Forum prawne (strona 599)

Zakaz wjazdu do centrum miasta dla samochodów

no jak dla mnie to pojazd silnikowy na gaz, również jest spalinowy... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 14:21:44

Niebezpieczne ubranka dla dzieci!!

Uwaga!!! Przyglądajmy się ubraniom jakie kupujemy, szczególnie dla dzieci ponieważ niektóre sprowadzane z dalekich krajów mogą zawierać szkodliwe substancje w sobie. Są to aldehyd ? substancja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:19:41

Nieumundurowany policjant nie może zatrzymać auta

Nie do końca, funkcjonariusz nieumundurowany może zatrzymywać pojazdy wyłącznie na terenie zabudowanym. Czyli teoretycznie w terenie niezabudowanym nie może. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 14:11:59

Ulga za internet w każdym miejscu??

doczytałam, że mogę odliczyć wydatki na internet w wynajmowanym mieszkaniu, ale czy faktury muszę mieć na moje nazwisko? Czy mogę mieć umowę najmu na moje nazwisko a faktury na właściciela mieszkania?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:6:2

Ściąganie z internetu nie jest karalne!

Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:59:44

ile mogę odliczyć za internet?

Limit ulgi internetowej wynosi 760 zł za cały rok. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:56:44

Ulga na dziecko po rozwodzie

Oczywiście, zgodnie z art. 6 ust. 4 ustawy o PIT, jest pani rozwódką więc ma pani prawo do rozliczenia się na preferencyjnych zasadach razem z dzieckiem i nie m atu znaczenia kiedy został orzeczony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:29:53

muszę rozliczyć Pit za staż na przełomie roku?

witam , jestem na stażu od grudnia, czy powinnam rozliczyć się z tego na Pit 37? Czy jeśli wynagrodzenie dostałam dopiero w styczniu, to dostane za to pit-11?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 13:15:15

Benzyna, gdzie najdrożej a gdzie najtaniej??

W województwie pomorskim średnia cena wynosi 5,01 zł, w dolnośląskim 5,11 zł. Najdroższy olej napędowy (5,04 zł za litr) tankują mieszkańcy województw: opolskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:11:9

jak obliczyć zwrot podatku z stażu

witam, w jaki sposób obliczyć zwrot podatku jaki otrzymam z US? Mój przychód i dochód wyniósł 7500zł, składki na ubezpieczenie zdrowotne 579, a zaliczki na podatek 398. Czy otrzymam te 398 zł? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 12:56:22

jak rozliczyć pit ze stażu?

witam, byłam 3 miesiące na stażu, ale nie otrzymałam z UP żadnego pitu, oznacza to że staż ten był finansowany z środków Unii i że nie muszę go rozliczać?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 12:47:37

składki ZUS - umowa o pracę i własna działalność

zgadza się, firma płaci pełne składki, Pan z własnej działalności opłaca jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:32:17

będzie można odliczyć wydatki na rehabilitacje?

Opłaty na przewodnika, psa i samochód odliczymy do 2280 zł, wydatki na lekarstwa pomniejszamy o 100zl miesięcznie, reszta wydatków jest nielimitowana. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:23:26

Złagodzenie represji w stosunku do posiadaczy narkotyków

ja oglądałem i chyba coś z tego będzie, tylko PIS był na nie, a głosowanie ma się odbyć w piątek albo za 2 tyg na posiedzeniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:12:3

czy testament może uledz przedawnieniu?

Witam serdecznie,

Dostałam w spadku po dziadku działkę budowlaną. Zapisał ją w testamencie o którym istnieniu nie wiedzieliśmy. Dziadek zmarł 3 lata temu.
Czy testament ulega przedawnieniu???

Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:56:37

ciąża i ślub nieletniej córki

Witam!

Moja córka ma 16 lat. Zaszła w ciąże z niepełnoletnim chłopakiem. Rodzice chłopaka żądają ich ślubu. Ja nie zgadzam się na ten ślub, nie są na niego dojrzali. Uważam, że nie muszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:46:18

Rząd nie chce obniżyć cen paliwa!!!!

Witam!

Rząd mógłby obniżyć ceny na stacjach paliwowych. Wystarczyłoby jedno rozporządzenie ministra finansów, aby benzyna staniała o 30 gr, a olej napędowy o 13 gr. Jednak politycy idą w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:32:16

kara 2772 zł za brak OC!!!!!!

Witam!

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ukarze kierowcę kwotą 2772 zł, jeżeli nie wykupił obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego. W przypadku zawarcia dwóch umów ubezpieczenia kierowca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:21:51

Dymisjonowanie Wójta

Witam!

