Forum prawne (strona 593)
Kiedy odpracować za dodatkowe dni wolne w pracy
WitamMam pytanie kiedy powinnam odpracowac za dodatkowed dni wolne?Chodzi czty musze to zrobic w tym samym miesciącu co wziłem dodatkowed dni wolne?Czy moge jakos to rozłożyć?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.11.10 14:4:47
Czy uchwała wspólnoty ma większą moc prawną od ustawy
Wspólnota podjęła uchwałę o podziale kosztów wspólnych proporcjonalnie do powierzchni lokalu bez uwzględniania powierzchni przynależnych do danego lokalu. Miało być korzystniej, ale po rocznym ... Zobacz wątek2010.11.10 13:44:30
Księga wieczysta dla domu w spółdzielni mieszkaniowej - czy można założyć przed kredytem?
Zmiana od nowego roku dotyczy jedynie nazwy prawa do lokalu, w skrócie zamiast trzech odrębnych rodzajów praw spółdzielczych: własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego ... Zobacz wątek2010.11.10 13:35:20
Komu zostanie obniżona emerytura i jak się przed tym uchronić
WitamMam pytanie komu zostanie obnizona emerytura i dlaczego?Jak się mozna przed tym uchronić? ... Zobacz wątek
2010.11.10 13:24:22
Ulga w spadku dla spadkobiercy z drugiej grupy podatkowej zameldowanego w spadkowej nieruchomości
Zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 2 upsd w przypadku nabycia przez osoby zaliczane do II grupy w drodze dziedziczenia:własności budynku mieszkalnego, własności lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną ... Zobacz wątek
2010.11.10 13:20:40
Kiedy będzie zmiana na nowe dowody osobiste
WitamCzy jest coś wiadomo o nowych dowodach osobistych?Kiedy będzie zmiana i czy będzie ona obejmowała wszystkich?Z góry dziękuję za wiadomości
... Zobacz wątek
2010.11.10 13:5:31
Odwołanie od decyzji o rencie - procedura i tryb postępowania
Odwołanie wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do sporządzonego przez ten organ protokołu w ciągu miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. Następnie ZUS przekazuje odwołanie ... Zobacz wątek2010.11.10 13:3:40
Gdzie można pracować z wyrokiem skazującym - ograniczenia zatrudnienia po karalności
WitamMam takie pytanie co do karalności , gdzie można pracowac jeśli było sie karanym, i gdzie nie można.To samo odnosi sie do pracy gdy członek rodziny był karany?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.11.10 13:2:17
Kto jest wierzycielem alimentów gdy dziecko jest niepełnoletnie
WitamMam pytanie w sytuacji gdy aliemnty dziecka dostaje matka ponieważ dziecko jest niepełnoletnie to kto jest wierzycielem?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.11.10 12:55:59
Ulga meldunkowa przy sprzedaży nieruchomości otrzymanej w darowiźnie
Spadkobiercy są współwłaścicielami odziedziczonych rzeczy lub praw do momentu zniesienia tej współwłasności lub dokonania działu spadku. W wyniku tych operacji możliwe jest przyznanie ich jednej ... Zobacz wątek2010.11.10 12:38:38
Jak zostać rodziną zastępczą - procedura i kryteria
Wraz z żoną chcemy podjąć się opieką zastępczą. Gdzie powinniśmy się zgłosić? Jak wygląda cała ta procedura? Jakie kryteria musimy spełnić? ... Zobacz wątek2010.11.10 11:58:28
Odszkodowanie od banku za awarie systemu płatności kartą i utrudnienia
Czy to znaczy, że bank nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niedogodności swoich klientów wywołane przez ich błąd? ... Zobacz wątek2010.11.10 11:56:36
Zwrot prezentów po rozstaniu - czy trzeba oddawać dary z okresu związku?
