Forum prawne (strona 598)
Studia MBA
witam, czy można starać się o dofinansowanie studiów MBA z środków unii europejskiej? w jaki sposób to zrobić, może trzeba to pod coś podciągnąć? Nasi pracownicy mają już wyższe wykształcenie ... Zobacz wątek2011.4.5 14:47:33
UPC faktura za internet
witam, mam umowę o internet z UPC i zaznaczałem jakiś czas temu że rozliczenie chcę otrzymywać w formie elektronicznej, ale to ulgi za internet potrzebuje faktury w formie papierowej, a pani z UPC ... Zobacz wątek2011.4.5 14:32:32
Kapitał ludzki - szkolenia
witam, jest taki projekt kapitał ludzki i zastanawiam się gdzie można znaleźć informacje na temat aktualnych szkoleń i kursów i w jakim stopniu sa one dofinansowane z Unii ?? ... Zobacz wątek2011.4.5 14:16:10
adwokat w sprawie o rozwód
W każdej chwili masz prawo do złożenia wniosku o przydzielenie pełnomocnika z urzędu, ale to sąd zdecyduje o tym czy będzie on potrzebny.... Zobacz wątek
2011.4.5 14:0:58
CIT-8 bez załącznika
witam, złożyłem CIT-8 bez załącznika, mam pytanie czy mogę złożyć teraz sam załącznik czy muszę składać całe rozliczenie od nowa?? ... Zobacz wątek2011.4.5 13:59:35
adwokata z wyrokiem
Adwokatem może zostać osoba o nieposzlakowanej opinii. Wcześniejesza karalność, nawet z po wykreśleniu z KRK , nie daje takiej podstawy. Jak komuś się to nie sposoba adwokatem nie zostaniesz.. ... Zobacz wątek2011.4.5 13:44:25
2011.4.5 13:20:19
Sprawa o rozdzielnośc majotkowa, wniesienie sprawy o zasiedziałosc
Witam.Moja żona nabyła prawa do spadku po dziadkach, do działki z ruinami pomieszczeń mieszkalnych części 23\32. Pozostałe części praw spadkowych
nabyli w części 9\32 ciocia z 2 kuzynami. ... Zobacz wątek
2011.4.5 13:16:6
Cit-8 do kiedy płacony?
witam, do końca marca był termin złożenia rozliczenia podatkowego CIT, a czy termin zapłaty podatku wynikającego z rozliczenia jest dłuższy??? Czy za zwłokę są jakieś kary?? ... Zobacz wątek2011.4.5 12:51:37
Wykaz cen benzyny i olejów napędowych i grzewczych w PKN Orlen
Witam!PKN Orlen podnosi od wtorku hurtowe ceny benzyny:
bezołowiowej Eurosuper 95 o 25 zł,
benzyny bezołowiowej Super Plus 98 o 37 zł,
oleju napędowego o 6 zł na tysiąc litrów i cenę ... Zobacz wątek
2011.4.5 12:13:38
średnia emerytura górnika to 3,3 tys. zł
Witajcie forumowicze!Nabiegające informacje z Polski są dla mnie bardzo zaskakujące!
Czy widzieliście jaka jest emerytura Górnika???
To niesprawiedliwość, którą rząd woli sankcjonować ... Zobacz wątek
2011.4.5 12:5:39
testament ojca
Witam,czy można jakoś sprawdzić, czy tata sporządził testament i jaka jest jego treść?
Dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:59:44
VAT wzrasta od 01 kwietnie
Witam,Czy VAT od 1 kwietnie ponownie ulegnie zmianie?
jaka będzie ta zmiana?
Domyślam się, że nie na lepsze....
Co Tym razem podrożeje?
Pozdarwiam ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:39:42
Prezydent skutecznie uniemożliwi Ci studiowanie!
hej!Za niedługo rozpocznie się składanie dokumentów na studia!
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy ustawa o płatnym drugim kierunku w końcu przechodzi czy nie?
Już sama nie wiem co i jak ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:36:4
jak zostać zawodowym żołnierzem
Witam,Chciałbym zostać zawodowym żołnierzem. W tym roku pisze maturę.
Jakie powinienem spełnić warunki?
I co muszę zrobić po liceum, aby się dostać do wojska>?
Czy jest jakac ustawa ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:22:9
Nepotyzm na uczelni!!!
witam!jestem ciekaw jak nowa ustawa o szkolnictwie wyższym ureguluje kwestie NEPOTYZMU!
Czy może mi ktoś udzielić takiej odpowiedzi?
I czy będą zwalniać przypadki istniejących już zatrudnień ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:7:59
Nożownik w Krakowie!!!!
Witam Mieszkańców Krakowa!Czy słyszeliście o grasującym po naszych ulicach Nożowniku????
Zaatakował dzisiaj dwie osoby i to jeszcze w środku miasta!
Strach wychodzić na ulice!!!!
