Forum prawne (strona 643)
Jak osoba nieletnia rozlicza się z urzędem skarbowym?
Witam!Mam pewne pytanie jak osoba niepełnoletnia rozlicza się z urzędem skarbowym?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.19 8:48:54
Ile kosztuje odwołanie od wyroku i w jakim terminie złożyć?
Mam zamiar odwołać się od wyroku Sądu Grodzkiego, sprawa odbyła się bez mojej obecności i nie mogłem przedstawić swoich racji. Ile kosztuje odwołania i w jakim terminie należy je zrobić i wysłać? ... Zobacz wątek2010.8.19 8:34:57
Co grozi pełnoletniemu za kradzież przedmiotów wartych 170 złotych?
Mój kolega został zatrzymany na kradzieży w sklepie - wynosił przedmioty warte w sumie jakieś 170 zł. Co mu za to grozi? Zaznaczę że jest pełnoletni. ... Zobacz wątek2010.8.19 8:29:57
Co zrobić gdy źle wypełniłam formularz podatkowy i jak to naprawić?
Witam,Co mam zrobić źle wypełniłam formularz podatkowy?I co mogę zrobić?Jak to naprawić?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.19 8:26:42
Czy zakaz jazdy na rowerze w Polsce obowiązuje w Wielkiej Brytanii?
Dzień dobry,mam pytanie. Otóż zostałem skazany w Polsce za jazdę na rowerze pod wpływem i mam zakaz jeżdżenia na rowerze przez 2 lata. Nie mam prawa jazdy ale musiałem zgłosić to do wydziału ... Zobacz wątek
2010.8.19 8:26:21
Czy można odzyskać prawo jazdy po pół roku z rocznego zakazu?
Moje prawo jazdy zostało zabrane na rok, spowodowałem wypadek drogowy. Mija już pół roku czy jest jakaś szansa żeby je odzyskać? ... Zobacz wątek2010.8.19 8:23:35
Czy sąd może zmniejszyć grzywnę lub odłożyć spłatę po utracie pracy?
Witam, zostałem skazany i dostałem grzywnę, 2000 zł. niedawno jednak straciłem pracę i jestem bezrobotny, a grzywnę powinienem zapłacić do końca miesiąca. Czy sąd może uznać taką sytuację ... Zobacz wątek2010.8.19 8:21:43
Czy Żandarmeria Wojskowa może wystawić mandat cywilowi i czy można nie przyjąć?
Witam, mam pytanie: czy funkcjonariusz Żandarmerii Wojskowej może zatrzymać samochód na drodze i wystawić mandat za wykroczenie na osobe nie będącą żołnierzem? Czy takiego mandatu można nie ... Zobacz wątek2010.8.19 8:18:47
Wyrobienie paszportu dziecku gdy ojciec w areszcie nie wyraża zgody
tak- składasz wniosek do sądu o zgodę na wydanie paszportu dla dziecka mądrze motywując nigdy wyjazdem na stałe ,pisałam kiedyś kobiecie ,ojciec przebywał w więzieniu i trochę to trwało zanim ... Zobacz wątek2010.8.18 22:31:26
Ustalenie ojcostwa przy trzech potencjalnych ojcach
teraz pomyślałaś???? wydaje mi się być to żartem ,nie udało ci się ... Zobacz wątek2010.8.18 22:21:39
Czy poinformować pracodawcę o toczącym się postępowaniu w sprawie gwałtu?
Witam,toczy się przeciwko mnie postępowanie w sprawie gwałtu. Jestem w tej sprawie podejrzanym, jednak nie mam wątpliwości, że zostanę uniewinniony. Czy w takiej sytuacji powinienem poinformować ... Zobacz wątek
2010.8.18 20:55:47
Czy SMS z groźbą śmierci to przestępstwo i czy zgłosić na policję?
wczoraj dostałam smsa o treści: "chcę twojej śmierci kur.." z nieznanego numeru. czy taki sms może być uznany jako groźba pozbawienia życia? czy powinnam to zgłosić na policję? bardzo się boję... ... Zobacz wątek2010.8.18 20:51:52
Jaka jest różnica między podejrzanym a podejrzewanym
Witam, chciałbym abyście wyjaśnili mi pewną kwestię prawną (bo myślę że do tej działki to należy). Otóż jaka jest różnica między podejrzanym a podejrzewanym i jaki status jest w tym drugim ... Zobacz wątek2010.8.18 20:49:21
Czy rejestracja domeny adidasy.pl może naruszyć prawa autorskie firmy?
Jak pewnie większość z was kojarzy, nazwa adidasy używana jest na określenie obuwia sportowego różnych marek. Czy jeśli założyłbym domenę adidasy.com albo adidasy.pl to czy jest możliwe, że ... Zobacz wątek2010.8.18 20:46:20
Czy umowa zlecenie z ZUS wlicza się do stażu pracy
Chciałbym dowiedzieć się, czy jeśli byłem zatrudniony na umowę zlecenie i były odprowadzane składki zdrowotne i ubezpieczenie ZUS to czy jest to wliczane do stażu pracy? ... Zobacz wątek2010.8.18 20:42:42
Były pracownik nie oddaje sprzętów i kluczy do biura
Mój były pracownik odmawia oddania sprzętów, które były w biurze w czasie gdy on tam pracował. Odmawia też oddania kluczy do samego biura. Czy jest jakaś możliwość żeby zmusić go do oddania ... Zobacz wątek2010.8.18 20:39:40
Czy pracodawca może wysłać na bezpłatny urlop z powodu braku zleceń?
Czy pracodawca może mnie wysłać na bezpłatny tygodniowy urlop, tłumacząc to brakiem zleceń? czy nie ma takiego prawa? w umowie o pracę nie ma o tym wzmianki i sam nie wiem, czy powinienem to gdzieś ... Zobacz wątek2010.8.18 20:34:49
Oskarżyciel posiłkowy - obowiązek pytania przez sąd
[cytat]Witam, z tego co wiem, to osoba poszkodowana może zgłosić się jako oskarżyciel posiłkowy przed rozpoczęciem przewodu sądowego. Czy prokurator albo sąd powinien zapytać taką osobę ... Zobacz wątek
2010.8.18 20:34:20
Kiedy można odroczyć odbywanie kary więzienia?
w jakich przypadkach istnieje możliwość odroczenia odbywania kary? czy powody rodzinne, jak np. narodziny dziecka albo problemy zdrowotne rodzica którym skazany się opiekuje są takimi przesłankami? ... Zobacz wątek2010.8.18 20:30:15
Czy pracodawca może zwolnić za niepodpisanie niekorzystnego aneksu?
Czy pracodawca może mnie zwolnić, jeśli nie podpiszę niekorzystnego dla mnie aneksu do umowy? Jestem w patowej sytuacji i nie wiem jak postąpić, z jednej strony boję się utraty pracy a z drugiej ... Zobacz wątek2010.8.18 20:27:38
Czy pracodawca musi udzielić urlopu tacierzyńskiego w krótkim terminie?
Mam pytanie do młodych ojców - czy mieliście może problem, żeby wziąć tzw. urlop tacierzyński? No i moje pytanie - czy pracodawca musi go udzielić i to w krótkim terminie od złożenia wniosku ... Zobacz wątek2010.8.18 20:24:43
Czy w Polsce można używać marihuany w celach leczniczych?
Witajcie, moje pytanie brzmi: czy jest w Polsce jakiś przepis, który dopuszcza zażywanie marihuany w celach leczniczych? Bo np. w USA jest to dozwolone, ale nie słyszałem żeby w Polsce było... Ktoś ... Zobacz wątek2010.8.18 20:19:46
Czy osadzony w areszcie może przygotować się do matury?
Czy osoba osadzona w areszcie i odbywająca tam wyrok ma jakąś możliwość nauki i przygotowania się do matury? czy trzeba składać jakiś wniosek.. pomóżcie!... Zobacz wątek
2010.8.18 20:12:43
Jak uzyskać pozwolenie na broń - formalności i ważność w UE
Witam, mam zamiar wyrobić sobie pozwolenie na broń. chciałbym zapytać, jakich formalności muszę dokonać aby dostać takie pozwolenie? i czy obowiązuje ono tylko w polsce czy np. w całej unii europejskiej? ... Zobacz wątek2010.8.18 20:10:15
Czy skazanie w procesie cywilnym uniemożliwia studia prawnicze i zawód adwokata?
zostałem skazany w procesie cywilnym. czy w takim wypadku mogą podjąć studia prawnicze i pracować kiedyś jako adwokat? ... Zobacz wątek2010.8.18 20:7:17
Jakie warunki by ustanowić pełnomocnika w sprawie karnej?
Chciałbym zapytać, jakie warunki trzeba spełnić, aby uczynić kogoś pełnomocnikiem w sprawie sądowej? chodzi o przestępstwo karne.... Zobacz wątek
2010.8.18 20:5:28
Czy można zakwestionować testament osoby leczonej na depresję
Czy można zakwestionować testament osoby, o której wiadomo że w ostatnich latach życia leczyła się psychiatrycznie z powodu depresji?... Zobacz wątek
2010.8.18 20:4:4
Czy można żądać przeproszenia za niekorzystne zdjęcie opublikowane w gazecie?
Czy jeśli zrobiono mi niekorzystne zdjęcie i opublikowano je w gazecie, czy mogę żądać przeproszenia za to zdjęcie? Dodam, że zostało zrobione w miejscu publicznym i zostało przypisane mi zachowanie, ... Zobacz wątek2010.8.18 20:0:59
Kara za nieujawnienie leczenia psychiatrycznego przed ślubem
Czy wie ktoś może, czy i jak wysoka grozi kara za nie poinformowanie osoby, z którą zawiera się związek małżeński, że było się leczonym psychiatrycznie? ... Zobacz wątek2010.8.18 19:57:48
Czy mogę nagrać przesłuchanie na policji dyktafonem
Jutro mam przesłuchanie na policji w sprawie w której jestem oskarżonym. czy mogę na to przesłuchanie wziąć dyktafon i je nagrać? czy musze o tym poinformować śledczego. bardzo proszę o szybką ... Zobacz wątek2010.8.18 19:50:2
Jak wyrzucić alkoholika z wspólnego mieszkania po rozwodzie
Moja koleżanka jest po rozwodzie z mężczyzną, który jest zupełnym alkoholikiem. muszą jednak dzielić razem mieszkanie, tzn. każde z nich ma osobny pokój. ten mężczyzna jednak nie płaci za ... Zobacz wątek2010.8.18 19:47:56
Czy zdjęcie samochodu łamiącego prawo może być dowodem dla policji?
witam, czy jeśli zrobiłem zdjęcie samochodu, który łamie prawo, tzn. wyprzedza na pasach dla pieszych, to czy wysyłając je na policję może to być uznane za dowód?... Zobacz wątek
2010.8.18 19:44:57
Czy można być przesłuchanym w prokuraturze zamiast jeździć na drugi koniec Polski?
Witam, zostałem wezwany na świadka w sprawie która toczy się w miejscowości na drugim krańcu Polski. Nie mam zupełnie czasu ani ochoty tam dojeżdżać i chciałbym zapytać, czy jest możliwość ... Zobacz wątek2010.8.18 19:40:51
Czy można skrócić dwuletni zakaz prowadzenia po roku od orzeczenia?
Witam,za jazdę po alkoholu samochodem zostałem skazany na karę grzywny, pozbawienie wolności w zawieszeniu oraz zabrano mi prawo jazdy na okres 2 lat. Minął właśnie rok od tego czasu i chciałbym ... Zobacz wątek
2010.8.18 19:38:11
Jaki status ma osoba bez zameldowania - prawa i ograniczenia
Chciałbym zapytać o to, jaki status ma osoba bez zameldowania, czyli teoretycznie bezdomna? Tzn. jakie ma prawa i czego mu nie wolno? Czy osoba bez zameldowania może stracić pracę? Bardzo proszę ... Zobacz wątek2010.8.18 19:28:13
Jak udowodnić że nie mieszkam już w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam, wynajmowałem z moją byłą dziewczyną mieszkanie, wszystkie rachunki były na moje nazwisko i chociaż ona tam mieszka to rachunki wciąż są na mnie (ona ich nie płaci). Chciałbym się dowiedzieć, ... Zobacz wątek2010.8.18 19:25:34
Czy samochód kupiony przed rozejściem się podlega podziałowi majątku?
Zamierzamy z mężem się rozejść. Ja w najbliższym czasie zamierzam kupić samochód, wziąć kredyt na niego indywidualnie. Chciałabym zapytać, czy w takiej sytuacji ten samochód może zostać ... Zobacz wątek2010.8.18 19:18:24
Czy zeznania przy dobrowolnym poddaniu się karze mogą obniżyć wyrok?
Witam, zostałem niedawno zatrzymany za jazdę po alkoholu na rowerze. poddałem się dobrowolnie karze i skorzystałem z możliwości złożenia zeznań. chciałbym zapytać, czy te zeznania będą brane ... Zobacz wątek2010.8.18 19:16:34
Czy i kiedy można cofnąć darowiznę - warunki i terminy
Witam, mam takie pytanie/wątpliwość. Czy i w jakim momencie można cofnąć darowiznę? Czy istnieje w ogóle taka możliwość? Może można to zrobić w jakimś terminie od podpisania aktu? bardzo ... Zobacz wątek2010.8.18 19:6:42
Czy trzeba pozwolenie na wolnostojący garaż murowany w ogródku?
Witam, czy aby postawić wolnostojący garaż we własnym ogródku trzeba mieć jakieś pozwolenia? Będzie to garaż murowany. I czy muszę konsultować się np. z sąsiadem z działki obok?... Zobacz wątek
2010.8.18 19:3:29
Czy można żądać odszkodowania od sklepu za upadek na nierównym chodniku?
Witam, mam pytanie: moja sąsiadka, starsza kobieta przewróciła się niedawno przed sklepem. Potknęła się o nierówną płytkę chodnikową i złamała rękę. Zastanawiam się, czy ma prawo żądać ... Zobacz wątek2010.8.18 19:0:27
Robienie zdjęć w muzeum - prawo autorskie i publikacja
Chciałbym zapytać o jedną rzecz - czy jeśli jestem w muzeum to czy mam prawo robić zdjęcia dziełom sztuki? bo słyszałem, że niedawno zmieniło się prawo i że muzeum nie ma prawa czegoś takiego ... Zobacz wątek2010.8.18 18:54:48
Ile kosztuje założenie księgi wieczystej i czy zależy od wartości nieruchomości?
Witam, chciałbym zapytać jaki jest koszt założenia księgi wieczystej i czy jest to zależne od wartości nieruchomości? bardzo proszę o odpowiedź!... Zobacz wątek
2010.8.18 18:52:12
Czy żona będzie spłacać długi firmy męża po rozwodzie?
Moja siostra zamierza wziąć rozwód z mężem, który ma swoją firmę, na swoje nazwisko. Firma ta jest jednak zadłużona i chciałbym zapytać czy w takim przypadku ona będzie musiała spłacać ... Zobacz wątek2010.8.18 18:48:10
Czy po śmierci ojca trzeba oddać część domu z darowizny bratu?
Mam takie pytanie: mój ojciec w formie darowizny chce przekazać mi dom. Jest już w zaawansowanym wieku, więc pojawia się pytanie, czy po jego śmierci będę musiał oddać część domu mojemu bratu?... Zobacz wątek
2010.8.18 18:38:38
Jak sprzedać połowę mieszkania odziedziczonego przez 8-latka i zabezpieczyć pieniądze?
Witam, moje dziecko ma 8 lat i odziedziczyło pół mieszkania po dziadku. Drugą połowę odziedziczyła moja siostra. Ona teraz chce odkupić tę część. Zastanawiam się, jak załatwić tę sprawę? ... Zobacz wątek2010.8.18 18:31:57
Czy 19-latek może się ożenić z 15-latką w ciąży i czy grozi mu kara?
Witam,mój kolega ma 19 lat i ma dziewczynę która ma teraz 15 lat ale za 5 miesięcy będzie miała 16. okazało się że jest w ciąży... oni chcą się teraz ożenić, ale czy oni mogą? i czy ... Zobacz wątek
2010.8.18 18:26:6
Badanie alkomatem 17-latka bez powiadomienia rodziców
witam, mój 17letni brat został zatrzymany w parku przez policję i zabrany na komisariat gdzie zrobiono mu badanie alkomatem. o fakcie tym nie poinformowano rodziców. czy oni mieli prawo coś takiego ... Zobacz wątek2010.8.18 18:19:14
Czy komornik może zająć składki ZUS za długi alimentacyjne
Witam, chciałbym zapytać czy komornik może zająć na poczet długu alimentacyjnego składki ZUS dłużnika jeśli ten prowadzi własną działalność gospodarczą? ... Zobacz wątek2010.8.18 18:13:31
Kto decyduje o religii dziecka gdy rodzice się nie zgadzają?
Witam, chciałabym zapytać o pewną kwestię. Jeśli rodzice nie zgadzają się co do religii w jakiej dziecko będzie wychowane, to kto ma większe prawo do decydowania o tym? I czy w ogóle takie kwestie ... Zobacz wątek2010.8.18 17:55:56
Masz inne pytanie do prawnika?