Ale co robić, jeśli on oskarża mnie o kradzież tych przedmiotów i straszy, że jeśli mu ich nie oddam, to on zgłosi to na policję, bo on ma paragony na te przedmioty??? ... Zobacz wątek2010.11.10 11:54:56
Adopcja zagraniczna - procedura, dokumenty i wymagane formalności
W sytuacji takiej trzeba się zgłosić do ośrodka adopcyjno ? opiekuńczego w swoim województwie. Osoby, chcące zaadoptować dziecko, zostaną tam przygotowani do przebiegu procesu i uzyskają pomoc ... Zobacz wątek2010.11.10 11:48:21
Zmiana nazwiska po rozwodzie - procedura i terminy załatwienia formalności
W jaki sposób przebiega zmiana nazwiska po rozwodzie? W jakim czasie po rozwodzie musi być dopełniona ta formalność? ... Zobacz wątek2010.11.10 11:24:1
Wzór wniosku o podział majątku wspólnego po rozwodzie
Proszę o wzór wniosku o podział majątku wspólnego. Z góry dziękuję za pomoc! ... Zobacz wątek2010.11.10 11:5:33
Warunki otrzymania zasiłku dla bezrobotnych - wymagania i procedura
trzyma go tylko ten bezrobotny, który:? w okresie 18 miesięcy przed dniem rejestracji udokumentował co najmniej 365 dni:
- zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą ... Zobacz wątek
2010.11.10 10:56:20
Kto może mieć status bezrobotnego - warunki
Kto może mieć status bezrobotnego? ... Zobacz wątek2010.11.10 10:42:16
Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych - jak długo przysługuje?
1) 6 miesięcy - dla bezrobotnych zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze powiatu, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa ... Zobacz wątek2010.11.10 10:40:18
Alimenty dla dorosłego syna i sprzedaż mieszkania - czy należały się zasiłki
Witam. W najbliższym czasie chciałbym się zgłosić do urzędu pracy i zarejestrować jako bezrobotny, by otrzymywać zasiłek. Czy taka sytuacja byłaby podstawą do uznania, że jestem w stanie utrzymać ... Zobacz wątek2010.11.10 10:20:33
Czy stypendium ogranicza zakres świadczeń alimentacyjnych
Chciałabym się dowiedzieć, czy stypendium ogranicza zakres świadczeń alimentacyjnych?? ... Zobacz wątek2010.11.10 10:8:42
Ściąganie filmów z internetu - czy to kradzież czy dozwolony użytek?
Ściąganie chyba tak, ale udostępnianie już niekoniecznie. ... Zobacz wątek2010.11.10 9:47:38
Wymagania dla kandydatów na aplikację dyplomatyczną - warunki rekrutacji
Z tego co wiem postępowanie jest kilkuetapowe i ma miejsce zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym, czyli mniej więcej teraz. Rzeczywiście zdaje się dwa języki obce, a poza tym chyba historię i stosunki ... Zobacz wątek2010.11.10 9:45:26
Czy stringi znalezione w walizce męża mogą być dowodem w sądzie
Znalazłam stringi w walizce swojego męża, który wrócił z delegacji i wyraźnie widać, że były to stringi używane. Mąż nie przyznaje się do niczego, ale czy ja mogę przebadać te stringi, ... Zobacz wątek2010.11.10 9:24:46
Problemy z meldunkiem dla obywatela z podwójnym obywatelstwem polsko-niemieckim
ponad dwadziescie lat mieszkam i pracuje w niemczech. mam w pl mieszkanie ktore przepisal mi moj tesc,wszystkie prawa prawne sa juz zalatwione,lecz ja nie moge jako obcokrajowiec zameldowac sie w nim. ... Zobacz wątek2010.11.9 23:50:8
Praca bez umowy w restauracji - potrącenia i brak wypłaty
Jestem na urlopie wychowawczym,poszłam do pracy poniewaz można na urlopie wychowawczym pracowac ,pracowałam po 4 godz.dziennie na czarno,w sklepie na zmianę z właścicielką nie miałam z nią kontaktu ... Zobacz wątek2010.11.9 21:56:47
Spadek po siostrze - konflikt z szwagrem o mieszkania i długi
Witam, jest to mój pierwszy post tutaj, (choć często czytam to forum gdy potrzebuję treściwych informacji prawnych) więc proszę wybaczyć jeśli zamieściłem go w złym dziale.Mój problem ... Zobacz wątek
2010.11.9 20:20:7
Czy można pochować psa w ogródku - czy to legalne
Niedawno zmarł mój pies, więc pochowaliśmy go w naszym ogródku. Jednak sąsiad straszy mnie, że to nielegalne i że wezwie służby weterynaryjne. Czy popełniłem błąd chowając psa?... Zobacz wątek
2010.11.9 17:4:47
Uwagi szefa o wyglądzie pracownika przy innych - czy to mobbing
Mój szef dziś przy innych pracownikach naszego biura powiedział, że powinienem udać się do fryzjera i częściej używać szamponu. Czy to można uznać za mobbing?... Zobacz wątek
2010.11.9 16:52:13
Co robić gdy policja skonfiskowała samochód z powodu podejrzenia o dublowanie VIN?
