Forum prawne (strona 601)

Pozwolenie na użytkowanie budynku z projektem zamiennym

Jak uzyskać pozwolenie na uzytkowanie ? Mam pozwolenie na budowę wydaną w 92 r. , budynek niestety był wykonany niezgodnie z
planem , wiec musielismy zrobić projekt zamienny . Powiatowy inspektorat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.21 12:43:37

Pozbawienie byłego męża praw rodzicielskich - czy zwolni to z alimentów?

Nie. Mimo pozbawienia praw rodzicielskich obowiązek alimentacyjny trwa nadal. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.21 10:45:40

Jak obliczyć zasiłek stały dla niepełnosprawnych małżonków

W przypadku np. niepełnosprawnej matki żyjącej w 5 osobowej rodzinie: od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie (351 zł) odejmujemy faktycznie osiągnięty dochód na osobę w rodzinie. Dochodem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.21 10:45:37

Kiedy wyrok zostaje wymazany - zaświadczenie o niekaralności bez wpisów

Wyrok ulega zamazaniu po okresie 6 miesięcy od zakończenia wykonania próby. Mówi o tym:
Art. 76.
§ 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.21 10:40:42

Odmowa zeznań jako świadek w sprawie rozwodowej - czy można odmówić?

Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonków stron, ich wstępnych, zstępnych i rodzeństwa oraz powinowatych w tej samej linii lub stopniu, jak również osób ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.21 10:39:22

Znęcanie psychiczne męża - przemoc domowa pod ochroną policji

Na okoliczność znęcania się nad rodzina można powołać w charakterze świadków osoby najbliższe, przede wszystkim członków rodziny zamieszkujących z Panią. W dalszej zaś kolejności, pozostałych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.10.21 10:35:4

2010.10.21 10:23:16

Zgłaszanie bicia psa przez sąsiada - ochrona zwierząt przed przemocą

Witam:)
lorien - sprawa na szczęście dobrze się skończyła, tak jak radził mrozowskim zgłaszałem tę sprawę do znudzenia, zawiadomiłam też TOZ i piesek jest już bezpieczny! Rzeczywiście, warto ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.10.21 10:21:42

Odpisywanie podatku przez zleceniodawcę i stawka podatku od umowy o dzieło

Mam takie pytanie czy zleceniodawca który pobiera odemnie podatek moze sobie odpisać ten podatek tak jak np vat?

i w koncu jaki jest podatek od umowy o dzieło 18 19 czy 20 %

Czy jest uzależniony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.21 0:8:58

Przemiana mieszkania komunalnego na socjalne po eksmisji

czy mam prawo starac sie o przemiane mieszkania po eksmisji standardu komunalnego na socjalny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 22:30:32

Pozew o zapłatę w postępowaniu nakazowym - co robić bez środków

Dziś odebrałam z poczty pismo z sądu a w nim "pozew o zapłatę w postępowaniu nakazowym".
Nie odwołam się-bo faktycznie jestem winna te pieniądze wierzycielowi (SKOK). Zaciągnęłam kredyty i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 17:47:34

Renta rodzinna po rodzicach dla osoby na rencie chorobowej

[cytat]

Witam serdecznie! napisze po kolei..Jestem osobą z wada sluchu od urodzenia,do szkoly podstawowej i zawodowej uczeszczalem tzw Specjalnej,po szkole zacząlem pracowac 3 miesace i przed 19 rokiem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 17:29:58

Rozłożenie długu alimentacyjnego na raty - wycofanie komornika

Witam
Mam pewnien problem mam dług alimentacyjny, oczywiście komornik tez jest.Płacę od dłuższego czasu tez bierzace alimenty, czy w takim wypadku mogę złożyć wniosek o wycofanie komornika a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 15:14:4

Pozew o alimenty od męża po latach od rozwodu

Witam
Jestem po rozowdzie juz parę lat, niestety w chwili obecnej bardzo pogoryszła mi się sytuacja materialna, czy dalej mogę starać się o alimenty od mężą?Czy może istnije jakis okres czasu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 15:10:1