W jakich przypadkach można odwołać WÓJTA z piastowanego przez niego stanowiska?

Proszę o odpowiedź!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:18:52

kredyt mieszkaniowy dla pary w związku niesakramentalnym

witam serdecznie!

Mieszkam z chłopakiem w wynajmowanym mieszkaniu. Jednak nie chcemy już płacić komuś za wynajem, chce mieć mieszkanie na własność. Nie myślimy o legalizacji związku.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:13:47

Jak ZUS wypłaca L- 4

Witam!
Chciałam zapytać, jak ZUS płaci za zwolnienie chorobowe?
Doktor wystawił mi L-4 na 60 dni.
Czy ZUS dzieli to zwolnienie na części, i w jakim kryterium wypłaca?
Jestem zaniepokojona o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 9:58:30

prawa kobiet w ciąży

witam!

Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży.
Jestem pracownikiem biurowym w Państwowej firmie.
Chciałabym wiedzieć od samego początku jakie prawa i ulgi przysługują mi w tym okresie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 23:18:38

słóp na mojej działce

Witam!

Czy elektrownia ma prawo postawić na mojej działce słóp, bez mojej zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:53:6

odbycie kary pozbawienia wolności w domu???

Witam!

Piszę w imieniu mojego brata. Obecnie odbywa karę w więzieniu, był skazany za dotkliwe pobicie. Słyszeliśmy o odbyciu kary w domu w systemie dozoru elektrycznego (elektryczne zegarki). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:38:37

Jak oszczędzić na paliwie!!!

Witam,

Zastanawiasz się jak zaoszczędzić na paliwie???
Oto kilka sposobów:

1 Dbaj o stan techniczny auta

2 Sprawdzaj ciśnienie w oponach

3 Nie rozgrzewaj samochodu na postoju

4 Dynamicznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:19:34

porada prawna

Myślę, że nie ma sensu. Jeśłi mąż nie będzie chciał spotykać się z dziećmi, to żaden sąd na niego nie wpłynie. Będzie mieć Pani ustalone kontakty dla męża na papierze, lecz nie jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 21:22:50

Jutro ostatni dzień na \"uratowanie\" straty podatkowej!

Witam!

Chciałabym poinformować Państwa iż:

Przedsiębiorca, który ma nierozliczoną stratę z lat poprzednich i obawia się, że nie zdąży jej rozliczyć w ustawowym terminie, powinien rozważyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 21:17:0

strata podatkowa???

Witam!

Mam nierozliczoną stratę podatkową z lat ubiegłych. 2011 to ostatni rok rozliczenia straty. Obawiam się, że wygenerowany przeze mnie dochód nie będzie wystarczający, aby odliczyć od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 21:14:42

wezwanie do zapłaty ULTIMO

Witam otrzymałem właśnie wezwanie do zapłaty z firmy Ultimo.
Sprawa wygląda następująco miałem kredyt na samochód umowa z bankiem sląskim zawarta 1996/09/05 po jakimś czasie przerwałem spłate.
Sprawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:58:21

Wniosek o podział majątku wspólnego - WZÓR !!!

witam. bardzo proszę o podanie wzoru wniosku o podział majątku wspólnego. z góry serdecznie dziękuję za pomoc! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:50:32

Jak rozliczyć się po rozwodzie ??

Rozliczenie takich wydatków następuje zwykle w sytuacji, kiedy dochodzi do podziału majątku wspólnego małżonków przed sądem. Pod pojęciem nakładów należy rozumieć koszty poniesione na zachowanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:48:15

Wspólne mieszkanie po rozwodzie !!!

Jeżeli małżonkowie zajmują wspólne mieszkanie, sąd w wyroku rozwodowym rozstrzyga o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania, przez czas wspólnego w nim zamieszkiwania rozwiedzionych małżonków. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:35:43

Podział majątku w wypadku separacji

Separacja ? w odróżnieniu od rozwodu - nie powoduje ustania małżeństwa. Jednakże skutkiem separacji jest ustanie wspólności majątkowej między małżonkami, ponieważ orzeczenie separacji wywołuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:33:42

Wniosek o podział majątku - OPŁATA !!!

Od wniosku o podział majątku wspólnego po ustaniu małżeńskiej wspólności ustawowej pobiera się opłatę stałą w wysokości 1000 zł. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt podziału majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:32:9

Jak podzielić majątek przy rozwodzie ??

Na wniosek jednego z małżonków sąd orzekający rozwód może w tym samym wyroku dokonać podziału majątku wspólnego. Podziału majątku wspólnego w wyroku rozwodowym dokonuje się, jeżeli przeprowadzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:30:30

Jak podzielić majątek przed rozwodem ??

