Forum prawne (strona 605)
Staż - jaki PIT ??
Termin wysyłania PIT-ów już miną, musi pan udac się do urzędu!Na podstawie uzyskanego PIT-11 należy rozliczyc PIT-37 ... Zobacz wątek
2011.3.30 12:58:58
Uwaga na korzystanie z ulgi na dzieci !!!
Ulga na dzieci dopisuję się do dochodu!! Skorzystałam z niej w tamtym roku biorąc ulgę na trójkę uczących się dzieci, przekroczyła próg dochodów i zabrano mi świadczenia z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO!! ... Zobacz wątek2011.3.30 12:56:7
Ulga na dziecko a zameldowanie
Miejsce zameldowania niema wpłuwu na wysokość ulgi odliczonej od podatku, rodzice mogą odliczyć całość ulgi. ... Zobacz wątek2011.3.30 12:47:24
ulga na dziecko z zasiłkiem pielęgnacyjnym
witam, moje dziecko jest pełnoletnie, uczy się i pobieram na nie zasiłek pielęgnacyjny, ma tez rentę socjalna i po zmarłym ojcu. W US poinformowano mnie, że mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej ... Zobacz wątek2011.3.30 12:41:9
Ulga na dziecko pracujące za granicą
Jeżeli dziecko uzyskiwało dochody jedynie za granicą, rodzice mogą skorzystać z ulgi na dzieci. O ile umowa z danym krajem umożliwia rozliczenie dochodu uzyskanego za granicą metodą ... Zobacz wątek2011.3.30 12:33:54
ulga na dziecko niepełnosprawne
ulga na dziecko, na które jest już pobierany zasiłek pielęgnacyjny przysługuje bez wzgledu na to czy dziecko pobiera inną rentę. ... Zobacz wątek2011.3.30 12:22:16
umowa o dzieło a status osoby bezrobotnej
Witam,ponad rok temu - w styczniu - podjęłam się zlecenia dla znajomej prowadzącej pewną firmę wykonania projektu aranżacji nowej siedziby firmy. W tym czasie byłam zarejestrowana w Urzędzie ... Zobacz wątek
2011.3.30 12:8:0
mam decyzję o przyznniu renty rodzinnej do listopada 2011r. (wtedy kończę 5 lat), zapisałam się
mam decyzję o przyznniu renty rodzinnej do listopada 2011r. (wtedy kończę 5 lat), zapisałam się do szkoły policealnej we wrześniu przestałam chodzić i zapisałam się teraz raz jeszcze boję się ... Zobacz wątek2011.3.30 9:55:12
PROSZE O POMOC
Witam wszystkich mam mały dylemat i bardzo bym prosiła o pomoc. Otóż 3 lata temu urodziłam synka ale ojciec dziecka nie chciał się przyznać do ojcostwa dlatego w akcie urodzenia dziecka jest ,,ojciec ... Zobacz wątek2011.3.30 9:42:46
Do Ziemi zbliża się ogromna asteroida !!! - czy grozi nam kataklizm ???
\"Asteroida pędzi z niesamowitą prędkością, ma 380 metrów średnicy i waży ok. 80 tys. ton. Coraz bardziej zbliża się do Ziemi. Za 19 lat, albo za 26 lat może w nas uderzyć!\"Oczywiście ... Zobacz wątek
2011.3.30 1:33:32
Japonia - czy i Polsce grozi kataklizm ?!
Mało kto wie, że w przeszłości dochodziło do powstawania fal tsunami na Bałtyku. Dowodem na to, są \'geologiczne\' zapisy w kronikach. Z badań prowadzonych przez specjalistów wynika, że i w przyszłości ... Zobacz wątek2011.3.30 1:25:8
Spadek po wujku , a długi !!!
Witam!Wujek mojego męża przepisał w spadku naszej małoletniej córce mieszkanie i wraz z nim sporo długów... Pragnęłabym się więc dowiedzieć, czy w sytuacji odrzucenia spadku w imieniu córki, ... Zobacz wątek
2011.3.30 1:5:26
spadek po wujku kawalerze
Witam!Trzy miesiące temu zmarł mój wujek, a brat mojej mamy, który nie miał
ani żony, ani dzieci. Pozostawił po sobie dość duży majątek, ale nie zostawił testamentu. Rodzice wujka, a moi ... Zobacz wątek
2011.3.30 0:59:35
Spadek po wujku - podatek ??
Witam, mam problem...Wujek zapisał mi w spadku mieszkanie. Czy w tej sytuacji będę musiała zapłacić podatek od tego mieszkania. Jeśli tak, to od jakiej kwoty będzie ten podatek? O wartości rynkowej ... Zobacz wątek
2011.3.30 0:52:49
Przyznanie grupy inwalidzkiej - jakie dokumenty ??
Zaświadczenie lekarskie, które opisuje stan zdrowia, diagnozę choroby zasadniczej oraz innych chorób (tzw. współistniejących). Muszą to być aktualne wyniki badań wydane przez naszego lekarza. ... Zobacz wątek2011.3.30 0:35:11
Stopień niepełnosprawności - jaka dokumentacja ??
Wraz z formularzem wniosku, który można dostać w odpowiednim urzędzie (starostwie powiatowym) lub na stronach urzędu właściwego dla miejsca zamieszkania, należy dołączyć odpowiednią dokumentację. ... Zobacz wątek2011.3.30 0:30:41
Wniosek o grupę inwalidzką - formularz !!!
Orzekanie o stopniu niepełnosprawności następuje na wniosek. Wniosek może złożyć sama osoba zainteresowana, jej przedstawiciel ustawowy, lecz za zgodą zainteresowanego (np. w przypadku dziecka ... Zobacz wątek2011.3.30 0:22:14
Stopień niepełnosprawności - orzeczenie
Ustawa określa trzy stopnie niepełnosprawności: znaczny, umiarkowany i lekki.Skutki naruszenia organizmu, które kwalifikują badanego do orzeczenia w jego przypadku znacznego stopnia niepełnosprawności ... Zobacz wątek
2011.3.30 0:15:3
Grupa inwalidzka - wniosek !
Jak napisać wniosek o przyznanie grupy inwalidzkiej? Jakie formalności należy wypełnić, aby otrzymać orzeczenie o grupie inwalidzkiej? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek2011.3.30 0:0:55
Zaległy urlop wypoczynkowy - czy można zmusić pracownika do urlopu ??
Z art. 168 k.p. wynika dla pracodawcy obowiązek udzielenia pracownikowi zaległego urlopu wypoczynkowego w terminie określonym w tym przepisie, a udzielenie urlopu we wskazanym terminie nie wymaga od ... Zobacz wątek2011.3.29 23:50:32
Zaległy urlop wypoczynkowy 2011
Do końca marca 2011 r. pracodawcy powinni udzielić pracownikom urlopów wypoczynkowych niewykorzystanych w 2010 roku.Pracownik powinien wykorzystać urlop wypoczynkowy w roku, za który przysługuje. ... Zobacz wątek
2011.3.29 23:46:13
Egzekucja komornicza w miejscu zamieszkania dziecka dłużnika
WitamJestem DŁUŻNIKIEM i prowadzone jest przeciwko mnie postępowanie egzekucyjne
Komornik sądowy chce zająć ruchomości znajdujące się w miejscu zamieszkania mojego dziecka
1. Nie jestem ... Zobacz wątek
2011.3.29 23:40:26
Prośba o wypełnienie ankiety do mojej mgr (umowy licencyjne)
Hej,Jeżeli ktoś znajdzie chwilę wolnego czasu, to proszę o wypełnienie ankiety do mojej pracy mgr na temat umów licencyjnych na oprogramowanie. Jestem studentem informatyki, a nie prawa, dlatego ... Zobacz wątek
2011.3.29 23:19:59
Świadectwo pracy - zmiany w art. 97 § 1 Kodeksu pracy od 21 marca 2011 !
?Jeżeli pracownik pozostaje w zatrudnieniu u tego samego pracodawcy na podstawie umowy o pracę na okres próbny, umowy o pracę na czas określony lub umowy o pracę na czas wykonania określonej pracy, ... Zobacz wątek2011.3.29 22:48:53
Ulga rehabilitacyjna 2011 - ulga na leki - sprawdź !