A gdzie ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:1:41
płatna autostrada od Myślenic do Pcimia???
Witam!Czy to prawda, że odcinek czteropasmówki w Małopolsce w stronę Zakopanego od Myślenic do Pcimia ma być płatny???
Kto o tym decyduje?
Normalnie za niedługo droga do domu będzie ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:56:13
sfałszowane świadectwo pracy
Witam!Byłam managerem jednej z prywatnych, bardzo dobrze prosperujących firm. Dostałam lepszą ofertę pracy od konkurencji i postanowiłam się tam przenieść, szef nie był zadowolony, gdyż ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:17:46
procedura zaprzeczenia ojcostwa
Witam,Mam problem dotyczący ojcostwa. Niedawno się ożeniłem, okazało się, że moja dziewczyna jest w ciąży i nalegała na ślub. Pobraliśmy się, ale ciągle mam wątpliwości czy to moje ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:41:17
nielegalna działalność gospodarcza
Witam.Mam problem z sąsiadem.
Prowadzę własną działalność gospodarczą, mam własny zakład mechaniczny.
Mój sąsiad z na przeciwka także ma zakład mechaniczny z tym, że jego jest niezarejestrowany, ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:5:28
zmiany w szkolnictwie wyższym - pytania!!!
Witam!Mam pytanie odnośnie zmian, które wprowadził Rząd w szkolnictwie wyższym.
Jeśli chodzi o opłaty za drugi kierunek studiów - jak dokładnie wygląda ten zapis?
Dokładnie pytam o ... Zobacz wątek
2011.4.5 8:50:28
Anulowanie rezerwacji biletu bez wiedzy i zgody
Art. 448. k.c.W razie naruszenia dobra osobistego sąd może przyznać temu, czyje dobro osobiste zostało naruszone, odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę ... Zobacz wątek
2011.4.4 23:57:6
2011.4.4 23:40:53
Molestowanie pytania
Jeżeli osoba molestowana (dotykanie miejsc intymnych, głaskanie) szuka pomocy, nie doszło do penetracji ani zmuszania do jakichkolwiek czynów wobec sprawcy, i chciałaby się zwrócić do psychologa ... Zobacz wątek2011.4.4 23:39:15
wykup mieszkań kolejowych
Nawet w tym samym dniu, kiedy mieszkanie zostanie nabyte, ale proponuję jeszcze zapytać notariusza, u którego będzie pisany akt nabycia mieszkania, czy nie będzie z tym problemu. ... Zobacz wątek2011.4.4 23:14:41
kodeks pracy i niezgodne zapisy w umowie o prace
Generalnie jest taka zasada, że warunki umowy o pracę nie mogą być gorsze niż, warunki które gwarantuje kodeks pracy. Zapisy umowy o pracę, które naruszają przepisy kodeksu pracy są nieważne. ... Zobacz wątek2011.4.4 22:53:50
maltretowana matka
Witam!podejrzewam, że moją mame bije ojciec. Nie mieszkam z nimi więc nie mogę być tego pewna. Mama nie chce się zgłosić na obdukcje, a tym bardziej powiedzieć o tym policji.
Czy ja prawnie ... Zobacz wątek
2011.4.4 21:12:16
Czy można wpisać do kw dom częściowo oddany do użytku?
Czy można wpisać do kw dom częściowo oddany do użytku? ... Zobacz wątek2011.4.4 18:20:23
Zmiana wyroku w trybie apelacji
Witam wszystkich!Pomóżcie proszę, to dla mnie bardzo ważne. Czyżby nikt nie znał odpowiedzi na to pytanie ? ... Zobacz wątek
2011.4.4 18:2:16
Czy od ugody zawartej przed sądem można się odwołać ?
Witam, zawarliśmy z mężem ugodę przed sądem w sprawie alimentów, otrzymałam już wyrok, ale zaraz potem dostałam od męża odwołanie od tego wyroku. Wydawało mi się że od podpisanej ugody nie ... Zobacz wątek2011.4.4 14:50:25
pozew o rozwód bez orzekania i drugi pozew z orzekaniem
witam, czy jeśli złożyłem pozew o rozwód bez orzekania o winie, co mnie się wydaje rozsądne bo nasze małżeństwo rozpada się z winy żony, ale ona prawdopodobnie złoży pozew z orzekaniem o ... Zobacz wątek2011.4.4 14:32:10
kontyngent na cukier
witam, znalazłem w internecie informacje, że komisja Europejska wprowadziła bezcłowy kontyngent importowy na 300 tys. ton cukru białego i surowego,w kwocie zabezpieczenia 150 euro/t. Czy to oznacza, ... Zobacz wątek2011.4.4 14:9:28
dni wolne za swieta
mam pytanie czytalem nie dawno że jesli pracodawca nie zmienił kodeksu pracy przed 1 stycznia 2011 to nadal przysługuje dzien wolny za świeto w dzien wolny od pracy, ale mam problem bo u mnie pracodawca ... Zobacz wątek2011.4.4 13:57:28
Kwota zmniejszająca podatek
witam, o co chodzi z tą kwota zmniejszająca podatek? w internetowych kalkulatorach wynagrodzenia należy wybrać czy przysługuje czy nie, wiem że jest to jakoś uzależnione od ilości umów o pracę. ... Zobacz wątek2011.4.4 13:53:11
PIT po terminie?
witam, jakie są konsekwencje nie złożenia pit-u w terminie? Czy zostają od razu naliczone jakieś kary? Czy trzeba składać wtedy PIT w innym miejscu z jakimś tłumaczeniem? Proszę o odpowiedź, ... Zobacz wątek2011.4.4 13:29:49
ile mogę odliczyć ulgi na dziecko
Ulge prorodzinną odliczamy do wysokości należnego podatku,w pani przypadku tylko 120 zł ... Zobacz wątek2011.4.4 13:18:36
CIT-8 co jeśli nie zdążyłem
witam, nie byłem wstanie rozliczyć CIT-u to końca marca, co powinienem teraz zrobić? Rozliczam i wysyłam jak najszybciej, ale czy już ciążą na mnie jakieś kary? Jeśli tak to ile, chciałbym ... Zobacz wątek2011.4.4 12:42:18
wyłudzenie kredytu, śmierć kredytobiorcy a ubezpieczenie kredytu
Proszę o pomoc... Sprawa wygląda tak: we wrześniu 2008 roku zostala zawarta umowa kredytu z ubezpieczeniem, zakupy na raty, przez osobę posiadającą dochód itd. jednak osoba tak w przeszlości nie ... Zobacz wątek2011.4.4 12:20:22
Wokanda - termin
witamw zeszły piątek tj 3 dni temu zostały wysłane papiery z zk do sądu w sprawie warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Narzeczony ma poparcie zk, zk wystąpił do sądu o wpz i posiada grupę ... Zobacz wątek
2011.4.4 8:19:41
czy to jest nekanie przez policje?
Na pewni może Pani odmówić składania zeznań. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.4.3 21:57:15
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia w czasie zwolnienia lekarskiego l4 pomocy
Witam moja sprawa wygląda tak 1 kwietnia odebrałem list z firmy która rozwiązuje ze mną umowę o pracę bez wypowiedzenia.TREŚĆ WYPOWIEDZENIA: o dziwo napisane z dniem 15.03.2011 a w pracy byłem...
Z ... Zobacz wątek
2011.4.3 18:22:35
jazda samochodem z sadzonkami marihuany
witam serdecznie,załóżmy taką hipotetyczną sytuację. jadę z kolegą jego autem i wieziemy świeżo ukopane sadzonki marihuany. powiedzmy niewielkie, maksymalnie 30cm,z 3-4 sztuki. przewozimy je ... Zobacz wątek
2011.4.3 10:42:6
3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg
3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg był ok i zapomnieliśmy o sprawie. Jednak teraz żonę bolał brzuch, więc poszła do lekarza. Po ... Zobacz wątek2011.4.2 21:33:16
Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po
Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po alkoholu (0,51 promila)przekroczyłem o 0,1 dziesiętną granicę wykroczenia. Jak że nie byłem ... Zobacz wątek2011.4.2 16:37:53
Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda?
Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda? Mój znajomy zatagował kamienicę, która jest ubezpieczona. Chce sam na własną rękę odnowić zniszczone ... Zobacz wątek2011.4.2 13:32:1
Legalne wyrejestrowanie się z ZUS-u.
proszę na mój adres e-mail: janusz.limanowka@wp.pl przysłać zapytanie, lub sprawdzić na stronie: zus-nie.blogspot.pl/ lub: http://www.twoj.zuszagranica.pl są tam wszystkie informacje jak legalnie ... Zobacz wątek2011.4.2 11:20:29
Ceny WODY idą w górę !!!!
Woda to podstawowy produkt bez, którego żaden człowiek nie może żyć, inne elementy potrzebne do życia można zastąpić czymś innym. Dlatego woda podobnie jak w Irlandii powinna być darmowa i ... Zobacz wątek2011.4.2 10:7:30
Samochody na chodniku dla pieszych!!!
Uzbierać 100 tysięcy podpisów i wysłać do sejmu wniosek o zakazanie zamykania publicznych parkingów przed szkołami, domami kulktury, urzędami, szpitalami, sądami i innymi obiektami publicznymi ... Zobacz wątek2011.4.2 10:2:28
ulga prorodzinna a dochody z giełdy
witam, nie odliczałem nigdy pełnej ulgi na dzieci z powodu niskich zarobków, w tamtym roku sprzedałem akcje pracownicze otrzymane z prywatyzacji firmy, czy mogę odliczyć ulgę na dzieci od podatku ... Zobacz wątek2011.4.1 23:0:6
Masz inne pytanie do prawnika?