Powrót ojca po 13 latach i unikanie zaległych alimentów

Witam
Mam takie problem powrócił nagle ojciec moich dzieci, przez 13 lat płaciłam sama na dzieci, radziliśmy sobie sami.Teraz po latach wraca i nie wiem jak to się stało przekonał mojego syna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 15:0:41

Zajęcie wynagrodzenia przez komornika za alimenty przy utracie pracy

Witam
Mam pytanie maiłem problem ze spłacaniem aliemntów, teraz mam zasadzonego komornika. W chwili obecej zabiora mi z pensji, aco w przypadku gdy stracę pracę.Czego nie będzie mógł mi zabrać?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 14:40:27

Przywrócenie do pracy przez sąd - kiedy wyrok prawomocny

Witam
Mam pyatnie, zostałem przywrócony do pracy wszystko odbyło się w sądzie, teraz czekam ąz wyrok stanie się prawomocny, ile to trwa?I czego moge spodziewać się po powrocie od pracodawcy.Może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 14:34:9

Alimenty na syna chodzącego do szkoły dla dorosłych

Jedyną okolicznością, od której zależy trwanie lub ustanie świadczenia alimentacyjnego, jest ustalenie, czy dziecko może utrzymać się samodzielnie. Praktyka uczy, iż nie można tego wymagać ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.10.20 14:30:11

Odwołanie pozwu o odszkodowanie po ugodzie z pracodawcą - koszty sądowe

Postępowanie przed sądem pracy jest dla pracownika bezpłatne. Może Pan wycofać pozew z sądu, ale o ile dobrze pamiętam pozwany też musi wyrazić zgodę na wycofanie pozwu. Ale skoro dogadaliście ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 14:27:8

Zatrudnienie w urzędach bez znajomości - czy możliwe uczciwe konkursy?

Słusznie Pan zauważył i to jest powodem tak marnej jakości przygotowania i poziomu świadczonych usług przez znaczną część urzędników. Będzie Pan miał teraz możliwość coś z tym zrobić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 14:21:50

Negatywne świadectwo pracy po wypowiedzeniu - czy pracodawca może zaszkodzić?

To co pracodawca ma umieścić w świadectwie pracy, jest ściśle uregulowane w kodeksie pracy. (Wszystkim zatrudnionym o na umowę o pracę gorąc polecam lekturę tego kodeksu, ponieważ on reguluje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 14:15:48

Obrażanie ucznia przez nauczycielkę na lekcji

na początku lekcji zgłosiłem nieprzygotowanie a ona mnie w środku lekcji zapytała czy przeczytałem a ja ze nie bo nie mam książki a ona ze moglem podejść do kogoś a ja ze by pani powiedziała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 13:51:36

Zwolnienie po urlopie wychowawczym - czy pracodawca może zwolnić?

Jeśli czuje się Pani pokrzywdzona przez pracodawcę, to zawsze można spróbować. Jednak obawiam się, że jeśli to nie były zwolnienia grupowe, to Pani szanse są raczej niewielkie. Może ktoś, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 13:35:53

Zgoda na przesłanie oferty handlowej mailem - czy wolno pytać o zgodę?

Tak + trzeba dodać coś w stylu \"niejsze zapytanie nie jest informacją handlową, a jedynie zapytaniem o zgodę na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną, zgodnie z art. 10 ustawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 11:47:2

Rozłożenie długu w ZUS na raty - jak napisać wniosek?