Do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, jeżeli będą one zalecane przez lekarza specjalistę. Oznacza to, że jeżeli w ciągu miesiąca wydamy na ... Zobacz wątek2011.3.29 20:50:42
Ulga rehabilitacyjna PIT - kwota za wydatki limitowane - 2280 zł
W związku z wydatkami limitowanymi, podatnik ma prawo do odpisania ulgi w wysokości 2280 złotych rocznie. Ponadto do wydatków limitowanych zaliczamy również wydatki na leki przewyższające 100 złotych, ... Zobacz wątek2011.3.29 20:49:7
Ulga rehabilitacyjna 2011 - jakie wydatki można odliczyć ??
Nie wszystkie wydatki poniesione przez osoby niepełnosprawne lub przez osoby utrzymujące osoby niepełnosprawne mogą być podstawą do dokonania odliczenia. Wydatki wchodzące w skład ulgi rehabilitacyjnej ... Zobacz wątek2011.3.29 20:39:54
Czy jest możliwy wybuch III wojny światowej???
Witam Szanownych Forumowiczów!Astrolodzy, jasnowidze i media znów nie mają dla nas dobrych wiadomości. Najbliższe miesiące i lata będą czasem destabilizacji oraz eskalacji konfliktów. Tragiczne ... Zobacz wątek
2011.3.29 20:39:18
chciałabym zrobic mini siłownie w piwnicy i troche na tym zarobic prosze o pomoc
WITAM CHCIAŁABYM OTWORZYC MINI SIŁOWNIE W PIWNICY CHODZI MI GŁÓWNIE O TO ABY WSTAWIC TAM 3 BIERZNIE I ROWEREK NARAZIE TYLKO NAD TYM MYSLALAM. CHCIAŁABYM COS NA TYM ZAROBIC PRZYJMOWAC ZNAJOMYCH KLIENTÓW ... Zobacz wątek2011.3.29 20:38:24
Ulga rehabilitacyjna - PIT 2011 !
Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. ... Zobacz wątek2011.3.29 20:35:25
Ulga rehabilitacyjna - wszystko o odliczeniu PIT !
Rozlicz swój pit 37 druk i skorzystaj z ulgi rehabilitacyjnej. Ulga rehabilitacyjna jest ulgą, która przysługuje osobom niepełnosprawnym, a także osobom, które utrzymują osoby niepełnosprawne. ... Zobacz wątek2011.3.29 20:32:31
NIP-3 przez Internet - ustawa !
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2010 r. w sprawie sposobu przesyłania zgłoszeń oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone.do pobrania na:
http://dokumenty.e-prawnik.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/2010/259/1768/ ... Zobacz wątek
2011.3.29 20:14:35
NIP-3 przez Internet , a podpis elektroniczny ??
Nie, ponieważ prawomocny dokument, to podpisany oryginał. W związku z tym przesłany przez internet zeskanowany dokument niestety nie będzie poprawny. Możesz zawsze wysłać pocztą, ale to na pewno ... Zobacz wątek2011.3.29 18:58:56
Płatny drugi kierunek studiów - protestujmy !
18 marca Sejm przyjął nowelizację ustawy o szkolnictwie wyższym. Najważniejsze zmiany, które od przyszłego roku czekają studentów i nauczycieli akademickich to:* możliwość bezpłatnego ... Zobacz wątek
2011.3.29 18:44:59
Radioaktywny pył nad Polską - czy Polacy mają się czego obawiać ??
Ludzie! nie ma co panikować!! W Polsce absolutnie nie mamy czego się obawiać, bo jedyne zagrożenie występuje w pobliżu elektrowni. Tak zwana \"chmura\", którą straszą nas od kilku dni media, zawiera ... Zobacz wątek2011.3.29 17:42:41
Pit - rozliczenie programem
witam, czy wszystkie dostępne w internecie programy do rozliczania pitów są dobre?? Czy powinny mieć jakąś sygnaturę? Jak to wygląda, czy US wypuszcza jakiś swój program?? ... Zobacz wątek2011.3.29 16:19:1
Już na pewno nowe testy na prawo jazdy!!
Pytania mają być generowane w czasie rzeczywistym i mają mieć postać testów jednokrotnego wyboru. Symulacje na drodze i brak dodatkowego czasu na poprawianie odpowiedzi!! To wszystko ma poprawić ... Zobacz wątek2011.3.29 16:14:38
Bilety na EURO od Wedla
Wedel zostaje jednym z głównych sponsorów Euro 2012, UEFA już podpisała z firmą umowę. Wedel zorganizuje konkursy dla klientów, w których nagrodą mają być bilety na mecze rozgrywane w ramach ... Zobacz wątek2011.3.29 16:5:16
jak opodatkować część budynku zajętego na prowadzenie tej działalności? Czy zastosować stawkę
jak opodatkować część budynku zajętego na prowadzenie tej działalności? Czy zastosować stawkę związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej? czy zastosować stawkę dla budynków zajętych ... Zobacz wątek2011.3.29 16:1:31
Jak przedłużyć wyrok prawomocny ??
Jak przedłużyć wyrok prawomocny ?? WitamPosiadam wyrok prawomocny i wiem ze po 10latach upływa jego ważność. Idze go jakoś przedłużyć ?? ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:57:13
czy świadek musi się wstawić na rozprawie?
Witam!Jestem wzywany na świadka w rozprawie o pobicie.
Czy muszę się wstawić na tą rozprawę?
Czy jest jakaś kara za niewstawienie się świadka?
proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:51:53
Jaki zastosować przelicznik powierzchni użytków rolnych dla S-PSIV ? czy zastosować przelicznik dla
Jaki zastosować przelicznik powierzchni użytków rolnych dla S-PSIV ? czy zastosować przelicznik dla sadów czy dla pastwisk?Jaki zastosować dla B-PSIV ? osoba prawna złożyła deklaracje na podatek ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:50:31
Wynajem mieszkanie bez podatku??
witam, czy jeśli zawrę z wynajmującym umowę użyczenia mieszkania w zamiana za opiekę nad nim, to on nie będzie musiał płacić podatku dochodowego od najmu? Co trzeba napisać w takiej umowie?? ... Zobacz wątek2011.3.29 15:45:50
odszkodowanie ZUS-u
cześć!Ile trzeba czekać na otrzymanie odszkodowania z ZUS-U?
Z góry dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:43:58
odszkodowanie za grunt
zależy jaka była podstawa prawna przejęcia części nieruchomości, jeśli jest w niej wskazany art. 98 ust. 1, to powinno byc wszczęte postępowanie o odszkodowanie.... Zobacz wątek
2011.3.29 15:42:34
zmiana sposobu użytkowania piwnic
zmiana sposobu użytkowania piwnic Witam, w darowiznie otrzymaliśmy dom jednorodzinny, powierzchnia uzytkowa tego domu to 100m2, natomiast w chwili obecnej piwnice zostały zaadaptowane jako pomieszczenia ... Zobacz wątek2011.3.29 15:41:44
wypowiedzenie umowy kredytowej
Witam!Co oznacza wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank?
Dzięki za odp. ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:40:20
Przed czym chroni (nie chroni) rozdzielczość majątkowa?
Witam!Nie znalazłam wątku o podobnym temacie, jeśli się powtarzam to proszę o odesłanie mnie do poprzednich odpowiedzi.
Podpisałam z mężem rozdzielność majątkową dwa lata po ślubie. Jeden ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:36:54
pozbawienie praw rodzicielkich ojca dziecka
Witam!Potrzebuje porady dotyczącej odebrania praw rodzicielskich ojcu!
Ojciec mojego dziecka jest alkoholikiem! Nie płaci alimentów , odwiedza mojego syna tylko raz na miesiąc o ile w ogóle ... Zobacz wątek
2011.3.29 15:25:17
czy rodzeństwo dziedziczy??
witam , mam takie banalne pytanie czy po nieżyjącej kobiecie nie mającej dzieci ani męża, może dziedziczyć rodzeństwo czy może nieruchomość przejmuje państwo?? Nie było również testamentu, ... Zobacz wątek2011.3.29 15:5:55
Masz inne pytanie do prawnika?