Najwiecej przywilejow i najwiecej wolnego?A Ty bylas kiedys nauczycielka? Wiesz co to znaczy tyle godzin dodatkowej pracy w tygodniu, zeby sie przygotowac, zeby posprawdzac sprawdziany, zeby z rodzicami ... Zobacz wątek
2010.11.5 13:18:57
Masz inne pytanie do prawnika?