Zwracam się z uprzejmą prośbą o rozłożenie zaległości w składkach ZUS na X równych rat. Prośbę swą motywuję trudną sytuacją ble ble ble ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 11:44:11

Uzależnienie syna od dopalaczy - pomoc i zgłoszenie na policję

Mój syn uzależnił się od dopalaczy. Bierze je codzień, nie wiem nawet skąd je ma i skąd ma na to pieniądze, bo my z mężem mu na to nie dajemy. W każdym razie nie wiem, jak mogłabym mu pomóc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 11:31:14

Meldunek czasowy a prawo spadkowe do lokalu obcej osoby

Czy meldunek na czas określony jest jednoznaczny do nabycia prawa spadkowego do lokalu? Chciałam córkę zameldować w miejscowości w której się uczy żeby nie musiała zimą dojeżdżać,odmówiono ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 11:26:36

Przemoc alkoholika wobec babci - zgłoszenie na policję przeciwko synowi

Powinnaś tę sprawę zgłosić na policję, bo inaczej twój wujek nigdy nie da spokoju babci! Albo wysłać go gdzieś, na jakieś leczenie, bo przecież jak można tak nachodzić własną matkę ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 10:50:3

Przepisanie mieszkania na brata dla uniknięcia zajęcia przez wierzycieli

Wiatm, historia moja jest troche długa i skomplikowana więc postaram się ją maksymalnie skrócić, mój brat ma mieszkanie własnościowe na którego hipotece widnieje bank w którym był brany kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 10:49:31

Ustanowienie rozdzielności majątkowej - procedura i wymagania

Z pytania wynika iż oboje Państwo wyrażacie chęć na sporządzenie tego typu umowy. W związku z tym udajcie się Państwo do notariusza, który taką umowę sporządzi. Jedyne dokumenty jakie Państwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 10:42:41

Przedawnienie roszczeń o zwrot alimentów po skończeniu szkoły

Kiedy sprawa jest przedawniona ? Mój ojciec chce pozwać mojego przyrodniego brata do sadu o zwrot alimentów za 13 miesięcy gdyż mój brat po skończeniu szkoły 2008 przez rok po jej ukończeniu otrzymywał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 10:38:3

Czas oczekiwania na rozpatrzenie pozwu o alimenty - długość postępowania

Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Sytuacja jest różna w zalezności od regionu Polski. Genearalnie sądy są bardzo przeciążone pracą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 10:33:43

Upublicznienie informacji o in vitro przez księdza - naruszenie prywatności

Prawo do mówienia o moralności i upominania to jedno, jednak w momencie, kiedy ksiądz publicznie mówi o takich rzeczach, wskazując personalnie, to przestaje to już być upominanie, a ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.10.20 10:27:21

Pobicie babci przez wnuka alkoholika - czy alkohol łagodzi karę?

Alkoholizm nie jest żadną okolicznością łagodzącą. Jeśli zostanie wszczęte postępowanie, zależy to od obrażeń, jakich doznała Pani matka. Jeśli jednak nie pozostały żadne ślady pobicia, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.20 10:24:27

Odzyskanie dziecka z domu dziecka po terapii alkoholowej rodziców

W maju 2008 r.zabrano nam syna do domu dziecka i ograniczono nam prawa. Była to wina moja jak i konkubiny gdyż nadużywaliśmy alkoholu. Ale od tamtej pory wiele się zmieniło, przeszliśmy terapie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.10.20 7:11:57

Alimenty z funduszu przy rozdzielności majątkowej z nowym mężem

mam dwójkę dzieci zasądzone alimenty mój były tj. ojciec dzieci uciekł za granicę wyszłam za mąż ponownie ale ze względu na długi byłego z obecnym mężem mamy rozdzielność majątkową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.20 1:44:50

Czy policja może żądać oddania dowodu osobistego?

Wczoraj w godzinach popołudniowych jechałam zatłoczoną trzypasmową ulicą. Ja jechałam pasem środkowym. Kiedy stałam na światłach czekając na zmianę na zielone przede mną stał duży radiowóz ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2010.10.19 20:59:29

Opłacalność windykacji należności - doświadczenia i efektywność

Jakie zadaje się pytania, takie dostaje się odpowiedzi. Założę się, że Pani nie otrzyma sensownej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Musi Pani podać więcej szczegółów na jaką okoliczność/jakie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.19 13:50:31

Nieposzanowanie praw pacjenta przez lekarzy - częstość naruszeń

Sami jesteśmy sobie winni takiej sytuacji, ponieważ mało kto ma odwagę zwrócić lekarzom lub personelowi medycznemu uwagę lub nawet zbesztać, jeśli to okaże się konieczne. Tak jak śpiewa Kasia ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.10.19 13:46:53

Wypowiedzenie umowy w trakcie zwolnienia chorobowego - czy możliwe?

