Forum prawne (strona 598)
jazda samochodem z sadzonkami marihuany
witam serdecznie,załóżmy taką hipotetyczną sytuację. jadę z kolegą jego autem i wieziemy świeżo ukopane sadzonki marihuany. powiedzmy niewielkie, maksymalnie 30cm,z 3-4 sztuki. przewozimy je ... Zobacz wątek
2011.4.3 10:42:6
3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg
3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg był ok i zapomnieliśmy o sprawie. Jednak teraz żonę bolał brzuch, więc poszła do lekarza. Po ... Zobacz wątek2011.4.2 21:33:16
Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po
Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po alkoholu (0,51 promila)przekroczyłem o 0,1 dziesiętną granicę wykroczenia. Jak że nie byłem ... Zobacz wątek2011.4.2 16:37:53
Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda?
Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda? Mój znajomy zatagował kamienicę, która jest ubezpieczona. Chce sam na własną rękę odnowić zniszczone ... Zobacz wątek2011.4.2 13:32:1
Legalne wyrejestrowanie się z ZUS-u.
proszę na mój adres e-mail: janusz.limanowka@wp.pl przysłać zapytanie, lub sprawdzić na stronie: zus-nie.blogspot.pl/ lub: http://www.twoj.zuszagranica.pl są tam wszystkie informacje jak legalnie ... Zobacz wątek2011.4.2 11:20:29
Ceny WODY idą w górę !!!!
Woda to podstawowy produkt bez, którego żaden człowiek nie może żyć, inne elementy potrzebne do życia można zastąpić czymś innym. Dlatego woda podobnie jak w Irlandii powinna być darmowa i ... Zobacz wątek2011.4.2 10:7:30
Samochody na chodniku dla pieszych!!!
Uzbierać 100 tysięcy podpisów i wysłać do sejmu wniosek o zakazanie zamykania publicznych parkingów przed szkołami, domami kulktury, urzędami, szpitalami, sądami i innymi obiektami publicznymi ... Zobacz wątek2011.4.2 10:2:28
ulga prorodzinna a dochody z giełdy
witam, nie odliczałem nigdy pełnej ulgi na dzieci z powodu niskich zarobków, w tamtym roku sprzedałem akcje pracownicze otrzymane z prywatyzacji firmy, czy mogę odliczyć ulgę na dzieci od podatku ... Zobacz wątek2011.4.1 23:0:6
lokal użytkowy a ustawa antynikotynowa!?Gdzie wolno palić??
Posiadam lokal o pow ok 20m2 chciałbym uruchomić tam coś w rodzaju kiosku internetowegojednak zależy mi na tym by można było tam palić papierosy.Na jakich zasadach(PKD)
działalności gosp. ... Zobacz wątek
2011.4.1 22:47:31
pozew o rozwód dla nieobecnego męża
Witam, w pozwie o rozwód proszę złożyć wniosek o ustanowienie kuratora dla nieobecnego. Proszę uzasadniać to tym, że nie zna Pani miejsca zamieszkania, pobytu męża. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.4.1 19:46:31
UE - jednorazówki zniknął, żywność zdrożeje!!!!
Jak widzę pakowane w foliowe torebki wędliny, czy pieczywo to mi się robi niedobrze. Dlaczego w Austrii , Niemczech, USA i innych krajach wędlinę pakuje się w woskowany papier a u nas nie można? ... Zobacz wątek2011.4.1 17:48:21
Nie wiem co i jak z tym zrobić!!!!!
WitamProblem polega na wymianie szyby w prywatnym aucie osobowym. W tamtym roku w lutym wymieniłem szybe w firmie: Iso Glas. Szyby samochodowe. Jankowski Arkadiusz w Mrągowie.
Na ich stronie piszą ... Zobacz wątek
2011.4.1 16:43:6
ryczałt a ulga na dzieci
witam, mam takie pytanko czy rozliczając się na zasadzie ryczałtu mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej?? Czytałam w internecie że jestem wykluczona z takiej ulgi, czy to prawda?? ... Zobacz wątek2011.4.1 15:12:34
Kiedy Radny może liczyć na ochronę prawna prokuratury z urzędu.Czy napaść na obywatela będącego
Kiedy Radny może liczyć na ochronę prawna prokuratury z urzędu.Czy napaść na obywatela będącego Radnym w związku z jego wcześniejszą interpelacją na sesji Rady może buć ścigana z urzędu.Radny ... Zobacz wątek2011.4.1 15:11:26
dostarczanie poczty więźniom
Cześć!Mój brat odbywa karę w więzieniu. Ciągle przychodzi jego korespondencja do domu, w którym jest zameldowany. Nie mam prawa otwierać i sprawdzać jego korespondencji.
W jaki sposób ... Zobacz wątek
2011.4.1 15:8:57
Ile mogę odliczyć ulgi na dziecko??
Z ulgi można skorzystać tylko do wysokości pobranych przez płatnika zaliczek na podatek dochodowy ... Zobacz wątek2011.4.1 15:5:44
Likwidacja sądów pracy
Witam, wchodzi w życie rozporządzenie ministra sprawiedliwości, które znosi wydziały pracy w sądach rejonowych. Gdzie i jak mamy teraz załatwiać takie sprawy? Zamiast ułatwiać Państwo utrudnia ... Zobacz wątek2011.4.1 14:57:40
Rozliczenie z zasiłku z Anglii
tak, należy rozliczyć cały uzyskiwany zasiłek ... Zobacz wątek2011.4.1 14:52:10
upoważnienie do karty bankowej
Witam serdecznie.Jestem z mężem świeżo po rozwodzie, obawiam się o swoje konto bankowe.
Czy kartę do bankomatu może wyrobić osoba upoważniona w tajemnicy przed właścicielem konta. Cofnęłam ... Zobacz wątek
2011.4.1 14:46:3
ulga na dzieci a dochody z giełdy
witam, w tamtym roku sprzedałem akcje z pracy, wcześniej nie mogłem odliczyć całej ulgi na dzieci gdyż mało zarabiam a dzieci mam parę. Czy można ulgę na dzieci odpisać od podatku za sprzedaż ... Zobacz wątek2011.4.1 14:44:34
niemicki rynek pracy czeka na polskic specjalistów
WitamJestem mechanikiem i chciałbym wyjechać do Niemiec do pracy. Nie tylko aby zarobić dużo więcej pieniędzy niź tu, ale także, aby nabyć doświadczenia.
W jaki sposób mogę znaleźć ... Zobacz wątek
2011.4.1 14:35:15
Należy mi się zasiłek??
Zależy to od tego czy w półrocznym okresie poprzedzającym zarejestrowanie się w urzędzie otrzymywała pani wynagrodzenie co najmniej równe minimalnej płacy krajowej.... Zobacz wątek
2011.4.1 14:27:55
fundusz Alimentacyjny dla uczącej się matki???
Witam!Jestem młodą mamą, mam 21 lat i studiuje na drugim roku. Mój mąż też studiuje i pracuje jednocześnie. Słyszałam o czymś takim jak świadczenia Funduszu Alimentacyjnego.
Nie ukrywam, ... Zobacz wątek
2011.4.1 14:16:17
Remonty pod EURO nie dla niepełnosprawnych??
Czy to prawda, że prawo nie wymusza remontowania przejść podziemnych z dostosowaniem ich dla potrzeb niepełnosprawnych?? Masa bezsensownych przepisów!! ... Zobacz wątek2011.4.1 14:6:37
PO wprowadzi zmianę prawa??
No może w końcu będzie można coś NORMALNIE załatwić!! Dotychczas uporanie się jakimkolwiek urzędem to katorga! Zwłaszca dla małych firm, cały czas kłody pod nogi!! Jak tu prowadzić działalność?... ... Zobacz wątek2011.4.1 13:55:13
Nowa ustawa antynarkotykowa
jak najbardziej!! powinno w ogóle zalegalizować marihuane! ... Zobacz wątek2011.4.1 13:44:54
rewolucja VAT
Witam!Sporządzam zeznania podatkowe kilku przedsiębiorcom.
Prezydent 24 marca podpisał ustawę nowelizującą z 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy ? Prawo ... Zobacz wątek
2011.4.1 13:44:54
montaż okien, paneli na 8 % jak to przeliczyć
Witam.Mam sklep z panelami i oknami. Dopiero zaczynam dzialalność i chcialbym wiedzieć jak się oblicza panel+ montaż
przykład:
panele kupuje po 10 zł netto + vat 23% więc kupuje je brutto ... Zobacz wątek
2011.4.1 13:29:19
oszukana prze Castorame
Witam!\"Jeśli pomiędzy datą zawarcia umowy, a dokonaniem montażu nastąpiłby wzrost podatku VAT, to zgodnie z kwestionowanym postanowieniem Castorama, w chwili wystawiania faktury po wykonaniu ... Zobacz wątek
2011.4.1 13:21:29
rachunki za opał - KOSZMAR!!!
WitamChleb, cukier, benzyna - końca podwyżek cen nie widać.
Ale oprócz tego, że szaleją ceny w sklepach szaleją tez ceny opału!
Otrzymałam rachunki za ogrzewaniu mieszkania przez zime!
Przeraziłam ... Zobacz wątek
2011.4.1 13:2:54
Napoje energetyczne - Dozwolone od lat 16 !!!
WitamZakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom poniżej 12-13 roku życia proponuje wprowadzić w Polsce Główny Inspektor Sanitarny.
Zaś naukowcy chcieliby rozszerzyć zakaz na 16-latków. ... Zobacz wątek
2011.4.1 12:51:35
czy mogę mieć przy sobie jointa???
Hej!Mam pytanie co do tych jointów.
Czy w końcu nasz rząd uchwalił ta całą nowelizacje?
Bede mógł mieć przy sobie skręta, bez obawy, że zostanę zatrzymany???
A i ile to według tych ... Zobacz wątek
2011.4.1 12:18:20
pracownica z ktora podpisalam umowe zlecenie zlozyla oswiadczenie ze skladki zus odprowadza inny pracodawca
pracownica z ktora podpisalam umowe zlecenie zlozyla oswiadczenie ze skladki zus odprowadza inny pracodawca i podala jego dane ja na tej podstawie oplacalam zdrowotne ipodatek dochodowy prowadze dzialalnosc ... Zobacz wątek2011.4.1 11:21:54
Naciagcze!!! Firmy parabankowe!!!
Witam!Posłowie chcą utrudnić Polakom zadłużanie się w firmach parabankowych. Będą one musiały dokładnie sprawdzać klientów, tak jak banki.
Czy to oznacza koniec firm, które pożyczają ... Zobacz wątek
2011.4.1 11:5:14
złodzieje na targowiskach!!!! Strzeż się!
Witam!Jak donosi dzisiejsza prasa:
W dni targowe mieszkańcy powinni szerokim łukiem omijać miejskie targowiska. Z policyjnych statystyk wynika wyraźnie, że to właśnie na targu i to w dzień ... Zobacz wątek
2011.4.1 10:54:3
czy wzrosnie mi podatek i o ile
Dokładniej może napiszę. Mam półtora ha ziemi. chciałem ha sprzedac a resztę sobie zostawić. Ten ha chciałem sprzedać innemu rolnikowi aby nie straciła charakteru rolnego i żebym nie musiał ... Zobacz wątek2011.4.1 10:53:14
chorzy dostaną placebo???
Cześć!Niemieckie Stowarzyszenie Medyczne doszło do wniosku, że placebo - neutralne pigułki - działa lepiej niż farmaceutyki. Jako przykład podano łagodną depresje i chroniczny ból. Stowarzyszenie ... Zobacz wątek
2011.4.1 10:44:25
Spis powszechny - 5 tys kary!!!!
Witam!To jakaś kpina!
Dlaczego ja mam płacić kare 5000 zł za nie wypełnienie jakiegoś spisu ludności!!!
Po co ja mam komuś mówić, gdzie pracuje, ile zarabiam, ile mam dzieci i z kim mieszkam!!!!!
Czy ... Zobacz wątek
2011.4.1 10:33:0
Przekształcenie przedsiębiorstwa, a ciągłość pracy
Witam,Od półtora roku pracuję w ramach umowy zlecenie w pewnym przedsiębiorstwie. Co miesiąc podpisuję nową umowę. W marcu br. firma ta przekształciła się w spółkę jawną. Pierwotne ... Zobacz wątek
2011.4.1 9:34:5
kredyt na podstawie PIT - 11
WitamCzy Twój pracodawca przekazał Ci już druk PIT - 11 z informacją o dochodach w roku 2010? Ten druk daje Ci możliwość otrzymania pożyczki bez zaświadczeń o zarobkach nawet do 60 tys zł.
Dostałem ... Zobacz wątek
2011.4.1 9:20:43
nie zdam egzaminu, niedostane wypłaty
Witam.Zatrudniłam się w pracy na weekendy w knajpie. Studiuje dziennie. Po 28 dniach pracy okazało się, że otrzymam wypłate dopiero wtedy gdy zdam bardzo szczegółowy egzamin z manu!
Egzaminu ... Zobacz wątek
2011.3.31 23:57:41
dzień próbny!!!!
Witam,Jestem kelnerką w okresie wakacyjnym, ponieważ studiuje dziennie. W ubiegłym roku byłam na dniu próbnym w jednej kawiarence w Krakowie, pracowałam ponad 12 h , nie dostałam ani grosza, ponadto ... Zobacz wątek
2011.3.31 23:52:1
kros na drodze publicznej
Dzień dobry!Mam krosa, sąsiedzi złoszczą się jak jeżdże na nim po ulicy.
Czy według prawa mogę jeździć krosem po drogach publicznych?
Dzieki za odp. ... Zobacz wątek
2011.3.31 23:31:17
podjazd na podwórku bez zezwolenia
Witam!Zrobiłem sobie ostatnio podjazd do domu, ale nie miałem zielonego pojęcia, że należy mieć na to pozwolenie. Poprawiłem przejazd, wyrównałem i wzmocniłem pobocze przy drodze, wstawiłem ... Zobacz wątek
2011.3.31 23:2:7
Pit za staż - problem z programem
prawdopodobnie wpisujesz kwoty do tabelki w pierwszym wierszu (dochody z pracy). Wtedy program bedzie wymagał.Dochody ze stażu wpisuje sie w "inne źródła) tj. pod nr 57 (chodzi o PIT-37). Do innych ... Zobacz wątek
2011.3.31 22:11:17
ciekawe szkolenie z prawa celnego
Polecam ciekawe szkolenie z zakresu prawa celnego i przewidywanych zmian w prawie celnym, organizowane przez GNPConsulting i Elektroinstal:http://www.szkolenia.gnpc.eu/harmonogram-szkolen-otwartych/zmiany-w-przepisach-prawa-celnego-i-zasadach-obrotu-towarowego-w-ramach-unii-europejskiej-i-z-pastwami-trzecimi-od-2011-r.html ... Zobacz wątek
2011.3.31 19:21:2
Mandat od ztm, niestety.
Mam poważny problem. A zaczął się on w momencie, kiedy zapytałem się kolegi z klasy, czy jeśli mam legitymację i bilet normalny jednostrefowy to będę mógł pojechać na drugą strefę. Ten kolega ... Zobacz wątek2011.3.31 17:4:57
Wycinka bez zgody??
witam, czy będąc użytkownikiem wieczystym mogę wystąpić o zgodę na usunięcie drzew z nieruchomości właściciela ?? ... Zobacz wątek2011.3.31 14:31:10
Diesle już nie są opłacalne
Już teraz jest niewielka różnica pomiędzy autem na benzynę a dieslem a za rok planowana podwyżka akcyzy na olej napędowy spowoduje, że cena z benzyną się zrówna. Tak więc, żegnajcie diesle? ... Zobacz wątek2011.3.31 14:26:28
Powodzianie dostaną niższe odszkodowania
Towarzystwa ubezpieczeniowe chcą zmniejszyć kwotę wypłaconych powodzianom odszkodowań, tym osobom które dostały odszkodowania również z budżetu gminy. ... Zobacz wątek2011.3.31 14:24:53
Masz inne pytanie do prawnika?