Miesiąc temu nabylam samochód sprowadzony z Niemiec. Obecnie niezarejestrowany. W pewnych okolicznosciach Policja skonfiskowala moj samochod z tego tytulu, iż wykryto jeszcze jeden samochod w Polsce ... Zobacz wątek2010.11.9 16:30:47
Kto płaci koszty sądowe przy polubownym rozwodzie?
Witam. od pewnego czasu wszystko się sypie w moim życiu... plany o rozwodzie, problemy w pracy... Boją się, że po utracie pracy nie udźwigną kosztów rozwodu. Jakie mniej więcej są koszty rozwodowe?? ... Zobacz wątek2010.11.9 15:39:6
Czy pracodawca może sprawdzić autentyczność zwolnienia lekarskiego
WitamMam pytanie czy da sie sparwdzić czy zwolnienie L$ jest prawdziwe, to znaczy czy rzeczywiście mój pracownik miał problem ze zdroweim?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.9 15:30:24
Alimenty z funduszu alimentacyjnego po ponownym ślubie - wpływ dochodów nowego męża
Witam,z poprzedniego małżeństwa mam syna. Jego ojciec nie płaci żadnych pieniędzy na jego utrzymanie, więc dostaję alimenty z funduszu. Za pół roku ponownie wychodzę za mąż. Chciałabym ... Zobacz wątek
2010.11.9 15:21:33
Czy pracodawca może zmienić wypowiedzenie na zwolnienie dyscyplinarne
Pracodawca decyzję o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika powinien przekazać podwładnemu na piśmie. Musi wskazać w nim też przyczynę dyscyplinarnego zwolnienia. Powód ... Zobacz wątek2010.11.9 15:3:23
Reklamacja towaru z Allegro - inne parametry niż w opisie
Witam mam problem. Zakupiłam na aukcji allegro portfel. W parametrach aukcji przedsiębioraca zamieścił dostępne kolory :" Czerń, ... Odcienie różu, Inny kolor, "Dodatkowo w miniaturze aukcji ... Zobacz wątek
2010.11.9 14:52:51
Odzyskanie prawa jazdy po utracie za jazdę pod wpływem alkoholu
WitamJak moge odzyskać prawo jazdy zabrno mi je za jazde po alkoholu, ale jestem jednym żywicielem rodziny i potrzebuję tego dokumentu.Co robić?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.11.9 14:41:48
Zmiana leczenia odwykowego z państwowego na prywatne - wniosek do sądu
leczenie odwykowe Sąd nakazał mi leczenie odwykowe alkohol w Państwowej służbie zdrowia . Pytanie moje jest czy mogę i w jaki sposób wystąpić do sądu z prośbą o zmianę decyzji i leczenie ... Zobacz wątek2010.11.9 14:33:54
Reklamacja zakupu internetowego - prawa konsumenta przy niezgodności towaru z umową
WitamCo mam zrobić w takiej sytuacji, zakupiłam rzecz przez internet ale stan tej rzeczy nie jest zgodny z umową czy mam sznasę na nowy towar?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.11.9 14:32:52
Komornik zabrał rzeczy należące do innych osób - co robić
WitamMam pytanie co mam zrobic pare komornik wczoraj odwiedził moj dom pod moja nieobecnośc otworzył mój schorowany ojciec i komornik wyniusł kila rzeczy, pare z nich nie należało do mnie tylko ... Zobacz wątek
2010.11.9 14:17:43
Konsekwencje jazdy z sądowym zakazem prowadzenia pojazdów
Jakie mogą być konsekwencje jeżeli prowadziłem pojazd a mam sądowy zakaz prowadzenia pojazdów? Jeśli złapie mnie policja to może od razu mnie zamknąć do aresztu? ... Zobacz wątek2010.11.9 14:8:46
Terminy ogłaszania wyników wyborów samorządowych
Nieoficjalne wyniki głosowania w wyborach na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast poznamy wieczorem w poniedziałek 22 listopada. Pozostałe nieoficjalne wyniki mogą być ogłaszane najpóźniej ... Zobacz wątek2010.11.9 14:2:17
Elektroniczne dowody osobiste z technologią RFID od lipca
1 lipca 2011 roku zgodnie z ustawą o dowodach osobistych rozpocznie się w Polsce wydawanie elektronicznych dowodów osobistych.Dowody takie będą wykorzystywać technologię RFID (z ang. Radio Frequency ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:59:47
Co grozi za niestawienie się w pracy bez uprzedzenia
WitamCo grozi za nie pojwinie sie w pracy tak z dnia na dzień bez wczesniejszej informacji?Dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:45:33
Zwrot kosztów adwokata przy wygranej sprawie sądowej - procedura i możliwości
Witam, jak w praktyce wygląda możliwość zwrotu kosztów poniesionych na adwokata, jeśli sąd winą obarczył drugą stronę? ... Zobacz wątek2010.11.9 13:41:14
Wygaśnięcie mandatu radnego i wybory uzupełniające
Rada gminy może podjąć uchwałę, w której stwierdzi wygaśnięcie mandatu radnego. Zgodnie z prawem w takim przypadku przeprowadza się wybory uzupełniające. ... Zobacz wątek2010.11.9 13:36:37
Utworzenie parku narodowego bez uzgodnienia z radą gminy
Utworzenie parku narodowego lub zmiana jego granic nie będzie już wymagać uzgodnienia z radą gminy czy powiatu. Wystarczy uzyskać ich opinię. Takie zmiany zakłada projekt nowelizacji ustawy o ochronie ... Zobacz wątek2010.11.9 13:32:16
Obowiązek podania danych osoby pozwanej przez spółkę giełdową
Z przepisów prawa wynika, że spółka emitująca papiery wartościowe dopuszczone do obrotu na rynku oficjalnych notowań giełdowych ma obowiązek podać do wiadomości publicznej dane osoby, przeciwko ... Zobacz wątek2010.11.9 13:29:41
Uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym
Przy rozpoznawaniu powództwa o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym sąd nie bada ważności decyzji administracyjnej, ale ocenia, czy doszło do zdarzenia powodującego ... Zobacz wątek2010.11.9 13:26:29
Zasady prowadzenia kampanii wyborczej przez komitety wyborcze
Czynności związane z pozyskiwaniem środków finansowych, wydatkowaniem na kampanię wyborczą, w tym na organizowanie spotkań przedwyborczych i promocję poszczególnych kandydatów w formie plakatów ... Zobacz wątek2010.11.9 13:23:18
Czy ciężarna pracownica może zostać zwolniona z pracy
WitamJestemw ciązy w firmie pracuje juz parę lat, troche się pogorszyła sytuacja w firmie i jakieś słychac pogłosy o zwolnieniach.Czy ja jako osoba w ciązy jestem bezpieczna czy pracodawca może ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:21:6
Masz inne pytanie do prawnika?