Witam. Pilnie pragnąłbym się dowiedzieć, czy przed rozwodem można podzielić majątek np. dom lub mieszkanie. można w takiej sytuacji również zażądać od drugiego małżonka spłaty połowy wartości? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:24:30

Jak podzielić majątek po rozwodzie ? Brak porozumienia między eksmałżonkami !!!

W tej sytuacji konieczna jest wizyta w sądzie. Właściwy do rozpoznania wniosku jest sąd rejonowy z miejscowości, w której jest położony majątek. Trzeba w nim złożyć "Wniosek o podział majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:20:9

Jak podzielić majątek po rozwodzie ?

* RUCHOMOŚĆ

czyli o sprzęty (np. samochód, meble, telewizor, pralka, lodówka), wystarcza pisemna umowa, sporządzona przez małżonków i przez nich podpisana. Nie należy też zapominać o dacie.

W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:17:28

Ile kosztuje kabina dla palacza?

Profesjonalne i estetyczne palarnie można już kupić za 13 tyś zł netto za sztukę. Ja zamawiałem w smokecenter.pl i naprawdę polecam. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.30 19:42:23

Czy musze zaokrąglać do pełnej złotówki w PIT

Witam!

Jutro muszę złożyć PIT-38 do urzędu skarbowego. Właśnie sporządziłem zeznanie w programie komputerowym jednak ów program nie zaokrąglił mi wartości podatku. W wytycznych przesłanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 19:37:17

Kochanka męża jest w ciąży...

Jeśli jest z nim w ciąży to wystąpi zapewne o ustalenie ojcostwa zostanie on poddany testom dna z nakazu sądu a potem alimenty no chyba że on będzie dziecko wychowywał. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 16:33:13

prosze o pomoc

Witam mam takie pytanie:Moj ojciec placil podatek rolniczy za pole,ktorej wlascicielka byla siostra ojca,mieszkajaca na stale za granica,po smierci mojego ojca podatek place ja.Ta płatnosc trwa juz 42 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 16:22:56

Potrzebna pomoc w odzyskaniu długu - prawomocny wyrok, komornik bez sukcesu

Zajmowałem się już podobnymi sprawami, proszę o kontakt pod adresem intersecfra@gmail.com.

Myślę że, będę mógł udzielić panu paru niezwykłych rad . ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.3.30 15:7:14

NOTEBOOKI dla PIERWSZOKLASISTÓW !!!!!

Proszę Państwa - problemem nie jest, jak to sugerują sąsiednie wypowiedzi, ani ochrona wzroku, ani moralności dzieci ("zgubny internet"), ani "promieniowanie" - najważniejsza sprawa - to sposób ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.30 15:0:15

Agresywny policjant

Wracając w nocy z kolegą przez osiedlu zostaliśmy zaczepieni (tak zaczepieni w tym przypadku najlepiej pasuje) przez 3 policjantów. Zaczeli nam wmawiać rzeczy, których nie zrobiliśmy, grozili nam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 14:57:31

Podział mieszkania a kredyt po rozwodzie

Jeżeli podpisał Pan w czasie trwania związku małżeńskiego umowę kredytową, to zobowiązania z tej umowy (obowiązek spłaty kredytu) trwa nadal, pomimo rozwiązania małżeństwa. Brak zapłaty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 14:55:56

komornik i ściąganie alimentów

Takie fakty jak nr księgi wieczystej podanych lokali, czy nieruchomość dłużnika,  mogą usprawnić działanie komornika. Obowiązku niema, ale podać można jeśli je Panie zdobędzie ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2011.3.30 14:54:44

Ostatnia okazja do kupienia biletu na Euro 2012!!

31 marca mija termin kupowania biletów na Euro 2012 więc kto jeszcze chętny ma ostatnią szansę. Tylko zastanawia mnie co z tymi którzy zdecydują się pójść na mecz w ostatniej chwili, czy będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 14:3:53

Po co zmiany w egzaminie na prawo jazdy?

Jak dla mnie te nowe testy są w ogóle nie przemyślane, jeśli ktoś chce utrudnić życie to chyba tylko po to je wymyślono. Przecież egzamin jest dzielony na 2 części teoretyczną i praktyczną, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 14:2:32

Powrót Frugo !!!

Kto pijał to wie, że było naprawdę dobre!! Tak więc powraca do nas w tej samej recepturze i wyglądem dawne Frugo
Lata 90 górą. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.30 13:59:22

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika