Forum prawne (strona 600)
Właściciel mieszkania wchodzi bez pozwolenia - czy ma do tego prawo?
Możesz delikatnie powiedzieć ,że nie życzysz sobie takiego zachowania -wszystko zależy od ludzi -coraz więcej takich sytuacji słyszę ,ale nie ma prwa naruszać Twojej prywatności!Pozdrawiam Monik ... Zobacz wątek2010.10.27 10:35:24
Kamera na korytarzu zamontowana przez sąsiada bez zgody - naruszenie prywatności
Nie orientuję się dokładnie w tego typu sprawach, ale powinien Pan się dowiedzieć, czy regulamin spółdzielni mieszkaniowej nie zabrania tego typu instalacji. ... Zobacz wątek2010.10.27 10:34:27
Nieuczciwy właściciel mieszkania nie zwraca kaucji - czy można zgłosić uchylanie od podatków?
Nawet,jeśli umowa była ustna to obowiązuje obie strony!Kaucja z godnie z funkcja może byc przeznaczona tylko i wyłącznie na pokrycie zadłużenia z tytułu np.opłat czynszowych , media ,zniszczenia ... Zobacz wątek2010.10.27 10:34:0
Plotki o homoseksualizmie współlokatora - ochrona przed oszczerstwami sąsiadki
Jedyne co może Pan zrobić, to może Pan w takich sytuacjach wzywać policję albo zgłosić to na komendzie. Tego typu okrzyki są zabronione w świetle naszego prawa i warto walczyć z takiego rodzaju ... Zobacz wątek2010.10.27 10:30:2
Podważenie wiarygodności aktu notarialnego po dwóch latach
[cytat]Witam, czy jest możliwość podważenia wiarygodności aktu notarialnego sporządzonego dwa lata temu? Jeśli tak, to w jaki sposób?
[/cytat]
... Zobacz wątek
2010.10.26 21:43:21
Dostęp do danych o sąsiadach przez księgi wieczyste - legalność i prywatność
Księgi wieczyste są dostępne publicznie. ... Zobacz wątek2010.10.26 17:52:0
Podział zobowiązań finansowych wobec banków przy rozwodzie
W jaki sposób przy rozwodzie następuje podział zobowiązań finansowych wobec banków? ... Zobacz wątek2010.10.26 15:38:21
Orzeczenie TK o finansowaniu składek zdrowotnych rolników
Trybunał Konstytucyjny orzekł, że finansowanie rolnikom - bez względu na ich dochód - składek na ubezpieczenie zdrowotne przez budżet państwa narusza konstytucję. Trybunał odroczył jednocześnie ... Zobacz wątek2010.10.26 15:34:12
Umowa o odpowiedzialności za mienie - czy pracodawca może zmusić do podpisania?
Pracodawca nie może zmusić do podpisania takiej umowy. Pracownik jako jedna ze stron tej umowy musi wyrazić na taką umowę zgodę. Z drugiej jednak strony nie podpisanie jej jest niewątpliwie podstawą ... Zobacz wątek2010.10.26 15:27:23
Ubezpieczenie zdrowotne dla obywatela Holandii w więzieniu
Brat obywatel Holandii przebywal w wiezieniu w Polsce, zostal zwolniony za kaucja,nie moze opuscic Polski,jest zameldowany tymczasowo u siostry,nie posiada zadnych dochodow ani ubezpieczenia,teraz znajduje ... Zobacz wątek2010.10.26 15:7:5
Długość urlopu macierzyńskiego - czy zależy od liczby dzieci?
Na serwisie e-prawnik jest o tym dobry artykuł:http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/ile-wolnego-dostanie-mama-po-porodzie.html ... Zobacz wątek
2010.10.26 15:4:49
Kara za 0,2 promila alkoholu w kontroli drogowej
WitamMam takie pytanie jaka kara grozi osobie, która zostanie zatrzymana do kontroli drogowej i sie okaże że ma 0,2 promila??Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.10.26 15:0:51
Urlop wychowawczy a staż pracy do emerytury i renty
Czy do stażu pracy, niezbędnego do uzyskania emerytury lub renty, wlicza się okres urlopu wychowawczego ? ... Zobacz wątek2010.10.26 14:57:29
Nowe produkty zastępujące dopalacze po zmianie prawa - ucieczka przed zakazem
Jedno jest pewne: dopalacze to wstęp do brania narkotyków... ... Zobacz wątek2010.10.26 14:32:37
Apelacja w sprawie alimentów - zmuszenie ojca do okazania prawdziwych zarobków
A ile masz czasu na zlozenie apelacji? ... Zobacz wątek2010.10.26 14:24:19
Odwołanie sędziego w trakcie procesu - warunki skutecznego wniosku
Czy ktoś mógłby mi doradzić, w jakim przypadku można odwołać sędziego w trakcie procesu? Jakie warunki trzeba podać, aby taki wniosek był skuteczny? ... Zobacz wątek2010.10.26 13:57:16
Długość zwolnienia na opiekę nad dzieckiem - ucieczka od ciężkiej pracy
art. 188 Kodeks pracy:"Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia." ... Zobacz wątek
2010.10.26 13:42:59
Czas na otrzymanie uzasadnienia wyroku i złożenie apelacji
Uzasadnienie wyroku sporządza się na żądanie strony, zgłoszone w terminie tygodniowym od dnia ogłoszenia sentencji wyroku. Należy złożyć na piśmie wniosek o sporządzenie na piśmie i doręczenie ... Zobacz wątek2010.10.26 13:29:21
Umorzenie udziałów małego udziałowca przez drugiego udziałowca
Jestem małym udziałowcem Sp. z o.o. ale odchodze z firmy i chciałem sprzedać swoje udziały. Firma z kilku lat (3) porzednich przekazywała zyski na kapitał zapasowy. Chcąc sprzedać moje udziały ... Zobacz wątek2010.10.26 13:29:15
Łączenie umowy na czas określony z umową zlecenia w innej firmie
WitamMam pytanie pracuję na umowę na czas określony pracuje 8 godzin dziennie, czy w moim przpadku moge bez problemu aby dodatkowo zarobić podpisać umowe zlecenie z inną firma?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.10.26 11:54:33
Zmiana pozwu rozwodowego z bezwzględnego na z orzekaniem o winie
WitamMam pytanie złożyłem pozew już do sądu o rozwód bez orzekanie o winie, jednak teraz po dłuższym zastanowieniu chcę to zminic i obwinić za to moją małożonkę co teraz trzeba zrobić?Czy ... Zobacz wątek
2010.10.26 11:21:45
Wyjazd za granicę podejrzanego w sprawie karnej
Mój mąż jest podejrzanym w sprawie karnej ale nie przebywa obecnie w areszcie. Chciałabym zapytać, czy on może wyjeżdżać za granice?? Czy coś takiego trzeba komuś zgłosić? ... Zobacz wątek2010.10.26 11:15:51
Krytyka ustawy o zakazie reklamy środków spożywczych
WitamKolejna idiotyczna ustawa zakaz reklamy środków spożywych, które niby mają podobne działania do substancji odurzających, reklamy kawy, herbaty, czekolady znikną z naszych ekranów niedługo ... Zobacz wątek
2010.10.26 10:42:11
Sprzeciw wobec ingerencji Kościoła w sprawy in vitro
WitamCzemu kościół wtrąca sie w sparwę in vitro! Dzieci są najważniejsze w życiu dlaczego chcą zabronić takiej możliwości. W Polsce coraz częściej spotyka sie problem bezpłodności jest ... Zobacz wątek
2010.10.26 10:35:46
Podrobienie legitymacji szkolnej przez 17-latka - konsekwencje prawne
Mój syn ma 17 lat. Chodzi do liceum i jak się okazało, podrobił legitymację szkolną (tzn. zmienił tam datę urodzenia). Został złapany a sprawa została zgłoszona na policję. Co mu za to grozi? ... Zobacz wątek2010.10.26 10:35:33
Rozkład pożycia małżeńskiego - definicja i sposoby udowodnienia
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, na czym polega rozkład pożycia małżeńskiego i jak go można udowodnić? ... Zobacz wątek2010.10.26 10:30:38
Stałe miejsce zamieszkania za granicą - definicja w prawie gospodarczym
EU zlikwidowalo juz limit 183 dni pobytu w kraju Europy jako kraj do rozliczenia podatkowego. Wprowadzili teraz "miejsce centrum zycia" czy cos tak sformulowane czyli tam, gdzie Urzad Podatkowy zdecyduje, ... Zobacz wątek2010.10.26 9:52:52
Podwyżki kursów prawa jazdy w 2011 roku
WitamMam takie pytanie planuje w końcu zapisać sie na kurs prawa jazdy tylko nie wiem czy zdążę jeszcze w tym roku więc moje pytanie dotyczy 2011 czy będą podwyżki kursu bo jeśli tak to raczej ... Zobacz wątek
2010.10.26 9:48:8
Nadgodziny w rozliczeniu 4-miesięcznym a dodatek za urlop
Czy pracujac w rozliczeniu 4-miesiecznym nadgodziny ktore zrobie wliczaja sie do obliczenia dodatku za urlop wypoczynkowy? ... Zobacz wątek2010.10.26 0:39:3
Ustalenie ojcostwa i alimenty bez wpisu w akcie urodzenia - prawa ojca
Witam ! Proszę o pomoc w dość nietypowej sprawie.Przez cztery lata (z małymi przerwami) przebywałem w związku z pewną kobietą. Nie był to udany związek. Po wielu próbach reanimacji relacji ... Zobacz wątek
2010.10.25 22:16:30
Odliczenie wpłat na fundusz remontowy wspólnoty - wymagane dokumenty
[cytat]Kwestie dokumentowania wpłat na fundusz remontowy reguluje art. 27a ust. 6 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. zgodnie z którym wysokość wydatków na ten cel ustala się na podstawie dowodu ... Zobacz wątek
2010.10.25 18:15:43
Zajęcie konta przez komornika - kiedy następuje umorzenie długu?
WitamMiałem problem z długami komornik zajął moje konto, a co się dzieje w przypadku, gdy juz zabraknie mi środków.Kiedy nastąpi umorzenie długu?Czy będzie to tak, że po jakimś czasie będą ... Zobacz wątek
2010.10.25 15:59:38
Wypowiedzenie umowy zlecenia przed czasem - dochodzenie wynagrodzenia
Witam,zostałem zmuszony do wypowiedzenia umowy-zlecenia przed czasem, w której napisane jest ze umowe rozwiazuje i wynagrodzenie otrzymuje do rak wlasnych. Jednak po podpisaniu nie otrzymalem wynagrodzenia.
Czy ... Zobacz wątek
2010.10.25 15:56:21
Pozew o rozwód z oskarżeniem o zdradę - odmowa rozwodu
WitamMam pytanie dostałem właśnie od żony pozew o rozwód, napisała że jest to moja wina a tak nie jest to ona mnie zdradziła a teraz zrzuca wszystko na mnie do tego żąda ode mnie aliemntówe ... Zobacz wątek
2010.10.25 15:43:34
Zwolnienie lekarskie ze szpitala - wystawienie zaświadczenia dopiero przy wypisie
Pracodawca wymaga jak najszybszego dostarczenia zwolnienia lekarskiego ale moja żona przebywa w szpitalu, gdzie powiedzieli że wystawią zaświadczenie dopiero w momencie wypisu. Czy jest to normalne ... Zobacz wątek2010.10.25 15:43:26
Nowelizacja przepisów o hipotece - zmiany od lutego 2011
W dniu 20 lutego 2011 r. wchodzi w życie nowelizacja przepisów o hipotece. Jakie inne zmiany zostaną wprowadzone oprócz zlikwidowania podziału hipoteki? ... Zobacz wątek2010.10.25 15:31:34
Ustawa o in vitro - treść debaty i warunki pierwszeństwa
Jak będzie brzmieć treść ustawy o in vitro ? Czy są już jakieś konkretne informacje na ten temat? Kiedy odbędą się kolejne debaty na ten temat? Jesteście za czy przeciw? Kto miałby pierwszeństwo ... Zobacz wątek2010.10.25 15:11:57
Kradzież 200 zł przez siostrę - kara i ukrycie przed pracodawcą
WitamMam pytanie moja siostra została złapana na kardzieży nie była to duża kwota ale jednak(200 zł) co jej grozi jaka kara?Czy da się tak zrobic , aby pracodawca sie o tym nie dowiedział bo ... Zobacz wątek
2010.10.25 14:33:34
Zabezpieczenie majątku przed komornikiem rodziców w pętli kredytowej
Może Pani zawrzeć z rodzicami odpowiednie umowy w celu łatwiejszego wykazania, że przedmioty, z których będą korzystać w Pana mieszkaniu, nie należą do nich.Przydatne artykuły z kodeksu ... Zobacz wątek
2010.10.25 14:32:40
Mąż alkoholik - rozwód , eksmisja
W wypadkach wyjątkowych, gdy jeden z małżonków swym rażąco nagannym postępowaniem uniemożliwia wspólne zamieszkiwanie, sąd może nakazać jego eksmisję na żądanie drugiego małżonka. ... Zobacz wątek2010.10.25 14:20:15
Prawa autorskie do obrazów - kopiowanie i sprzedaż dzieł sztuki
Jak wygląda sprawa z prawami autorskimi do obrazów i dzieł sztuki? Czy mogę namalować kopie znanego obrazu i sprzedać np w internecie? Czy muszę wtedy zapłacić autorowi? Kiedy wygasają prawa ... Zobacz wątek2010.10.25 14:17:45
Podział majątku przy rozwodzie - działka przed ślubem i samochód z dotacji rodziców
Witam wszystkich mam do was 2 pytania pierwsze czy w razie rozwodu działka, którą otrzymałem w spadku przed zawarciem ślubu zostanie w moim posiadaniu po rozwodzie i drugie jak wygląda sprawa w przypadku ... Zobacz wątek2010.10.25 14:13:17
Proces Kaczyńskiego przeciwko Palikotowi o naruszenie dóbr osobistych
Jarosław Kaczyński wytoczył posłowi Januszowi Palikotowi proces o naruszenie dóbr osobistych, za słowa o zmowie prezesa PiS i b. szefa CBA Mariusza Kamińskiego i spreparowaniu przez nich afery hazardowej. ... Zobacz wątek2010.10.25 14:5:27
Wniosek o rozłożenie na raty podatku VAT - jak napisać?
proszę o wzór wniosku do napisania rozłożenia podatku na raty ... Zobacz wątek2010.10.25 13:46:48
Preferencyjne opodatkowanie dla matki syna studiującego w seminarium
Czy podatniczka może skorzystać z preferencyjnego opodatkowania przewidzianego dla osób samotnie wychowujących dzieci w sytuacji gdy jej syn studiuje w seminarium duchownym? ... Zobacz wątek2010.10.25 13:29:22
Ulga prorodzinna - czy ojciec może też odliczyć połowę kwoty?
Ulgę może odliczyć jeden z rodziców bądź też oboje według wskazanej proporcji. Tą możliwość oczywiście wykorzystają rodzice w przypadku gdy podatek jednego z nich odprowadzony w ciągu roku ... Zobacz wątek2010.10.25 13:25:29
Nieodpłatny przychód przy użyczaniu programu księgowego w spółce cywilnej
Czy wykorzystywanie programu księgowego, zakupionego razem z dziennikiem, do usługowego prowadzenia księgowości, powoduje wystąpienie nieodpłatnego przychodu dla spółki cywilnej? ... Zobacz wątek2010.10.25 13:18:18
Opodatkowanie premii pieniężnych podatkiem VAT - obowiązek podatkowy
opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług zgodnie z zasadą powszechności opodatkowania podlegają wszelkie transakcje (realizowane przez \"Podatników\" w rozumieniu ustawy) wykonywane w ramachdziałalności ... Zobacz wątek
2010.10.25 13:14:49
Opodatkowanie alimentów otrzymywanych od męża
Czy otrzymywane alimenty (zasądzone wyrokiem Sądu od męża na rzecz żony) podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych ? ... Zobacz wątek2010.10.25 12:55:45
Czas oczekiwania na skierowanie do sanatorium - kiedy przychodzi decyzja?
WITAM, CZEKAM NA SKIEROWANIE DO SANATORIUM, LEKARZ ORZECZNIK POWIEDZIAL ZE PRZYJDZIE POCZTA, DO ILU DNIU OD WIZYTY U ORZECZNIKA POWINNO PRZYJSC? DZISIAJ JUZ JEST 2 TYGODNIE OD WIZYTY ... Zobacz wątek2010.10.25 12:52:21
Masz inne pytanie do prawnika?