Witam
Jestem na zwolnieniu lekarskim, i moje pytanie dotyczy wypowiedzenia.Czy będąć na zwolnieniu lekarskim mogę złożyc wypowiedzenie czy muszę czekać, do powrotu do pracy.Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 13:23:41

Pismo o umorzenie kary grzywny w drodze mandatu karnego

wniosek o umorzenie kary grzywny

Niniejszym, wnoszę o umorzenie orzeczonej wyrokiem Sądu (nazwa sądu) ????? w (siedziba sądu) ????? z dnia (data) ????? kary grzywny
w wymiarze (wymiar kary) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.19 13:3:27

Ulga prorodzinna na niepełnosprawnego syna i korekta rozliczenia

Witam,
w 2007 roku nie skorzystałam z ulgi prorodzinnej na niepełnosprawnego syna (w tej chwili ma 30 lat). Mój syn otrzymywał zasiłek pielęgnacyjny, rentę socjalną, jak również pracował w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 12:33:48

Pomoc sąsiadce bijanej przez alkoholika - zgłaszanie przemocy domowej

Pobicie podlega pod Kodeks Karny, a zatem musi być ścigane z urzędu. Jednak jeśli ofiara tego pobicia podczas składania wyjaśnień nie potwierdzi tego zdarzenia, to prokuratura umorzy postępowanie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.19 11:37:47

Wysterylizowanie dorosłego syna z problemami psychicznymi - ochrona przed molestowaniem

Polskie prawo nie przewiduje takiej możliwości jak sterylizacja. Niedawno toczyła się dość duża dyskusja na ten temat i wiele osób mówiło, jak wielkim problemem jest opieka nad dziećmi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.10.19 11:33:56

Wysyłanie emaili marketingowych z zapytaniem o zgodę

Witam,
Pracuję w firmie szkoleniowej. Czy mogę wysłać do potencjalnych klientów maila z zapytaniem o zgodę na przesłanie oferty mniej więcej o takiej treści "zwracam się z zapytaniem o zgodę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 11:30:55

Jazda rowerem pod wpływem alkoholu i próba ucieczki - jakie kary?

Pana przypadek podchodzi pod kilka artykułów KK... Przede wszystkim jazda po alkoholu, znieważenie policjanta i utrudnianie czynności służbowych. Generalnie na pewno zostanie Pan skazany, jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.10.19 11:8:53

Brak adresu zameldowania po rozwodzie - konsekwencje i dowód osobisty

Witam
Mam takie pytanie rzowiodłem się, wymeldowałem sie z mieszkanie w którym miweszkałem razem z żona więc teraz nie mam żadnego adresu zamledowania.Czy w takiej sytuacji grozi mi za to kara?Co ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 9:47:55

Odszkodowanie za wadliwe dyski tytanowe - od kogo żądać zadośćuczynienia?

ile moge uzyskac odszkodowania? Witam
W zeszłym roku miałam operację kręgosłupa szyjnego wstawiono mi tytanowy ruchomy dysk,w tym roku dostałam zawiadomienie że dyski te mają wadę i natychmiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 8:52:55

Zażalenie do Okręgowego Sądu Lekarskiego na umorzenie postępowania

Jak pisze się zażalenie do Okręgowego Sądu Lekarskiego na umorzenie postępowania wyjaśniającego przez OROZ? Bezpośrednio do OSL czy za pośrednictwem OROZ? Sprawa pilna! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 4:44:34

Udostępnienie informacji przez spółdzielnię współwłaścicielowi mieszkania

Czy Spółdzielnia Mieszkaniowa może udzielić informacji współwłaścicielowi? Mam umowe podnajmu mieszkania spółdzielczego własnościowego z właścicielem.Czy współwłaściciel tego mieszkania(niezameldowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.10.19 0:22:21

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika