Forum prawne (strona 604)

Pit za staż - problem z programem

prawdopodobnie wpisujesz kwoty do tabelki w pierwszym wierszu (dochody z pracy). Wtedy program bedzie wymagał.
Dochody ze stażu wpisuje sie w "inne źródła) tj. pod nr 57 (chodzi o PIT-37). Do innych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.31 22:11:17

ciekawe szkolenie z prawa celnego

Polecam ciekawe szkolenie z zakresu prawa celnego i przewidywanych zmian w prawie celnym, organizowane przez GNPConsulting i Elektroinstal:
http://www.szkolenia.gnpc.eu/harmonogram-szkolen-otwartych/zmiany-w-przepisach-prawa-celnego-i-zasadach-obrotu-towarowego-w-ramach-unii-europejskiej-i-z-pastwami-trzecimi-od-2011-r.html ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 19:21:2

Mandat od ztm, niestety.

Mam poważny problem. A zaczął się on w momencie, kiedy zapytałem się kolegi z klasy, czy jeśli mam legitymację i bilet normalny jednostrefowy to będę mógł pojechać na drugą strefę. Ten kolega ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 17:4:57

Wycinka bez zgody??

witam, czy będąc użytkownikiem wieczystym mogę wystąpić o zgodę na usunięcie drzew z nieruchomości właściciela ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:31:10

Diesle już nie są opłacalne

Już teraz jest niewielka różnica pomiędzy autem na benzynę a dieslem a za rok planowana podwyżka akcyzy na olej napędowy spowoduje, że cena z benzyną się zrówna. Tak więc, żegnajcie diesle? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:26:28

Powodzianie dostaną niższe odszkodowania

Towarzystwa ubezpieczeniowe chcą zmniejszyć kwotę wypłaconych powodzianom odszkodowań, tym osobom które dostały odszkodowania również z budżetu gminy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:24:53

Zakaz wjazdu do centrum miasta dla samochodów

no jak dla mnie to pojazd silnikowy na gaz, również jest spalinowy... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 14:21:44

Niebezpieczne ubranka dla dzieci!!

Uwaga!!! Przyglądajmy się ubraniom jakie kupujemy, szczególnie dla dzieci ponieważ niektóre sprowadzane z dalekich krajów mogą zawierać szkodliwe substancje w sobie. Są to aldehyd ? substancja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:19:41

Nieumundurowany policjant nie może zatrzymać auta

Nie do końca, funkcjonariusz nieumundurowany może zatrzymywać pojazdy wyłącznie na terenie zabudowanym. Czyli teoretycznie w terenie niezabudowanym nie może. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 14:11:59

Ulga za internet w każdym miejscu??

doczytałam, że mogę odliczyć wydatki na internet w wynajmowanym mieszkaniu, ale czy faktury muszę mieć na moje nazwisko? Czy mogę mieć umowę najmu na moje nazwisko a faktury na właściciela mieszkania?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 14:6:2

Ściąganie z internetu nie jest karalne!

Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:59:44

ile mogę odliczyć za internet?

Limit ulgi internetowej wynosi 760 zł za cały rok. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:56:44

Ulga na dziecko po rozwodzie

Oczywiście, zgodnie z art. 6 ust. 4 ustawy o PIT, jest pani rozwódką więc ma pani prawo do rozliczenia się na preferencyjnych zasadach razem z dzieckiem i nie m atu znaczenia kiedy został orzeczony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:29:53

muszę rozliczyć Pit za staż na przełomie roku?

witam , jestem na stażu od grudnia, czy powinnam rozliczyć się z tego na Pit 37? Czy jeśli wynagrodzenie dostałam dopiero w styczniu, to dostane za to pit-11?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 13:15:15

Benzyna, gdzie najdrożej a gdzie najtaniej??

W województwie pomorskim średnia cena wynosi 5,01 zł, w dolnośląskim 5,11 zł. Najdroższy olej napędowy (5,04 zł za litr) tankują mieszkańcy województw: opolskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 13:11:9

jak obliczyć zwrot podatku z stażu

witam, w jaki sposób obliczyć zwrot podatku jaki otrzymam z US? Mój przychód i dochód wyniósł 7500zł, składki na ubezpieczenie zdrowotne 579, a zaliczki na podatek 398. Czy otrzymam te 398 zł? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 12:56:22

jak rozliczyć pit ze stażu?

witam, byłam 3 miesiące na stażu, ale nie otrzymałam z UP żadnego pitu, oznacza to że staż ten był finansowany z środków Unii i że nie muszę go rozliczać?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 12:47:37

składki ZUS - umowa o pracę i własna działalność

zgadza się, firma płaci pełne składki, Pan z własnej działalności opłaca jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:32:17

będzie można odliczyć wydatki na rehabilitacje?

Opłaty na przewodnika, psa i samochód odliczymy do 2280 zł, wydatki na lekarstwa pomniejszamy o 100zl miesięcznie, reszta wydatków jest nielimitowana. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:23:26

Złagodzenie represji w stosunku do posiadaczy narkotyków

ja oglądałem i chyba coś z tego będzie, tylko PIS był na nie, a głosowanie ma się odbyć w piątek albo za 2 tyg na posiedzeniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.31 12:12:3

czy testament może uledz przedawnieniu?

Witam serdecznie,

Dostałam w spadku po dziadku działkę budowlaną. Zapisał ją w testamencie o którym istnieniu nie wiedzieliśmy. Dziadek zmarł 3 lata temu.
Czy testament ulega przedawnieniu???

Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:56:37

ciąża i ślub nieletniej córki

Witam!

Moja córka ma 16 lat. Zaszła w ciąże z niepełnoletnim chłopakiem. Rodzice chłopaka żądają ich ślubu. Ja nie zgadzam się na ten ślub, nie są na niego dojrzali. Uważam, że nie muszą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:46:18

Rząd nie chce obniżyć cen paliwa!!!!

Witam!

Rząd mógłby obniżyć ceny na stacjach paliwowych. Wystarczyłoby jedno rozporządzenie ministra finansów, aby benzyna staniała o 30 gr, a olej napędowy o 13 gr. Jednak politycy idą w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:32:16

kara 2772 zł za brak OC!!!!!!

Witam!

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ukarze kierowcę kwotą 2772 zł, jeżeli nie wykupił obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego. W przypadku zawarcia dwóch umów ubezpieczenia kierowca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:21:51

Dymisjonowanie Wójta

Witam!

W jakich przypadkach można odwołać WÓJTA z piastowanego przez niego stanowiska?

Proszę o odpowiedź!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:18:52

kredyt mieszkaniowy dla pary w związku niesakramentalnym

witam serdecznie!

Mieszkam z chłopakiem w wynajmowanym mieszkaniu. Jednak nie chcemy już płacić komuś za wynajem, chce mieć mieszkanie na własność. Nie myślimy o legalizacji związku.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 10:13:47

Jak ZUS wypłaca L- 4

Witam!
Chciałam zapytać, jak ZUS płaci za zwolnienie chorobowe?
Doktor wystawił mi L-4 na 60 dni.
Czy ZUS dzieli to zwolnienie na części, i w jakim kryterium wypłaca?
Jestem zaniepokojona o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.31 9:58:30

prawa kobiet w ciąży

witam!

Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży.
Jestem pracownikiem biurowym w Państwowej firmie.
Chciałabym wiedzieć od samego początku jakie prawa i ulgi przysługują mi w tym okresie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 23:18:38

słóp na mojej działce

Witam!

Czy elektrownia ma prawo postawić na mojej działce słóp, bez mojej zgody? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:53:6

odbycie kary pozbawienia wolności w domu???

Witam!

Piszę w imieniu mojego brata. Obecnie odbywa karę w więzieniu, był skazany za dotkliwe pobicie. Słyszeliśmy o odbyciu kary w domu w systemie dozoru elektrycznego (elektryczne zegarki). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:38:37

Jak oszczędzić na paliwie!!!

Witam,

Zastanawiasz się jak zaoszczędzić na paliwie???
Oto kilka sposobów:

1 Dbaj o stan techniczny auta

2 Sprawdzaj ciśnienie w oponach

3 Nie rozgrzewaj samochodu na postoju

4 Dynamicznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 22:19:34

porada prawna

Myślę, że nie ma sensu. Jeśłi mąż nie będzie chciał spotykać się z dziećmi, to żaden sąd na niego nie wpłynie. Będzie mieć Pani ustalone kontakty dla męża na papierze, lecz nie jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 21:22:50

Jutro ostatni dzień na \"uratowanie\" straty podatkowej!

Witam!

Chciałabym poinformować Państwa iż:

Przedsiębiorca, który ma nierozliczoną stratę z lat poprzednich i obawia się, że nie zdąży jej rozliczyć w ustawowym terminie, powinien rozważyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 21:17:0

strata podatkowa???

Witam!

Mam nierozliczoną stratę podatkową z lat ubiegłych. 2011 to ostatni rok rozliczenia straty. Obawiam się, że wygenerowany przeze mnie dochód nie będzie wystarczający, aby odliczyć od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 21:14:42

wezwanie do zapłaty ULTIMO

Witam otrzymałem właśnie wezwanie do zapłaty z firmy Ultimo.
Sprawa wygląda następująco miałem kredyt na samochód umowa z bankiem sląskim zawarta 1996/09/05 po jakimś czasie przerwałem spłate.
Sprawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:58:21

Wniosek o podział majątku wspólnego - WZÓR !!!

witam. bardzo proszę o podanie wzoru wniosku o podział majątku wspólnego. z góry serdecznie dziękuję za pomoc! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:50:32

Jak rozliczyć się po rozwodzie ??

Rozliczenie takich wydatków następuje zwykle w sytuacji, kiedy dochodzi do podziału majątku wspólnego małżonków przed sądem. Pod pojęciem nakładów należy rozumieć koszty poniesione na zachowanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:48:15

Wspólne mieszkanie po rozwodzie !!!

Jeżeli małżonkowie zajmują wspólne mieszkanie, sąd w wyroku rozwodowym rozstrzyga o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania, przez czas wspólnego w nim zamieszkiwania rozwiedzionych małżonków. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:35:43

Podział majątku w wypadku separacji

Separacja ? w odróżnieniu od rozwodu - nie powoduje ustania małżeństwa. Jednakże skutkiem separacji jest ustanie wspólności majątkowej między małżonkami, ponieważ orzeczenie separacji wywołuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:33:42

Wniosek o podział majątku - OPŁATA !!!

Od wniosku o podział majątku wspólnego po ustaniu małżeńskiej wspólności ustawowej pobiera się opłatę stałą w wysokości 1000 zł. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt podziału majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:32:9

Jak podzielić majątek przy rozwodzie ??

Na wniosek jednego z małżonków sąd orzekający rozwód może w tym samym wyroku dokonać podziału majątku wspólnego. Podziału majątku wspólnego w wyroku rozwodowym dokonuje się, jeżeli przeprowadzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:30:30

Jak podzielić majątek przed rozwodem ??

Witam. Pilnie pragnąłbym się dowiedzieć, czy przed rozwodem można podzielić majątek np. dom lub mieszkanie. można w takiej sytuacji również zażądać od drugiego małżonka spłaty połowy wartości? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:24:30

Jak podzielić majątek po rozwodzie ? Brak porozumienia między eksmałżonkami !!!

W tej sytuacji konieczna jest wizyta w sądzie. Właściwy do rozpoznania wniosku jest sąd rejonowy z miejscowości, w której jest położony majątek. Trzeba w nim złożyć "Wniosek o podział majątku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:20:9

Jak podzielić majątek po rozwodzie ?

* RUCHOMOŚĆ

czyli o sprzęty (np. samochód, meble, telewizor, pralka, lodówka), wystarcza pisemna umowa, sporządzona przez małżonków i przez nich podpisana. Nie należy też zapominać o dacie.

W ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 20:17:28

Ile kosztuje kabina dla palacza?

Profesjonalne i estetyczne palarnie można już kupić za 13 tyś zł netto za sztukę. Ja zamawiałem w smokecenter.pl i naprawdę polecam. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.30 19:42:23

Czy musze zaokrąglać do pełnej złotówki w PIT

Witam!

Jutro muszę złożyć PIT-38 do urzędu skarbowego. Właśnie sporządziłem zeznanie w programie komputerowym jednak ów program nie zaokrąglił mi wartości podatku. W wytycznych przesłanych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.30 19:37:17

Kochanka męża jest w ciąży...

Jeśli jest z nim w ciąży to wystąpi zapewne o ustalenie ojcostwa zostanie on poddany testom dna z nakazu sądu a potem alimenty no chyba że on będzie dziecko wychowywał. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 16:33:13

prosze o pomoc

Witam mam takie pytanie:Moj ojciec placil podatek rolniczy za pole,ktorej wlascicielka byla siostra ojca,mieszkajaca na stale za granica,po smierci mojego ojca podatek place ja.Ta płatnosc trwa juz 42 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.30 16:22:56

Potrzebna pomoc w odzyskaniu długu - prawomocny wyrok, komornik bez sukcesu

Zajmowałem się już podobnymi sprawami, proszę o kontakt pod adresem intersecfra@gmail.com.

Myślę że, będę mógł udzielić panu paru niezwykłych rad . ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.3.30 15:7:14

NOTEBOOKI dla PIERWSZOKLASISTÓW !!!!!

Proszę Państwa - problemem nie jest, jak to sugerują sąsiednie wypowiedzi, ani ochrona wzroku, ani moralności dzieci ("zgubny internet"), ani "promieniowanie" - najważniejsza sprawa - to sposób ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.30 15:0:15

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika