Forum prawne (strona 598)

jazda samochodem z sadzonkami marihuany

witam serdecznie,
załóżmy taką hipotetyczną sytuację. jadę z kolegą jego autem i wieziemy świeżo ukopane sadzonki marihuany. powiedzmy niewielkie, maksymalnie 30cm,z 3-4 sztuki. przewozimy je ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.3 10:42:6

3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg

3 lata temu moja żona miała w szpitalu zabieg usunięcia woreczka żółciowego z kamieniami. Zabieg był ok i zapomnieliśmy o sprawie. Jednak teraz żonę bolał brzuch, więc poszła do lekarza. Po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.2 21:33:16

Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po

Jestem nauczycielem stażystą od września 2010 r. W listopadzie zostałem zatrzymany jadąc autem po alkoholu (0,51 promila)przekroczyłem o 0,1 dziesiętną granicę wykroczenia. Jak że nie byłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.2 16:37:53

Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda?

Czy ubezpieczenie może pozwać osobę odpowiedzialną za niszczenie mienia, i jak to wygląda? Mój znajomy zatagował kamienicę, która jest ubezpieczona. Chce sam na własną rękę odnowić zniszczone ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.2 13:32:1

Legalne wyrejestrowanie się z ZUS-u.

proszę na mój adres e-mail: janusz.limanowka@wp.pl przysłać zapytanie, lub sprawdzić na stronie: zus-nie.blogspot.pl/ lub: http://www.twoj.zuszagranica.pl są tam wszystkie informacje jak legalnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.2 11:20:29

Ceny WODY idą w górę !!!!

Woda to podstawowy produkt bez, którego żaden człowiek nie może żyć, inne elementy potrzebne do życia można zastąpić czymś innym. Dlatego woda podobnie jak w Irlandii powinna być darmowa i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.2 10:7:30

Samochody na chodniku dla pieszych!!!

Uzbierać 100 tysięcy podpisów i wysłać do sejmu wniosek o zakazanie zamykania publicznych parkingów przed szkołami, domami kulktury, urzędami, szpitalami, sądami i innymi obiektami publicznymi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.2 10:2:28

ulga prorodzinna a dochody z giełdy

witam, nie odliczałem nigdy pełnej ulgi na dzieci z powodu niskich zarobków, w tamtym roku sprzedałem akcje pracownicze otrzymane z prywatyzacji firmy, czy mogę odliczyć ulgę na dzieci od podatku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 23:0:6

lokal użytkowy a ustawa antynikotynowa!?Gdzie wolno palić??

Posiadam lokal o pow ok 20m2 chciałbym uruchomić tam coś w rodzaju kiosku internetowego
jednak zależy mi na tym by można było tam palić papierosy.Na jakich zasadach(PKD)
działalności gosp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 22:47:31

pozew o rozwód dla nieobecnego męża

Witam, w pozwie o rozwód proszę złożyć wniosek o ustanowienie kuratora dla nieobecnego. Proszę uzasadniać to tym, że nie zna Pani miejsca zamieszkania, pobytu męża. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 19:46:31

UE - jednorazówki zniknął, żywność zdrożeje!!!!

Jak widzę pakowane w foliowe torebki wędliny, czy pieczywo to mi się robi niedobrze. Dlaczego w Austrii , Niemczech, USA i innych krajach wędlinę pakuje się w woskowany papier a u nas nie można? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 17:48:21

Nie wiem co i jak z tym zrobić!!!!!

Witam
Problem polega na wymianie szyby w prywatnym aucie osobowym. W tamtym roku w lutym wymieniłem szybe w firmie: Iso Glas. Szyby samochodowe. Jankowski Arkadiusz w Mrągowie.
Na ich stronie piszą ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.4.1 16:43:6

ryczałt a ulga na dzieci

witam, mam takie pytanko czy rozliczając się na zasadzie ryczałtu mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej?? Czytałam w internecie że jestem wykluczona z takiej ulgi, czy to prawda?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 15:12:34

Kiedy Radny może liczyć na ochronę prawna prokuratury z urzędu.Czy napaść na obywatela będącego

Kiedy Radny może liczyć na ochronę prawna prokuratury z urzędu.Czy napaść na obywatela będącego Radnym w związku z jego wcześniejszą interpelacją na sesji Rady może buć ścigana z urzędu.Radny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 15:11:26

dostarczanie poczty więźniom

Cześć!

Mój brat odbywa karę w więzieniu. Ciągle przychodzi jego korespondencja do domu, w którym jest zameldowany. Nie mam prawa otwierać i sprawdzać jego korespondencji.

W jaki sposób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 15:8:57

Ile mogę odliczyć ulgi na dziecko??

Z ulgi można skorzystać tylko do wysokości pobranych przez płatnika zaliczek na podatek dochodowy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 15:5:44

Likwidacja sądów pracy

Witam, wchodzi w życie rozporządzenie ministra sprawiedliwości, które znosi wydziały pracy w sądach rejonowych. Gdzie i jak mamy teraz załatwiać takie sprawy? Zamiast ułatwiać Państwo utrudnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:57:40

Rozliczenie z zasiłku z Anglii

tak, należy rozliczyć cały uzyskiwany zasiłek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 14:52:10

upoważnienie do karty bankowej

Witam serdecznie.

Jestem z mężem świeżo po rozwodzie, obawiam się o swoje konto bankowe.
Czy kartę do bankomatu może wyrobić osoba upoważniona w tajemnicy przed właścicielem konta. Cofnęłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:46:3

ulga na dzieci a dochody z giełdy

witam, w tamtym roku sprzedałem akcje z pracy, wcześniej nie mogłem odliczyć całej ulgi na dzieci gdyż mało zarabiam a dzieci mam parę. Czy można ulgę na dzieci odpisać od podatku za sprzedaż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:44:34

niemicki rynek pracy czeka na polskic specjalistów

Witam

Jestem mechanikiem i chciałbym wyjechać do Niemiec do pracy. Nie tylko aby zarobić dużo więcej pieniędzy niź tu, ale także, aby nabyć doświadczenia.

W jaki sposób mogę znaleźć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:35:15

Należy mi się zasiłek??

Zależy to od tego czy w półrocznym okresie poprzedzającym zarejestrowanie się w urzędzie otrzymywała pani wynagrodzenie co najmniej równe minimalnej płacy krajowej. 

... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 14:27:55

fundusz Alimentacyjny dla uczącej się matki???

Witam!

Jestem młodą mamą, mam 21 lat i studiuje na drugim roku. Mój mąż też studiuje i pracuje jednocześnie. Słyszałam o czymś takim jak świadczenia Funduszu Alimentacyjnego.
Nie ukrywam, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:16:17

Remonty pod EURO nie dla niepełnosprawnych??

Czy to prawda, że prawo nie wymusza remontowania przejść podziemnych z dostosowaniem ich dla potrzeb niepełnosprawnych?? Masa bezsensownych przepisów!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 14:6:37

PO wprowadzi zmianę prawa??

No może w końcu będzie można coś NORMALNIE załatwić!! Dotychczas uporanie się jakimkolwiek urzędem to katorga! Zwłaszca dla małych firm, cały czas kłody pod nogi!! Jak tu prowadzić działalność?...  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 13:55:13

Nowa ustawa antynarkotykowa

jak najbardziej!! powinno w ogóle zalegalizować marihuane!  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 13:44:54

rewolucja VAT

Witam!

Sporządzam zeznania podatkowe kilku przedsiębiorcom.
Prezydent 24 marca podpisał ustawę nowelizującą z 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy ? Prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 13:44:54

montaż okien, paneli na 8 % jak to przeliczyć

Witam.
Mam sklep z panelami i oknami. Dopiero zaczynam dzialalność i chcialbym wiedzieć jak się oblicza panel+ montaż
przykład:
panele kupuje po 10 zł netto + vat 23% więc kupuje je brutto ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 13:29:19

oszukana prze Castorame

Witam!

\"Jeśli pomiędzy datą zawarcia umowy, a dokonaniem montażu nastąpiłby wzrost podatku VAT, to zgodnie z kwestionowanym postanowieniem Castorama, w chwili wystawiania faktury po wykonaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 13:21:29

rachunki za opał - KOSZMAR!!!

Witam

Chleb, cukier, benzyna - końca podwyżek cen nie widać.
Ale oprócz tego, że szaleją ceny w sklepach szaleją tez ceny opału!
Otrzymałam rachunki za ogrzewaniu mieszkania przez zime!
Przeraziłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 13:2:54

Napoje energetyczne - Dozwolone od lat 16 !!!

Witam

Zakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom poniżej 12-13 roku życia proponuje wprowadzić w Polsce Główny Inspektor Sanitarny.

Zaś naukowcy chcieliby rozszerzyć zakaz na 16-latków. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 12:51:35

czy mogę mieć przy sobie jointa???

Hej!

Mam pytanie co do tych jointów.
Czy w końcu nasz rząd uchwalił ta całą nowelizacje?
Bede mógł mieć przy sobie skręta, bez obawy, że zostanę zatrzymany???

A i ile to według tych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 12:18:20

pracownica z ktora podpisalam umowe zlecenie zlozyla oswiadczenie ze skladki zus odprowadza inny pracodawca

pracownica z ktora podpisalam umowe zlecenie zlozyla oswiadczenie ze skladki zus odprowadza inny pracodawca i podala jego dane ja na tej podstawie oplacalam zdrowotne ipodatek dochodowy prowadze dzialalnosc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 11:21:54

Naciagcze!!! Firmy parabankowe!!!

Witam!

Posłowie chcą utrudnić Polakom zadłużanie się w firmach parabankowych. Będą one musiały dokładnie sprawdzać klientów, tak jak banki.
Czy to oznacza koniec firm, które pożyczają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 11:5:14

złodzieje na targowiskach!!!! Strzeż się!

Witam!

Jak donosi dzisiejsza prasa:

W dni targowe mieszkańcy powinni szerokim łukiem omijać miejskie targowiska. Z policyjnych statystyk wynika wyraźnie, że to właśnie na targu i to w dzień ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 10:54:3

czy wzrosnie mi podatek i o ile

Dokładniej może napiszę. Mam półtora ha ziemi. chciałem ha sprzedac a resztę sobie zostawić. Ten ha chciałem sprzedać innemu rolnikowi aby nie straciła charakteru rolnego i żebym nie musiał ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.1 10:53:14

chorzy dostaną placebo???

Cześć!

Niemieckie Stowarzyszenie Medyczne doszło do wniosku, że placebo - neutralne pigułki - działa lepiej niż farmaceutyki. Jako przykład podano łagodną depresje i chroniczny ból. Stowarzyszenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 10:44:25

Spis powszechny - 5 tys kary!!!!

Witam!

To jakaś kpina!
Dlaczego ja mam płacić kare 5000 zł za nie wypełnienie jakiegoś spisu ludności!!!
Po co ja mam komuś mówić, gdzie pracuje, ile zarabiam, ile mam dzieci i z kim mieszkam!!!!!

Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 10:33:0

Przekształcenie przedsiębiorstwa, a ciągłość pracy

Witam,

Od półtora roku pracuję w ramach umowy zlecenie w pewnym przedsiębiorstwie. Co miesiąc podpisuję nową umowę. W marcu br. firma ta przekształciła się w spółkę jawną. Pierwotne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 9:34:5

kredyt na podstawie PIT - 11

Witam

Czy Twój pracodawca przekazał Ci już druk PIT - 11 z informacją o dochodach w roku 2010? Ten druk daje Ci możliwość otrzymania pożyczki bez zaświadczeń o zarobkach nawet do 60 tys zł.

Dostałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.1 9:20:43

nie zdam egzaminu, niedostane wypłaty

Witam.

Zatrudniłam się w pracy na weekendy w knajpie. Studiuje dziennie. Po 28 dniach pracy okazało się, że otrzymam wypłate dopiero wtedy gdy zdam bardzo szczegółowy egzamin z manu!
Egzaminu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 23:57:41

dzień próbny!!!!

Witam,
Jestem kelnerką w okresie wakacyjnym, ponieważ studiuje dziennie. W ubiegłym roku byłam na dniu próbnym w jednej kawiarence w Krakowie, pracowałam ponad 12 h , nie dostałam ani grosza, ponadto ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 23:52:1

kros na drodze publicznej

Dzień dobry!

Mam krosa, sąsiedzi złoszczą się jak jeżdże na nim po ulicy.

Czy według prawa mogę jeździć krosem po drogach publicznych?

Dzieki za odp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 23:31:17

podjazd na podwórku bez zezwolenia

Witam!

Zrobiłem sobie ostatnio podjazd do domu, ale nie miałem zielonego pojęcia, że należy mieć na to pozwolenie. Poprawiłem przejazd, wyrównałem i wzmocniłem pobocze przy drodze, wstawiłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 23:2:7

Pit za staż - problem z programem

prawdopodobnie wpisujesz kwoty do tabelki w pierwszym wierszu (dochody z pracy). Wtedy program bedzie wymagał.
Dochody ze stażu wpisuje sie w "inne źródła) tj. pod nr 57 (chodzi o PIT-37). Do innych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.31 22:11:17

ciekawe szkolenie z prawa celnego

Polecam ciekawe szkolenie z zakresu prawa celnego i przewidywanych zmian w prawie celnym, organizowane przez GNPConsulting i Elektroinstal:
http://www.szkolenia.gnpc.eu/harmonogram-szkolen-otwartych/zmiany-w-przepisach-prawa-celnego-i-zasadach-obrotu-towarowego-w-ramach-unii-europejskiej-i-z-pastwami-trzecimi-od-2011-r.html ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 19:21:2

Mandat od ztm, niestety.

Mam poważny problem. A zaczął się on w momencie, kiedy zapytałem się kolegi z klasy, czy jeśli mam legitymację i bilet normalny jednostrefowy to będę mógł pojechać na drugą strefę. Ten kolega ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 17:4:57

Wycinka bez zgody??

witam, czy będąc użytkownikiem wieczystym mogę wystąpić o zgodę na usunięcie drzew z nieruchomości właściciela ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:31:10

Diesle już nie są opłacalne

Już teraz jest niewielka różnica pomiędzy autem na benzynę a dieslem a za rok planowana podwyżka akcyzy na olej napędowy spowoduje, że cena z benzyną się zrówna. Tak więc, żegnajcie diesle? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:26:28

Powodzianie dostaną niższe odszkodowania

Towarzystwa ubezpieczeniowe chcą zmniejszyć kwotę wypłaconych powodzianom odszkodowań, tym osobom które dostały odszkodowania również z budżetu gminy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:24:53

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika