Forum prawne (strona 603)

Rozliczenie z zagranicy.

Rozliczenie z zagranicy. Witam chciałabym się dowidzieć czy brat pracując za granicą mianowicie w Holandii musi się rozliczać w Polsce skoro już tam się rozliczył. Z góry dziękuje za pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:53:0

Jak wyegzekwować od dewelopera wydanie mieszkania bez obciążen? Przedwstepna umowa kupna była zawarta

Jak wyegzekwować od dewelopera wydanie mieszkania bez obciążen? Przedwstepna umowa kupna była zawarta w formie aktu notarialnego, natomiast własnośc zmuszeni byliśmy przenieść sądownie z powodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:43:0

ZUS w Wielkiej Brytanii zamiast w Polsce. Duzże oszczędności, wyższe zasiłki i emerytura

Witam.

Firma Optigen proponuje małym i średnim przedsiębiorcą opłacanie ZUS w Wielkiej Brytanii zamiast w Polsce.

Jest to możliwe dzięki ułamkowemu etatowi, co skutkuje zwolnieniem z płacenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:41:12

Czy mogę nie wpuścić męża do mieszkania??

witam, czy mam prawo nie wpuścić męża do mieszkania, które jest wynajmowane na niego? Mam podstawy sądzić że jest nietrzeźwy ale nie chcę wzywać policji.. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:37:36

Mogę wyjść za mąż za własnego wujka?

Witam, jestem z mężczyzna który jest moim wujkiem znaczy jego mama to siostra mojej babci, czy ja mogę wziąć z nim ślub?? niema żadnych przeciwwskazań prawnych i kościelnych?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:12:46

Jak wycofać pozew??

Witam, czy można wycofać pozew z sądu ?? Złożyłem pozew o ustalenie widzeń z synem jakiś tydzień temu, ale gdy poinformowałem matkę dziecka o tym to się jakoś dogadaliśmy. Co mogę teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:8:4

zaległa wypłata z wakacyjnej pracy w anglii

Witam wszystkich forumowiczów.

mam taki problem iż w zeszłe wakacje pracowałam za granicą w angielskiej firmie. Jednak jak do tej pory wypłacili mi tylko połowę pieniędzy, które tam zarobiłam! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 14:1:59

czy na budowę ogrodzenia trzeba specjalne pozwolenie?

Witam!

Zbliżają się ciepłe dni. Chciałbym zrobić porządek wokół domu i zbudować ogrodzenie wokół niego.
czy jest konieczne pozwolenie na budowę ogrodzenia?
Jakie są wymogi dotyczące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 13:43:32

wymagania dotyczące budowy ogrodzenia

Witam!

Mam taki problem.
wiedząc,że zgodnie z przepisami trzeba odstąpić min 5m od osi jezdni drogi gminnej,tj min 3m od granicy działki z drogą. Wybuduję sobie ogrodzenie nie zachowując tych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 13:39:6

Polski budżet kosztem podatników

Witam!

Polski Rząd musi uchwalić budżet na 2012 rok tylko dlaczego naszym kosztem???

Czeka nas gorąca wiosna. Decyzje rządu wywołują spore emocje. Nie tylko poszczególnych ministrów, którzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 13:28:1

pakt fiskalny dla euro

Hej!

Słyszałem, że Polska wstępuje do paktu fiskalnego dla euro?

Jakie, dla nas podatników, pociągnie to za sobą konsekwencje?

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 13:4:43

broń do samoobrony

Witam.

Niedawno moja córka przeżyła bardzo traumatyczną sytuacje na ulicy. Została zaatakowana przez mężczyznę, który nie dość, że brutalnie ją pobił to w dodatku próbował ją wykorzysta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 12:37:30

kandydat na sołtysa z wyrokiem karnym

Witam Forumowiczów

Mam pytanie zawiązane z obejmowaniem stanowisk samorządowych.
Czy osoba karana może zostać dopuszczona do ubiegania się o pełnienie funkcji 'sołtysa'???

czy nie ma regulacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 12:28:48

przebudowa domu

Witam Państwa!

W tym roku chciałbym zmienić dach na swoim domu, który zamieszkuje. Przy tej okazji chciałbym także podnieś o kilka pustaków dom w górę i dobudować trzy jaskółki.
Czy w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 12:18:25

jak postawić dom na działce rolnej

Witam

Rodzice przepisali mi działkę rolną. Chciałbym wybudować dom. Czy jest jakaś możliwość, aby mógł ten dom powstać na tej działce?

Dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 12:8:28

bezpieczna praca za granicą ???

cześć!

W tym roku w wakacje chciałbym się wybrać do pracy za granicę. Stąd moje pytanie, jak zorganizować sobie taki wyjazd, aby nie zostać oszukanym. Którym firmą mogę zaufać?

Proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 11:51:58

Forma komunikowanie się spółdzielni z lokatorem

Witam,
mam problem ze swoją spółdzialnią, podczas odczytów podzielników nie było mnie w miejscu zamieszkania (pazdziernik), w lutym przyszlo rozliczenie z ktorego wynika niedoplata 1200 (uchwala ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 11:40:46

Proszę o rade!!!! PILNE!!!!!!

Witam!

mam zapytanie w związku z tym: jeżeli matka została umieszczona w ośrodku dla ofiar przemocy i z tego tyt. musi ponieść odpłatność a nie ma swoich środków i zwróci się o pomoc do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 11:7:34

Benzyna za 3,50 - to się opłaca! Polak da rade!

Witam!

Polak radził sobie w komunie, poradzi i w Unii.
Na targowisku w Kaliszu (woj. wielkopolskie) ruch przy stoisku z niemieckim cukrem po 4 zł jest ogromny. Ale ?idą? także inne produkty z Niemiec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 10:38:18

likwidacja kierunków dziennych

Hej,

\"Dziennik Gazeta Prawna\" pisze, że uczelnie niepubliczne nie dostaną dodatkowych pieniędzy z budżetu na studia stacjonarne. Część szkół już zapowiada likwidację kierunków dziennych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 9:54:36

jak udowodnić zaniżanie dochodów przez ojca - alimenty ??

Może Pani spróbować załatwić to przez urząd skarbowy zawiadamiając, że ojciec dziecka uzyskuje przychody z nieujawnionych źródeł. Urząd prześwietli dokładnie jego wydatki i porówna z deklarowanymi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.25 9:49:24

Wypłata będące skutkiem wykonanej pracy po zamknięciu działalności na terenie Niemiec

Nie jestem fachowcem od podatków, wiec proszę nie polegać na tym w 100%, ale ewentualnym rozwiązaniem może być wystawienie faktury z datą, kiedy jeszcze Pani prowadziła działalność z odroczonym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.25 9:35:2

Nie mogę udokumentować naprawy poprzedniej szkody.

Witam.
Mam taki problem rok temu zalało mi mieszkanie mieszkam na ostatnim pietrze, wiec takie wypadki sie zdarzają ubezpieczyciel wycenił pieniążki wypłacił teraz znów mi zalało mieszkanie i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 9:31:42

bezpłatny adwokat??

Oczywiście, tylko musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie z prośbą o ustanowienie pełnomocnika. Uargumentować, iż nie jest Pani w stanie ponieść kosztów pomocy pełnomocnika z wyboru, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.25 9:19:28

Kasy fiskalne dla lakarzy

Witam

Z diem 1 maja wchodzi w życie obowiązek rejestrowania przez lekarzy swoich dochodów przy pomocy kas fiskalnych.
Obowiązek stosowania przez lekarzy kas fiskalnych wynika z rozporządzenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.25 9:14:18

podwyższenie wysokości kryterium do zasiłku rodzinnego

Witam,

Podwyższenie kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego do 693 zł, a gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne - do 831 zł, przewiduje projekt nowelizacji ustawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 22:48:40

pracodawca nie chce wypłacić trzynastek

Witam!

Pracuje w Urzędzie Gminy. Czy jest zgodne z prawem, aby pracodawca nie wypłacił pracownikom tzw. "trzynastek", jako dodatku do pensji?

Proszę o porade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 22:43:54

Najdroższe marki świata

16. Coca-cola

Wartość w 2011 r.: 25,8 mld USD
Wartość w 2010 r.: 34,8 mld USD
Pozycja w 2010: 3.
Kraj pochodzenia: USA

10. American Telephone and Telegraph

Wartość w 2011 r.: 28,9 mld ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 22:42:36

Spotkanie Małysza z Tuskiem

- Wszyscy jesteśmy trochę lepsi i trochę inni, tacy odważniejsi, dzięki temu, że zobaczyliśmy, że pan - taki najprawdziwszy z Polaków, skromny - nie pcha się tam, gdzie nie trzeba, a równocześnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 22:22:19

USA - dwa samoloty lądały bez pomocy wieży, bo kontroler zasnął !

Incydent miał miejsce 23 marca nad ranem czasu USA w Waszyngtonie. Dwa samoloty usiłowały się skontaktować z wieżą kontrolną na lotnisku National im. Ronalda Reagana, nikt jednak nie odpowiadał. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 21:56:44

Proces Kaczyński - Giertych o \"haki\"

Sejm ma kłopoty z wyznaczeniem terminu głosowania nad uchyleniem immunitetu Jarosławowi Kaczyńskiemu. Sytuacja jest niezręczna, a wszystko przez zbliżającą się rocznicę katastrofy smoleńskiej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 21:32:26

LIBIA - Kadafi będzie oskarżony ??

Prokurator Międzynarodowego Trybunału Karnego w Hadze - Luis Moreno-Ocamp jest pewien, że dochodzenie w sprawie zbrodni popełnionych w Libii \"doprowadzi do oskarżenia reżimu Muammara Kadafiego o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 21:14:21

Drugi rządowy Tu-154 - lot treningowy mógł zakończyć się katastrofą !!!

17 lutego Tu-154 M wykonywał lot treningowy, korzystając z lotniska wojskowego w Mińsku Mazowieckim. Czteroosobowa załoga samolotu ćwiczyła starty i podejścia do lądowania. Podczas jednego ze startów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 21:10:21

Rocznica katastrofy smoleńskiej 2011

9 kwietnia 2011 polski samolot z Anną Komorowską i przedstawicielami ofiar katastrofy w Smoleńsku wyląduje w Briańsku - ustaliły \"Wiadomości\" TVP1.

Prezydentowa i rodziny ofiar będą musieli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 20:50:42

Długi - co się z nimi dzieje, co się może stać?

Witam - proszę o pomoc.

Chciałabym wiedzieć, co się dzieje z długami w momencie, kiedy przejmuje je komornik, czy jeśli ma skąd potrącac, to będzie je tak długo potrącał aż wszystko zostanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 20:24:32

Nakaz zapłaty w post. upominawczym - porady

Witam, na początek kilka faktów i dat:

2007-10-08
Podpisalem umowę o naukę i płatności z Wyższą Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
2008-03-06
Decyzją dziekana zostałem usunięty z listy studentów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 19:59:21

WYNAJĘCIE MIESZKANIA OD DŁUŻNIKA

WYNAJĘCIE MIESZKANIA OD DŁUŻNIKA Chce wynajac mieszkanie od osoby ktora jest jego wlascicielem i ma na nie kredyt hipoteczny(raty splacane w terminie bez zadnej zaleglosci) ,ale posiada inny kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 19:15:16

[ POMOC ] Podstawy prawne prawa czekowego

Witam wszystkich, już w swoim pierwszym poście jestem zmuszony ( niejako ) prosić o pomoc a mianowicie czy ktoś, ktokolwiek mógłby ukierunkować mnie, podać pozycje odpowiedniej literatury, która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 18:27:44

Szukam meldunek dla karty stalego pobytu

Szukam meldunek w Wojewodztwie Podlaskim dla karty stalego pobytu, oczewiscie za kase. Wymelduje sie za 2 miesiace (czy Panstwo sami mi wymeldujecie).

Tel: +48 796281136
e-mail: igor@vensko.net
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 17:44:30

2011.3.24 17:1:4

jak wymeldować brata

to z faktycznego miejsca pobytu wynika obowiązek i prawo do  meldunku(rejestracji stałego pobytu) a nie odwrotnie, czyli jeżeli brat nie przebywa na stałe nie może być zameldowany.
  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.24 15:59:23

podział majątku a polisa ubezpieczeniowa

witam , czy podczas podziału majątku małżeństwa, fundusze zgromadzone w 3 filarze będą podlegały podziałowi? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 15:39:23

umowa przedwstępna, zwrot zadatku po zalaniu

witam, zawarłem umowę przedwstępna na zakup mieszkania w kamienicy, wpłaciłem zadatek. Mieszkanie uległo zalaniu i chce odstąpić od umowy i zwrot całej zaliczki, czy właściciel ma jakieś podstawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 15:35:19

dzierżawa

witam, czy jeśli istniała tylko ustna umowa dzierżawy pola na około 3 lata, a właścicielka po 3 miesiącach zażądała zwrotu pola. Czy ja mam jakieś szanse na pozostanie a tym polu?? Zdążyłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 15:12:30

podział majątku a pełnoletnie dziecko

witam, czy podczas podziału majątku rodziców będą brane pod uwagę wkłady dzieci?? jeżeli z bratem wyremontowaliśmy sobie część domu, to musimy się dogadać z rodzicami?? czy sąd zwróci na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 15:8:59

projekt podziału majatku

witam, czy projekt podziału majątku spisany przez małżonków na papierze ale bez udziału świadków i notariusza będzie ważny, np podczas przepisywania samochodu?? Czy któraś z stron będzie mogła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 14:51:26

psychopata-Jak sie uwolnic,?!pomóżcie

Wiem co piszesz, sama zyje z psychopata i wiem ze odejszie od niego jest prawie nie mozliwe,wypraowadziąm sie od niego i co z tego przychodził do nowego miejsca zamieszkania , albo grzecznie w odwiedziny ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2011.3.24 14:28:53

Nakaz zatrzymania za nie płacenie alimentów

witam, pracuję za granicą ale dowiedziałem się ostatnio że u mnie w domu w Polsce była policja z nakazem zatrzymania za nie płacenie alimentów. Co mam teraz zrobić aby wjechać do kraju i bezpiecznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 14:21:22

pokrewieństwo

witam, wynikła pewna sytuacja i chciała bym się dowiedzieć jak z prawnego punku widzenia wyglądają \"sprawy\" miedzy osobami z rodziny? Chłopak jest jakby moim kuzynem nasze babcie są siostrami, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.24 14:8:27

widzenia dzieci z dziadkami

witam, czy dziadkowie dziecka mogą złożyć sprawę do sądu o wyznaczenie wizyt z dziećmi?? Rodzice żony odgrażają się, że pójdą do sądu bo chcą aby wnuki do nich przyjeżdżały co weekend. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.24 13:52:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika